Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против ограничаване на пушенето на публични места сте ?

Анкета за/против пушенето на обществени места 207 гласували потребители

1. 1. Какво е вашето мнение по въпроса?

• ЗА забраната
      61%
      127
    • ПРОТИВ забраната
      38%
      79
    • Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Почти всеки бивш пушач става по-върл враг на пушачите, отколкото човек, който никога не е пушил.

Защо е така не знам, но споделям мнението на Доктора.

Точно в десятката ! 

А иначе си има психологическо обяснение, което е дълго, засяга термини като фрустрация, има си и физиологическо обяснение, свързано с никотиновите и допаминовите рецептори, които са променени от времето, когато човекът е пушил....няма нужда да се обяснява всичко това.

Фактът си е факт - мнението на бившите пушачи не е безпристрастно.

И двамата сте много далече от истината, но няма да се втурвам да обяснявам защо и да спамя темата.

Тоест приемаме, че сте прави дори по метода на социологията и си търсете тогава друг безпристрастен.

А как ще се определи кой е такъв?

Непушач, който е натровен по най-бруталния начин от цигарен дим и като се сети за него повръща?!?!

Или пушач, който пуши по 7 цигари на ден и се брои за непристрастен, но зависим?

Или най-добре такъв, който пет дни да пуши по 6,5 цигари, а следващите пет да не пуши...  :go ahead:

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 115k
  • Създадено
  • Последен отговор
И двамата сте много далече от истината, но няма да се втурвам да обяснявам защо и да спамя темата.

Тоест приемаме, че сте прави дори по метода на социологията и си търсете тогава друг безпристрастен.

А как ще се определи кой е такъв?

Непушач, който е натровен по най-бруталния начин от цигарен дим и като се сети за него повръща?!?!

Или пушач, който пуши по 7 цигари на ден и се брои за непристрастен, но зависим?

Или най-добре такъв, който пет дни да пуши по 6,5 цигари, а следващите пет да не пуши...  :go ahead:

Поради тези причини безпристрастен може да е само Бог. Само той е извън системата и земния живот, в който или пушиш или не пушиш.Пък дори и не пушиш вече.особенно пък тогава.Тоест или си пушач или си непушач.А тъй като няма как да се допитаме до него ( всъщност можем, но ако ни отговори трябва да бързаме да се прегледаме при психиатъра си) , значи безпристрастно мнение НЕ може да има по темата.

Следователно темата е крайно поляризирана , не може да има компромисно мнение по върпоса.и съществременно с това си условие  темата предлазполага към вечни спорове и вадене на всякакви аргументи "за" или "против".  

Ерго - еднозначен отговор на въпроса  "При липса на дълбокосмисленост на актът на пропушването не са ли непушачите с по-голямо право за това, че не искат да страдат от негативните ефекти на изкривените схващания в обществото?"  не може да съществува.

Q.E.D. 

:cheers:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Може ли описание на най-бруталният начин да натровя някой непушач. Предполагам за целта първо трябва да го вържа, за да не може да стане и да си иде?...Продължи с описанието на действията ми...Какво трябва да направя ,за да съм най-бруталният отровител на някой непушач, с дима от моята цигара?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Какво трябва да направя ,за да съм най-бруталният отровител на някой непушач, с дима от моята цигара?

Ето ти прост и елементарен пример..., влизаш в заведение и всички маси са заети, на мойта маса има свободни места и съответно се настаняваш, поръчваш си и палиш цигара и дима върви точно в лицето ми по простата причина, че вратата зад мен е отворена...

Може ли описание на най-бруталният начин да натровя някой непушач. Предполагам за целта първо трябва да го вържа, за да не може да стане и да си иде?...Продължи с описанието на действията ми...Какво трябва да направя ,за да съм най-бруталният отровител на някой непушач, с дима от моята цигара?

Ето ти пример- ако аз съм с храносмилателни нарушения и заедно с това увредено обоняние. Наясно съм с проблемите си, но не взимам никакви мерки- не се лекувам, дори отхвърлям всякакви предложения за това. Пътувайки в градския транспорт си пускам обилно газове и тормозя всички околни, обаче не ми пука поради невъзможността да помириша какво съм произвел. Отвращението, изписано по лицата на околните възприемам като техен личен проблем. Не мен не ми пречи, следователно да му мислят другите. Пушенето е дори още по- неприемливо, защото за разлика от заболяването е съвсем доброволен акт. 

