Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против ограничаване на пушенето на публични места сте ?

Анкета за/против пушенето на обществени места 207 гласували потребители

1. 1. Какво е вашето мнение по въпроса?

• ЗА забраната
      61%
      127
    • ПРОТИВ забраната
      38%
      79
    • Нямам мнение по въпроса
      0%
      0

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Ама това значи избора ми да пуша, който е в следствие на свободната ми воля да бъде променен насилствено пряко от държавата или коствено, като за да помогна на въпросните малки заведения с консумацията си да престана да пуша в тях. Не ми отърва и никак не прилича на даване на свобода на избора. Аз не съм благотвортелно дружество, в полза на собствениците на заведения и макар да подкрепям протеста им, защото той помага и на моето желание за свободен избор, не значи че нарочно бих ходил спазвайки забраната, само за да не фалират те.

На мен пък държавата ми налага ограничение на секса!!!  Като видя хубаво момиче много ми се приисква да правя секс с нея, пък дори и тя да не желае същото. Държавата насилствено променя избора ми да правя секс! Правосъдието ще ме преследва, на мен ще ми бъде лепнат етикет "изнасилвач". Абсолютно същото е, пушачите изнасилвате останалите, като ги задължавате да Ви дишат дима, колкото и да не им се иска! А после бръщолевите за някакви нарушения на човешките Ви права. 

Редактирано от a4ko1984 (преглед на промените)

• Отговори 1,7k
  • Прегледи 115k
  • Създадено
  • Последен отговор
На мен пък държавата ми налага ограничение на секса!!!  Като видя хубаво момиче много ми се приисква да правя секс с нея, пък дори и тя да не желае същото. Държавата насилствено променя избора ми да правя секс! Правосъдието ще ме преследва, на мен ще ми бъде лепнат етикет "изнасилвач". Абсолютно същото е, пушачите изнасилвате останалите, като ги задължавате да Ви дишат дима, колкото и да не им се иска! А после бръщолевите за някакви нарушения на човешките Ви права. 

Тия останали, които са пълнолетни и би трябвало да са такива, за да присъстват въобще в питейни заведения, са направили свой личен избор "да правят секс с мен", като са влезли във въпросното заведение, където съм аз и пуша. Не съм ги принуждавал за това да влизат там. А това че ти искаш да правиш секс с непълнолетни лица си е твой проблем и ако го извършиш напълно основателно може да се страхуваш от съдебно преследване, а също ако секса е с пълнолетни, които са насилени от теб да го правят.

Ама това значи избора ми да пуша, който е в следствие на свободната ми воля да бъде променен насилствено пряко от държавата или коствено, като за да помогна на въпросните малки заведения с консумацията си да престана да пуша в тях. Не ми отърва и никак не прилича на даване на свобода на избора. Аз не съм благотвортелно дружество, в полза на собствениците на заведения и макар да подкрепям протеста им, защото той помага и на моето желание за свободен избор, не значи че нарочно бих ходил спазвайки забраната, само за да не фалират те.
Аз пък искам да убивам навсякъде и по всяко време. Държавата ми нарушава свободната воля и насилствено се опитва да я промени, като ме заплашва с преследване, ако убивам. Но аз искам да убивам и толкова! Какво правим? Много нелепи аналогии даваш, нали разбираш? Свободната ти воля не може да нарушава нечия друга свободна воля.

На теб нещо не ти отърва, но и на непушачите не им отърва да влязат в кафене с димна завеса. Тук не става въпрос за това на кого какво му е угодно, а на чия страна е правото. А справедливото е, че не може някой упражнявайки свободата си да нарушава чуждите свободи. Истината е, че за да си част от това общество, ти си делегирал някои свои права и свободи, за да може да съществува ред. Но не, ти искаш и искаш, въпросът не е правилното, а угодното. Именно за това никога няма този спор да свърши. Свободи се отнемат или ограничават в името на равенството между хората понякога. Твоят свободен избор нарушава чуждият и от там се поставя ограничение върху този, който нарушава чуждият избор. Просто е. Осъзнай го.

