Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Бог Отец

Featured Replies

преди 9 часа, 16562 написа:

Не е безсилие. Христос не е различен от Бог. Това очевидно отказваш да приемеш, а то е ключово. Безсилна е личността.

А темата не беше ли.

Цитат

Целта на темата е всеки, който желае и се интересува от Бог, да изкаже възгледа си за първото лице на християнската троица - Отца.

Но съгласно  християнската теология точно личността е ключова.Основата на православното богословие е ипостасността.

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Отговори 310
  • Прегледи 20,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Търсещ истини
    Търсещ истини

За мен е дълбок потрес, как може да вярвате в бог Отец, който по свой образ и подобие е създал нещо като dioib. Такъв всемогъщ творец е немислим. Този, който е създал Данте, Галилей, Аристотел и Нютон

• Св. Дух изразява Майката, Природата, Световната Душа, разбирането... В случая конкретно си мисля, че в момент на крайна болка до човек успява да достигне "гласът" на тази душа и той получава някакно о

• Не е трудно. Няма нищо за разбиране, казах Няма Нищо.......... от там на татък всико е един Анализ на една Измамна многовековна <технология> и вековна лъжовна политика, икономика, култура и пр.Т

Думите имат няколко значения, като едното е свързано с прераждането

Само сред нужните си фантазии, бебчо. Цитираните от теб думи нямат никакво фактическо или номинално наклонение спрямо концепцията за прераждането. Толкова свободно фантазираш и с какъв плам и хъс предлагаш фантазиите си за нещо повече от твои измислици и нагласации... И вероятно фантазираш и че минават тия номерца. Все едно какво става в главицата ти - не минават бебчо, за никого не минават. Всеки, който списа нещичко тук, всъщност се опитва меко да ти обърне внимание че този бомбастизъм в антрето на темата е пълна бъркотия и тя продължава силово дори и в личните ти коментари.

Цялата работа е да се пробваш отново да ти мине поредния театър в който се играеш на нещо повече от свободен гаражен популист. Всичкото са ти заемки от които си си направил фантазна къщичка от идеализми сред която си се сгушил.

Все пак - това си е твоя работа, но опитите ти да проповядваш тия недоумици са просто смешни, и това че дори не долавяш колко нелепо е наливането на фантазиите ти е и поредния пример от цитираните от теб думи в този ми коментар.

преди 9 часа, _ramus_ написа:

..

Това не е вярно. Претенцията и част от доктрината е, че исус е заложен още в СЗ като "чакания"...

Нещо повече - апостолическите деноминации в християнството специално наблягат на положенията в СЗ относно Исус.

Ми не е едно - различните "неща" си имат имена и заради това са РАЗЛИЧНИ.

ЕДНО става не през различните си имена и те въобще не са едно... РАзличните аспекти заради това са "различни".

няма да коментирам примерите за "тетраксис" някакъв - че са глупости от приказки на женския пазар.

Християнския Бог  е <записан> в стария завед, без това няма християнство.

преди 11 часа, 16562 написа:

Христос не е различен от Бог. Това очевидно отказваш да приемеш, а то е ключово.

никой аспект не е бог. Христос - като еманация и обобщение на ДУХ ( също по редица условия и условности, и в случая е предположително) е напълно различен от бог. И  е "очевидно" че хората го разбират, а ти - не можеш.

Аспектите затова са изведени като условни "части" и всеки от тях приема абстракцията на някакъв център и фокус около които се формира пълнежа на тази абстракция.

Това са формални ментални похвати... Само ментални, и само похвати.

преди 5 минути, laplandetza написа:

Християнския Бог  е <записан> в стария завед

пак ли се пробваш да се напъваш? :) И след като си напълно невеж по казуса стават смешнички напъните.

Понеже си демон, по кръвна линия - що не се напънеш мощно и да изходиш къде "християнския бог" е "записан" в СЗ?

преди 3 минути, _ramus_ написа:

..

пак ли се пробваш да се напъваш? :) И след като си напълно невеж по казуса стават смешнички напъните.

Понеже си демон, по кръвна линия - що не се напънеш мощно и да изходиш къде "християнския бог" е "записан" в СЗ?

