Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Душите на животните прераждат ли се?

Featured Replies

преди 41 минути, The Lone Star написа:

Ако не помним предишните си грешки, как ще ги поправим?

Що да поправяш нещо ,за което ти е минал Срока на Годност, ...............то в миналото издание...............кой играл,играл!, в новия тираж- други залози.

• Отговори 233
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да,ако ги заровиш на подходящото място се и съживяват.Само че са злобни, след прераждането и те апят без причина.Стивън Кинг знае най- добре ,питай него .

• Че животните "имат" душа, може да се види както от нашия, така и от др. езици. На санскрит думата за душа е "джива", а оттам в българският език е преминала в думи като "жив" и "животно". Английското "

• Ще ти апят тира,като се преродят.И недей влиза в царевична нива ,,царевицата и тя е лоша .

преди 43 минути, The Lone Star написа:

Ако не помним предишните си грешки, как ще ги поправим?

Има как. Склонността на човека да допуска същите грешки няма сама да изчезне и в някой следващ земен живот задължително ще е част от характера му. Но спомените няма да ги има, навикът няма да е така утвърден и желанието толкова силно както в отминалия живот. Поне в началото. Отделно, че междувременно човек може да е развил други полезни качества, които да противопостави на зависимостта, както и новите условия и среда на живот да са по-благоприятни.

преди 2 часа, Oxiss написа:

Доколкото знам, Тората е написана от Мойсей.

Тора не е написна, а записана от Моше Рабейну. Има разлика.

Той ли е свидетел на разговора между Адам и Бог?

Да, колкото истранно да звучи на първо четене.

преди 1 час, witness написа:

Между другото, нещата с гилгул в Лурианската кабала не са съвсем както ги представяш, там има преминаване на човешка душа в животно и обратното, и какви ли не още чудеса.

Между другото, ако не си забелязала не коментирам казуса от това какво било според на Лурианската Каббала. Как са "вързали" тази лурианска каббала към иудаизма изобщо не е важно. Никой не е свидетел Адонай да има изисквания към животните, да им дава мицвот и да изисква да ги спазват, нито пък да ги поставя наравно с човека. Самата мисъл,че нешама може да постигне поправяне чрез слизане до по-ниско ниво-нефеш като при животните си е чиста глупост. Не искам да споря за неща,които ти хрумват миксирайки ги с каквото ти хрумне.

преди 2 часа, laplandetza написа:

Аз нали ви казах , че редовно си говоря с всички богове

Няма лошо да си говорим с Бог/боговете/ не знам при теб колко са/, но не държим да убеждаваме другите и да ни вярват на нашите разговори и не ги обявяваме като единствената истина в която трябва да вярват!

преди 5 часа, The Lone Star написа:

Мойсей не умира ли доста по-рано от края на Тората?!

Какъв е този край на Тора?

преди 3 минути, valkiria1 написа:

Да, колкото истранно да звучи на първо четене.

Да, странно е като се има предвид, че Мойсей е живял много след Сътворението.

преди 1 минута, Oxiss написа:

Да, странно е като се има предвид, че Мойсей е живял много след Сътворението.

Странно е за тези,които не познават Тора и записаното в нея в детайли. Познаваш ли иудаизма и еврейските писания?

преди 8 часа, Oxiss написа:

Интересното е, че според религиозните поверия, Бог винаги говори със своите пророци насаме

Единствения пророк с който Адонай е говорил е Моше рабейну, с никой друг!

Пророчествата са получавани по съвсем друг начин. Както и избора на това, кой да бъде божия посредник.

преди 11 минути, valkiria1 написа:

Странно е за тези,които не познават Тора и записаното в нея в детайли. Познаваш ли иудаизма и еврейските писания?

Пророчествата са получавани по съвсем друг начин. Както и избора на това, кой да бъде божия посредник.

Не познавам писанията в дълбочина. Като писах, че е интересно, че Бог говори със своите пророци насаме, имах предвид всички които са обявени за пророци в различните религии, не само в юдаизма. Мислех, че Бог е говорил и с другите еврейски пророци, но изглежда греша. А по памет, не беше ли говорил и с пророка Аврам?

