Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост

Featured Replies

ами това и правим,но тя не го прави това с нас. :( От това следва,че пълноценен разговор не може да се проведе.

Да ме пита баш мене,дали обичам зайчета и да ми поства някакви си снимки на малтретирани зайци,показва колко малко е прочела постовете ми.И от това същото следва,че не ме уважава като събеседник и не знам защо си загубих цяла сутрин в празни приказки.

Ох нещо се поизнервих,отивам да се охладя страстите :(

Опознавателният процес между хората става много енергоемък, ако подхождаме с очаквания.

Затова в адвайта първото и най-основно нещо, на което се учим, е да нямаме очакване за плодовете от действията си. В смисъл, че действаш, всеки човек действа по един или друг начин, но ако работиш, общуваш без да имаш очаквания, най-малкото е, че не се натоварваш излишно психически. А има и още други полезни неща, които произтичат от липсата на очаквания. 

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 71,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не очаквах, че няма да ми разбереш мисълта.....а тя беше, че в Западната култура, месото си е храна, която никой не отрича, докато в източната, поради трудност да се изхранва огромното народонаселение, се принуждават да прилагат такива прийоми, като вегетарианството, даже е имало опити и да се научат на фотосинтеза, ама таман се научат да не ядат и вземат, че умрат

Не, разбрах те.

И там лапат месо. Китайската поговорка е, че всичко, което пълзи, плува или лети се яде. ;)

Виж индийската или китайската кухня. Изобщо не са вегетариански. Напротив.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Опознавателният процес между хората става много енергоемък, ако подхождаме с очаквания.

Затова в адвайта първото и най-основно нещо, на което се учим, е да нямаме очакване за плодовете от действията си. В смисъл, че действаш, всеки човек действа по един или друг начин, но ако работиш, общуваш без да имаш очаквания, най-малкото е, че не се натоварваш излишно психически. А има и още други полезни неща, които произтичат от липсата на очаквания. 

Те имат очакване всички да са като тях и знам, че трудно се възприемат хора мислещи различно от стреотипното мислене на масата.

Но аз нямам никакви очаквания от другите.Просто излагам фактите такива каквито са.

Всъщност, ти какво искаш да кажеш, че Буда проповядва ядене на месо и убиване на животни, или проповядва неядене на месо и е против  убиването на животни?

Мхм... Ми, ако след толкова обяснения не схвана какво казвам и след още толкова пак няма да схванеш.

Как другите схващат, пък ти - не? Не е щото си глупава, а е щото си инат. ;)

Ми, аз съм я приел. Но това значи ли да се съглася с нея? Има два варианта - или да си замълча, както правят умните хора или да опитам да обясня.

Ще пробвам за пореден път второто, но не толкова, заради нея, а защото може да е от полза за друг някой.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В темата за самодостатъчността цитирах следните думи на Миларепа: "Що се отнася до вътрешното ви търсене, откажете се от всичко, което увеличава самовлюблеността и вътрешните отрови, дори да изглежда добро. И обратно, практикувайте всичко, което противодейства на петте отрови и помагайте на другите същества, дори това да изглежда лошо."

В конкретния случай - ако човек е станал вегетарианец само, за да подчертава колко е извисен и духовно еволюирал, то това е пълен фарс и лицемерие. По-добре е да яде месо и да не се превзема.

Винаги има най-малкото и трети вариант. Нещата не са никога "или или"

Това дали един човек е фалшив или не, е приоритет на познание на самия човек. Затова погледа на всеки, който е решил да поеме по някакъв път за развитие, следва да не е вторачен в другите, а да концентриран навътре. Ти в момента разхищаваш ценна енергия, която би могъл да използваш за себепознание. 

Мотивите могат да бъдат различни. Може да е поради болест, може да е поради алергия, може да е във връзка с кръвната група, всичко може.

Защо реши, че при нея точно трябва да е превземка? Ако е така, то това ще отшуми с времето, отново ще прояде месо, това ще я накара да преосмисли и всичко останало около себе си, ако се случи. Проблем не виждам.

Едно време баба ми разказваше приказката "Стригано и косено", слушайте бабите си бе хора.....

Ми, аз съм я приел. Но това значи ли да се съглася с нея? Има два варианта - или да си замълча, както правят умните хора или да опитам да обясня.

Ще пробвам за пореден път второто, но не толкова, заради нея, а защото може да е от полза за друг някой.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В темата за самодостатъчността цитирах следните думи на Миларепа: "Що се отнася до вътрешното ви търсене, откажете се от всичко, което увеличава самовлюблеността и вътрешните отрови, дори да изглежда добро. И обратно, практикувайте всичко, което противодейства на петте отрови и помагайте на другите същества, дори това да изглежда лошо."

