Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 18 минути, haidukpikaso написа:

не е вярно, морковите и те имат душа

Докажи, че морковите имат душа!
А може би имат сърце, очи, уши...?:emoji_smiley-57::emoji_smiley-03:

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 280k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

Никой от тези не му достига до сбърканото мозъче , че експериментира със себе си и собственото си здраве срещу природните закони изобщо , в името на крайно ограничена , противоестествена идея . 

Мозъчно състояние , характерно за религиозни фанатици ...!

Така или иначе , от как свят светува , някой някого изяжда за да се нахрани...... ! 

Добре е тези сбърканите , да почетат първо малко детски книжки , най-първо от световната класика да се поучат...

Цар Лъв - за деца и възрастни :

Малкото лъвче пита : " Тате , а може ли да се убива ? "

А Цар Лъв отговаря : " Може , но само ако си много гладен ! " ........

преди 17 минути, Maleficient написа:

... а, ако те те нападнат да те ядат? При екстремни ситуации и те от глад?

Едва ли...те ще тръгнат веднага да си търсят храна, за да оцелеят.

Цитат

Не е правилно да се свързва морала и убийството с набавянето на храна.

Защо, при положение, че за да се нахраниш днес, когато не си лишена от нищо, трябва да убиваш, както са го правили хората които не са имали друг избор, за да оцелеят? И защо да не се свързва моралът с убийството и храната, ако самата храна е плод на убийство?

преди 5 минути, Aumi написа:

Докажи, че морковите имат душа!
А може би имат сърце, очи, уши...?:emoji_smiley-57::emoji_smiley-03:

имат ами, това че ти не ги виждаш не значи че нямат

и сърце и очи и уши си имат морковите

:)

преди 7 минути, haidukpikaso написа:

имат ами, това че ти не ги виждаш не значи че нямат

и сърце и очи и уши си имат морковите

:)

ами нали ти казах да го докажеш...

на приказки и камъните могат да имат души..

преди 12 минути, by_chechi написа:

А Цар Лъв отговаря : " Може , но само ако си много гладен ! " ........

Правилно, пак ще повторя - днес, ние хората, имаме възможността да правим осъзнати избори, и тъй-като не живеем в Ледената епоха, не сме в кризисна ситуация, при която да нямаме храна и за да оцелеем трябва щем не щем да използваме правилата на джунглата, при които оцелява по-силният, въпреки че човек, който няма оръжие в ръка трудно би убил което и да е животно с голи ръце, така че силата му е най-вече в това, че може да си служи добре с крайниците. Та при това положение, всеки един човек който днес живее в света на изобилието от храни, може да направи своят осъзнат избор каква храна да яде.

преди 32 минути, Aumi написа:

....не сме в кризисна ситуация, при която да нямаме храна и за да оцелеем трябва щем не щем да използваме правилата на джунглата....

Така ли ? :)

Я , питай гладните в Африка и къде ли не другаде по света .....напоследък даже и у нас ! Някои , надвили си над масрафа , изпаднали в безсъзнание от изобилие , се чудят как да се правят на интересни , необичайни , различни .........гейска им работа !

В друга посока следва да си насочиш усилията......! Не да си правиш генерални заключения , измислени от нищото и под тяхно влияние да се занимаваш с глупости вредни за твоето здраве...Това не е начин на съществуване , а е " Искам да съм интересна ! "...

Правилата на джунглата , а в същност Законите на Природата са си под пълна пара . Само че ти с твоя ограничен начин на мислене хвърчиш из облаците , нямаш никакъв достъп да ги видиш (камо ли да ги мислиш) , нищо че са ти под носа тук на земята....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

преди 1 час, Aumi написа:

ами нали ти казах да го докажеш...

Доказано е научно. Растенията имат подобие на нервна система и реагират на дразнители. На човешки език - чувстват. Очи и уши, много хора също нямат. Това, че оценявате живота на планетата  и морала сред хората според съдържанието на стомаха си е  ваш личен проблем. Доста сериозен според мен, но, всеки си преценява сам.

Мисля, че не трябва да ви се отговаря за което самия аз съжалявам, че се поддавам периодично. Имам подозрения, че не сте веганка или вегитарианка, а, обикновен дразнител, който, поради комплекси или незадоволеност, търси някакво внимание. Изравяте статии от интернет и ги публикувате в тази тема, за да дразните и привличате вниманието на останалите потребители в сайта.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 1 час, by_chechi написа:

Я , питай гладните в Африка и къде ли не другаде по света .....напоследък даже и у нас ! Някои , надвили си над масрафа , изпаднали в безсъзнание от изобилие , се чудят как да се правят на интересни , необичайни , различни .........гейска им работа !

В друга посока следва да си насочиш усилията......! Не да си правиш генерални заключения , измислени от нищото и под тяхно влияние да се занимаваш с глупости вредни за твоето здраве...Това не е начин на съществуване , а е " Искам да съм интересна ! "...