преди 1 минута, Oxiss написа:

Не познавам писанията в дълбочина. Като писах, че е интересно, че Бог говори със своите пророци насаме, имах предвид всички които са обявени за пророци в различните религии, не само в юдаизма. Мислех, че Бог е говорил и с другите еврейски пророци, но изглежда греша. А по памет, не беше ли говорил и с пророка Аврам?

Ето намерих цитат

Битие 12

1 Тогава Господ каза на Аврама: Излез от отечеството си, измежду рода си и из бащиния си дом, та иди в земята, която ще ти покажа.

2 Ще те направя голям народ; ще те благословя, и ще прославя името ти, и ще бъдеш за благословение.

3 Ще благословя ония, които те благославят, а ще прокълна всеки, който те кълне; и в тебе ще се благославят всички земни племена.

преди 19 минути, Oxiss написа:

Авраам бен Терах е Авраам Авину. Душата на първия човек, Адам, била въплътена в него /Седер Хадорот/ Според Мидраш, Авраам е бил предопределен да бъде първият човек, но от страх, че ако съгреши, никой няма да може да го поправи, Всемогъщият е създал Адам първо – така че ако Адам съгреши, Авраам да дойде на света и да го изкупи /Берейшит Раба 14:6; Шохер Тов 34/ В този смисъл Авраам също е "свидетел" на разговорите на Адам и Адонай. Неговият дядо Нахор е праправнук на Евер, който от своя страна е правнук на Шем и праправнук на Ной, прародителят на съвременното човечество.

Адонай праща на своите пророци видения. Пророчествата на тези ,да ги наречем условно "обикновени пророци" е в зависимост от волята на Хашем, той им праща видения и сънища. Пророчеството на Моше-той единствен има право да се обръща директно към Всевишния във всеки един момент. Казано по друг начин- разликата между "матираното стъкло на обикновените пророци" и "прозрачното стъкло" на Моше Рабейну. Само и единствено чрез него са дадени законите на Тора, и сега внимание!! Само и единствено той е имал право да ги изменя!!! Другите пророци не са можели да добавят или изменят заповеди.

преди 45 минути, Oxiss написа:

Ето намерих цитат

Битие 12

1 Тогава Господ каза на Аврама: Излез от отечеството си, измежду рода си и из бащиния си дом, та иди в земята, която ще ти покажа.

2 Ще те направя голям народ; ще те благословя, и ще прославя името ти, и ще бъдеш за благословение.

3 Ще благословя ония, които те благославят, а ще прокълна всеки, който те кълне; и в тебе ще се благославят всички земни племена.

По смисъла на съдържанието, това е завет!!

преди 20 минути, valkiria1 написа:

По смисъла на съдържанието, това е завет!!

Благодаря за поясненията, които са доста интересни, но не виждам да ги пише в Стария завет и не знам дали ги пише в еврейската Тора.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Завет или не, от писаното се вижда, че Бог се обръща и говори на Аврам. Значи Мойсей не е единственият с когото е говорил Бог!.

Също така е интересно как Мойсей има правото да изменя заповедите или заветите дадени от Бог! Това ми се струва доста подозрително - Бог да даде заповеди, а Мойсей еднолично да си присвоява правото да ги променя, твърдейки, че само той има това право!

Ето тук Бог също говори на Аврам

7 И Господ се яви на Аврама и рече: На твоето потомство ще дам тая земя. И там издигна олтар на Господа, Който му се яви.

..----------------------------------------------------

14 И Господ каза на Аврама, след като се отдели Лот от него: Подигни сега очите си от мястото гдето си, та погледни към север и юг, изток и запад;

15 защото цялата земя, която виждаш, ще дам на тебе и на потомството ти до века.

16 И ще направя потомството ти многочислено като земния прах; така щото, ако може някой да изброи земния прах, то и твоето потомство ще изброи.

17 Стани, обходи дължината на земята, защото на теб ще я дам.

18 Тогава Аврам премести шатрата си, дойде и се засели при Мамриевите дъбове, които са в Хеврон; и там издигна олтар на Господа.

-

1 След тия събития, дойде Господното слово на Аврама във видение и каза: Не бой се, Авраме; Аз съм твой щит, наградата ти е извънредно голяма.

