Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против ограничаване на пушенето на публични места сте ?

Анкета за/против пушенето на обществени места 207 гласували потребители

1. 1. Какво е вашето мнение по въпроса?

• ЗА забраната
      61%
      127
    • ПРОТИВ забраната
      38%
      79
    • Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

а ако продължават да вдигат цените -накрая ще заделя две-три лехи в къщи и ще си садя тютюн като зелки, ще си го суша в гаража и ще ме хванат за .... лулата с техните цени, бандероли и т.н.

защото днес вдигат цените на цигарите -утре като нищо ще ми вдигнат цената и на моя тютюн , дето и в момента струва 4 пъти по-скъпо от същия, ама купен  в Германия   :mad:

Аз си го купувам от едно родопско село, знаеш ли на колко им го изкупуват 1 килограм тия лами - 4 лева.

То само низането не могат да им платят баси.

Та моите пари отиват за хората, които са се трудили.

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 115k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз си го купувам от едно родопско село, знаеш ли на колко им го изкупуват 1 килограм тия лами - 4 лева.

То само низането не могат да им платят баси.

Та моите пари отиват за хората, които са се трудили.

вирджиния или бъркли купуваш ? 

на светло и на тъмно е сушен ? 

как може да си взема ? 

а, а,а.... аз нещо да съм казвал, че да си противореча  ? Всички си живее живота и разполага с тялото и здравето си както намери за добре. Кой съм аз, че да казвам на другите как да живеят ?

Не ми отговаряш на въпроса - ХОББ или белодробният рак са хубавите ефекти при употребата на цигари, за които говориш? Ако са само те, обективни причини някой да пуши не съществуват, а пък защо да не издържаме тогава държавата от пороците и прищявките на лицата, които се отдават на тях? И да - точно лекарското съсловие говори негативно за пушенето.

Не ми отговаряш на въпроса - ХОББ или белодробният рак са хубавите ефекти при употребата на цигари, за които говориш? Ако са само те, обективни причини някой да пуши не съществуват, а пък защо да не издържаме тогава държавата от пороците и прищявките на лицата, които се отдават на тях? И да - точно лекарското съсловие говори негативно за пушенето.

:lol6: разбира се, разбира се  ;)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Лекарите не са ли хора ,като нас със своите слабости.И защо да не пият , пушат и да ходят по жени.

...... и да ходят по жени.

а, а,а ....

аз по жени не ходя ако стъпя връз жена, може да я смачкам, тъй че предпочитам да си лежа, па тя да е отгоре  :ph34r:

:lol6: разбира се, разбира се  ;)

Нищо не се разбира, нито се подразбира. Освен като лекар да правиш невероятно лоша пропаганда. Щом човек наясно с рисковете ги пренебрегва, значи рисковете са нищо съществено и то "на мене няма да се случи". Така биха разсъждавали много хора. Вие трябва да сте тези, които дават положителен пример. ХОББ и белодробният рак положителни неща ли са - питах. Да или не? Прост въпрос не вярвам да затруднява човек с образование, квалификация и опит от твоят ранг.

Лекарите не са ли хора ,като нас със своите слабости.И защо да не пият , пушат и да ходят по жени.

Това в интерес на истината не е мой проблем. Всеки път когато някой се оплаче, че цигарите му били скъпи и поскъпвали, аз ще му посоча, че без цигара никой не е умрял и от цигарите няма обективни ползи. От тази гледна точка ако ще 100лв да ги направят за кутия и да преследват продаващите цигари и тютюн като наркопласьори - едва ли ще ми направи каквото и да е било впечатление.

Нищо не се разбира, нито се подразбира. Освен като лекар да правиш невероятно лоша пропаганда. Щом човек наясно с рисковете ги пренебрегва, значи рисковете са нищо съществено и то "на мене няма да се случи". Така биха разсъждавали много хора. Вие трябва да сте тези, които дават положителен пример. ХОББ и белодробният рак положителни неща ли са - питах. Да или не? Прост въпрос не вярвам да затруднява човек с образование, квалификация и опит от твоят ранг. Това в интерес на истината не е мой проблем. Всеки път когато някой се оплаче, че цигарите му били скъпи и поскъпвали, аз ще му посоча, че без цигара никой не е умрял и от цигарите няма обективни ползи. От тази гледна точка ако ще 100лв да ги направят за кутия и да преследват продаващите цигари и тютюн като наркопласьори - едва ли ще ми направи каквото и да е било впечатление.

По твоята логика ако разсъждаваме , нека и политиците спрат да лъжат и  крадат.Та така и с лекарите .Лекаря не е виновен за болестите .Няма профилактика, човек след работа ще отиде в кръчмата ,но няма да отиде на рентген Пък и да не говорим за фармацевтиката . колко лекарства увреждат черният дроб , но ги приписват.

