Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Душите на животните прераждат ли се?

Featured Replies

преди 3 часа, witness написа:

Но си струва ние да го знаем, макар за не можем особено да го променим. Последното важи и за голямата част от хората впрочем.

за да "го променим" се изисква не само да си "чувстващо същество", а да си в следващата по-зряла фаза. Важи за всички 'чувстващи хора', защото управлението на емоции и чувства не става с други емоции и чувства, а става от 'друг етаж'. Докато го няма ролята на липсващия разум като управител се запълва от сънища и реактивности.

"Чувстващите същества" сред будизма е измислено от преводачите и фалшиви тълкувачи. Толкова много от тях се опитват да докарат будизма до евтин популизъм и толкова зор е хвърлен в това, само и само да докарат "мат'рял"... Няма такова понятие въобще будизма, те ползват други понятия, с различен пълнеж, а опитите за нагласяне, вкл и да нагласят "его" към будизма е чист долнопробен фалш.

Колкото до невежеството - евтини любители непрекъснато си играят да си "аналогизаторстват" щото много го натиска отвътре "всичко да си го натикат в кутийките в които си сънуват че са живи". Пример за това е и евтиния популизъм относно ЕГО, АЗ, УМ и СЪЗНАНИЕ. В това е въпросът - всяко ниво на екзистенция напира да ползва едни и същи думички, пък пълнежа им рязко се различава... И се стига до неразбории като тия тук.

ЧУВСТВАЩИ СЪЩЕСТВА не е еквивалент на "СЪЗНАТЕЛНИ СЪЩЕСТВА". Ти си четеш, и ти се цаниш че си наясно, ама дори за емоциите и чувствата не си компетентна. Ама иначе - четеш и... ;'е добре да го знаеш". Ми ок - и като го "знаеш" ок ли си?

• Отговори 233
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да,ако ги заровиш на подходящото място се и съживяват.Само че са злобни, след прераждането и те апят без причина.Стивън Кинг знае най- добре ,питай него .

• Че животните "имат" душа, може да се види както от нашия, така и от др. езици. На санскрит думата за душа е "джива", а оттам в българският език е преминала в думи като "жив" и "животно". Английското "

• Ще ти апят тира,като се преродят.И недей влиза в царевична нива ,,царевицата и тя е лоша .

преди 2 часа, _raMus_ написа:

защото управлението на емоции и чувства не става с други емоции и чувства, а става от 'друг етаж'. Докато го няма ролята на липсващия разум като

Това не е вярно и не знам от колко години го повтаряш. Ролята на разума е ключова да разбере какво въобще трябва да направи и защо, но контролът си остава практически в сферата на сънищата точно ако не се осъществи чрез емоционалната природа, защото тя е много по-мощна и бърза. Все едно да искаш с човешко тяло да догониш препускащ кон.

преди 2 часа, _raMus_ написа:

Чувстващите същества" сред будизма е измислено от преводачите и фалшиви тълкувачи.

Че преведи ти по-смислено "саттва" и "сем чен"...

Чувствующие существа

Живые существа, кроме будд, которые совершают намеренные действия и, соответственно, переживают результаты собственных действий. Существа, осознавание которых по-прежнему ограничено и испорчено преходящими загрязнениями – эмоциональными омрачениями и омрачениями познания.

Тибетский: སེམས་ཅན། sems-can

Санскрит: sattva

Пали: satta

Синонимы: ограниченные существа; живые существа

https://studybuddhism.com/ru/glossary/sentient-being

преди 1 час, witness написа:

Ролята на разума е ключова да разбере какво въобще трябва да направи и защо, но контролът си остава практически в сферата на сънищата точно ако не се осъществи чрез емоционалната природа, защото тя е много по-мощна и бърза. Все едно да искаш с човешко тяло да догониш препускащ кон.

Повтарям го защото е така. Повтарям го защото няколкото човеченца си повтаряте упорито глупости. И ги повтаряте защото ви няма никъде на "етажа" за който става въпрос. Не само че не разбираш нищо от емоции и чувства, а и дори си нямаш понятие какво значи да се управляват. Но понеже ти е нужно да си вярваш твоето си, според теб си.. и си повтаряш пълни глупости.

За чувстващите същества - понякога човек трябва да се научи поне като не разбира нещо, да си даде сметка. Интелигентния човек е такъв, който поне може да стигне да си даде сметка когато не разбира и не знае нещо. А не да прекарва сред сънища пред екрана, като няма друго с какво.

Кое точно не разбра от това че ПРЕВОДАЧИТЕ ИЗМИСЛИХА понятието за "ЧУВСТВАЩИТЕ СЪЩЕСТВА"? А такива като теб си натъкмяват да е според тях си... И вече - айде :"тва е истината значи" - енергиите, йерархиите, всичко е едно и останалите популистки щуротийки за малките душички... И не за друго - а защото им подхожда чудесно на мераците, щенията и дефицитите.

Да, преводачите измислиха напълно различен "будизъм". И то защото типично по детски някой трябва да СИ обясни някак си неща, за които не е дорасъл. И че будизма не е плява, религиозни приказки и дъвчици за вживянки в детската градина, не е нито философия, не е религия... а е нещо съвсем друго. Но като го няма другото... всеки си го наглася да е по него си и после тръгват да си разнасят помежду си заблудите как ги разбират работите. И това тръгва още веднага след ГАУТАМА - щото няма кой да поеме ако не е като него. И всеки "по-надолу" по стълбицата си хваща квото да е според него, дращи си, учи другите на заблудите си, после се събират да си уеднаквят просто "буквите и азбуката" и тук там "думички".... Но не и смисъла, значението на това, дето е оставено за следи... Няма кой, ако не е като ГАутама - това е простичко и съвсем елементарно наблюдение и то може да се изведе навсякъде из всеки друг живот.