2 А Аврам рече: Господи Иеова, какво ще ми дадеш, като аз си отивам бездетен и тоя Елиезер от Дамаск ще притежава дома ми?

3 Аврам рече още: Ето Ти не ми даде чадо; и, ето, един роден в дома ми ще ми стане наследник.

4 Но, ето, дойде Господното слово и му каза: Тоя човек няма да ти стане наследник; но оня, който ще излезе от твоите чресла, ще ти бъде наследник.

5 Тогава, като го изведе вън, каза: Погледни сега на небето и изброй звездите, ако можеш ги изброи. И рече му: Толкова ще бъде твоето потомство.

6 И Аврам повярва в Господа; и Той му го вмени за правда.

7 После му каза: Аз съм Господ, който те изведох из Ур Халдейски, за да ти дам да наследиш тая земя.

8 А той рече: Господи Иеова, по какво да позная че ще я наследя?

9 Господ му рече: Вземи ми тригодишна юница, тригодишна коза, тригодишен овен, гургулица и гълъбче.

10 И той Му взе всички тия, разсече ги през средата и постави всяка половина срещу другата, но птиците не разсече.

11 И спуснаха се хищни птици на труповете; но Аврам ги разпъди.

12 А около захождането на слънцето, дълбок сън нападна Аврама; и, ето, ужас, като страшен мрак го обзе.

13 Тогава Господ каза на Аврама: Знаейки - знай, че твоето потомство ще бъде чуждо в чужда земя и ще им бъдат роби; и те ще ги угнетяват четиристотин години.

Както се вижда неведнъж Бог и Аврам са водили раговори!

преди 3 часа, witness написа:

А ако самата "душа" не е ум и съзнание и в този смисъл индивидуален опит, тогава не знам какво трябва да е..

Сложен въпрос, що се отнася до животните, на който на знам точния отговор. Самоосъзнаването е цел на животинската еволюция, която ние сме постигнали. Ясно е, че животните нямат ум, желания и воля в този смисъл, в който ги притежаваме ние хората. Но това не значи, че те нямат божествена същност, а че между нея и съзнанието им има пропаст, която им предстои да запълнят. Както и хората всъщност, които в общия слумай също не живеят в нешама, а в руах (т.нар. нисш аз, основа на личността и егоизма за разлика от нешама, където се основават надличностните аспекти на човека). Хората също трябва да преодолеят тази пропаст между нисшия аз и висшия. Казано най-общо с правилните си неегоистични действия ние във все по-голяма степен правим възможно това да се идентифицираме с висшия аз, да заживеем съзнагелно в него.

преди 1 час, Oxiss написа:

Благодаря за поясненията, които са доста интересни, но не виждам да ги пише в Стария завет и не знам дали ги пише в еврейската Тора.

Не "виждаш",защото не разбираш понятията. Тора и Стария завет са едно и също нещо. Стар завет е названието на еврейската Тора, дадено от християните. По същия начин не разбираш като ти се обяснява,че Моше Рабейну е пророк , а Авраам е Авину. И в Тора и Танах, Адонай "говори" с много други, но с пророците комуникацията е в съвсем друг вид. Пействаш цитати,но не ги разбираш. Ето ,за да престанеш да се въртиш в търсене на нещо,което не разбираш.

15 След тези събития във видение беше отправено Господне слово към Аврам: „Авраме, не се бой! Аз съм твой защитник. Твърде голяма ще бъде твоята награда.“

Не виждам нищо по-различно от това,което твърдя и аз:

преди 1 час, valkiria1 написа:

Адонай праща на своите пророци видения.

и още,когато не разбираш какво е завет и твърдиш,че за него няма споменат в Тора/СЗ/

Битие 15

Този ден Господ сключи завет с Аврам с думите: „На твоето потомство Аз давам цялата тази земя...........

Когато ти липсват фундаментални знания по иудаизъм, тогава колкото и да ти се обяснява е напразно.

Нямам претенции да съм голям познавач, но просто твърдението, че Бог е говорил единствено с Мойсей е невярно, за което дадох цитати. Не мога да кажа кой цитат е видение и кой не, но там пише, че Бог говори на Аврам. Ако му говори насън, защо тогава видението и думите се взимат за истина?

.......................................

