Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против ограничаване на пушенето на публични места сте ?

Анкета за/против пушенето на обществени места 207 гласували потребители

1. 1. Какво е вашето мнение по въпроса?

• ЗА забраната
      61%
      127
    • ПРОТИВ забраната
      38%
      79
    • Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Алтернативно не. Повечето българи са на това мнение, основно защото нямат никакви познания по темата. Частно да. Ти разглеждаш зависимостта като две степени - или я има или я няма. Черно или бяло. Докато ние разглеждаме зависимостта като градация на сивото с безкраен брой позиции.

Базирам се на определението за зависимост на Световната здравна организация :

ЗАВИСИМОСТ - "психическо и понякога физическо състояние, резултат от взаимодействие между един жив организъм и дадено вещество, характеризиращо се с поведенчески и други реакции, които винаги включват непреодолим стремеж да се взема това вещество продължително или от време на време, за да се изпитат неговите психически ефекти, или за да се избегне дискомфорта от неговото отсъствие"

Мисля, че тук доста точно е описано.

Точно от там идва и проблемът с тях.

Да, защото ако бяха разрешени подобно на цигарите и алкохола хич нямаше да има проблеми. Или щеше да се получи картинка, в която боцкащият си хероин ще си иска изконното право да го прави на публично място, дори ще си го загрява със запалката до теб, па иначе щеше да има протести и да се обяснява как забраната била гонела клиенти от заведенията. По аналогия с цигарите - отървия въобще нямаше да има. А, да...и подобна наркотична зависимост щеше да се приема за нещо нормално...Нищо че тая наркотична зависимост убива обикновено много по-бързо от цигарите и алкохола.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 115k
  • Създадено
  • Последен отговор

Много го правят.

Дай доказателства или житейски примери.

Може и да си прав, докажи ми го.

Аз не знам за случаи на хора, които да са си заминали от този свят, защото са препили или препушили.

Но знам за хора, които са си заминали от този свят поради свръх доза.

За това иде реч, че наркотиците ДИРЕКТНО могат да причинят и ПРИЧИНЯВАТ смърт, за разлика от другите зависимости, които в минимални количества са полезни за здравето на човека.

Има ли наркотик, който в минимални количества да е полезен за здравето на човека!?

НЯМА !!! ТАКЪВ!!!

Освен, ако си болен от рак или е необходимо да ти се направи операция или друга медициниска интервенция.

Не, аз изказвам алтернативно частно мнение. Всичко това е поради факта, че някои хора се опитват да изкарват пушенето, алкохолизма, па дори и наркоманията като човещинка и нещо нормално и че забраната на пушенето е конспирация на наркобароните, за да почнат хората да се дрогират, вместо да пушат.

Чайове има много и различни, поне така се водят...и далеч не всички са производни на растението Camellia sinensis Честно казано, понеже доста чай съм изпил мога да твърдя, че частта с психологическата зависимост си е леко спекулация. Как така не съм изпадал в нервни кризи и психологически разтройства заради липса на чай? Както го пия, така мога и да не го пия. Мога да пия 3 дни по ред, а мога да не пия 3 седмици по ред. И съм напълно наясно какво съдържа чаят и че теинът е с близко на кофеина действие, обаче ти ми кажи - този чай колко катрани вкарва в белите дробове, колко човека изпаднали в неврна криза от липса на чай и колко човека се чувстват неудобно около пиещият чай? Пиещият чай какви социопатични прояви има и колко дим отделя при пиене на чай? Колко човека са умрели от препиване с чай?

Аз лично давам едно частно тълкувание на смисъла на думата "зависимост". Да, има хора които не са зависими. Могат да живеят без което и да е нещо, което не е пряко необходимо за живота. Да, смея да твърдя някои неща. И думичката зависимост не я приемам в еквивалентното тълкувание, при което наркозависим с хероин се приравнява на човек, който пие чай(понякога). Не е въпросът в образованието, просто не съм съгласен с тълкуванието, което се прилага, понеже то е доста удобно за тези, които пушат и едва ли не ги оправдава за всичко и навсякъде - ама ти и ти си зависим от нещо, за това ще ти димя през 5 минути пред носа. Именно тълкуванието е ключово, понеже то предоставя "оправдание".

п.п А чаят е полезен - антиоксидант се явява и не само. Какво е полезното на никотина и катрана?