Дадено ниво не може да предаде послание, характерно и описващо битието в нивото си, на други, на по-ниско ниво. Просто няма как, няма с какво, не е и комуникативно възможно заради липсата на условието за съответствие между формалните "две нива в комуникацията".

Тия неща са дори изведени чрез математика, макар и никога не съм я ползвал за тази цел. Има го като "Теория на комуникацията", като един от частните случаи в "Теория на системите". В тях се описват взаимодействия от всякакъв порядък...

Мога да ти дам всякакви примери, без теории, без математика - дори и непосредствено и в тази тема, дори и в думите ми, които ти си четеш, ама "на контра" само защото не ти изнася по мераците и сънищата ти кое какво е и как е.

на 25.06.2026 г. в 9:55, witness написа:

.

Какво ме питаш, дали че Талмуд е записан във форма на диалози, на диспут, като различни танаи обсъждат всевъзможни въпроси? Изглежда не помниш, че вече сме засягали Талмуда, цитирала съм ти страници от него от Sefaria.org

Е, щом си наясно,тогава няма какво да коменитраме всеки път дали аз вярвам в буквализма, или ти в свободните съчинения на всеки ,който е решил да се пише експерт по Каббала. Между другото, аз имам своите основания в това отношение. Има една забрана наречена кабалат лашон хара, която танаимите извеждат от Изход 23:1 -ло тиса шема шав, което в общ превод означава"не разпространявай невярна информация." Много танаими определят тази забрана като начин да се спрат произволните тълуквания на Тайната Тора. В друг по-контретен случай в арамейския превод на Тора, направен от Уникелос, наречен Таргум на Уникелос, има по -точен и прецизен извод, а именно " Не приемайте за истина невярна информация". Няма как иудаизма да бъде обяснен чрез православието, будизма или някоя от хилядите други религии и религиозни учения. Тора се обяснява чрез Талмуд. Защото и Устната Тора/традиция/ е представена в Талмуд. Това е живата традиция за иудаистите. Затова те попитах за структурата на Талмуд. Там е всичко: спорове, разяснения, разногласия, проследяване на фактите, анализ на писанията. Ние, които го изучаваме един вид се присъединяваме към танаимите, добиваме знания за теологията, Закона в неговата завършеност и неговото спазване, което е основното разделящо иудаистите от хората вярващи в провославието и пр и пр. Аз мога да разтоварям с хора изповядващи християнство, будизъм или всичко друго , но не и да коментираме Талмуд. Те ще се лутат из думите, фразите, няма да могат да разберат аргументацията и пр. Каква хетерогенност на мненията може да има, освен едни безкрайни и ненужни поради губене на време безмислени дебати. Нещо, което се случва с един тук млекопитаещ на тема религии, който не разбира думите, значенията им и пр, но се изказва от позицията на знаещ. "Знаещ", който твърди,че Тора и СЗ са две различни неща. Затова ти писах, не намесвай православен светец, когато коментираме еврейските писания. Будизма също. Талмуд е изгражданият с векове светоглед на Исраел, а не на Гаутама Буда или византийското православие. Към това солидарно присъединявам и онези простовати и надъхани от омраза, злоба и заслепени от функционалното си невежество хорица, които язвително, а нерядко и злобно коментират неща, които не разбират.

Виж сега, според теб юдаизма може да е навсякъде, където и ти си намесена, но за другите хора това не е така и би трябвало да го съобразяваш, ама не. За мен шарените черги може би са красиви, а едноцветните донякъде тъжновати.

Мога и приемам всякакво различно мнение, що се касае до това, някой да ми обяснява неща за собствената си религия. Но да се опитва да прави един миш маш от религии, това е безмислено и глупаво. Само един прост пример-така наречените изгубени години от живота на Исус. Според едни бил в Индия, според християните се "скрил" с родителите си в Египет и пр... При едно от пътуванията ми из Египет ми показаха даже карта на странстванията на бебето Исус и родителите му. Карта, сложена в старата мдина на Кайро. Там има и малка зала към една църква в която показваха стаята, където са живеели Исус и родителите му и кладенеца изкопан от Йосиф в жилищното помещение. Твърдеше се, че по времето на този път бебето Исус направило повече от десет чудеса. Малко нещо като малчугана Херкулес, който убил змия с голи ръце,когато пропълзяла в люлката му. Разговор с един фен и почитател на тези фантазности прилича на джаз импровизация, различен във всеки един момент и няма обща крайна цел.

Въртим си някакви мохабетчета с Уит, тя ми пише за душата на котките , аз и" разправям" за безкрайно ясния и безкомпормисен Талмуд и в някакво неограничавано естество на нашия разговор си криволичим с часове. Само за суфите още не сме повдигнали разговор -въпроса за сърцето е най-важен за тях.

Загива ли това "дихание" според Еклесиаст? Връща се при източника си, а съществата са смъртни по определение.

Писано е:

Еслесиаст 12:7

И се върне пръстта в земята както е била, И духът се върне при Бога, Който го е дал.

Както било написано на пръстена на Qohelet Шломо Едидия " И това ще мине"

Както е видно от написаното из целия Еклесиаст, там няма и дума за възнасяне душите на котките. Защо? Вече посочих другите писания от Тора и от НЗ.

шабат шалом!

Пак психологически проекции, ама вие с Рамус имате един и същи проблем, че нахлувате навсякъде, без да сте опитали поне веднъж да уважите съображенията на другия. Вкарвай малко цвят в чергата си понякога за разнообразие...

Защо така бе Миме,

виж как ти слушам джаза и те гледам как си тъчеш шарената черга. От години я тъчеш и още не си стигнала в майсторството да изтъчеш един килим. Защото Миме, чергата е чалгата в религиите, ти си мислиш че тъчеш, а всъщност си намотаваш преждата около кръста.