До сега едва ли не беше на страната на ресторантьорите, а сега изтърси, че всъщност не те интересуват, а егоистично се интересуваш от това на теб да ти е добре. Па ако още някой защитава позицията ти - по-добре. Но не е задължително.

Тия останали, които са пълнолетни и би трябвало да са такива, за да присъстват въобще в питейни заведения, са направили свой личен избор "да правят секс с мен", като са влезли във въпросното заведение, където съм аз и пуша. Не съм ги принуждавал за това да влизат там. А това че ти искаш да правиш секс с непълнолетни лица си е твой проблем и ако го извършиш напълно основателно може да се страхуваш от съдебно преследване, а също ако секса е с пълнолетни, които са насилени от теб да го правят.
Те са направили избор да влязат, не да бъдат димени. Както и когато някоя жена влезе в офиса ти, тя е избрала да влезе по работа, а не за да я изнасилиш. Същата ситуация е. И удобно избягваш момента, който и Icekiller спомена - майки пушачки тровят децата си, а при забележка хокат този, който я е направил. Децата избрали ли са да бъдат тровени?

Дубъл пост. Извинявам се. Да се изтрие...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Вие сте влезнали в това заведение, друг е си пуши в друго и т.н. За непушачите кое ще остане-никое, нали? И така непушачите ще са с ограничени човешки свободи! Колко възрастен си? 

ПС Посочи къде съм казал, че искам да правя секс с непълнолетни? Май всяко твое мнение е изсмукано от пръстите ти и хванато за една дума, без ясно с доводи да докажеш правотата си?

Те са направили избор да влязат, не да бъдат димени

Те са направили своят личен избор след мен - правото на първия! Аз съм влязал в заведение в което пушенето(тогава все още) не е забранено, запалил съм цигара и после иде непушачът и влиза по личният си избор в това заведение...Следиш ли ми мисълта?!

Те са направили своят личен избор след мен - правото на първия! Аз съм влязал в заведение в което пушенето(тогава все още) не е забранено, запалил съм цигара и после иде непушачът и влиза по личният си избор в това заведение...Следиш ли ми мисълта?!

Съмнявам се, че някой може да ти е проследи, но както и да е весели празници!

Редактирано от a4ko1984 (преглед на промените)

Съмнявам се, че някой може да ти е проследи, но както и да е весели празници!

Да и на мен самия не ми е лесно да го направя, но мислех че другите имат по-добър опит в това. Весели празници и от мен! :)

офффф

кво правите бре още ли си ги мерите... цигарите де

пфууу как сте закадили

утре света свършва - вие сте седнали да го оправяте

:P

Типично по български колежке на принципа "Eдин умира , а друг му го завира :) . "

Много показателен пост относно доброто възпитание и толерантността на някои пушачи. Keba, как разбра, че А4ко няма право на мнение, или пък че не е изчел темата? И понеже е изразил позиция, различна на твоята- дай да го обиждаме! Браво на теб  :wors: !

