Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против ограничаване на пушенето на публични места сте ?

Анкета за/против пушенето на обществени места 207 гласували потребители

1. 1. Какво е вашето мнение по въпроса?

• ЗА забраната
      61%
      127
    • ПРОТИВ забраната
      38%
      79
    • Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Такова решение няма. Не може да се ограничават тези, които не практикуват опасен за здравето порок. Не може и тези, които го практикуват да тормозят тези, които не го практикуват и очевидно не пушат, защото не го смятат за приятно и добро за здравето. Ако искаха непушачите да дишат цигарен дим - щяха да пушат. Всичко друго са очевидни глупости, просто за да им е по-лесно и комфортно на пушачите, да не се съобразяваме със забрани и да се радваме като падат. 

Има как да няма, прието е вече на второ четене. И никой с нищо не те тормози ще има места и заведения за непушачи (за заведения силно се съмнявам. Защо ли, след като е природосъобразно? Но човек е необходимо да допуска всякакви възможности.) Ти пак както обикновено нещо не разбра не става въпрос за теб или мен за пушачи или непушачи, или за мой или за твой комфорт,нищо лично просто бизнес :D .

Чист егоизъм с безогледност относно здравето на околните го виждам аз. Иначе единствената разумна мярка би била да се ограничи тютюнопушенето, а не да се създават предпоставки за ограничение на тези, които не пушат. Няма логика!

За егоизъма си прав, с една меко казано нелепа поправка в Закона за тютюнопушенето лишихте , няколко десетки хиляди човека от препитание и ги изпратихте на борсата. За това с колко беше ощетена държавата, няма да говорим , защото загубите и от тази аномалия в закона(определено има такива загуби) е трудно да се изчисли.Ама по важно е ти в заведение да дишаш чист въздух, независимо, че от 1 непушач заведението няма да спечели толкова отколкото от 1 пушач (факт неоспорим икономиката ни го доказа, също така доказа , за твой ужас , че  пушачите са чувствително

повече от непушачите). В не повече от 1/3 от държавите в евросъюза има абсолютна забрана за тютюнопушенето и в половината от тях вече искат отмяна на пълната забрана.Ние просто го подкарахме на принципа "Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак" А от какво всъщност се нуждаят болшинството хора в тази страна е без значение, важното е да се изкараме по католици и от папата. И аз казвам, че няма логика.

По достойно е да стиснеш ръката на победителя и да признаеш, че за много неща, които казах, бях болезнено прав, но щом ти харесва продължавай да се пържиш в собствен сос. Аз ще се наслаждавам по заведенията с всички сили на въпросните изменения в нашето законодателство, а ти ми говори, говори и не спирай. Само не разбрах какво стана с "Закона си е закон и трябва да се изпълнява" ?

Редактирано от keba (преглед на промените)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 115k
  • Създадено
  • Последен отговор

За мен разделението на заведенията със стъклена преграда примерно ми се струва съвсем удачно. Има си зала за пушачи и зала за непушачи. Въпрос на избор е кой къде да сяда. 

Не мога да разбера големите скандали. 

То отдавна са си така много от големите заведения, разделени са си

Има как да няма, прието е вече на второ четене.

Не, истината е че ще продължи да се угажда на пушачите. А в действителност не са много повече от непушачите, никак даже - за обратното можем да си говорим. А истината е, че ако пушачите не бяха егоистични и закостенели, то хората нямаше да си загубят работните места. Гледат обаче пушачите само техният комфорт и безогледно тровят околните, а като им отнемат близалката се цупят и заради тях страдат работещите.

То отдавна са си така много от големите заведения, разделени са си

Разделени са, ама друг път - само дето вратата между секциите е отворена и навсякъде влиза цигарен дим. Не ни замазвайте нагло очите на нас непушачите, много повече ще трябва да се постараете!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Разделени са, ама друг път - само дето вратата между секциите е отворена и навсякъде влиза цигарен дим. Не ни замазвайте нагло очите на нас непушачите, много повече ще трябва да се постараете!

