Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Вегетарианец ли сте?  

322 гласували потребители

  1. 1. Вегетарианец ли сте?

    • Да
      44
    • Не
      265


Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Съзнание, също е хлъзгаво понятия.

Не ги наранявам без причина. И се грижа за тях, за да има някакъв баланс. Но, трябва да се храня. Затова ги ям. Както растенията, така и животните.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А има и този вариант

Цитат

Веган съм не защото обичам животните, а защото мразя растенията.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

На година ми се събират към 10на кила пилешко и 2 кила риба. Други меса не ям.

Това достатъчно малко ли е за да спадам към тревопасните? :)

Сега погледнах и май се водя флекситарианец?

Редактирано от Beldin84 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Само, като видя снимката на началния кадър и ми е ясно, че съдържанието е същото. Манипулация. Не искам да се омърсявам с подобни пропаганди, където, откачалки обясняват, как част по- скоро трябва да се отучат децата да пият вредното мляко и да им се дава продукт от полезна ГМО соя.

Това в дясната част на снимката не са прасета за клане от по 100-130кг., а мърша. Дори да са заспали, във фермите не ги отглеждат толкова нагъсто.

Със същия успех може да се сложи друг кадър. От едната страна на снимката куп изгнили плодове (от нитратите се разлагат в пихтиеста маса, подобна на медуза) и, поднос с печени пържоли и наденици в другата.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
публикувано (редактирано)

Screen-shot-2012-02-10-at-2.21.05-AM.png
Отляво - жена, вегетарианка на 51 години. Отдясно - жена, която е всеядна и е на 51 години. Яжте месо, не бъдете грозни ;)
aCYB9H6.jpg

 

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Това си е чиста пропаганда!

Тогава по_здрав и от мен!

78 годишен веган:

think3.jpg

.................

youarewhatyoueat.jpg

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 2 часа, Aumi написа:

Това си е чиста пропаганда!

Само да те светна - картофките, тортата и кетчупът, както и сладоледчето на втората картинка не са животински продукти.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 23 минути, simtech написа:

Само да те светна - картофките, тортата и кетчупът, както и сладоледчето на втората картинка не са животински продукти.

Дали ? Може да са, може и да не са. Правят се (по-често) с млясо, масло, животински субпродукти ...

Ял ли си вегански щоколад ? Знаеш ли кое мляко е веганско ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
публикувано (редактирано)
преди 8 минути, jhoro написа:

Дали ? Може да са, може и да не са. Правят се (по-често) с млясо, масло, животински субпродукти ...

При тия темпове на 21 век, може да се окаже, че всички сме вегетарианци, защото не остана месо в месните продукти и мляко в млечните. Но е факт, че мога да си докарам високи нива на холестерол само с кюфтета картофи и соя киснали в мазнина - олио, заедно с картофки пържени в олио. Така че вегетарианец не е равно на здравословно хранене и който вкарва тая заблуда не е наред с главният мозък.
Аз все още за месни картофи не съм чувал, а ти? То и хлябът няма животински продукти в състава си, ама се дебелее. Другото, което знам е, че от много домати с краставици и плодове, ядени безразборно може да се докара стомашно-чревно разстройство.
Не мога и никога не бих приел факта, че това с което оцеляваме 100,000 години и нагоре било вредно. За сметка на всички тия обработени храни, като например беленият ориз, заради липсата на обвивката, която носи полезни съставки. A 90% от соята, която ползват вегетарианците е ГМО.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, simtech написа:

При тия темпове на 21 век, може да се окаже, че всички сме вегетарианци, защото не остана месо в месните продукти и мляко в млечните. Но е факт, че мога да си докарам високи нива на холестерол само с кюфтета картофи и соя киснали в мазнина - олио, заедно с картофки пържени в олио. Така че вегетарианец не е равно на здравословно хранене и който вкарва тая заблуда не е наред с главният мозък.
Аз все още за месни картофи не съм чувал, а ти? То и хлябът няма животински продукти в състава си, ама се дебелее. Другото, което знам е, че от много домати с краставици и плодове, ядени безразборно може да се докара стомашно-чревно разстройство.
Не мога и никога не бих приел факта, че това с което оцеляваме 100,000 години и нагоре било вредно. За сметка на всички тия обработени храни, като например беленият ориз, заради липсата на обвивката, която носи полезни съставки. A 90% от соята, която ползват вегетарианците е ГМО.

