Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Душите на животните прераждат ли се?

Featured Replies

Много е странно защо се чувствате засегнат от нейните думи! Само ако вие се отъждествявате с тях, само тогава може да се засегнете, че ви е изобличила в сравненията си. Ако вие не се чувствате като низше същество, или същество по-низше от кучето на някого, защо трябва да се обиждате от подобни сравнения? Аз също имам куче и също бих изказал подобни твърдения относно много хора, защото действително моето куче е много по-възпитано и много по-разбиращо от повечето хора.

• Отговори 233
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да,ако ги заровиш на подходящото място се и съживяват.Само че са злобни, след прераждането и те апят без причина.Стивън Кинг знае най- добре ,питай него .

• Че животните "имат" душа, може да се види както от нашия, така и от др. езици. На санскрит думата за душа е "джива", а оттам в българският език е преминала в думи като "жив" и "животно". Английското "

• Ще ти апят тира,като се преродят.И недей влиза в царевична нива ,,царевицата и тя е лоша .

МНОГО ГОТИНА ТЕМА, заклевам се. През март се разделих с най-великото куче на света. У дома плакахме, така както не сме скърбили за хора. Толкова много радост ми е носило! Имам над 30 часа клипове с него, но все още не мога да ги гледам, без да рева като женчо.

Покрай кончината на моето куче научих важни неща, имащи връзка с тукашната тема. Ще ги споделя, само за сведение. Нека когато вземаме решение, да имаме ДОБРЕ ИНФОРМИРАН ИЗБОР.

Старите потребители знаят, че за мен друго по-добро учение от светото Православие няма. То съдържа цялата истина, такава каквато е, такава каквато ни е завещана от Създателя. Неговата воля е непроменима. Залитал съм по всякакви красиви учения, до едно се оказаха шарлатания или утопии, басни за наивни тревопасни. Истината не винаги гали сетивата ни, но тя ни прави свободни. Затова, ще набросна нещо с помощта на ИИ.

* **

Според православното учение животните притежават душа, но тя е качествено различна от човешката.

Православната богословска мисъл, стъпвайки на Свещеното Писание и светоотеческата традиция, прави ясно разграничение между същността на животинската и човешката душа:

• Животинска душа: Земна, сетивна и тленна. Според Библията животните имат „жива душа“ (в смисъл на дихание, жизнена сила, сетива, емоции и инстинкти). Тяхната душа обаче произлиза от земята и е неразривно свързана с тялото. Затова с физическата им смърт тя престава да съществува.

• Човешка душа: Безсмъртна и разумна. Човекът е увенчан с Божия образ, има свободна воля, съвест, духовност и е призван към вечен живот и обожение (единение с Бога).

Отиват ли животните на небето?
Православната църква учи, че животните са били част от райската хармония, но поради своята природа те нямат безсмъртен дух и лична отговорност за греха. Затова те нямат спасение в смисъла на личния човешки живот след смъртта. Въпреки това, според светоотечески разбирания (напр. учението на св. Исаак Сирин), Божията милост и любов обхващат цялото творение и е възможно хармонията с животните да бъде възстановена в бъдещия век по начин, който надхвърля човешкото разбиране.

Животните са възприемани като част от Божието творение, които човека трябва да пази и обича, но не и да обожествява или приравнява към човешката личност.

Ако се интересувате от по-задълбочени текстове по темата, можете да прочетете статията Животните - достойни Божии творения?, публикувана в портала Православие.БГ.

*

Според православното учение домашните любимци не трябва да се погребват по християнски.

Християнският погребален ритуал, включващ опело и молитви, е предназначен единствено за човека, който е създаден по образ и подобие на Бога и притежава безсмъртна душа. Животните нямат безсмъртни души, поради което извършването на църковни служби над тях или поставянето на християнски символи (като кръст) върху гробовете им се счита от Църквата за недопустимо.

Въпреки че отношението към животните трябва да бъде изпълнено с грижа и хуманност, тяхната кончина изисква друг подход:

• Без църковни ритуали: Свещениците не извършват опело или молитви за упокой на починали животни.

• Практическо и законно изпращане: Тленните останки на домашните любимци е редно да бъдат третирани съобразно санитарните и екологични изисквания. Това най-често включва екарисаж или законна кремация (индивидуална или групова). В България услуги от този тип се предлагат от специализирани центрове, като например Pet in Peace.