Добре. Но цигарите и алкохолът са позволени. Наркотиците са забранени, има и кампании против тях. Освен да се засили противодействието и да се премахне корупцията и затварянето на очи срещу разпространението няма какво друго да се направи по смисъла на начина, по който съществува ограничението за тютюнопушенето вече. Наркотиците са извън закона. И сега някой ще тръгне с някакви частни случаи като морфин и т.н, но хайде да не се демагогства.

А частта с препушването или препиването е много грешна и поредно оправдание за употреба. Напротив - хора са умирали от алкохолно натравяне или в тежко състояние са били, а никотинът е смъртоносен в определена доза. Единствената причина да не убива пушачите е веднага е, че той в цигарите не е в достатъчно количество. Но пък катраните и останалите гадости не са полезни.

И какво искаш да ми кажеш с това?

Има хора,който препиват и стигат до болница...

Какво значи да препушиш? Вредите от цигарите и алкохола идват с времето.Натрупват се... Зъби,кожа,дробове,бъбреци... Състарена кожа... Рак.

Освен това ти да не би да изсмукваш само никотина от цигарата?

Сега не разбирам,какъв ви е проблема? Че са ви забранили да пушите в заведения? Ами бъдете малко по-коректни спрямо здравето на другите.Стига сте чели из Интернет всевъзможни простотии,кое е полезно и кое не... Има си учебници по химия...

До толкова пристрастяват цигарите,че хората изпадат в нервна криза без тях! Пробвайте да ги спрете за една седмица и ще разберете дали съм бил прав.

Редактирано от Ласков (преглед на промените)

Дай доказателства или житейски примери.

...

И какво искаш да ми кажеш с това?

Постоянно в болниците има тинейджъри с алкохолно натравяне и понякога в доста тежко състояние. Можеш да питаш доктора. Да, от препиване се умира. А пушенето бавно убива с катрани и разни подобни гадости, а самият никотин е силно токсичен. Цигарите не са полезни в никакво количество за здравето, също както и наркотиците. Нито една полезна съставка няма в цигарите.

За алкохола е относително, но ползата от него не се крие в етила, а в страничните съставки. И важи само за някои неща, като вината.

А какво искам да кажа с мнението ли си - стига търсене на оправдания за цигарите. От 10 кладенеца се носи вода, оспорват се дефиниции на Световната здравна организация само и само да се изкара, че цигарите са едва ли не нещо нормално и необходимо за живота на човек и че всеки се "друса" с нещо. А...да..и че забраната на цигарите е конспирация на наркобароните - нищо подобно.

Сега не разбирам,какъв ви е проблема? Че са ви забранили да пушите в заведения? Ами бъдете малко по-коректни спрямо здравето на другите.Стига сте чели из Интернет всевъзможни простотии,кое е полезно и кое не... Има си учебници по химия...

До толкова пристрастяват цигарите,че хората изпадат в нервна криза без тях! Пробвайте да ги спрете за една седмица и ще разберете дали съм бил прав.

Проблемът е липсата на желание за каквато и да е промяна или неудобство. Тук може и да се видят част от следствията - как се вода от 10 кладенеца носи и се оспорват дефиниции само и само за да се вменява вина на непушачите като виновни за нещо, та поради чувство на вина да търпят пушенето...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Има хора,който препиват и стигат до болница...

Какво значи да препушиш? Вредите от цигарите и алкохола идват с времето.Натрупват се... Зъби,кожа,дробове,бъбреци... Състарена кожа... Рак.

Освен това ти да не би да изсмукваш само никотина от цигарата?

Да, всичко това, което си написал е по учебник.

Ама аз отдавна не вярвам на учебниците.

Защото съм разбрала, че най-новите истини за света не се намират в учебниците.

Нищо лошо не казвам и не искам да казвам за учебниците. Напротив, затова извън темата ще кажа за тях, че те са нужни, полезни и без тях не може да мине човек, ако иска да знае.

Статистики или стакмистики по темата не могат да ме убедят във вредата от никотина. (тютютнопушенето )

Цигарите, фабрично произведени може и да са вредни с всичките химикали, които са вкарани в тях, за да не изгасват, ако не се дърпа от тях, за да са "ароматизирани", за да не пада пепелта и други такива.

Аз познавам хора, които никога не са пушели и са сбръчкани, трудноподвижни и страдащи от хронични заболявания, и такива, които са починали от рак в различни възрасти, от 26 до 82 годишна възраст.

