Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

на 5.09.2018 г. в 21:57, Aumi написа:

Така се получава, когато оставиш месото, но почнеш да се тъпчеш със захарни и тестени храни.

Тоест според теб "high in fruits and veggies" означава "захарни и тестени храни"? Много си далече от истината. Сега ще ти обясня защо момиченцето от снимката по-горе е подпухнало с лоши коса и кожа. Веганската храна се основава единствено на растения, затова се приемат огромни количества от тях, за да се набавят необходимите калории. Но с тези количества растителна храна идват огромни количества фибри, които поемат вода, раздуват се и така човешкото тяло задържа въпросната вода и подпухва. Също така тези огромни количества растителна храна идват и с прекалено огромни количества оксалати и фитати. Тези две киселини пречат на усвояването на микроелементите в тънките черва. Един от тези микроелементи, който е необходим за хубавата кожа, коса и нокти, е цинкът. Най-интересното е, че точно растителните храни, които съдържат най-големи количества цинк, съдържат и най-много фитати и оксилати. Отгоре на всичкото препоръчителните дози цинк на ден са над 8мг за жени и над 11мг за мъже. Тези количества могат да се набавят от 100-120 грама тиквени семки, 200 грама фъстъци, 800 грама леблебия или килограм боб/грах. Разбира се, това са много големи количества за всекидневна употреба, а и както вече отбелязах, тези храни съдържат вещества, които пречат на усвояването на микроелементите. Затова реално са необходими в пъти по-големи количества, за да може организмът да усвои необходимите микроелементи. За сравнение, необходимата доза цинк се набавя от 100 грама телешки дроб, 120 грама телешко месо, 150 грама агнешко, 200 грама свинско, 250 грама пилешко. Напълно нормални количества за всекидневна употреба, като цинкът от тези храни се усвоява пълноценно от организма. Това обяснява защо от богатата на плодове и зеленчуци диета, момиченцето горе е подпухнало и с кофти кожа и коса. Но това не е всичко. Прекалената консумация на растителна храна пречи на увояването и на другите микроелементи, включително калций, магнезий и желязо, които са жизненоважни за хората. Затова дори големи количества растителни храни от полезни стават вредни. Всичко трябва да е умерено.

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 279,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

преди 8 часа, badsector написа:

....

Заблуда е, че веганите трябва да  приемат огромни количества растителна храна, за да се заситят.
Всеки организъм е различен,  и наистина някои хора могат да имат нужда от много калории, но при повечето не е така.
Растителната храна не се състои само от салати. Има много зърнени храни и семена богати на различни полезни вещества като киноата, елдата, просото, нахутът, конопеното семе, слънчогледовото семе, ядките. В различни комбинации, могат да се приготвят много вкусни ястия, пълни с полезни вещества.

преди 13 часа, Aumi написа:

В това виждам не любов към животните, а любов към собственият си стомах.

Значи и ти не обичаш да се храниш здравословно, ами просто обичаш собствения си стомах. Баси простото изказване!

преди 3 часа, Aumi написа:

Заблуда е, че веганите трябва да  приемат огромни количества растителна храна, за да се заситят.

Човека ти говори за микроелементи, ти спря до чувството за ситост. Къде е Joanna Rutkovska да ти напише за 60 бази на ДНК да ѝ благодариш за ценната информация и да учиш до насита.

преди 6 минути, аm-аm написа:

Значи и ти не обичаш да се храниш здравословно, ами просто обичаш собствения си стомах. Баси простото изказване!

Човека ти говори за микроелементи, ти спря до чувството за ситост. Къде е Joanna Rutkovska да ти напише за 60 бази на ДНК да ѝ благодариш за ценната информация и да учиш до насита.

Цитат

Веганската храна се основава единствено на растения, затова се приемат огромни количества от тях, за да се набавят необходимите калории.

Да де, аз знам, че не знаеш значението на думите, как иначе би се обяснила поредицата от глупости, в които вярваш?

Все още ли не правиш разлика между чувството за ситост и количеството храна нужно за набавяне на нужните калории?

преди 13 часа, Aumi написа:

Ти просто си отглеждал храната си!

И хората просто си отглеждат съпруг/съпруга и деца. Без ангажименти, без компромиси, без време, без труд. Просто си ги имат, както пубер си носи пъпка на носа.

преди 2 минути, аm-аm написа:

Да де, аз знам, че не знаеш значението на думите, как иначе би се обяснила поредицата от глупости, в които вярваш?