• Погребване в земята: Ако решите да погребете животното в собствен имот, това трябва да стане на достатъчна дълбочина и съобразно местните наредби за ветеринарномедицинска безопасност, за да се предотвратят екологични и здравни проблеми.

Тъгата по любимото животно е напълно естествена, но според православното богословие разграничението между човешката душа и животинската природа е строго. Полагането на християнски символи върху животински гроб се възприема като проява на религиозна неграмотност.

* **

P.S.

Ами, това е. Краткияят отгоовор на питането в заглавието на темата е, че няма прераждане. Нито на хората, нито на животните. Имаме едно раждане, едно битие, една смърт. Следва Страшен съд, и след него вечна радост в Царството Божие или вечна сръб в адовата пропаст. Да, знам, звучи архаично, звучи обидно обикновено за учените ни главици. Само дето истина, като твърдението, че водата е мокра. :))))

• Автор
преди 3 часа, Търсещ истини написа:

По мнението на valkiria1, в което се казва: „Невъзможно е да ви сравня с нашето куче. Просто не сте на неговото ниво, колкото и масово да се лигавите на всякакви теми“, ще ви обърн внимание на дълбокия смисъл зад тези думи.

Подобно сравнение далеч не е просто случайна проява на лош тон. В контекста на библейската традиция и старозаветните текстове, с които valkiria1 е запозната, сравняването на хора с куче – или поставянето им „по-долу“ от него – е израз на най-висша степен на презрение и отнемане на човешкото достойнство.

Това крайно отношение е илюстрирано ясно във Втора книга Царства (16:9), където юдейският военачалник Авеса изразява дълбокото си възмущение с думите:

> „Защо това мъртво куче проклина господаря ми, царя?“

В старозаветната култура това сравнение е символ на пълно обезценяване на отсрещната страна. Когато някой заявява на събеседниците си, че са „под нивото на куче“, той съзнателно използва именно този модел на оскърбително презрение. С това авторът поставя останалите участници извън рамките на равнопоставения диалог.

Вярвам, че форумът е място за споделяне на аргументи, а не за демонстрация на подобно високомерно отношение, което накърнява общото уважение в общността.

Хора, нима одобрявате да ви поставят по- долу от куче? Не заслужавате тази съдба!

... или ?

Валкирия може да говори много неща, но защо какво говори валкирия ти прави толкова голямо впечатление? Не е ли това, което тя иска - да се впечатлиш дотолкова, че да я мразиш? А заслужава ли си реално да си нарушаваш спокойствието, за да мразиш някаква си валкирия? Като не ти харесва как се държи, слагай я във фризера да прави компания на тошев и нямай грижи.

Още много трябва да се гради чувство за достойнство и чест сред нас, да се изгражда култура на смислена дискусия. И не е виновно турското робство.

преди 2 часа, Oxiss написа:

Много е странно защо се чувствате засегнат от нейните думи! Само ако вие се отъждествявате с тях, само тогава може да се засегнете, че ви е изобличила в сравненията си. Ако вие не се чувствате като низше същество, или същество по-низше от кучето на някого, защо трябва да се обиждате от подобни сравнения? Аз също имам куче и също бих изказал подобни твърдения относно много хора, защото действително моето куче е много по-възпитано и много по-разбиращо от повечето хора.

Този робски морал сигурно е утешавал вожда на чернокожите на плантацията с тръстика, но човекът с достойнство не може да пренебрегне клевети и злословие по свой адрес.

Цезар се развел с жена си, за която тръгнали слухове. Тя настоявала, че е невинна, но Цезар казал: „Жената на Цезар не трябва дори да бъде под подозрение.“ На латински: Mea uxor etiam suspicionis vacare debet.“

Достойният мъж не може да приеме опетняване с лъжи! Ето едни знаменити думи:

„Смирението е добродетел на монасите. Аз съм джентълмен.“

(Приписвано на лорд Карлайл, 1798 г., след публична обида.

Друго:

„Честта ми е рана, която не лекувам със смирение.“

Испански: „Mi honra es herida que no curo con humildad.“ Лопе де Вега във Фуенте Овехуна

А ето и анонимна дуелна формула от Севиля, 1620 г.

