Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост

Featured Replies

Ти и не спориш, а клеветиш.Има огромна разлика.

Клеветя ли? Би ли ни казал какъв е възгледа за животните в исляма? На какво се основава правото ни да ги експлоатираме и ядем?
  • Отговори 1,1k
  • Прегледи 73,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Клеветя ли? Би ли ни казал какъв е възгледа за животните в исляма? На какво се основава правото ни да ги експлоатираме и ядем?

Ти написа

...за животните като бездушни обекти или биомеханизми няма да споменавам

Но никъде в Исляма, те не са описани като биомеханизми или бездушни обекти.

Сулайман наследи [пророчеството от] Дауд, и рече: “О, хора, бяхме научени на говора на птиците и ни се даде от всяко нещо. Това е явната благодат.”

17. И бяха събрани за Сулайман воините му от джинове, хора и птици под строй.

18. Когато пристигнаха в Долината на мравките, една мравка рече: “О, мравки, влезте в жилищата си, за да не ви премажат Сулайман и воините му, без да усетят!”

19. Той се засмя на словата є, рече: “Господи мой, отреди ми да бъда признателен за дара, който Ти дари на мен и на родителите ми, и да върша праведни дела, които Ти одобряваш, и ме въведи с Твоята милост сред праведните Си раби!”

20. И направи той преглед на птиците, и рече: “Защо не виждам папуняка, или го няма?

21. Ще го мъча със сурово мъчение или ще го заколя, ако не ми донесе явен довод.”

22. Но [папунякът] не се забави дълго и рече: “Узнах нещо, което ти не си узнал. Донесох ти от Саба сигурна вест.

Предполагам, че агнетата, които принасяте в жертва на Аллах умират преизпълнени с радост, че ще срещнат своя създател. :lol6:

Предполагам, че агнетата, които принасяте в жертва на Аллах умират преизпълнени с радост, че ще срещнат своя създател. :cheers:

Предполагам достатъчно ясно посочих против какво възразявам.

Радост или мъка са все чувства, а бездуховни или бездушни обекти няма да изпитват чувства.

Ти ядеш ли месо?

Редактирано от badr (преглед на промените)

Предполагам достатъчно ясно посочих против какво възразявам.

Радост или мъка са все чувства, а бездуховни или бездушни обекти няма да изпитват чувства.

Ти ядеш ли месо?

--------------------

Проблемът в този случай не е в ядене/неядене на убити животни.

Проблемът е, че има колективно ритуални жертвоприношение на висши бозайници, без да им е известно на мнозинството от мюсулманите на истинските причини и следствия от от този магичен акт.

И моралната страна на тази режисирана масова касапница, на която наблегна Скептика, е по-малкото зло.

Голямото зло е КОГО "храните" с животинските етери и астрални субстанции?

Навярно ще трърдите, предполагам, че Е нещо много, много възвишено, но пък жадно за животинска кръв?

Да не бъде!

--------------------

И не ми давай примера с коленето на агнета по Гергьовден - обичая е взаимстван от мюсулманите през 500 - те гонини оцеляване на българите под шапката на Падишаха.

--------------------

Проблемът в този случай не е в ядене/неядене на убити животни.

А в какво е?

Проблемът е, че има колективно ритуални жертвоприношение на висши бозайници, без да им е известно на мнозинството от мюсулманите на истинските причини и следствия от от този магичен акт.

Естествено на мен не са ми известни причините и следствията, които ти си представяш.

Но както виждам твърдиш че те са истинските.Ще ми посочиш ли тези прични и следствия, заедно с някакви безспорни доказателства за тяхната истинност.

И моралната страна на тази режисирана масова касапница, на която наблегна Скептика, е по-малкото зло.

Голямото зло е КОГО "храните" с животинските етери и астрални субстанции?

Навярно ще трърдите, предполагам, че Е нещо много, много възвишено, но пък жадно за животинска кръв?

Да не бъде!

Храним първо онези, които нямат възможност да си позволят.Но не с кръв.Кръвта е забранена за консумация в Исляма.