Тук си прав, вегетарианството, може да бъде също толкова нездравословно, ако се консумират готови, преработени храни с вредни мазнини, които не е задължително да са с животински произход.

Съвременният човек днес може би се храни с най-вредните храни откакто човечеството съществува.

По мои наблюдения, тези които приемат вегетарианския или особено веганския начин на живот, са все по информирани за храната си и се стремят да се хранят здравословно. Като не употребяват ГМО соя, пшеница, царевица и вредни мазнини.

И бъди сигурен, че плодовете и зеленчуците не докарват чревно разтройство, а напротив, те са най-полезната храна. И колкото повече непреработена и в естествен вид храни употребяваш, толкова по-малко ще бъдеш застрашен от болестите на века, които са следствие от високата консумация на готови, промишлено получени храни, в които присъстват в големи количества наситените мазнини и концентрираните захари.
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, дръндю написа:

четох и нищо не разбрах ...ъ-ъ-ъ,,, аве как така, храня прасето с царевица и коприва, а то трупа мазнини
тъй де, от де дойдоха тия сланини?

та нима човешкия организъм е някакъв извънземен и не произвежда мазнини от натурални растителни продукти?
много ми е смешно, като видя продукт на който пише "без холестерол" ... хъ, то гудето от копривата трупа сланинки, а човека не е по различен
от гудето

То и слонът е тревопасен...:jeer:

Но човекът не е прасе и ако превърне стомаха си в кофа в която пълни каквото му падне, няма как да е здрав.
Растителните храни не съдържат холестерол, но съдържат захари и мазнини. Ако се храниш безразборно, с много преработени въглехидрати, мазни и пържени храни, също можеш да трупаш холестерол, без значение че са растителни.

Въпросът е че хората трябва да имат здравна култура и да се информират относно съдържанието на храните, ако не искат да бъдат чести клиенти на фармацевтичната индустрия.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 минути, дръндю написа:

хъ, тамън прасе си е
да, някой прасета са вегетарианци, други са вегани ...ъ-ъ-ъ... ама са си все прасета
 

http://www.lekar.bg/2015/01/29/триглицериди/

Е, всеки сам избира дали да бъде прасе или човек. Всеки сам избира дали неговото тяло да е храм, или кочина.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 16 часа, Aumi написа:

И бъди сигурен, че плодовете и зеленчуците не докарват чревно разтройство, а напротив, те са най-полезната храна.

Изпий 3 литра натурална растителна боза и после скочи. Ако нищо не стане, опитай да изядеш и 2 кила домати след това. Да видим дали няма да си докараш стомашно-чревно неразположение. Ако не се получи 6-7люти чушки ще ти докарат ако не друго, то язва.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
на 20.07.2016 г. в 6:16, Aumi написа:

Тук си прав, вегетарианството, може да бъде също толкова нездравословно, ако се консумират готови, преработени храни с вредни мазнини, които не е задължително да са с животински произход.

Съвременният човек днес може би се храни с най-вредните храни откакто човечеството съществува.

По мои наблюдения, тези които приемат вегетарианския или особено веганския начин на живот, са все по информирани за храната си и се стремят да се хранят здравословно. Като не употребяват ГМО соя, пшеница, царевица и вредни мазнини.

И бъди сигурен, че плодовете и зеленчуците не докарват чревно разтройство, а напротив, те са най-полезната храна. И колкото повече непреработена и в естествен вид храни употребяваш, толкова по-малко ще бъдеш застрашен от болестите на века, които са следствие от високата консумация на готови, промишлено получени храни, в които присъстват в големи количества наситените мазнини и концентрираните захари.
 

А, моите наблюдения са, че консумират много химикали и продукти със съмнителен произход, опитвайки се да компенсират липсата на продукти от животински произход. Много по- безопасно е да си купиш овче сирене от фермер, отколкото химически продукт от ГМО соя, произведен в лаборатория, който е бледо копие на истинското сирене и е на двойна цена. Плащаш си да те тровят, заради една идея.

Много залитате в една посока. По този начин, можете да си създадете повече проблеми отколкото да решите. Да не забравяме, какво ни съветва един от най- големите мъдреци в историята на човечеството - Сидхарта Гуатама. След, като е минал през охолен живот и аскетизъм, той е стигнал до заключението, че най- добър е средния път

Относно растителните храни -  НЯМА соя и рапица, които не са ГМО. Не се отглеждат такива. Царевицата е 50% модифицирана, включително отглежданата в България.