Постоянно в болниците има тинейджъри с алкохолно натравяне и понякога в доста тежко състояние. Можеш да питаш доктора. Да, от препиване се умира. А пушенето бавно убива с катрани и разни подобни гадости, а самият никотин е силно токсичен. Цигарите не са полезни в никакво количество за здравето, също както и наркотиците. Нито една полезна съставка няма в цигарите.

За алкохола е относително, но ползата от него не се крие в етила, а в страничните съставки. И важи само за някои неща, като вината.

А какво искам да кажа с мнението ли си - стига търсене на оправдания за цигарите. От 10 кладенеца се носи вода, оспорват се дефиниции на Световната здравна организация само и само да се изкара, че цигарите са едва ли не нещо нормално и необходимо за живота на човек и че всеки се "друса" с нещо. А...да..и че забраната на цигарите е конспирация на наркобароните - нищо подобно.

Проблемът е липсата на желание за каквато и да е промяна или неудобство. Тук може и да се видят част от следствията - как се вода от 10 кладенеца носи и се оспорват дефиниции само и само за да се вменява вина на непушачите като виновни за нещо, та поради чувство на вина да търпят пушенето...

Не казвам, че тютюнопушенето е полезно.

Най-добре е човек да не пуши. Най-малкото, защото е излишно, напълно излишно да дава пари за нещо, което във всички случаи не е полезно.

А, ако вече е пристрастен, най-добре е да се опита да откаже цигарите.

А, за тези, които пушат и са пробвали и не са успели да откажат пушенето или не искат да откажат пушенето, най-добре е да спрат да се тормозят (ако се тормозят) затова, че не са успели или, затова че по една или друга причина не са поискали, защото тормозът ще ги вкара в гроба преди никотина да направи това.

П.П.Според мен, цигарите са по-вредни, отколкото пушенето на тютюн.

П.П. Ммм да, та кажи ми някой да е умрял от препиване или препушване? Продължавам да питам.

Няма такъв.

Всички умираме от нещо си ... ама директно от препиване и препушване - не, ама от свръхдоза -да..

Редактирано от Марея (преглед на промените)

...

П.П. Ммм да, та кажи ми някой да е умрял от препиване или препушване? Продължавам да питам.

Няма такъв.

Всички умираме от нещо си ... ама директно от препиване и препушване - не, ама от свръхдоза -да..

Май имаш нужда от разходка в интокса. Мхм. Там наред с наркоманите и всякакви други случаи, там всекидневно постъпват хора с алкохолна интоксикация и почти всекидневно изкарват по някой с краката напред - умрял точно от препиване...

Май имаш нужда от разходка в интокса. Мхм. Там наред с наркоманите и всякакви други случаи, там всекидневно постъпват хора с алкохолна интоксикация и почти всекидневно изкарват по някой с краката напред - умрял точно от препиване...

И защо да ти вярвам!?

Аз не знам и нямам доказателства за умрял от препиване.

И защо да ти вярвам!?

Аз не знам и нямам доказателства за умрял от препиване.

На какъв тип доказателство ще повярваш, че хората умират точно от препиване?

Не казвам, че тютюнопушенето е полезно.

Най-добре е човек да не пуши. Най-малкото, защото е излишно, напълно излишно да дава пари за нещо, което във всички случаи не е полезно.

А, ако вече е пристрастен, най-добре е да се опита да откаже цигарите.

А, за тези, които пушат и са пробвали и не са успели да откажат пушенето или не искат да откажат пушенето, най-добре е да спрат да се тормозят (ако се тормозят) затова, че не са успели или, затова че по една или друга причина не са поискали, защото тормозът ще ги вкара в гроба преди никотина да направи това.

П.П.Според мен, цигарите са по-вредни, отколкото пушенето на тютюн.

Няма такъв.

Всички умираме от сърдечносъдова и дихателна недостатъчност,а причините довели до нея могат да бъдат най-различни - нокси,заболявания,политравматизъм,старост и прочее.В някои случаи,причината е ясно видима (травми),при други трябва количествено (тютюнопушене,алкохол) натрупване често траещо години.Наркотиците са друга тема - могат да се употребяват с години,а може и да се предозираш само след няколко апликации (на хероин примерно).

