Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост

Featured Replies

За охлювите и рибите ли? Да, съвсем сериозно.

Да спасяваш живота на живи същества е много позитивно действие. Това с охлювите сме го правили. С рибите са го правили мои учители в Тайван напр. Закупуват ги на самия риболовен танкер, казват има мантри и ги пускат в океана. Сега ще ти потърся снимка.

Ако имаш предвид само тези видове - съгласен съм.

По твоята логика, за да спася животните, трябва да ги изкупя, преди да ги убият?

Ако закупиш един танкер, това не значи че ще спрат да ги ловят.... След тях ще има още хиляди танкери...

Това не е решение на проблема.

В тоя род на мисли........

Не се притеснявай, не си само ти месояден. Такива са по-голяма част от населението на Земята. Особено  в западната част на земното кълбо. :)

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 73,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

По твоята логика, за да спася животните, трябва да ги изкупя, преди да ги убият?

Ако закупиш един танкер, това не значи че ще спрат да ги ловят.... След тях ще има още хиляди танкери...

знаеш ли какво прави приятелката ми,което може да ти даде идеи?

Направила си една организация,която събира пари за бедните деца в Аржентина(и аз й пращам пари)и всяко лято ги води на почивка в планината и почистват горите от боклуците,които оставят хората и освобождават животните от капаните.

Малко съм досадна,но много се гордея с нея.

Скепсис ще си пасне много по характер с нея,много е еспиритуална

Направила си една организация,която събира пари за бедните деца в Аржентина(и аз й пращам пари)и всяко лято ги води на почивка в планината и почистват горите от боклуците,които оставят хората и освобождават животните от капаните.

Малко съм досадна,но много се гордея с нея.

Скепсис ще си пасне много по характер с нея,много е еспиритуална

Радвам се, че има възможност да прави това.

Не можеш да спреш убийствата на живи същества. Това е утопия.Още по-малко като пишеш във форум.

Но можеш да правиш конкретни неща като това, което писах. Можеш да станеш и активистка на PETA или друга такава организация за хуманно отношение към животните.

Другото е да си чешем езиците, което за мен е малко лицемерно и безмислено.

Но ти решаваш. Просто си казвам мнението.

Гледайте, кво ще ви кажа, принудихте ме да пиша дълъг пост.......Писнало ми е от разглезени лапетии, които нищо не знаят за живота, а се изказват компетентно по всички теми. Много е лесно, когато си задоволен, когато мама и тате ти плащат сметките, когато живота ти не е всеки ден застрашен и най-голямата беда, която може да ти се случи е, да ти падне батерията на телефона, когато говориш с приятелка. Четете знайни и незнайни "авторитети", занимавате се с какви ли не простотии, а не сте видели нищо от този живот. През 80-те, не толкова далеч в миналото, но учих с човек, който беше ял плъхове, а същия беше видял изгризани уши и пръсти на трупове, в един лагер в Палестина....Не съдете хората, след като не сте изпадали в ситуации, различни от сигурния ви начин на живот.Какво знаете за глада, за страха, за това че след всяко заспиване, да не знаеш дали ще се събудиш? Интересно ми е ако изпаднете в екстремна ситуация, дали ще си спомняте от четеното или ще се превърнете в озверяло животно? Спирам, че зная от себе си-дълъг ли е поста, няма кой да си губи времето да го чете...

Така се прави. Браво на нея!

Много си ти е добър поста, даже.

когато човек иска,може Бел.Например съвета на Сепсис е много добър.Малко по малко всеки един от нас може да направи нещо.Но не мисля,че да бъдеш вегетарианец помагаш,просто заради цикъла на живота.Всико в природата е свързано по между си и ако природата е решила да ни направи месоядни е за нещо.

Не можеш да спреш убийствата на живи същества. Това е утопия.Още по-малко като пишеш във форум.

Но можеш да правиш конкретни неща като това, което писах. Можеш да станеш и активистка на PETA или друга такава организация за хуманно отношение към животните.

Другото е да си чешем езиците, което за мен е малко лицемерно и безмислено.

Но ти решаваш. Просто си казвам мнението.

Нямам възможност да участвам в такива организации, и както казах, промяната е индивидуална и лична. Съзнанието на хората се променя, когато сами са готови за това. Никакви организации не могат да променят мисленето на човечеството, докато то само не стигне до този етап.