В конкретния случай - ако човек е станал вегетарианец само, за да подчертава колко е извисен и духовно еволюирал, то това е пълен фарс и лицемерие. По-добре е да яде месо и да не се превзема.

Първо, ако визираш мен, явно се оглеждаш в огледало.

Аз съм  откровена и никога не лицемернича, нито пък някога се превземам.

Тук всеки споделя това което е.

А аз излагам просто фактите от живота такива каквито са.

Това дали някой ще яде или не месо, си е негов личен избор.

В момента говорим  по темата за немесоядството, и няма как да обсъждам нещо друго.

След като съм приела идеята за ненасилие, няма как да защитавам нещо противоположно на тази идея.

Мхм... Ми, ако след толкова обяснения не схвана какво казвам и след още толкова пак няма да схванеш.

Как другите схващат, пък ти - не? Не е щото си глупава, а е щото си инат. ;)

Напротив, схванах много добре какво казваш, но искам да ми дадеш цитат от Буда, който доказва, че той препоръчва яденето на месо.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Напротив, схванах, но искам да ми дадеш цитат от Буда, който доказва, че той препоръчва яденето на месо.

Такъв цитат няма. Както няма и цитати относно сексуалната ориентация.

В шастрите е казано достатъчно относно храненето, а по-точно в аюрведа. Като написаното там не са закони, а препоръки. 

В шастрите е казано достатъчно относно храненето, а по-точно в аюрведа. Като написаното там не са закони, а препоръки. 

Аз питам Скепсис, защото след като твърди нещо, трябва да защити своето твърдение.

Така че, чакам неговия цитат, който да докаже твърдението му.

А аз съм готова с други цитати. ;)

Да.

––––––––––––––––––––––––

Значи, както посочих, важна е мотивацията, която стои зад едно действие. Привидно добродетелно действие, което се извършва с погрешна мотивация, т.е. с мотивация, която усилва привързаността към Егото и смущаващите емоции, е действие, което дава негативен резултат... Толкова е просто.

––––––––––––––––––––––––

Причината от будистка гледна точка да не се яде месо е описана напр. ТУК.

Но човек да стане вегетарианец, за да подчертава колко е духовен и извисен е напълно безмислено.

Така че, чакам неговия цитат, който да докаже твърдението му. 

Прочети горе какво написах. Прочети и "песента", и помисли малко преди следващия си пост, моля.

От месото съм се отказала съвсем осъзнато и по духовни причини.

Това кой колко е духовен, си е негов проблем.

Аз може да не съм будист, но пък приемам и поддържам идеята за ненасилието /Ахимса/, като най-етичната норма за осъзнатост.

:) Случайно или закономерно (кой знае? :) ) човекът съществува като всеяден !

Всичко що е протеин става за ядене ! Разбира се , че са необходими и елементи от неживата природа (разни соли да кажем и др.)....

А изпадането в крайности във всеки случай е признак на и води до както материална , така и идеална недостатъчност....! А това , че е възможно да се съществува в недостатъчност е факт който не подлежи на обсъждане !  :)

В същност си е най-добре да си в стационарно състояние с околната среда във всяко едно отношение ! :)

....да кажем една ракийка може да се пие с кисели краставички , ама на едно хубаво вино да не му подложиш нещо "мазничко" или пък "сухо" си е просто престъпление - не върви някак си с кисели краставички , въпреки високото ми уважение към тях !.... :D

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

От месото съм се отказала съвсем осъзнато и по духовни причини.

Това кой колко е духовен, си е негов проблем.

Аз може да не съм будист, но пък приемам и поддържам идеята за ненасилието /Ахимса/, като най-етичната норма за осъзнатост.

Прекрасно, мила.

Просто не съди прибързано. Ще ти дам пример. Нашият модератор или мои познати лекари, които работят в спешна помощ и всеки ден спасяват хора. Не са вегетарианци, нали?

Пък теб една хранилка за птичета те мързи да направиш...

Прекрасно, мила.

Просто не съди прибързано. Ще ти дам пример. Нашият модератор или мои познати лекари, които работят в спешна помощ и всеки ден спасяват хора. Не са вегетарианци, нали?

Пък теб една хранилка за птичета те мързи да направиш...

Защо се занимаваш с моята персона, не знам.

Какво правя или не правя, не е въпрос на публична дискусия.

Кой каквото прави, го прави за себе си.

Така че, престани да ме нападаш, а гледай себе си и си върви по твоя Път, а аз си вървя по моя.