Правилата на джунглата , а в същност Законите на Природата са си под пълна пара . Само че ти с твоя ограничен начин на мислене хвърчиш из облаците , нямаш никакъв достъп да ги видиш (камо ли да ги мислиш) , нищо че са ти под носа тук на земята....

В Африка ядат и хора. Това означава ли, че ние сме лигави гейчета, които ядат само няколко вида животни и прекарваме месото през няколко вида термична обработка? :D

преди 5 часа, Aumi написа:

Ами яжте си, щом  сте убедени че е така.

Не е въпрос на убеждение. Или е така, или не е. Тези неща се установяват чрез изследвнаия.

преди 4 часа, Aumi написа:

Но не бих изяла котката или кучето си. Предпочитам да умра от глад.

Това в "мирно време" не можеш да го твърдиш. В екстремни ситуации, при които човек е стоял много дни без храна, той се променя тотално. Освирепява до неузнаваемост и контролът над инстинкта за самосъхранение е изключително труднен. Голодоморът в Украйна и обсадата на Ленинград са довели до канибализъм, който предполагам е настъпил след изчерпването на всички четириноги.

Редактирано от Гемето (преглед на промените)

преди 49 минути, bornofash написа:

В Африка ядат и хора. Това означава ли, че ние сме лигави гейчета, които ядат само няколко вида животни и прекарваме месото през няколко вида термична обработка? :D

Много рядко в природата се ядат представители на собствения вид, въпреки, че да се убиват е често явление. При хората, това също се получава при екстремни ситуации - глад или внушения от религиозно естество. Например, при маорите, които до преди 200 години са изпичали на камъните и яли човешко месо, това е продиктувано от изчерпване на природните ресурси. На острова са останали само малки птици. Всички по- едри птици са били избити след заселването на острова и са изчезнали, а свинете, никога не са достигали за прехрана. Вероятно, защото не са отглеждани растения, които да могат да служат за фураж. Малкото отглеждани са били само за хората. При цивилизациите в Южна и Централна Америка, яденето на определени органи от принесените в жертва хора от жреците и висшата аристокрация е наложено от религията. Там, реална нужда от ядене на човешко месо няма, както няма такава нужда за пълен отказ от животински продукти при съвременните вегани. Наложено е изкуствено, чрез внушение или директно задължаване да го правиш.

Та, яденето на представители на собствения вид не е естествено състояние, нито за повечето от животните, нито за хората. При определени условия се случва с всеки месояден и всеяден вид, но, това е изключение, а не правило.

преди 5 часа, cybercop написа:

....Та, яденето на представители на собствения вид не е естествено състояние...

За това пък се трепем по между си във всяко едно отношение , с най-голямо удоволствие .....те седнали да ми се лигавят за животните...

преди 8 часа, by_chechi написа:

Я , питай гладните в Африка и къде ли не другаде по света

Говоря за нас, тук, на тези географски ширини. Пак повтарям, че говоря за хората които живеят в изобилието сред което живеем ние, а не в Африка или на Северния полюс.

преди 7 часа, cybercop написа:

Доказано е научно. Растенията имат подобие на нервна система и реагират на дразнители. На човешки език - чувстват. Очи и уши, много хора също нямат. Това, че оценявате живота на планетата  и морала сред хората според съдържанието на стомаха си е  ваш личен проблем. Доста сериозен според мен, но, всеки си преценява сам.

Мисля, че не трябва да ви се отговаря за което самия аз съжалявам, че се поддавам периодично. Имам подозрения, че не сте веганка или вегитарианка, а, обикновен дразнител, който, поради комплекси или незадоволеност, търси някакво внимание. Изравяте статии от интернет и ги публикувате в тази тема, за да дразните и привличате вниманието на останалите потребители в сайта.

Фактът че те дразни тази тема и непрекъснато надничаш в нея, означава, че не аз те дразня, защото изобщо нямам такова намерение, а те дразни твоята съвест. ;)

преди 7 часа, Гемето написа:

Не е въпрос на убеждение. Или е така, или не е. Тези неща се установяват чрез изследвнаия.

Това в "мирно време" не можеш да го твърдиш. В екстремни ситуации, при които човек е стоял много дни без храна, той се променя тотално. Освирепява до неузнаваемост и контролът над инстинкта за самосъхранение е изключително труднен. Голодоморът в Украйна и обсадата на Ленинград са довели до канибализъм, който предполагам е настъпил след изчерпването на всички четириноги.

Да, но днес аз, в тези условия, имам правото и свободата да избирам. Както и вие.
Не мога да разбера защо винаги давате примери с кризисни ситуации, след като става въпрос за вегетарианството като хранене по принцип.