Но се радвам, че има такива хора, които се борят и все пак спасяват поне малко животни от геноцида на който са подложени.

Гледайте, кво ще ви кажа, принудихте ме да пиша дълъг пост.......Писнало ми е от разглезени лапетии, които нищо не знаят за живота, а се изказват компетентно по всички теми. Много е лесно, когато си задоволен, когато мама и тате ти плащат сметките, когато живота ти не е всеки ден застрашен и най-голямата беда, която може да ти се случи е, да ти падне батерията на телефона, когато говориш с приятелка. Четете знайни и незнайни "авторитети", занимавате се с какви ли не простотии, а не сте видели нищо от този живот. През 80-те, не толкова далеч в миналото, но учих с човек, който беше ял плъхове, а същия беше видял изгризани уши и пръсти на трупове, в един лагер в Палестина....Не съдете хората, след като не сте изпадали в ситуации, различни от сигурния ви начин на живот.Какво знаете за глада, за страха, за това че след всяко заспиване, да не знаеш дали ще се събудиш? Интересно ми е ако изпаднете в екстремна ситуация, дали ще си спомняте от четеното или ще се превърнете в озверяло животно? Спирам, че зная от себе си-дълъг ли е поста, няма кой да си губи времето да го чете...

Напротив, не спирай.

Прочетох поста ти с интерес.

Може да ти приличам на хлапетия, но за жалост не съм. :D

За охлювите и рибите ли? Да, съвсем сериозно.

Да спасяваш живота на живи същества е много позитивно действие. Това с охлювите сме го правили. С рибите са го правили мои учители в Тайван напр. Закупуват ги на самия риболовен танкер, казват има мантри и ги пускат в океана. Сега ще ти потърся снимка.

Ако имаш предвид само тези видове - съгласен съм.

Купувал ли си им тритонетка?

Не съм.

Не ме яж, ще стрелям.

...

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Купувал ли си им тритонетка?

За това не съм се сещал. :)

Нямам възможност да участвам в такива организации, и както казах, промяната е индивидуална и лична.

Едното не противоречи на другото - напротив. Можеш да правиш съвсем простички, но полезни неща. Можеш да се подписваш във ФБ на петициите на PETA.

Или ето ти друга идея:

Публикувано изображение

"- Какви са митовете около вегетарианството на феноменалната Слава и толкова ли наистина месото е вредно за човека? - Историята тук е много интересна. Тя беше от 26 години вегетарианка, а аз от 17. На мен ми се счупи зъб. Слава ме прати при неин познат в Стоматологичния факултет. Тъй като предстоеше нещо като операция, ми взеха кръв за изследване. То показа, че хемоглобинът ми е много нисък. Отидох аз при нея с резултатите. Слава се допита до дарбата си и получи следното видение - една свещ с хубав пламък, но по едно време той се наклони, аха, да загасне, и пак се изправи. Рече ми така: "пламъкът - това си ти. Видението сега ми се сменя. Виждам тъмен тунел, а в него стои свещеник с кръст, готов да опява. Това те чака, ако не проядеш месо". Аз й отвърнах, че ще проям, ако и тя прояде, и понеже бяхме много близки тя се съгласи."

http://www.kaldata.com/forums/topic/205265-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82/page-2#entry2583564

Всеки се храни според разбиранията си, здравословното си състояние и не на последно място според джоба си.

Известно време бях вегетарианка, чувствах се зле и проядох месо.

Сега се чувствам добре и физически и психически.

И духовното ми ниво не е спаднало  :D :D :D

Браво на нея. Как някои хора могат да правят такива велики неща. Българка ли е? Месоядството има обаче и положителен аспект. Създава се карма - причинно/следствена връзка между човешката вълна на живот и вълната на живот-животни. Същото е и с растенията, ядем ги. Задължени сме им. Имаме дълг към тях. Ще трябва да им помагаме в бъдеще, да им връщаме дълга. С нас, мисля си, по подобен начин са се "хранили" вълните на живот ангели, архангели, тронове, (наричат ги и йерархии) с които сме съжителствали преди еони от време. Черпили са от нашата материя за да си набавят енергия за живот. И сега ни "помагат" - силно подозирам, че нашите фини тела, особено мисълта са по някякъв начин част от тях, т.е. Сега ние се "подхранваме" от тях. Така се вижда, че животът във вселената е ЕДИН и отделността във физическия свят е илюзия. Разбира се, всичко е по Божия План, нищо не лошо или сгрешено. Мисля, че дори "Първородният грях" не е грешка.