„Аз не съм смирен. Аз съм достоен.“

Испански: „No soy humilde. Soy digno.“

Така че, лъжите против честта на българина са нещо, което не търпи смирение.

Българин като етнос е много комплексно понятие. Преди да се правим на засегнати относно националната ни идентичност, следва да се запитаме дали ние имаме масовите черти на българина. Една основна черта на българина като събирателен образ е Байганювщината. Днес само много интелигентни хора не се засягат, когато някой нарича българите с тази общоличностна черта, защото тези които не се засягат, наистина нямат нищо общо с тази черта, без значение дали се считат за българи по етнос или не.
Ако ти наистина не си тъп като цървул, защо трябва да те засяга или да те обижда, че някой бил наричал българите цървули?Но ако тези епитети те обиждат, значи имат много общо с твоята личност, затова се идентифицираш с тях.

• Автор
преди 5 минути, Oxiss написа:

Ако ти наистина не си тъп като цървул, защо трябва да те засяга или да те обижда, че някой бил наричал българите цървули?Но ако тези епитети те обиждат, значи имат много общо с твоята личност, затова се идентифицираш с тях.

Българи, които избират цървул да ги управлява, няма как да не са цървули. 😢

Така, че няма какво да се обиждате от истината, скъпи дуругари. 😉

преди 2 минути, Мери) написа:

Българи, които избират цървул да ги управлява, няма как да не са цървули. 😢

Така, че няма какво да се обиждате от истината, скъпи дуругари. 😉

Повечето не ги избираме, но сме принудени да ни управляват, поради липса на друг избор.

преди 21 минути, Oxiss написа:

Българин като етнос е много комплексно понятие. Преди да се правим на засегнати относно националната ни идентичност, следва да се запитаме дали ние имаме масовите черти на българина. Една основна черта на българина като събирателен образ е Байганювщината. Днес само много интелигентни хора не се засягат, когато някой нарича българите с тази общоличностна черта, защото тези които не се засягат, наистина нямат нищо общо с тази черта, без значение дали се считат за българи по етнос или не.

За да не влизам в спор и не създавам конфликти, ще кажа и ще го напиша черно на бяло, че не съм съгласен, да бъда поставян по- долу от кучето на една чужденка, гордееща се с еврейско потекло. Съгласявам се с вас, че това не се отнася до вас лично и вие приемате с примирение, като ви казват, че сте по- долу от кучето й, а доколкото разбирам, смирено приемате и като ви кажат, че сте тъп като цървул.

Намирам това за тъжно и срамно, но това е ваш (мн.ч.) избор.

Край на участието ми тук. Казах, което исках, докладвах на администратор. Надявам се на благоразумие в по- нататъшните дискусии.

преди 9 часа, Търсещ истини написа:

Чувствам се дълбоко засегнат и изпитвам омраза към персоната зад ник valkiria1, която се отнася с презрение към българите, участващи във форума, поставяйки ни под своето куче.

Много важно, колко и къде си засегнат. Твоите превземки са всеизвестни. Не за първи път се опитваш да използваш администрацията като маша, да се разправяш с участници, които не участват в театрите, които разиграваш. Никой не е длъжен да се съобразява с това в какво и кого се припознаваш. Вземи да се засегнеш и от творчеството на Джордж Оруел, което представлява една силна социална алегория. Знаеш ли колко народ, може да припознаеш в прасето Наполеон, в магарето Бенджамин и пр. от неговото творчество. Вземи прочети малко, вместо да ми чупиш стойки и да се навираш около постовете ми. Вземи една кърпичка да си избършеш сополите, като преди това медитираш над казаното от Исус " Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свинете, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат.“ Да обяснявам ли какво е имал предвид Исус, или сам ще се сетиш. И на него му е дремело дали ти или някой друг ще се обиди на думите му. Християни от цял свят ги повтарят всеки ден, че някой някъде ще примира от обида, няма никакво значение, нито светът ще спре да се върти. Това, когато решиш да се съсредоточаваш само над Тора и да вадиш думи от контекста, които да тълкуваш в полза на твоята теза.

........................................