7 После му каза: Аз съм Господ, който те изведох из Ур Халдейски, за да ти дам да наследиш тая земя.

8 А той рече: Господи Иеова, по какво да позная че ще я наследя?

9 Господ му рече: Вземи ми тригодишна юница, тригодишна коза, тригодишен овен, гургулица и гълъбче.

преди 3 часа, Oxiss написа:

Нямам претенции да съм голям познавач, но просто твърдението, че Бог е говорил единствено с Мойсей е невярно, за което дадох цитати.

Съвсем основателно не бива да имаш такива претенции. Още повече,че не разбираш не само цитатите, които даваш,но и какво ти се обяснява. Трети път:

преди 5 часа, valkiria1 написа:

Адонай праща на своите пророци видения. Пророчествата на тези ,да ги наречем условно "обикновени пророци" е в зависимост от волята на Хашем, той им праща видения и сънища. Пророчеството на Моше-той единствен има право да се обръща директно към Всевишния във всеки един момент. Казано по друг начин- разликата между "матираното стъкло на обикновените пророци" и "прозрачното стъкло" на Моше Рабейну.

Какво е станало в планината Синай? Кога е първата "среща" на пророка с Твореца? Затова в Тора е написано,че е нямало, няма да има друг пророк като Моше Рабейну.

Второзаконие 
10 Не се издигна вече в Израиля пророк като Моисея, когото Господ познаваше лице с лице

Той е единствения погребан лично от Твореца и никой не знае мястото на неговото погребение. Този акт е поради две причини.

Ти се хващаш за най-елементарното " говорил", вадиш думата от контекста за да ми я тръснеш като някакво "доказателство"без да внимаваш по какъв начин е ставало общуването. На всичкото отгоре и се запъваш като магаре на мост и настояваш в незнанието си. Имаш право да се изявяваш както искаш, но аз не играя в такъв пясъчник за деца/условно казано/-това е загуба на времеви ресурс. Не искам да бъда груба, но това е единствения ресурс, който никога не се възстановява.

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Когато ти липсват фундаментални знания по иудаизъм, тогава колкото и да ти се обяснява е напразно.

преди 5 часа, valkiria1 написа:

преди 11 часа, valkiria1 написа:

Адонай праща на своите пророци видения.

Дори и да се нарекат видения тези общувания с Бог, се приемат за истински общувания в които Бог говори на дадения човек и човекът, както и всички останали както се вижда, ги приемат за реални. Това е начинът чрез който Бог говори.

Колкото общуването на Мойсей с Бог се приема за истинско, толкова и общуването чрез видения се приема за истинско.

Или ти ще отречеш, че ги приемаш за истински или пък някой юдеин не приема виденията като достоверни или значими?

Бог говори и на Ной

12 И Бог видя земята; и, ето, тя бе развратена защото всяка твар се обхождаше развратно на земята.

13 И рече Бог на Ноя: Краят на всяка твар се предвижда от Мене, защото земята се изпълни с насилие чрез тях; затова, ето, ще ги изтребя заедно със земята.

14 Направи си ковчег от гоферово дърво; стаи да направиш в ковчега; и да го измажеш отвътре и отвън със смола.

преди 56 минути, Oxiss написа:

Дори и да се нарекат видения тези общувания с Бог, се приемат за истински общувания в които Бог говори на дадения човек и човекът, както и всички останали както се вижда, ги приемат за реални.

А ти защо разглеждаш виденията като нереални?

Колкото общуването на Мойсей с Бог се приема за истинско, толкова и общуването чрез видения се приема за истинско.

Ето, сам да се убедиш,че имаш функционална-неграмотност да разбираш какво ти се обяснява. Къде по-точно съм обяснила, че общуването на Рабейну с Адонай е истинско, а общуването му с пророците не е истинско. Май за пети път не разбираш,че става въпрос за разликата в начина на общуване!!!!! С единия общува директно,с другите чрез видения.

Или ти ще отречеш, че ги приемаш за истински или пък някой юдеин не приема виденията като достоверни или значими?

