Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Душите на животните прераждат ли се?

Featured Replies

преди 1 час, valkiria1 написа:

Можеш ли да отговориш на въпроса: защо бог не даде имена на животните, а предостави това на Адам?

Не, но е интересен въпрос. В даването на име има нещо специално наистина, но не знам по каква линия да разсъждавам. Думата "шем", име, има връзка вероятно с "шамаим", в смисъл на издигане или чест, или индивидуация. И Адам, и животните са формирани от земята, а животните, наричани от Адам в Битие 2:19, са споменати като "нефеш хая"- живи души. Кажи какво според теб означава историята?

• Отговори 233
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да,ако ги заровиш на подходящото място се и съживяват.Само че са злобни, след прераждането и те апят без причина.Стивън Кинг знае най- добре ,питай него .

• Че животните "имат" душа, може да се види както от нашия, така и от др. езици. На санскрит думата за душа е "джива", а оттам в българският език е преминала в думи като "жив" и "животно". Английското "

• Ще ти апят тира,като се преродят.И недей влиза в царевична нива ,,царевицата и тя е лоша .

преди 2 часа, valkiria1 написа:

Можеш ли да отговориш на въпроса: защо бог не даде имена на животните, а предостави това на Адам?

Това далеч, далеч не е елементарен въпрос и има поне два отговора.Зная отговора на Рамбам, доколко той е класически за иудаизма обаче не зная, неговия аристотелизъм мисля, че среща възражения у други авторитети.Освен това въпроса изисква и познания по еврит.

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Бог се е объркал, рекъл Мадам, а те , простите камиларо-козри чули Адам. Требва се произнасят чсно тея имена. При животните лесно-звучни, яки имена , всички ги чуват😁

...............

Тея неща с пустинните религии ще се изяснят само с директен разговор с вашите богове. Аз си говоря редовно с тях, не разбирам защо не ви говори, не си говорите. Ще ги питам боговете, но изглежда те разговарят само с хора и демони, които ги разбират.

......................

Разговарям си с всякакви богове по теологически ми философски въпроси. Голям смях падаЧ! Боговете се гърчат и превиват от смях............................... кога си спомнят и пред тях изкочат образа на теолози и философи решили да ги тълкуват и разнищват Смисъла. Те ми казаха................. смисъл няма , просто експериментирали колко хиляди умници ще им се хванат на експеримента за Дълбокия Смисъл😁

преди 7 минути, badr написа:

Ясно, колкото ти е физиката, толкова ти е и метафизиката.

физиката ми........😁..............НеВалидна, направо ИнВалидна😁

Теология , философстване за Кво йказали и издали директиви Боговете= мистериите под шипковия храст.Пълен смях и подигравки-Какво друго отношение към тази ненормалщина.

За да има смисъл опираме до Директния Въпрос и Въпроси за Организацията на Обществата, Правилата, Нормите, Редът, Ценности-определени в хода на еволюция и развитие, морал-изграден в същите исторически процеси и пр. Няма място за „тайни и загадки“ и „разкази от криптата“ .

преди 10 часа, badr написа:

Ясно, колкото ти е физиката, толкова ти е и метафизиката.

Разбира се - всичко е само надувки и изцепки.

Типичен комплексар с потиснат и неизразен нарцис, който непрекъснато го изнасилва отвътре. Опити за цветни лични легенди, нагласени с подражание на научни и натруфени думички... Зад мизансцена е просто празно и сиво, но пък... на виртуални раздувки - направо няма по-як надсистемен...

преди 5 часа, valkiria1 написа:

Това е процес, при който терминологията следва наблюдението - просто вземам предвид контекста, в който задаваш въпроса. Ако разполагаме първо с понятията е естествено да се объркваме. Макар, че разликата между понятията реинкарнация - прераждане - превъплъщение е по- скоро стилистична, отколкото концептуална.

По-интересно е дали има свидетел на разговора между първия човек Адам и Бог?

преди 11 часа, witness написа:

И Адам, и животните са формирани от земята, а животните, наричани от Адам в Битие 2:19, са споменати като "нефеш хая"- живи души. Кажи какво според теб означава историята?

Да, но доколкото знам нефеш умира с тялото. Индивидуалността, ума и волята са в нешама. Емоциите - в руах и въпросът е животните притежават ли тези две (а и другите две най-висши степени на съзнание) според евреите. За мен ги притежават като потенциал, в зародиш, но според евреите май не.