В IDF има елитно подразделение на кучета, наречено Oketz. Моята любов ,слабост и привързаност към кучетата порода Малиноа, идва точно от тези кучета, които са съставна част на това подразделение. Елитни, четириноги бойци, незаменими в различни акции. Това са кучетата, които виждахте на видеоклиповете, когато влизаха с монтирани на главите камери в тунелите на Хамас, за да търсят заложници. Този вид кучета бойци изпълняват няколко различни мисии-търсене на заложници, обезвреждане на терористи, откриване на експлозиви. Много от тези кучета бяха ранени в тези мисии. Специални военни хеликоптери бяха пращани на първите бойни линии, за да ги евакуират. Към тях се отнасяха като към хора. Има специални клиники за тях, оборудвани с последен писък на медицината уреди и апарати с които те се лекуват, рехабилитират. Много кучета загинаха в тунелите, спасявайки живота на бойците ни. Тези кучета са погребвани като герои с военни почести на специално гробище за тях. Бяха погребвани така, както се погребват хора. Подбирането на екземпляри, които ще бъдат обучавани като бъдещи елитни бойци се извършва от специалисти и малките се взимат от елитни развъдници, предимно от Европа. Обучението трае от две до три години, в зависимост от бъдещия профил за който ще бъде използвано кучето. Уникално интелигентни, предани, лоялни и изпълнителни кучета. Обучението включва симулации на реални бойни събития. Цената на едно добре обучено бойно куче може да стигне до порядъка 80-100 000 долара. Само обучението на нашето куче ни излезе около 28 000 долара. Тяхното безстрашие е пословично. Енергични, целеустремени. Изпълняват задачата докрай, без колебание. Това е куче едновремено за нападение и защита. Малиноа е куче оръжие, куче приятел, куче боец в едно. Фанатично предан на стопаните, на бойния си другар. Безценен като като защита.

В нито една категория не мога да го поставя редом до някоя от породите тук!!!!

преди 7 минути, Oxiss написа:

преди 7 минути, Oxiss написа:

преди 23 минути, valkiria1 написа:

Много важно, колко и къде си засегнат. Твоите превземки са всеизвестни. Не за първи път се опитваш да използваш администрацията като маша, да се разправяш с участници, които не участват в театрите, които разиграваш. Никой не е длъжен да се съобразява с това в какво и кого се припознаваш. Вземи да се засегнеш и от творчеството на Джордж Оруел, което представлява една силна социална алегория. Знаеш ли колко народ, може да припознаеш в прасето Наполеон, в магарето Бенджамин и пр. от неговото творчество. Вземи прочети малко, вместо да ми чупиш стойки и да се навираш около постовете ми. Вземи една кърпичка да си избършеш сополите, като преди това медитираш над казаното от Исус " Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свинете, за да го не стъпчат с краката си и, като се обърнат, да ви разкъсат.“ Да обяснявам ли какво е имал предвид Исус, или сам ще се сетиш. И на него му е дремело дали ти или някой друг ще се обиди на думите му. Християни от цял свят ги повтарят всеки ден, че някой някъде ще примира от обида, няма никакво значение, нито светът ще спре да се върти. Това, когато решиш да се съсредоточаваш само над Тора и да вадиш думи от контекста, които да тълкуваш в полза на твоята теза.

........................................

В IDF има елитно подразделение на кучета, наречено Oketz. Моята любов ,слабост и привързаност към кучетата порода Малиноа, идва точно от тези кучета, които са съставна част на това подразделение. Елитни, четириноги бойци, незаменими в различни акции. Това са кучетата, които виждахте на видеоклиповете, когато влизаха с монтирани на главите камери в тунелите на Хамас, за да търсят заложници. Този вид кучета бойци изпълняват няколко различни мисии-търсене на заложници, обезвреждане на терористи, откриване на експлозиви. Много от тези кучета бяха ранени в тези мисии. Специални военни хеликоптери бяха пращани на първите бойни линии, за да ги евакуират. Към тях се отнасяха като към хора. Има специални клиники за тях, оборудвани с последен писък на медицината уреди и апарати с които те се лекуват, рехабилитират. Много кучета загинаха в тунелите, спасявайки живота на бойците ни. Тези кучета са погребвани като герои с военни почести на специално гробище за тях. Бяха погребвани така, както се погребват хора. Подбирането на екземпляри, които ще бъдат обучавани като бъдещи елитни бойци се извършва от специалисти и малките се взимат от елитни развъдници, предимно от Европа. Обучението трае от две до три години, в зависимост от бъдещия профил за който ще бъде използвано кучето. Уникално интелигентни, предани, лоялни и изпълнителни кучета. Обучението включва симулации на реални бойни събития. Цената на едно добре обучено бойно куче може да стигне до порядъка 80-100 000 долара. Само обучението на нашето куче ни излезе около 28 000 долара. Тяхното безстрашие е пословично. Енергични, целеустремени. Изпълняват задачата докрай, без колебание. Това е куче едновремено за нападение и защита. Малиноа е куче оръжие, куче приятел, куче боец в едно. Фанатично предан на стопаните, на бойния си другар. Безценен като като защита.