Нямам възможност да участвам в такива организации, и както казах, промяната е индивидуална и лична.

Напротив, не спирай.

Прочетох поста ти с интерес.

Може да ти приличам на хлапетия, но за жалост не съм. :D

Мисля за очите ви, не е добре да се взира човек в монитора и да чете дълги постове :whist: Противник съм на дългите постове, затова рядко пиша повече от 2 изречения. Понякога с една дума се казва повече отколкото с една страница. Естествено, ако събеседника има нужните познания, интелект и малко необременено от предразсъдъци и заблуди съзнание.

И разбира се, мотивът е най-вече състрадание към животното.

Но няма изрични забрани (освен за монасите). Подобно решение е нещо индивидуално и не могат да се налагат някакви задължителни правила. Буда Шакямуни, между другото, понякога е ядял месо. Разбира се, ние не сме буди, тъй че...

Будизъм (Буда Дхарма) или учението на Буда учи на състрадание към всички чувстващи същества, включително животните.

Как мога да причиня на друг състояние, което не е приятно или възхитително за мен?

~ Самюта Никая, стих 353

♥♥♥

Всички треперят от насилието.; всички се боят от смъртта. Като се поставяме на мястото на другите, не трябва да убиваме, нито да караме други да убиват.

~ Шакямуни Буда, Дхаммапада

♥♥♥

Публикувано изображениеЧовек не е велик, защото побеждава или наранява други живи същества. Човек е велик, защото се въздържа от победа или нараняване на други живи същества.

~ Шакямуни Буда, Дхаммапада

♥♥♥

Не наранявайте друг с това, което е болезнено за вас.

~ Будистката Сутра Уданаварга 5, 18

♥♥♥

На отворите на мравуняците, моля поставете доверени хора, които винаги да слагат храна и вода, захар и купчини зърна.

~ Нагарджуна, Лавров Венец, 249 - 50

♥♥♥

Всички Буди и Бодхисатви изначално са практикували принципа на велико състрадание. Страданието на живите същества е довело до великото им състрадание. От това велико състрадание извира великата мъдрост, и с тази велика мъдрост са постигнали пълното просветление.

~ Шакямуни Буда, Аватамсака Сутра

♥♥♥

Хората, които ядат месо, ще попаднат в ужасните пътеки на превъплъщение и ще страдат в безкрайна мъка. Хората, които ядат месо, никога не ще успеят да получат някакви заслуги или благословии, за които се молят. Месоядците правят така, че небесните същества да ги избягват, а другите земни същества да се страхуват от тях.

~ Шакямуни Буда, Сурангама Сутра

♥♥♥

Публикувано изображениеВсички светци се отвращават от яденето на кръв и плът... Небесните същества никога не доближават хора, ядещи месо, защото устата им винаги има противен дъх... Месото не е добро, не е чисто; яденето на месо събужда злото и разрушава заслугите и благословиите. Всички светци отричат яденето на месо!

~ Шакямуни Буда, Ланкаватара Сутра

♥♥♥

Забранявам яденето на всякакво месо, независимо дали животното е умряло естествено, или е убито. Никога не ще позволя на учениците ми да ядат месо и не ще позволя нито в настоящето, нито в бъдеще.

♥♥♥

Всички живи същества имат един произход. През безбройните прераждания всички живи същества са били роднини един на друг. Как можем да ядем плътта на роднините си?

♥♥♥

Хората, които ядат месо, разрушават великото милосърдно зрънце на своята Буда природа, и всички живи същества, като ги видят, ще ги напускат. Затова всички Бодхисатви трябва да се въздържат от яденето на плътта на всяко живо същество, тъй като ще им навлече безкраен грях.

~Шакямуни Буда, Брахмаджала Сутра

♥♥♥

Този, който желае щастие за себе си, като причинява страдание на другите, оплетен с връзките на омразата, не е свободен от омразата.

~ Шакямуни Буда, Дхамапада Сутра

Стига моля!

Обясних ти как стоят нещата в будизма. Има сутри, в които се препоръчва да не се яде месо, но това не е някакво общовалидно правило. Препрочети ми поста и питай нещо, ако не си разбрала.

