Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост

Featured Replies

Но вегетарианството е начин на живот, който не се постига с намерения или разбиране, насила не става, то си е някакво ниво.

Не, мила. Друг начин на хранене е. И се постига съвсем волево.

Впрочем... в живота си съм забелязала, че има много агресивни вегетарианци.

Откъде идва агресията им?

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 73,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

.

Може да му се наложи да избира-ям месо или умирам от глад.

Значи, един месояден мисли така - добре.

Един вегетарианец не би мислил така. За него не е на дневен ред какво яде, той не се вторачва, не издребнява и не драматизира. Причините са неизброими... - намалената агресия например. Е, винаги има изключения, но неупотребата на кръв намалява доста изяви.

Не е задължително да ям ГМО соя за да си доставям добавките и аминокиселинките. Има водорасли, има маслинки, които ги съдържат, пчелни разни...

Организма привиква, както към месото, така и без него, и каквото му даваш в един момент е повече от достатъчно.

Има доста мускулести четириноги които не ядат месо :speak:

Спор между веги и месояден е безсмислен. Те говорят на различни езици просто...

Както ти не приемаш немесоядството така и немесоядния няма да те разбере. Само дето няма и на бой да ти скочи заради спора http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

А реално един вегетарианец така бързо ще стане месояден, ако живота го принуди...

В тези твои думички е и същественото.

Вегетарианеца би допуснал да се нахрани с месо ако няма с какво друго, без да драматизира и без да мрънка. Месоядния ще уреве света ако му спрат мръвката.

Та тъй...

Не, мила. Друг начин на хранене е. И се постига съвсем волево.

Впрочем... в живота си съм забелязала, че има много агресивни вегетарианци.

Откъде идва агресията им?

Това е твое виждане и не отговаря на моето...

Агресията не е приоритет само на храненето.

Това е твое виждане и не отговаря на моето...

Агресията не е приоритет само на храненето.

О! За мен няма значение дали човекът яде или не яде месо. Нямат значение нито образование, нито интелект, нито ерудираност, нито талант, нито религиозна принадлежност, нито социален статус, нито манталитет... да изброявам ли още? :)

За мен всеки човек е човек и се стремя да го приема такъв какъвто е-несъвършен!

Защото и аз съм несъвършена. И той(тя, то) носи своя "товар", както и аз своя.

И защото всички сме тленни и пред смъртта сме равни.

Намасте!

Редактирано от Нел (преглед на промените)

О! За мен няма значение дали човекът яде или не яде месо. Нямат значение нито образование, нито интелект, нито ерудираност, нито талант, нито религиозна принадлежност, нито социален статус, нито манталитет... да изброявам ли още? :)

За мен всеки човек е човек и се стремя да го приема такъв какъвто е-несъвършен!

Защото и аз съм несъвършена. И той(тя, то) носи своя "товар", както и аз своя.

И защото всички сме тленни и пред смъртта сме равни.

Намасте!

Да, така е...

Но темата е за немесоядството и връзката му с духовността.

Да, така е...

Но темата е за немесоядството и връзката му с духовността.

Именно. Всичко, което изброих е свързано с материята.

Духовността е онова, което се опитваме да материализираме, приписвайки му правилаза хранене, за облекло, за количество знания и т.н.

Ако успеем да се отделим от този стремеж... може и да я усетим(духовността)

Но Нел, нали и аз това казвам - не става с правила, насила не става, то си се случва от самосебе си.

....

Meсото е заложено в хранителният режим на човека от от древността. А вегетарианството е съвременна "прищявка" на някоя...(no comment)

Meсоядните също не се "вторачват", нито издребняват и драматизират. Аз каквото има-такова ще ям.

Относно агресията-никак не съм съгласен.

Спортистите пият не случайно протеинови добавки(белтъчини), също така за натрупване на мускулна маса всеки инструктор, до един ще кажат-задължително ядене на месо. Искаш или не, факт.

А не знам за каква агресия си говорим в момента...

Ако почнем да се замисляме-Ние и тревичките, дето тъпчим-агресия срещу тях...

Хлебарките дето избиваме-пфф, тотален геноцид бе...

А капаните за мишки са като газовите камери на Хитлер, нали?