преди 8 минути, Aumi написа:

Говоря за нас, тук, на тези географски ширини. Пак повтарям, че говоря за хората които живеят в изобилието сред което живеем ние, а не в Африка или на Северния полюс.

Фактът че те дразни тази тема и непрекъснато надничаш в нея, означава, че не аз те дразня, защото изобщо нямам такова намерение, а те дразни твоята съвест. ;)

Съвестта ми си е наред. Дразнят ме други неща. Именно за това, съвестта ми си е наред. Ако почна да ги приемам, това, вече ще е проблем. А, темата излиза напред в списъка, когато е активна.  Има и доста интелигентни коментари, заради които си заслужава да я чета.

И ние бяхме като вас и вие ще станете като нас! Въпрос на време е !

Самият факт че пишете в темата и сте относително добронамерени е достатъчен! Даже и агресивните не ме притесняват. Повече  тези, които не взимат отношение по въпроса, макар че и тях ги чака същото. Човешката еволюция е неизбежна и е свързана и с еволюция на храненето. Повечето от вас имат избор и могат да започнат, ако се откажат не е проблем, поне са опитали. След време може пак да опитат, а може би не. Никой няма да ви съди или  изкарва по лоши. Ако има такива, знайте че не са истински!

преди 1 час, Aumi написа:

Да, но днес аз, в тези условия, имам правото и свободата да избирам. Както и вие.
Не мога да разбера защо винаги давате примери с кризисни ситуации, след като става въпрос за вегетарианството като хранене по принцип.

Написах го в контекста на изказването ти, че предпочиташ да умреш от глад, забрави ли? Предполага се хипотетична кризисна ситуация, тоест при нормални условия никой от нас не може категорично да заявява на какво е способен или не, за да оцелее.

Редактирано от Гемето (преглед на промените)

преди 46 минути, izen написа:

Самият факт че пишете в темата и сте относително добронамерени е достатъчен! Даже и агресивните не ме притесняват. Повече  тези, които не взимат отношение по въпроса, макар че и тях ги чака същото. Човешката еволюция е неизбежна и е свързана и с еволюция на храненето. Повечето от вас имат избор и могат да започнат, ако се откажат не е проблем, поне са опитали. След време може пак да опитат, а може би не. Никой няма да ви съди или  изкарва по лоши. Ако има такива, знайте че не са истински!

Да, фактът че пишат в темата, показва, че се интересуват от това хранене и въпреки твърдението им, че е неприемлив и ненормален за тях, подсъзнателно тяхната съвест им шепне и предизвиква интерес у тях. Мен изобщо не ме учудва, че те в момента ни нападат, затова приемам казаното от тях като шега и не им се сърдя, защото техните реакции са нормални при положение, че от деца ни е внушавано, че месото е жизненоважен продукт и хората си мислят, че ще се разболеят или умрат ако не го консумират. А и като се има предвид, че по масовите заведения изборът на храна от растителен произход е наистина доста ограничен, хората се питат, какво ще ядат, ако се откажат от месото. Лично аз, когато ида на заведение също доста се затруднявам от ограничения избор, но се свиква.

преди 2 минути, Гемето написа:

Написах го в контекста на изказването ти, че предпочиташ да умреш от глад, забрави ли? Предполага се хипотетична кризисна ситуация, тоест при нормални условия никой от нас не може категорично да заявява на какво е способен, за да оцелее.

Да, ставаше въпрос дали бих изяла кучето или котката си, на който мисля че вече отговорих. Не знам защо хората толкова се страхуват от смъртта и са готови да изядат приятелите си, в това число и домашните си любимци, ако останат без храна.

преди 52 минути, izen написа:

еволюция на храненето

Ей тук е проблемът - кой ви каза, че това е еволюция в храненето. За мен еволюция е по-скоро пържолата, създадена в лаборатория. Ако е със същия вкус и хранителна стойност като обикновеното месо, с радост приветствам.

преди 8 минути, Aumi написа:

Да, ставаше въпрос дали бих изяла кучето или котката си, на който мисля че вече отговорих. Не знам защо хората толкова се страхуват от смъртта и са готови да изядат приятелите си, в това число и домашните си любимци, ако останат без храна.

Не е до страх от смъртта. Ти просто губиш човешкия си облик след продължителен глад. Настъпва умопомрачение, първичното (стремежът към оцеляване) надделява. Любов, състрадание и подобни чувства изчезват и все пак много хора не са посегнали на децата си по време на голодомора, но и много са. Прочети автобиографичната книгата "Несломен" за Луи Замперини. Разбива им се самолетът в Тихия океан и след 20-30 дни на глад започват да гледат един на друг по малко по-различен начин. Не можеш да избягаш от нервната си система. Например.човек се удавя, защото в един момент неволевите сигнали за иницииране на дишането надделяват над волевото му подтискане и той гълта вода.