Точно същият е ефектът на запалена цигара спрямо околните непушачи. Не съм съгласен с Трихо относно това, че съм много по- върл враг на пушенето поради факта, че самият аз съм бил пушач. Напротив, мога да сравня и двете ситуации да преценя кога съм се чувствал по- добре.  

Ето ти прост и елементарен пример..., влизаш в заведение и всички маси са заети, на мойта маса има свободни места и съответно се настаняваш, поръчваш си и палиш цигара и дима върви точно в лицето ми по простата причина, че вратата зад мен е отворена...

Ето накъде духал вятъра. :) ..Май би било леко странно, ако в това помещение аз съм единственият пушещ. Много по-вероятно ще е, ако положението е такова въобще да не запаля цигара(приемаме, че се е случило преди забраната, защото иначе не бих запалил въобще вътре)...Ако обаче тази хипотетична случка, се е случила преди забраната, в съотвентото пълно почти до краен предел заведение, е напълно сигурно че вече ще е имало пушещи клиенти и ти по свое желание ще си влязъл в него да се тровиш, за което няма как да ми държиш отговарност, нито на който и да е било друг, че на масата на която си седнал, е единственото останало свободно място...В крайна сметка се оказва, че проблема е единствено поради твоя зле направен личен избор.

П.П. А вратата, винаги е могло да станеш и да я затвориш, нали! :D

Ето ти пример- ако аз съм с храносмилателни нарушения и заедно с това увредено обоняние. Наясно съм с проблемите си, но не взимам никакви мерки- не се лекувам, дори отхвърлям всякакви предложения за това. Пътувайки в градския транспорт си пускам обилно газове и тормозя всички околни, обаче не ми пука поради невъзможността да помириша какво съм произвел. Отвращението, изписано по лицата на околните възприемам като техен личен проблем. Не мен не ми пречи, следователно да му мислят другите. Пушенето е дори още по- неприемливо, защото за разлика от заболяването е съвсем доброволен акт. 

Точно същият е ефектът на запалена цигара спрямо околните непушачи. Не съм съгласен с Трихо относно това, че съм много по- върл враг на пушенето поради факта, че самият аз съм бил пушач. Напротив, мога да сравня и двете ситуации да преценя кога съм се чувствал по- добре.  

Все едно някой да те върже на ауспуха на колата си. Ами не е, като да не можем да предполагаме тук.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Много празнословие..., няма мисъл

Напоследък си мисля, че забраната на тютюнопушенето на обществени места постигна нечия цел да ни разделят по още един признак и да ни изправят едни срещу други.

Не е трудно да се досетим кому и защо е нужно това.

Не мисля, че е голям проблем пребиваването на непушачи в едно помещение с пушачи при наличие на мощни климатици, а при наличието на отделни помещения за пушачи и непушачи за проблем въобще не може да се говори.

Има далеч по-важни неща на които би трябвало да обърнем внимание, вместо да водим безсмислени спорове по тази тема.

Управляващите забраниха пушенето на обществени места,а разделението и изправянето едни срещу други си го правим ние.Защо е така е друга тема.

Не разбирам как нашият народ се хваща да протестира за такива дребни нужди като зависимостта от никотин и по-точно забраната за пушене, а на протести като тези срещу увеличаването на цената на тока, опитите за унищожение и приватизацияна БДЖ, дори шистовия газ не успяха да съберат толкова протестиращи. Това показва колко повърхностни са българите и какво могат да променят в себе си. 

Можете да видите колко държави са въвели забрана за пушене. Там никой не се е оплакал. Там по-малка ли е нуждата от никотин на зависимите?

Редактирано от 1000firmi (преглед на промените)

Не разбирам как нашият народ се хваща да протестира за такива дребни нужди като зависимостта от никотин и по-точно забраната за пушене, а на протести като тези срещу увеличаването на цената на тока, опитите за унищожение и приватизацияна БДЖ, дори шистовия газ не успяха да съберат толкова протестиращи. Това показва колко повърхностни са българите и какво могат да променят в себе си.

Мчи как - ние сме "силни" зад клавиатурата.

Де да можеше и зад нея да променим нещо, ама не се получава.

Та мрънкаме си - то и друго не можем за съжаление.