бе я ела да видиш Югото на два етажа са даже с врати по средата

пфу

бе я ела да видиш Югото на два етажа са даже с врати по средата пфу

И пак на приятелите си непушачи(ако имаш такива?)се цупиш, като не искат да отидат в залата с цигареният дим - отрова във въздуха? Толерантност!

И пак на приятелите си непушачи(ако имаш такива?)се цупиш, като не искат да отидат в залата с цигареният дим - отрова във въздуха? Толерантност!

аз нямам такива - всички пушим

Не, истината е че ще продължи да се угажда на пушачите. А в действителност не са много повече от непушачите, никак даже - за обратното можем да си говорим. А истината е, че ако пушачите не бяха егоистични и закостенели, то хората нямаше да си загубят работните места. Гледат обаче пушачите само техният комфорт и безогледно тровят околните, а като им отнемат близалката се цупят и заради тях страдат работещите. Разделени са, ама друг път - само дето вратата между секциите е отворена и навсякъде влиза цигарен дим. Не ни замазвайте нагло очите на нас непушачите, много повече ще трябва да се постараете!

Истината е ,  в тази страна има закони и трябва да се спазват.Също така истината, е че икономически аспекти довеждат до този обрат в Закона за тютюнопушенето, което само по себе си означава , че сме  както вече казах чувствително повече от непушачите(разбирам , че това ти предизвиква адска болка, но твърдо отказвам да я облекчавам по какъвто и да било начин). И точно само и единствено чрез тези изменения в Закона за тютюнопушенето , ще може да се поправи тази свинщина, която остави много хора на улицата, защото логиката е само една, много хора ще напълнят заведенията, това ще породи нужда от повече персонал и повече заведения, а това ще даде хляб на повече хора. Обратното е антилогично. Всеки 1 здравомислещ човек , включително и аз си дава парите, за това което истински желае.  Няма логика в това да си давам парите за нещо , което не желая, само и само да не останат хора на улицата. В такъв момент се намесва държавата, като не позволява създаването на  анормални закони и подзаконови нормативни актове, които да изхвърлят хората на улицата.А на теб ако не ти е приятно да посещаваш заведения , в които се пуши, никой не те задължава да го правиш. Просто влизай сутрин рано в някоя бозаджийница , да ти мине мерака, както се казва да се отчетеш за деня и бегом след това у дома, за да не те одими някой несъвестен гражданин. Липсата ти по заведенията през деня и късно вечер тържествено обещавам да не се усети.

Редактирано от keba (преглед на промените)

Оффтопика ще ти го отговоря така - нито една директна обида не съм отправил, но действително считам болшинството пушачи за нетолерантни и нагли. Ако някой се обижда от коментара - то значи той принадлежи към точно тази група.

Обърни внимание на държанието си във форума като цяло.

Преди няколко дни те предупредих в друга тема и ти отново легна на кълката, че не си отправил директна обида.

Факта, че си признаваш, че обиждаш показва, че хората с право негодуват и това, че са различни хора, в различни теми и по различни поводи говори, че масата приемат поведението и думите ти за обидни.

За втори път те предупреждавам тихо и кротко, а ти вместо да изпишеш 30 псевдодовода за това, че видиш ли това не са обиди, вземи малко се замисли дали хората срещу теб наистина не са прави.

Никой не е длъжен да ти търпи поведението и ако продължаваш така, знаеш какво ще последва.

Приятно писане ти желая!

Преди няколко дни те предупредих в друга тема и ти отново легна на кълката, че не си отправил директна обида.

Да, директна обида няма - определение към незнаен адресат не е вид обида, а изказване на мнение за конкретна група. Обида има само и единствено, когато някой се определя като част от тази група. Директна обида няма. Ако някой си се обижда за определение като си мисли, че е част от дадената група - аз няма как да знам кой какъв се определя. Никой не е длъжен да харесва мнението ми, но имам право да го казвам.

Истината е ,  в тази страна има закони и трябва да се спазват.

