Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 1

Featured Replies

Ако си маркирал изпразване на кеша при изход, се получава това забавяне.

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 299,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• the professor
    the professor

тоя браузър стана много скапан като мина на версия 10... същото е с FF който обаче е боклук с няколко години по отдавна...

• Някой си беше играл да комбинира в едно български и английски речник - така например няма да ти маркира в червено написаното на английски, ако в момента ползваш българския речник. По този начин се ели

• Писал си противоречиво и неясно, неграмотно. Трябва ли да те цитирам?... "Явно е само при Opera проблема" "... не мога да влизам в сайта, в който се опитвам да вляза, и от IE, Safari, Chrome" "Сам

Публикувани изображения

Ако си маркирал изпразване на кеша при изход, се получава това забавяне.

Това може и да не е вярно.

Ползвам "opera 9.27"; "opera1060" и "OperaAC"(всички са portable ), не съм забелязал подобен проблем.

Към @ivo333a1 . Влез в папка "profile' има една папка "styles"- триеш смело.

Здравейте от няколко дни имам проблем с Opera ползвам я като браузър от години но се получава следното когато я изключа тя не се спира а продължава да е активна вижда се в диспечера на задачи и товари процесора излишно.Пробвах с много версий даже и с нова инсталация на уиндоуса но пак се получава така а е неприятно постоянно да влизам в диспечера на задачи за да е изключвам.Ако някой може да ми помогне благодаря предварително.С Оpera 10.53 съм.

Виж дали нямаш спайуеър, вредни кукита нкакви...

Аз съм с 10.60 и понякога когато натисна Ентър за изпълнение на адрес се забавя леко, след което бързо зарежда. Използвам и Хром и там не става така. Досадно е.

Увери се дали веднага след преинсталация не "лепваш" нещо на компа си с някоя от първите програми, които инсталираш.

Редактирано от metodidamianov (преглед на промените)

За начало - знам че има хора, които прочитайки това ще изпитат непреодолимо желание да пофлеймят на религиозна основа. Моля ги все все пак да не го правят. Цел на процедурата, която споделям е именно да ми позволи да продължа да използвам Opera. Става дума за Opera за Linux. Рядко употребявам Windows така че не знам дали и под него се проявява същото неадекватно поведение. Ще съм благодарен ако някой провери и ми каже. Преди време излизането на Unite базирания мениджър за потребителски скриптове не изкуши да пробвам Unite. След като го тествах изключих "услугата" (Unite според личното ми мнение е нещо, което изобщо не му е мястото в браузър и никакво приложение за него не може да компенсира потенциалния риск от активиране на подобна неадекватна функционалност) и замених тези скриптове, които зависеха от Unite. Тогава бях с Opera 10.53. След обновяването до 10.60 забелязах че случаен интервал от време след пускане на програмата Unite се активире самостоятелно. Изключване по стандартния "потребителски" метод (менюто на бутона/диалога за настройки/Разреши Unite) не помагаше - известно време по-късно "услугата" им отново се активираше сама. Изключването на "Enable Unite" от opera:config/User Prefs имаше още по-странен резултат. Първоначално бутонът на Unite изчезна, но Unite продължи да се пуска по същия начин. След няколко рестартирания на Opera бутонът се появи отново, но опцията за настройки на Unite беше засивена (както писах тя е мястото, от където се предполага че обикновеният потребител на Опера може да изключва Unite). Изтриването на настройките на акаунта, използвани от Unite (opera:config/Opera Account) попречи на "услугата" им да се активира коректно, но уеб сървъра , който е в основата на Unite продължи да се пуска самостоятелно, да се регистрира в сървъра им и да отваря сесия с проксито им (последното е нужно за да могат да се закачат към компютъра ти дори когато си зад NAT). Когато разработчиците на една програма активно рекламират безполезна (или потенциално вредна) функционалност, а въпросната функционалност се държи по типичен за зловредния софтуер начин, адекватна реакция е да спреш да използваш програмата им. Opera обаче е браузър, с който работя още от 3.х версиите и за да ме убедят да спра ще са им нужни повече усилия (Дори безумно бавната и тежка работа на QT базираните 8.х и 9.х версии, които при около 30-на отворени страници съумяваха да товарят повече и от Firefox с куп разширения не ме отказа от Opera, макар че ме принуди да я заменя в част от случаите с Midori). За да заобиколя проблема отново използвах opera:config. Там има нова секция Web Server. Логиката предполага, че изключването на "Enable" и "Web Server Always On" ще го забрани, но както се оказа в случая явно важи друга логика. Това, което помогна беше смяната на порта с откровено неизползваем. В моя случай това беше 631/tcp, който не може да бъде използван от обикновен потребител (под 1024 е) и вече е зает от CUPS. Под Windows аналогично би могъл да се използва примерно netbios порта. Също смених Proxy Host с localhost и неизползван порт. За момента това реши проблема - нямам неконтролируем уеб сървър на компютъра си и Unite не успява да се самоактивира.