Християнския бог и бога на евреите , според християнството са Един Бог- той е и Единствен, няма други !

Като Отец може да се приеме и Учителя, който се явява символ на висшата реалност и воля.

а може и да не се приеме. И в двата случая е просто ментално упражнение, а не фантазно залитане. Щото така ти можеш "да си играеш на приемания", които после ги пласираш като "доказателства", с ролята да ги нагласяш свободно към обсесиите си.

Приемането, на някаква ментална възможност е само похват. В логиката се нарича "моделна презумпция". Похватите са инструменти за моделиране, а не материал за свободни фантазии.

преди 7 минути, laplandetza написа:

Християнския бог и бога на евреите , според християнството са Един Бог- той е и Единствен, няма други !

това е демонстрация на тотална некомпетентност - за пореден път, щото в темата става въпрос за исус, а авторът се напряга да говори за христос. :) Да се надяваме ли че и сред тази тема ще изходиш още от тия... 'мощности'?

И понеже авторчето е тотално объркано да изнасилва собствената си тема с компресирани варианти на фантазиите си, да поясня, че той няма предвид точно "бога на евреите"... като нещо повече - има относно 'същия' своя "специална версия' - че е  "ограничен" бог, а има "друго", дето е бая 'по-така'...  :)

преди 3 минути, _ramus_ написа:

..

това е демонстрация на тотална некомпетентност - за пореден път, щото в темата става въпрос за исус, а авторът се напряга да говори за христос. :) Да се надяваме ли че и сред тази тема ще изходиш още от тия... 'мощности'?

Говорим за Бог, Исус не е бог , а е малка част от Него. Негов син. Бог е Всичко.

преди 3 минути, laplandetza написа:

Говорим за Бог, Исус не е бог , а е малка част от Него. Негов син. Бог е Всичко.

с кой говориш точно... ? И как исус е "малка част от бог"... Малка, малка, ама колко да е малка? :) Нима това е количествено изражение?

Е няма толкова изтрещял народ, ей! Вече направо се състезавате - както помежду си, така в всеки за/в него си...

преди 2 минути, laplandetza написа:

Говорим за Бог, Исус не е бог , а е малка част от Него. Негов син.

Глупости пишеш.

В християнството Христос е самият Бог.Неговата втора ипостас

преди 6 минути, badr написа:

Неговата втора ипостас

Е... там е шантавата работа - хем е бог, хем е аспект, като "ипостас". Никой аспект не е бог, как тогава исус ще "самия бог''/. Как въобще бог ще бъде на кръста, ще страда... как може да е "роден" и защо. Защо въобще ще го "кръщават във вода"... и как някой може да е "кръстник на бог"... И още хиляди от тия нелепости...

В общата част на темата, още от антрето - въобще на теб специално става ли ти ясно за кой и какъв точно 'бог' се опитва да представя автора й? И как анонимната "агнийога" (дето нито е агни, нито е йога) кореспондира сред фантазиите на автора със СЗ, с НЗ, щото той съвсем произволно си наглася текстове и заемки... така - за да си подпре измишльотините, които дори не са негови, а са също заемки?

преди 6 минути, badr написа:

Глупости пишеш.

Не е самия Бог, а само негово <лице>., негов Син, най-обичания и най-първия от всички. Той е  Гласа на Бог  и  Божествен Жертвен Дар, Създаден за да  Умре като Върховното Послание.

преди 9 минути, badr написа:

Глупости пишеш.

В исляма няма такова сложно развитие, предполагам по тая приина мислиш <линейно>

преди 12 минути, _ramus_ написа:

с кой говориш точно... ? И как исус е "малка част от бог"... Малка, малка, ама колко да е малка? :) Нима това е количествено изражение?

Е няма толкова изтрещял народ, ей! Вече направо се състезавате - както помежду си, така в всеки за/в него си...

Малка, колкото всеки един Син на Бог. Бог все още е <еврейски> и е брутален, жертва деца, синове, дъщери, цели народи...