Аз докато се държах културно нямаше нито едно "браво на теб". Сега се сети да ми четеш морал. Темата отдавна изгуби смисъл и това вече го казах под шеговит тон, но щом искаш сериозно ето ти сериозно. Аз изписах маса постове с умерен тон обаче вместо някакво поощряване от ваша страна, получих само плюнчене от страна на simtech от рода на "Ще си димиш у вас" "Пушачите вън" само ми е чудно как въобще успя да се удържи и да не изреве "Смърт на пушачите" ,но никой не го скастри .Единствено забележка му направи Merryl , която доколкото аз разбрах е бивш пушач , тоест може да влезе в положение и на едните и на другите. Времето на доводите отдавна мина.В последните няколко страници се пишат страшни тъпизми и от двете страни(и това че темата се изроди също го казвам за пореден път) , simtech (цитирам го него, защото аз имах повече пререкания с въпросния потребител, отколкото с всеки друг), мъкна разни туби, то беше  с керосин , то беше с амоняк и какво ли още не. Спомена даже и индианците, рекох си , че сега е наред  да се подкара темата “Тютюнопушенето и неговото влияние върху различните  раси” , но той взе че спря до индианците. Та мисълта ми е , че се даваха някакви абсурдни примери в защита на едната или другата теза. И ако човек е прочел последните 10 процента от изказванията в темата (а ти гарантирам , че в онзи ден , в който се изказа A4ko1984 е бил направил максимум това усилие) ще остане с грешно впечатление от един или друг колега и не е морално да си правиш изводи или да даваш оценки, за възможностите на един или друг колега, при положение , че не си бил вътре в материала и не знаеш до каква степен са се нажежавали страстите. А той още с първия си пост, ненаписал и една буква по темата , тръгва да съди. Ние отдавна се разделихме на 2 лагера и не аз , а вие сте тези , които твърдо отказаха да търсят компромисен вариант в разрешаването на проблема. И аз като човек , които вижда , че негов съотборник е обиден и то от човек, който надали си е направил усилие да прочете поне заглавието на темата , в която коментира, отреагирах. И понеже ще направя едно изказване , което сигурно ще нарани нежната ти душа те приканвам първо да седнеш. Седна ли? А така. А сега чуй какво ще ти кажа: Хич, въобще,даже изобщо не ми пука за това какво мнение имаш ти по въпросния пост, аз за себе си съм убеден, че постъпих правилно. Ти като си толкова толерантен, ти предлагам да потърсим и намерим  удобно решение и за двете спорещи страни (аз “нетолерантния” за пореден път в тази тема предлагам да се намери компромисно решение)и да видя , че поне един от отбора на непушачите е склонен към компромис, а не да се жалвате колко много сте били онеправдани от всички пушачи. И ти препоръчвам да спреш да четеш избирателно и да прочетеш ако се наложи цялата тема отново , за да се убедиш , че няма нито един непушач , който да е бил и на 10%  толкова толерантен колкото съм аз.

Редактирано от keba (преглед на промените)

Да, ами ако във всяко заведение влезе по 1 пушач? Всеки може ли да знае кога е влязла твоята височайша особа? Разбирам да е частно парти, на което ти да си ръководител, но това е обществено място, където всеки влиза.
...Ти като си толкова толерантен, ти предлагам да потърсим и намерим  удобно решение и за двете спорещи страни (аз “нетолерантния” за пореден път в тази тема предлагам да се намери компромисно решение)и да видя , че поне един от отбора на непушачите е склонен към компромис, а не да се жалвате колко много сте били онеправдани от всички пушачи. И ти препоръчвам да спреш да четеш избирателно и да прочетеш ако се наложи цялата тема отново , за да се убедиш , че няма нито един непушач , който да е и на 10%  толкова толерантен колкото съм аз.
Какво ще е това компромисно решение, което да не поставя непушач в ситуацията да търпи цигарен дим въобще? Ако си измислил такова, дай да го чуем. Но това с разделението по зали мисля, че на всички е ясно, че е пародия. Димът не може да се контролира, той се стели навсякъде. Това е големият проблем, заради който се спори в тази тема. В някои по-елитни заведения решиха проблема като раздават електронни цигари и всички са доволни. Всъщност аз не съм съгласен с мнението както на правителството, така и на ЕС да се налагат ограничения за продажбата на посочените цигари, нито забрани, но се изисква много по-строг контрол, за да не се внасят течности менте, които де факто да тровят още повече пушачите или да съдържат някакви особено токсични вещества... Не се знае дали някой китаец няма да обърка никотина с цианкалий.

