Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 1

Featured Replies

Здравейте! Искам да ползвам две опери на едно пц и да работят съвсем по отделно. Възмойно ли е това и как?

Редактирано от Kaloqn123 (преглед на промените)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 299,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• the professor
    the professor

тоя браузър стана много скапан като мина на версия 10... същото е с FF който обаче е боклук с няколко години по отдавна...

• Някой си беше играл да комбинира в едно български и английски речник - така например няма да ти маркира в червено написаното на английски, ако в момента ползваш българския речник. По този начин се ели

• Писал си противоречиво и неясно, неграмотно. Трябва ли да те цитирам?... "Явно е само при Opera проблема" "... не мога да влизам в сайта, в който се опитвам да вляза, и от IE, Safari, Chrome" "Сам

Публикувани изображения

Здравейте! Искам да ползвам две опери на едно пц и да работят съвсем по отделно. Възмойно ли е това и как?

Не знам дали е взможно това,но пробвай по този начин ( не гарантирам че ще стане,не съм пробвал):

1.Свали си руга версия на опере

2.Инсталирай я в друга папка на ПЦ-то

3.Късмет

Първи вариант - виртуално PC и втория вариант, който не е подходящ, ако искаш да ги ползваш едновременно - портативна. И с каква цел е това, защото в новите версии има т.нар. Private Tab, тоест, можеш да влезнеш анонимно или по-скоро като гост в някой форум, а в същото време на съседния таб да си регистриран. Просто пример.
  • 2 седмици по-късно...

Не можах да намеря отговора на въпроса ми по-напред и искам да попитам следното: възможно ли е в новите версии на Опера да се търси в текущата страница, в смисъл такъв както е при Мозилата да натиснеш 2 бутона и да търсиш някоя дума в страницата?

Ctrl+F

Някой ще ми каже ли как да спра проверката за налични ъпдейти на Opera? Ползвам 10.60 portable. При първото пускане след стартиране на компютъра тръгва сама да си инсталира нова версия, а аз не искам това.

Настройки (Ctrl+F12) > Разширени > Сигурност. Най-долу има опции при избора за актуализации! Ако не искате Опера да проверява и инсталира по-нови версии задайте "Непроверявай за нови".

Настройки (Ctrl+F12) > Разширени > Сигурност. Най-долу има опции при избора за актуализации! Ако не искате Опера да проверява и инсталира по-нови версии задайте "Непроверявай за нови".

Е, не предполагах, че е в "Сигурност" ... Благодаря ти много :wors: .

Здравейте!Днес за първи път инсталирах Опера 10.61 и имам въпрос. Как да настроя програмата,когато я отварям да не ми показва последно посетения сайт.Например сего посещавам калдата и излизам от операта.След като я пусна ми отваря пак тази страница. Как да го оправя?

Ако е на български: Настройки (Ctrl + F12) >>> Основни (таб)>>> Стартирай с... и си избираш!

Първи вариант - виртуално PC и втория вариант, който не е подходящ, ако искаш да ги ползваш едновременно - портативна. И с каква цел е това, защото в новите версии има т.нар. Private Tab, тоест, можеш да влезнеш анонимно или по-скоро като гост в някой форум, а в същото време на съседния таб да си регистриран. Просто пример.

Просто е - само трябва да се инсталират в отделни директории и ще си работят отделно и независимо една от друга, даже и едновременно. Говоря от личен опит - дълго време съм ползвал паралелно финална версия и заедно с нея някой снапшот, обикновено даже става да си прехвърлиш част от настройките от едната на другата версия.

Прав си. При мен не става, защото си ползвам моята си портативна версия, правена с ThinApp и за там логично това не е възможно, защото дори да ги пуснеш от различни дялове, за Windows те все едно ще са пуснати от едно и също място. Пробвах на виртуална машина с портативна версия правена по този метод и няма проблем, тоест, предполагам, че няма да има проблем и при обикновена инсталация да се копира папката с Opera и да се пусне от друго място и да са все едно две независими инсталации.

