Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 8 минути, valkiria1 написа:

Не си меня убежденията ,просто влизам в тон на Ауми ,  и думите  и за еволюцията.... не мога да рискувам и този път да не ме разбере.:lol6:В края на краищата след като някои се радват дядо им да е пъвичния бульон ,коя съм аз , че да им противореча. 

за първото - сега ми стана ясно, но все таки беше забавно.

А за второто - това е позоваване на емоциите и ти го знаеш :P

Обаче не мога да не отбележа, че тука яко се мешат аргументи дето или не се отнасят по темата или са направо грешни. За вегетарианците и особено веганите ясно - те по начало заемат незащитима позиция. Ама гледам че успешно примамват и другата страна в блатото.

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 279,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 1 час, flare написа:

За вегетарианците и особено веганите ясно - те по начало заемат незащитима позиция.

Ясно. Още един месояден, който не разбира от логика.

Незащитима позиция заемат месоядните, защото човек може да живее пълноценно само на растителна храна, но никой, дори и хищниците, кучетата, котките и другите месоядни зверове, не могат да живеят без зелено. Градските коткари що купуват на котките си котешка тревичка. Щот обичат да пръскат пари на вятъра ли ? Не, защото ще им се разболеят котките ако не ядат трева. Защото само на месо, никой не може да оцелее.

Да не говорим, че в консумирането на месо няма никакво удоволствие. Никаква сладост.

Е, и мазничкото е удоволствие, но има растителни мазнини, които са в пъти по вкусни и по полезни от животинските.

А за сладкото и кефа от храната, няма алтернатива. Не съм чул нито за животинска захар, нито за животински мед, нито за животински пекмез.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Моето мнение е, че вегетарианството и веганството са полезни, когато човек има определени болести или състояния, когато не може да яде определени храни. Има ненормалници, които си мислят, че хората могат да еволюират да не ядат месо - е да ама за един ден не става и другото, което е че има ненормалници, които си мислят, че човек по принцип не трябва да яде месо. Това е голям резил някой да каже подобно, когато има лесен достъп до информация (поне за някои неща) Доказано е отдавна, че чове без да яде месо и хранителни продукти получава анемия, защото зеленчуците и плодовете не могат да ти дадат един витамин наречен Б12 без който не можеш да формираш червени кръвни телца и без който няма как нервите ти да функционират.

Можете да питате личният ви лекар да ви даде обща култура на тази тема ако не вярвате, също така има тонове изследвания направени в големите държави.

Отделно аз не съм против вегетарианството, но съм против веганите защото са крайни. Това е така, защото повечето хора НЕ ЧЕТАТ ИЛИ ХОРАТА НЕ СА ИНФОРМИРАНИ. Спомняте ли си случаят с недохраненето бебе, което за малко да умре в Италия? Родителите му искали да го правят веган. А тези идиоти знаят ли, че като се роди бебето червата са му стерилни и след това почват да го захранват през устата и тогава почват добрите бактерии от майчиното мляко да заселяват червата и по този начин го развиват и предпазват от възпаления на червата?

Редактирано от frozener (преглед на промените)

преди 1 час, Реджеп Иведик написа:

Ясно. Още един месояден, който не разбира от логика.

Не ми говори за логика, с тоя твой пост. Я да почнем да броим - сламен човек, фалшива дилема, субективно мнение поставено като общовалиден факт...  То май няма нито едно изречение в поста ти, което не е основано на логически грешки, м?

Айде изредактирай си поста, като вземеш предвид, че а) никой не защитава позицията, че трябва да се яде само месо, която ти мощно нападаш, б) това, вкуса на всички е като твоя, в) изборът не е двоичен - или само месо, или само растително.  Вегетарианците и веганите защитават позицията за ограничения в храната, не останалите. Останалите ядат и салатка, и мезенце, и лещичка, и пържолка...

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 1 минута, flare написа:

субективно мнение поставено като общовалиден факт.

като това например

преди 2 часа, flare написа:

За вегетарианците и особено веганите ясно - те по начало заемат незащитима позиция

преди 30 минути, Реджеп Иведик написа:

като това например

Ми да. Позицията че всички хора в момента могат и трябва да минат изцяло на растителна храна, никой в темата не е успял да защити. И не е субективно, има много научен материал по въпроса. Абсолютно несравнимо по субективност с това, че в консумирането на на месото няма никакво удоволствие. Последното е издъно субективно - чисто лично мнение, което за всеки е различно. Аз с много голямо удоволствие хапвам домашна луканка или наденичка с горчица, ама никой не карам да взема моя вкус за закон.
Виж за бъдещето, като направят ГМО растения, от които да добиваме по-близъки до нужните ни хранителни вещества - съм съгласен. Но в момента доказвателствената база гласи, че особено за подрастващите деца, няма как да се случат нещата без пълноценна и разнообразна храна. Е може с химия евентуално - да си допълним баланса, но не мисля че това е целта, нали?
П.П. Питай етническите вегани за медеца, дето толкова го харесваш, експлоататор на пчелен труд такъв! А според техническите вегани - това не е растителен продукт, защото е създаден чрез животински ензими.