Не сте прави. Народа ни е мъдър. Оказва силна съпротива. Не ми давайте пример с гърчетата. И, каква полза от техните стачки?.....  Народа ще оцелее. Не съдете за хората чрез чужд аршин!  Народа е много по-мъдър отколкото очаквате? . 

Редактирано от 67ZZZ (преглед на промените)

Не сте прави. Народа ни е мъдър. Народа е много по-мъдър отколкото очаквате? . 

то от толкоз мъдрост така ни оправиха та...

Не всичко е толкова черно,колкото го изкарваме. И това си има обяснение. Нищо не е изгубено. Има шанс, и няма да го пропуснем (Народа ни). Хватката на комунистите вече се разхлабва(и те се охлабват... :help wanted4: ). Всеки си го получава заслуженото. Ще си го получат и те. 

Не всичко е толкова черно,колкото го изкарваме. И това си има обяснение. Нищо не е изгубено. Има шанс, и няма да го пропуснем (Народа ни). Хватката на комунистите вече се разхлабва(и те се охлабват... :help wanted4: ). Всеки си го получава заслуженото. Ще си го получат и те. 

има си обяснение да - Планът Ран - Ът

..., - не вярвам в световната конспирация и анунаките... Например виж как е в Испания(голяма безработица) и хората са свикнали да живеят много по-нашироко от нас. Значи сега го ядат по чепат. Друго (ти си жена, нали) не вярвам да ти излезе насреща някоя испанка и да сготви по-евтино и икономично от теб. Ние сме свикнали да се справяме. Знам не е лесно. Но си спомни как беше преди 25-6 г. -нямаше дънки и банани, а сега виж децата с какви таблети се разхождат по моловете(не по-зле от тези в Берлин). Ние ходехме с чавдарски връзки и и ни мереха косите (2см.позволяваха), -а сега?. Не смееха хората да слушат дори западна музика... А, през по-стари времена...? 

Редактирано от 67ZZZ (преглед на промените)

..., - не вярвам в световната конспирация и анунаките... Например виж как е в Испания(голяма безработица) и хората са свикнали да живеят много по-нашироко от нас. Значи сега го ядат по чепат. Друго (ти си жена, нали) не вярвам да ти излезе насреща някоя испанка и да сготви по-евтино и икономично от теб. Ние сме свикнали да се справяме. Знам не е лесно. Но си спомни как беше преди 25-6 г. -нямаше дънки и банани, а сега виж децата с какви таблети се разхождат по моловете(не по-зле от тези в Берлин). Ние ходехме с чавдарски връзки и и ни мереха косите (2см.позволяваха), -а сега?. Не смееха хората да слушат дори западна музика... А, през по-стари времена...? 

то тва други теми, пич, тука за цигарите сега сме се фанали да си ги мерим

чудят се от де още да си пълнят гушите - защото "законите" им са нефелни

Да, отказване е решението. Щото си е зависимост. Трудно е умерено. Е, сега като седна да пия,...и пак форматирам хард диска...

ми то нанейде треба да избие, прав си та...

аз кво - ако не пуша па за комшията от долния етаж ли да мисля ааа

по-добре да пуша, в нас бе, нема ви тровим у кръчмите спок

А иначе си има психологическо обяснение, което е дълго, засяга термини като фрустрация...

А има и друго обяснение, описващо пристрастеността и как пристрастените ще направят всичко, за да си набавят дозата. И така подсъзнателно или задпараванно изведнъж всички тези възмущения за права и свободи не са нищо повече, освен защитаване на собствената пристрастеност и възможността за набавяне на "дозата". От тази гледна точка зависим абсолютно изключва безпристрастен. Хората, които не са зависими са доста по-безпристрастни. Зависимите от някои наркотични вещества дори убиват за дозата. Та те ли ще говорят безпристрастно за наркотиците?

Не мисля, че е голям проблем пребиваването на непушачи в едно помещение с пушачи при наличие на мощни климатици, а при наличието на отделни помещения за пушачи и непушачи за проблем въобще не може да се говори.

Аз пък мисля, че е проблем, най-малкото принципен. Защото ако е така и аз да почна да правя каквото си искам с идеята, че ако ме спрат - "О, правата ми са нарушени! Кощунство!" Искаме или не живеем в едно общество и всеки има лична свобода точно до там, до където неговите действия и решения не нарушават свободите на другите. Аз не заставам срещу личността, а срещу зависимостта. И ако дадена личност се определя само със зависимостта, то вече просто не можем да говорим за личност, имаме обезличаване.

