Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Душите на животните прераждат ли се?

Featured Replies

преди 2 часа, _raMus_ написа:

На тригодишно не се обяснява .....

А колко още ще се обясняваш, че няма да обясняваш? Да ти го напиша тогава по твоя начин, че барем го ПРОЧЕТЕШ този път - пази си висшите математически познания от три годишните, че току виж си станал за смях и после цял живот да се чудиш, къде да си денеш потока от комплекси.

• Отговори 233
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да,ако ги заровиш на подходящото място се и съживяват.Само че са злобни, след прераждането и те апят без причина.Стивън Кинг знае най- добре ,питай него .

• Че животните "имат" душа, може да се види както от нашия, така и от др. езици. На санскрит думата за душа е "джива", а оттам в българският език е преминала в думи като "жив" и "животно". Английското "

• Ще ти апят тира,като се преродят.И недей влиза в царевична нива ,,царевицата и тя е лоша .

преди 19 часа, azarak написа:

че току виж си станал за смях

) яко!

Явно си споделил "якото си познание" с форума. Яко споделяне, ако мнение, як прочит...

Тва "ум", тва "потоци"... тва "будизъм", тва "християнство"...

Абе - все яки работи, направо "духовни".

на 17.06.2026 г. в 9:22, valkiria1 написа:

Затова Адонай създаде хората, а не животните по свое подобие. Кое е подобието-знаеш ли?

Моля, не обиждайте Бог! Вашият Бог може да е създал евреите по негов образ и подобие, но едва ли такива човекоподобни същества са създадение по подобието на Твореца!

https://bg.absolutviajes.com/%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

преди 1 час, Oxiss написа:

Моля, не обиждайте Бог! Вашият Бог може да е създал евреите по негов образ и подобие, но едва ли такива човекоподобни същества са създадение по подобието на Твореца!

https://bg.absolutviajes.com/%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8/

1 Това е изказване на расист.

2 Не разбираш написаното в Библията.

3 Имаш изключително антропоморфна представа за бог, която не е по-различа от представата на аборигените за него. По това, ти приличаш на тях, колкото и да се опитваш да ги изключиш от факта че и те са божии създания.

4 Няма отговор на въпроса-кое е подобието между Бог и човека?

преди 8 минути, valkiria1 написа:

той вашия бог не ели расист, Избрания Народ - нали са аборигени от Лемурия?

преди 2 часа, laplandetza написа:

той вашия бог не ели расист, Избрания Народ - нали са аборигени от Лемурия?

Ами - демоните не ти ли съобщиха че Избрания народ е от Орион. С благоволението на гущерите и сивите джуджета, са дошли, разбира се и е известно из цялата вселенска федерация че тия последните са гадни расисти, използвачи и робовладелци.

Пак не си пил хапчетата и... си вече "на черешата". Още от рано.phone

Изглежда, че магнитите, гравилетите с абсолютни скоростомери като "дачията", нещо не втасват според "хипотезата"... Тва е кофти, щото така дедко Алберт ще ти се смее от гроба. А и не само той.

преди 6 часа, valkiria1 написа:

2 Не разбираш написаното в Библията.

3 Имаш изключително антропоморфна представа за бог, която не е по-различа от представата на аборигените за него. По това, ти приличаш на тях, колкото и да се опитваш да ги изключиш от факта че и те са божии създания.

4 Няма отговор на въпроса-кое е подобието между Бог и човека?

Ами не съм расист, а реалист. Само подчертавам, че не може такива примитивни същества да се сравняват с Всевишния Творец, за когото се казва, че никой не може нито да се уподоби на Него, нито да се сравни с Него, защото Той е несравним и съвършен. Така че придаването на антропоморфен образ на Бог го правите вие, приравнявайки го и уподобявайки го на едно несъвършено човешко същество!

на 21.06.2026 г. в 11:18, witness написа:

Писанията са си писания, въпросът е как ги разбираш. И ако ги разбираш някак погрешно, това ще е такова страшно и тайно прелюбодеяние, че даже сам да не знаеш за него)) То да го е страх човек да ги отвори

Знаеш ли как изглежда структурно Талмуд?Питам, за да си спестиш няколко поста писани ей така заради писането?

св. Игнатий Брянчанинов ще го заплаши с ада.

Къде тикаш православието в иудаизма? Защо пак "тъчеш твоята черга с различни цветове"? Голям миш маш е в главата ти.

Или пък някой книжник талмудист, дето и сам ги чете, както му отърва.

Повтарям въпроса, който има връзка с тази нелепица,която си я написала..знаеш ли структурно,как изглежда поне една страница от Талмуд?

