Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост

Featured Replies

Бел в това няма нищо лошо.Лошото,е че останалите,които не са направили този избор ги заклеймяваш като бездушни,расисти и какво ли още не.И това не е така.

Обичаш ли зайчетата?Публикувано изображение

А рибките? А агънцата, а прасенцата, а пиленцата, а теленцата...?

Тогава защо мен ме наричаш радикалист?

Това че съм приела идеята за ненасилието и хуманността, като смисъл на живота, прави ли ме радикалист?!

Не карам никого да спре да яде месо. Не карам никого да не харасва насилието и убийството. Нека всеки бъде такъв какъвто е и да прави това, което му харесва.

Аз просто споделям моите възгледи, без да ги налагам на никого.

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 71,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако не следваш идеал, то рискуваш да следваш само собствените си импулси и желания.

Опитвах се да обясня, че поради неопитност и сляпо доверяване на авторитети, се създава напълно погрешен идеал, в който несъзнателно се проектират собствените ти желания и импулси. И обикновено някой умело се възползва от това и те води в погрешна посока.

Опитвах се да обясня, че поради неопитност и сляпо доверяване на авторитети, се създава напълно погрешен идеал, в който несъзнателно се проектират собствените ти желания и импулси. И обикновено някой умело се възползва от това и те води в погрешна посока.

А би ли споделил, твоите авторитети и идеали кои са?

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Много точно.

Но както и да го въртим и сучем, все стигаме до доверието.

Дали ще се доверим на идеал, на учител, на кауза или на себе си - без доверие, не става. А доверието е и верою, вяра.

Човек е точно това, в което вярва. Ако вярва, че не може да промени света, аз му вярвам, че не е в състояние. Но ако вярва, че може, пак вярвам, че е точно така.

Разбирам.

Но на практика най-често онези, които не знаят, че не могат да покорят Еверест, го покоряват. Парадоксално на пръв поглед, но факт. Имат предимството да не са обременени с мисъл за невъзможност, да не са станали рутинни последователи на житейски навици.

да и новороденото птиченце се обрича на сигурна смърт,точно защото си няма и на идея,че всичко си има време и за някои неща трябва да си подготвен,както физически,така и психически.

Във иформацията му е майката ;)

да и новороденото птиченце се обрича на сигурна смърт,точно защото си няма и на идея,че всичко си има време и за някои неща трябва да си подготвен,както физически,така и психически.

Във иформацията му е майката ;)

Така де, и аз това казвам - да се живее е "опасно" занимание. Съвсем сериозно при това. Нищо, че се усмихвам.

Тези, които са дръзки, живеят може би по-кратко, но по-интензивно.

Има нещо верно в това, че животът на "бързи" обороти приключва по-бързо.

Но животът, за всеки един от нас, приключва рано или късно. Това е факт. Може би не е чак толкова важно, в крайна сметка, дали си просто жив, а как си жив?

Бълбукам си... ;)

Обичаш ли зайчетата?

А рибките? А агънцата, а прасенцата, а пиленцата, а теленцата...?

Тогава защо мен ме наричаш радикалист?

Това че съм приела идеята за ненасилието и хуманността, като смисъл на живота, прави ли ме радикалист?!

Не карам никого да спре да яде месо. Не карам никого да не харасва насилието и убийството. Нека всеки бъде такъв какъвто е и да прави това, което му харесва. Аз просто споделям моите възгледи, без да ги налагам на никого.

нямам нищо против твоите възгледи,а възгледите ти към останалите месоядни.

Хайде да видим дали ще си отвориш малко съзнанието и ще разбереш какво всъщност искам да ти кажа.

С този ти пост ми доказа,че изобщо не си прочела постовете ми,хванала си се за две думи и от там не излизаш.

Така де, и аз това казвам - да се живее е "опасно" занимание. Съвсем сериозно при това. Нищо, че се усмихвам.

Тези, които са дръзки, живеят може би по-кратко, но по-интензивно.

Има нещо верно в това, че животът на "бързи" обороти приключва по-бързо.

Но животът, за всеки един от нас, приключва рано или късно. Това е факт. Може би не е чак толкова важно, в крайна сметка, дали си просто жив, а как си жив?

Бълбукам си... ;)

я се опитай да избълбукаш нещо по темата ;)

Но твоите думи,  противоречат на казаното от Буда.