Можете да видите колко държави са въвели забрана за пушене. Там никой не се е оплакал. Там по-малка ли е нуждата от никотин на зависимите?

Защото българите масово са типични егоисти и ако нещо абсолютно пряко не ги засяга и не ги блъска в главата - игнорират го, не му обръщат внимание. Съпричастност, солидарност - май това са непознати думи за българите. В този случай най-много мога да съдя пушачите, които са излезли на протест, защото гледат само своето благо, но когато общото благо не минава през техният максимален комфорт изведнъж се обръщат. Егоизъм във всички форми.

Мчи как - ние сме "силни" зад клавиатурата.

Мога ли да разбера защо след като самата ти приканваше да се спре със спама по темата и укоряваше други хора, самата ти продължаваш с отклоняването от темата? Въпросът "Защо пропушихте?" все още е актуален. Защото ако всичко се свежда до съобразяване просто с чужда гномщина - всичко става абсолютно несъстоятелно. Виж сега, ако изтъкнете някакви особено дълбокомислени причини, които да ни накарат направо да си обърнем позицията на 180 градуса, това е нещо съвсем друго. Чакаме да чуем такива. Един диалог би бил доста по-ползотворен от препирня. Способни ли сме на такъв? Например да обърнем внимание на миналите грешки и да ги признаем, за да не ги повтарят тези след нас? Или според теб пушенето не е грешка, а е нещо просто прекрасно, а пропушването е най-хубавото нещо, което си направила в целият си живот? Интересни биха били самите мотиви зад изказванията. Защото самите те говорят много за стойността, а и тежестта на самите изказвания.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

А добър ден

Мога ли да разбера защо след като самата ти приканваше да се спре със спама по темата и укоряваше други хора, самата ти продължаваш с отклоняването от темата? Въпросът "Защо пропушихте?" все още е актуален.

OFFFFFF

виж заглавието на темата -

пфуууу - това каква връзка има а - никаква

OFFFFFF виж заглавието на темата - пфуууу - това каква връзка има а - никаква
Изказвания в подобен тон нито са уважителни, нито представят изказващият ги в някаква добра светлина. Връзката е фундаментална и ако не си достатъчно прозорлива, то и да се блъснеш в нея, няма да я осъзнаеш. Нещата са такива, че основните аргументи на пушачите по темата, както и самото пропушване не се базират на нещо кой знае колко дълбокосмислено, не защита на свободи, а възможността за задоволяване на зависимост, която самите пушачи са създали подтикнати от изкривените представи на обществото, поради своята наивност или гномщина. Ако това е така, то няма съмнение, че забраната е абсолютно на мястото си. Защото са важни и аргументите, но и какво стои зад тях. Едно е свобода, друго е просто зависимост и защитата на зависимост, непризнаването на зависимост и грешката да се започне, защото повечето зависими не си и признават това докато са такива. Фундаментално важно е и има огромна разлика между гномщина и някогашно правене на голяма работа, която после е прераснала в нежелание за признаване на грешката и зависимост, която е защитавана отново за да не се признае грешката и защитаването на евентуални права и свободи. Сега навярно ти стана ясно(дано) защо се задават тези въпроси и какво общо аджеба имат с темата. Със сигурност повече от коментари, започващи с "баси" и завършващи с "баси". С което искам да намекна и да дам критика в модела на изразяване на някои пушачи в темата, което със сигурност не се отразява положително на имиджа и тежестта на изказванията на автора в темата. На кратко - свободите свършват там, където започват да се нарушават свободите на другите. Ако няма някакви дълбокосмислени аргументи в подкрепа на самото пушене само по себе си, а е чисто и просто грешка, допусната от някои хора или гномщина, то никой не е длъжен да удолетворява превишените претенции на подобна група хора. Защото това означава все едно на всеки срещнат гном по улицата да му се удолетворяват претенциите, с което не искам да класифицирам пушачите като такива, а само се опитвам да вкарам по-цветуща аналогия, би било абсурдно. Всеки може да има претенции уж за права и свободи, а дали претенциите действително и обективно са състоятелни?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.