преди 11 минути, _ramus_ написа:

Е... там е шантавата работа - хем е бог, хем е аспект, като "ипостас". Никой аспект не е бог, как тогава исус ще "самия бог''/. Как въобще бог ще бъде на кръста, ще страда... как може да е "роден" и защо. Защо въобще ще го "кръщават във вода"... и как някой може да е "кръстник на бог"... И още хиляди от тия нелепости...

Не е самия Бог , а нищожна част от него в сравнение с Целия Познат Свят по това време. Не забравяй, Бог е Всичко.

преди 12 минути, laplandetza написа:

негов Син, най-обичания и най-първия от всички.

що - има втори ли ? Или пък третия не е толкова "обичан"? :)

И въобще - как бог ще "обича", след като ако е така трябва и да "мрази". А ако обича и мрази няма как да е бог ( и да е всичко)

преди 12 минути, laplandetza написа:

приина мислиш <линейно>

Ти с ция изцепки да не фантазираш че "мислиш"?

току-що, _ramus_ написа:

що - има втори ли ? Или пък третия не е толкова "обичан"? И въобще - как бог ще "обича", след като ако е така трябва и да "мрази". А ако обича и мрази няма как да е бог ( и да е всичко)

Има и е имало не само втори , но и милиарди други. Според християнската ъеологич. философия и мисъл аз съм син на Бог. ти си ссин на Бог. независимо дали си християнин или не. Ако не си , просто не си чист, не си <достоен> ти си езичник, или пък си изкълченяк -еретик.

Аз съм равен с Исус, но Исус е освен син и както казах Нещо специално ,чрез него и с него Бог се прояявява, казва каквото има да казва и този исус е Върховния Жертвен Дар - Послание за Децата Божии, едно предложение, на което Не можеш да откажеш !

преди 4 минути, laplandetza написа:

мисъл аз съм син на Бог. ти си ссин на Бог

няма как - щото си имам майка и баща. Интересно как "майките" са също "синове на бог", :) но понеже ти "си равен на исус" и щом "чрез него бог се бил проявявал" значи че бог е тотално изтрещял...

преди 4 минути, laplandetza написа:

едно предложение, на което Не можеш да откажеш !

Разбира се, че мога. И го направих... :) Езичник, еретик, безбожник... все ми е едно кой какъв етикет ми лепи само и само да е ок с неговите си заблуди. 

преди 6 минути, _ramus_ написа:

няма как - щото си имам майка и баща. Интересно как "майките" са също "синове на бог", :) но понеже ти "си равен на исус" и щом "чрез него бог се бил проявявал" значи че бог е тотално изтрещял...

Разбира се, че мога. И го направих... :) Езичник, еретик, безбожник... все ми е едно кой какъв етикет ми лепи само и само да е ок с неговите си заблуди. 

Пълен фейк!, абе бебчо, исули се пълния памперс и натори пейзажа!😀

Всички хора са Деца на Бога според християнската философия  и теологична мисъл.

Вие забравяте за къде е приложимо и къде е  <сделано> християнството като световна религия- Римската империя, а за там не минава без многообразие в монотеистичната концепция - Един Бог, но.......... имаме си Светата Майка, Бог-Отец, Исус- като Любимия Син - пряко съответствие с институцията  Император, самите небеса са  Империума- Небесната държава и разбира се Бог е Всичко - за да няма хър-мър !

преди 51 минути, _ramus_ написа:

В общата част на темата, още от антрето - въобще на теб специално става ли ти ясно за кой и какъв точно 'бог' се опитва да представя автора й?

Възполвах се от твоя метод.

Централен момент в православното богословие е отношението на божествените енергии. към божествената същност.

Известният спор м/у Григорий Палама и Варлаам Калабрийски е завършил с осъждането на последния на събор и утвърждава исхиазма като канонична доктрина.

Затова попитах в първия си пост по темата за да разбера доколко, както подозирах, автора и си няма грам понятие от съдържанието, което иначе сам анонсира.

Почти съм сигурен, че за пръв път през живота си среща тези две  имена играещи централна роля в окончателното оформяне на православната онтология.

Много наподобява на една друга тема, която ако я прочете Буда, би научил изключително  много нови неща за будизма.