Имайте това в предвид, особено, ако храните дете.

Пшеницата, поне в България не е ГМО, но е фуражна и долнопробна. Гонят се преди всичко добиви. Без подобрители е почти невъзможно да произведеш хубав хляб от нея, а и самите производители нямат интерес. В крайна сметка, продуктът е такъв, какъвто е представен на потребителя. И, колкото е по- висока цена му сложат, толкова потребителя по- лесно приема, че е това, за което му го представят.

Непреработените храни не винаги са полезни. Нито сме приспособени да ги ядем в това състояние. Ние отглеждаме и консумираме култивирани растения само от 5-7 хиляди години и не можем да се мерим с кравите и овцете в това отношение. Самата възможност да усвояваме голяма част от тях се дължи на използването на огъня.

Примерно, пшеница и картофи, които не са термично обработени, са направо отровни за нас. Дори кореноплодни, като морковите с които имаме хилядолетен опит са по- лесно усвоими и полезни след термична обработка (примерно задушаване).

Относно чревните разтройства. Деветдесет процента от тях се дължат на растителна храна и, конкретно на плодове. Тези от заразено месо и яйца са по- редки, но пък, много тежки. Понякога фатални. Но, това не се дължи на самото месо, а на бактериите с които се заразяваме.

В самата захар, няма нищо лошо. Това е концентрирана храна и, дори има антисептичен ефект. И, бърз начин да се доставят захари на мозъка и мускулите при нужда. Тук важи римския принцип - "Dosis sola facit vеnenum (дозата, сама прави отровата). За човек, водещ активен живот, захарта е полезна. Ако, приетото количество надхвърля потребностите ти, тя е вредна.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря, но не консумирам нито пшеница, нито царевица, нито соя, без значение дали са ГМО или не.
А какво по-добро от натуралната захар, съдържаща се в плодовете? Можем блажено да се наслаждаваме на изобилието което ни е дала природата, без да се тъпчем с изкуствено създадени преработени храни натъпкани с консерванти и химикали.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 42 минути, Aumi написа:

Благодаря, но не консумирам нито пшеница, нито царевица, нито соя, без значение дали са ГМО или не.
А какво по-добро от натуралната захар, съдържаща се в плодовете? Можем блажено да се наслаждаваме на изобилието което ни е дала природата, без да се тъпчем с изкуствено създадени преработени храни натъпкани с консерванти и химикали.

Не ни го е дала. Това, което ни е дала се брои на пръстите на едната ръка - диви къпини и ягоди, както и почти неядливите диви круши и ябълки киселици. Както и боровинки по върховете на планините, които и аз съм брал. Никой от тези плодове не може да те изхрани и един месец в годината. Това, което ядем са селектирани от човека растения. Добре си е да хапваш и плодове, заедно с другата храна. Но, само плодове си е жива мъка.

Има едно жизненоважно правило. Полезно е това, което са яли поне две поколения преди теб. Първото умира бързо при овладяването на нова храна, второто е сравнително устойчиво, за третото е полезна.

С други думи - за българина, лука и сланината са много по- полезни, отколкото екзотичен плод от Тазмания или Папуа.

Дори да са принципно полезни, определени плодове/храни, те са такива за хората, живеещи там, откъдето произхождат. Това не означава, че не трябва да се ядат, но, трябва да се ядат в по- малки количества и по- рядко.

Бананите, обработвани най- малко два пъти с химикали, докато пристигнат в магазина и боядисаните цитруси не ги броя изобщо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ти сега мен ли искаш да убедиш, че не се храня правилно, или искаш да убедиш себе си, че се храниш по-правилно от мен? :emoji_smiley-57:
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 38 минути, Aumi написа:

Ти сега мен ли искаш да убедиш, че не се храня правилно, или искаш да убедиш себе си, че се храниш по-правилно от мен? :emoji_smiley-57:
 

Аз не мога да си позволя да се храня много правилно. По цял ден съм в движение и, често ям, каквото намеря, а, не каквото искам. Но съм правил доста експерименти, свързани с храненето през годините и съм видял, колко рисковано може да бъде залитането.Контактувам с доста хора и, мога да преценя, кога са щастливи и се чувстват добре. В напрегнатите и злобни погледи на веганите, издигащи лозунги по улиците няма щастие, каквото и да говорят и, както и да се преструват. Затова съм негативно настроен към това "модерно" сектантско движение. Защото, това си е секта, макар и не религиозна, но, почти толкова опасна. Те не се борят за правото да живеят по определен начин. Никой не им пречи в това отношение. Те се стремят да наложат своя начин на живот на хората около тях.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
преди 5 часа, Aumi написа:

Благодаря, но не консумирам нито пшеница, нито царевица, нито соя, без значение дали са ГМО или не.

