Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против ограничаване на пушенето на публични места сте ?

Анкета за/против пушенето на обществени места 207 гласували потребители

1. 1. Какво е вашето мнение по въпроса?

• ЗА забраната
      61%
      127
    • ПРОТИВ забраната
      38%
      79
    • Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Имам един въпрос.

След като се спрели да пушат и са започнали да пийват и хапват повечко, не са ли качили доста килограми?

Затлъстяването е не по-малко вредно от тютюнопушенето...

Не, разбира се, защото спорта и движението им също се увеличава.

Затлъстяването не е следствие на спиране на пушенето, а начин на живот и въпрос на приоритети.

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 115k
  • Създадено
  • Последен отговор

Затлъстяването е не по-малко вредно от тютюнопушенето...

Това твърдение е несериозно и научно необосновано!

Да, вредно е затлъстяването, факт!

Но докато примерно ти ядеш и затлъстяваш, не ме тровиш, нали?

Това твърдение е несериозно и научно необосновано!

Моя позната отказа цигарите и качи 20 кг, защото не спираше да яде.

Въпреки зверските диети на които се подложи, така и не можа да отслабне трайно.

Пропуши отново, с цел да възстанови нормалното си тегло, но уви, не успя.

Сигурно не при всички е така, но има и такива случаи, които стряскат тези, които имат желание да спрат цигаритe (и аз съм от тях).

• 2 седмици по-късно...

Публикувано изображение

Тоталната забрана за пушене е на път да падне. Депутатите клекнаха пред атаките на ресторантьори и върлите тютюнджии, научи "Стандарт". Веднага след Нова година пушенето ще стане възможно след 22 часа във всички заведения и нощни барове. Зад тази поправка на здравния закон са се обединили представители на всички политически сили. По времето, когато хората вечерят или обядват, няма да се разрешава паленето. За късните забавления по барове и клубове обаче цигарите ще вървят с питието и купона.

Вече се чуват и възражения срещу готвената промяна от собствениците на кръчми, които предпочитат да се върне старото положение със зали за пушачи и непушачи. "Такъв вариант обаче няма как да мине", категорични са депутати от ГЕРБ.

Официалната позиция на правителството остава в подкрепа на тоталната забрана. Възможно било обаче при гласуване в пленарната зала да се разхлаби примката, издадоха от управляващата партия.

В парламента от септември има внесена поправка от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Те предлагат големите заведения да имат зали за пушачи и непушачи, а малките да избират по кой режим да работят. А късно вечер да се дими навсякъде. Предстои законопроектът им да влезе на първо четене в здравна комисия преди коледната ваканция на парламента. Засега нагласата в парламента е по-скоро да се позволи само пушене след 22 ч, но не и връщане на залите, разказаха депутати.

Подобно решение би оставило 95% от собствениците на заведения извън борда, обясни обаче шефът на столичната ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Това ще подразни по-малките собственици, както и тези, които разчитат на компании за вечеря в същото положение, както и сега - с огромен спад на оборота, обясни той. Доволни от подобна наредба ще са единствено нощните барове и дискотеки, категорични са от бранша.

Каквото и да стане обаче, Кирил Гумнеров ще стане любимият депутат на ресторантьорите. Заради внесеното предложение председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин и целият бранш искат да го превърнат в "пожизнен сенатор".

"Ще настоявам всички, които се занимават с туристически бизнес, да гласуват за Гумнеров, независимо от коя политическа сила се явява той на избори, за да бъде преизбиран за депутат до живот", каза Рагин. Според шефа на БХРА обаче няма да е достатъчно забраната за пушене в заведения да отпадне след 22 ч, защото така малките ресторанти и заведения ще бъдат ощетени. Той даде за пример престижно кафене на столичния бул. "Витоша", което след приемане на новия закон вече отчита 40% спад на оборота. http://www.actualno.com/

аз пък кат съм се засилила по кръчмите, еле по нощите да бродя кат некой вампир

:P

Депутатите клекнаха пред атаките на ресторантьори и върлите тютюнджии, научи "Стандарт". Веднага след Нова година пушенето ще стане възможно след 22 часа във всички заведения и нощни барове. Зад тази поправка на здравния закон са се обединили представители на всички политически сили. По времето, когато хората вечерят или обядват, няма да се разрешава паленето. За късните забавления по барове и клубове обаче цигарите ще вървят с питието и купона.