Все още ли не правиш разлика между чувството за ситост и количеството храна нужно за набавяне на нужните калории?

Всеки организъм сам определя от какво количество храна и калории има нужда, за да се чувства добре.

На мен може да са ми нужни 1000, а на теб 3000.

Аз може да се чувствам отлично с растителна храна, но ти да не се чувстваш сит и енергичен.

Но според мен, всичко е първо въпрос на психическа нагласа.

преди 3 минути, аm-аm написа:

И хората просто си отглеждат съпруг/съпруга и деца. Без ангажименти, без компромиси, без време, без труд. Просто си ги имат, както пубер си носи пъпка на носа.

Ти сам каза, че си отглеждал животните, за да ги заколиш след това.
Не е ли така....или ги отглеждаше, само защото ги обичаш и ти е било жал да не останат гладни и без подслон?!

преди 7 минути, Aumi написа:

Ти сам каза, че си отглеждал животните, за да ги заколиш след това.

Няма такова нещо. Ти определено четеш с предразсъдаци и това много ти пречи.

току-що, аm-аm написа:

Няма такова нещо. Ти определено четеш с предразсъдаци и това много ти пречи.

О, не!
Просто казвам истината! :wub:

преди 9 минути, Aumi написа:

...или ги отглеждаше, само защото ги обичаш и ти е било жал да не останат гладни и без подслон?!

Разбира се, че ми е било жал да бъдат без подслон и да бъдат гладни! Защо ми е да им създавам комфорт, това да не са онези специални говеда, които се масажират за да бъдат по-вкусни. Какво точно предлагаш, когато една овца забременее? Да абортира ли?

преди 1 минута, аm-аm написа:

Разбира се, че ми е било жал да бъдат без подслон и да бъдат гладни! Защо ми е да им създавам комфорт, това да не са онези специални говеда, които се масажират за да бъдат по-вкусни. Какво точно предлагаш, когато една овца забременее? Да абортира ли?

Цитат

Обичах животните и не съм имал никакви морални задръжки да ги убивам по възможно най-хуманния и мигновен начин - от нож до брадва.

Няма хуманно убийство!

преди 4 минути, Aumi написа:

Просто казвам истината! :wub:

Истината е, че не си изринала и една кофа лайна през живота си и си гледала крава само на клипче във Фейсбук. Твоя светоглед е като на кон с капаци, който е опитал само едната страна от живота и не може да си представи как онези, които нямат неговите материални възможности са способни да изпитват нещо различно от физиологични нужди. На път си да станеш надменна.

преди 2 минути, Aumi написа:

Няма хуманно убийство!

Та последно жал ли ми е било за новороденото агне или не ми е било жал?

преди 2 минути, аm-аm написа:

Та последно жал ли ми е било за новороденото агне или не ми е било жал?

Няма хуманно убийство!

Да, има убийство причинено по особено жесток начин, но убийство по хуманен начин, е оксиморон!

Цитат

Истината е, че не си изринала и една кофа лайна през живота си

Да, и нямам намерение да го правя!

преди 2 минути, Aumi написа:

Няма хуманно убийство!

Да, има убийство причинено по особено жесток начин, но убийство по хуманен начин, е оксиморон!

Значи ти си адски неморална. Назад изброих колко живот погубват посевите. Да не говорим за горките 10 паяка, които си изяла.

току-що, аm-аm написа:

Значи ти си адски неморална.

По чии критерии?

Цитат

Назад изброих колко живот погубват посевите. Да не говорим за горките 10 паяка, които си изяла.

Всичко това изброяваш, за да успокоиш гузната си съвест!

Знам, че съжаляваш животните! Знам, че ти е жал да ги убиваш и изяждаш след това, защото някъде там, вътре в твоето сърце, някъде там дълбоко в твоето подсъзнание, в твоята съвест, е заложено доброто. Но то е покрито с толкова много наслагвания и е много трудно да се почистят тези слоеве, тези навици, на които са те научили...
А и наистина е трудно да намериш заместител на месото. А ти харесваш вкуса му.
Иначе, ако създадат леснодостъпна, евтина и вкусна храна като месото, със сигурност не би гледал и колил животни, за да ги ядеш.

преди 16 минути, Aumi написа:

Всичко това изброяваш, за да успокоиш гузната си съвест!