преди 30 минути, flare написа:

Позицията че всички хора в момента могат и трябва да минат изцяло на растителна храна,

И това като как се различава от моята идея, че

Позицията, че всички хора могат и трябва да ядат само месо, никой не е успял да защити.

Защо ти можеш да си измисляш удобна уж противникова теза, с която да се бориш, пък аз да не мога. Да не съм гърбав

преди 11 минути, Реджеп Иведик написа:

Позицията, че всички хора могат и трябва да ядат само месо, никой не е успял да защити.

Просто е -  никой няма такава позиция. И това е сламения ти човек. Щото ние останалите претенции към чуждите диети нямаме. Аз не съм седнал да ти казвам как в растителната храна няма никаква сладост (то би било и лицемерие - аз обожавам всички видове салатки, гювечи (въй, умирам за гювеч), трушии, яхнийки от картофи, бобови,лещови и грахови (особено бакла!) също сурови повечето плодове и зеленчуци и о чудо - дори бамя (е не сурова) и броколи (жената ги прави на много готина крем супа)). Та кой поства тука за пиене на гной, убийства, мъчения и т.н.?

преди 1 минута, flare написа:

Просто е -  никой няма такава позиция. И това е сламения ти човек. Щото ние останалите претенции към чуждите диети нямаме. Аз не съм седнал да ти казвам как в растителната храна няма никаква сладост (то би било и лицемерие - аз обожавам всички видове салатки, гювечи (въй, умирам за гювеч), трушии, яхнийки от картофи, бобови,лещови и грахови (особено бакла!) също сурови повечето плодове и зеленчуци и о чудо - дори бамя и броколи). Та кой поства тука за пиене на гной, убийства, мъчения и т.н.?

Сламен човек, е целия ти настоящ пост.

Твърдиш ли, че ако се разровя по назад из темата няма да намеря много по откачени постове на месоядни, отколкото ти на вегетарианци ?

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Чудесно...този път се радвам да съм опровергана ,колкото по-малко досадни бъбривци ..по-добре. Аз също не приказвам. Домакините ,които ме канят си знаят.

Не си меня убежденията ,просто влизам в тон на Ауми ,  и думите  и за еволюцията.... не мога да рискувам и този път да не ме разбере.:lol6:В края на краищата след като някои се радват дядо им да е първичния бульон ,коя съм аз , че да им противореча. 

Да, но явно не всички евреи мислят като теб, а има много еволюирали същества от тях, които осъзнават, че не е нормално човекът да бъде хищник.

http://www.jvs.org.uk/why-vegetarian/judaism/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_vegetarianism

http://www.jspacenews.com/israel-vegan-capital-world/

http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/rabbinicveg.html

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Всеки е свободен да избира начина си на хранене и никой няма правото да го лишава от този избор.

Начинът на хранене не определя духовността на човека, което се опитват да ни внушат най-върлите вегани.

Петър Дънов е препоръчвал вегетарианството, но не го е налагал.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

преди 2 минути, Реджеп Иведик написа:

много по откачени постове на месоядни, отколкото ти на вегетарианци ?

Моля да не ползваш месоядни- звучи подвеждащо. Всеядни сме :D. Pо-откачени е субективно - но дай ги броим ако искаш. И особено държа да отбелязваме в отделна бройка кой е почнал първи. Т.е. колко са случаите, в които някой почва от нищото пост от рода на "абе вие знаете ли колко е гадно се ядат зеленчуци". Също искам да ми видим какъв процент от копираните материали в темата, защитаващи вегетарианството не съдържат описание целящо да отврати или погнуси четящия. Така де, нали ще гледаме кой играе мръсно.

преди 4 минути, Мойра написа:

Всеки е свободен да избира начина си на хранене и никой няма правото да го лишава от този избор.

Начинът на хранене не определя духовността на човека, което се опитват да ни внушат най-върлите вегани.

Не всички вегетаринци са духовни, но за да бъдеш духовен, е задължително да си вегетарианец. Защото духовен и защитник на насилието, са две противоположни и взаимоизключващи се понятия.

преди 42 минути, Aumi написа:

Не всички вегетаринци са духовни, но за да бъдеш духовен, е задължително да си вегетарианец. Защото духовен и защитник на насилието, са две противоположни и взаимоизключващи се понятия.