Текста в червено е само да те подсетя нещо, което ти казах преди 1-2 страници. Ние тук НЕ ОБСЪЖДАМЕ дали да има такъв закон те първа или не. Законът го има и трябва да го спазваме! Престани с тези нереални измислени ситуации, защото законът е реалност и ти не можеш да си димиш в заведение вече. Можеш да си мечтаеш да си димиш както и сега докато го пишеш този ред, но уви в истинско заведение това няма как да стане, а в кварталната кръчма ми е все тази какво правиш, защото ако въобще вляза там повярвай ми ще изразя моето възмущение от неспазването на закона от твоя страна и ако не ти кажат да си угасиш цигарата просто губят мен и компанията ми като клиенти ;)

Весели празници и горе главата на всички :)

Редактирано от icekiller (преглед на промените)

Какво ще е това компромисно решение, което да не поставя непушач в ситуацията да търпи цигарен дим въобще? Ако си измислил такова, дай да го чуем.

Аз казвах за какво съм "ЗА". За глухите камбаната не бие 2 пъти. Сега ще ти се наложи да изчетеш цялата тема отначало на моите писания , за да откриеш отговора. А молбата ми не беше към теб. Ако искаш да се закачиш за темата си търси друга жертва. Със сигурност обаче искам да знаеш , че точно ти, повтарям, заради способността ти да четеш избирателно, точно ти не си човека , с който и секунда бих издържал да дишам 1 въздух в едно и също помещение , камо ли да му отправям разни молби за търсене на разни решения , при това взаимноизгодни .

според мен нещата стигнаха дотам, че се налага въпроса - дали трябва пушачите да се подложат на тотален геноцид, или да се оставим да ни отровят с наглостта си . реклама:

драги непушачи, пропушете, присъединете се към плана ран ъп, бъдете в крак с времето.

според мен нещата стигнаха дотам, че се налага въпроса - дали трябва пушачите да се подложат на тотален геноцид, или да се оставим да ни отровят с наглостта си . реклама:

драги непушачи, пропушете, присъединете се към плана ран ъп, бъдете в крак с времето.

Не усещаш ли , че ставаш смешен с това да караш толкова милиони българи да се чувстват отговорни с нещо , на което не са присъствали и е станало без тяхно позволение и знание.Друг е въпроса , че въпросния план звучи повече като химера , отколкото като някакъв действителен исторически факт. И ако ти си бил служител в Бухенвалд, Аушвиц или Треблинка и за теб е нормално да си решаваш въпросите, чрез тотално изтребване на инакомислещите, то знай , че Втората световна война отдавна е завършила и думи като геноцид, да ги използваш срещу собствения си народ през 21 век са абсолютно престъпление.

Не усещаш ли , че ставаш смешен с това да караш толкова милиони българи да се чувстват отговорни с нещо , на което не са присъствали и е станало без тяхно позволение и знание.Друг е въпроса , че въпросния план звучи повече като химера , отколкото като някакъв действителен исторически факт. И ако ти си бил служител в Бухенвалд, Аушвиц или Треблинка и за теб е нормално да си решаваш въпросите, чрез тотално изтребване на инакомислещите, то знай , че Втората световна война отдавна е завършила и думи като геноцид, да ги използваш срещу собствения си народ през 21 век са абсолютно престъпление.
Никой не говори за геноцид, а равноправие. В момента или пушачите ще бъдат ограничени, за да имат равни права с нешушачите или непушачите ще бъдат ощетени за сметка на пушачите. Няма какво да чета темата ти назад, истината е че единственото което усещам действително да предоставяш са двойни помещения - за пушачи или непушачи. Това не виждам как по-точно ще е работещ вариант. Интересно има ли друг вариант, който наистина да е адекватен, а не просто пушачите да си търсят как да си защитят "кефа". Всъщност направо да си кажа - не поддържам мнението на Стоби, но смятам че ако пушенето се направи по-неатрактивно, то по-малко млади хора биха се подвели да пропушат. Т.е вие ще трябва да изтърпите ограниченията и за благото на бъдещите граждани на република България. Подчертавам, че нито един пушач не каза защо е пропушил и при какви обстоятелства?
Никой не говори за геноцид, а равноправие.