Абе, то ние срещу всичко проявяваме агресия, проявяваме агресия дори като дишаме, защото отнемаме кислорода на другите организми бе...

Искаш или не, яденето на месо не е от вчера, като вегетарианството.

И хората го ядат, защото им доставя незаменими неща, хората са го яли, защото е нямало какво да ядат понякога и прочие и прочие...

Помисли колко боклуци поглъщаш с храната си, като аспартам и натриев глутамат, който ти избива мозъчните клетки...

А после ми говори колко вредно било месото.

Месото не е вредно, а полезно и необходимо, не се опитвай да пропагандираш противното, защото ще спориш с хилядолетия човешка история и стотици учени.

Това, че човек яде месо не го прави зло изчадие адово, както и яденето само на тревички не го прави добричко ангелче.

Между другото, абсолютното вегетарианство изключва и яденето на риба, до колкото аз знам.

А в рибата се съдържат незаменими неща, които няма от къде да си ги набавиш

Но Нел, нали и аз това казвам - не става с правила, насила не става, то си се случва от самосебе си.

Не, мила, твърдим различни неща. Ти твърдиш, че като не ядеш месо си на по-висше ниво от мен(най-опростено казано), а аз твърдя, че докато мислиш по този начин, си толкова далеч от духовността, колкото и аз, т.е. на едно ниво сме :)

Връзката с духа е вътре в нас, тя не е навън. Душата-това сме ние, Розичке. Всичко останало е извън нас, то е материя.

Нямам нищо против вегетарианството и с усмивка приемам упреците, че воня на мърша или, че съм убиец. Защото убиваме по хиляди начини, дори и с добротата и любовта си.

jjjjjk , мен кво ме интересува какво казват инструкторите :P

Това за здравето и прочее са небивалици и спекулация. Мързи ме да те оборвам, не ми се спори. Отвори някой вегетариански сайт, там са писали по въпросите за необходимото ни (на вегетарианците).

Освен това аз не твърдя, че месото е вредно а че трупаш карма като го ядеш. Всичко което те гледа и го ядеш ти товари товара дето му викат кръст. И щом ти е сладко, яж си го, аз нямам против, ама не ме карай и аз да го ям де :) щото ни щъ

Не, мила, твърдим различни неща. Ти твърдиш, че като не ядеш месо си на по-висше ниво от мен(най-опростено казано), а аз твърдя, че докато мислиш по този начин, си толкова далеч от духовността, колкото и аз, т.е. на едно ниво сме :)

Връзката с духа е вътре в нас, тя не е навън. Душата-това сме ние, Розичке. Всичко останало е извън нас, то е материя.

Нямам нищо против вегетарианството и с усмивка приемам упреците, че воня на мърша или, че съм убиец. Защото убиваме по хиляди начини, дори и с добротата и любовта си.

Изопачаваш ми думите, нищо подобно не твърдя никъде абсолютно. Затова излизам от разговора.

Кой как вони и дали убива не определям аз, и не бих. Настройката ти няма общо с думите ми. Семейството ми се хранят с месо и разногласия с мен нямат.

И между другото - убиваме непрекъснато, всички, месоядни и немесоядни. "Няма праведен ни един".

Но за темата ще повторя - по-добре заблуден немесояден от колкото заблуден месояден. Който е нужно ме е разбрал.

Как беше - Намасте...

Човек не може да бъде духовен, защото е отделен от Духа. Допира на Духа се осъществява през хипофизата, но ако е "отпечатена", защото при повечето хора тя не е. Предпоставка за такова отваряне на хипофизата е вегетарянството. Задвижването на хипофизата не става с упражнения и някакви практики. :)

Процесът на подготовка за "опит за летене" започва със пречистване от чужди влияния в собственото дихателно поле. Единото от условията за това е прекратяването на приемане продукти от убити животни, за да се намали влиянието на нисши /нисковибрационни/ астрални формации. Защото при смъртта на убитото за изяждане животно изживения страх, ужас и гняв се запазват за извесно време в астралното му тяло и като храна попадат в астралното тяло на кандидата. Повтарям, това е от съществено значение само за кандидат за летене, за земните твари си е безмислено. ...иииии, фъркат шебек, а, как ви се види?! :)

Не бях виждала летящ шебек, ама за всичко си имало време... :)

Ами да! Разграничаването от природата на смъртта, е разграничаване и от месото. Всъщност, може да се разграничи от смъртната природа само безмесното, което не е родено от мъж и жена. Но за да има нещо, което да се отдели, първо трябва да се иницийра от Духа. Тези дни си мислих за Лазар погребан в пещерата и как Исус го е съживил. Мисля, че Лазар е символичната хипофиза, която Христовата вибрация я докосва и раздвижва /съживява/, за да стане от пещерата, която е символ на четвъртата мозъчна кухина, и по този начин съживена, да прочисти дихателното поле от нисшите явления. :)

Ами да!