Имената са пряко-свързани с ума и различаването, т.е. с нешама. И доколкото човекът е койго трябва са управлява земята, вкл. животните, логично е той да им даде имена

преди 6 часа, 1001 broccoli написа:

Да, но доколкото знам нефеш умира с тялото. Индивидуалността, ума и волята са в нешама. Емоциите - в руах и въпросът е животните притежават ли тези две (а и другите две най-висши степени на съзнание) според евреите. За мен ги притежават като потенциал, в зародиш, но според евреите май не.

Имената са пряко-свързани с ума и различаването, т.е. с нешама. И доколкото човекът е койго трябва са управлява земята, вкл. животните, логично е той да им даде имена

Кабалистичните понятия и системата им ми е доста сложна, казах нещо от пръв поглед, колкото да заявя интерес. Но да, нефеш е жизнената сила в човека и животните и даже човекът се ражда само с нея в началото според схващането там, доколкото разбирам нещо. В нешама (съдържаща "шем", името или същността) е способността за разбиране, позволяваща на човека да схваща духовния източник на нещата и в това е може би смисълът на тази история с именуването на животните - в това се изразява служението на Адам, да свърже животинската душа с духовния й източник, именувайки всяко животно, като така разкрие същността му. Нещо, на което само човекът е способен, за разлика от ангелите, според една друга притча. Кабалистите казват, че животните произлизат от ангелския свят, даже ангелите са наречени "животни"...впрочем и зодиакът е наречен така.

Относно разбиранията в юдаизма за душите на животните има разни мнения като навсякъде. Според Рамбам за душите на животните няма следсмъртно въздаяние, според Аризал има, а един друг Ребе привежда довода, че ако в животните няма нищо за освещаване, жертвоприношенията са безпредметни, т.е. в тях има нещо, оставащо след смъртта. Засега и аз като Бадр само казвам, че темата е невероятно сложна и просто не ми е по силите. Какво има предвид Валкирия ще разберем после.

Ето линк към огромна статия по въпроса, ако ти или някой друг се интересува https://www.chabad.org/therebbe/article_cdo/aid/4729012/jewish/Bereishis-Giving-a-Name-Defining-a-Purpose.htm

преди 17 часа, Oxiss написа:

Има - Лили Иванова тъкмо е пропяла😁

преди 10 часа, laplandetza написа:

Питам вярващите, а ти изглежда не си от тях.

преди 10 часа, laplandetza написа:

На години е, не и отива да подскача като коза и да пада.Това е , който се мисли за вечен.

преди 28 минути, nusho73 написа:

На години е, не и отива да подскача като коза и да пада.Това е , който се мисли за вечен.

Все пак за годините си изглежда много добре в сравнение с нейните наборнички.

преди 22 часа, laplandetza написа:

Може би - докато един як извънсистемен й е демонстрирал "скоростомер - с лазерите и лазарките". И с дачия... ) Не е изключено бог да го е нямало още, от страх, че ще му измерят абсолютната вселенска скорост.

Сред животинското царство степента на интелигентност ли определя дали "имали душа"? Щото ако е така трябва и сред хората да е по същия критерий. А това вече е голям проблем... - мнооооого голям. )

Даването на имена на животните е първата задача,която Адонай възлага на Адам. Това съвсем не е случайно и води до три неща. Едното е, Адам да да проникне, да разбере дълбоко в тяхната същност и да разбере техният духовен корен- да разпознае духовния корен на всяко животно. За тази цел Всемогъщият е довел всички зверове и птици, за да може Адам да „надникне“ в тях, както е писано в Битие : „И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички небесни птици и ги доведе при Адам, за да види как ще ги нарече.

Адам наистина е разпознал духовния корен на всяко животно и го е нарекъл в съответствие с този корен.Това е посочено във втората част на стиха: „И както човек нарече всяко живо същество /нефеш хая – „жива душа“/, това е неговото име“ Ха-Гра също коментира това „В съответствие с духовния корен /нефеш хая/ той им даде имена.“

Второто нещо е : това е подготовка за създаването на Хава,спътницата на Адам. Той осъзнал, че сред животните няма никой, който би могъл да му бъде партньор. И той почувствал колко много му липсва това. Това е посочено в следващия стих : „И даде Адам имена на всичкия добитък, на небесните птици и на всичките полски зверове; но за Адам не намери подходяща помощ.“Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но помощник, подходящ за човека, не се намери"-Битие2

"Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът.