според мен нещата стигнаха дотам, че се налага въпроса - дали трябва пушачите да се подложат на тотален геноцид, или да се оставим да ни отровят с наглостта си .

Аз ли съм кьорав, на теб ли ти трябва по-голям диоптър или и ти твърдо заставаш зад идеята :

пушачите да се подложат на тотален геноцид,

Тоест част от българския народ да бъде премахнат, по особено мъчителен начин(защото не ми e ясно какъв кеф може да бъде това, да бъдат хвърляни живи хора в пещи) на базата на някакъв признак.Днес ще са пушачите, утре инвалидите, вдругиден хора в пенсионна възраст, после може би майките родили сакати деца и така всички по реда си, докато останат хора отговарящи на признаците на чистата раса. Отговори ми директно на този въпрос , без увъртане и с теб няма да има повече какво да си кажем. Подкрепяш ли това твърдение във вида , в който е написано, без жалки опити да му придаваш друг смисъл, защото тук много ясно и недвусмислено беше казано "пушачите да се подложат на тотален геноцид" , а ти беше този , който критикува , точно онова мнение, в което аз разкритикувах подобно мислене, което ми мирише на негласна подкрепа от твоя страна ?

Текста в червено е само да те подсетя нещо, което ти казах преди 1-2 страници. Ние тук НЕ ОБСЪЖДАМЕ дали да има такъв закон те първа или не. Законът го има и трябва да го спазваме! Престани с тези нереални измислени ситуации, защото законът е реалност и ти не можеш да си димиш в заведение вече. Можеш да си мечтаеш да си димиш както и сега докато го пишеш този ред, но уви в истинско заведение това няма как да стане, а в кварталната кръчма ми е все тази какво правиш, защото ако въобще вляза там повярвай ми ще изразя моето възмущение от неспазването на закона от твоя страна и ако не ти кажат да си угасиш цигарата просто губят мен и компанията ми като клиенти ;) Весели празници и горе главата на всички :)

Ами аз закона откакто е наличен, си го спазвам и това не ми пречи да го наричам както си искам. Нито да приема, че не съм ощетен от него. Нито ви дава право на непушачите да се кашмерите с нас, след като този закон е във вреда на нашето на пушачите здраве, поне в сезоните с неблагоприятна външна температура. И така! Извъдът ми е, че това е закон приет в полза не на цялото общество, във вреда на мое човешко право и във вреда на моето здраве. Която вреда е не по-малка, дори напротив, от тази която по мой личен избор евентуално потенцирам като вероятност да ми се случи като пуша, макар и тази вреда да е ограничена в частта от годината с неблагоприятни климатични условия.

Пушене и пушачи има векове и дори хилядолетия, преди да му дойде на някой на акъла, да прави подобни планове

Подчертавам, че нито един пушач не каза защо е пропушил и при какви обстоятелства?

Аз ще кажа.

В гимназията ми се подиграваха, че не пуша и аз с голяма мъка (наистина мъка!) се научих.

Това е една от грешките в живота ми, но ми даде добър урок - да не се съобразявам с хорското мнение, а да правя всичко според разбиранията си.

Ами аз закона откакто е наличен, си го спазвам и това не ми пречи да го наричам както си искам. Нито да приема, че не съм ощетен от него. Нито ви дава право на непушачите да се кашмерите с нас, след като този закон е във вреда на нашето на пушачите здраве, поне в сезоните с неблагоприятна външна температура. И така! Извъдът ми е, че това е закон приет в полза не на цялото общество, във вреда на мое човешко право и във вреда на моето здраве. Която вреда е не по-малка, дори напротив, от тази която по мой личен избор евентуално потенцирам като вероятност да ми се случи като пуша, макар и тази вреда да е ограничена в частта от годината с неблагоприятни климатични условия.

Пушене и пушачи има векове и дори хилядолетия, преди да му дойде на някой на акъла, да прави подобни планове

обясни ми моля те защо трябва да пълните джобовете на мултинационалните компании, не само от тютюневата ами и фармакологичните компании

Аз ще кажа.