В нито една категория не мога да го поставя редом до някоя от породите тук!!!!

Аз скърбя за хазарските кучета, горките животни , жестока работа са имали. Не ми пука за вашите бойци и дай боже всички да си останат под земята, от където са дошли !

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Този робски морал сигурно е утешавал вожда на чернокожите на плантацията с тръстика, но човекът с достойнство не може да пренебрегне клевети и злословие по свой адрес.

Бенджи, сега ще излезе, че си расист. Чернокожите са хора като всички останали, но в твоя пост, "чернокож" има обидна конотация. Тези хора, също имат чест и достойнство, които някои обстоятелства са им пречили да изявят в пълнота. Това едно. Второто е, че си отчайващо функционално-неграмотен човек. Няма раса, която да има патент над робството. Бели роби също е имало. Татарите, маврите, берберите са били най-големите търговци на бели роби. В историята има и един английски морски адмирал, Сидни Смит, който основава дружество, което се казвало" Общество на благороните рицари за освобождаване на белите роби в Африка" Аз съм обиколила половината Магреб и съм виждала музейни експозиции, които разказват за поробени бели хора при безбройните берберски набези в Европа, особено в Пиринейския полуостров. До ден днешен има потомци на тези отвлечени някога в робство хора с бял цвят на кожата. Чети, няма да те заболи. Все трябва да сложиш някаква основа на големите си претенции. Така си гола вода, дори срещу ученик от 10-ти клас.

Поздрави от чичо Оруел.

преди 8 часа, Търсещ истини написа:

За да не влизам в спор и не създавам конфликти, ще кажа и ще го напиша черно на бяло, че не съм съгласен, да бъда поставян по- долу от кучето на една чужденка, гордееща се с еврейско потекло. Съгласявам се с вас, че това не се отнася до вас лично и вие приемате с примирение, като ви казват, че сте по- долу от кучето й, а доколкото разбирам, смирено приемате и като ви кажат, че сте тъп като цървул.

Намирам това за тъжно и срамно, но това е ваш (мн.ч.) избор.

Край на участието ми тук. Казах, което исках, докладвах на администратор. Надявам се на благоразумие в по- нататъшните дискусии.

Единственото което успях да разбера от изказванията ви е, че се припознахте в тези които са по-долу от кучето на някой си и по-тъп от цървул.
Но след като се припознавате и идентифицирате с тези характеристики, защо тогава се обиждате? Трябва ли да се обиждаме, ако нещо е истина?
Аз не приемам смирено нищо което не се отнася за мен и не се припознавам като такъв! Но след като вие го приемате лично - значи наистина приемате, че тези сравнения се отнасят за вас!

преди 13 часа, Iztre6tel написа:

Според православното учение домашните любимци не трябва да се погребват по християнски.

- Дядо попе, умря ми котката! Ще може ли да я опееш?
- Не става, чадо! Само за хора е тук! Иди в частната църква, там за пари всичко ще направят!
- 500 лева дали ще ми стигнат?
- А бе, ти защо не казваш, че котенцето е кръстено...

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

Още много трябва да се гради чувство за достойнство и чест сред нас, да се изгражда култура на смислена дискусия

Няма нищо за изграждане, а просто като на инат си настоявате на своето си, само заради афективните си пориви и някакви идеалистични "юношески" представи за които сте вкопчен.

Нещо повече - това не ви е за първи път сред КАЛДАТА, а е само "поредния" изблик. Както и това че за пореден път личния ви негативен афект веднага започва да изкривява "прочита" ви за да го докара до нужното като "написаното е виновно, авторката му е виновна" че е написала толкова обидни или... квито и да било там "мнения"... Като че обидата е скрита някъде в нечии думи, вместо да е съвсем индивидуална лична реактивност, подпалена от лични психични тригъри, проектиращи допълнително "потвърждение".