Нищо не се разбира, нито се подразбира. Освен като лекар да правиш невероятно лоша пропаганда. Щом човек наясно с рисковете ги пренебрегва, значи рисковете са нищо съществено и то "на мене няма да се случи". Така биха разсъждавали много хора. Вие трябва да сте тези, които дават положителен пример. ХОББ и белодробният рак положителни неща ли са - питах. Да или не? Прост въпрос не вярвам да затруднява човек с образование, квалификация и опит от твоят ранг.

Простите въпроси си имат отговори дадени много, много години преди ти или аз дори да сме се родили, камо ли тепърва да почнеш да ги задаваш на други хора .Та  няма нужда се задават, защото всеки може да седне и да им прочете отговорите, включително и задаващият ги ;)

На " човек с образование, квалификация и опит от моят ранг." (хихихи - това словосъчетание ми хареса :D ) подхождат по-сложни въпроси, не намираш ли ? 

На " човек с образование, квалификация и опит от моят ранг." (хихихи - това словосъчетание ми хареса :D ) подхождат по-сложни въпроси, не намираш ли ? 

Тогава изчакай да ти бъде зададен въпрос от човек с еквивалентни на твоите образование, квалификация и ранг, а останалите ги подминавай с мълчание и снизхождение.

На доктора не му давай наклон на...пурата! Има две звезди и червен надпис над табелката :D

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Тютюнопушачите мислете ли за своето здраве и за здравето на вашите близки и околни?!

Едва ли!

Защо е нужно да измисляте един куп оправдания и причини,само и само да пушите и да тровите себе си,своите близки и околните?!

Нима сте се родили с цигарите в уста?!

Евала на Исландия,в България също трябва да стане така! ;)

http://www.ekipnews.com/news/bulgaria/obshtestvo/d_r_plamen_dimitrov_islandiq_e_stranata_kydeto_se_prilagat_naj_strogi_merki_sprqmo_tjutjunopusheneto/112059/

Напълно съм съгласен с теб !

Всеки мисли само за себе си ! 

Както казах в предния ми коментар - да даваш пари за да се тровиш е абсолютна простотия, само че това не е най-лошото; всеки може да си прави каквото иска със здравето и да си се трови колкото си иска, НЕ ми пука !

Лошото е че малоумните пушачи освен че тровят себе си, тровят и тези около тях, т.е. мен, теб и всички "будни" хора !  

Един въпрос към всички с цигарката - "ЗАЩО ПУШИТЕ ?" - айде да ви видим :-)

Напълно съм съгласен с теб !

Всеки мисли само за себе си ! 

Както казах в предния ми коментар - да даваш пари за да се тровиш е абсолютна простотия, само че това не е най-лошото; всеки може да си прави каквото иска със здравето и да си се трови колкото си иска, НЕ ми пука !

Лошото е че малоумните пушачи освен че тровят себе си, тровят и тези около тях, т.е. мен, теб и всички "будни" хора !  

Един въпрос към всички с цигарката - "ЗАЩО ПУШИТЕ ?" - айде да ви видим :-)

Аз си пуша , защото ми е хубаво и приятно. Вече 43 години.Нямам воля да ги откажа. Виж за други неща - имам воля! Нали няма да плачеш, ако аз умра? Искаш ли да си запалим по цигарка и да си поприказваме на скайпа? За жени ще говорим, не за цигари. ОК?

Аз си пуша , защото ми е хубаво и приятно. Вече 43 години.Нямам воля да ги откажа. Виж за други неща - имам воля! Нали няма да плачеш, ако аз умра? Искаш ли да си запалим по цигарка и да си поприказваме на скайпа? За жени ще говорим, не за цигари. ОК?

Няма проблеми бай Стефане... влизай в скайпа :-)

Нямам воля да ги откажа. Виж за други неща - имам воля!

От къде да сме сигурни, че за други неща има воля, па дори и по-сериозни от цигарите, ако за едните цигари я няма? Не че нещо, явно противоречие в логиката си стои и чака да бъде експлоатирано.

От къде да сме сигурни, че за други неща има воля, па дори и по-сериозни от цигарите, ако за едните цигари я няма? Не че нещо, явно противоречие в логиката си стои и чака да бъде експлоатирано.

Проблема е при теб. Никой не те е молил да ми вярваш.Нали не ми забраняваш да си пуша?

Ало, интересния !  Бай Стефан има воля колкото 100 човека ! Не го познаваш, така че си спести скапаното мнение !  Много поздрави... :-)

Тогава изчакай да ти бъде зададен въпрос от човек с еквивалентни на твоите образование, квалификация и ранг, а останалите ги подминавай с мълчание и снизхождение.