Последно хладнокръвен или гузен съм? Хайде уточни се вече, че ми омръзна да подхвърляш необосновани обвинения.

в твоята съвест, е заложено доброто.

Разбира се, че е заложено. Съзнанието на децата, отпреди да се формира личността им и дори представата за Аз-а, бива промивано с абстракцията "добро" и тази школовка е наречена морал. Не казвам, че е нещо лошо, просто си давам сметка, че това не е естествен процес, както и че едни мозъци са били промити малко в повече и после се смятат за святи, защото имат повече задръжки в някоя насока, което им избива в ужасни извращения в други насоки.

и е много трудно да се почистят тези слоеве, тези навици

Какви навици, умряха хората на село, няма вече добитък за гледане, няма земя за оране. Но знам как месото достига трапезата и не се шокирам от това. Ако бях расъл в саксия, като онова момиче наскоро писало тук, щях да получа психологическа травма, да стана вегетарианец и да си взема в аквариум заех чинчила.

преди 17 минути, Aumi написа:

А и наистина е трудно да намериш заместител на месото.

Епа да. Нали писах, най-евтино ми излиза за съответната хранителна стойност. В един по-добър свят, за който ти дума не обели, хората, а не животните, щяха да живеят по-добре, и щяха да имат пред себе си повече възможности и право на избор.

преди 19 минути, Aumi написа:

Иначе, ако създадат леснодостъпна, евтина и вкусна храна като месото, със сигурност не би гледал и колил животни, за да ги ядеш.

Престани с това вкусно, аз не съм чревоугодник, знам какво е да се храня и само с хляб. Обаче виж, как това, че ловът ми изглежда дивашки и противен, не се вписва в представата ти, че ако съм скотовъд, значи мразя животните.

преди 21 минути, Aumi написа:

По чии критерии?

Твоите. Назад изброих колко много като бройка животни губят своя естествен ареал заради отглеждането на растителна храна. Как се изсичат белите дробове на земята, как се замърсява с отрови като хербициди, как се унищожава биологичното разнообразие, как чезнат видове животни. Това, че не държиш лично ножа не те прави по-малко виновна.

преди 9 часа, аm-аm написа:

Назад изброих колко много като бройка животни губят своя естествен ареал заради отглеждането на растителна храна.

Как се изсичат белите дробове на земята, как се замърсява с отрови като хербициди, как се унищожава биологичното разнообразие, как чезнат видове животни. Това, че не държиш лично ножа не те прави по-малко виновна.

Да тогава да погледнем какво казва статистиката:

...

❁ 56 милиарда земни животни се отглеждат и колят в световен мащаб за консумация от човека всяка година. Тази цифра не включва животни, които са обект на лов или на нерегламентирани действия в задния двор. Броят на животните, използвани за консумация, се очаква да се удвои до 2050-та година.
 Ферми (животновъдни) и преработвателни предприятия (за животински продукти) покриват над една трета от общата площ на планетата и използват повече от две трети от сушата й.
❁ Животновъдството е отговорно за създаването на 51% от всички причинени от човека емисии на парникови газове.

