Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Немесоядството - необходимо, но недостатъчно за божественост

Featured Replies

Разбира се. Не се въвличам. Просто съм силно озадачен.

Все едно говоря с някакво малко, разглезено и капризно хлапе.

Или обяснявам лошо... Но не, защото повечето хора ме разбират.

Озадачен? С цялото знание за дхарма, за самскари, за ахамкара, карма и т.н.?

Поздрав за теб и Бел с това парче:

• Отговори 1,1k
  • Прегледи 71,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

СКЕП,

Живота е много по-ясен, когато сам ти дава знаците си. Като ти написах че ти караш принципно, без да гледаш внимателно сигналите, които хората издават като пишат, се получава точно този ефект, който виждаш - сякаш се инати. А тя не се инати, тя просто е себе си. Ако беше внимавал, вместо да караш  по инерция и по правилата си, досега да си си замълчал и да я оставиш - тя е тук, за да направи каквото си смята. Тя си върви по нейната програма - нито ще чете внимателно, нито ще я накараш да вижда живота като теб или по различен начин от нейния. Просто има и такива хора и ги остави да са каквито са. Толкова ясна е цялата ситуация. Всъщност точно както е огледалото - не тя се инати - ти си в положението да си "инатлията". Вървиш сякаш си наведен носорог и сичко наред гледаш да образоваш, да ограмотяваш. А хората са различни. Използвам този случай за пример, за да изразя, че в момента се натрапваш на вниманието й. Нещо повече - ако искаш да направиш нещо за нея, и то наистина - остави да е това, което е. Правейки това, което правиш досега, все повече я затвърждаваш, с идея че правиш за нея точно обратното. Тя се е подготвила и бетонирала. колкото повече пишеш ти и й вадиш аргументи, тя работи толкова по-добре за защитата си... С твоя помощ я забиваш все по-добре и по-здраво... и така или иначе натрапено добро, не е добро, ами е натрапване.

Ако имаше разбиране досега да си станал по-гъвкав и да се научиш да "четеш" кой какъв е. Те си го пишат сами хората толкова ясно. 

Редактирано от _ramus_ (преглед на промените)

Сетих се за нещо:

Злото не е в яденето. Когато забраняват да се яде известна храна, то става от съображението да се не причинява страдание на съществото, което се употребява за тази храна. Казвам, че можете да ядете. Ще отидете в курника и като хванете кокошката, ако не крякне, можете да я заколите и изядете. Щом изкряка, оставете я. Също и овцата – щом заблее, оставете я: тя иска да живее. Следователно вие трябва да ги питате. Питайте коя овца и кокошка искат да живеят във вас. Христос казва: „Аз съм жив хляб и който Ме яде, ще има живот вечен“.

http://triangle.bg/books/1914-03-16--1.1999/1914-03-23--1.html

Ако имаше разбиране досега да си станал по-гъвкав и да се научиш да "четеш" кой какъв е. Те си го пишат сами хората толкова ясно. 

Рам, съзнателно го правя. Пробвам...

Това, което казваш е ясно, но защитните механизми на егото и ще се пропукат в един момент.

Или няма. Как да знам, как да се науча, ако не пробвам? 

На "живо" по ми се получава, но в нета...

Поздрав за теб и Бел с това парче

Мерси.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Рам, съзнателно го правя. Пробвам...

Това, което казваш е ясно, но защитните механизми на егото и ще се пропукат в един момент.

Или няма. Как да знам, как да се науча, ако не пробвам? 

На "живо" по ми се получава, но в нета...

Мда...наистина е невероятно да употребяваш непрекъснато един и същ подход и да очакваш той да сработи.

ОЧЕИЗВАДНО стана, че подходът с епитетите и сравненията не е удачен. Така доверие не се гради. Липсват основните съставки - да предразположиш човека към себе си, да го оставиш да се почувства приет, незастрашен и свободен да каже, каквото му дойде на ума без няколко души да грабнат бухалките и да му раздадат няколко ментални шамара. 

После обаче, когато човекът ви отвърти в ответ също ментални шамари, което си е напълно в реда на нещата, се чудиш защо подхода не работи...Е, толкова ли е трудно, егати? Поредната тема, в която вместо да се разисква темата, се разисква потребител, който е различен.