Позволи ми да не се съглася с това твърдение.

Голяма част от духовно извисените хора от древността до днес не са били вегетарианци.

п.п. Духовно извисеният човек никога не съди другите за каквото и да било и никога не се поставя над тях.

Редактирано от Мойра
допълване (преглед на промените)

преди 5 минути, Мойра написа:

Позволи ми да не се съглася с това твърдение.

Голяма част от духовно извисените хора от дневността до днес не са били вегетарианци.

п.п. Духовно извисеният човек никога не съди другите за каквото и да било и никога не се поставя над тях.

И кои са били тези духовно извисени хора, може ли някакви имена?

преди 27 минути, Aumi написа:

Съжалявам, че се намесвам отново, но се подразних от парадирането с лъжи, лицемерие и демонстрация на невежество. Чак се афектирах.

Ставате смешна вече.  Вегитарианците са "Духовни" по преценка на самите тях.

А, аз вече пиша за втори път, какво мисля по въпроса. Само изключително ограничено съзнание не осъзнава, че растенията са живи същества. А, трябва да си комплексиран и лицемерен, за да изкривяваш фактите до степен да се напаснат към едно повредено възприятие. Човек не е плодояден. И, няма как да стане такъв в рамките на едно поколения. Спрете да пускате лъжи и да манипулирате хората.

За тази песен се сетих, когато прочетох изпълнените ви с лицемерие постове.

Само по една брадва в ръката ви липсва и да тръгнете по улиците с другите сектанти да убивате "месоядни" (неверници).

https://www.youtube.com/watch?v=D-7RzS8_dys

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

преди 8 минути, cybercop написа:

Съжалявам, че се намесвам отново, но се подразних от парадирането с лъжи, лицемерие и демонстрация на невежество. Чак се афектирах.

Ставате смешна вече.  Вегитарианците са "Духовни" по преценка на самите тях.

А, аз вече пиша за втори път, какво мисля по въпроса. Само изключително ограничено съзнание не осъзнава, че растенията са живи същества. А, трябва да си комплексиран и лицемерен, за да изкривяваш фактите до степен да се напаснат към едно повредено възприятие. Човек не е плодояден. И, няма как да стане такъв в рамките на едно поколения. Спрете да пускате лъжи и да манипулирате хората.

За тази песен се сетих, когато прочетох изпълнените ви с лицемерие постове.

Само по една брадва в ръката ви липсва и да тръгнете по улиците с другите сектанти да убивате "месоядни" (неверници).

https://www.youtube.com/watch?v=D-7RzS8_dys

А ти защо се дразниш когато се посочват факти?

Факт е, че духовността не върви ръка за ръка с насилието и убийството, в противен случай няма да е духовност, а лицемерие. Така че помисли преди да пишеш и квалифицираш!

преди 2 минути, Aumi написа:

А ти защо се дразниш когато се посочват факти?

Факт е, че духовността не върви ръка за ръка с насилието и убийството, в противен случай няма да е духовност, а лицемерие. Така че помисли преди да пишеш и квалифицираш!

Не се дразня, когато ги посочват. Дразня се, когато се манипулират, изкривяват и подбират само удобните факти. Дразня се от гордост, родена и подхранвана с лъжи и манипулации.

преди 25 минути, Aumi написа:

И кои са били тези духовно извисени хора, може ли някакви имена?

Сократ, Платон, Айнщайн и много други, които са смятани за вегетарианци, понякога са си позволявали месо и не е етично да се говори и пише, че са консумирали само растителна храна.

Няма как да докажем и едното и другото.

Но пък можем  да прочетем много неща по темата, и разбира се ако четем непредубедено и безпристрастно, ще стигнем до истината.

http://web.uni-plovdiv.bg/victorivanov/books/filo_vege.pdf

преди 49 минути, flare написа:

Моля да не ползваш месоядни- звучи подвеждащо. Всеядни сме :D. Pо-откачени е субективно - но дай ги броим ако искаш. И особено държа да отбелязваме в отделна бройка кой е почнал първи. Т.е. колко са случаите, в които някой почва от нищото пост от рода на "абе вие знаете ли колко е гадно се ядат зеленчуци". Също искам да ми видим какъв процент от копираните материали в темата, защитаващи вегетарианството не съдържат описание целящо да отврати или погнуси четящия. Така де, нали ще гледаме кой играе мръсно.

Доколкото знам, форумните правила не позволяват да се подиграваме на потребителите, но аз се позачетох назад из темата и намерих такива месоядни бисери, дето спират дъха, че и отгоре.

