Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вегетарианец или не?

Вегетарианец ли сте? 335 гласували потребители

1. 1. Вегетарианец ли сте?

• Да
      14%
      48
    • Не
      85%
      274

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Ауми,

Вадиш някакви апокрифни, сектантски, никому неизвестни "евангелия"... можеш направо ти да съставиш едно такова, и да включиш в него всичко, което одобряваш. Това е смехотворно. Ще излезе, че Исус сам на себе си противоречи. Ама много сте плитки, нямам думи.

Всъщност това, което Бог забранява на евреите в пустинята, е да се консумира месото с кръвта в него. Същото и Павел забранява на повярвали от другите народи. Няма как един Бог да дава напълно взаимоизключващи се заповеди. Може би в твоя мироглед това е логично, защото ти самата си изтъкана от противоречия. Това, че ти не вярваш в писаното в Библията ми е ясно, но поне не прави такива куци опити да вадиш оттам нещо в подкрепа на предпочитанията си. Не само е невежо, но и непочтително.

• Отговори 3,3k
  • Прегледи 279,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно обичам плодове и зеленчуци, но няма как да стана вегетарианец по неволя. Ако някога изчезне или забранят месото, почвам да се изхранвам с вегетарианци

• Trichocephalus
    Trichocephalus

Признаха вегетарианците за психично болни novini.bg Мнозинството вегетарианци в целия свят са в шок от новината, че експерти от Световната здравна организация ги смятат за психически болни,

• Един виц по темата: Веганите не ядат животни! Те ги подяждат.

Публикувани изображения

току-що, Lumberman написа:

Вадиш някакви апокрифни, сектантски евангелия... можеш направо ти да съставиш едно такова, и да включиш в него всичко, което одобряваш. Това е смехотворно. Ще излезе, че Исус сам не себе си противоречи. Ама много сте плитки, нямам думи.

Всъщност това, което Бог забранява на евреите в пустинята, е да се консумира месото с кръвта в него. Същото и Павел забранява на повярвали от другите народи. Няма как един Бог да дава напълно взаимоизключващи се заповеди. Може би в твоя мироглед това е логично, защото ти самата си изтъкана от противоречия. Това, че ти не вярваш в писаното в Библията ми е ясно, но поне не прави такива куци опити да вадиш оттам нещо в подкрепа на предпочитанията си. Не само е невежо, но и непочтително.

Да, така е!
Няма как Бог, Твореца на света, да има различни изисквания към различните народи и да си противоречи в различните религии.
От което можем да направим заключение, че или някой от тези богове не е истински, или някои от тези писания са лъжа!

А кое евангелие е истинско и кое не, всеки сам може да прецени за себе си.
Стига да не е религиозен фанатик, който приема че свещениците са тези които могат да определят кое е истина и кое не.

преди 18 минути, Aumi написа:

И като седна сред тях, заговори: "Вашите предци получиха наставление: "Почитай Отца Небесен и Майката-Земя и следвай техните заповеди, за да се продължат твоите дни на Земята." И след тази заповед веднага беше дадена втора: "Не убивай!" - защото Бог дава живот на всички, а това, което Бог е дал, човекът не трябва да отнема. Защото истина ви казвам: от една майка произлиза всичко, което живее на Земята. Ето защо, който убива, убива своя брат.

Това е смешно и обидно за всеки, който поне малко е чел от Библията. Детски приказки...

преди 2 минути, Lumberman написа:

Това е смешно и обидно за всеки, който поне малко е чел от Библията. Детски приказки...

И какво смешно и обидно виждаш в тези думи?!

Ами ако това са истинските думи на Христос, а онези "приети" на Църковния събор, са лъжа???

преди 43 минути, Aumi написа:

И аз мога да ти цитирам какво казва Исус в Евангелието на есеите.

Недей. Защото ще стане смешно и ще  изпаднеш в конфуз. Евангелието няма нищо общо с Исус . Трети век след неговата смърт. Много ми е интересно да ми покаже някой, как изглежда старославянския превод от арамейски на това евангелие.  Иначе ти онагледявам с мои снимки как изглежда Кумран и самото обиталище на есеите. Въпрос с неповишена трудност. Как са  се изхранвали в пустинята вегетарианците  есеи?

мястото, където са намерени ръкописите

]38238885094_e63e9a1455_c.jpg[

24090138567_0c19f373a2_c.jpg[

жилищната част

]27177999119_e379012253_c.jpg[

]38918705342_8432c0424b_c.jpg[

преди 27 минути, Aumi написа:

Що се касае до плътта и кръвта, които оживяват животните, не трябва да се храните с тях.

Това да не е този Исус, който казва, че няма значение какво влиза , а има значение какво излиза от устата. Знаех си аз ,че има нещо гнило в тоя Исус.

Днес гледката е   по вегетарианска. Това са земите на кибуците в които се отглеждат зеленчуци и плодове. Обаче нали се сещаш...мноого след Хр.

]38954822871_a751fe24a3_c.jpg

преди 10 минути, valkiria1 написа:

...Как са  се изхранвали в пустинята вегетарианците  есеи?...