Взе да прилича този форум на махленска седянка. Единственото, което все още ме задържа е факта, че чат-пат имам удоволствието да прочета и нещо смислено.

Така доверие не се гради.

Хм. Я, кажи приятелко как се гради доверието между хората? Или аз да кажа?

Гради се с открито и почтено отношение. Твоето поведение по-рано беше пример за обратното. И получи обратна връзка. Или не е така? Все пак, повечето потребители в този раздел са достатъчно възпитани и толерантни, за да се правят, че нищо не се е случило. Тъй че... оцени го, моля.

Мислех тази вечер да мина на пържени тиквички и за дояждане претоплена пастърма с лук, ама таз тема, явно ми е възбудила апетита, че се наложи да мина през месарския магазин.....купих крехки вратни пържолки с кост, половинка черен дроб и ми смляха кайма 50/50 свинско и овчо. Пържолките ги напудрих с черен  пипер, цол и една специална подправка, поляни са с червено винце, малко  зехтин и соев сос и сока на един лимон и почиват на хладно в хладилника, докато им дойде времето да се метнат на барбекюто. Дробчето е нарязано на кубчета и в момента е топнато в прясно мляко и си чака реда да бъде запържено, каймата в която сложихме и малко ориз. ей така за цвят, се натъпква в чушките и след малко ще заеме своето място в тавата. Естествено за гарнитура ще има пържени картофки и за да не ме намразят вегетарианците, след малко почвам да режа  огромна салата от домати, краставици, чушки, маслини, лук, няколко скилидки чесън, магданоз и варени яйца, обилно полята със зехтин и лимонов сок. Изстудява се 4 годишна, отлежала в дъбово буре, гроздова ракийка от мускат отонел, двойно препечена, 50 градусова, а за да не приседне вечерята  съм приготвил бутилка Траминер.  И за да е пълно удоволствието, преди лягане, ще запаля една пура, лоято е била свивана между краката на млада  гола кубинка и ще пийна чашка-две отлежало уиски.....

Така доверие не се гради. Липсват основните съставки - да предразположиш човека към себе си, да го оставиш да се почувства приет, незастрашен и свободен да каже, каквото му дойде на ума без няколко души да грабнат бухалките и да му раздадат няколко ментални шамара. 

хм аз например бях доста толерантна.

Мохини ти прочете ли от самото начало постовете от участието на  Бел?

Хайде моля те да го направиш и ми кажи къде видя бухалки,неразбраност и липса на толерантност,поне от моя страна?

:speak:

Хм. Я, кажи приятелко как се гради доверието между хората? Или аз да кажа?

Гради се с открито и почтено отношение. Твоето поведение по-рано беше пример за обратното. И получи обратна връзка. Или не е така? Все пак, повечето потребители в този раздел са достатъчно възпитани и толерантни, за да се правят, че нищо не се е случило. Тъй че... оцени го, моля.

Поредната грешка поради липса на саморефлексия.

Сега, като в детската градина ли трябва да се питаме: "кой пръв започна?"

Това ли успя да измислиш? Браво. Очарователно извинение и опит да изтеглиш въжето към себе си. 

Хайде да се обзаложим, че в момента, в който тук една група хора спрете да се изживявате като авторитети и да критикувате личността на потребителя, да раздавате епитети и да принизявате стойността на събеседниците си, когато успеете да овладеете гордостта си и овладеете най-после егоизма си до нормални, екологични размери, в пъти повече хора ще се осмелят да пишат и да дискутират?

Форумът е такъв, какъвто го правите вие, старите потребители. Вие сте неговото лице. Имате късмет, че модераторите тук са невероятно толерантни. Четох преди време стари теми в този форум - о, какво удоволствие бе това за мен. Съвсем друго ниво на обсъждане, съвсем друго ниво на обратна връзка, съвсем друг подход към комуникацията. Но виждам, че много от тези никове повече не пишат, за съжаление.