преди 1 час, laplandetza написа:

Не е самия Бог, а само негово <лице>., негов Син, най-обичания и най-първия от всички. Той е  Гласа на Бог 

Ми да видим дали е така.

Цитат

Следвайки светите отци, всички единогласно поучаваме да бъде изповядван единият и същи Син, Господ наш Иисус Христос, съвършен по божество и съвършен по човечество, наистина Бог и наистина човек, - същият от (разумна) душа и тяло, - единосъщен на Отца по божество и единосъщен нам по човечество, - във всичко нам подобен, освен в греха - роден предвечно от Отца по божество, а в последните дни същият - заради нас и нашето спасение - (роден) от Мария Дева Богородица по човечество, - единият и същ Христос, Син, Господ, Единороден, в две естества неслитно, неизменно, неразделно, неразлъчно познаван (тъй че със съединението никак не се разтуря единството на двете естества, но - нещо повече - запазва се свойството на всяко едно естество и се съединяват в едно лице и една ипостас), - не на две лица разсичан или разделян, но единият и същ Син и Единородени, Бог Слово, Господ наш Иисус Христос, както в старо време пророците за Него (учеха), както Сам Господ Иисус Христос ни научи и както ни предаде Символът на нашите отци.
Православен катехизис, Синодално издателство, 1991

• Автор
преди 11 минути, badr написа:

Почти съм сигурен, че за пръв път през живота си среща тези две  имена играещи централна роля в окончателното оформяне на православната онтология.

Нито съм ги срещал, нито ще ги запомня или ще се поинтересувам от спора им. Моят стремеж е Божественото, а всеки получава според стремежите и вярата си. В случая, пишеш за нещо, което не считам за необходимо и не търся. 

преди 22 минути, badr написа:

Възполвах се от твоя метод.

Централен момент в православното богословие е отношението на божествените енергии. към божествената същност.

Известният спор м/у Григорий Палама и Варлаам Калабрийски е завършил с осъждането на последния на събор и утвърждава исхиазма като канонична доктрина.

Затова попитах в първия си пост по темата за да разбера доколко, както подозирах, автора и си няма грам понятие от съдържанието, което иначе сам анонсира.

Много наподобява на една друга тема, която ако я прочете Буда, би научил изключително  много нови неща за будизма.

То хубаво, но християнската релогия е <направена> за овците, стсдото, простолюдието. Морето простаци , необразовани, неуки и неумити хора по нивите и по селата, за градския плебс и разните фанатици из всеки километър. Аристократа се възползва и си играе с религиозната философия , вкл. тези задълбочени тълкувания. За Простия са важни основите на религиозната мисъл и философия- бог - отеца, сина-исус, светия дух, светата майка , главните Светии и Вси Светии😀, езическата търадиция заместена и отместена с християнски изфабрикувани скрити култове и пр.

Важно е властта да не се клати и главицата да е приведена.........,а за това освен религиозна храна си требе и Ляб-н чат пат нещо блажно с много вино😁

преди 31 минути, badr написа:

..

Ми да видим дали е така.

Така е. Прав съм. Исус е само частица от тогавашната Вселена- т.е Бог, бог е в него и той е бог -това е смисъла- сина божий е и самия бог-като лицето, очите и устата на бог.

преди 31 минути, 16562 написа:

Нито съм ги срещал, нито ще ги запомня или ще се поинтересувам от спора им.

Това си е твоя работа.

преди 32 минути, 16562 написа:

В случая, пишеш за нещо, което не считам за необходимо и не търся.

Това си е твое право, но аз ли написах следното?

Цитат

Целта на темата е всеки, който желае и се интересува от Бог, да изкаже възгледа си за първото лице на християнската троица - Отца.

Та Григорий Палама се явява именно онзи, чийто възглед за първото лице на троицата изразява православната доктрина.

Но ако теб това не те интересува, защо  го поставяш като предмет на обсъждане?

• Автор

"Целта на темата е всеки, който желае и се интересува от Бог, да изкаже възгледа си за първото лице на християнската троица - Отца."

Ако считаш, че Григорий Палама е казал нещо по темата, можеш да го представиш тук. За момента обаче въпросният наистина не ме интересува. 