нали пише черно на бяло в Еклесиаст, че хората и животните имат едно дихание, руах? Не едно и също, а едно.

Еклесиаст 3-та глава

Рекох в сърцето си относно човешките чада, Че това е за да ги опита Бог, И за да видят те, че в себе си са като животни.

Какво е по-различно от написаното веднъж,че човека има в себе си една част от душата, наречена руах,която имат и животните? Въпрос: къде обаче е написано,че животните имат и останалите части,които за разлика от тях притежава човека? Ако все още мислиш за котката си като за равна с теб, върни се и прочети онзи пост в който цитирам Тора и Талмуд. И през цялото време не забравяй,че в случая Еклесиаст разглежда физическата тленност на двата вида. ..тук няма разлика между тях, разбира се. Никога и не съм твърдяла подобно нещо. Всяко живо същество се ражда и умира. Руах, жизнената сила вдъхната от Твореца е еднаква за всички нас. Нали всички сме негово творение. С тази разлика,че според Тора и Талмуд, човеците са по подобие на Адонай , а животните -не. Което видно е твоята концепция за тълкуването на нещо,което не можеш да разбереш,въпреки че го четеш. Само хората са създадени да живеят вечно. Чети Битие 2 глава и Битие 3-та глава. Чети Евреи -там е посочено,че животните не могат да получат небесно призвание. Не могат да спазват Закона, не могат да възкръсват-примери да искаш от Библията и то в двете и части. Чети Царе, чети Коринтяни,чети Лука. и пр и пр..Заявяваш някакви претенции, а всъщност не си наясно дори с Библията,какво остава да се луташ из Талмуд като пате в кълчища. Знаеш ли какво изучават еврейските деца в училище? Представи си Талмуд. Затова ти написах-погледни структурно една страница от Талмуд, за да си наясно,защо дори едно дете в началните класове на йешива, знае повече от теб относно тази материя.

преди 17 минути, Oxiss написа:

Ами не съм расист, а реалист.

Какъв реалист си ти? Ти си като един кон,който препуска в няколко посоки. Само това посочвам,за да видиш, че дори не си Пегас, а обикновена кранта в тази материя

преди 9 часа, Oxiss написа:

Моля, не обиждайте Бог! Вашият Бог може да е създал евреите по негов образ и подобие,

1 Първия човек не е евреин! Повтарям: Адам не е евреин.

2 Единствено Адам е сътворен, останалите са родени от Хава.

2 Днешното човечество е потомство на синовете на Ной! Написано е черно на бяло в Тора, кои народи от кои синове произхождат.

преди 22 минути, Oxiss написа:

. Само подчертавам, че не може такива примитивни същества да се сравняват с Всевишния Творец

Това е расистко изказване.

преди 23 минути, Oxiss написа:

сравняват с Всевишния Творец, за когото се казва, че никой не може нито да се уподоби на Него, нито да се сравни с Него, защото Той е несравним и съвършен. Така че придаването на антропоморфен образ на Бог го правите вие, приравнявайки го и уподобявайки го на едно несъвършено човешко същество!

Този пост издава сукалчето в темата за религиите,каквото си ти. Затова зададох втори път въпроса, а сега трети път: какво е подобието между Твореца и хората? Кой ти каза,че Твореца има крака,ръце и пр.. анатомични характеристики на човек,че да правиш разлика по този показател между него и хората? Щом не можеш да отговориш, къде се навираш да се правиш на сведущ?

преди 14 минути, The Lone Star написа:

И кой ти е казал, че Бог е несравним и съвършен и че никой не може да се уподоби на Него?

Ако вярваме на библията, там е казано!

• Исая 46:9 – „Помнете предишните неща от древността; защото Аз съм Бог, и няма друг; Аз съм Бог, и няма подобен на Мене.“

• Исая 40:18„И тъй, на кого ще уподобите Бога? Или какво подобие ще намерите за Него?“

• 1 Летописи 17:20 – „Господи, няма подобен на Тебе, нито има бог освен Тебе, според всичко, което сме чули с ушите си.“

• 2 Царе 7:22 – „Затова си Велик, Господи Боже; защото няма подобен на Тебе, нито има друг бог освен Тебе.“

• Псалм 89:6 – „Защото на небето кой може да се сравни с Господа? Кой между синовете на силните може да се уподоби на Господа?“

• Исая 40:25 – „И тъй, на кого ще Ме оприличите, за да му бъда равен? – казва Светия

• -

преди 16 минути, The Lone Star написа:

И кой ти е казал, че Бог е несравним и съвършен и че никой не може да се уподоби на Него?

Един единствен човек в цялата история на човечеството се е намирал съвсем близо до Твореца, но дори той не е можел да бъде уподобен на него.