За мен това е най-добрият браузър. Мога само хубави неща да кажа за ОПЕРА. Ползвам я от край време и никога не ми е правила проблеми.. Едно от предимствата,което го обожавам е "опера турбо" тоест ако имате бавна връзка,страниците се оптимизират-всички картинки и пр.се избягват и се набляга на текста. :):)

В коментар 723 от темата поставих въпрос, свързан с отказ на версия на браузъра да стартира, поради налични, очевидно незатворени от предишна сесия 2 бр  процеси, показани в таск менажера. Получих отговор в коментар 739, свързан със съмнения за вирус в системата. Такъв нямаше, имам известна представа що е зараза и как да се боря с нея, а и скоро след това излезе нова версия, която не създаваше такъв проблем.

Сега вече актуалната версия е 10.62, но още при предишната 10.61 проблемът се появи отново, разликата е, че сега остава само 1 активен незатворен процес от предишна сесия, а не 2, както преди време.

Картинките са същите, но ето ги все пак със системното съобщение и ситуацията в таск менажера:

Публикувано изображение      Публикувано изображение

Спирам процеса и при повторна команда браузърът тръгва. Проблемът е непостоянен и не мога да го свържа с някаква зависимост или повтаряемост, която да го предизвиква.

Видимо е, че снимките са от ХР, но такъв проблем имам и при Se7en, само дето там е много по-рядко проявяващ се. Версиите са едни и същи - винаги актуалната финална.

Идеи? 

Същия проблем като горния и при мен.Също така от версия 10.6.... нагоре изключително бавен старт на браузъра.

Аз бих деинсталирал Opera и Flash, бих почистил всички папки и настройки в Documents and Settings, бих пуснал един CCleaner да зачисти включително и регистрите, след което бих инсталирал с classic инсталатора (от тук за финалните версии и от тук за бетите) с включена опция "Use the same profile for all users on this computer" и между другото, погледнете линка, който съм дал по-горе, ето този, където е описано, как сами, за две минутки ще имате напълно портативна Opera, като за целта се използва една програмка, също портативна, но всичко е описано в линка. Ако пак има подобен проблем, то е възможно причината да е в настройките, настройките за кеша, синхронизация, Unite, RSS, поща или нещо подобно, т.е. бъг в Opera, но повлиян от някои специфични настройки, защото ето примерно при мен, този проблем го няма, а сменям редовно версиите. Услугите, които не ползвам - Unite, RSS, поща, Turbo, torrent. Синхронизация ползвам и това е една от най-полезните услуги в Opera, въпреки че именно на синхронизацията може да се дължи някой отворен процес. По-специфични настройки, които си правя на моята Opera, ето някои: да не ми помни паролите, имам друг софтуер за целта - KeePass; махам проверката на Opera дали ми е основния браузър; махам проверката за нови версии; махам чавката на "Remember content of visited pages", Disk cache на Off и отметка на Empty on exit.

За мен това е най-добрият браузър.

Мога само хубави неща да кажа за ОПЕРА.

Ползвам я от край време и никога не ми е правила проблеми..

Едно от предимствата,което го обожавам е "опера турбо" тоест ако имате бавна връзка,страниците се оптимизират-всички картинки и пр.се избягват и се набляга на текста.

:ph34r::baby:

Откакто започнах да ползвам и предплатен мобилен интернет ползвам само Опера. За това време я опознах много по-добре отколкото за последните 10 г. ползване от време на време. Сега мога да кажа, че това е най-странният браузър. Странен е защото има изключително много скрити функции. Много от хората (и аз доскоро) си мислят, че щом няма толкова добавки, колкото лисицата и Хром, то значи не струва. А всъщност много от функциите, които другите ги придобиват само ако инсталираш добавка Опера си ги има вградени. Но има и още един куп скрити функции, за които трябва да се научиш как да ги активираш. Най-добрият пример е филтъра за реклами, това е един от най-често изтъкваните аргументи срещу Опера - че нямала ад-блок, а тя си има. Други скрити функции, за които в момента се сещам - вграден флаш-блок и възможност да ползваш скриптовете за Greasemonkey добавката на лисицата, без дори да можеш да инсталираш Greasemonkey на Опера.

А турбото е уникална функция, която е незаменима за бавен и най-вече ограничен от към трафик нет. Единствения начин да ползваш нещо подобно с другите браузъри е fastun.com, аз ги ползвам и двете в Опера, защото при фастун можеш да зададеш ниво на компресия на изображенията.

За съжаление Опера има и много бъгове и изглежда, че скоро няма да ги почистят до някакво приемливо ниво, защото е явно, че са си съсредоточили силите във войната с другите браузъри за скорост.