Накрая ще си останете само "вие си" - една затворена система от надути пуяци. И ще почнете да се ръфате помежду си, понеже няма да има други дразнители. Просто такова ви е нивото в момента. Щото форуми има, не е като да няма. И никой не е длъжен да ви търпи претенциите и очакванията.

Хората са тук, за да беседват, за да научат нещо, за да убият времето, за да разпуснат, а не да търпят издевателства над личността им.

Затова не се ебавай с човека, за да не ти излезе солено.

Няма случай да си подходил с уважение и да не получиш уважение в ответ. Няма случай човек да ти се усмихне насреща, дори и непознат, и тази усмивка да не се предаде и на теб. Каквото си посееш, това ще пожънеш. Когато сееш враждебност, получаваш враждебност. Никой досега не е успял да пребори омразата с омраза. Това е възможно само с любов. Няма друг начин, няма и да има. 

хм аз например бях доста толерантна.

Мохини ти прочете ли от самото начало постовете от участието на  Бел?

Хайде моля те да го направиш и ми кажи къде видя бухалки,неразбраност и липса на толерантност,поне от моя страна?

:speak:

Теб изобщо не те визирам, душице. Те си знаят кои са. Де факто, всички знаем кои са.

Уникално нагъл пост като се има предвид последните неща, които ни сервира в съседната тема.

За Kaldata не се безпокой.

Форумът и сайтът не разчитат точно на този раздел, нито на мен, теб или някой друг, който пише в него.

Приятно прекарване!

Само за пурата не ми се вярва, че я свиват таквиз кубинки, каквито ги описваш. :D

Така ги рекламират......то все едно да повярваме, че сиренето го правят от мляко, ама поне добре звучи ;)

Така ги рекламират......то все едно да повярваме, че сиренето го правят от мляко, ама поне добре звучи ;)

Така е. Добре де, ти си експерт, може би... Не знам.

Не ги ли свиват на машина или е само ръчен труд?

Форумът е такъв, какъвто го правите вие, старите потребители. Вие сте неговото лице. Имате късмет, че модераторите тук са невероятно толерантни. Четох преди време стари теми в този форум - о, какво удоволствие бе това за мен. Съвсем друго ниво на обсъждане, съвсем друго ниво на обратна връзка, съвсем друг подход към комуникацията. Но виждам, че много от тези никове повече не пишат, за съжаление.

Понякога си прочитам стари постове във форума и откривам, че някои потребители (например Maat- Luca Free), са говорили някои неща на които "съм се обиждал",  а просто това са били много креативни идеи, които не съм могъл да разбера. Toва е като например от психологическа гледна точка да се разгледаш като болен човек, невротик...

Така е. Добре де, ти си експерт, може би... Не знам. Не ги ли свиват на машина или е само ръчен труд?

Доколкото знам, всичко се прави ръчно и е доста пипкава работа...Имам спомени, че съм чел или гледал някъде, че се правят предимно от деца и жени, по 5-6 пури на час....А  по-евтините и масови пури, съм почти сигурен, че ги правят на машина серийно.

Аз, пак за пурите... ТУК

Като не пуша - не знам, но се информирам.

А  по-евтините и масови пури, съм почти сигурен, че ги правят на машина серийно.

И аз така мисля. Тъй че кубинките... :D

Мислех тази вечер да мина на пържени тиквички и за дояждане претоплена пастърма с лук, ама таз тема, явно ми е възбудила апетита, че се наложи да мина през месарския магазин.....купих крехки вратни пържолки с кост, половинка черен дроб и ми смляха кайма 50/50 свинско и овчо. Пържолките ги напудрих с черен  пипер, цол и една специална подправка, поляни са с червено винце, малко  зехтин и соев сос и сока на един лимон и почиват на хладно в хладилника, докато им дойде времето да се метнат на барбекюто. Дробчето е нарязано на кубчета и в момента е топнато в прясно мляко и си чака реда да бъде запържено, каймата в която сложихме и малко ориз. ей така за цвят, се натъпква в чушките и след малко ще заеме своето място в тавата. Естествено за гарнитура ще има пържени картофки и за да не ме намразят вегетарианците, след малко почвам да режа  огромна салата от домати, краставици, чушки, маслини, лук, няколко скилидки чесън, магданоз и варени яйца, обилно полята със зехтин и лимонов сок. Изстудява се 4 годишна, отлежала в дъбово буре, гроздова ракийка от мускат отонел, двойно препечена, 50 градусова, а за да не приседне вечерята  съм приготвил бутилка Траминер.  И за да е пълно удоволствието, преди лягане, ще запаля една пура, лоято е била свивана между краката на млада  гола кубинка и ще пийна чашка-две отлежало уиски.....