Не съм ползвал отдавна линукс, но преди имаше версия със статични и динамични QT библиотеки. Верно че от това зависи само интерфейса, но все пак бих пробвал с динамични!

Не съм ползвал отдавна линукс, но преди имаше версия със статични и динамични QT библиотеки. Верно че от това зависи само интерфейса, но все пак бих пробвал с динамични!

Почти винаги съм ползвал динамични, но това няма нищо общо в случая. А и основната новост в 10.50 и нагоре е именно отказът от QT (благодарение на което държането на много отворени страници престана да товари така безумно).

Редактирано от asa (преглед на промените)

Опита ли да затриеш .opera/ и да забраниш юнайт?

Изтриването на .opera не е подлежащ на обсъждане подход - предполагам от поста ми се вижда, че не съм от хората, които нито знаят какво има там, нито го пипат. Имам доста настройки които не ми се играе да дублирам. А и дори изтриване (преименуване) на .opera да помогне това не променя факта че говорим за бъг - не може да наречеш разумно изискване това потребителят да изтрива всичките си настройки след логване в Unite.

Ако обаче подтекст на въпроса ти е възпроизводим ли е бъгът - отговорът е да. Успях да го възпроизведа на друга машина (с различна .opera).

Мина ми и идеята че причината може да е в опитващо се да работи Unite приложение и на един етап изтрих .opera/widgets, но не беше това.

Защо да е неразумно. Аз съм имал много проблеми с приложен софтуер дължащи се на някоя настройка! Пък и никой не е успорил знанията ти относно линукс. :angry22: Щом е бъг по-добре го репортни!

Редактирано от Progres (преглед на промените)

Привет, При отваряне на source-a на някои уеб страници, текстът, който е на кирилица, излиза на шикалкавица. Когато се зарежда самата страница, няма проблем и всичко се чете нормално. Само при разглеждане на source-а текстовата част на кирилица не се чете. Преди имах същия проблем, но не си спомням как го бях оправил... При някои от последните update-и ми се получи. Предполагам, че трябва да оправя шрифтовете за source-a, но не мога да намеря такава опция. Някой може ли да помогне? П.П. Ползвам Opera 10.60 Успях да оправя пробела, така че извинявайте за спама... Ако все пак на някой му се наложи - шрифтовете за редакция на HTML се намират в opera:config в категория Fonts... Но при мен проблемът беше грешка в charset-a. Чудя се защо обаче ми го изкарваше коректно при отваряне на самата страница!?