И не ми давай примера с коленето на агнета по Гергьовден - обичая е взаимстван от мюсулманите през 500 - те гонини оцеляване на българите под шапката на Падишаха.

Надявам се и закланото от Аврам теле, за посрещане на тримата му гости(предобраз на троицата), описано в СЗ, книга на почит у християните - ще е по подходящ пример за произход на този обичай, а не Падишаха

Въпросът не е ли дали животните искат да ги е ядем? Това, че сме месоядни не аргумент, защото по тази логика можем да се върнем и към канибализма, нали? Също така сме надарени с разсъдък, който ни кара да се питаме дали е по-етично да сме вегетарианци или не. Темата, така както е зададена е ярък пример за безумно раздутото ни его като вид...

За юдейо-христянско-мюсулманския възглед за животните като бездушни обекти или биомеханизми няма да споменавам.

Проумейте най-после, че хората са ВСЕЯДНИ животни, като прасето и кокошката, като нашите най-близки родственици - шимпанзетата!

Язък, че толкова защитаваше еволюционната теория.

Проумейте най-после, че хората са ВСЕЯДНИ животни, като прасето и кокошката, като нашите най-близки родственици - шимпанзетата!

Язък, че толкова защитаваше еволюционната теория.

-------------------

Уважаеми потребителю, протестирам - хората не са животни,

или поне НЕ СА САМО животни.

И не сме раби /роби/ на никого.

И Абсолюта никога нищо не ни е низпостлал, защото самите ние сме/съдържаме частица от Абсолюта.

Той, Всевишния, не иска ние да сме му роби.

Роби желае да му бъдем Демиурга, съществото от Лунната планина, от Синай.

-------------------

Всеки си избира на кого да служи, а някои избираме да служим на себе си и на човечеството.

Аллах Акбар! ;) ;) ;)

-------------------

Уважаеми потребителю, протестирам - хората не са животни,

или поне НЕ СА САМО животни.

И не сме раби /роби/ на никого.

И Абсолюта никога нищо не ни е низпостлал, защото самите ние сме/съдържаме частица от Абсолюта.

Той, Всевишния, не иска ние да сме му роби.

Роби желае да му бъдем Демиурга, съществото от Лунната планина, от Синай.

-------------------

Всеки си избира на кого да служи, а някои избираме да служим на себе си и на човечеството.

Аллах Акбар! :cool::help::)

И като не ядеш месо, и си мислиш че с това си по-близо до абсолюта ( някакво твое божество ) , и плюеш другите свободно, постигаш ли нещо ???

Може би божественост по твоите представи нали.. хахахаха http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Вало, мислех те за по интелигентен... уви...

Неверниците сме прост, необразован и ниско интелигентен народ. Затова и ни е трудно да схванем мъдростта на исляма. :( Уважаеми мюсулмани, това че в Корана има говорещи папуняци влошава нещата още повече. Ако ислямът признава животинския психизъм, т. е. наличието у тях на някакви душевни процеси, каквито са емоциите, то на какво основание ги ядем и експлоатираме? В западната философия триото Декарт, Лайбниц и Волф са се опитали да оправдаят варварското отношение към животните като са постулирали безсмъртната anima rationalis (разумна душа) и са се постарали да изкопаят огромна пропаст между човека и животното, за да докажат тяхното пълно соматично и психическо различие. Но това схващане се корени в Стария Завет, т. е. в юдаизма, както споменах. Прочие, критиката ми не е насочена срещу исляма, но понеже повдигате въпроса само ще припомня често срещаното при схоластиците положение "Operari sequitur esse" ("Действието следва съществуването"), т. е. всяко нещо дейтва съобразно своята природа, в която потенциално се съдържат всичките му прояви. Затова е без значение какво едно божество (не казвам Бог) твърди за себе си или какви атрибути му приписват неговите последователи. Природата му се разкрива в неговите действия, но не недоказуемите (като сътворението), а напр. в повелите, които отправя. Курбанът е един от основните ибадети в исляма, нали? Това по повод репликата на Вал. Не ми се ще да навлизам в метафизичната страна на въпроса, отнасяща се до връзката, която се установява не само между извършителят на жервоприношението и неговото божество, но и между тях и жертвата, но с две думи тя е казуална... Който трябва ще разбере. И накрая на въпроса на Бадр - не ям месо от доста време, но не съм пропагандатор на вегетарианството. В определени случаи и определени обстоятелства яденето на месо е допустимо, но това е друга тема.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Уважаеми мюсулмани, това че в Корана има говорещи папуняци влошава нещата още повече. Ако ислямът признава животинския психизъм, т. е. наличието у тях на някакви душевни процеси, каквито са емоциите, то на какво основание ги ядем и експлоатираме?