Разграничаването от природата на смъртта, е разграничаване и от месото. Всъщност, може да се разграничи от смъртната природа само безмесното, което не е родено от мъж и жена. Но за да има нещо, което да се отдели, първо трябва да се иницийра от Духа.

Тези дни си мислих за Лазар погребан в пещерата и как Исус го е съживил. Мисля, че Лазар е символичната хипофиза, която Христовата вибрация я докосва и раздвижва /съживява/, за да стане от пещерата, която е символ на четвъртата мозъчна кухина, и по този начин съживена, да прочисти дихателното поле от нисшите явления. :)

И когато един човек попитал съживения Лазар "как е отвъд" в смъртта, той отговорил: "като тук е, разлика няма" :wors:

Едва после, след втората смърт той...

Сложно е... и за разбиране и за усвояване, а за прилагане - невъзможно. Но от някъде е нужно да се започне. С най-близкото ни - физическото.

Има ли обаче копнеж, макар просто личностен в началото, се случват прекрасни неща сигурно.

Човек не може да бъде духовен, защото е отделен от Духа.

Допира на Духа се осъществява през хипофизата, но ако е "отпечатена", защото при повечето хора тя не е. Предпоставка за такова отваряне на хипофизата е вегетарянството. Задвижването на хипофизата не става с упражнения и някакви практики. :)

Епифизата.

Епифизата.

Най-напред хипофизата зад челната каст /седалището на душата/, после епифизата м/у ушите.

с извинение, докторе, ако нещо бъркам :)

...иииии, фъркат шебек, а, как ви се види?! :lol6:

О чудо, бих възкликнала, но както знаем няма почти нищо невъзможно :)

А иначе мисля, че сте доста по-напред с материяла, щом сте стигнали до там. :wors:

Колкото до мен, аз имам толкова много неща да свърша докато стигна до храната, не имсля, че ще ми остане време.

Трябва първо да забравя, после да проходя, после да прогледна, после да се ограмотя ...

Това с храната (летенето) ще го оставя за някой друг път мисля аз, а какво ще стане ...

Един Бог знае и стари бабички :wors:

P.S. Хубава вечер от мен! :)

P.S. 2 Само мога да споделя, че след всеки Пост през който преминавам, се чувствам чисто нова ... почти

но Постът не е само от храна, тогава когато успееш да овладееш чувства, мисли, бесове и желания усещането е наистина за полет.

А, какво би било ...

Най-напред хипофизата зад челната каст /седалището на душата/, после епифизата м/у ушите.

с извинение, докторе, ако нещо бъркам ;)

Извинен си, ама моля ти се, не ме разсмивай с глас, Вальо. Вземи се просвети по анатомия на ЦНС. :-))) Каква хипофиза зад челната кост, бе човек - първо: хипофизата е в една костна ямка от черепа, наречена турско седло /sella turcica/ в основата на черепа, не зад челната кост. Второ - зад челната кост и то доста навътре в мозъка, се намира точно епифизата - тя е разположена в точния геометричен център на мозъка. Точно тая жлеза - пинеалната - епифизата, се смята за така нареченото трето око и седалище на душата. И... опасявам се, че има и трето - бъркате хипофиза с епифиза /пинеалиса/ - на картинката тук обозначени съответно с 1Н и с 3.

Под-физи, над-физи ... Аз смятам да си продъжавам с трупоядството.Салатката си е за ракийката, мръвката е за виното.Отдавам Божието-Богу, Кесаревото-Касарю.

Под-физи, над-физи ...

Аз смятам да си продъжавам с трупоядството.Салатката си е за ракийката, мръвката е за виното.Отдавам Божието-Богу, Кесаревото-Касарю.