Истината е, че работни места се губят заради мисленето на пушачите, че са е екслузивни права да правят каквото си искат. В действителност е крайно време да се сложи една дебела линия - кое може и кое не може. Всъщност непушачите може и да са повече, но години наред са били достатъчно добродушни, съобразявайки се с пушачите, за това днес никой не ги отчита като фактор - те така и така ще са си там според същите тези бизнесмени, та се "борят" за групата, която губят. Това мислене в действителност е също толкова изкривено и нелогично.

Да бяхте ходили в заведенията, докато забраната я имаше и хората нямаше да си изгубят работните места. Изгубиха ги само заради нетолерантността на пушачите и желанието им да стане на тяхната, а тяхната означава да тровят както себе си, така и тези около себе си. Не на мен да не ми е приятно да посещавам заведения, в които се пуши, пушачите трябва да са задължени да не пречат на непушачите да посещават което и да е заведение, защото непушачите щом са непушачи са избрали да не гълтат цигарен дим. Пушачите, разбира се, това не го разбират. За повечето пушачи логиката на непушачите и 5 пукнати стотинки не струва и ги одимяват най-нагло бих казал.

В момента в обши линии каза - да се съобразявам с пушачите и да им позволя да ме димят или да се разкарам.

А не мога ли да кажа аз същото, само че като разменя думичките пропорционално? Кои са те пушачите, че да си позволяват да димят непушачите? Ексклузивни права според закона имат да нарушават чуждите права или да казват на непушачите къде да ходят и какво да правят, като по този начин вторите се дискриминират?

На кратко - ако пушачите бяха шишковци, тъпчещи се с бифтеци и хамбургери от Макдоналдс щяха да направят така, че във всички заведения да се продават само хамбургери и бифтеци, за да им е добре на тях и да не им се налага да си мърдат задните части до никъде, а пък тези които не ядат хамбургери от Макдоналдс и съмнителни бифтеци - да си гледат работата. Толерантността трябва да бъде изключително от пушачите към непушачите, а не обратното, защото вторите не димят, а първите го правят, вторите не нарушават избора на първите с недимене, а авторите го правят с димене, първите нарушават избора на вторите, а вторите с непушене не го нарушават.

--------

Анкетата в темата е представителна извадка, поне за форума, че пушачите са по-малко от непушачите.

Да бяхте ходили в заведенията, докато забраната я имаше и хората нямаше да си изгубят работните места.

Ще ходим където ни е кеф

Съжалявам че толкова безработни са станали заради нас

Ще ходим където ни е кеф  Съжалявам че толкова безработни са станали заради нас

Безработните са заради вас. Вие поставяте ултиматум - или ще димим на всички или ще оставим хората без работа. И после ние сме виновни, така ли? Заради вашият "кеф" трябва всички да ви търпят цигареният дим? Как ли пък не! Да поставяш собственият кеф и мързел да излезеш отвън пред здравето, избора и правата на околните е наглост.

Безработните са заради вас. Вие поставят ултиматум - или ще димим на всички или ще оставим хората без работа. И после ние сме виновни, така ли?

а да бяхте напълнили заведенията вие а - ама не нали

а да бяхте напълнили заведенията вие а - ама не нали

И да сме - хората се борят за още печалби. Алчност! Има хора, които и майка си ще продадат за печалби.

Немат пари да си купят цигари, ти чекай да  пълнят заведение :get out: хайдучкеееее

Немат пари да си купят цигари, ти чекай да  пълнят заведение :get out: хайдучкеееее

мда я бедни сме, много

Немат пари да си купят цигари, ти чекай да  пълнят заведение

За това напоследък пушачите масово си броят стотинките, за да си купят една цигара на дребно с треперещи от абстиненция ръце или купуват тютюнче и хартийки? Не, ние пари за цигари "нямаме" - такова перо в разходите нямаме. Хабим ги тия пари за по-полезни неща.

За това напоследък пушачите масово си броят стотинките, за да си купят една цигара на дребно с треперещи от абстиненция ръце или купуват тютюнче и хартийки? Не, ние пари за цигари "нямаме" - такова перо в разходите нямаме. Хабим ги тия пари за по-полезни неща.