С такива смешни промени в закона за тютюнопушенето, а и с такива смешни закони като гореспоменатия , герберите напролет най - вероятно ще се озоват в коалиционно правителство. А ако направят още някой и друг гаф не само , че няма да имат време да се оплакват , че свирят втора цигулка , а ми въобще няма да са в оркестъра.

По достойно е да се изправиш и да кажеш , че си сгрешил и да потърсиш решение удовлетворяващо страните в спора, а не някакви половинчати решения. Друг е въпроса имат ли силата да го направят. Както казва народа “стиска ”ли им да кажат “сгрешихме”.

Прекалено много заораха в дребнотемия. Нали свършихме всичко , та дай сега да оправиме и тютюнопушенето и видиш ли следващото правителство едва ли не, няма да има какво да върши. Браво Боже възкликвам от удивление аз , пардон Бойко исках да кажа , но от вълнение се случва на човек да му се преплете езика.

Навремето имаше 3-4 заведения в моя град.През деня служеха за кафета, вечерно време за ресторанти имаше и всичко на всичко 1 дискотека. Като отвориш вечерно време врата на произволно избрано заведение , първата реакция ти е да отстъпиш назад 2 крачки , защото срещу теб неудържимо излиза пушек от цигари. После проблем е дали ще можеш да си намериш място, защото вътре всички са натъпкани като сардели. Столове има сложени и там където е трудно да си представиш , че може да се закрепи стол, но ви уверявам , че имаше. А ако все пак успееш да влезеш и да се настаниш, първото впечатление е че въздуха е толкова гъст , че чак можеш да го режеш с нож и да го продаваш. Убеден съм , че имаше достатъчно много на брой непушачи , свидетели на тази живописна картинка. Интересното е че никой не се оплакваше от този факт и нямаше такова разделение на обществото и такова определение като "непушач" и даже не беше повод за гордост , че не пушиш .И не ревяха на бити мечки , че видиш ли правата им били потъпкани и здравето им било увредено. А сега се държат все едно с факта , че не пушат са Нобелови лауреати. Аз съм пушач и у нас се пуши. Не насилвам никой да ми идва на гости или да излиза с мен по кафета.Но искам правата ми да бъдат уважени и възстановени като се върне старото положение, когато в заведение имаше обособени зали за пушачи и непушачи

В България има следната поговорка "Кучето скача според тоягата". Ако бате Бойко удари по масата с тоягата или бухалката изживявайки се за Ал Капоне от филма "Кръстника" , волю не волю ще го изпълним. Въпроса е нормално ли е ?

Редактирано от keba (преглед на промените)

С такива смешни промени в закона за тютюнопушенето, а и с такива смешни закони като гореспоменятия , герберите напролет най - вероятно ще се озоват в коалиционно правителство. А ако направят още някой и друг гаф не само , че няма да имат време да се оплакват , че свирят втора цигулка , а ми въобще няма да са в оркестъра.

...

В България има следната поговорка "Кучето скача според тоягата". Ако бате Бойко удари по масата с тоягата или бухалката изживявайки се за Ал Капоне от филма "Кръстника" , волю не волю ще го изпълним. Въпроса е нормално ли е ?

Да кажа нещо - Егати народа, егати чудото. Значи когато на народа му се погазваха редица права, когато се крадоха колосални суми всички имахте сливи в устата, а сега когато станаха нещата с цигарите изведнъж всички пушачи писнаха и почнаха да говорят за "коалиционно следващо правителство". Явно покрива всичко това типично българският тип мислене - ако ножът не опре до моят кокал, не ми дреме.

Няма удолетворяващо решение. Именно защото каза, че въздухът е бил толкова мръсен и е можело да бъде рязан с нож пушенето няма логика да се позволява. Непушачите не са се оплаквали, защото са нямали избор и защото пушачите са щели да ги гледат на криво. Едва ли не за право е било считано това да се дими навсякъде, е - сега подобни неща вече няма. Определено не е повод за вина това, че някой не пуши. Безкрайно е ясно, че ако имаш приятел пушач или трябва да скъсаш всякакви връзки с него или да влизаш в залата за пушачи, за да му е удобно на него, а ти да се тровиш. Доста изкривена толерантност, как мислиш?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Безкрайно е ясно, че ако имаш приятел пушач или трябва да скъсаш всякакви връзки с него или да влизаш в залата за пушачи, за да му е удобно на него, а ти да се тровиш.