Хех, Trichocephalus trichiurus, ще видиш ти като стана една Trichinella spiralis и се скрия в мръвката, дето ще я лапаш. ;)

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

jjjjjk , мен кво ме интересува какво казват инструкторите  :P

Това за здравето и прочее са небивалици и спекулация. Мързи ме да те оборвам, не ми се спори. Отвори някой вегетариански сайт, там са писали по въпросите за необходимото ни (на вегетарианците).

Освен това аз не твърдя, че месото е вредно а че трупаш карма като го ядеш. Всичко което те гледа и го ядеш ти товари товара дето му викат кръст. И щом ти е сладко, яж си го, аз нямам против, ама не ме карай и аз да го ям де  ;) щото ни щъ

Не вярвам в кармата.   :P

И се пази, че съм месояден...   http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

Много си нагаждаш нещата иначе...

Ама като малка 100% си яла месо, както и родителите ти.

Няма да пиша направо мнението си за вегетариантвото, че ще прозвучи друбо.

А ти риба ядеш ли? Щото абсолютните вегетарианци не ядат риба...

Рибешкото месо не се брои за месо, нали? То щото рибата нали не блеее? 

Тя карма няма да ти донесе, нали?   :)

И да не си посмяла да убиваш каквато и да е гадинка, като муха, комар, кърлеж...недай си, ще ти донесе лоша карма...   :D

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Бе... jjjjjk :biggrin: Не ям рибешко изобщо :lol6: Има различни видове вегетарианство, да. Има които ядат риба, но аз не съм от тях, тревопасно съм си. По-горе споменах, че всички непрекъснато убиваме, искаме или не...

...

Не знаеш колко е глупаво да спреш да ядеш риба пък.

Докато месото може да се преживее, в рибата има неща, които от другаде много трудно ще си ги набавиш.

Според лекарите и т.н яденето на риба поне веднъж в седмицата е задължително.

Ако смяташ да погубваш здравето си за сметка на убежденията си-давай, никой не те спира.

Но отново ще се явя опозиция, за да не остане някой с впечатление, че твоето е хубаво и полезно.

Напротив-Глупаво е.

Хората ловели риба за храна от незапомнени времена, но я ползвали и за лечение. Бог Ра имал за водач риба по време на пътешествието му в подземния свят. С масло от черен дроб лекували очни заболявания и консумирали риба за облекчаване на слепота в древния Египет. Хиляди мумифицирани риби са намерени в египетските гробници и храмове. В Древна Гърция и Рим ги посвещавали на божествата на океаните - Посейдон и Нептун. Морската храна продължава да изхранва милиони хора и днес, също както в миналото. Рибата и останалите морски дарове са от главните източници на пълноценен животински белтък, използван за фураж и техническа продукция.

Диетолозите определят рибата като здравословен продукт с висока хранителна стойност. Рибата се усвоява значително по-лесно от месото и изисква средно 2 - 3 часа за храносмилане, поради съдържанието на по-малко съединителна тъкан. Създава впечатление, че засища по-малко от месото. При кулинарна обработка губи само около 20 % вода, а месото 2 пъти повече. Затова рибните ястия са по-крехки и сочни, особено благоприятно при заболявания на стомашно-чревния тракт. Рибата е незаменим диетичен продукт в профилактичното и лечебно хранене на заболявания като атеросклероза, дислипидемия, диабет, болест на Алцхаймер и др. Изследвания върху ескимоси, в чието меню преобладава риба, установяват отсъствие на заболявания като атеросклероза, инфаркт, инсулт и псориазис.

Протеините на рибата са балансирани, като 200 г порция напълно покрива дневните потребности от незаменими аминокиселини. Морската риба е с два пъти повече протеини от речната, средно 20 %. И съдържа незаменимите аминокиселини триптофан, лизин и метионин. Допълнително преимущество пред месото е наличието на таурин, регулатор на кръвното налягане и кръвната захар.