Какво да отрека? Задаваш си сам въпроси и сам се мъчиш да им отговаряш. Когато искаш да стоиш сериозно в една дискусия, трябва поне да си запознат в една малка степен с това за което се дискутира. Ти не познаваш Тора и Танах, не ги разбираш, просто се луташ като един лаик из текстовете и търсиш думички,които да подкрепят твоята версия. Целия Танах е писания на пророци за историята на Исраел и Иудея-какво да отричам? Отвори ли Танах,преди да ръсиш една след друга глупости?Адонай изпраща на всеки един цар свой пророк за да го подкрепя, наставлява и предава неговата воля. Преди да гадаеш вземи отвори Танах. Като на първи клас дете ти обяснявам....виж колко глави са озаглавени с писанията на пророците и тогава ела да ми задаваш глупави въпроси. Мини някакво елементарно ниво на информираност и заповядай едва тогава да дискутираме.

https://biblia.bg/

После, можеш да преминеш и към НЗ. Там пък са виденията на пророка Йоан, дадени му,когато е на заточение на остров Патмос. Откровение се казва тази глава от НЗ,който заедно с СЗ съставлява Библията. Както написах, времето е ценен ресурс,с теб няма дискусия,ти просто превръщаш всичко в една препирня, а аз изпитвам досада от такова развитие на една дискусия и винаги я прекратявам. Бъди здрав.

преди 57 минути, 1001 broccoli написа:

Правилният въпрос, който трябва да му се зададе е : къде в неговата глава се роди мисълта,че някой оспорва легитимността на двата вида общуване???

Както и да е...когато някой постави на грешна основа изследването на една религия, писание и пр.. той ще върви по грешен път и по-нататък.

преди 1 час, 1001 broccoli написа:

Не е важно как аз ги приемам. Посочвам, че виденията се приемат за също толкова значими и реални, колкото и разговорите на Бог с Мойсей.

Нищо повече!

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Бъди здрав.

Хубав ден!

Дори и да се нарекат видения тези общувания с Бог, се приемат за истински общувания в които Бог говори на дадения човек и човекът, както и всички останали както се вижда, ги приемат за реални. Това е начинът чрез който Бог говори.

Бог говори и на Ной

12 И Бог видя земята; и, ето, тя бе развратена защото всяка твар се обхождаше развратно на земята.

13 И рече Бог на Ноя: Краят на всяка твар се предвижда от Мене, защото земята се изпълни с насилие чрез тях; затова, ето, ще ги изтребя заедно със земята.

14 Направи си ковчег от гоферово дърво; стаи да направиш в ковчега; и да го измажеш отвътре и отвън със смола.

Тва бил начина, глупости, Бог си говори съвсем пряко и директно - с който пожелае и който може да го разбере. Бог не обръща внимание на тези нещастници -боящи се от него, на тези малодушници готови да му служат и на тези глупци и слепци -Вярващи в Него. Бог не си губи времето с тЪпаци. Боговете са цинични и перверзно жестоки-такъв е Света, за тва си говорят с мен , не с верващи и мучащи „умници“ 😁

преди 13 часа, 1001 broccoli написа:

с правилните си неегоистични действия ние във все по-голяма степен правим възможно това да се идентифицираме с висшия аз, да заживеем съзнагелно в него.

И с глупости по форумите - изглежда че голям напън за "идентифициране с висшия аз" тече, с мерака да заживеел някой си "съзнателно в него".

Цитираното е синтез на типичния битов романтичен наивинитет и тежката форма на невежество за него е без всякакво значение. Толкова години и толкова въжделения събира този елементарен наивизъм, само за да се заиграят някои бебчета на пастори и будители по народните клюкарници.

Защо горното да е глупост - с "правилни и неегоистични действия" никой, никога не бил способен да се "идентифицира с висшия си аз", освен чрез магията на повярваното. А парадокса е, че това е имитативно-наивистки подход - типично по детски, и с него "висшият аз" няма нищо общо.

преди 54 минути, valkiria1 написа:

Ето, сам да се убедиш,че имаш функционална-неграмотност да разбираш какво ти се обяснява. Къде по-точно съм обяснила, че общуването на Рабейну с Адонай е истинско, а общуването му с пророците не е истинско. Май за пети път не разбираш,че става въпрос за разликата в начина на общуване!!!!! С единия общува директно,с другите чрез видения.