Уважаеми Скептико.Твоето твърдение бе за цитирам:

За юдейо-христянско-мюсулманския възглед за животните като бездушни обекти или биомеханизми няма да споменавам.

Аз твърдя че то е неистина .На какво основание ги ядем е друг въпрос.Ако желаеш може да го разгледаме.

В западната философия триото Декарт, Лайбниц и Волф са се опитали да оправдаят варварското отношение към животните като са постулирали безсмъртната anima rationalis (разумна душа) и са се постарали да изкопаят огромна пропаст между човека и животното, за да докажат тяхното пълно соматично и психическо различие.

Кое наричаш варварско отношение към животните пак е друг етичен въпрос.Мненията в Западната философия по този въпрос, незнайно защо, не са повлияли на европейците да не ядат месо.

Виж западноевропейските лекари съвсем не препоръчват лишаването от месо.Те варвари ли са?

Прочие, критиката ми не е насочена срещу исляма, но понеже повдигате въпроса само ще припомня често срещаното при схоластиците положение "Operari sequitur esse" ("Действието следва съществуването"), т. е. всяко нещо дейтва съобразно своята природа, в която потенциално се съдържат всичките му прояви.

Може да е често срещано, но не и в исляма.Това е голям ширк.Не мога да взема отношение м/у твоето мнение и друго пак твое мнение.Така погледнато винаги ще си прав.

Надяваме се на твоята благосклонност, за да ни осведомяваш навреме за нововеденията, които планираш, та да сме наясно и ние.

Тъй де откъде накъде ще търсим авторитетни източници.Направо ще се допитваме до теб.

Така ще знаем всички изменения в юдейо-христянско-мюсулманския възглед.И което е по-важно няма да минаваме за варвари.

Затова е без значение какво едно божество (не казвам Бог) твърди за себе си или какви атрибути му приписват неговите последователи. Природата му се разкрива в неговите действия, но не недоказуемите (като сътворението), а напр. в повелите, които отправя.

Те в случая са повече от ясни.Нахрани себе си и семейството си, и не забравяй бедните.

Курбанът е един от основните ибадети в исляма, нали? Това по повод репликата на Вал.

Не, не е задължителен ибадет.Разпостранен да.Основните са таухид,салат,сиам,закят, хадж.

Не ми се ще да навлизам в метафизичната страна на въпроса, отнасяща се до връзката, която се установява не само между извършителят на жервоприношението и неговото божество, но и между тях и жертвата, но с две думи тя е казуална... Който трябва ще разбере.

Глупости.

И накрая на въпроса на Бадр - не ям месо от доста време, но не съм пропагандатор на вегетарианството. В определени случаи и определени обстоятелства яденето на месо е допустимо, но това е друга тема.

Няма как да е друга тема.Или одобряваш, или неодобряваш яденето на месо.

Извинявайе, че се намесвам в дискусията Ви, но защо, мамка му, спорите атеисти, агностици, християни и мохамедани в тема, която е озаглавена "Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост" , при положение,че нито един от Вас не вярва и не мисли, че би могъл да достигне "божественост" ?

Защо питам ли ?

Ами защото ако сте атеист - за Вас "божественост" е безсмислица.