Ясно е,че никой не се е измъкнал жив от този живот (дори и пълните въздържатели) и разбира се всеки може да избира начина си на живот стига да не пречи на останалите.Ориентир би трябвало да бъде продължителността на ефективното здраве - т.е. броят на годините без наличие на хронично заболяване.При продължителна употреба на тютюневи изделия,броят на тези години е силно снижен в сравнение с тези на непушачите.

И още нещо - би била много полезна една разходка до дихателна реанимация.Отидете там,пребройте пациентите (дългогодишни пушачи),които са с терминален емфизем,вижте им състоянието,сравнете ги с броя на непушачите и може пак да обсъждаме дали цигарите са вредни.

Редактирано от larryone (преглед на промените)

На какъв тип доказателство ще повярваш, че хората умират точно от препиване?

Ако знаеше за някакъв конкретен случай или, ако поне бе чул такъв, разказан от медиите, нямаше да ми задаваш този въпрос.

Ако знаеше за някакъв конкретен случай или, ако поне бе чул такъв, разказан от медиите, нямаше да ми задаваш този въпрос.

За колко подобни случая на умрели в моите ръце да ти разкажа ? И от етилов, и от метилов алкохол, и за такива, дето нямат пари за ракия, ами пият антифриз и после мрат като мухи ?

Какви медии, какво "чуване", бе момиче -ти май си нямаш на идея какво става в тоя живот май...

А за колко случая на чернодробна цироза да ти разправям ? За мъките на тия хора ? Ами за рака на черния дроб от пиене ( това е следващата фаза след цирозата) ? Ами за алкохолната енцефалопатия, за психотизма след употреба на алкохол, за алкохолици и пияници заклали семействата си ? За пили , седнали зад волана и претрепали и себе си, и околните в катастрофи ? За изпили една бутилка водка и скочили от покрива ? За момичета на по 14 години, изпили бутилка джин в голямо междучасие и след това 5 дни в кома ? Тва, последното го спасихме с триста зора -диализа след диализа, борба до последно.Живо е, ама човек ощо взето не става от него.....

Честно казано ние с наркоманите нямаме толкова големи проблеми колкото с употребяващите алкохол.

Всички умираме от сърдечносъдова и дихателна недостатъчност,а причините довели до нея могат да бъдат най-различни - нокси,заболявания,политравматизъм,старост и прочее.В някои случаи,причината е ясно видима (травми),при други трябва количествено (тютюнопушене,алкохол) натрупване често траещо години.Наркотиците са друга тема - могат да се употребяват с години,а може и да се предозираш само след няколко апликации (на хероин примерно).

Ясно е,че никой не се е измъкнал жив от този живот (дори и пълните въздържатели) и разбира се всеки може да избира начина си на живот стига да не пречи на останалите.Ориентир би трябвало да бъде продължителността на ефективното здраве - т.е. броят на годините без наличие на хронично заболяване.При продължителна употреба на тютюневи изделия,броят на тези години е силно снижен в сравнение с тези на непушачите.

И още нещо - би била много полезна една разходка до дихателна реанимация.Отидете там,пребройте пациентите (дългогодишни пушачи),които са с терминален емфизем,вижте им състоянието,сравнете ги с броя на непушачите и може пак да обсъждаме дали цигарите са вредни.

Предлагате ми да направя наблюдения на някаква реанимация. Явно, вие сте ги правили, след като ми ги препоръчвате в защита на тезата си, че пушачите са по-болни от останалите и умират преди тях.

Моите чисто житейски наблюдения ме навеждат на мисълта, че тютюнопушенето не е определящ фактор за честата заболеваемост на организма, хроничните заболявания, наднорменото тегло, диабета, високото кръвно налягане, мигрените, високите стойности на хемоглобина, депресиите и останалите психични заболявания, вродените дефекти и всичко останало, което се сетите.

За колко подобни случая на умрели в моите ръце да ти разкажа ? И от етилов, и от метилов алкохол, и за такива, дето нямат пари за ракия, ами пият антифриз и после мрат като мухи ?

Какви медии, какво "чуване", бе момиче -ти май си нямаш на идея какво става в тоя живот май...

А за колко случая на чернодробна цироза да ти разправям ? За мъките на тия хора ? Ами за рака на черния дроб от пиене ( това е следващата фаза след цирозата) ? Ами за алкохолната енцефалопатия, за психотизма след употреба на алкохол, за алкохолици и пияници заклали семействата си ? За пили , седнали зад волана и претрепали и себе си, и околните в катастрофи ? За изпили една бутилка водка и скочили от покрива ? За момичета на по 14 години, изпили бутилка джин в голямо междучасие и след това 5 дни в кома ? Тва, последното го спасихме с триста зора -диализа след диализа, борба до последно.Живо е, ама човек ощо взето не става от него.....