В гимназията ми се подиграваха, че не пуша и аз с голяма мъка (наистина мъка!) се научих.

Това е една от грешките в живота ми, но ми даде добър урок - да не се съобразявам с хорското мнение, а да правя всичко според разбиранията си.

Толкова пряка принуда при мен не е имало. Дори въобще не е имало принуда. Пропуших покрай една приятелка, но не ме е карала да почвам тя. Доста по-късно от училищният период стана, а през него не е като да не са ме карали, също и през време на военната служба(нещо, което не малко колеги във форума знаят какво е, само от филмите). Но тия "принуждения" не свършиха работа, дори и не съм опитвал да се съобразявам с тях.

обясни ми моля те защо трябва да пълните джобовете на мултинационалните компании, не само от тютюневата ами и фармакологичните компании

Не съм пълнил никакви фармакологични джобове(изключая две-три кутийки с обикновен ацетизал годишно и една-две с някое от най-евтините лекарства на базата на парацетамол)  и на лекар не съм ходил от над 15 години(заради мои проблеми със здравето, поради липса на причини :), в достатъчен статус на симптоматиката, че да има нужда), не ми се налага. За сметка на това, от няколко години им пълня джобовете заради дядо ми и баба ми, но предвид тяхната възраст е разбираемо.

Аз ли съм кьорав, на теб ли ти трябва по-голям диоптър или и ти твърдо заставаш зад идеята : ...Отговори ми директно на този въпрос , без увъртане и с теб няма да има повече какво да си кажем. Подкрепяш ли това твърдение във вида , в който е написано, без жалки опити да му придаваш друг смисъл, защото тук много ясно и недвусмислено беше казано "пушачите да се подложат на тотален геноцид" , а ти беше този , който критикува , точно онова мнение, в което аз разкритикувах подобно мислене, което ми мирише на негласна подкрепа от твоя страна ?
Аз Стоби го изключвам от пейзажа и се разграничавам от подобно мислене. Равноправие е това, което аз искам. Не заставам зад какъвто и да е вид целенасочен геноцид. Просто считам, че правата на една обществена група с падането на забраната ще бъдат нарушени за сметка на облагодетелстването на друга група относно вреден навик в основата си не изпълнен с особено дълбок смисъл. В този ред мисли и му се придава твърде голямо значение, едва ли не една сериозна част от човешката идентичност и личност, което просто изглежда абсурдно. Ако пушенето беше като това да носиш розови чорапи - нищо нямаше да ти кажа. Въпросът е, че то не е само за теб, ами и за всички околни. Засяга и тях. А да кажеш на всички околни - като не ви харесва...разкарайте се...не го намирам за приемлив вариант.
Аз ще кажа.В гимназията ми се подиграваха, че не пуша и аз с голяма мъка (наистина мъка!) се научих. Това е една от грешките в живота ми, но ми даде добър урок - да не се съобразявам с хорското мнение, а да правя всичко според разбиранията си.
А на мен не са. Интересно. Извинявай, но поради подобни "дълбокосмислени" причини ли сега трябва забраната да падне? Смяташ ли, че е по-добре да се направи пушенето възможно по-неатрактивно, за да е допълнителна спирачка пред подобен тип решения, какъвто е твоят случай? Дали ако тогава отношението към пушенето беше такова, първо щяха да ти се подиграват, а второ - ти щеше да пропушиш? п.п Един от всички. Някой друг ще има ли смелост или Мойра е най-смелата, като искреността печели и уважение? ----------------- Трябва да подчертая, че текущото решение за забраната не просто засяга тези, които пушат, ами е и ключово във възможността млади хора да се подведат и да тръгнат по този вреден навик. Не е само до вас, ами както написах по-горе и като въпрос към Мойра - много повече неща от комфорта на пушачите са засегнати.