Хайде тогава- Трихо, нали няма да оспориш, че от всички пациенти, постъпващи за лечение със сърдечно-съдови, белодробни, стомашно-чревни, че и други заболявания преобладаващата част са пушачи, или поне са пушели редовно преди време? И за колко голяма част от злокачествените тумори / бронхиални, ларингеален, на хранопровода, стомаха и пр. / за един от основните предразполагащи фактори е точно тютюнопушенето!

Далеч съм от мисълта, че единствено пушенето е основния проблем за здравето, но пък колкото по-малко са вредните фактори, толкова по-голяма е вероятността да не пипнем нещо от споменатото горе.

Някой приведе аргумента, че изгорелите газове от колите са още по-вредни. А кое тогава е за предпочитане- изгорелите газове или същите плюс цигарите? 

Проблема е при теб. Никой не те е молил да ми вярваш.Нали не ми забраняваш да си пуша?

Мога да те укоря, но не притежавам(към даденият момент) власт, която да ми позволява да направя подобно нещо.

Ало, интересния ! Бай Стефан има воля колкото 100 човека ! Не го познаваш, така че си спести скапаното мнение ! Много поздрави... :-)

Задавам въпрос - просто е. Острите реакции няма да променят действителният отговор.

Хайде тогава- Трихо, нали няма да оспориш, че от всички пациенти, постъпващи за лечение със сърдечно-съдови, белодробни, стомашно-чревни, че и други заболявания преобладаващата част са пушачи, или поне са пушели редовно преди време? И за колко голяма част от злокачествените тумори / бронхиални, ларингеален, на хранопровода, стомаха и пр. / за един от основните предразполагащи фактори е точно тютюнопушенето!

Тук леко не съм съгласен с теб. Факт е, че множество проучвания доказват това което казваш и аз не оспорвам резултатите - те са доказани, проверени и са абсолютно верни. Има една подробност - всички тези проучвания са направени в периода след 1-вата световна война.Преди това няма голями мултицентрови рандомизирани проучвания ! Нито едно. Да, можеш да кажеш, че през 1761 г. д-р Джон Хил е казал,ч е 60 негови пациените с рак на устната кухина са били пушачи, но какво от това ? От 60 човека е просто несериозно да се правят генерални заключения. От тогава до 20-век е имало само спорадични статии на различни лекари по света, но те са описвали само своите наблюдения върху малко пациенти.Та така е било до след 1-вата световна война, когато започват всички по-известни в момента проучвания, откриват се канцерогенните съставки на тютюневия дим, прави се връзката между изброените от теб заболявания и тютюнопушенето. НО - именно в този период започва и тотално замърсяване на околната среда, химическата промишленост създава бум в производството на багрила, на хранителни добавки, дрехи, лекарства, пластмаси, опаковки, навлизат масово автомобилите ( особенно дизеловите) и е просто наивно да се обвинява за всичко тютюневия дим. Да, навсякъде се тръби точно обратното и се внушава на хората, че боледуват заради цигарите, а не заради останалите продукти на промишлеността ,битовата химия и радиоактивността , с които за заобиколени, за химическите добавки във всеки един хранителен продукт, с който се тъпчат.... А на тези непушачи, които се разболяват се казва, че са били "пасивни пушачи" и заради това са се разболели.

При всяко едно проучване обаче има систематична грешка - няма как да изолираш един човек в стерилна среда и да изследваш въздействието само на един фактор ( в случая тютюнопушенето) 

При всички проучвания имаме хора, болни от болест с полиетиологична генеза,  които са живели в среда, изпълнена с вредности, а кохортите се подбират единствено по фактор "пуши", "не пуши". 

Все още нямаме категорично доказателство за етиологията  на белодробната неоплазия

Все още нямаме категорично доказателство за  етиологията на артериалната хипертония

Все още нямаме категорично доказателство за етиологията на ХОББ.

Да, казваме :"тези и тези за предразполагащи фактори за развитието на ...", казваме : "това и това участва в патогенезата на  ..." ,  но нямаме решаващото звено - причината.  Ако я имахме - досега да сме се научили да лекуваме етиологично  тези заболявания, а ние все още прилагаме патогенетично и симптоматично лечение, което разбира се е с различен успех. 

Далеч съм от мисълта, че единствено пушенето е основния проблем за здравето, но пък колкото по-малко са вредните фактори, толкова по-голяма е вероятността да не пипнем нещо от споменатото горе.

Да, разбира се - тук съм абсолютно съгласен - трябва да избягваме вредностите, колкото ни е възможно, и както намерим за добре спрямо ума, възпитанието ,начина си на живот и най-вече това, което ни харесва да правим.

Животът на всеки човек си е негов собствен живот. Какво ще прави с него, как ще се грижи за физическото и душевното си благополучие - си е единствено негова грижа, и аз не смятам, че някой трябва да нарежда и заповядва на другия как да живее, особенно пък експоатирайки идеята, че нещо се прави за "добро".  Противносто е диктатура : Хитлер го е правил, заедно със своите лекари, които първото нещо, което са направили след като са взели властта е  да забранят  пушенето навсякъде и ..знаеш до какво доведе това.  