Ако сте християнин или мохамедамин-за "да постигнеш божественост" е ерес и дяволско ( иблисово) внушение.

Щом спорите и ви харесва - нямам нищо против.

Ама замислете се малко де.

За чий го дървите в тази тема, като "за или против вегетарианството" си има отделна тема в дру раздел ?

Тук става дума за съвсем друга цел на въздържанието от месо......

p.s. За маймуняците горните ми въпроси не важат.При тях положението е малко по-особенно, тъй като те не се вместват в категориите, които съм изброил.

Извинявайе, че се намесвам в дискусията Ви, но защо, мамка му, спорите атеисти, агностици, християни и мохамедани в тема, която е озаглавена "Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост" , при положение,че нито един от Вас не вярва и не мисли, че би могъл да достигне "божественост" ?

Защо питам ли ?

Ами защото ако сте атеист - за Вас "божественост" е безсмислица.

Ако сте християнин или мохамедамин-за "да постигнеш божественост" е ерес и дяволско ( иблисово) внушение.

Щом спорите и ви харесва - нямам нищо против.

Ама замислете се малко де.

За чий го дървите в тази тема, като "за или против вегетарианството" си има отделна тема в дру раздел ?

Тук става дума за съвсем друга цел на въздържанието от месо......

p.s. За маймуняците горните ми въпроси не важат.При тях положението е малко по-особенно, тъй като те не се вместват в категориите, които съм изброил.

Вината този път е моя.Подкачих Скептика малко по грубичко от допустимото

Извинявам се за което.

Няма нищо, Бадр. Обвини ме, че послъгвам и какво от това. И аз се заяждам понякога. Радвам се да науча, че курбанът не е задължителен ибадет и оставам с надеждата някога да се откажете от него.

какво има да му мислите за това немесоядство, не трябва да се убиват и ядат животни, защото това е варварско и не хуманно нещо, едно интелигентно (разумно) същество за каквото се водите вие хората, трябва да е под достойнството му да убива животни и да ги яде след като може да се храни и само с растения.

я сега колко от вас ще се откажат да ядат месо, ами почти николко, защо ли е така , кого ли питам ха ха ха .........

мога ли да попитам Глобалния модератор защо ми е преместил поста ...............

сега да ви напиша и защо всъщност ядете месо, пък ако искаш го пращай и в кошчето за боклук все ми е тая. Явно модератора изобщо не се интересува от живота на животните щом ми е пратил поста в раздел за Свободното време, той модератора сигурно в това свободно време ловува риба, тоест убива живи риби.

ядете месо понеже извънземните разуми, които са ви поробили черпят по-добра мисловна енергия от вас когато преживяте месо

и защо е толкова вкусно да ядете месо, защото разумите ви пускат много хубави мисли при яденето му и на вас ви става хубаво и вие от своя страна излъччвате много мисловна енергия и те се хранят с нея .........................

Oбаче, не схванах защо извънземните предпочитат да сме месоядни. Изобщо имаш ли намерение да обосноваваш своите твърдения или само ще ги свеждаш до знанието ни. По темата: ако въпросът е дали месото е полезно или вредно при следването на даден духовен път, мисля че в повечето религии има практики като постене, при които се счита, че се пречистваме и подготвяме да получим откровение, прозрение и други такива. И все пак, дадено действие би следвало да се оценява най-вече според вътрешното намерение, подбуда или мотив. Затова и въпросът няма еднозначен отговор. ПП Не знам какво прави глобалният модератор в свободното си време,но знам с какво се занимава в несвободното си. Като редовен участник some_spirit би следвало да го знаеш и ти.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