❁ Над 40 милиона животни се убиват всяка година само заради кожата им.
❁ За да се направи едно палто от норка, са нужни около 40 до 60 норки.
❁ В Съединените щати в приютите за животни между 3-4 млн. кучета и котки биват убивани всяка година поради определени ниски цени за осиновяване, липса на стерилизация и кастрация и неспирната дейност на фабрики за кученца и развъдници на кучета.
❁ Четири животински вида изчезват всеки час.
❁ Около 1 милиард зайци се убиват всяка година за тяхната кожа, която се използва в облеклото, като примамки в риболова, както и за занаятчийски предмети.
❁ Всяка година над 115 милиона животни се използват и убиват при лабораторни опити, най-вече за домакински продукти и грим.
❁ Кожухарските фермери задушават, обгазяват, използват анален токов удар или отравят животните. По този начин запазват целостта на козината на животното.
❁ По време на родео, телето може да достигне скорост 43 км. в час, преди да го дръпнат рязко за шията с ласо. Телетата са често с прободен бял дроб, вътрешни кръвоизливи, парализа и счупен врат.
❁ 95% от 300 милиона кокошки носачки, използвани в САЩ, стоят затворени цял живот в “батерийни клетки”, от три до десет в клетка. На 1 птица се пада място 150 см. Всички пилета са с отрязан връх на клюна, за да не се кълват.
❁ Фабриките за селскостопански животни произвеждат около 130 пъти повече екскременти отколкото цялото човечество.
❁ 7.3 килограма зърно и над 2 500 литра вода са нужни за производството само на 450 грама говеждо месо.
❁ Около 800 коне умират всяка година от смъртоносни травми, при тренировки или по време на състезания, и приблизително 3 566 получават тежки наранявания.
❁ Тъй като пилетата и пуйките са генетично манипулирани, за да отговарят на вкуса на потребителите и да се окаже по-изгодно за агробизнеса, повечето от тези птици са твърде тежки, за да ходят, страдат от сърдечна недостатъчност и 30% от тях са с натрошени кости и скелетни фрактури, преди да бъдат заклани.
❁ Всяка година в Съединените щати 200 милиона животни се убиват от ловци.
❁ 70% от световните рибни видове са или напълно експлоатирани, или изчерпани.
❁ В яйцефермерите, в опит да се увеличи ефективността на производството и печалбите, често се използва техника, наречена “принудително линеене”. Хората не хранят кокошките 12 дни, за да влязат в яйценосен цикъл.
❁ Тигрите и лъвовете имат около 18 000 пъти по-малко място в зоологическите градини, отколкото ако живеят в дивата природа.
❁ Генетична манипулация, антибиотици и хормони се използват за увеличаване на млекодобива на кравите. Нормалният млеконадой на кравата е 7.3 литра на ден, а не 22.7 литра на ден, както е във фермите.
❁ Всеки голям цирк, в който участват животни, използва минимум стандарти за грижа.
❁ Индустрията за хрътки произвежда 50 000 кученца всяка година. От тези животни само 15 000 отиват на пистата, а останалите се продават, за да се правят опити с тях, убиват се или се водят в приюти за животни.
❁ 40 000 морски костенурки са убивани годишно в тралове за скариди.
❁ Всяка година в Съединените щати около 100 000 коне се транспортират до Канада и Мексико, за да бъдат заклани за консумация.
❁ Всяка година 10 милиона животни се хващат в дивата природа в капан или в примка за крака заради кожите им. Приблизително 25% до 40% от тези животни отхапват крака си, за да си възвърнат свободата.
❁ Всяка година в САЩ 50 милиона мъжки прасенца се кастрират, обикновено без използване на анестезия или обезболяване.
❁ Американската диетична асоциация смята, че добре балансираното веганско хранене “е подходящо за всички етапи от жизнения цикъл”, включително бременност и кърмене.