Честно казано ние с наркоманите нямаме толкова големи проблеми колкото с употребяващите алкохол.

Не оспорвам всички проблеми, които си изброил, причинени от преупотреба на алкохол, но въпреки това, за причишнена смърт не говориш.

С наркоманите нямате толкова много проблеми, защото все повече "проблемите" на наркозависимите не достигат до болници и поликлиники или най-малко до МВР-сводките. Или тихомълком си умират, или родителите им ги извеждат от страната ни за лечение, като в определени страни то е успешно на 100%. Еее, много зависи и от стадия ...

Моите чисто житейски наблюдения ме навеждат на мисълта, че тютюнопушенето не е определящ фактор за честата заболеваемост на организма, хроничните заболявания, наднорменото тегло, диабета, високото кръвно налягане, мигрените, високите стойности на хемоглобина, депресиите и останалите психични заболявания, вродените дефекти и всичко останало, което се сетите.

тук си абсолютно права.

Да, тютюнопушенето прави организма по-податлив към развитие на системни заболявания , тоест е рисков фактор, но не е основен фактор ( причина) за възникването им. С изключение на рака на белия дроб.Ама и той е "малко на кантар".Защо ли ? Ами защото доказателствата за пряката причино-следствена връзка между тютюнопушенето и рака на белия дроб са сравнително нови - за първи път през 1956 Wynder, E.L. и Gottlieb, S. & Wright, G. на писват своята статия "A study of tobacco carcinogenesis" . А след това, пре 1964 сър Ричард Дол провежда проучване, което показва, че измежду тютюнопушачите има по-малко болни от рак на белите дробове, отколкото имежду тези, които никога не са вдишвали цигарен дим. От тогава датира и кръстносния поход на напушачите срещу пушачите, завършил с победа на първите със законовите забрани на тютюнопушенето в обществените заведения.

До тук добре, ама при прочуванията се взимат кохорта от хора с идентичен стил и начин на живот и се разделят по белега "пушене". Да, ама и едната и другата група са изложени и на много други канцерогенни вещества във въздуха околко нас - основно автомобилните газове.Дали тютюнопушенето е пряката причина за заболяването ? Или е просто рисков фактор, както за сърдечно-съдовите заболявания ? Никой не може да каже със сигурност.

Докато при алкохола и цирозата причината е пряка. Системната употреба на алкохол задължително води до цироза на черния дроб и смърт.

Защо никой не забранява употребата на алкохол в обществените заведения ?

а който се интересува от повече по темата "води ли тютнопушенето задължително до рак на блия дроб" може да прочете следните статии :

Myddelton G. Carcinoma of the bronchus. Lancet 1965; 2: 796.

Dean G. Lung cancer among white South Africans. Brit Med J 1959; 2: 852.

Eastcott F. The epidemiology of lung cancer in New Zealand. Lancet 1956; 1: 37.

Kotin P, Falk HL, Thomas N. Aromatic hydrocarbons: presence in particulate phase of diesel engine extracts and carcinogenicity of exhaust extracts. A.M.A. Arch. Industr Health 1955; 1: 113.

Reed E, Barrett CF. Air pollution from road traffic - measurements in Archway Road, London. Int. J. Air. Wat. Poll .1965; 9: 357.

Report of the Ministry of Health for the year ending 31 December 1957. Cmnd.495, 1958.

Davis J. Annual Report of the Medical Officer of Health to Abingdon and Faringdon Joint Health Committee, 1971.

Doll R, Hill A.B. Mortality in relation to smoking: ten years observation of British doctors. Brit Med J 1964; 1399 & 1460.

Straub A. Potential dangers from exposure to diesel locomotive extract. Industr. Med. & Surg 1955; 24: 353.

Abbey D, et al. New evidence links air pollution with lung cancer. Am J Respir Crit Care Med 1999; 159: 373-82.

Knight TM, Forman D, Al-Dabbagh SA, Doll R. Estimation of dietary intake of nitrate and nitrite in Great Britain. Food Chem Toxicol 1987; 25: 277-85.