Като автор с претенции за разбиране в психонауките, това вече е пълен разрив между заявения и претендиращ образ сред личната ви легенда, и липсата им в практическите резултати "на терен".

И още нещо - вие с тия си реактивности показвате сам, че не можете да участвате в смислени дискусии. Не само това - дори личен пример не сте дали за което.

"Смислената дискусия" не е личен монолог от псевдофилософски характер, изпълнен с микс кой "велик авторитет" какво е казал, какво е написано и споменато някъде си - с форма на кратко есе, по зададена тема.

И както сам виждате с тия си опити да запалите някакъв "резонанс" за пореден път не се увенчават с търсения от вас резултат.. И то защото личната ви заблуда с наивното ви оправдание че "за липсата на този резонанс всички прричини са само извън вас, и особено в "дефицита на лично достойнство в другите"...

Възниква не толкова философският реторичен "въпрос" - "огледалото ли е криво, или вече трябва да нося диоптрични очила".

• Автор
преди 7 минути, _raMus_ написа:

И още нещо - вие с тия си реактивности показвате сам, че не можете да участвате в смислени дискусии. Не само това - дори личен пример не сте дали за което.

За да има смислена дискусия и събеседникът ти трябва да е смислен, ако е несмислен, за каква дискусия изобщо става въпрос? 🙄

преди 29 минути, Мери) написа:

, ако е несмислен, за каква дискусия изобщо става въпрос? 🙄

Отговор - за емоционално бърборкане, при което "смисълът" е съвсем емоционални нужди и дефицити. Такива са огромния процент от масови бърборкания сред виртуала и извън него. Най-голямата част от участниците дори в КАЛДАТА (извън техническите раздели) въобще не са наясно защо са тук с години, какво им е нужно и защо им е нужно. Просто като сърбеж, който инстинктивно трябва да бъде "почесан".

Вие специално как се възприемате - като 'смислен събеседник' ли?

• 2 седмици по-късно...

18. Казах в сърце си за синовете човешки - да ги изпита Бог, и да видят, че те сами по себе си са животни,
19. защото съдбата на синовете човешки и съдбата на животните е съдба една: както умират едните, тъй умират и другите, и едно е диханието у всички, и човек няма предимство пред добитъка, понеже - всичко е суета!
20. Всичко отива на едно място: всичко е произлязло от пръст, и всичко ще се върне в пръстта.
21. Кой знае: духът на синовете човешки възлиза ли нагоре, и духът на животните слиза ли надолу, в земята?

Понеже темата беше прераждането на "душите" на животните или прераждането на каквото е там, какво всъщност казва този пасаж от Еклесиаст? На пръв поглед е ясен и се тълкува еднозначно, тленността на човека и животното и т.н. Обаче какво означава последният стих, даден като риторичен въпрос. И какво означава духът на животните да слиза надолу в земята? По определение руах, духът е безсмъртен и след като слезе надолу (нагоре и надолу са метафора, разбира се) - какво става с руах? Човеците и добитъкът имат един руах/дихание на живота, но все пак се разграничава посоката на духа при едните и другите след смъртта на тялото, значи не става въпрос за съвсем безлична жизнена сила. Излиза, че духът отново и отново участва в някакъв кръговрат "в земята" или е по-точно причината за него, тъй като руах е еквивалент на творческата сила на Бога, без която не се ражда нито едно същество. И в този смисъл написаното в Еклесиаст 3:21 може да се приеме като намек за прераждане, още повече, че е с нюанс на неопределеност за съдбата на двете категории същества, разумни и неразумни. Намекът в случая на животните е не само за постоянно връщане и кръговрат, но и че няма правило, определящо "посоката" на човешкия и животинския дух, който и без това е един... Може би тук се изразява съмнение в общоприето схващане за прераждането, което през античността е било мейнстрийм, а не изключение, за разлика от сега, и въпросът разширява възгледа чрез съмнението дали това схващане за прераждането, посоката и възможностите на хората и животните обхваща цялата картина. Че през античността е била разпространена вярата в прераждането намекват и евангелията, впрочем, има два известни епизода - във въпросите за върналия се Илия и за слепеца по рождение.