преди 13 минути, valkiria1 написа:

Затова зададох втори път въпроса, а сега трети път: какво е подобието между Твореца и хората?

Не може да задавате такъв въпрос на човек, който не твърди подобно нещо. Можете да го зададете само на тези които твърдят, че Творецът е подобен на хората или че хората са подобни на Твореца. Но аз не твърдя нищо подобно, а дори напротив!

преди 2 минути, Oxiss написа:

Ако вярваме на библията, там е казано!

А ти вярваш ли на написаното в Библията?! Или само на някои неща?!

току-що, Oxiss написа:

Не може да задавате такъв въпрос на човек, който не твърди подобно нещо. Можете да го зададете само на тези които твърдят, че Творецът е подобен на хората или че хората са подобни на Твореца. Но аз не твърдя нищо подобно, а дори напротив!

Кой те пита теб, какво мислиш и какви глупости пишеш ? Не си на един кантар с Библията!!

Битие 1: 26-27

И Бог каза!!!!!!!!!!: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие;

Затова съвсем резонно задавам въпроса:

преди 20 минути, valkiria1 написа:

какво е подобието между Твореца и хората?

преди 5 минути, The Lone Star написа:

А ти вярваш ли на написаното в Библията?! Или само на някои неща?!

Има ли значение в какво вярвам или не вярвам? Тук се обсъжда нещо, което прекрачва пределите на библията. Или мислиш, че Бог се намира само там?

преди 2 минути, valkiria1 написа:

И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие;

От цитата се разбира, че човекът не е създаден само от Бог. Може би Бог е имал помощници на които е възложил задачата да създадат човека?

И може би първите им опити са били доста несполучливи. А като се има предвид и разнообразието от човешки същества, със сигурност не са създадени само една двойка човеци.

преди 3 минути, Oxiss написа:

Има ли значение в какво вярвам или не вярвам? Тук се обсъжда нещо, което прекрачва пределите на библията. Или мислиш, че Бог се намира само там?

Като не си наясно дали вярваш или не вярваш,защо тогава оспорваш думите на Твореца ?

преди 9 минути, Oxiss написа:

Или мислиш, че Бог се намира само там?

Колкото храната се намира само в хладилника.

Иначе има голямо значение в какво вярва човек. Ако например човек вярва в Библията, не може да си избира само отделни части, които пасват на представите му.

преди 5 минути, Oxiss написа:

От цитата се разбира, че човекът не е създаден само от Бог. Може би Бог е имал помощници на които е възложил задачата да създадат човека?

Ело/х/им. Това е краткия отговор.

Защото, ако започна да ти обяснявам нещата в генезиса, какво ще разбереш,ако не знаеш какво означават думите : лшон а-кодеш, Елохим, Елоа, какво е тълкуването и как се превежда Адонай, защо адоним и баалим са синоними, означаващи „господари“, а Тора ги използва и за обозначаване на единствено число, защо Твореца често е наричан в Тора Ело-им, множествената форма на Елоах – Всемогъщият – подчертавайки, че Той е Господарят на света и пр и пр..Разбираш ли сега, защо ще ти трудно да разбереш какво ти се обяснява и защо не разбираш Тора? Тази Тора,за която в друг твой пост се изцепи,че е различна от Стария Завет?!

преди 3 минути, valkiria1 написа:

, ако започна да ти обяснявам нещата в генезиса, какво ще разбереш,ако не знаеш какво означават думите : лшон а-кодеш, Елохим, Елоа, какво е тълкуването и как се превежда Адонай, защо адоним и баалим са синоними,

Благодаря, но не ме интересуват еврейски наименования. Те са без значение за мен, но ако за вас имат толкова огромно значение - пазете си ги в ума и се гордейте с познанията си!

преди 17 минути, Oxiss написа:

И може би първите им опити са били доста несполучливи.

Не може да се каже несполучлив. Точната дума в случая с Адам е непослушен.

преди 19 минути, Oxiss написа:

А като се има предвид и разнообразието от човешки същества, със сигурност не са създадени само една двойка човеци.

Как са създадени Адам и Хава знаеш ли, поне ?

преди 3 минути, Oxiss написа:

Благодаря, но не ме интересуват еврейски наименования. Те са без значение за мен, но ако за вас имат толкова огромно значение - пазете си ги в ума и се гордейте с познанията си!

За какво ми благодариш? Затова,че си отчайващо функционално-неграмотен? И без да ми благодариш се вижда. В такива случаи, хората задават въпроси, без да правят отчайващо тъпи и високомерни заключения като теб. Моше Рабейну е записал Тора на свещения език лшон а-кодеш. На този език я четем ние. Преводите на Тора и Танах са отчайващо неграмотни и неточни. Това е причината да ми задаваш тъпи въпроси. Това е повода твоята неграмотност да е извинена. Не си извинен обаче,че дори при неточните преводи не разбираш текстовете които четеш.