•        Животновъдството е отговорно за 18% от емисиите на парниковите газове, повече отколкото са на всички видове транспорт, взети заедно.
  •                   Транспортът е отговорен за 13% от всички емисии на парникови газове.
  •                   Животновъдството и неговите странични продукти са отговорни за най-малко 32 000 милиона тона въглероден диоксид (CO2) на година, или 51% от всички емисии на парникови газове в световен мащаб.
  •                    Метанът е 25-100 пъти по-разрушителен от CO2
  •                    Метанът увеличава глобалното затопляне 86 пъти повече от CO2
  •                    Кравите произвеждат 567 милиарда литра метан на ден.
  •                     Селскостопанските животни са отговорни за 65% от всички емисии на азотен оксид – парников газ, който е 296 пъти по-разрушителен от въглеродния диоксид и който остава в атмосферата за 150 години
  •                     Хидравличното разбиване на скали за достигане до находища използва около 265 -530 милиарда литра вода годишно.
  •                     Животновъдството използва около 130-288 трилиона литра вода годишно.
  •                      Селското стопанство използва 80-90% от консумираната вода в САЩ.
  •                      Отглеждането на фуражни култури за животновъдството изразходва 56% от консумиранта вода в САЩ.
    • Само 5% от консумираната вода в САЩ е от частни домове.
  • За да се произведе един хамбургер са нужни 2500 л. вода – еквивалент на два месеца вземане на душ.
  • Необходими са 9460 л. вода за производството на 500 гр. говеждо месо, 1800 л. вода – за производството на 450 гр. яйца, 3400 л. вода – за 450 гр. сирене и 3785 л. вода – за 4 л. прясно мляко.
  • Животновъдството покрива 45% от земята на планетата.
  • Месната и млечната индустрия взети заедно употребяват почти 1/3 (29%) от сладката вода в целия свят.
  • Животновъдството е водещата причина за изчезването на видове животни, за океански мъртви зони, замърсяването на водите и унищожаването на околната среда.
  • Всяка минута 3.5 милиона литра екскременти се произвеждат от животни, отглеждани за храна в САЩ. Това не включва животните, отглеждани извън USDA юрисдикцията или в задните дворове, както и милиардите риби, отглеждани в рибарниците в САЩ.
  • Ферма с 2500 крави произвежда същото количество отпадъци като град с население 411 000 души.
  • 3/4 от рибарството в света е експлоататорско.
  • 90 милиона тона риба се изважда от нашите океани всяка година.
  • За всеки 500 гр. уловена риба, средно 2.5 кг. други морски видове са улавяни и изхвърляни като боклук.
  • Около 40% (28.5 милиарда кг.) уловена риба в световен мащаб се изхвърля всяка година.
  • Учените изчисляват, че около 650 000 кита, делфина и тюлена се убиват всяка година от риболовни кораби.
  • Животновъдството е отговорно за 91% от унищожаването на Амазонските гори.
  • Между 4 и 8 декара тропически гори се изсичат всяка секунда.
  • Водещите причини за унищожаването на дъждовните гори са животновъдството и фуража за животните.
  • 110 вида растения, животни и насекоми загубваме всеки ден поради унищожаването на тропическата гора.
  • 105 милиона квадратни метра тропическа гора са изсечени заради производство на палмово масло.
  • 550 милиона декара тропическа гора са изсечени заради животновъдството.
  • 1100 активисти са убити в Бразилия през последните 20 години.
  • 130 пъти повече животински от човешки отпадъци се генерират в САЩ – 1.4 милиарда тона от производството на месо годишно. 5 тона животински отпадъци се падат на всеки човек.
  • 8-20 декара земя използва всяка крава за паша.
  • Около 95 кг. месо консумира всеки американец годишно.
  • Близо половината от земята в САЩ е потребявана от животновъдството.
  • 30% от цялата земна повърхност се използва от животновъдния сектор.
  • 1/3 от планетата е опустошена заради животновъдството.
  • Световната популация през 1812 г е около 1 милиард души; през 1912г – 1.5 милиарда; 2012г – 7 милиарда.
  • 70 милиарда селскостопански животни се отглеждат годишно в световен мащаб.
  • Повече от 6 милиона животни се убиват за храна на всеки кръгъл час.
  • Хората пият общо около 19.7 милиарда л. вода и ядат 9.5 милиарда кг. храна всеки ден. Около 2.8 л. вода и 1 кг. 350гр. храна на ден на човек.
  • Кравите ползват за пиене 170 милиарда л. вода и поемат 61 милиарда кг. храна всеки ден в световен мащаб.
  • Земята, необходима да се изхрани един човек за 1 година, е:
  •    Веган – 1/6-та акра земя.
  •    Вегетарианец – 3 пъти повече от вегана.
  •    Месояден – 18 пъти повече от вегана.
  • 1.5 декара може да произведе 18 000 кг. растителна храна.
  • 6 декара земя може да произведе 16 782 кг. растителна храна.
  • 6 декара земя може да произведе 171 кг. месо.
  • Човек, който следва веган режим на хранене, е отговорен за 50% по-малко въглероден диоксид и използва 1/11 по-малко петрол, 1/13 по-малко вода, и 1/18 по-малко земя, в сравнение с месояден.
  • Всеки ден, всеки веган спестява 4 164 л. вода, 20.5 кг. зърно, 2.8 кв. м. залесени площи, 9 л. CO2 и животът на едно животно.

https://vegebg.org/2014/zashto-vegan/

преди 20 минути, ncl написа:

Не видях да пише нищо за деградацията на мозъка при веганите...

Няма как да видиш нещо, което не съществува.

Добре е да изгледаш втория клип...

А също и този:

Много се кефя някои индивиди като почнат да агитират за права на животните... а хич не ги е еня, че онеправдават сума ти хора. Права на животни може, но права на човека - не. Да живее другарят марксист Маркузе! Че и името му прилича на оня баш "марксиста"!