А, и е погрешно да се мисли за прераждането като за издигане някакво, както ме набеждава Валкирия. Прераждането може да бъде безкраен кошмар от наша гледна точка, но и някаква възможност. Но представата за някакви посоки в това движение (в кавички) е само конвенционална и относителна.

(отдавна нямам вече котка, тя и котетата сирачета бяха убити от нормалните хора наоколо. Поне за двете котенца съм сигурна, но както и да е. Кой знае къде отива духът на едните и на другите?)

преди 1 час, witness написа:

Прераждането може да бъде безкраен кошмар от наша гледна точка

Ти с коя точно 'гледна точка" се идентифицираш, за да я наречеш "наша"?

Интересно ми е - след като точно в думите си визираш относителността и условността как тогава пледираш за "може да е" заради някаква си "ваша гледна точка".

Всяка концепция е зависима от идеологическата приказка, приета за "лична". Защо тогава "някаква гледна точка" трябва да е "по-малко зависима" от друга, различна от нея, след като всички са относителни и условни?

преди 1 час, _raMus_ написа:

Ти с коя точно 'гледна точка" се идентифицираш, за да я наречеш "наша"?

Интересно ми е - след като точно в думите си визираш относителността и условността как тогава пледираш за "може да е" заради някаква си "ваша гледна точка".

Всяка концепция е зависима от идеологическата приказка, приета за "лична". Защо тогава "някаква гледна точка" трябва да е "по-малко зависима" от друга, различна от нея, след като всички са относителни и условни?

Ами, стори ми се ясно в контекста на прераждането, че е гледната точка на тези, които не са садо-мазохисти. Все пак е естествено. Доста далеч е от "идеологическа приказка".

А за някакви сравнения между една и друга гледна точка изобщо не съм писала нищо. Чак сега ме вкара в такива нелепи размисли - дали садо-мазохизма се възпитава идеологически. Може би... и може да е правилен, де да знам?

Искам да кажа, по твоята логика - еднакво условен.

преди 4 часа, witness написа:

Ами, стори ми се ясно в контекста на прераждането, че е гледната точка на тези, които не са садо-мазохисти. Все пак е естествено. Доста далеч е от "идеологическа приказка".

А за някакви сравнения между една и друга гледна точка изобщо не съм писала нищо. Чак сега ме вкара в такива нелепи размисли - дали садо-мазохизма се възпитава идеологически. Може би... и може да е правилен, де да знам?

Искам да кажа, по твоята логика - еднакво условен.

Пиеш ли лекарства, пушиш/смъркаш ли нещо или така нормално си е да си сънуваш разни твои си работи?

А искаш ли да кажеш нещо, или си го написала с пълни глупости, в опит отново да се правиш на шут? Щото ти не само че нямаш гледна точка, а и тая, дето се фантазираш, че те изразява си си я нагримирала до пълна клоунада?

преди 12 часа, _raMus_ написа:

Пиеш ли лекарства, пушиш/смъркаш ли нещо

Тирозол, Пропранолол, Невробекс. Пуша тютюн.

Тирозол, Пропранолол, Невробекс. Пуша тютюн.

И? - според теб и "някаква си гледна точка" това ще те доближи ли повече до "правилното прераждане" или астрологичната ти карта вещае друго?

Всички изброени медикаменти, така в комплект, имат съвсем ясен вектор - психичния. Ще го напиша с "уж-въпрос" - психиката ли не те слуша или ти не слушаш нея.

А парадоксът е, )че... нарече разни други защитници на гледни точки "садомазохисти" - а ти с тия медикаменти и пушенето каква точно се явяваш на себе си? А на "душата си"?

Чакай си иначе прераждане, някакво си там... докато ровиш по виртуала да се запълваш в "сегашното".

преди 16 минути, _raMus_ написа:

Всички изброени медикаменти, така в комплект, имат съвсем ясен вектор - психичния.

Прекалено си предсказуем, щото с какво друго да се занимава човек с личностно разстройство като теб по цял ден, освен с психичното здраве на другите. Направо не е етично да се гъбаркам. Обаче браво, на прага си на пробив в ендокринологията.

Направо не е етично да се гъбаркам. Обаче браво, на прага си на пробив в ендокринологията.

О, ) - гъбаркаш се само с прераждането и душата (си), Уит. Само с тях.