Някой приведе аргумента, че изгорелите газове от колите са още по-вредни. А кое тогава е за предпочитане- изгорелите газове или същите плюс цигарите?

Тук ще ти отговоря с думитре на един от любимите ми автори : Жалко, че светът трябва да се отказва от толкова много хубави неща само защото били нездравословни. Аз лично се съмнявам, че създателят може да ни е дал някое подкрепително, което, използвано с мярка, да е нездравословно. Изключение правят само микробите. И все пак има хора, които упорито се лишават от редица неща — били те за ядене, пиене или пушене, — спечелили си по един или друг начин съмнително име. В името на здравето тези хора се отказват от какво ли не. И им остава едно голо здраве. Необяснима работа! Все едно да дадеш цялото си състояние за някоя крава, която вече не пуска мляко. 

Въпрос на личен избор, dimadoctor - аз лично предпочитам кравата ми да дава мляко.А когато легна на смъртния си одър да знам, че съм си изживял живота както ми е харесвало, а не както някой ми е казвал да го живея.

Да, казваме :"тези и тези за предразполагащи фактори за развитието на ...", казваме : "това и това участва в патогенезата на  ..." ,  но нямаме решаващото звено - причината.  Ако я имахме - досега да сме се научили да лекуваме етиологично  тези заболявания, а ние все още прилагаме патогенетично и симптоматично лечение, което разбира се е с различен успех. 

Мда... Не съм специалист, имам слабо, да не кажа никакво понятие от класическата западна медицина, но това очевидно е така. Сигурно ще ти прозвучи глупаво и в духа на ню-ейджа, но според мен, без цялостен холистичен подход към пациента, откриването и лечението на етиологията на заболяванията е невъзможно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Мда... Не съм специалист, имам слабо, да не кажа никакво понятие от класическата западна медицина, но това очевидно е така. Сигурно ще ти прозвучи глупаво и в духа на ню-ейджа, но според мен, без цялостен холистичен подход към пациента, откриването и лечението на етиологията на заболяванията е невъзможно.

Абсолютно е невярно - холистичния подход е насочен към излекуването на пациента, а не към откриване на причината .И двете системи се стремят към една цел - отсраняването на болестта, но вървят по различни пътища към нея : съвременната "западна" медицина  се стреми към откриване на точната причина и ерадикацията и ( с различни методи ) с което се постига и излекуване на организма, а  източната се стреми към обхващане на целия организъм и принуждаване на организма чрез различни методи (детоксикация ,режим на хранене, режм на живот, преодоляване на стреса, сугестия и т.н.)  да се справи сам  с болестта. 

В холистичната медицина най-важната е профилактиката, остраняването на вредните навици и фактори на околната среда на човека.

Забраната на тютюнопушенето на обществени места може да се каже, че е най-голямата победа на холистичната медицина 

.....

Абсолютно невярно е това,което говориш,но нали да трябва да имаш пациенти,как иначе ще се прехранваш,нали?!

Нали си се клел в Хипократова клетва,или май са само думи,точно ти като лекар,не е правилно да защитаваш и оправдаваш цигарите!

За мен,един лекар не трябва да пуши,какъв пример даваш на останалите хора?! ;)

Доста неща са доказани,има доста факти за цигарите,които не са положителни,да не говорим отделно за храненето - месо,газирани напитки,консерванти и т.н и т.н,да не изброявам,както и начина на живот,който всеки един човек води! ;)

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Док, благодаря за обяснението. Само това звучи малко странно за мен: 

съвременната "западна" медицина  се стреми към откриване на точната причина

Както казваш и двата подхода са насочени към излекуването на пациента. Какво точно трябва да означава откриване на "точната причина"? Може ли дадено заболяване да има само една причина? Явно не, т.е. има комплекс от фактори, причини и условия, които предизвикват заболяването. И което е по-важното, според мен, в много от случаите еднакви заболявания се причиняват от различни фактори. И накрая, причините не могат да бъдат сведение само до фактори като наследственост, физиология, материални условия и други такива. Има и фактори от ментален характер, които не трябва да бъдат пренебрегвани. При това положение, откриването на "точната причина" извън всеки индивидуален случай ми се вижда химера.

Може мнението и въпросите ми да са много наивни, за което се извинявам предварително.

За мен,един лекар не трябва да пуши,какъв пример даваш на останалите хора?! ;)

Аз мисля, че докато един лекар пуши, той няма право да съветва другите да не пушат, в смисъл да казва "Не гледайте какво правя, а слушайте какво ви казвам." Също като родителите, които казват на децата си да не пушат, но те самите пушат. Не звучи много убедително, нали?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.