И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека и я приведе при човека."

А човекът каза: Тази вече е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарече Жена, защото от Мъжа бе взета.

Адам "поглежда" в духовния корен на Ева и осъзнава,че тя е подходящата за него. Той и дава име, което е подобно на неговото собствено-иш, но добавя буквата хей-иша- алеф-шин-хай. Това недвусмислено указва,че тя го допълва-двете букви в имената им са еднакви, допълнителните букви в имената им съставляват името на Хашем -това третото важно нещо.

......................................

Реинкарнацията/преселването на душите/ в иудаизма се нарича- гилгул.Душата има възможност да поправи греховете си и да придобие нови заслуги, като изпълнява заповедите на Твореца в друго тяло. Прераждането не е изрично споменато в Писмената и Устната Тора, тъй като е скрита анхага. Тези въпроси обаче са разгледани подробно в скритата част на Тората, която се отнася до нивото сод /тайна, мистерия/. Душата е същността на Човека. Човешката душа има три нива: нефеш, руах и нешама. Душата е безсмъртна и няма край, но има начало, което Създателят е поставил в душата на първия човек – Адам. Смисълът на човешкия живот е да разбере мисията, с която Създателят е изпратил душата си в този свят, да я поправи и пречисти и по този начин да постигне максимална близост с Твореца.

Най-ниското ниво на душата е нефеш,такава имат и животните! Тази животинска част е свързана с тялото и неговата роля е подържаща.Следващото духовно ниво се нарича руах. Най-коректното превеждане е дух. Руах е отговорна за интелекта -емоции,индивидуалните човешки качества-всичко над което човек може да работи сам и да усъвършенства. Третото , ниво е нешама. Това е свързано с висшите духовни светове-мъдрост, възможност и стремеж да опознаеш себе си, задачите с които е дошъл на този свят и пр.Съществуват още две духовни нива,но те не се споменават често, понеже само определен брой хора са ги притежавали-това са нивата хая и йехида! Тези духовни нива,особено последните две са били изявени у някои от еврейските пророци, които са били пратени със специални мисии в този свят.

Животните притежават само една част от душата-нефеш. Затова по-горе обясних,че Адам им дава имена вниквайки в тяхната нефеш! Когато дойде времето,Адонай им я дарява или отнема и тя/душата/ няма продължение!!! Във Второзаконие и Левит е посочено,че душата на животното е в кръвта и затова за нас е строго забранено да консумираме кръв или недопечено месо. Тук Тора разбива напълно конспирациите, които през Средновековието обвиняват евреите в консумирането на кръв. Рамхал дори нарича душата на животното -материал.

И най-важното, не забравяйте,че Твореца създаде по свой образ и подобие човека, а не животното!

на 13.06.2026 г. в 6:16, Oxiss написа:

Този,който записа Тора!

преди 9 часа, valkiria1 написа:

Този,който записа Тора!

Не си спомням да съм бил там. Ще питам чичо, по онова време беше актуален😁

Този който записал тора-бора не е бил човек, нали тъй, щото пъурвия човек тъкмо го сделали с брадвата. Значи книжката е неръкотворна............... предполагах , че е демонична работа, тая , т.е. трябва да сме били Ние.😁

преди 9 часа, valkiria1 написа:

Този,който записа Тора!

Доколкото знам, Тората е написана от Мойсей. Той ли е свидетел на разговора между Адам и Бог?

преди 54 минути, laplandetza написа:

Не си спомням да съм бил там. Ще питам чичо, по онова време беше актуален😁

Този който записал тора-бора не е бил човек, нали тъй, щото пъурвия човек тъкмо го сделали с брадвата. Значи книжката е неръкотворна............... предполагах , че е демонична работа, тая , т.е. трябва да сме били Ние

То и свидетел на разговора между Мойсей и Бог няма.

Интересното е, че според религиозните поверия, Бог винаги говори със своите пророци насаме. Без свидетели. Ако всемогъщият Бог иска да каже нещо на даден народ, защо не го казва така че да го чуят всички, а използва отделни хора?

Вярващите твърдят, че вярата затова е вяра, защото не се нуждае от доказателства. Но все пак трябва ли да се вярва на всеки твърдящ, че е говорил с Бога насляпо? Ако днес някой се яви и каже, че е говорил с Бог и Бог му е дал еди какви си напътствия, които да предаде на хората, кой би му повярвал?