Ендокринологията е пряко свързана с психостатуса. Адреналина, например... ) вкл и с хипертонията и хипер-тирео.... Измененията в хормоналния баланс са в пряка зависимост от психичните проблеми и това не е никакъв пробив вече, за никого.

Останалите медикаменти заедно с поведението ти от толкова години насам, щенията, емоционалните подскоци и пропаданията... Това последното дето го изтвори там, по-нагоре - няма нужда от пробиви в ендокринологията, Уит!)Положенията са съвсем очевидни, за което спомагат и цигарите. Нали и двамата знаем чудесно че те никак не са в посоката на "ендокринологията". И не е като лекарите да не са обърнали внимание че отдавна е трябвало да ги спреш напълно...

Ако ти е по-удобно да се фантазираш на "Гъбарка" - твоя си работа. Защитните инстинктивизми, дори и чрез ирония, пак преминават в самозаблудни симулакруми до пълно потъване. Ама там как ти изглеждало, какво било... няма кой да ти резонира на "малката планета", Уит, въпреки яките усилия. Просто няма как, няма и кой - въпреки напъните всеки самозаблуден симулант остава най-самотното същество сред вселената, заради собствената си самоизолация. На малката си планета можеш да си развиваш заблудите и за души, за прераждания и "ваши гледни точки", за будизъм, речници, астрологични пътешествия... и да ги играеш всички тия като "истински" - ( колкото е и Гъбарката).

Няколкото принцове и принцеси сред форума го демонстрирате чудесно вече години наред. И то няма, нито може да спре, защото вие го дишате, пиете, ядете именно сред форума - като чудесна среда. И толкова години така и не се разбрахте на кого малката планета-затвор е по-истинска.

преди 2 часа, _raMus_ написа:

А парадоксът е, )че... нарече разни други защитници на гледни точки "садомазохисти" - а ти с тия медикаменти и пушенето каква точно се явяваш на себе си? А на "душата си"?

Направи се на Гъбарка и за да избегнеш това цитираното... ) Ти си садомазохист спрямо душата си, на която се надяваш на някакво прераждане. За мен е само весело, макар да е тъжно колко може да се изгуби човек сред спасителните си фантазии и блянове. С тази "етика и естетика" към себе си как си...

преди 52 минути, _raMus_ написа:

Ендокринологията е пряко свързана с психостатуса. Адреналина, например... ) вкл и с хипертонията и хипер-тирео.... Измененията в хормоналния баланс са в пряка зависимост от психичните проблеми и това не е никакъв пробив вече, за никого.

Въпросът е кое е първично. Стресът или хормоните. Като изключим наследствеността и други фактори. Ти толкова ли си сигурен кое е причината, за да сочиш с пръст като психично проблемен някой, болен от нарушение, засягащо едва ли не всеки втори човек на планетата? Ако си толкова сигурен, можеш ли да обясниш механизма, че да напредне и превенцията? Съмнявам се.

преди 1 час, _raMus_ написа:

парадоксът е, )че... нарече разни други защитници на гледни точки "садомазохисти" - а ти с тия медикаменти и пушенето каква точно се явяваш на себе си? А на "душата си"?

Направи се на Гъбарка и за да избегнеш това цитираното... ) Ти си

Не бих нарекла "гледна точка" убийството на майка, макар и животно, и след това на тримесечните му деца, при положение, че не застрашават никого. Това не е гледна точка, това е душевно изкривяване и то сериозно. Обаче мисленето, че животните са просто биологични автомати е широкоразпространено, но какво да се каже и за отношението към неудобните хора? То битува в същите тези тайни и явни любители на измисления си свещен комфорт. И свещеното им "жизнено пространство". Като казах, че не съм садомазохист, исках да допълня, че поне не искам да бъда. Защото всеки е егоист понякога, но не всеки стига до съзнателно или неосъзнато убийство и последиците му.

В нормалната човешка същност има нещо, което ще го възпре от извъшването на някои простъпки. Защо е така, едва ли е заради "идеологията", но тя може да подтисне естествената нагласа и да се превърне в жестокост, дори жажда за жестокост и наслада от извършеното. За съжаление, това е навсякъде в живота, а приказките, че всичко около съвестта било условно и плод на конвенция не помагат особено.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.