Paul Kleihues. Smoking Cuts Breast Cancer Risk In Small Fraction of Women with Mutated Gene: Scientists Do Not Advocate Smoking, as Risks Outweigh Advantages. WHO press release, 19 May 1998

Лол, док! Нима очакваш, да ти влезем във възможностите и да се справим с тая литература :D Ми то няма да ни стигнат 3 години. На нас се очаква да се обясни като на прости хора, пък който в каквото иска да вярва.

Не оспорвам всички проблеми, които си изброил, причинени от преупотреба на алкохол, но въпреки това, за причишнена смърт не говориш.

С наркоманите нямате толкова много проблеми, защото все повече "проблемите" на наркозависимите не достигат до болници и поликлиники или най-малко до МВР-сводките. Или тихомълком си умират, или родителите им ги извеждат от страната ни за лечение, като в определени страни то е успешно на 100%. Еее, много зависи и от стадия ...

Дори и да искаш , нали не смяташ, че мога да ти напиша имената и ЕГН-то на хората, починали от отравяне с етилов алкохол под формата на концентрат - ракия, водка, джин, мастика, мента, уиски и всякакви други бутилирани дестилати в търговската мрежа или варени "по домашно" ? За лекарска тайна не си ли чувала ? Нямам право на това :ohmy: Мога да ти цитирам инициали, дати, възраст на пациентите и някои други подробности, но не и имената.

Лично на мен, в ръцете ми са умирали 5 (или може би са 6) човека след употреба на етилов алкохол.Два пъти по толкова -след употреба на метилов алкохол и/или многовалентни алкохоли.И това е само в моите ръце. Това са хора, които не съм успял да спася.

На седмица през отделението ми минават около 15 човека с по-леки отравяния с алкохол ( оправят след след няколко дни) и още толкова наркомани те се оправят часове след издването .От наркоманите, стигащи до мен хероиновата кома след предозиране е най-тежката , но нито един не ми е умирал от подобно нещо - имаме достатъчно медакменти да ги освестим. Метамфетамините са най-чести, в комбинация, но не са проблеми изобщо.КОкаинът е казуистика, а преди година имахме един с гъби ( от ония, халюциногенните) .Виж той умря няколко дни след приемането.

Та тъй де - алкохолът 100 % пряко причинява смърт часове след приема в това можеш да бъдеш сигурна.

Лол, док! Нима очакваш, да ти влезем във възможностите и да се справим с тая литература :D Ми то няма да ни стигнат 3 години. На нас се очаква да се обясни като на прости хора, пък който в каквото иска да вярва.

Ами аз го обясних, приятелю ( и то не само тук в тази тема ;) ) , но виж Марея с какво ме занимава посреднощ - не вярвала, че алкохолът може да причина смърт ?!

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

тук си абсолютно права.

Да, тютюнопушенето прави организма по-податлив към развитие на системни заболявания , тоест е рисков фактор, но не е основен фактор ( причина) за възникването им. С изключение на рака на белия дроб.Ама и той е "малко на кантар".Защо ли ? Ами защото доказателствата за пряката причино-следствена връзка между тютюнопушенето и рака на белия дроб са сравнително нови - за първи път през 1956 Wynder .между тютюнопушачите има по-малко болни от рак на белите дробове, отколкото имежду тези, които никога не са вдишвали цигарен дим. От тогава датира и кръстносния поход на напушачите срещу пушачите, завършил с победа на първите със законовите забрани на тютюнопушенето в обществените заведения.

До тук добре, ама при прочуванията се взимат кохорта от хора с идентичен стил и начин на живот и се разделят по белега "пушене". Да, ама и едната и другата група са изложени и на много други канцерогенни вещества във въздуха околко нас - основно автомобилните газове.Дали тютюнопушенето е пряката причина за заболяването ? Или е просто рисков фактор, както за сърдечно-съдовите заболявания ?

Докато при алкохола и цирозата причината е пряка. Системната употреба на алкохол задължително води до цироза на черния дроб и смърт.

Не, не съм казала, че тютюнопушенето е рисков фактор, казах само, че не е основен, в което съм напълно убедена.

А дели е някакъв фактор за здравословното ни състояния, не не съм се произнесла. По-скоро смятам, че не е никакъв фактор за здравословното ни състояние , за заболеваемостта и за смъртността ни.

Не, не съм казала, че тютюнопушенето е рисков фактор, казах само, че не е основен фактор, в което съм напълно убедена. Вярно излиза, че е някакъв фактор ...