:eek:  и не ти мигна и окото да го кажеш

я бързо в темите за кулинар да даваш съвети,какво си ги пазиш само за тебе.Като например дробчето в прясно мляко :ohmy:

Що то не е по темата ли бе, Джани? Значи, темата е изчерпана.

Тъй че не може ли да си разменяме рецепти?

Ма, мен нещо колегата ме съмнява, че ще изкара на тази програма и утре ще е читав - ракия, вино и уиски... :D

Що то не е по темата ли бе, Джани? Значи, темата е изчерпана.

Тъй че не може ли да си разменяме рецепти?

Ма, мен нещо колегата ме съмнява, че ще изкара на тази програма и утре ще е читав - ракия, вино и уиски... :D

ще разберем в другия епизод ;)

аз дроб не ям,че ако ме види дядо(лека му пръст)ще се преобърне в гроба.Такива са ветеринарите.

не знам дали е изчерпана,но определено се скриха хорицата :speak:

СКЕП,

Живота е много по-ясен, когато сам ти дава знаците си. Като ти написах че ти караш принципно, без да гледаш внимателно сигналите, които хората издават като пишат, се получава точно този ефект, който виждаш - сякаш се инати. А тя не се инати, тя просто е себе си. Ако беше внимавал, вместо да караш  по инерция и по правилата си, досега да си си замълчал и да я оставиш - тя е тук, за да направи каквото си смята. Тя си върви по нейната програма - нито ще чете внимателно, нито ще я накараш да вижда живота като теб или по различен начин от нейния. Просто има и такива хора и ги остави да са каквито са. Толкова ясна е цялата ситуация. Всъщност точно както е огледалото - не тя се инати - ти си в положението да си "инатлията". Вървиш сякаш си наведен носорог и сичко наред гледаш да образоваш, да ограмотяваш. А хората са различни. Използвам този случай за пример, за да изразя, че в момента се натрапваш на вниманието й. Нещо повече - ако искаш да направиш нещо за нея, и то наистина - остави да е това, което е. Правейки това, което правиш досега, все повече я затвърждаваш, с идея че правиш за нея точно обратното. Тя се е подготвила и бетонирала. колкото повече пишеш ти и й вадиш аргументи, тя работи толкова по-добре за защитата си... С твоя помощ я забиваш все по-добре и по-здраво... и така или иначе натрапено добро, не е добро, ами е натрапване.

Този път си напълно ясен и прав.

:bar2:

Разбира се. Не се въвличам. Просто съм силно озадачен.

Все едно говоря с някакво малко, разглезено и капризно хлапе.

Или обяснявам лошо... Но не, защото повечето хора ме разбират.

Напротив, ние с Мохини те разбираме най-добре. ;)

Поредната грешка поради липса на саморефлексия.

Сега, като в детската градина ли трябва да се питаме: "кой пръв започна?"

Това ли успя да измислиш? Браво. Очарователно извинение и опит да изтеглиш въжето към себе си. 

Хайде да се обзаложим, че в момента, в който тук една група хора спрете да се изживявате като авторитети и да критикувате личността на потребителя, да раздавате епитети и да принизявате стойността на събеседниците си, когато успеете да овладеете гордостта си и овладеете най-после егоизма си до нормални, екологични размери, в пъти повече хора ще се осмелят да пишат и да дискутират?

Накрая ще си останете само "вие си" - една затворена система от надути пуяци. И ще почнете да се ръфате помежду си, понеже няма да има други дразнители. Просто такова ви е нивото в момента. Щото форуми има, не е като да няма. И никой не е длъжен да ви търпи претенциите и очакванията.