И друго ти продължаваш да ни категоризираш, по своя си начин, който според теб е обективен. Той може и да е, но може и да не е. Няма как да знаем. Всеки случай предполагам не си мислиш, че ако водим състезателен дебат, на трибуната ще седи обективната истина и с червено и зелено флагче ще определи кой е победителя. Не, на трибуната ще стоят хора, в случая с форума, читатели, докато ние пишещите се опитваме, всеки със своите си средства да привлече колкото може повече слушатели на своя страна. Това е логиката на спора и няма друга. Можеш само да си мислиш, че обективната истина е на твоя страна, но ако тръгнеш да го твърдиш, че това е крайната истина, попадаш под ударите на същите критерии, които използваш с цел да омаловажиш моите аргументи.

Не случайно американците и англичаните са превзели света. Щото в Америка имаме състезателен процес, където спорещите страни се опитват да привлекат състезателно на своя страна жури избрано на случаен принцип. Разбира се журито може донякъде злонамерено да се манипулира, но това е много по малко зло, от това, което ти предлагаш за логика, пази боже. Естествено всяка една от страните привежда преимуществено аргументи, които подкрепят нейната теза. Ако някой подаде на журито аргумент, който привидно първоначално изглежда благоприятства позицията на врага, това се прави с цел да бъдат подведени по лековерните членове на журито да си мислят, че разсъждават самостоятелно, без да виждат факта, че ловкия оратор използва този трик за да ги води за носа.

преди 57 минути, Aumi написа:

Оффф... Ауми! :D Духовността няма нищо, ама НИЩО общо с вегетарианството. Модерно е, да! Да се смята, че видиш ли щом не ядеш месо и вече си се извисил като колос над останалите... Не, не, Ауми, колос може да бъде само човек, осъзнал, че изборът на всеки човек, е право на всеки човек! Това е първата крачка към духовността - да приемеш избора на другите. Не вегетарианството, не облечената в думи "духовност"...

Как може да замесвате духа в материята... не знам и не ви разбирам!

И колкото и да съм бездуховна(да се чете месоядна) уважавам избора на другите. Имам приятелка - веган(не защото е духовна, а защото има проблем с преработката на животински продукти). Тя никога и по никакъв начин не е поставяла въпроса за своята духовност, а аз винаги и по всякакъв начин съм се съобразявала с нейния начин на хранене, без да лишавам себе си и останалите, които са на моето "духовно ниво" :D

Мога ли да нарека упреците на вегетарианците към нас(месоядните) "духовен тероризъм", защото е точно това за всеки, избрал да се храни по различен от техния начин?

преди 5 минути, Нел написа:

Оффф... Ауми! :D Духовността няма нищо, ама НИЩО общо с вегетарианството. Модерно е, да! Да се смята, че видиш ли щом не ядеш месо и вече си се извисил като колос над останалите... Не, не, Ауми, колос може да бъде само човек, осъзнал, че изборът на всеки човек, е право на всеки човек! Това е първата крачка към духовността - да приемеш избора на другите. Не вегетарианството, не облечената в думи "духовност"...

Как може да замесвате духа в материята... не знам и не ви разбирам!

И колкото и да съм бездуховна(да се чете месоядна) уважавам избора на другите. Имам приятелка - веган(не защото е духовна, а защото има проблем с преработката на животински продукти). Тя никога и по никакъв начин не е поставяла въпроса за своята духовност, а аз винаги и по всякакъв начин съм се съобразявала с нейния начин на хранене, без да лишавам себе си и останалите, които са на моето "духовно ниво" :D

Мога ли да нарека упреците на вегетарианците към нас(месоядните) "духовен тероризъм", защото е точно това за всеки, избрал да се храни по различен от техния начин?

Кои

Преди да започнеш с нападките, трябваше да прочетеш добре какво съм казала.

Цитат

И къде видяхте да се бъркам в избора ви на храна? Аз просто поднасям констатации и факти...

:basketball3:които явно ви дразнят и затова се включвате в темата.  А аз лично не съм нападнала никого персонално.

Моля, признайте най-после на Ауми малкото удоволствие да се усеща духовно извисена! 

Иначе се зачетох в "произведението", към което тя даде линк, с "достоверна" информация за това колко е вредно месоядството и особено много се смях на следния пасаж:

Цитат

Ескимосите, които основно се прехранват с месо и мазнини, остаряват бързо и средната продължителност на живота им е 27,5 години. Киргизите, номадско племе в Източна Русия, предимно живеят от месо, съзряват рано и умират сравнително скоро, рядко надхвърлят 40 години. 

:yanim:

преди 10 минути, Нел написа:

Тя никога и по никакъв начин не е поставяла въпроса за своята духовност

Това е аргумент срещу Флеър, не срещу Ауми !!!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.