Редактирано от Temujin (преглед на промените)

Репортнат е разбира се, но както може да се предположи поправки, които позволяват по-лесно да не ползваш услугите им определено не са им приоритет в момента. Осовено като се има предвид грандиозния брой бъгове в новата им интерфейсна библиотека. Все пак това, с което са се захванали е да правят е чисто нова мултиплатформена GUI библиотека - нещо, което просто не може да се доведе до завършен вид само за няколко месеца. За момента е много по-спешно да се добави поддръжка на файлов диалог в тулкита им - сегашният е просто неизползваем, а да трябва да слагаш Gnome или KDE 4 единствено за да ползваш техните е направо кретенизъм. Особено като се има предвид отсъствието на поддръжка за KDE3/Trinity - за компании, които го използват KDE4 не е алтернатива (то не е нова версия на KDE, а абсолютно нова среда с различни базови концепции, идеология на работа и целева група). Също в тулкита на Opera така липсват и доста елементарни, стандартни за X приложенията възможности (примерно автоматично копиране в X клипборда при маркиране, нормална IM поддръжка и т.н.). Определено оправянето на подобни проблеми е с предимство. А що се отнася до настройките - това, което прави безсмислено изискването юзерите да си ги трият след всяко пускане на компонент на програмата е именно фактът че се съхраняват настройки. Още повече че за да се използва нормално Opera има нужда от много настройване, а и в момента за нея няма използваемо решение за синхронизиране (такова, което е достатъчно пълноценно и същевременно не качва личната ти информация на чужди сървъри).

Сигурно си прав. Опера е доста иновативен браузър (и не само) и няма как да няма проблеми. За радост обаче се радва на чудесна поддръжка. Доста по динамична от конкуренцията си. ГУИ-то под линукс е пряко зависимо от апи-тата. Qt3 особено по мое лично мнение е ужасно. С QT4 не съм си играл и не знам как е. От към функционалност не виждам нещо да му липсва. Но ... въпрос на вкус. Има страхотни алтернативи за по-претенциозни юзъри. :)

ГУИ-то под линукс е пряко зависимо от апи-тата. Qt3 особено по мое лично мнение е ужасно. С QT4 не съм си играл и не знам как е.

Извинявай, но наистина не ми е ясно как все още съумяваш да не го разбереш, след като те го казват постоянно, а и аз се налага да го пиша практически всеки път. !!!ОПЕРА НЕ ИЗПОЛЗВА ИЗОБЩО QT, ОЩЕ ОТ ИЗЛИЗАНЕТО НА 10.50!!!

QT3 се използваше преди това за всичките им версии, а не само за линукската. За съжаление то не се поддържа откакто Nokia купи Troltech (вече близо 3 години), а има бъгове при работа с нови машини, които не са поправени. В частност един от тези бъгове водеше до прекалено високото натоварване на процесора при изобразяването на всяка вече рендерирана страница, включваща анимирани компоненти във версиите 8.50-10.10, заради което Opera товареше процесора на 100% дори само при 8-10 отворени такива страници.

Дори под Windows, където с Опера идваше собствена, модифицирана версия на QT нямаше как да се гарантира че проблемите на QT са заобиколени. Най-малкото потребители, които вече са инсталирали глобално друга версия на QT не са чак такава рядкост (всъщност дори един от разработчиците на Опера беше писал преди време във форумите им че е в подобно положение). За това горе-долу от миналата есен те започнаха да правят собствена кросплатформена GUI библиотека, която замени QT в 10.50.

Що се отнася до функционалността на диалога за избор на файл, вграден в тулкита им - наистина ли вярваш, че едно единствено текстово поле, в което пишеш ръчно името на файла с пълен път до него и след това натискаш ентер, защото няма дори бутон 'ок' е "напълно функционално" и това че ми се вижда леко неудобно показва единствено че съм прекомерно претенциозен? Ако действително мислиш така ти пожелавам най-искрено разработчиците на някоя то програмите, които ползваш редовно да зарадват и теб с подобна "пълна функционалност". Струва ми се това би обогатило мирогледа ти.