преди 3 часа, Oxiss написа:

Доколкото знам, Тората е написана от Мойсей. Той ли е свидетел на разговора между Адам и Бог?

Мойсей не умира ли доста по-рано от края на Тората?!

Кой ви е виновен, че не си говорите с Бог и не ви е казал какво се е случило. А може и записи да ви покаже.

Има причина хората да се раждат с чисто съзнание, без спомени от миналото (още повече за състоянието между въплъщенията на земята). Ако се замисли, човек ще осъзнае, че това е акт на милост, освобождаващ ни временно от доста тежък товар и зависимости, правейки по този начин израстването ни по-лесно осъществимо. Тези доказателства, които някои уж искат, всъщност никога няма да са достатъчни за да промени уж търсещият ги нещо в себе си

преди 6 часа, Oxiss написа:

То и свидетел на разговора между Мойсей и Бог няма.

Интересното е, че според религиозните поверия, Бог винаги говори със своите пророци насаме. Без свидетели. Ако всемогъщият Бог иска да каже нещо на даден народ, защо не го казва така че да го чуят всички, а използва отделни хора?

Вярващите твърдят, че вярата затова е вяра, защото не се нуждае от доказателства. Но все пак трябва ли да се вярва на всеки твърдящ, че е говорил с Бога насляпо? Ако днес някой се яви и каже, че е говорил с Бог и Бог му е дал еди какви си напътствия, които да предаде на хората, кой би му повярвал?

Аз нали ви казах , че редовно си говоря с всички богове.Имаме си общите интереси и приказак, забавляваме се и се надлъгваме, шеги и закачки, както и си разменяме ЪкЪл. Боговете не ви говорят, защото не ги разбирате..........., подбират някои от вас и го наплюват за пророк и пр. , за водач, лидер , тълкувател, жрец, мъдрец, диктатор, учен , философ, а в последните столетия казват по нещо на подбрано множество - т.е на Вашите Елити , които мъдро и справедливо и без забележки от ваша страна да ви водят към Светлото Бъдеще. Боговете редовно казват и показват на подбрани Как да правят пари и капитал и така пазят и развиват капитализЪмъ и Демокрацията- двата съвременнои Стожера на Божията Воля.

Аз съм извънсистемен случай, нали съм демон, ние сме отвъд Правилата и за тва се майтапим и бъзикаме с Боговете, закачаме се и си правим облози , играем на вързано..................... както сега в тая тема ! 😁

преди 20 часа, valkiria1 написа:

Животните притежават само една част от душата-нефеш. Затова по-горе обясних,че Адам им дава имена вниквайки в тяхната нефеш! Когато дойде времето,Адонай им я дарява или отнема и тя/душата/ няма продължение!!!

Рамхал дори нарича душата на животното -материал.

Материал за какво, за кого? Аз преди опитах да обясня прераждането от гледна точка на будизма, но изглежда ударих на камък - по-точно на материалистическите представи за душата. Мога да приема "материал" само в преносен смисъл, но не като субстанция или нещо с пространствени измерения, въпреки че "носител" винаги има на различни нива на плътност на материята. А ако самата "душа" не е ум и съзнание и в този смисъл индивидуален опит, тогава не знам какво трябва да е... И тогава си задавам редовния въпрос защо е тази разточителност да се създава живо същество с индивидуален субективен опит, а после той да се затрие. Каква е ползата от подобен "материал" за вселенската икономика?

Между другото, нещата с гилгул в Лурианската кабала не са съвсем както ги представяш, там има преминаване на човешка душа в животно и обратното, и какви ли не още чудеса.

на 12.06.2026 г. в 23:29, azarak написа:

Макар, че разликата между понятията реинкарнация - прераждане - превъплъщение е по- скоро стилистична, отколкото концептуална.

Ре-инкарнация и пре-въплъщение е едно и също, но двете не са еквиваленти на прераждането като будистка концепция. Да кажеш, че пак ставало въпрос за някаква "фундаментална субстанция" е все едно да мислиш, че символизмът в изкуството се дължи на особена материална съставка и тя прави произведенията символизъм... това е начин на възвриемане и представяне на нещата, а начинът не е нещо материално. Е, може би на някакво най-крайно или висше ниво, но в него категориите време и пространство са неприложими, така че за прераждане, разделение на самсара и нирвана, може да се мисли единствено от перспективата на т. нар. Относителна Истина.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.