Четеш избирателно.

Не насилвам никой да ми идва на гости или да излиза с мен по кафета.Но искам правата ми да бъдат уважени и възстановени като се върне старото положение, когато в заведение имаше обособени зали за пушачи и непушачи

А и аз съм доста толерантен към хората от моето обкръжение , които не пушат. Често пъти аз съм влизал в залата за непушачи , за да им създам комфорт за кафето , което ще изпият, отколкото обратното. А и как ще го наричаш 1 човек, свой приятел, след като отказваш да го приемеш такъв какъвто е. Значи просто имаш някаква изгода от него и след това си търсиш формален повод да му "биеш дузпата" .А и щом мислиш, че това , че някой пуши не е факт , с който ти би се съгласил и въпреки това движиш с него се нарича лицемерие и обезмисля думата "приятел" , която ти използваш.

Непушачите не са се оплаквали, защото са нямали избор и защото пушачите са щели да ги гледат на криво.

Никой няма да ги гледа накриво. Ако си мълчиш от страх от това какво ще кажат другите за теб и след това се гневиш на въпросните "други" си е твой проблем. Аз си казвам своето мнение по даден въпрос, независимо дали ще ти се харесам на теб и независимо дали въобще ще има някого на когото да се харесам.В твоя дом с твоите правила, отвън те би трябвало да са еднакви и еднаквоудовлетворяващи за всички.

Егати народа, егати чудото. Значи когато на народа му се погазваха редица права, когато се крадоха колосални суми всички имахте сливи в устата, а сега когато станаха нещата с цигарите изведнъж всички пушачи писнаха и почнаха да говорят за "коалиционно следващо правителство". Явно покрива всичко това типично българският тип мислене - ако ножът не опре до моят кокал, не ми дреме.

Коалиционно правителство ще има, не защото на мен така ми се иска ,а защото центристка партия за каквато се самопределиха или се съгласиха да бъдат определени от журналистите, заора прекалено в дясно. А принципът на махалото е безотказен независимо какво ти или Бойко Борисов мислите или се напъвате да стане. Има минаване през центъра, след това в крайно ляво или крайно дясно положение и последващо минаване през центъра.

Определено не е повод за вина това, че някой не пуши.

Определено не е повод за вина и това че някой пуши.

Няма удолетворяващо решение.

Човек , които не е гъвкав и приспособим в действията си и в мнението си , живота го кърши и отминава. Това ми напомня за едно друго време , което се говори че сме били окончателно загърбили "Есть человек - есть проблем , нет человека - нет проблемы". Някак едностранчиво и по сталински звучи във времена на демокрация. Доста изкривена представа за равноправие , а ти как мислиш?

Редактирано от keba (преглед на промените)

А и аз съм доста толерантен към хората от моето обкръжение , които не пушат. Често пъти аз съм влизал в залата за непушачи , за да им създам комфорт за кафето , което ще изпият, отколкото обратното. А и как ще го наричаш 1 човек, свой приятел, след като отказваш да го приемеш такъв какъвто е.

...

Човек , които не е гъвкав и приспособим в действията си и в мнението си , живота го кърши и отминава.

Прав си, но и грешиш. Когато двама са приятели загърбват недостатъците си, в случая пушенето, не става въпрос за "лицемерие". Обаче това не променя факта, че пушачите не особено често имат някаква толерантност към непушачите. Радвам се, че си влизал в зала за непушачи заради твой познат/приятел непушач, обаче повечето непушачи автоматично почват да се сърдят. Става въпрос, че толерантността на иначе добри и приятни хора пушачи към непушачите често отсъства - просто приемат за нормално да си димят навсякъде и абсолютно по всяко време. Всички сме наясно, че да скъсаш въобще връзките с някого само заради това че е пушач просто не е адекватно. Обаче не е и приятно за един непушач да бъде димен въпреки всичко

Що иде реч до промените - естественото състояние на човек е непушач - от там се изхожда за забраната. Пушенето е придобито, т.е човекът който пуши е наясно, че се е съгласил да спазва съответните ограничения на този вреден навик. Сега такива ограничения влизат затегнати в сила. Отделно години наред както ти каза е имало явна нетолерантност към непушачите, заради липса на регламент. През това време не им е било по-приятно да дишат цигарен дим.

Сега нещата се обръщат.