Е как? Киноа, чия, амарант, спирулина, годжи-бери...

преди 39 минути, valkiria1 написа:
Цитат

...Как са  се изхранвали в пустинята вегетарианците  есеи?..

А на мен пък ми е по-интересно къде в тази пустош са пасли стадата, за които се говори в Библията.

Йов 1:3
А добитъкът му беше седем хиляди овце, три хиляди камили, петстотин чифта волове; и петстотин ослици; имаше и голямо множество слуги; така че тоя човек бе най-големият от всичките жители на изток.

преди 1 час, Aumi написа:

А на мен пък ми е по-интересно къде в тази пустош са пасли стадата, за които се говори в Библията.

Йов 1:3
А добитъкът му беше седем хиляди овце, три хиляди камили, петстотин чифта волове; и петстотин ослици; имаше и голямо множество слуги; така че тоя човек бе най-големият от всичките жители на изток.

Добър въпрос, Ауми. Но отговора ми ще покаже, че цитираш Библията без да я разбираш. Йов не  е живял в земите на Иудея и Исраил.   Йов  е потомък на Исав, от Васемата, дъщерята на Ишмаел (Бит.36:33 –  Йовав). Земята където той живее    е от Евил до Сур (и „източната земя“ в 25:6). Навайот пък  (първенеца на Ишмаел) е идентифициран  с арабската Набатея и това  води до още по-интересни заключения относно потомството на Ишмаел. Мога да ти покажа мои снимки от земята, където са живели потомците на Ишмаел там където е живял и Йов. Петра, столицата на Набатея.

]27177677429_328daf5e80_c.jpg

Тази земя е значително по плодородна от земята на Исраил. От древността до днес  в Йордания има четири годишни реколти на зеленчуци. Всичко в Исраел е невероятен труд и усилия.

]27177327949_24632b0afc_c.jpg[

Всичко, което не е достигало се е набавяло от търговия. Есеите също са търгували.Не са били чак такива светци, каквито искаш да ги изкараш. Стадата са пасли трева, но хората не. Надявам се да разбираш разликата. Не разчитай на религията да защитиш вегетарианците. Най- охранените монаси са в манастира Ватопед в Атон. Мой приятел се кълне, че са като реклама на " Орехите". Св. Тереза пък е била лакомница и чревоугодница  от класа. Грижила се е и за духа и за тялото най-вече като ядяла печени яребици. Както се казва  прекаления светец и Богу не е драг.

"....без месо и мазнини никога нямаше да има Хомо сапиенс....когато нашите прадеди са започнали да ядат месо, мозъкът им е започнал бързо да увеличава размера си...." (копи)

https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Mitologiia-na-vegetarianstvoto_9397.html

преди 5 часа, Aumi написа:

Не убивайте и не яжте никога месото на вашите невинни жертви, ако не искате да станете роби на сатаната.

Защо Христос е размножил две риби, а не две краставици?

преди 4 часа, valkiria1 написа:

Как са  се изхранвали в пустинята вегетарианците  есеи?

В интерес на истината, и климата и ландшафта са променени. Не знам конкретно за там, но примерно шумерите, с адрес между Тигър и Ефрат, са били в гори и добри валежи, а не днешната пустиня. Същата история се е получила на Великденските острови с масовата сеч на дърветата.

преди 1 час, valkiria1 написа:

Йов не  е живял в земите на Иудея и Исраил.   Йов  е потомък на Исав, от Васемата, дъщерята на Ишмаел (Бит.36:33 –  Йовав). Земята където той живее    е от Евил до Сур (и „източната земя“ в 25:6). Навайот пък  (първенеца на Ишмаел) е идентифициран  с арабската Набатея и това  води до още по-интересни заключения относно потомството на Ишмаел. Мога да ти покажа мои снимки от земята, където са живели потомците на Ишмаел там където е живял и Йов. Петра, столицата на Набатея.

Абе, как ги помниш тези работи?

преди 42 минути, by_chechi написа:

"....без месо и мазнини никога нямаше да има Хомо сапиенс....когато нашите прадеди са започнали да ядат месо, мозъкът им е започнал бързо да увеличава размера си...." (копи)

https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Mitologiia-na-vegetarianstvoto_9397.html

Аз това го повторих няколко пъти в темата. Според Ауми хората не са част от природата и не следва природните закони да важат за тях, нито пък да имат правата, каквито имат животните.

Тя е за човешкия геноцид, скрит зад пропагандни снимки на невинни котила зайци, кучета и котки, каквито всеки диктатор задължително трябва да има.

stalinchildren.jpg

преди 34 минути, аm-аm написа:

Според Ауми хората не са част от природата и не следва природните закони да важат за тях, нито пък да имат правата, каквито имат животните.

Тя е за човешкият геноцид, скрит зад снимки на невинни котила зайци, кучета, котки, каквито всеки диктатор задължително трябва да има.