Привет на всички. Искам да попитам ЗАЩО като вляза в някои сайтове с ОПЕРА и с МОЗИЛА то след като не цъкам по други страници или въобще не ползвам РС или не чета др. страници от табулаторите напр. за около 15-20 мин. и след това МОЗИЛАТА веднага ми отваря др. страница или подстраница от същия сайт а ОПЕРАТА вече ме е изхвърлила и трябва пак парола и да вляза наново. МНОГО е ДОСАДНО през 15-20 мин. да попълваш име и парола. Да знаете на какво се дължи и КАК да се оправи от опциите. Ще ви бъда много благодарна за помоща !!!

Привет на всички.

Искам да попитам ЗАЩО като вляза в някои сайтове с ОПЕРА и с МОЗИЛА то след като не цъкам по други страници или въобще не ползвам РС или не чета др. страници от табулаторите напр. за около 15-20 мин. и след това МОЗИЛАТА веднага ми отваря др. страница или подстраница от същия сайт а ОПЕРАТА вече ме е изхвърлила и трябва пак парола и да вляза наново. МНОГО е ДОСАДНО през 15-20 мин. да попълваш име и парола.

Да знаете на какво се дължи и КАК да се оправи от опциите.

Ще ви бъда много благодарна за помоща !!!

Като влезеш във въпросния сайт, натискаш десен бутон(за Opera) избираш "Презареждай през...." избираш примерно "през 5 минути".

Здравейте! Имам много досаден проблем с любимата ми Опера. Браузвах с 10.60, но почна да не ми зарежда коректно страниците. Примерно, отида на адрес, зареди ми страницата веднага и след няколко секунди... бял прозорец. Дам "рефреш" и я зарежда нормално, или понякога на мястото на текст има бяло поле. Да не би да ме е налазило нещо не знам? Сканирах със Суперантиспайеър, тя ми откри 7 вредни кукита в папката на флаш плейъра. Изчистих, рестартирах, но нямаше промяна. Деинсталнах и сложих 9.52. Пак така. Такъв проблем с другия си браузър - Хром, нямам. В момента пиша от Сий Мънки, понеже ми писна все да ме тормози операта. А, нещо важно предполагам. Използвам Ад Блокър - Ad Muncher v4.81. Но не знам дали е от него, понеже при изключен Мънчър също го прави. А между другото си инсталнах 9.60 Опера като преди това деинсталирах 9.52, изтрих папките на Опера в Моите документи и пуснах ЦКлийнър. Рестартнах, инсталирах 9,60, ама пак май има проблем. Знае ли някой защо може да се случва това?

Ето снимка от заглавната форумна страница:

Публикувано изображение

Редактирано от metodidamianov (преглед на промените)

Моят проблем е следния: от два месеца може би, след инсталиране на нова версия на Adobe Flash Player, от менюто с настройки отсъства опцията за разрешаване стартирането на видео от уебкамера. Преинсталирах Опера и Флаш плеъра, но няма ефект. Има ли някакво решение това?

post-44475-077741800 1280483756_thumb.gi

Редактирано от stoxx (преглед на промените)

Имам проблем след инсталация на последната версия 10.60. Не мога ръчно да импортирам сертификат. Дава следната грешка "Certificate installation failed". Някой може ли да ми помогне?

От вчера ползвам Опера и имам един въпрос за програмата. Има ли възможност като при Мозила за връща отново вече затворени табове? Може да се сетя и друго по-късно но в момента това е основното което ме интересува защото при Мозилата го има а тук не го виждам никъде :eek: Благодаря предварително за помощта :computer2:

Горе десният ъгъл има икона с кошче (trash can).

Публикувано изображение

Щракнете върху него и избирате кои табове да възстанови!

Публикувано изображение

Благодаря много. Но се появи още един проблем. Като имам линк за сваляне или прослушване някъде и като го натисна вместо да ме пита какво да прави направо отваря някакви йероглифи. Поне да тръгваше да сваля а то не. Изкарва само надписи на шльокавица без възможност да свалям или прослушвам примерно файла. това пък как мога да го оправя.

Някой знае ли защо се получава така ? Благодаря предварително !

Mozilla

Публикувано изображение

Opera

Публикувано изображение

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.