преди 15 минути, The Lone Star написа:

Колкото храната се намира само в хладилника.

Иначе има голямо значение в какво вярва човек. Ако например човек вярва в Библията, не може да си избира само отделни части, които пасват на представите му.

За кого има значение? Значението се състои най-вече в това да се спори на кой вярата била най-истинска и най-правилна.

преди 14 минути, Oxiss написа:

Добре де, ама аз на български ти цитарам нещо,което е написано в Български превод на Тора. Обаче, ти и на български не го разбираш и не можеш да отговориш. Но пък се изказваш като по-горна инстанция от Твореца:

преди 32 минути, valkiria1 написа:

Имаш ли отговор на български на този въпрос?😀

преди 6 минути, Oxiss написа:

За кого има значение?

Какво правиш в темата за религиите? Да критикуваш неща от които нямаш понятие?

• Автор
преди 3 часа, The Lone Star написа:

Така е, да, никой не може, освен тебе. 😁

на 23.06.2026 г. в 8:41, Oxiss написа:

Вашият Бог може да е създал евреите по негов образ и подобие, но едва ли такива човекоподобни същества са създадение по подобието на Твореца!

Честно казано, първо си помислих, че имаш предвид колонизаторите. Защото в този пример на отношение към други човешки същества тъкмо в тях "подобието" е било безкрайно далече от "образа".

на 23.06.2026 г. в 17:43, valkiria1 написа:

Повтарям въпроса, който има връзка с тази нелепица,която си я написала..знаеш ли структурно,как изглежда поне една страница от Талмуд?

Проблемът е, че ние с теб изобщо не се разбираме, аз имам предвид едно (буквализма), ти съвсем друго. Какво ме питаш, дали че Талмуд е записан във форма на диалози, на диспут, като различни танаи обсъждат всевъзможни въпроси? Изглежда не помниш, че вече сме засягали Талмуда, цитирала съм ти страници от него от Sefaria.org . Устната тора не знам обаче да е била променяна откакто е била записана преди 1800 години, и то не без протести сред самите държатели на това знание по причина, вероятно, на опасността от изкривяване и загуба на връзката с живата мъдрост.

Къде тикаш православието в иудаизма? Защо пак "тъчеш твоята черга с различни цветове"? Голям миш маш е в главата ти.

Виж сега, според теб юдаизма може да е навсякъде, където и ти си намесена, но за другите хора това не е така и би трябвало да го съобразяваш, ама не. За мен шарените черги може би са красиви, а едноцветните донякъде тъжновати.

Рекох в сърцето си относно човешките чада, Че това е за да ги опита Бог, И за да видят те, че в себе си са като животни.

Какво е по-различно от написаното веднъж,че човека има в себе си една част от душата, наречена руах,която имат и животните? Въпрос: къде обаче е написано,че животните имат и останалите части,които за разлика от тях притежава човека? Ако все още мислиш за котката си като за равна с теб,

Вече обясних какво мисля за животните, пък и веднъж според теб имаха само нешама, сега като споменах Еклесиаст, се оказаха и причастни на руах. Аз имам предвид нещо конкретно от будизма, засягащо причината "чувстващите същества" (още "съзнателните", защото това е истинското аз-съзнание в човека и причина за продължаване на съществуванията) да се наричат така. И тя е, че общото за тях е способността да преживяват страдание, това са всички непросветлени, подвластни на илюзията същества. А представата в разните религии за това с какво е свързано дишането не е различна, то е в пряка връзка с емоциите, които в животните и особено във висшите видове се доближават по сложност до човешките, макар да не могат да ги осмислят. Но си струва ние да го знаем, макар за не можем особено да го променим. Последното важи и за голямата част от хората впрочем. Загива ли това "дихание" според Еклесиаст? Връща се при източника си, а съществата са смъртни по определение.

Заявяваш някакви претенции, а

Пак психологически проекции, ама вие с Рамус имате един и същи проблем, че нахлувате навсякъде, без да сте опитали поне веднъж да уважите съображенията на другия. Вкарвай малко цвят в чергата си понякога за разнообразие...

преди 24 минути, witness написа:

според теб имаха само нешама,

Искала съм да напиша нефеш, поправям се. Видно е, не ми е лесно да мисля с друга терминология, но го правих за да намеря общ език. Твърде неуспешно и оттук нататък ще е забавно да карам с понятия от някаква непозната за теб система.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.