Ауми по душа не е лош човек. Просто залита по нейни си разбирания за храната. В интерес на истината  никъде не съм видяла някой да и оспорва правото да се храни както си иска. Библията съвсем не е най-добрия начин да се защитава вегетарианството. Второзаконие и Левит са категорични за храната и това, коя трябва да се яде.  Евреите имаме своя кашер и това удоволетворява и духа и тялото ни. Крайностите са вредни. Нашата скромна вечеря тази вечер / умножена по две/ Телешки зеленчуци на кокал  и зеленчуци расли на корен. Вторите ще бъдат полети  със зехтин с няколко вида билки. Студено бяло вино и така на хладинка ще завършим вечерта. Това е от Бога. Останалото е от Лукавия:lol6:

]42225555850_90cb2a8a96_c.jpg[/

]30166233878_4c67667e72_c.jpg[

преди 6 минути, valkiria1 написа:

Ауми по душа не е лош човек.

То и Хитлер с най-добри намерения да подобри човешкия геном е направил две световни войни. На такива им дай власт.

преди 9 минути, valkiria1 написа:

30166233878_4c67667e72_c.jpg

Изумявате ме колко видове храна поглъщате едновременно. Това не ви ли пречи на храносмилането? Различни ензими за различни храни се борят за да се справят с разграждането. Един специалист ми каза, че комбинацията от месо с картофи удължава пребиваването само в стомаха за 8 часа.

преди 12 часа, аm-аm написа:

...Изумявате ме колко видове храна поглъщате едновременно. Това не ви ли пречи на храносмилането? Различни ензими за различни храни се борят за да се справят с разграждането. Един специалист ми каза, че комбинацията от месо с картофи удължава пребиваването само в стомаха за 8 часа.

Ако се преяжда. Ако не се преяжда, няма проблем с разграждането на храната. Реално, за да получава организмът навреме всички необходими макроелементи, трябва да се приемат месото и картофите заедно. Протеинът е градивен елемент и служи за изграждане на мускулите, а картофите осигуряват енергията за това. Особено преди лягане е много важно какво ще ядеш. Да се приемат отделно е все едно да си пренесеш тубата с бензин няколко километра напред, после да си избуташ и колата, вместо да сипеш бензина в колата и да си караш като пич.

Ето и моята веган вечеря - доматки с авокадо, "салам" от червена леща и "кашкавал" от кашу.

vecera.jpg

преди 11 минути, Aumi написа:

Ето и моята веган вечеря - доматки с авокадо, "салам" от червена леща и "кашкавал" от кашу.

vecera.jpg

Дека е мезето

преди 37 минути, Aumi написа:

vecera.jpg

Браво.  Изглежда чудесно. Да ти е сладко.

Тази вечер нашето  меню е туби от калмари на плоча. Бяло вино , което си донесохме   от Кападокия. Много им харесахме вината.

Всеки да си хапва това, което му иска душата. Така викам аз.

Хубава вечер, Ауми.

j]30184257068_4371e204a8_c.jpg[

преди 1 минута, valkiria1 написа:

Браво.  Изглежда чудесно. Да ти е сладко.

Тази вечер нашето  меню е туби от калмари на плоча. Бяло вино , което си донесохме   от Кападокия. Много им харесахме вината.

Всеки да си хапва това, което му иска душата. Така викам аз.

Хубава вечер, Ауми.

j]30184257068_4371e204a8_c.jpg[

Да ви е сладко и на вас!
Приятна вечер! :withballoon2:

преди 45 минути, Aumi написа:

Онова, което съдържа достатъчно протеин. Я па че муам пилешки филенца, пълни с топено сиренце, завити в беконче и печено на фурна. Отделно една голяма купа с шопска салата от градински домати и краставици :)

преди 1 час, Aumi написа:

Защо всичко прилича на месо? Това е все едно да си против секса, но да го правиш с надуваема кукла във формата на човек.

Къде ви е хляба?

преди 27 минути, аm-аm написа:

Защо всичко прилича на месо? Това е все едно да си против секса, но да го правиш с надуваема кукла във формата на човек.

Къде ви е хляба?

Това е случайно тази вечер и по принцип рядко правя неща които да приличат на месо, или рядко търся прилика с месото, защото изобщо не ми липсва вкусът му.
А хляб не ям отдавна и не ми липсва. Ако ми се прияде нещо подобно на хляб, си го приготвям от безглутенови брашна.
Но повечето вегани и вегетарианци ядат хляб. Както знаете, напоследък е доста модерен хлябът от лимец или хляб с квас.

преди 55 минути, Aumi написа:

....напоследък е доста модерен хлябът от лимец или хляб с квас.

Накрая хляб от стрити тухли и цимент , поръсени с витамини ще направят.......модернизъм  и съвсем веганско ! Само и само да се правят на интересни....!  :lol6:

преди 2 часа, Aumi написа:

те такво

истинско 

d9cd4f5d0f306358.JPG

%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%

50% веганско 

едното е за бира другото за ракия 

преди 31 минути, by_chechi написа:

поръсени с витамини ще направят.

с витамин С!

А тия пържени мезета с над хиляда калории в една порция, хич не ми ги хвали. Ракия с пържени картофи и пържено месо? Абсурд! Ракия се пие с шопска салата и вода, в краен случай може само с айрян.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.