Аз все още се очудвам - въпроса беше Прераждат ли се душите на животните, а се занимаваме с глупостите на талмуди и малмуди-козаро-камиларските приказки от грека и стадото. Не е авторитет хазарската религия, какво са мислели примерно в древен египет за тая работа, в месопотамия, вавилон, персия , в Рим и пр.

преди 15 часа, laplandetza написа:

а се занимаваме с глупостите

... и изтрещелите налудности на застаряващи самотници из виртуала. Тя и темата няма общо с тях, но идиотизмите им не спират.

Иначе те не са верващи, не са козари, а са... нещо, дето дори и те не го взимали насериозно. Ама не точно... ама не и неточно... Иначе магнитни гравилети строят, имали "тайна и яка хипотеза"... и само чакат да си докажат че са "нобелисти"... Ама някакъв специален "Нобел" - за изтрещели с диагноза DID

преди 16 часа, valkiria1 написа:

Аз мога да разтоварям с хора изповядващи християнство, будизъм или всичко друго , но не и да коментираме Талмуд

Предположително можеш, но не съм сигурна, защото обикновено влизаш в темата с директни въпроси именно от областта на юдаизма и така да привлечеш на своя територия разговарящия, а там и стените помагат. Някоя непредпазлива или прекалено любопитна душица като мен, обичаща да се занимава с всичко. Въпросът е в мотива зад това и дали си наясно с него или не, а човек да е наясно с мотивацията си е доста по-трудно от познаването на която и да е религиозна система, била тя и най-великата, най-вече, в обикновения случай, защото се е отъждествил с нея.

Иначе да, миш-машът е пълен, ако се опиташ да докажеш чрез Стария или Новия Завет, че душите на животните се прераждат, или ако се опиташ да докажеш чрез понятията и термините на будизма, че животните не се прераждат. Понятията и термините са създадени да обслужват определен възглед, затова е трудно ако не невъзможно да се намери допирна точка. И тази невъзможност не означава, че страните нямат свои "железни" основания, погледнати единствено през призмата на едната или другата, или третата система. Религиите са човешки изобретения поне на 99,999 процента, но ние го забравяме и често именно от страна на самите религии това трябва да ни се напомня. Те са предпазни обвивки, създадени да съхраняват "образа" или "зърното" до определен (но за човека неизвестен) момент.

преди 1 час, witness написа:

Религиите са човешки изобретения поне на 99,999 процента, но ние го забравяме и често именно от страна на самите религии това трябва да ни се напомня. Те са предпазни обвивки, създадени да съхраняват "образа" или "зърното" до определен (но за човека неизвестен) момент

) A това за "обвивките" то не е ли "човешко изобретение" и е направено да "обслужва определен човешки възглед"?

А "ВЪЗГЛЕД" какво е - той чие изобретение е? А защо "ВЪЗГЛЕДИТЕ" е толкова важно да са "правилни", да са "ИСТИНА", да се защитават и отстояват... И за кого?

Не се измъчвай да пишеш отговора - ти по принцип не можеш да си позволиш да си достатъчно честна, за да го направиш - дори само за себе си. Поне досега толкова години сред КАЛДАТА никога не си успявала. Твърде ти е голяма ползата от "тоя парапет" на който ти е нужно да се подпираш и така си още от малка. Дори не си в състояние на внимателен прочит към собствените си изявления, декларации, описания... за да забележиш поне основни носенси - като в последния пореден пример.

А за да се преодолее този инстинктивен защитен уклон към самозаблуди е нужно нещо много повече от "любопитства из нета". Щото мишмаша от опитите ти за осъвместяване от типа "всичко/всички е едно" - тва будизъм, тва християнство, тва ислям, тва талмуд, тва философия или алхимия и астрология... като че ли са просто дъвки за виртуални любопитници и води само до нелепости и фантазни измишльотинки. И само заради нуждата от тях - да донесат поредната защитна приказка със сънища.

преди 26 минути, _raMus_ написа:

A това за "обвивките" то не е ли "човешко изобретение" и е направено да "обслужва определен човешки възглед"?

А "ВЪЗГЛЕД" какво е - той чие изобретение е? А защо "ВЪЗГЛЕДИТЕ" е толкова важно да са "правилни", да са "ИСТИНА"... и за кого?

Стига си ме Имитирал , хората ще си помислят , че аз пиша от този профил !

преди 6 часа, The Lone Star написа:

Няма такава опасност. )

Банално - аз не се хващам на игричките й, но винаги други кълват.

Тя се пробва с провокации, със защитни сценки и всякакви фантазми... И периодично я напъва отвътре - като й дойде музата. И така вече бая годинки... Аз не, ама други кълват. Те сигурно и в "нейните групи" са си точно такива - да кълват на тия работи, Щото без съответствие и резонанси няма как да стане.

От друга страна принципно всички психични терапевти знаят и много внимават за това, че шизофрениците са най-добрите "природни " артисти и с лекота могат да влизат в роли, които да са съответствени на търсения таргет. Допълнително някои са особено "талантливи" в това и направо се превъплъщават - просто защото именно така им се налага да оцеляват още от малки...

за душите на животните - не знам но душсите на психитата, психарите и ку,кумицините - пРеяждат с екскременти - пукат се и се множат по тъканта на мултивселената.

преди 19 часа, witness написа:

Някоя непредпазлива или прекалено любопитна душица като мен, обичаща да се занимава с всичко.