Типично по български колежке на принципа "Eдин умира , а друг му го завира :) . "

Аз докато се държах културно нямаше нито едно "браво на теб". Сега се сети да ми четеш морал. Темата отдавна изгуби смисъл и това вече го казах под шеговит тон, но щом искаш сериозно ето ти сериозно. Аз изписах маса постове с умерен тон обаче вместо някакво поощряване от ваша страна, получих само плюнчене от страна на simtech от рода на "Ще си димиш у вас" "Пушачите вън" само ми е чудно как въобще успя да се удържи и да не изреве "Смърт на пушачите" ,но никой не го скастри .Единствено забележка му направи Merryl , която доколкото аз разбрах е бивш пушач , тоест може да влезе в положение и на едните и на другите. Времето на доводите отдавна мина.В последните няколко страници се пишат страшни тъпизми и от двете страни(и това че темата се изроди също го казвам за пореден път) , simtech (цитирам го него, защото аз имах повече пререкания с въпросния потребител, отколкото с всеки друг), мъкна разни туби, то беше  с керосин , то беше с амоняк и какво ли още не. Спомена даже и индианците, рекох си , че сега е наред  да се подкара темата “Тютюнопушенето и неговото влияние върху различните  раси” , но той взе че спря до индианците. Та мисълта ми е , че се даваха някакви абсурдни примери в защита на едната или другата теза. И ако човек е прочел последните 10 процента от изказванията в темата (а ти гарантирам , че в онзи ден , в който се изказа A4ko1984 е бил направил максимум това усилие) ще остане с грешно впечатление от един или друг колега и не е морално да си правиш изводи или да даваш оценки, за възможностите на един или друг колега, при положение , че не си бил вътре в материала и не знаеш до каква степен са се нажежавали страстите. А той още с първия си пост, ненаписал и една буква по темата , тръгва да съди. Ние отдавна се разделихме на 2 лагера и не аз , а вие сте тези , които твърдо отказаха да търсят компромисен вариант в разрешаването на проблема. И аз като човек , които вижда , че негов съотборник е обиден и то от човек, който надали си е направил усилие да прочете поне заглавието на темата , в която коментира, отреагирах. И понеже ще направя едно изказване , което сигурно ще нарани нежната ти душа те приканвам първо да седнеш. Седна ли? А така. А сега чуй какво ще ти кажа: Хич, въобще,даже изобщо не ми пука за това какво мнение имаш ти по въпросния пост, аз за себе си съм убеден, че постъпих правилно. Ти като си толкова толерантен, ти предлагам да потърсим и намерим  удобно решение и за двете спорещи страни (аз “нетолерантния” за пореден път в тази тема предлагам да се намери компромисно решение)и да видя , че поне един от отбора на непушачите е склонен към компромис, а не да се жалвате колко много сте били онеправдани от всички пушачи. И ти препоръчвам да спреш да четеш избирателно и да прочетеш ако се наложи цялата тема отново , за да се убедиш , че няма нито един непушач , който да е бил и на 10%  толкова толерантен колкото съм аз.

Аз все си мислех, че културното държане трябва да бъде еталон, а не повод за похвала. Както и да е. Допускам, че и ти самият не четеш темата внимателно, защото споменах няколко пъти, че аз също съм бивш пушач. С доста загрубяла душа поради честите контакти с не много приятни хора. Освен това ВИНАГИ седя, когато работя на компа, за теб не знам.... 

Компромисът би могъл да бъде в създаване на помещения за пушачи, но с много добра изолация, непозволяваща излизане на дим навън. А най- добре отделна сграда тип павилион, без обща врата между двете помещения. Всяко заведение да си реши кое помещение колко голямо да бъде, според посетителите. Но ще бъда категорично против да има само едно помещение с маси за пушачи и такива за непушачи. Нека законът да позволява наличието на заведения специално за пушещи, които да са обозначени. Но приоритетът трябва да бъде в полза на непушачите. Така добре ли е?

Извинявай, но поради подобни "дълбокосмислени" причини ли сега трябва забраната да падне?