преди 20 часа, Емил Костов написа:

Душата е вечна и без вашия христос! 

Ти що тогава ме плашиш с лопатата и желаеш да се мъча? :) Насилник!!! :) = Ей за туй на мен ми е необходим Христос. Той мъ пази от такива насилници кът теб. :) 

преди 22 часа, _Aumi_ написа:

Ти нямаш ли вече грешни помисли? 🤣

Нямам, но все още имам нисши страсти. :) => За разлика от другите, то аз съм грешник. И именно вярата в Христос ми дава сили, защото той учи на смирение, учи да даваш прошка и да искаш прошка, защото човек не е съвършен за разлика от Бог. 

преди 1 час, dioib написа:

Нямам, но все още имам нисши страсти. :) => За разлика от другите, то аз съм грешник. И именно вярата в Христос ми дава сили, защото той учи на смирение, учи да даваш прошка и да искаш прошка, защото човек не е съвършен за разлика от Бог. 

Не виждам смирение в теб.

преди 9 часа, laplandetza написа:

Исус е само частица от тогавашната Вселена- т.е Бог, бог е в него и той е бог -това е смисъла- сина божий е и самия бог-като лицето, очите и устата на бог.

Не виждам какво толкова е направил Исус, за да се счита за Бог. Дори себе си не е могъл да спаси от смъртта.

преди 10 часа, 16562 написа:

Моят стремеж е Божественото,

само сред фантазиите си. :) Извън театъра ти - с глупости и фантазии... и психясване направо на божественото си се устремил - ама някакво твое си, с етикет твой си, с твои си въображения...

Толкова години го гледаме тук - "този стремеж". Понякога е тъжно, понякога се смеем, но болните другарчета също имат място, докато те скачат направо на сцената и си почват битките за отстояване и утвърждения.

А, между другото - този "божествен" "ТВОЙ СТРЕМЕЖ" има съвсем обикновена и човешка основа. Аха... и да компенсира едни работи... и нъц. И така - присъда "доживот", което пак "си е твоя работа", обаче напираш сред групов форум да изнасилваш по темите с личните си фиксации и обсесии, като банално за всеки психотик ги презентираш упорито като вселенски истини. вкл и като имитираш проповеден стил и художествената стилистика от анонимката - заради надъхването и личната сугестия.

За толкова години още не си доживял за да схванеш, че КАЛДАТА не е събрание на анонимните алкохолици или други групички по взаимопомощ. Обаче някъде в главата си ти играеш непрекъснато този театър, защото само така са налице елементите с които преживяваш.

преди 10 часа, laplandetza написа:

То хубаво, но християнската релогия е <направена> за овците, стсдото, простолюдието.

Едва ли - по-скоро е направена за да се фантазират разни надути психясали пуяци, за да се вживяват колко са "над плебса".

преди 9 часа, badr написа:

Но ако теб това не те интересува, защо  го поставяш като предмет на обсъждане?

и двамата знаем защо... :) И други знаем, но пък той "имал стремежи към божественото" - негови си някакви... Така, че думичките са само за парлама и патерички за този... "стремеж". Темите и участието му - също.

• Автор
преди 1 час, _Aumi_ написа:

Не виждам какво толкова е направил Исус, за да се счита за Бог. Дори себе си не е могъл да спаси от смъртта.

А трябваше да се спаси от смъртта ли? И защо? Да демонстрира сила и превъзходство не е ли твърде човешко (в отрицателен смисъл на последната дума)? Той е изпълнил целта си, какво повече да прави в тяло?

Отделно, че кръстната смърт е част от посланието му. Личността (Исус) трябва да умре за да възкръсне Божественото.

преди 13 минути, 16562 написа:

А трябваше да се спаси от смъртта ли? И защо? Да демонстрира сила и превъзходство не е ли твърде човешко (в отрицателен смисъл на последната дума)? Той е изпълнил целта си, какво повече да прави в тяло?

Отделно, че кръстната смърт е част от посланието му. Личността (Исус) трябва да умре за да възкръсне Божественото.

Каква е била неговата цел и как точно я е изпълнил?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.