Милата ми форумна Хилда Казасян. Ами аз ти слушам джаза вече години наред, бе душице. Вече развихме собствена "слухова" техника да ти разпознаваме джаз постовете. Само да отбележа, че буламача в който ни навираш съвсем не дава ясна представа за Бог. Съмнявам се обаче, че и за будизма си много в час. Ако си посещавала поне веднъж Индия, която е свръхшампионът по религиите в света –на мода са над 300 милиона божества, съвсем ще се загубиш в тази шарения... тогава ела ми "говори" за разбиране. Например, живописната гледка край бреговете на Ганг в която на едно място на брега изгарят поредния мъртвец. Мога да ти опиша с подробности как става церемонията. Довличат починалия с нещо като катафалка на два крака и го стоварват направо на земята. Под него подпъхват всичко, което може да гори. Най-често "заимстват" неизгорели кашони и парцали от друга кремация и ги запалват. През това време, докато пламъците погълват поредния духовно извисен, участниците в тази церемония обикалят и търсят да задигнат нещо от другите "погребения". Понеже жегата и смрадта са неописуеми в повечето случаи не дочакват процеса да завърши. Награбват с вила остатъците и ги мятат във водата. В началото се чува едно съскане докато кокалите намокрени във водата изстиват и поемат надолу по течението, където вече не плашат къпещите и търсещи духовно извисяване във водите на тази огрома клоака, Ганг. Като цяло, реката се възприема като място, където сред мръсотия, която не може да бъде описана с думи, ако се потопиш ще цъфнеш и вържеш през остатъка от живота си-разбира се, ако не те убие дизентерията, някоя ешерихия коли, екзема и пр..Има и други откачалки, свалят си ризите и започват с едни тънки метални шишове да шибат гърбовете си, за да почувстват как е страдал имама Али.Колкото повече кръв се лее,толкова повече се извисяват духовно и се доближават до кумира си. За практикуването на ритуала сатти, дори в днешни дни да не споменаваме.

Живописните будисти повечето от които не са наясно дали буда е титла или името на изкукуригалия принц Сидхарта, разправят притчи как заменил бъдещата титла велик цакавати-всеобщ цар?? и решил да легне под едно дърво и да става аскет, докато гледа как живота се изнизва пред очите му. Под дървото разбрал, че хората умират. Интересно защо му направили впечатление просяците, като такива с лопата да ги ринеш из Индия от времето на създаването и. Защото, част от духовността е да натрупаш положителна карма като просяк. Обаче, статуята на тлъстия буда, дълга няколко метра е направена от чисто злато.Това видях с очите си в един храм в кралския комплекс в Банког. Няма статуя на буда, която да не е от злато. Всичко, което е нормално за хората, за духовните водачи е пречка по пътя за духовното издигане-каквото и да означава това. Всъщност, цяла България видя това "духовно издигане"- един изперкал самоопределил се като буда, взе че уби хора сред които едно дете, преди да посегне на собствения си "просветлен" живот. Има и други будисти-един от тях самонарекъл се Калки, забавлява българите години наред. Ту го стреляли с пушки из екзотични острови, ту се вясва от време на време в зъболекарски кабинет, за да не забрави занаята и да припечели нещо, което да вложи в следващата духовна дестинация. Убедително доказателство,че будизмът има ежедневен занаятчийски характер и КалкитУ проявява типична будистка гъвкавост. Като се завърне и веднага показва из студиата поредното си доказателство за духовност-дълга коса, някой път избръсната от някоя страна, плитки, пера и пр. знаци за духовност. Другия будист е един шоумен Дони, който за разлика от много просветлени, прибягнал до семейния живот-съмнителен будист. В това отношение и зъболекарчето е съмнителен будист. Сидхарта е напуснал жена си и децата си, за да не ги потърси никога повече.

"Говори ми" "говори" с думи на будист джаза, драга ми форумна Хилда. Обаче, да те светна, че според будистката традиция, ако не врътнеш няколко кръгчета около Гигантския Бонбон , ще си съсипеш кармата и в теб няма да влезе някаква духовност. Както казва един футболен шоумен- ще "духаш супата"

преди 17 часа, _raMus_ написа:

Банално - аз не се хващам на игричките й, но винаги други кълват.

Тя се пробва с провокации, със защитни сценки и всякакви фантазми... И периодично я напъва отвътре - като й дойде музата. И така вече бая годинки... Аз не, ама други кълват. Те сигурно и в "нейните групи" са си точно такива - да кълват на тия работи, Щото без съответствие и резонанси няма как да стане.

От друга страна принципно всички психични терапевти знаят и много внимават за това, че шизофрениците са най-добрите "природни " артисти и с лекота могат да влизат в роли, които да са съответствени на търсения таргет. Допълнително някои са особено "талантливи" в това и направо се превъплъщават - просто защото именно така им се налага да оцеляват още от малки...

Като гледам как говориш за шизофрения , става ясно едно: Нямаш идея за какво всъщност говориш . Хвърляш термини като конфети , без да знаеш нито клиничната картина , нито Психопатологичните механизми , нито Разликата между психоза и личностова структура . И после се опитваш да го подадеш като аргумент . Не върви !

1. Митът , че шизофрениците били „природни артисти“ , е учебникарски пример за романтизираща стигматизация . Това е онзи тип поп-психология , която звучи драматично, но няма нищо общо с Реалността . Шизофренията върви с позитивни симптоми като халюцинации и налудности , негативни симптоми като апатия и емоционално сплескване , плюс дезорганизирано мислене и когнитивен дефицит . Това не е профил на човек , който „влиза в роли“. Това е профил на човек , който се бори да поддържа Базова социална когниция .

2. Твърдението ти , че „влизат в роли според таргета“, е чиста диагностична конфузия . Ролевата адаптация , социалната мимикрия , таргетираното поведение - това са характеристики на определени Личностови Разстройства , при които реалността е Запазена ! При шизофрения реалността е - Нарушена! Няма как да правиш сложни , целенасочени , социално прецизирани „превъплъщения“ , когато изпълнителните функции и теорията на ума са Компрометирани . Това е Базово Знание , не Тайна !

3. Идеята ти , че „оцеляват чрез роли“, е Фолклорна Психиатрия ! Копинг механизмите при шизофрения са избягване , изолация , ритуализирано поведение - не артистични превъплъщения . Това , което правиш , е надинтерпретация : виждаш стратегия там , където има симптом . И после го подаваш като „наблюдение“.