аха - 40 лева килото сорт Вирджиния - кви цигари те гонят

аха - 40 лева килото сорт Вирджиния - кви цигари те гонят

Като сте хората с парите, които пълнят заведенията - Защо не пушиш Малборо от 10лв кутията? Или просто вашето пълнене на заведението е един час да стоите с едно кафе, докато одимявате с цигари контрабанда и тютюн със съмнително качество?

Като сте хората с парите, които пълнят заведенията - Защо не пушиш Малборо от 10лв кутията?

ти го каза - и защо трябва да пуша Боро за 10 кинта а

нито съм казала че съм богата, нито че се гордея с порока си

пороци има всеки един от нас

искам само едно за последно да ти кажа - защото с теб така приятелски не може да се говори -

даже и да съм пушач - храня достатъчно хора с парите си, които давам - където трябва -

на производителите на тютюн

(ако не ти е известно то не че те интересува де ама им изкупуват по 4 лева килограма)

-------- Анкетата в темата е представителна извадка, поне за форума, че пушачите са по-малко от непушачите.

Не е вярно,аз съм пушачка и гласувах За забраната,така че не всички са непушачи.

Едното няма нищо общо с другото.Може да си пушач,но да ти харесва заведенията да миришат на хубаво.

нито съм казала че съм богата, нито че се гордея с порока си пороци има всеки един от нас

Като не си богата и не пълниш заведенията с какво право претендираш, че осигуряваш работа на сумати хора от обслужващият персонал? А пороци не знам дали имат всички, но пушенето определено не може да се счита за мой такъв.

Като не си богата и не пълниш заведенията с какво право претендираш, че осигуряваш работа на сумати хора от обслужващият персонал? А пороци не знам дали имат всички, но пушенето определено не може да се счита за мой такъв.

ми то ти нали плачеш че станали безработни заради нас, пушачите

аз си обичам и без това домашната обстановка, не съм заритала за заведения, ама като сме компания и излезем ...

Повярвай ми ти имаш други,които са далеч по дразнещи ;)

Та по темата,какво стана сега,богатите дават работа,а бедните не ли?

Нещо май не разбрах.

Повярвай ми ти имаш други,които са далеч по дразнещи ;) Та по темата,какво стана сега,богатите дават работа,а бедните не ли? Нещо май не разбрах.

Няма какво да повярвам - очевидно е, че когато мина покрай теб, не те пращам около теб димна завеса. Не е темата богати срещу бедни. Но така се постави от някои хора тук. И още се постави, че едва ли не пушачите давали работа на сите люде из България, а ние непушачите сме ги оставяли гладни и безработни, на улицата и в нищетата. Единственото, за което се боря аз е пушачите да не димят непушачи - пушат си отвън и проблемът е решен добре. Но не - както се вижда повечето пушачи поставят своят порок пред здравето на другите, пред правата на другите и отгоре на всичко някои от тях имат надменността да извиняват този порок до нивото на висша ценност и да вменяват вина на непушачите, като всичко винаги е било около нетолерантността на пушачите и техните действия.

Няма какво да повярвам - очевидно е, че когато мина покрай теб, не те пращам около теб димна завеса. Не е темата богати срещу бедни. Но така се постави от някои хора тук. И още се постави, че едва ли не пушачите давали работа на сите люде из България, а ние непушачите сме ги оставяли гладни и безработни, на улицата и в нищетата. Единственото, за което се боря аз е пушачите да не димят непушачи - пушат си отвън и проблемът е решен добре. Но не - както се вижда повечето пушачи поставят своят порок пред здравето на другите, пред правата на другите и отгоре на всичко някои от тях имат надменността да извиняват този порок до нивото на висша ценност и да вменяват вина на непушачите, като всичко винаги е било около нетолерантността на пушачите и техните действия.

Е и на мен е очевадно пък - че си търся работа в заведения и навсякъде едно и също - няма клиенти, ние съкращаваме, вие...

Мисля да завърша един курс за сладкарка - белким в някоя сладкишница се устроя

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.