Състраданието, трябва да е активно. Да се изразява в нещо, а не да хвърчи из облаците. Не можеш да твърдиш, че вегетарианството е критерий за духовна еволюция, само по себе си. Това са ала-бала.

Чао, засега!

Всеки се храни според разбиранията си, здравословното си състояние и не на последно място според джоба си.

Известно време бях вегетарианка, чувствах се зле и проядох месо.

Сега се чувствам добре и физически и психически.

Е ,и аз съм така. Но съм си оставил отворена скоба-когато и ако съм готов да стана пълен вегетарианец.

Иначе, и трудно се намира чисто вегетарианска храна. Също ,понякога е уморително да обясняваш житейските си избори , които могат да те направят център на внимание и да се прикриеш хапвайки малко. Не, че месните продукти не са с голямо съдържание на соя... Но както се вика "стандарт".

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Стига моля!

Обясних ти как стоят нещата в будизма. Има сутри, в които се препоръчва да не се яде месо, но това не е някакво общовалидно правило. Препрочети ми поста и питай нещо, ако не си разбрала.

Състраданието, трябва да е активно. Да се изразява в нещо, а не да хвърчи из облаците. Не можеш да твърдиш, че вегетарианството е критерий за духовна еволюция, само по себе си. Това са ала-бала.

Чао, засега!

Никъде не съм казала, че вегетарианството само по себе си е критерий да духовност

Но твоите думи,  противоречат на казаното от Буда.

Забранявам яденето на всякакво месо, независимо дали животното е умряло естествено, или е убито. Никога не ще позволя на учениците ми да ядат месо и не ще позволя нито в настоящето, нито в бъдеще.

Браво на нея. Как някои хора могат да правят такива велики неща. Българка ли е?

не,аржентинка е.

Никъде не съм казала, че вегетарианството само по себе си е критерий да духовност

Но ако твоите думи, че в някои сутри се препоръчва яденето на месо за верни,  те противоречат на казаното от Буда.

Бел,кажи ми какво гнусно и отвратително виждаш в това да не се яде месо?

С какво ще помогне на света?

Има ли някакъв смисъл изобщо в това и какъв е той?

не,аржентинка е.

Бел,кажи ми какво гнусно и отвратително виждаш в това да не се яде месо?

С какво ще помогне на света?

Има ли някакъв смисъл изобщо в това и какъв е той?

Да се яде или да не се яде?

нямам време да го видя до край,а искам да му обърна специално внимамие.Само не разбрах какво общо има робството и идеите на Хитлер във всичко това :speak:

Колко хора обиват,тюлени,слонове,чайки и други диви животни в ежедневието си за храна?

Аз пък ти предлагам да гледаш някой документален за цикъла на живота.Тази вечер ще се поразбъркам да намеря на български някой и ще ти го пратя.

Не забравяй,че единственото съвършенство,което съществува на планетата Земя,е Природата.

Нейните закони не подлежат на промяна,защото всичко е свързано по между си.

Информирай се,сериозно те моля,преди да бъдеш толкова радикална.

нямам време да го видя до край,а искам да му обърна специално внимамие.Само не разбрах какво общо има робството и идеите на Хитлер във всичко това :speak:

Колко хора обиват,тюлени,слонове,чайки и други диви животни в ежедневието си за храна?

Аз пък ти предлагам да гледаш някой документален за цикъла на живота.Тази вечер ще се поразбъркам да намеря на български някой и ще ти го пратя.

Не забравяй,че единственото съвършенство,което съществува на планетата Земя,е Природата.

Нейните закони не подлежат на промяна,защото всичко е свързано по между си.

Информирай се,сериозно те моля,преди да бъдеш толкова радикална.

Трябваше да изгледаш поне първата серия до край и щеше да разбереш.

А когато имаш време и възможност, изгледай всичките девет серии.

Общото между Хитлер, робството и убиването на животни от хората, е Расизмът.

Идеята, че една раса си мисли, че има право да властва над друга раса или биологичен вид.

Убиваш ли хлебарките, или мухите, или комарите?  Колко пъти си трепала с чехъла някоя "гадинка"?

Убиваш ли хлебарките, или мухите, или комарите?  Колко пъти си трепала с чехъла някоя "гадинка"?

а пък за мравките да не говорим ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.