И накрая - цялата ти конструкция е построена върху свръхобобщение , есенциализъм и атрибутивни грешки . Смесваш психоза с личностова патология , симптоми с намерения , дезорганизация с артистичност . Това не е анализ . Това е Фантазия , поднесена като мнение.

Така че не - не си ме „осмял“, каквото беше всъщност намерението ти . Само показа колко далеч си от темата, за която се Опитваш да звучиш компетентно . licklips

Нали си ми най-якият фен , затова отделям време да те науча на нещо , за да звучиш по-авторитетно , а не като аутсайдер , зареден с бонбонки "психологически фолклор ". Това , което описваш , не е психиатрия , а психологически фолклор - смесица от митове , клишета и лични фантазии , поднесени като диагноза . Нито един от термините , които използваш, не е в правилния контекст ! baby

И между другото не мога да не отбележа , как си ме Центрирал в средата на ника си с Главна Буквичка ! Иначе - ама хич , Хич не Кълвеш !! Забелязвам аз детайлите на прима виста , да Знаеш .. хаххах И 5 пъти да го повториш как видите ли "другите все кълвели " , ала ти изобщо , ама Изобщо не кълвеш прозира в поста ти като Защитна Класическа рационализация ! Проекцията към „другите“ също е прозрачна - описваш собствената си реактивност , но я прехвърляш навън. Това е онзи момент , в който човек не може да понесе собствената си емоция и я лепи на околните. И да , личи си . Много грешки си допуснал , какво да ти кажа ...Скочил си в необуздана Еуфория на клавиатурата , когато си видял , че те цитирам , а ? Знам , че си ми най-големият фен ти ... D

преди 5 минути, * Mimski * написа:

Като гледам как говориш за шизофрения , става ясно едно: Нямаш идея за какво всъщност говориш . Хвърляш термини като конфети , без да знаеш нито клиничната картина , нито Психопатологичните механизми , нито Разликата между психоза и личностова структура . И после се опитваш да го подадеш като аргумент . Не върви !

1. Митът , че шизофрениците били „природни артисти“ , е учебникарски пример за романтизираща стигматизация . Това е онзи тип поп-психология , която звучи драматично, но няма нищо общо с Реалността . Шизофренията върви с позитивни симптоми като халюцинации и налудности , негативни симптоми като апатия и емоционално сплескване , плюс дезорганизирано мислене и когнитивен дефицит . Това не е профил на човек , който „влиза в роли“. Това е профил на човек , който се бори да поддържа Базова социална когниция .

2. Твърдението ти , че „влизат в роли според таргета“, е чиста диагностична конфузия . Ролевата адаптация , социалната мимикрия , таргетираното поведение - това са характеристики на определени Личностови Разстройства , при които реалността е Запазена ! При шизофрения реалността е - Нарушена! Няма как да правиш сложни , целенасочени , социално прецизирани „превъплъщения“ , когато изпълнителните функции и теорията на ума са Компрометирани . Това е Базово Знание , не Тайна !

3. Идеята ти , че „оцеляват чрез роли“, е Фолклорна Психиатрия ! Копинг механизмите при шизофрения са избягване , изолация , ритуализирано поведение - не артистични превъплъщения . Това , което правиш , е надинтерпретация : виждаш стратегия там , където има симптом . И после го подаваш като „наблюдение“.

И накрая - цялата ти конструкция е построена върху свръхобобщение , есенциализъм и атрибутивни грешки . Смесваш психоза с личностова патология , симптоми с намерения , дезорганизация с артистичност . Това не е анализ . Това е Фантазия , поднесена като мнение.

Така че не - не си ме „осмял“, каквото беше всъщност намерението ти . Само показа колко далеч си от темата, за която се Опитваш да звучиш компетентно . licklips

Нали си ми най-якият фен , затова отделям време да те науча на нещо , за да звучиш по-авторитетно , а не като аутсайдер , зареден с бонбонки "психологически фолклор ". Това , което описваш , не е психиатрия , а психологически фолклор - смесица от митове , клишета и лични фантазии , поднесени като диагноза . Нито един от термините , които използваш, не е в правилния контекст ! baby

И между другото не мога да не отбележа , как си ме Центрирал в средата на ника си с Главна Буквичка ! Иначе - ама хич , Хич не Кълвеш !! Забелязвам аз детайлите на прима виста , да Знаеш .. хаххах И 5 пъти да го повториш как видите ли "другите все кълвели " , ала ти изобщо , ама Изобщо не кълвеш прозира в поста ти като Защитна Класическа рационализация ! Проекцията към „другите“ също е прозрачна - описваш собствената си реактивност , но я прехвърляш навън. Това е онзи момент , в който човек не може да понесе собствената си емоция и я лепи на околните. И да , личи си . Много грешки си допуснал , какво да ти кажа ...Скочил си в необуздана Еуфория на клавиатурата , когато си видял , че те цитирам , а ? Знам , че си ми най-големият фен ти ... D

да не би и ти да си си форумен психар-психарка , психо, като ония глупав нарцис?

преди 8 минути, laplandetza написа:

да не би и ти да си си форумен психар-психарка , психо, като ония глупав нарцис?

Знаеш ли , с "онзи глупав нарцис " сме на едно мнение за твоята Посредствена простотия , инфантилност и Ментална слепота , с която подскачаш на този терен Тук ! Пълна Функционална Неграмотност си ! Преди време ти написах кратко , Ясно и Точно - "кукуриго " !

Прочете ли го ? И друго ти написах преди време - Спри да ме Имитираш с главните буквички !!! Много МРАЗЯ да ме Имитират !!! Създайте си собствен стил бе , Можете ли ?? М ?

преди 2 минути, * Mimski * написа:

Знаеш ли , с "онзи глупав нарцис " сме на едно мнение за твоята Посредствена простотия , инфантилност и Ментална слепота , с която подскачаш на този терен Тук ! Пълна Функционална Неграмотност си ! Преди време ти написах кратко , Ясно и Точно - "кукуриго " !