Според мен забраната почти винаги предизвиква обратен ефект, особено при децата.

Повечето от хората които познавам са пропушили поради родителска забрана да се докосват до цигара.

Според мен забраната почти винаги предизвиква обратен ефект, особено при децата. Повечето от хората които познавам са пропушили поради родителска забрана да се докосват до цигара.
Да, но тук не става въпрос за родителска забрана, а за законова забрана след която следват и санкции и няма как да се избяга с някоя друга крокодилска сълза или мила физиономийка. Според мен ако мисленето се промени именно към това, че пушенето вече далеч не изглежда толкова атрактивно и комфортно колкото преди и че не е нещо особено хубаво, постепенно схващанията за пушенето като част от човешката идентичност и подобни на случая с теб(извинявам се, че втори път давам пример) просто ще намалеят или изчезнат. Никой не иска да се занимава с нещо, което му поставя ограничения, които не би ги имало, ако не би се занимавал с това. За това забраната според мен е крачка в правилната посока - на вас може и да ви е некомфорно, но някой млад човек ще се замисли, ако преди е било - димя си навсякъде без проблем, та да пропуша не е кой знае какво, то сега ще е - защо да пропушвам, за да ми се налага да излизам отвън, като мога да не го правя? Проблемът според мен в основата си е дълбоко заложеното мислене и поставяне на пушенето на пиедестал, което си е просто непонятно. Отделно, поддържам забраната като възпитателна мярка, а и поддръжката ми е провокирана от случаите в които майка пушачка или бременна трови собственото си дете с цигари. Тоя никотин и отива и при него. Аз противно на очакванията на повечето пушачи в темата не атакувам тях, нито искам да бъдат изтребени. Нищо подобно - атакувам самото мислене, че пушенето е нещо нормално, правилно и по подразбиране се поставя като част от човешката същност, на пиедестал. Пушачите обаче не разбират това или не искат да си променят схващането, а аз целя именно това, защото тази промяна на схващането и нагласата в цялото общество е съдбовна за това дали и колко още хора ще бъдат подведени и ще пропушат и как ще изглежда картината в бъдеще и явлението. Още един въпрос - Някога засмисляла ли си се, като считаш(по твои думи)че пропушването ти е грешка, да прекратиш същото или това вече не те вълнува и си го приела както е и заставаш строго против тази забрана? Този въпрос е ключов за възприятието на пушача за себе си спрямо обществото.

Да, но тук не става въпрос за родителска забрана, а за законова забрана след която следват и санкции и няма как да се избяга с някоя друга крокодилска сълза или мила физиономийка. Според мен ако мисленето се промени именно към това, че пушенето вече далеч не изглежда толкова атрактивно и комфортно колкото преди и че не е нещо особено хубаво, постепенно схващанията за пушенето като част от човешката идентичност и подобни на случая с теб(извинявам се, че втори път давам пример) просто ще намалеят или изчезнат. Никой не иска да се занимава с нещо, което му поставя ограничения, които не би ги имало, ако не би се занимавал с това. За това забраната според мен е крачка в правилната посока - на вас може и да ви е некомфорно, но някой млад човек ще се замисли, ако преди е било - димя си навсякъде без проблем, та да пропуша не е кой знае какво, то сега ще е - защо да пропушвам, за да ми се налага да излизам отвън, като мога да не го правя? Проблемът според мен в основата си е дълбоко заложеното мислене и поставяне на пушенето на пиедестал, което си е просто непонятно. Отделно, поддържам забраната като възпитателна мярка, а и поддръжката ми е провокирана от случаите в които майка пушачка или бременна трови собственото си дете с цигари. Тоя никотин и отива и при него.

Законовата забрана е по-лоша и от родителската, особено когато в нея има нотка на несправедливост.

Отделните помещения за пушачи+драстично увеличените цени на цигарите биха довели до намаляване броя на пушачите.

Човек трябва да пожелае нещо за да го направи.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.