Аумке, драга, да спориш с мен по доктринални въпроси относно будизма е съвършено абсурдно. Това най-деликатно казано. Това в Ланкаватара-сутра се отнася за шраваките, които трябва да стъпят на пътя на бодхисатвите. В Пали-канона в частта за Виная няма забрана за ядене на месо.

Преди своята Махапаринирвана Буда яде месо, както е описано в Махапаринирвана-сутра... Изобщо, осъзнай се. Не съм авторитет, кхенпо или нещо такова. Но в тази тема знанията ми превъзхождат твоите в пъти.

Занимавам се с тази традиция от повече от 15 г и то не като чета разни объркани писания от нета и УИКИ.

Моля, малко по-сериозно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

А били споделил, твоите авторитети и идеали кои са?

О, лутал съм се много....Минах през различни периоди, на Че, но с времето разбрах, че е бил обикновен престъпник, после малко се заплеснах по православието, даже следвах теология, наливали са ми и светлото бъдеще на комунизма, както и синята идея......Сега съм просто един застаряващ циник, който го вълнува курса на долара, цената на хранителните стоки, алкохола и цигарите, спорт и жени естествено.... Радвам се като дете на добър филм или книга и може би подсъзнателно откривам идеите заложени от авторите, но предпочитам да не задълбавам.....С две думи, мъча се да бъда от оцеляващия вид, като избягвам да се влияя от авторитети и идеите им. Просто един скучен чичка на средна възраст, знаещ качествата и възможностите си, с мечти ограничени от действителността.

ПП Семеен съм....

Аумке, драга, да спориш с мен по доктринални въпроси относно будизма е съвършено абсурдно. Това най-деликатно казано. Това в Ланкаватара-сутра се отнася за шраваките, които трябва да стъпят на пътя на бодхисатвите. В Пали-канона в частта за Виная няма забрана за ядене на месо.

Преди своята Махапаринирвана Буда яде месо, както е описано в Махапаринирвана-сутра... Изобщо, осъзнай се. Не съм авторитет, кхенпо или нещо такова. Но в тази тема знанията ми превъзхождат.

Занимавам се с тази традиция от повече от 15 г и то не като чета разни объркани писания от нета и УИКИ. Моля, малко по-сериозно.

ох не го разбрах това с всичките тези термини :(

я се опитай да избълбукаш нещо по темата ;)

Хихи, вегетарианка съм и съм "пристрастна" по въпроса. :biggrin:

Но и за мен веганизмът е "крайност". За други е може би най-висша форма на съзнателност. В аюрведа тези неща са описани прекрасно, като са дадени и продуктите, подходящи за всяка доша.

Съм на мнение, че човек следва да се храни така, както е естествено за него. Да не се тъпче, да не преяжда, с мярка и с наслада, бавно и с благодарност. От друга страна, има много велики медиатори, които са били месоядни.

Нито съм войнствена, нито радикална. Просто съм малко повече идеалист.

Ами, ами... Войнствена и радикална си, защото идеалистите от този тип са най-войнствените и радикалните същества... ;)

О, лутал съм се много....Минах през различни периоди, на Че, но с времето разбрах, че е бил обикновен престъпник, после малко се заплеснах по православието, даже следвах теология, наливали са ми и светлото бъдеще на комунизма, както и синята идея......Сега съм просто един застаряващ циник, който го вълнува курса на долара, цената на хранителните стоки, алкохола и цигарите, спорт и жени естествено.... Радвам се като дете на добър филм или книга и може би подсъзнателно откривам идеите заложени от авторите, но предпочитам да не задълбавам.....С две думи, мъча се да бъда от оцеляващия вид, като избягвам да се влияя от авторитети и идеите им. Просто един скучен чичка на средна възраст, знаещ качествата и възможностите си, с мечти ограничени от действителността.

ПП Семеен съм....

Хаха, послеписът ти прозвуча направо, като диагноза. :wink12:

Бъзикам се, разбира се.

От друга страна, има много велики медиатори, които са били месоядни.

И от друга, както казах, има много манекенки, които са вегетарианки. Не че имам нещо против манекенките. ;)

Хаха, послеписът ти прозвуча направо, като диагноза. :wink12:

Бъзикам се, разбира се.