Не знам, защо защитаваш месоядството, при положение че си приел да следваш Будизма.

.................

http://givoe.narod.ru/2_1.htm

http://givoe.narod.ru/

Защо се занимаваш с моята персона, не знам.

Какво правя или не правя, не е въпрос на публична дискусия.

Кой каквото прави, го прави за себе си.

Така че, престани да ме нападаш, а гледай себе си и си върви по твоя Път, а аз си вървя по моя.

Не знам, защо защитаваш месоядството, при положение че си приел да следваш Будизма.

.................

http://givoe.narod.ru/2_1.htm

http://givoe.narod.ru/

Първо от петте етически наставления, валидни за всички будисти, били те монаси или миряни, е “въздържание от отнемане на живот”.

В текстове като Дигха Никая Буда критикува кръвните жертви във ведическите обичаи, а в тези на Ангуттара Никая се обявява против професии, свързани с търгуването на животни.

За будизма големината на животното е пропорционална на тежестта на престъплението. Тоест да убиеш слон е по-страшно от това да убиеш куче. Идеята е, че в убийството на голямо животно се влагат повече целенасочени усилия. (текст Папанчасудани).

Будизмът и вегетарианството

Бихме сметнали, че първата повеля предполага съблюдаването на пълна вегетарианска диета, но както отбелязва Гомбрич вегетарианството е “на всеобщо почитание и рядко в употреба” в будистка Азия. В действителност, Буда не отхвърлял месото и дори се противял на идеята на Девадатта да въведе изцяло вегетарианска диета в монашеската сангха. (Виная Питака, ii.172-2) Според него всеки имал право на личен избор. Наистина вегетарианството става популярно в будизма на един по-късен етап, някъде около 700 години след смъртта му..

....

Т.е. всеки сам избира дали да трупа Крама чрез яденето на животни или не. ;)

Да ме пита баш мене,дали обичам зайчета и да ми поства някакви си снимки на малтретирани зайци,показва колко малко е прочела постовете ми.

тя и в Мъдростите лепнала една гадна снимка та...

тя и в Мъдростите лепнала една гадна снимка та...

Та...какво й е на снимката? Показва реалността такава каквато е.

Та...какво й е на снимката? Показва реалността такава каквато е.

има правила на форума първото което

и второто тук влизат малки деца, бременни и хора със слаби нерви

още нещо да не си разбрала

има правила на форума първото което

и второто тук влизат малки деца, бременни и хора със слаби нерви

още нещо да не си разбрала

А нещо по темата да кажеш?

Mда, Аумке. Ти си ужасно объркано и неориентирано същество, което може да изгуби цял ден да обяснява на някой, който практикува Дхарма, какво е Дхарма, на някой, който е мусулманин какво е Ислям и т.н.  И според някои колеги, трябва да съм мил и толерантен с теб. Не мисля. Няма да ти е от полза да следвам и да се съгласявам с капризите ти.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Питам пак: какво конкретно направи за съществата, освен да пишеш празни приказки в този и други форуми? Дадох ти достатъчно варианти - да станеш активистка на PETA, да направиш хранилка за птички, както и други конкретни неща.

Вместо това ме занимаваш с глупости. Мда...

А нещо по темата да кажеш?

чакам да захлади че да си запалим барбекюто на покрива

:bbq:

Само че не знам кой е объркания и лицемерния...

Ясно е. Значи аз съм прекалено деликатен и възпитан с теб.

И все пак, какво показваш с тези цитати - не знам. Бадр ми е другарче. Обяснил ми е доста неща относно неговата религия, за което съм му задължен. Тъй че не ми цитирай стари постове извадени от контекста.

В исляма има някои доста хуманни правила относно отношението към животните. Както и в иудаизма.

Питах ТИ конкретно какво правиш по въпроса, освен да се фръцкаш тук колко си духовна?

Моля, кажи?

Питах ТИ конкретно какво правиш по въпроса, освен да се фръцкаш тук колко си духовна?

Моля, кажи?

Тук е мястото да припомня любимата поговорката за трите пръста... Ом... :dancing18:

Никой не може да те въвлече в нищо, ако сам не му позволиш или по-скоро сам не си позволиш да се въвлечеш... 

Никой не може да те въвлече в нищо, ако сам не му позволиш или по-скоро сам не си позволиш да се въвлечеш... 

Разбира се. Не се въвличам. Просто съм силно озадачен.

Все едно говоря с някакво малко, разглезено и капризно хлапе.

Или обяснявам лошо... Но не, защото повечето хора ме разбират.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.