scepsis - как да се обоснова, във всеки един момент всеки човек е свързан телепатично (мисловно) с един извънземен разум. Сега да оставим защо разумите ни карат да ядем меса (вече го обясних по-горе), но те разумите дори не ви позволяват да прозрете какво правите всъщност, ами чисто и просто се убиват живи същества, те разумите ви контролират вашия разум и на вас винаги ще ви изглежда доста приемливо да се яде месо, защото на тях (разумите) така им трябва, енергията която потича от човека към тях е доста по-голяма (при яденето на месо), а те разумите се хранят с мисловната енергия на хората. Разумите ви тъпчат главите със горе долу следните неща, ами ние ги убиваме животните, заради месото то е храна за нас, без него не сте можели, дрън дрън пълни глупости, човек може да съществува съвсем нормално ако яде само растения. Или друг лаймотив, ами те лъвовете убивали значи природата така е устроена и ние значи хората можем и ние да убиваме, обаче природата това са разумите, те управляват (контролират и се хранят с мисловната енергия) на всяко едно биологично създание на Земята. ето ще ти дам едно доказателство, но никой човек няма да го приеме. Стоите си вкъщи примерно в поччивните дни и изведнъж многхо силно огладнявате и усещате как неистово ви се прияжда месо примерно шпеков салам, сега това нещо всъщност е следното: разума ви пуска мисъл във вашата глава, как бленувате за месо, пускането на тази мисъл (то е цял коктейл от мисли да съм по-точчен) става чрез телепатия, за тях това изобщо не е проблем. Сега какво ще кажеш все едно някой човек ще повярва че когато огладнее не било негово това нещо ха ха ха всеки човек ще заяви че той е гладен, а не някакви измишльотини ................ Разумите са ви превзели телепатиччно вашия разум и се хранят с мисловната ви енергия.

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

Защо считаш, че ти си свободен от влиянието на тези разуми? :ph34r: Отклонихме се от темата, за което се извинявам на модераторите и участниците. Ако има тема посветена на учението на some_spirit моля преместете тези постове там.

нали ти казах, каквото и да напиша вие няма да повярвате, сега си се хванал с егоцентристки тъпизми да ми натякваш (защото няма за какво друго да се хванеш), по-добре помисли за собствено си положение. и нали тук се обсъжда яденето на месо от гледна точка на религиите, а религиите по принцип учат хората на някакви правила и норми как да живеят живота си. Обаче примерно в християнството имаме постене бла бла, значи тази религия допуска убиването на животни и яденето на месо, явно тези които са я писали са били големи тъпаци, тоест всемогъщия добрия Бог на когото вие се кланяте и вярвате в него, всъщност е пълен глупендър щом позволява да се колят животни, тоест на Бога му е през оная работа за съществуването на животните, а кво ще кажеш защо ли е такава позицията на Бог, аз дадох обяснение защо е така вече.

scepsis - как да се обоснова ................ Разумите са ви превзели телепатиччно вашия разум и се хранят с мисловната ви енергия...........................

Желателно е да приемате вашите медикаменти по схемата,която ви е предписал докторът!

Пропуските ,явно се отразяват неблагоприятно на мисловния ви процес и всяват смут,в и без това хаотичните ви мисли!

не ми е ясно защо си риташ тъпия живот на роб, който водиш - и аз наистина имам мисловен процес, а при вас всичко което изплува в главите ви е на разумите. Така че спасявайте се аз съм ви предупредил, а пък вие естествено ще си мислите че всичко ви е наред, да това е така понеже сте телепатично превзети и каквото ви наредят енергийните разуми това си мислите. и защо ли си губя времето изобщо, много е ясно че полза няма да има никаква за вас и ще продължавате да си ядете месо и да обсъждате колко сме цивилизовани и разумни ..................................

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)

Дам, ясно е, че мястото на последните постове е в кошчето.

• 2 години по-късно...

Най-добре е да си Човек, който не консумира други о-душ-евени същества....т.е. който е осъзналл че истинският Човек, не трябва да яде други живи същества. :nono:  :turkey4:

..... истинският Човек, не трябва да яде други живи същества......

Съгласен съм - живи не трябва да се ядат.Голяма перверзия е да я ядеш нещо, докато то мърда в устата ти.

Виж , предварително ако е убито и сготвено вкусно си е супер  :pancake:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.