Прочете ли го ? И друго ти написах преди време - Спри да ме Имитираш с главните буквички !!! Много МРАЗЯ да ме Имитират !!! Създайте си собствен стил бе , Можете ли ?? М ?

не се съмнявам ,че сте на едно мнение- подобни диагнози сте- така трябва да бъде. Кво искаш и кво мислиш ми е през ............... знаеш кво. Тук съм за да ви провокирам и двамата свръхнормални да се пукате по шевове и да тракате на клавиатура😄

п.п в темите религия си намират те развъдник.........спряха парата за Диспансерите! -Моля, протестирайте срещу лйотчика-космонаФФФт -Фърляйте копейки ! Тук не е Карлуково!

преди 4 минути, laplandetza написа:

не се съмнявам ,че сте на едно мнение- подобни диагнози сте- така трябва да бъде. Кво искаш и кво мислиш ми е през ............... знаеш кво. Тук съм за да ви провокирам и двамата свръхнормални да се пукате по шевове и да тракате на клавиатура😄

п.п в темите религия си намират те развъдник.........спряха парата за Диспансерите! -Моля, протестирайте срещу лйотчика-космонаФФФт -Фърляйте копейки ! Тук не е Карлуково!

Ха така !!! Блесни в Пълният си блясък на Функционална Неграмотност ! 😄

преди 3 часа, * Mimski * написа:

но няма нищо общо с Реалността

Чия "реалност"?

И като почнат изтрещели виртуални актриси да ми обясняват кое какво значило и особено в психиатрични области... ми идва просто да се засмея и да не си губя времето с ИИ глупостите им.

преди 21 часа, _raMus_ написа:

И периодично я напъва отвътре - като й дойде музата.

=============

преди 3 часа, laplandetza написа:

Тук съм за да ви провокирам

Тук си просто за да си ръсиш простотиите и да се правиш на интересен с дедовите си изтрещявания. Само това можеш, само това правиш.

Не че някой ти взима насериозно дедовите отживелици, нефелни опити за цинизми и палячовщини, но принципно в старите часовници кукувичките кукат на кръгъл час. ОБаче когато часовникът е ептен стар и развален, кукувичката ептен изтрещява - като "часовника".

Не е виновна кукувичката, милата - старостта и самотийката са тежък кръст и няма как да се носят с достойнство от изтрещели още от детството си субекти. То именно на тия"накрая" най-много им личат "дефектите", щото постепенно с вдетиняването падат всички възможности да ги прикриват.

на 28.06.2026 г. в 8:13, valkiria1 написа:

Милата ми форумна Хилда Казасян. Ами аз ти слушам джаза вече години наред, бе душице. Вече развихме собствена "слухова" техника да ти разпознаваме джаз постовете. Само да отбележа, че буламача в който ни навираш съвсем не дава ясна представа за Бог. Съмнявам се обаче, че и за будизма си много в час. Ако си посещавала поне веднъж Индия, която е свръхшампионът по религиите в света –на мода са над 300 милиона божества, съвсем ще се загубиш в тази шарения... тогава ела ми "говори" за разбиране. Например, живописната гледка край бреговете на Ганг в която на едно място на брега изгарят поредния мъртвец. Мога да ти опиша с подробности как става церемонията. Довличат починалия с нещо като катафалка на два крака и го стоварват направо на земята. Под него подпъхват всичко, което може да гори. Най-често "заимстват" неизгорели кашони и парцали от друга кремация и ги запалват. През това време, докато пламъците погълват поредния духовно извисен, участниците в тази церемония обикалят и търсят да задигнат нещо от другите "погребения". Понеже жегата и смрадта са неописуеми в повечето случаи не дочакват процеса да завърши. Награбват с вила остатъците и ги мятат във водата. В началото се чува едно съскане докато кокалите намокрени във водата изстиват и поемат надолу по течението, където вече не плашат къпещите и търсещи духовно извисяване във водите на тази огрома клоака, Ганг. Като цяло, реката се възприема като място, където сред мръсотия, която не може да бъде описана с думи, ако се потопиш ще цъфнеш и вържеш през остатъка от живота си-разбира се, ако не те убие дизентерията, някоя ешерихия коли, екзема и пр..Има и други откачалки, свалят си ризите и започват с едни тънки метални шишове да шибат гърбовете си, за да почувстват как е страдал имама Али.Колкото повече кръв се лее,толкова повече се извисяват духовно и се доближават до кумира си. За практикуването на ритуала сатти, дори в днешни дни да не споменаваме.

Живописните будисти повечето от които не са наясно дали буда е титла или името на изкукуригалия принц Сидхарта, разправят притчи как заменил бъдещата титла велик цакавати-всеобщ цар?? и решил да легне под едно дърво и да става аскет, докато гледа как живота се изнизва пред очите му. Под дървото разбрал, че хората умират. Интересно защо му направили впечатление просяците, като такива с лопата да ги ринеш из Индия от времето на създаването и. Защото, част от духовността е да натрупаш положителна карма като просяк. Обаче, статуята на тлъстия буда, дълга няколко метра е направена от чисто злато.Това видях с очите си в един храм в кралския комплекс в Банког. Няма статуя на буда, която да не е от злато. Всичко, което е нормално за хората, за духовните водачи е пречка по пътя за духовното издигане-каквото и да означава това. Всъщност, цяла България видя това "духовно издигане"- един изперкал самоопределил се като буда, взе че уби хора сред които едно дете, преди да посегне на собствения си "просветлен" живот. Има и други будисти-един от тях самонарекъл се Калки, забавлява българите години наред. Ту го стреляли с пушки из екзотични острови, ту се вясва от време на време в зъболекарски кабинет, за да не забрави занаята и да припечели нещо, което да вложи в следващата духовна дестинация. Убедително доказателство,че будизмът има ежедневен занаятчийски характер и КалкитУ проявява типична будистка гъвкавост. Като се завърне и веднага показва из студиата поредното си доказателство за духовност-дълга коса, някой път избръсната от някоя страна, плитки, пера и пр. знаци за духовност. Другия будист е един шоумен Дони, който за разлика от много просветлени, прибягнал до семейния живот-съмнителен будист. В това отношение и зъболекарчето е съмнителен будист. Сидхарта е напуснал жена си и децата си, за да не ги потърси никога повече.