Рибата е богата на ценни мазнини, за разлика от повечето сухоземни животни. Количеството им варира от 0,1% при постните до 33 % при тлъстите риби. Омега-3 киселините се съдържат в по-тлъсти риби - сьомга, сардини, херинга, морска пъстърва, тон и скумрия. Рибеното масло е уникален източник на полиненаситени омега мастни киселини и остава течно при ниски температури. От тях линолова, арахидонова и докозохексаенова участват в структурирането на клетъчните мембрани на главния мозък и зрителния анализатор. Имат отношение към продукцията на редица биоактивни вещества, регулиращи обмяната на вещества и имунитета. Не на последно място спомагат за удължаване продължителността на живота и забавят стареенето. Наричат ги още витамин F, поради факта, че не се синтезират в организма на човека и са незаменими, което налага прием с храната.

Мастноразтворими витамини А, Д и Е се съдържат в голямо количество най-вече в черния дроб на рибите. Играят важна роля в израстването на костния скелет. Притежават и антиоксидантна функция. Витамините от група В са представени в количества, съизмерими с месото.

Минерали - калций, магнезий и фосфор са в оптимално балансирано съотношение.

Морската риба е особено богата на йод, манган, мед и цинк, необходими за нормалната обмяна на веществата. Редовният прием на риба осигурява йод за функциониране на щитовидната жлеза, нормално физическо и умствено развитие на децата. При йоден дефицит се нарушава обмяната на веществата, което води до натрупване на излишни килограмиМорските риби концентрират и редица други микроелементи като бор, желязо, флуор, бром, литий в по-голямо количество от сладководните.

По санитарно-хигиенна оценка морската риба е значително по-чиста от сладководната. Въздействието на човека върху средата се отразява в по-слаба степен на морските риби и рискът от тежки метали, пестициди и радионуклиди, опасни за здравето, е по-малък.

„Рибен" ден 

Диетолозите настояват поне за един „рибен" ден в седмичното меню. Постните риби биха могли да заменят месото два или три пъти през седмицата по 110 - 170 г.

Изборът на риба зависи от кулинарните предпочитания, някои харесват речна, други морска. Но ако се ръководим от ползите за здравето, е по-добре да изберем по-тлъсти видове, обитаващи студени морета, особено богати на омега-3 мастни киселини и със значително по-високо съдържание на белтъчини и минерални соли.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Някои хора защо не четете внимателно заглавията на темите преди да пишете.

Заглавията казват много. Може да се окаже, че изобщо е нямало какво да добавите по разисквания въпрос.

@jjjjjk

Постара ли се да прочетеш всички мнения по темата. Още в първите страници се каза достатъчно.

Става въпрос за немесоядството и духовното развитие. Не какво според лекарите задължително трябва да присъства в менюто.

Лекарите могат да кажат много работи, стига да им се плати. Същото се отнася и за научните изследвания.

Да сте забелязали, че периодично се тиражират "изследвания на учени", че кафето е мощен антиоксидант.

Та хора без интерес в областта на религиите, езотериката и духовните учения е по-добре да си пишат по останалите теми в kaldata.

PS Виждам, че форумът се посещава от много потребители в пубертетна възраст, затова пиша и горното.

Моля ви, скъпи деца да четете внимателно, за да можете да се изказвате обмислено. Така ще се образуват по-малко баласт, конфликти и дискусиите ще са заредени с много повече естетика.

Някои хора защо не четете внимателно заглавията на темите преди да пишете.

Заглавията казват много. Може да се окаже, че изобщо е нямало какво да добавите по разисквания въпрос.

@jjjjjk

Постара ли се да прочетеш всички мнения по темата. Още в първите страници се каза достатъчно.

Става въпрос за немесоядството и духовното развитие. Не какво според лекарите задължително трябва да присъства в менюто.

Лекарите могат да кажат много работи, стига да им се плати. Същото се отнася и за научните изследвания.

Да сте забелязали, че периодично се тиражират "изследвания на учени", че кафето е мощен антиоксидант.

Та хора без интерес в областта на религиите, езотериката и духовните учения е по-добре да си пишат по останалите теми в kaldata.

PS Виждам, че форумът се посещава от много потребители в пубертетна възраст, затова пиша и горното.

Моля ви, скъпи деца да четете внимателно, за да можете да се изказвате обмислено. Така ще се образуват по-малко баласт, конфликти и дискусиите ще са заредени с много повече естетика.

Естетика <> смисъл.

Немесоядство = болни деца с недоразвити мозъци.

Прекален светец и богу не е драг.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.