При тва положение дай жените да раждат в гората, щото тва е естествено. Ше забраним и болниците. Също и работната йерархия ше забраним. Калин вече няма да е шеф тука, щото е неестествено.

При тва положение дай жените да раждат в гората, щото тва е естествено. Ше забраним и болниците. Също и работната йерархия ше забраним. Калин вече няма да е шеф тука, щото е неестествено.

Непушенето е безвредно, пушенето е вредно. Раждането в гората е много по-опасно и с по-висока смъртност от раждането в болница. Как мислиш, имат ли нещо общо? Когато нещо е по-безопасно от естественото, то се приема то. Когато нещо е по-опасно от естественото, то естествено е да предпочетеш по-безопасното.

Непушенето е безвредно, пушенето е вредно. Раждането в гората е много по-опасно и с по-висока смъртност от раждането в болница. Как мислиш, имат ли нещо общо? Когато нещо е по-безопасно от естественото, то се приема то. Когато нещо е по-опасно от естественото, то естествено е да предпочетеш по-безопасното.

От кого се избира? Кой решава кое е добро за колектива? От какъв зор? Кой е решил, че на моите цигари трябва да има надпис Пушенето убива? С образователна цел. Аз малоумен ли съм? Пушачите сякаш не осъзнаваме, че са вредни тия цигарки. Ама трябва да ни се набие хубаво в главичките явно. Току виж сме си променили решението да пушим. Бас ловя, че хората, които познаваш и които са спрели цигарите, не са го направили за да са по-здрави, а за си спестят петте лева на ден. Не е естествено да предпочетеш по-безопасното. Прието е да го предпочетеш. Разлика бол. Съвсем съзнателно си се тровя и нямам никакво намерение да спирам. Както и повече от 90% от пушачите.

Пушачите сякаш не осъзнаваме, че са вредни тия цигарки. Ама трябва да ни се набие хубаво в главичките явно. Току виж сме си променили решението да пушим. Бас ловя, че хората, които познаваш и които са спрели цигарите, не са го направили за да са по-здрави, а за си спестят петте лева на ден. Не е естествено да предпочетеш по-безопасното. Прието е да го предпочетеш. Разлика бол. Съвсем съзнателно си се тровя и нямам никакво намерение да спирам. Както и повече от 90% от пушачите.

Като пушач, и напълно осъзнаващ вредата от цигарите, съм на подобно мнение. ;)

И как разбра,че вредят? Може би благодарение на надписите и на хората,който са учели и трупали опит дълги години?

''Кой решава кое е добро за колектива?''

Ами точно тези хора,който са компетентни. Пък и е нормално да се смята нещо,което вреди на здравето на човек ,че то не е добро за ''колектива''.

Аз как съм разбрал, че са вредни? Аз разбрах, че са вредни още преди да пропуша, като прочетох кво съдържат и се запознах с реакцията на организма на тия вещества. И не ме наричай компетентен. В тия времена Нормалното не е нормално. Никой няма право да твърди, че човек не е с всичкия си, щото си вредял умишлено. Не може когато един човек има различно виждане за нещата, той да бъде квалифициран като 'медицински случай с психически отклонения'. (Това последното е метафоричен пример.)

ай стига с тая дискриминация пфууу

и мен много неща не ме кефят ама търпим

Публикувано изображение

От кого се избира? Кой решава кое е добро за колектива? От какъв зор? Кой е решил, че на моите цигари трябва да има надпис Пушенето убива? ...Съвсем съзнателно си се тровя и нямам никакво намерение да спирам. Както и повече от 90% от пушачите.

Надписите на кутията целят психологически ефект - именно да откажат човек. В този ред мисли надписите там им е мястото. Не знам какво и дали осъзнавате, но е факт че някои не ги е грижа. За естественото - не, просто счетох аналогията ти за неправилна и неуместна. Да не пушиш е по-полезно отколкото да пушиш.

Всъщност кое е доброто за колектива се преценява от банални съображения и в действителност на никого не му пука конкретно за здравето. Просто е счетено, че пушачите са с евентуален по-висок риск от заболявания и по-малко работят, защото си правят "фас почивки", вместо да си изпълняват задълженията. Толкова банално, нали?

Аз как съм разбрал, че са вредни? Аз разбрах, че са вредни още преди да пропуша, като прочетох кво съдържат и се запознах с реакцията на организма на тия вещества.

А като си се запознал преди да пропушиш с това какво съдържат цигарите защо ги пушиш е интересният въпрос?