Хората са тук, за да беседват, за да научат нещо, за да убият времето, за да разпуснат, а не да търпят издевателства над личността им.

Затова не се ебавай с човека, за да не ти излезе солено.

Няма случай да си подходил с уважение и да не получиш уважение в ответ. Няма случай човек да ти се усмихне насреща, дори и непознат, и тази усмивка да не се предаде и на теб. Каквото си посееш, това ще пожънеш. Когато сееш враждебност, получаваш враждебност. Никой досега не е успял да пребори омразата с омраза. Това е възможно само с любов. Няма друг начин, няма и да има. 

:withballoon2:  Pадвам се, че има такива хоpа като теб!

я бързо в темите за кулинар да даваш съвети,какво си ги пазиш само за тебе.Като например дробчето в прясно мляко :ohmy:

Какви кулинари сте вие?!!! Как може да ядете едновременно месо с мляко, с прясно мляко!!! Това е по-гнусно от содомия.

Видя ли такъв екземпляр, директно го пускам на пързалката за неграмотници.

Какви кулинари сте вие?!!! Как може да ядете едновременно месо с мляко, с прясно мляко!!! Това е по-гнусно от содомия.

Видя ли такъв екземпляр, директно го пускам на пързалката за неграмотници.

еййй фнимавай в картинката,да не се обиждаме на кухня,че като започна........ ;)

какво общо имат неграмотниците с баламачите? :eek:

Содомия не знам какво е

Содомия не знам какво е

Практика присъща на еврейския народ, който в своята чистота я отхвърля и подарява на гръцката култура. Как се вика "аллал да ви е"...

Вече съм на  пурата :) и леко си пийвам...ех, утре как ще се бачка, не ми го побира ума......Джанис, дробчето се слага в мляко, за да убие горчивия вкус, после се изцежда и се поръсва със сода, десетина минути са му достатъчни, след това се измива обилно с вода, тепа се в брашно и се пържи в предварително нагрято олио. След това няма да е зле, да се сложи в тенджерка от йенско стъкло да се позадуши.....

Някой се опита да ме пуска по пързалката, ама нещо е объркал.Аз не съм евреин и кашрута не ме касае, па бил той и здравословен....Просто имам друга друга култура на хранене, подчинена не на Тората, а на Ути Бъчваров ;)

ПП Айде лека на месоядните и на тревопасните:) Аз се потапям, а ако случайно имам главобол, няма да се моля или да медитирам, а ще пия 2 аналгина ;)

Редактирано от Мама не горюй (преглед на промените)

Вече съм на  пурата :) и леко си пийвам...ех, утре как ще се бачка, не ми го побира ума......Джанис, дробчето се слага в мляко, за да убие горчивия вкус, после се изцежда и се поръсва със сода, десетина минути са му достатъчни, след това се измива обилно с вода, тепа се в брашно и се пържи в предварително нагрято олио. След това няма да е зле, да се сложи в тенджерка от йенско стъкло да се позадуши.....

Някой се опита да ме пуска по пързалката, ама нещо е объркал.Аз не съм евреин и кашрута не ме касае, па бил той и здравословен....Просто имам друга друга култура на хранене, подчинена не на Тора, а на Ути Бъчваров ;)

ще кажа на моя Къдрю да се опита да го приготви,че аз съм от кръжока Ръцете ми пречат.Благодаря за рецептата :mark:

е какво му е нездравословното на смеска между мляко и месо? :speak:

е какво му е нездравословното на смеска между мляко и месо? :speak:

Доколкото си спомням, според левита, тва е част от тората или иначе казано петокнижието, има глава за чистотата на храните.Та според нея, млякото и месото се готвят отделно и не се смесват, даже както е споменала Вал по-нанагоре, има и отделни съдове за тях.Не могат да ядат всякакво месо, агнета, телета да, били кашер, а прасета и магарета не...Кръвта не я уважават, а я цедят....Рибите ако нямат люспи и те май не бяха кашер иначе с пернатите нямаше май забрани....Сложна работа е да се вникне в кухнята им, поне за мен де....Въпреки че,  на времето храната им е била основно от безквасен хляб, поне такива спомени имам от един професор...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.