В коментар 723 от темата поставих въпрос, свързан с отказ на версия на браузъра да стартира, поради налични, очевидно незатворени от предишна сесия 2 бр  процеси, показани в таск менажера. Получих отговор в коментар 739, свързан със съмнения за вирус в системата. Такъв нямаше, имам известна представа що е зараза и как да се боря с нея, а и скоро след това излезе нова версия, която не създаваше такъв проблем.

Сега вече актуалната версия е 10.62, но още при предишната 10.61 проблемът се появи отново, разликата е, че сега остава само 1 активен незатворен процес от предишна сесия, а не 2, както преди време.

Картинките са същите, но ето ги все пак със системното съобщение и ситуацията в таск менажера:

Публикувано изображение      Публикувано изображение

Спирам процеса и при повторна команда браузърът тръгва. Проблемът е непостоянен и не мога да го свържа с някаква зависимост или повтаряемост, която да го предизвиква.

Видимо е, че снимките са от ХР, но такъв проблем имам и при Se7en, само дето там е много по-рядко проявяващ се. Версиите са едни и същи - винаги актуалната финална.

Идеи? 

Ето това е един малък (малък, защото не всеки го има този проблем) пример за бъг в Опера.

Виж това:

http://my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=628902

Аз бих деинсталирал Opera и Flash...

При мен на Windows 7 направи този номер буквално няколко минути след преинсталиране на компютъра, така че не бих търсил проблем в регистри или други остатъци. Но дори и така, CCleaner, ATF-Cleaner и Registry Repair са сред първите програми, които инсталирам след ОС и драйверите, при това не само за да ги имам в списъка.

Ползвам 4 браузъра, като всички те са лишени от разните "благинки", които предлагат - няма добавки, няма жестове, няма пароли, няма турбо, няма история, няма остатъчни бисквитки - голи браузъри, с активирана само проверка на правописа при тия, които предлагат тази опция.

Описаното обаче не изключва моя грешка, та затова и поставям проблема публично, но видимо той не е при всеки, както казва HristoX в коментара си (благодаря му за линка)..

П.П. В линка е дадено "лечение", но практически нямам какво да подобрявам, поне по отношение на компютъра с Windows 7.

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Да, не е при всеки. При мен няма такъв проблем на няколко компютъра които ползвам, но пък и съм с XP. Можеш да пробваш да изследваш процеса с Process Explorer и да гледаш за нещо необичайно. Ако искаш, по-късно (сега излизам) ще пусна линк с моя портативна Opera, последната стабилна версия, и ще пробваш с нея за известно време, защото ми е любопитно, при моите настройки и при виртуализиране с ThinApp дали би се появил подобен проблем. Аз не бих изключил и проблем/бъг в самия Windows, защото вярно, Opera пускат доста нови версии и оправят бъгове, но поне при мен, от няколко версии насам включително бетите, нямам проблеми с абсолютно нищо, т.е. и да има бъгове, не са такива, които да ме касаят и да ми пречат да ползвам съответната версия.

Има ли възможност да се увеличат любимите ми сайтове от Бързо набиране, да са повече от стандартните 8

Има ли възможност да се увеличат любимите ми сайтове от Бързо набиране, да са повече от стандартните 8

или от долу при спийд дайл имаш конфигуриране и си избираш да кажем 5 по 5 или десен бутон до тези осем, които имаш и пак си избираш от менюто конфигуриране.

Стандартно са 3х3, което мисля, че не е осем. Все едно - променят се или от бутончето, както вече казаха, или ръчно - намираш си speeddial.ini (opera:config#UserPrefs|SpeedDialFile) и си добавяш в него

[Size]
Rows=3
Columns=5

... като чисълцата, естествено, могат да варират.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

Привет на всички! Моят проблем се състои в следното имам скриптове, които искам да пусна през Опера, но така и не успявам. Направих папка UserJS в папката на инсталация на опера,задаох пътя към нея, поправих разширението user.js, ако не присъства в името и пак не успявам да ги подкарам. С последната версия на Опера съм 10.62, а операционната система е Windows 7. Същите тези скриптопве под Firefox си работят. НЯкой може ли да сподели малко опит? :)

Най-добре ни насочи към някой такъв скрипт, за да го проверим. Трудно е да гадаем.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.