Просто предупреждавам, да не се влюбвате...;)

ох не го разбрах това с всичките тези термини :(

Знам. Дълго ще е да обяснявам... Значи просто колежката или може да ми повярва, или да продължи да ми пляска разни лошо преведени цитати от нета.

С две думи, обаче, Виная са правилата за поведение на монасите и светските будисти в Палийския канон. Там няма забрана за ядене на месо.

Просто предупреждавам, да не се влюбвате... ;)

Е, недей така, любовта е най-хубавата самскара.

Чудесна възможност да изпиташ състоянието "да забравиш за себе си" или "да изгубиш себе си в другия".

Поздрав с едно парче в тази връзка:

Там няма забрана за ядене на месо.

Просто няма месо......Лапат варен ориз и се радват, че и това има.

Значи просто колежката или може да ми повярва, или да продължи да ми пляска разни лошо преведени цитати от нета.

ох късмет ти пожелавам,мене изобщо не ме разбра :(

Не знам може и аз да не се изразявам добре,но мисля,че добре съм обяснила,знам ли :(

Просто няма месо......Лапат варен ориз и се радват, че и това има.

Не съвсем.

Режимът на живот в един манастир е примерно такъв: става се към 3:30, после има разни практики, закуска, после пак практики и учене, обяд, малко свободно време, пак практика и учене и не се вечеря. Лягаш към 8:30 - 9:00. Като в казармата. Не че се спазва навсякъде, но по принцип би следвало да е нещо подобно. Не можеш да се излапаш една мешана скара на обяд и после да продължиш да следваш този ритъм.

Не знам може и аз да не се изразявам добре,но мисля,че добре съм обяснила,знам ли :(

Ми, не... Май никой не се справя.

Поне 5-6 човека пробвахме, но не става засега.

Ми, не... Май никой не се справя. Поне 5-6 човека пробвахме, но не става до сега.

Ми...преустановете най-сетне напъните и я приемете такава, каквато е, тук и сега. 

Ми...преустановете най-сетне напъните и я приемете такава, каквато е, тук и сега. 

ами това и правим,но тя не го прави това с нас. :( От това следва,че пълноценен разговор не може да се проведе.

Да ме пита баш мене,дали обичам зайчета и да ми поства някакви си снимки на малтретирани зайци,показва колко малко е прочела постовете ми.И от това същото следва,че не ме уважава като събеседник и не знам защо си загубих цяла сутрин в празни приказки.

Ох нещо се поизнервих,отивам да се охладя страстите :(

Не съвсем.

Не очаквах, че няма да ми разбереш мисълта.....а тя беше, че в Западната култура, месото си е храна, която никой не отрича, докато в източната, поради трудност да се изхранва огромното народонаселение, се принуждават да прилагат такива прийоми, като вегетарианството, даже е имало опити и да се научат на фотосинтеза, ама таман се научат да не ядат и вземат, че умрат....В последните години, се пръкнаха какви ли не учители, които налагат източното мислене, на нас-западните хора....Кампанията се води в огромни мащаби и се наливат огромни средства и както се вижда, имат успех.....

Преди своята Махапаринирвана Буда яде месо, както е описано в Махапаринирвана-сутра... Изобщо, осъзнай се. Не съм авторитет, кхенпо или нещо такова. Но в тази тема знанията ми превъзхождат твоите в пъти.

Занимавам се с тази традиция от повече от 15 г и то не като чета разни объркани писания от нета и УИКИ.

Моля, малко по-сериозно.

Всъщност, ти какво искаш да кажеш, че Буда проповядва ядене на месо и убиване на животни, или проповядва неядене на месо и е против  убиването на животни?

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Ми, аз съм я приел. Но това значи ли да се съглася с нея? Има два варианта - или да си замълча, както правят умните хора или да опитам да обясня.

Ще пробвам за пореден път второто, но не толкова, заради нея, а защото може да е от полза за друг някой.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

В темата за самодостатъчността цитирах следните думи на Миларепа: "Що се отнася до вътрешното ви търсене, откажете се от всичко, което увеличава самовлюблеността и вътрешните отрови, дори да изглежда добро. И обратно, практикувайте всичко, което противодейства на петте отрови и помагайте на другите същества, дори това да изглежда лошо."

В конкретния случай - ако човек е станал вегетарианец само, за да подчертава колко е извисен и духовно еволюирал, то това е пълен фарс и лицемерие. По-добре е да яде месо и да не се превзема.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.