Аха. Значи да обобщим...Ти не ядеш:
- Ти не ядеш никакъв хляб и тестени изделия от пшеница - няма солети, макарони, бисквити - нищо.
- Ти не ядеш никакъв хляб от царевица, нито ядеш качамак, нито ядеш варена царевица, нито пуканки.
- Ти не ядеш никакво месо и месни продукти
- Ти не консумираш продукти на базата на животински суровини като сирене, кисело мляко и кашкавал.
Последното...
- Ти не ядеш никакви храни с химикали, което означава че не ядеш 90% от плодовете и зеленчуците на пазара.
-----------------------
Можеш ли да ми кажеш въобще ти какво ядеш и как оцеляваш? Честно. Няма хляб, губиш голяма част от въглехидратите в диетата си. Няма млечни продукти, забравяш за тях като източник на калций. Защото оризът, който се продава е минал обработка - белен е, айде и него го няма.
100 грама ягоди нямат и 100килокалории. На ден на нормален човек му трябват поне 2000 килокалории. Не виждам как с ябълки, ягоди, праскови ще си ги набавиш. Нашите прародители от ледниковата епоха са знаели, че трябват калории, за да се оцелее. За това са яли месо и са ползвали мазнините.
Друг въпрос - какво изобилие от храна, като хората разчитат на складирана и обработена храна, защото повечето култури имат 1 сезон, през който растат. Те не растат цяла година. Зимата като сезон предлага единствено глад, освен ако нямаш складирана храна, обработена за дълготрайност

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
на 7/19/2016 в 23:16, Aumi написа:

Съвременният човек днес може би се храни с най-вредните храни откакто човечеството съществува.

Може би, но съмнително.

Днешната продължителност на живота е над 3 пъти по-дълга от тази наделечните ни предци.

Готвенето и яденето на месо е започнало преди над четвърт милион години. Като се има впредвид, че предците ни са се размножавали в началото на пубертета, това означава над 20'000 поколения еволюция.

Дори преди да открие огъня човекът е бил всеяден и храносмилателната му система е била способна да оползотвори какви ли не боклуци, изхвърляйки излишъците.

Полуфабрикатите, ГМО храните и изкуствено наторяваните зеленчуци ни дават несравнимо по-важни хранителни елементи, отколкото предците ни са испявали да си набавят чрез лов и събиране. Проблемът е с лакомията и заседналият живот.

Да спреш месото " по етични причини" е парадокс, защото лишаваш множество животни от шанс  да бъдат родени/излюпени и отгледани до зряла възраст за твоя храна. Животните във фермите се раждат, хранят щедро, лекуват, играят помежду си и немалко от тях доживяват чифтосване и бебета. Твоят отказ ги лишава от всичко това. Това не е като да отидеш в гората и да застреляш сърна за удоволствие.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Гемето написа:

Вегетарианството е здравословно, но веганството не е.

Вегетарианството е по-здравословно от веганството и още по-здравословно от пълното неядене на нищо. :15:

Вегетарианството е "хоби" за шемети със сериозна мотивация и самодисциплина. Съответно рядко върви с преяждане, обилни мезета и подобни затлъстяващи за всеядните. За това изглежда здравословно. МИТ!

 

Ако един всеяден спазва самодисциплина, той ще е по-здрав от тревопасните и подобни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 7 часа, simtech написа:

Аха. Значи да обобщим...Ти не ядеш:
- Ти не ядеш никакъв хляб и тестени изделия от пшеница - няма солети, макарони, бисквити - нищо.
- Ти не ядеш никакъв хляб от царевица, нито ядеш качамак, нито ядеш варена царевица, нито пуканки.
- Ти не ядеш никакво месо и месни продукти
- Ти не консумираш продукти на базата на животински суровини като сирене, кисело мляко и кашкавал.