Какво да отрека? Задаваш си сам въпроси и сам се мъчиш да им отговаряш. Когато искаш да стоиш сериозно в една дискусия, трябва поне да си запознат в една малка степен с това за което се дискутира. Ти не познаваш Тора и Танах, не ги разбираш, просто се луташ като един лаик из текстовете и търсиш думички,които да подкрепят твоята версия. Целия Танах е писания на пророци за историята на Исраел и Иудея-какво да отричам? Отвори ли Танах,преди да ръсиш една след друга глупости?Адонай изпраща на всеки един цар свой пророк за да го подкрепя, наставлява и предава неговата воля. Преди да гадаеш вземи отвори Танах. Като на първи клас дете ти обяснявам....виж колко глави са озаглавени с писанията на пророците и тогава ела да ми задаваш глупави въпроси. Мини някакво елементарно ниво на информираност и заповядай едва тогава да дискутираме.

https://biblia.bg/

После, можеш да преминеш и към НЗ. Там пък са виденията на пророка Йоан, дадени му,когато е на заточение на остров Патмос. Откровение се казва тази глава от НЗ,който заедно с СЗ съставлява Библията. Както написах, времето е ценен ресурс,с теб няма дискусия,ти просто превръщаш всичко в една препирня, а аз изпитвам досада от такова развитие на една дискусия и винаги я прекратявам. Бъди здрав.

Правилният въпрос, който трябва да му се зададе е : къде в неговата глава се роди мисълта,че някой оспорва легитимността на двата вида общуване???

Както и да е...когато някой постави на грешна основа изследването на една религия, писание и пр.. той ще върви по грешен път и по-нататък.

Ай стига бе! Да си сериозен в „дискусия“ за Мечо Пух и ДедоМраз. Тва е вид създаване на БожественоМинало -Легендализиране и Митологизиране в употреба за еврейските първенци и водачи над местните уж евреи -пастири. „божествената“ част е художествена литература, ценното е ако може в тоя „гювеч“ да намерим исторически следи и информация, както и да анализираме тогавашните „технологии“ за влияние, управление, повличване, контрол, „пропаганда“ , маниполиране и пр. над простонаселението на пустиняците от юдея и нарекли се евреи в последващите столетия. Не е възможно да си сериозен в разговор за пустинен „бог“ и за който и да е друг „бог“. Интерес е само как „технологично“ се опитвали да съградят Божественност с цел влиянието върху масите-останалото са разкази с които си длъжен да се бъзикаш.

преди 1 час, 1001 broccoli написа:

Това е елементарно - всеки може и има "видения" по време на сън. По време на сън те изглеждат истински... но човек се случва и да се събуди... Това е като 'два свята" - единият е разиграна имитация на другия, с активното участие на отражателни и паметови механизми.

Въпросът с "виденията" е бил генератор на митове именно защото с тях може да се подмени реалността, която се създава от отраженията на всеки човек. И няма никаква разлика със сънуването, защото механизма е един и същ.

Дали някой ще нарече "видението" знак от бог... или от сатана, или от висшите учители, ангели пазители или черните демони... е просто начин на човек или група хора да си нагласят към приказката си в която живеят събитията и основанията да са живи. Това че такъв "тип описателен характер на споделена реалност" им носи ползи именно това им дава основание да го нарекат "истина". Били "избрани" - ок. Били специални - ок, Други пък били прокълнати, лоши, нещастни... - каквото си измислят това ще е, и им дава определенни преживявания от които идват именно ползите.

Тия неща в днешно време вече отдавна не са нито мистерия, нито са митове. Но ползите и нуждата са толкова силни, ползите толкова привлекателни и дори "спасителни"... Проблемите идват, когато се влезе в режим на "споделяне" на приказките на различните хора по света... А завареното положение от инерциите определя огромното различие на тия приказки. И вместо да обединяват разликите в приказките стават разединяващ фактор. И всичко само заради....

преди 18 минути, laplandetza написа:

да анализираме тогавашните „технологии“ за влияние, управление, повличване, контрол, „пропаганда“ , маниполиране и пр. над простонаселението

не е възможно въобще някой да си играе на анализи... и да не се избъзикаме с маниащините му. )

Ама те за него били "истински и най-важното" и са именно толкова "истински", колкото е бог и за вярващите в него. Така се играе и със всяка друга система от проекции, донесли на някого лична идентификация.