Ауми бързо забрави, че нямаше какво отговори на доста аргументи по-назад в темата, и се охрабря да лансира това, което си вярва. Давай, колкото повече публикуваш, толкова по-назад ще изтласкаш другото. И чакам да научиш хищниците на вегетарианство, както и да обясниш как човек има право да "дава живот" и да снабдява необходимите условия за живот на огромна маса домашни животни, но после няма право да се ползва от плодовете на труда си? И язък за милиардите кокошки, които обричаме на сигурна смърт, в момента в който спрем да ги отглеждаме в домашни условия. Както знаете, не са много приспособени в дивата природа. Но и това ще сторим "от хуманни подбуди". То и диви овце няма много като се замисля, но нищо - и тях ще преглътнем. И тях да ги няма, и хората да ги няма най-добре - нали това е мечтата на полезните идиоти? И какво остава след хората?

Добре, Ауми, че не ти се налага да изпиташ устойчивостта на идеологията, която изповядваш. Обричаш И САМАТА СЕБЕ СИ на сигурен глад и неидомък, а ако живееш и някъде, където земята не е много плодородна - смъртта няма да те подмине.

ПП: Не знам как ги смятат тези кила зърно и литри вода за отглеждане на едно теле (или там грамове телешко):

преди 10 часа, Aumi написа:

❁ 7.3 килограма зърно и над 2 500 литра вода са нужни за производството само на 450 грама говеждо месо.

За водата не знам какво значение има, защото тя си тече в реката и е неизчерпаем източник - и на нея ли ще сложим водомера и ще почнем да я смятаме, ако може и да я купуваме ако трябва? А едно такова животно въобще няма нужда да яде зърно. За сметка на това пашата е обилна, тревата си расте без човек да сее, копа и полива. И е много по-лесно и целесъобразно да се захванеш примерно да гледаш овце и да се изхранваш от тях, имайки постоянен източник на месо и мляко, отколкото да чакаш само на добрата реколта в летния сезон и това да ти е. А ако питаш мене, двете трябва да се допълват. Ако има такава възможност. Но презрението , което хвърляш върху морските народи, и северните, и тези от пустинните райони - това е потресаващо, а не ти прави и впечатление. Обвиняваш ги в грехове за това, че оцеляват. А ако бях вълк или лисица, не ми се мисли... но то и лисиците съм чел, че и на вегетарианска диета може да карат, ако им се наложи. Не сме се сетили да я приложим.

преди 3 часа, Lumberman написа:

Много се кефя някои индивиди като почнат да агитират за права на животните... а хич не ги е еня, че онеправдават сума ти хора. Права на животни може, но права на човека - не.

Само че, май ти беше против правата на някои индивиди, наречени джендъри, в една друга тема.

Така че, не знам какви човешки права защитаваш!

преди 3 часа, Lumberman написа:

За водата не знам какво значение има, защото тя си тече в реката и е неизчерпаем източник - и на нея ли ще сложим водомера и ще почнем да я смятаме, ако може и да я купуваме ако трябва? А едно такова животно въобще няма нужда да яде зърно. За сметка на това пашата е обилна, тревата си расте без човек да сее, копа и полива.

Да бе да, не и за промишлено отглежданите животни.
Не и през зимата, когато животните ги хранят с различни зърнени смеси.

Моля, въздържайте се от публикуване на снимки с такова съдържание! 2.11 

преди 13 минути, Aumi написа:

Да бе да, не и за промишлено отглежданите животни.

Не и през зимата, когато животните ги хранят с различни зърнени смеси. 

Това предполагам го казваш от опит?! Хранят ги с каквото има и с каквото могат да ги позволят. Знаеш ли в тундрата с какво ги хранят? Ще ти подскажа, че не е с тофу, нито със зърнени смеси.

преди 13 минути, Aumi написа:

Само че, май ти беше против правата на някои индивиди, наречени джендъри, в една друга тема.

Така че, не знам какви човешки права защитаваш!

Какви права имат въпросните да ми налагат ценностите си на мене и на децата ми? Да бъдат агресивни да налагат нездравата си идеология върху мнозинството? Никакво право нямат. Имат право да си живеят както искат, стига да не се намесват в чуждия живот. А гей-парадите, ЛГБТ-пропагандата в училищата и прочие - това е форма на насилие. Но викаш, щом е от "добри подбуди" - може? То може и да затрием цели животински видове и народи, защото "сме големи хуманисти"?!

А за снимката по-горе - изправи се срещу един вълк в битка за оцеляване и тогава ми приказвай "не убивай". Или доброволно ще се предадеш в лапите му да те изяде? Ако е така, сама можеш да видиш плода от идеологията си. Самоунищожение. На приказки само ви бива...