Поддала съм се на стереотипи и внушения ... вредата от алкохола и цигарите ...

Замислям се и не съзирам пряка и непряка зависимост между тютюнопушенето, пиенето на алкохол (не говоря за заболяването - алкохолизъм) и здравословното състояние и смъртността.

Пушенето може и да спомага развитието на някои заболявания, но не е основния фактор за тези заболявания. Ще дам себе си за пример. На времето правеха медицински прегледи при започване на работа. Изследванията ми бяха в нормите. Около 2,5г след като започнах работа решиха да махнат вредния труд и изпратиха целия отдел на подробен преглед. Нямаше колега, на който изследванията да бяха в нормите. Съдържанието на олово, ацетон и кетони (не съм сигурен за имената на последните) беше в пъти над нормите. Пратиха даже двама души в болница. Не се заговори повече за вредния труд. Между другото - нямам нито един колега със здрави зъби ;) а половината не пушеха и около 1/3 не пиеха...

Всичките ми роднини, познати, съседи, които напуснаха този свят, след като не се пребориха с рака, включително и тези, които не са вече тук поради инфаркт или инсулт не са били пушачи, нито са злоупотребявали с алкохола. П.П. Не ви лъжа ... :( Нали не очаквате да ви ги изброявам .... ;( П.П. Днес, мога да ги изброя ... ако пожелаете. А също - и да напиша името си под списъка.

Редактирано от Марея (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

вероятно се дължи на забраната да се пуши в ресторанта и последващия бар.

Е този извод е добре да си го направи 2-3 пъти всеки заклет пушач, а тъпите ресторантьори вместо да ходят да се правят че протестират да им обясни някой, че клиента непушейки винаги консумира (и то с кеф) повече.

много ме сърбят петичките да се занеса до мосю Бриколаж и Практикер..............

Оф и ние трябва да обиколим малко магазини, че е време принцесата да и сменим бебешкото легло (в което тя не спи от 6 месеца) с юношеско.

И това трябва да се случи между работа, Благоевград, работа, Бургас...

А като гледах снощи в нета какви простотии се продават из магазините, направо не ми се мисли.

Е този извод е добре да си го направи 2-3 пъти всеки заклет пушач, а тъпите ресторантьори вместо да ходят да се правят че протестират да им обясни някой, че клиента непушейки винаги консумира (и то с кеф) повече.

Не си много прав относно консумацията.

Аз имам особено мнение по въпроса, а не Сталински мерки. Нека има ресторанти за пушачи и такива за непушачи.

Хората нямат клиентела и консумацията е много по-малка от иначе редовните клиенти пушачи.

Инфото е от първа ръка...

Не си много прав относно консумацията.

Аз имам особено мнение по въпроса, а не Сталински мерки. Нека има ресторанти за пушачи и такива за непушачи.

Хората нямат клиентела и консумацията е много по-малка от иначе редовните клиенти пушачи.

Инфото е от първа ръка...

Не!

Има си закони и с демокрацията за пушачите бяхме до тук.

И дай да не откриваме топлата вода, защото и аз съм бивш пушач и около мен има поне 30-40 души, които с ръка на сърце си признават, че откакто не пушат нямат махмурлук, повече пият, повечко и хапват и въобще цялостната им кондиция след употреба на по-сериозно количество алкохол е в пъти по-добра и безболезнена от момента, когато са пушили.

Ама хайде кажи още нещо и да спрем тук тази дискусия, че си има тема за пушенето.

И дай да не откриваме топлата вода, защото и аз съм бивш пушач и около мен има поне 30-40 души, които с ръка на сърце си признават, че откакто не пушат нямат махмурлук, повече пият, повечко и хапват и въобще цялостната им кондиция след употреба на по-сериозно количество алкохол е в пъти по-добра и безболезнена от момента, когато са пушили.

Имам един въпрос.

След като се спрели да пушат и са започнали да пийват и хапват повечко, не са ли качили доста килограми?

Затлъстяването е не по-малко вредно от тютюнопушенето...

Не!

Има си закони и с демокрацията за пушачите бяхме до тук.

Ама хайде кажи още нещо и да спрем тук тази дискусия, че си има тема за пушенето.

Ми не искам да казвам нищо. Оборотите на ресторантите говорят сами за себе си. Кафето откакто се застуди го пием на домашно. Това е...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.