Бебчо, ти да не би да имаше видение от вселенския ти учител "владиката Иларион"... ? ) Сигурно ли е, че и той е роден от "Кабала" ( или пък я е написал) - за която някои информирани хора тук си списват? Искаш ли да им преподадеш важните вселенски уроци и послания за вярата, истината, развитието и висшите сфери - които така и не си изучил от "двете ти висши"

На малчуганите сред форума отново някой не им харесва, са неграмотни и невежи и след всякакви прекъсвания и ядене на 1001 броколи се изцепват с типичните си афективни кризи. Разбира се, докато иначе упорито и повторително си пасторстват, поучават и си наливат готовите си заемки от приказки, сред които си живеят.

И чудесно е, че на никого не липсват.

======

п.с. Революционера и гения по физика поне има хапчета - кога ги пие, кога не... А ти, бебчо, кога ще почнеш, че много почна да ти личи липсата им.

преди 30 минути, _raMus_ написа:

======

п.с. Революционера и гения по физика поне има хапчета - кога ги пие, кога не... А ти, бебчо, кога ще почнеш, че много почна да ти личи липсата им.

Принципно не те чета, доволедн съм да ми отговаряш често и да си губиш времето с мен, да те карам да чукаш на клавиатурата..................... като нпма какво друго да чукаш!

Сега обаче ме разсмя , заслужаваш благодарности.Труди се с пот на чеолото и мазоли по обичаната ръка.....................ще стигнеш далеч в дебрите на градинарствои лозарство в цветоусещанията на градинския нарцис.

преди 19 часа, valkiria1 написа:

Между другото, ако не си забелязала не коментирам казуса от това какво било според на Лурианската Каббала. Как са "вързали" тази лурианска каббала към иудаизма изобщо не е важно.

Добре, да оставим настрана Аризал, щом не ти допада, обаче не знам пред кого искаш за представиш бащата на съвременната Кабала като маргинал. Дори Рамхал, когото цитираш, уж не във връзка с Лурианската Каббала, е последовател на Ари и е написал книга, систематизираща неговата система. А на мен ми е все едно какво смяташ, миксирам.

преди 19 часа, valkiria1 написа:

Никой не е свидетел Адонай да има изисквания към животните, да им дава мицвот и да изисква да ги спазват, нито пък да ги поставя наравно с човека. Самата мисъл,че нешама може да постигне поправяне чрез слизане до по-ниско ниво-нефеш като при животните си е чиста глупост. Не искам да споря за неща,които ти хрумват миксирайки ги с каквото ти хрумне.

Не че ми хрумват произволно, просто разсъждавам над логиката ти и не я намирам, защото не обясни нищо, само повтаряш каквото си чула и прочела, без да го обмислиш...Попитах за кого или за какво е "материал" душата на животните, щом Рамхал я нарекъл така. Дай да помислим за какво става дума - за душа, не за кожи и рога, макар и материална, това е вид енергия, жизнена сила, свързана със детивата и инстинктите и не може за се затвори в буркани. На кого му трябва да я използва и как точно ще я използва? На теб върши ли ти работа душата на което и да е животно, или материал е наречена животинската душа в човека като посредник на инстинкти, телесни желания, егоизъм и стремеж за оцеляване, на които животното е роб, но човекът може да не е, и не трябва да е? Мицвот са за човека и животното в човека, разбира се, не за воловете и магаретата. А за да се избави от робството на тялото, човекът трябва да го разбере, и за да го разбере, трябва да го погледне, не да се извръща като ангелите. И според мен в този смисъл е историята от Битие за даване на имена на животните - човекът като микрокосмос и съдържащ животинската природа в себе си трябва да проникне в същността на всяко едно. Като това е необходимо условие за издигане, но не е достатъчно, разбира се, затова за по-нататък няма другар сред тази природа. Ако това ти изглежда "слизане" на нешама до нефеш и "пълна глупост", съжалявам да го чуя. Такива цели и практики има във всяка религия, пости и т.н. Но друга полза от животинската душа като "материал" не виждам, ако не броим храненето на Луната ))

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.