"Говори ми" "говори" с думи на будист джаза, драга ми форумна Хилда. Обаче, да те светна, че според будистката традиция, ако не врътнеш няколко кръгчета около Гигантския Бонбон , ще си съсипеш кармата и в теб няма да влезе някаква духовност. Както казва един футболен шоумен- ще "духаш супата"

Това са детинщини, Валкирия. Не знам дали разбирам нещо от будизъм и религии, но ти нямаш дори бегла представа, а най-глупавото е, че изобщо не се притесняваш да го показваш. Наричам детинщини мисленето с вестникарски клишета присмиването над всичко, което не ти е непонятно. Ако кучето имаше някакви амбиции, и то би потвърдило, че разбира от наука, само защото случайно е видяло с очите си вътрешността на някоя лаборатория; така и ти с религиите, будизма и света. Лесно и плитко.

преди 12 минути, witness написа:

не ти е непонятно

на 28.06.2026 г. в 8:13, valkiria1 написа:

Само да отбележа, че буламача в който ни навираш съвсем не дава ясна представа за Бог.

Не се тикам да давам невъзможни представи...

на 2.07.2026 г. в 12:42, witness написа:

Това са детинщини, Валкирия. Не знам дали разбирам нещо от будизъм и религии, но ти нямаш дори бегла представа, а най-глупавото е, че изобщо не се притесняваш да го показваш.

Какви детинщини, какво мислене с вестникарски клишета, драга ми Хилда?

Редиш едни думички за духовност и пр..словесни локуми, а аз ти пиша за действителни неща. 18 милиона души/не е грешна цифрата/, пътуват всяка година из Индия и до нея, за да се изкъпят в мръсните води на река Ганг. Виждала ли си тази река, форумна Хилда? Течна кал, в която плува каквото се сетиш. Трупове на хора и животни, всякакъв вид отпадъци и пр..Това щяло да им донесе здраве, благосъстояние и духовна извисеност. Обяснявам ти за ритуала ашура на мюсюлманите- боят с железни пръчки по собствените им телеса до пускане на кръв щяло да ги извиси до братовчеда на пророка Мухаммад-Али. За онези вярващи, които изминават на колене по 18 км. за за стигнат до будитските храмове-можеш ли да ми обясниш, това до какъв духовен напредък води? Обясни ни, как се постига духовна извисеност, като не си стрижеш косата, ноктите на ръцете и краката и не се къпеш с години? Такива живи "светци" с лопата да ги ринеш из страната на хилядите религии -Индия. 100 евро, ако издържиш на миризмата им на метър от тях.

Имаше тук един Скепсис. С възторг грачеше "Ом мани падме хум" , което ще рече "Приветстваме/похвала/ бижуто в лотоса" или " О, скъпоценност в лотоса". Накрая отиде в някакъв ашрам, написа един два поста в които ни показа мизерния му двор и нещо като обор, който делеше с няколко души европейски търсачи на духовности и повече не се вясна да ни се похвали до къде го доведе медидативната му кариера и дали успя да стане ринпоче.

Обиколките около голямата ступа отделно. Проявявам разбиране за такива странности, но ми е чудно, как може някой да твърди, че не сме в телата си, а кръжим около тях и съзерцаваме света. Умът видите ли, също прекарвал малко време в тялото и се шляел, без притежателят му да каже къде точно. Какви ги е вършил, отделна работа. Някои неща не са за разказване. Сигурно затова, много медитиращи като завършат това "духовно" бездействие, вземат че се напият здравата. Имаше един чудак, който се правеше на будист, обаче беше страшно привързан към котката си. Взе че умря, и котката му без ни най-малко съчувствие и мъка се настани у съседите му. Мисля,че котките са идеалните будисти. Останалите на тази тема тук, сте изперкали тотално. Рамус е прав и няма какво да му се сърдите. Показва ви, как изглеждате отстрани. То, верно е, че всеки си има по някоя дъска дето да му хлопа, ама вашите са цяла дъскорезница.

на 2.07.2026 г. в 12:42, witness написа:

Ако кучето имаше някакви амбиции, и то би потвърдило, че разбира от наука, само защото случайно е видяло с очите си вътрешността на някоя лаборатория; така и ти с религиите, будизма и света. Лесно и плитко.

В какъв смисъл опря до кучетата, само ти си знаеш...твоите джаз трели ту нагоре, ту надолу. Какво е кучешкото заклещване е ясно. В човешкия свят заклещването може да е и колективно, едновременно се заклещват цели групи от човеци – и естествено, и отклещването им е по-трудоемко. И така си остават закучени като песове от най-различни, абсолютно несъвместими породи. Няма да посочвам различните видове породи тук, те се знаят.