За съжаление, все още не съм станала пълен веган. Много рядко консумирам домашно козе сирене, извара или яйца.
Все още понякога ме съблазняват - сиренето заради вкуса си, а яйцата поради факта, че някои ястия стават по-вкусни с тях.
Пълното веганство е много трудно, не че не е възможно. Но разбирам много добре веганите. По-голяма част от тях не консумират нищо животинско по етични причини. По-малка част, поради факта, че самите животински продукти са нездравословни поради факта, че животинските продукти - месо или мляко, сирене и яйца, са пълни с бактерии от самите животни, или лекарства и антибиотици, които се ползват при промишлено отглеждане на животните. Всички болести които носят в себе си животните, чрез консумиране на тяхната плът или продукти от тях, се предават на човека. Дори и млякото от едно животно, е телесна течност която е пълна с болестотворни организми, бактерии, вируси и все повече се отвращавам като си помислям, че приемам телесната течност на друго живо същество.
Ако хората измислят и създават продукти които по вкус и съдържание се равняват на животинските продукти, много хора биха се отказали от тяхната консумация.

Цитат

 

- Ти не ядеш никакви храни с химикали, което означава че не ядеш 90% от плодовете и зеленчуците на пазара.

 

Напротив, ям всякакви плодове и зеленчуци, дори и да са третирани с химикали. Био храните също се третират, иначе не биха имали трайност.Няма как да избягам от Матрицата в която живеем.

Цитат

Можеш ли да ми кажеш въобще ти какво ядеш и как оцеляваш? Честно. Няма хляб, губиш голяма част от въглехидратите в диетата си. Няма млечни продукти, забравяш за тях като източник на калций. Защото оризът, който се продава е минал обработка - белен е, айде и него го няма.
100 грама ягоди нямат и 100килокалории. На ден на нормален човек му трябват поне 2000 килокалории. Не виждам как с ябълки, ягоди, праскови ще си ги набавиш. Нашите прародители от ледниковата епоха са знаели, че трябват калории, за да се оцелее. За това са яли месо и са ползвали мазнините.
Друг въпрос - какво изобилие от храна, като хората разчитат на складирана и обработена храна, защото повечето култури имат 1 сезон, през който растат. Те не растат цяла година. Зимата като сезон предлага единствено глад, освен ако нямаш складирана храна, обработена за дълготрайност

Ям изобилно плодове, зеленчуци, ядки, понякога бобови и зърнени На пазара днес има изобилие от много по-полезни био зърнени храни, като елда, киноа, амарант, различни варива, семена като чиа, лен, сусам, тахани и т.н.
Много е странно, че хората си мислят, че ако не ядат месо, няма какво да ядат.
Да, наистина месото и млечните продукти, са храната която най-лесно се приготвя, най-вкусни са...Но когато си осъзнал, че тази храна е следствие от убийство на животни, и не искаш да бъдеш повече съучастник в тези убийства, че това е храна на насилието, а ти си против всякакво насилие над живота на други същества, когато си осъзнал, че можеш да живееш и без да вредиш на други същества, и че заради твоят стомах не е нужно някой да страда и да се убива, тогава не вкусът е водещ, а етиката.

А от плодове, зеленчуци, ядки, зърнени и варива, могат да се приготвят чудесни и вкусни ястия, които могат да бъдат много полезни при подходящо съчетаване.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 1 час, Aumi написа:

За съжаление, все още не съм станала пълен веган.

1. Дори и млякото от едно животно, е телесна течност която е пълна с болестотворни организми, бактерии, вируси и все повече се отвращавам като си помислям, че приемам телесната течност на друго живо същество.
2. Ако хората измислят и създават продукти които по вкус и съдържание се равняват на животинските продукти, много хора биха се отказали от тяхната консумация.

Няма да се плашите. Готова сте вече. Репликата за млякото, което изглежда не знаете, че се вари преди консумация ви вкарва в сектата автоматично.

По т.2 : И, тук няма от какво да се притеснявате. Лабораториите работят непрекъснато в всеки ден създават нови химически субстанции. И, заради тези имитиращи продукти, много хора наистина се отказаха от истинските. Както и от живота.

След последната ви публикация, виждам, че вече сте достигнали ниво, при което е безпредметно да ви се пише или говори, каквото и да е. Лек ден ви желая! Аз съм дотук в тази тема.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...