Като пушач, и напълно осъзнаващ вредата от цигарите, съм на подобно мнение.

Мнението е, че е добре целенасочено да си вредиш и внасяш вредни вещества в организма?

ай стига с тая дискриминация пфуууи мен много неща не ме кефят ама търпим

Като жена двойно трябва да се замислиш спрямо мъжете. Цигарите състаряват и кожата...

И защо трябва да ме отказват от пушенето питам пък аз? Кой е решил, че аз трябва да спра да пуша? Окей, вредни са за физическото здраве. Ами психическото? Аз като не пуша един ден и съм кълбо от нерви. Тва не ми се отразява добре на психиката. Аз се грижа за моята психика. Fuck everything else. Аз съм най-важен и моето мнение ми е миродавно. Не на правителството или европейския парламент или учените затворени в някоя колежанска маза с колбички и компютри.

Сложили един надпис,колкото да си измият ръцете.И череп и кости да сложат се тая.

Като жена двойно трябва да се замислиш спрямо мъжете. Цигарите състаряват и кожата...

хаха че аз да не живея за мъжовете я

аз кожата на оня свят зер ша си нося аджеба

не разбираш ти философията на душата, не знаеш що е то душевен оргазъм и тва си е

и кви умности вадиш оф

:lol6:

От юни месец досега нищо не постигнаха с тоя загубен закон.Някои хора имат права,други нямат.Аз нямам ли право на избор дали да пуша или да не пуша.Някой се грижи по този начин за моето здраве ли--не.Герберите изгубиха един глас на следващите избори.И този закон няма да ни направи европейци,никога няма да станем европейци,каквито и закони да приемаме давани ни от брюксел.Трябва да се изкорени мисленето ни,начина по който изпълняваме трудовите си задължения,завистта,омразата,овчедушието и т.н.

Ако продължавате така ще затворя темата...

Милион пъти помолих да се уважавате един друг, да се опитате да осмислите мнението на отсрещния и да осъзнаете, че има хора, които мислят по-различно от теб.

Какво смислено си казахте в последните 2-3 страници?

Темата не е Петър срещу Иван, а За и Против ограничаването на пушенето на публични места.

Едит: не визирам предното мнение.

Писали сме по едно и също време.

Редактирано от algor (преглед на промените)

Можеш да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш да пие. (С принуда нищо не се постига.) Човешката раса е подобрила почти всичко освен себе си. Самите Богове не могат да се преборят с глупостта на хората.

Надписите на кутията целят психологически ефект - именно да откажат човек. В този ред мисли надписите там им е мястото. Не знам какво и дали осъзнавате, но е факт че някои не ги е грижа. За естественото - не, просто счетох аналогията ти за неправилна и неуместна. Да не пушиш е по-полезно отколкото да пушиш.

Всъщност кое е доброто за колектива се преценява от банални съображения и в действителност на никого не му пука конкретно за здравето. Просто е счетено, че пушачите са с евентуален по-висок риск от заболявания и по-малко работят, защото си правят "фас почивки", вместо да си изпълняват задълженията. Толкова банално, нали?

А като си се запознал преди да пропушиш с това какво съдържат цигарите защо ги пушиш е интересният въпрос?

Мнението е, че е добре целенасочено да си вредиш и внасяш вредни вещества в организма?

"Цигарите състаряват и кожата..." Това е пълен мит, сътворен от наркокартелите, които водят "война" с тютюневите картели.

Май няма и година откакто забрани закон пушенето на цигари в затворени обществени пространства и се заговори за легализиране на някои леки дроги.

Нещо състарява кожата и не само кожата ни, а и целия ни организъм. Касво е това нещо, учените още не са открили.

Ако го открият, безсмъртни сме. :)

"Цигарите състаряват и кожата..." Това е пълен мит, сътворен от наркокартелите, които водят "война" с тютюневите картели.

Май няма и година откакто забрани закон пушенето на цигари в затворени обществени пространства и се заговори за легализиране на някои леки дроги.

Нещо състарява кожата и не само кожата ни, а и целия ни организъм. Касво е това нещо, учените още не са открили.

Ако го открият, безсмъртни сме.

Свободни радикали! Учените са го открили...

А действително цигарите състаряват, скапват белите дробове и прочие благинки... Някои май ги харесват...тяхна работа. Само не ни ги набутвайте на нас ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.