преди 24 минути, Гемето написа:

Ей тук е проблемът - кой ви каза, че това е еволюция в храненето. За мен еволюция е по-скоро пържолата, създадена в лаборатория. Ако е със същия вкус и хранителна стойност като обикновеното месо, с радост приветствам.

Не е до страх от смъртта. Ти просто губиш човешкия си облик след продължителен глад. Настъпва умопомрачение, първичното (стремежът към оцеляване) надделява. Любов, състрадание и подобни чувства изчезват и все пак много хора не са посегнали на децата си по време на голодомора, но и много са. Прочети автобиографичната книгата "Несломен" за Луи Замперини. Разбива им се самолетът в Тихия океан и след 20-30 дни на глад започват да гледат един на друг по малко по-различен начин. Не можеш да избягаш от нервната си система. Например.човек се удавя, защото в един момент неволевите сигнали за иницииране на дишането надделяват над волевото му подтискане и той гълта вода.

Именно в такива моменти ще надделее това което е по-силно  у индивида  - или животинското или човешкото.
Можеш да се превърнеш в хищник, като убиеш и изядеш приятелите си или децата си, но може да предпочетеш смъртта, което ще е човешки акт.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 1 час, izen написа:

Всичко е възможно на този свят! :D

Надявам се, че ще ни бъде оставено правото сами да избираме начина си на хранене, а няма да ни бъде налаган насилствено, защото това е вид фашизъм.

Хубава вечер на всички!:)

преди 3 минути, Мойра написа:

Всичко е възможно на този свят! :D

Надявам се, че ще ни бъде оставено правото сами да избираме начина си на хранене, а няма да ни бъде налаган насилствено, защото това е вид фашизъм.

Хубава вечер на всички!:)

Разбира се, никой нищо не налага насила. Всичко се случва, когато му дойде времето.

Един интересен поглед:

http://drugata-realnost.com/калин-терзийски-вегетарианството-т/

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

преди 32 минути, Aumi написа:

...Не знам защо хората толкова се страхуват от смъртта...

АМА ТИ СЕРИОЗНО ЛИ??? Всички базови директиви, върху които е изграден човек като организъм имат за цел да го държат жив.

преди 2 часа, Aumi написа:

Защото най-екстремните ситуации са тези, които в действителност показват несъстоятелността на даден принцип или логика.
Не се знае кога изборът от разнообразен ще стане силно ограничен. Едно по-сериозно природно бедствие може да унищожи голяма част от реколтата на различните растения, които използваме за храна.
Между другото, растението живее и умира. Растението е не по-малко живо от нещо, което мяука или бавка.

преди 27 минути, Aumi написа:

Да, фактът че пишат в темата, показва, че се интересуват от това хранене и въпреки твърдението им, че е неприемлив и ненормален за тях, подсъзнателно тяхната съвест им шепне и предизвиква интерес у тях. Мен изобщо не ме учудва, че те в момента ни нападат, затова приемам казаното от тях като шега и не им се сърдя, защото техните реакции са нормални при положение, че от деца ни е внушавано, че месото е жизненоважен продукт и хората си мислят, че ще се разболеят или умрат ако не го консумират. А и като се има предвид, че по масовите заведения изборът на храна от растителен произход е наистина доста ограничен, хората се питат, какво ще ядат, ако се откажат от месото. Лично аз, когато ида на заведение също доста се затруднявам от ограничения избор, но се свиква.

Така е, но ще дойдат и по добри времена, изборът ще бъде по голям и общодостъпен.

преди 25 минути, Гемето написа:

Еволюцията е свързана с промяна отношението към живият и неживият свят, който ние приемаме за даденост и експлоатираме безогледно. Нима не е очевидно, та трябва някой да ни го казва. Еволюцията това е духовно развитие на човека или по просто казано етично отношение към заобикалящият ни свят. Човечеството още е в детска възраст и му се позволява и прощава, но трупайки опитност ще се променя.

Иначе, по добре яж истинска пържола, защото тази от лабораторията няма как да става!

преди 20 минути, Aumi написа:

Именно в такива моменти ще надделее това което е по-силно  у индивида  - или животинското или човешкото.
Можеш да се превърнеш в хищник, като убиеш и изядеш приятелите си или децата си, но може да предпочетеш смъртта, което ще е човешки акт.

Задълбах малко повече към крайната фаза с най-зловещия сценарий. Дали няма да врътнеш котката на чеверме, за да си нахраниш детето? Ще го направиш и още как.

преди 2 минути, Гемето написа:

Задълбах малко повече към крайната фаза с най-зловещия сценарий. Дали няма да врътнеш котката на чеверме, за да си нахраниш детето? Ще го направиш и още как.

Казах вече, че смъртта би бил моят избор в подобна ситуация.
Така че, нека вече говорим за реалния живот, а не за хипотетични ситуации.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.