Имаме куче. Трето поред от една и съща порода. То е с качества с които "бие" някои породи тук. Малиноа-белгийска овчарка, висок енергиен клас куче, ако знаеш какво означава термина К-9, то това се отнася до него. Най-високата степен на обучение за стражево куче. Издръжката му на месец е колкото няколко ваши пенсии. Не е виновно, защото не е давало францисканския обет за бедност, макар че тези монаси обичат да просят в името на Исус. Между нас да си остане, понеже сме на тема религии, този отец Франциск от Асизи, въобще не е бил стандартен монах-признавал и опитвал почти всички земни блаженства. Дори не е бил теолог, а един щастлив поет. Само един единствен усмихнат светец има на света и това е Франциск. Яде /кучето, не отеца/специална серия храни разработена за активни кучета- бизонско,еленско, агнешко месо, в съчетание с билки, про и пре биотици, плодове,зеленчуци, витамини. Отделно в храната му слагаме олио от сьомга. Грижата за кожата, дентални пръчици, прегледи при ветеринар, пълна кръвна картина на всеки 6 месеца, рентгеново изследване при нужда, аксесоари и пр... харесва му да е куче, без да си задава екзистенциалния въпрос дали един ден в някой друг живот ще си сменим местата. Изключително умна, интелигентна порода кучета. Може да отгатне настроението само с един поглед, един вид мисловен масаж. Безпогрешно улавя фините промени в езика на тялото, интонацията на гласа, миризмата, усещат нивата на хормона на стреса. Не знам как е при вас, но в САЩ има голям брой кучета обучени да помагат на стари хора, хора в болници за повишаване на хормона на щастието, за овладяване на стресови ситуации.Така че, едно куче дали разбира от наука е едно, но че науката използва неговите качества е безспорно

В сравнение със сливенската, ямболската, берковската и ориндж каунти помиярска порода, които гастролират тук, IQ -то на нашето куче е до небесата. Сигурна съм, че не е будист, слава на Адонай. Като пикае, не се обръща да гледа как е начертало духовния си път, като един изкукуригал будист, който твърдеше, че вярва в собствения си мъдър ум???!!! Привързано е към семейството и ако някой реши да навреди или влезе в неговия район, може да усети степента на неговата фанатична лоялност и привързаност, която е изключително смъртоносна и ефективна, и се дължи на много фактори, касаещи неговите физически възможности....въобще ще бъде щастливо да докаже как брани стопаните и района си. В голяма степен терапевтично помага на нападателя да излекува ума му, лошите помисли, греховни уклони, въобще всички параграфи по които се излага религиозно. Само прошка и причастие не дава. Чак в такива крайности, не е привлечено от християнството. След около два месеца, ще имаме ново попълнение от същата порода.

Невъзможно е да ви сравня с нашето куче. Просто не сте на неговото ниво, колкото и масово да се лигавите на всякакви теми.

Чувствам се дълбоко засегнат и изпитвам омраза към персоната зад ник valkiria1, която се отнася с презрение към българите, участващи във форума, поставяйки ни под своето куче. Това е невероятно оскърбление. Този ник заслужава бан, изхвърляне от форума.

Вие как се чувствате? Докладвайте и вие на администратор, ако се чувствате оскърбени.

Не мога да не свържа високомерието й с еврейския й етнос, ,който превъзнася, плюейки ни далеч от България.

• Автор
преди 16 минути, Търсещ истини написа:

Чувствам се дълбоко засегнат и изпитвам омраза към персоната зад ник valkiria1, която се отнася с презрение към българите, участващи във форума, поставяйки ни под своето куче. Това е невероятно оскърбление. Този ник заслужава бан, изхвърляне от форума.

Вие как се чувствате? Докладвайте и вие на администратор, ако се чувствате оскърбени.

Не мога да не свържа високомерието й с еврейския й етнос, ,който превъзнася, плюейки ни далеч от България.

Ти пък! Намерил към кого да изпитва омраза! 😁

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Чувствам се дълбоко засегнат и изпитвам омраза

Е, не... ) Доживях да прочета и това...

То бива наивизъм, но точно дотам, и точно от вас...

Точно това е чудесен маркер - колко много автори на никове изпадат в естествено заблудно положение от магията на преживяването. А уж толкова философия, толкова "размисли"... а се стига до 'чувствам се" ... и "изпитвам"... И то за какво - че някой си друг бил писал нещо си...

Магията на преживяването и идентифицирането с ник довежда до това че НИКът започва да "живее" свой си живот. Почва да "чувства", почва да мрази, да обича, да се дразни... да му харесва...

Колко й е нужно на заблудата - просто идентификация с някакъв етикет, и воала - тя почва "да живее живота". Още малко и ще почне да "диша", да се храни... Някакъв си обикновен сън и... айдееее - ма колко е истински.

Да напомня съвсем по "философски", че "чувствам" и "изпитвам" на нещо си е просто Е-реактивност и също е налице по време на сънуване. И двете са просто обикновено "инстинктивно ехо", което мозъка разиграва. Именно това е причината толкова много от авторите на никове, да приемат онова, което "преживяват" през форума твърде лично.

Да се разнообразиш - да, но изцяло да потънеш, това вече издава проблем, както при всяка грешка с 'дозата'.

По мнението на valkiria1, в което се казва: „Невъзможно е да ви сравня с нашето куче. Просто не сте на неговото ниво, колкото и масово да се лигавите на всякакви теми“, ще ви обърн внимание на дълбокия смисъл зад тези думи.

Подобно сравнение далеч не е просто случайна проява на лош тон. В контекста на библейската традиция и старозаветните текстове, с които valkiria1 е запозната, сравняването на хора с куче – или поставянето им „по-долу“ от него – е израз на най-висша степен на презрение и отнемане на човешкото достойнство.

Това крайно отношение е илюстрирано ясно във Втора книга Царства (16:9), където юдейският военачалник Авеса изразява дълбокото си възмущение с думите:

> „Защо това мъртво куче проклина господаря ми, царя?“

В старозаветната култура това сравнение е символ на пълно обезценяване на отсрещната страна. Когато някой заявява на събеседниците си, че са „под нивото на куче“, той съзнателно използва именно този модел на оскърбително презрение. С това авторът поставя останалите участници извън рамките на равнопоставения диалог.

Вярвам, че форумът е място за споделяне на аргументи, а не за демонстрация на подобно високомерно отношение, което накърнява общото уважение в общността.

Хора, нима одобрявате да ви поставят по- долу от куче? Не заслужавате тази съдба!

... или ?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.