преди 12 минути, Lumberman написа:

Това предполагам го казваш от опит?! Хранят ги с каквото има и с каквото могат да ги позволят. Знаеш ли в тундрата с какво ги хранят? Ще ти подскажа, че не е с тофу, нито със зърнени смеси.

Какви права имат въпросните да ми налагат ценностите си на мене и на децата ми? Да бъдат агресивни да налагат нездравата си идеология върху мнозинството? Никакво право нямат. Имат право да си живеят какво искат, стига да не се намесват в чуждия живот. А гей-парадите, ЛГБТ-пропагандата в училищата и прочие - това е форма на насилие. Но викаш, щом е от "добри подбуди" - може? То може и да затрием цели животински видове и народи, защото сме големи хуманисти?!

То по тази логика и налагането на определена религия, също е насилие.
Но родители, учители и духовници я налагат насилствено на децата си.
Насилствено ги кръщавате, насилствено им промивате мозъците и ги поставяте без тяхно съгласие в някакво стадо.

По същата логика и поставяне на обществото под игото на някакъв политически строй, без тяхното съгласие, и без да са дали гласа си за него, също е насилие. Но хората продължават да живеят и спазват правилата на този строй, без да са го желали и без да са дали гласа си за него. Само за това, че някакъв процент от обществото, наречено мнозинство, е гласувало за определена шайка престъпници.

преди 51 минути, Aumi написа:

То по тази логика и налагането на определена религия, също е насилие.
Но родители, учители и духовници я налагат насилствено на децата си.
Насилствено ги кръщавате, насилствено им промивате мозъците и ги поставяте без тяхно съгласие в някакво стадо.

С тази разлика, че родителите - говоря за свободни хора, не за роби - имат право да възпитават децата си както сметнат за добре, дали в някаква религия, дали  в друго. И това не е насилие. Освен ако не считаш, че е насилие като родител да имаш някакъв контрол върху възпитанието на твоята плът и кръв? А тогава държавният контрол не е ли насилие? То неслучайно е постановено в конституцията на една държава да има разделяне на държава и църква...

И изведнъж станахме "ние"? Значи аз съм насилник като възпитавам МОЕТО дете по един начин, а ти не си насилник като се опитваш да го учиш на друго пряко моето желание? Хм... Има един участник във форумите, който често говори по темата за това "кой кой е" - много важна тема.

преди 51 минути, Aumi написа:

По същата логика и поставяне на обществото под игото на някакъв политически строй, без тяхното съгласие, и без да са дали гласа си за него, също е насилие. Но хората продължават да живеят и спазват правилата на този строй, без да са го желали и без да са дали гласа си за него. Само за това, че някакъв процент от обществото, наречено мнозинство, е гласувало за определена шайка престъпници.

Не знам къде ме слагаш мене. Аз съм най-малко адвокат на такова насилие. По-скоро съм жертва на такова. Това са проблеми на тоталитарната власт и на т.нар. "демокрация". Мнозинството винаги ще иска да налага своето над малцинството, защото може да си го позволи. И това не е правилно. Но също не е правилно и някакво измислено малцинство да си налага "ценностите" на всички останали. За каква свобода можем да говорим тогава, за какви убеждения и живот по съвест?

Виж, аз тебе не съм тръгнал да се те убеждавам/карам да ядеш месо, щом не искаш! Нито сме ти забранили да ядеш плодове и зеленчуци. Твое "право" е дори да не си права, да си правиш това, което вярваш, че е правилно, стига да не нарушава чуждото право на самоопределение. Неслучайно различни народи с различни мирогледи не са се смесвали през вековете, именно защото са били несъвместими. Най-логичното нещо е някакво обособяване и отделяне на различни обществени групи на база мирогледа, а не опиит да направиш всички други като тебе. Но и да не забраняваш хората да променят принадлежността си. Говоря за пълнолетни хора. Но ти и тук разлика не правиш, между дете и възрастен човек. Нищо чудно, че мнозина като теб подкрепят и разни педофили.

преди 13 минути, Lumberman написа:

С тази разлика, че родителите - говоря за свободни хора, не за роби - имат право да възпитават децата си както сметнат за добре, дали в някаква религия, дали  в друго. И това не е насилие.

Значи според теб, тези родители могат да възпитават децата си както сметнат за добре. И това не е насилие!

Family-Picture-2011-620x420.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.