Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво става с нас след като умрем?

Featured Replies

преди 12 часа, witness написа:

А защо не. И в минералите и в елементарните частици. А, някой вече го е написал) 

Значи ... хм ... склонен съм да приема, че във всяка материя има душа, но не и дух. Духът е този който "разкрасява" душата и я оформя така, че да радва друга и/или други души, като полага грижи и им нашепва мили слова, т.е. само и единствено духът е способен да излъчва Любов, чрез която всяко нещо става чаровно и прочуе. 

И всичко това е поради един факт: Баща ми отглеждаше и цветя, т.е. покрай пътеката създадена да обслужване на картофите съдеше китки. Отделно съм виждал как им "говори" и прочие и терасата на апартамента ни винаги бе цветуща. :) 

Що се касае за минералите и други видове камък и/или дърво, то доволно съм бил и сред среди на творци. 

Както виждаш моето "не" не е "НЕ"!!! ;) НО, не това за мен е важно, т.е. нито камъните, нито растенията, нито животните, а за мен по-важно винаги е бил човекът и човещината, защото именно тогава, т.е. като подходиш към него с Любов, то той в последствие пренася въпросната и върху камъните, и върху растенията, и върху животните, и даже и върху хората и/или човеците. 

Няма как от мен да се изтръгне фразата: Човек с главно "Ч"!!! => То може да е в следствие на комунистическите ми убеждения, но ще ме прощавате за този ми грях наречен Гордост!!! 

Иначе си знам -> След физическата ми смърт, то тялото ми ще го ядат червеите, но съвестта ми, духът ми не ще бъде сломен!!! :) 

Аз казах!!!

• Отговори 477
  • Прегледи 58,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Голяма глупост-поробени друг път И не са умрели-по-живи са отвсякога

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Мъртъвци оживяват ефира Суеверията и табутата, свързани със смъртта, винаги са били част от човешката култура Испанската журналистка Ниевес Конкострина успя да възкреси кариерата си и да

• Все още не знам да има човек ,който да се е върнал да разкаже. Заради това предлагам да приемем ,че явно е много хубаво ,щом никой така и не се е върнал да разкаже

Публикувани изображения

преди 13 часа, _ramus_ написа:

@_Aumi_ Аз самият се подложих на регресия при Нанев - защо мислиш досега не съм говорил по тази тема? :) Ти си вярваш кое и каква била водата и колко било дълбоко. Аз се хвърлих в басейна - плувах и се гмурках... И нищо - няма нищо. Голо нищо е цялата работа... Сънувах си моите си неща - и нищо... банални работи.

Христо спря да пише по тази тема, но угажда на разни хора, защото те се надяват да намерят утеха, без значение по какъв начин. С останалите вярвания - е същото. Вярвате си и го търсите заради надеждата за утеха, за покой, за спасение... Надеждата замества утехата и я отлага, защото се внасят условия - ако правиш, ако ги изпълниш - тогава...

Тъй-като е много по-трудно да се предвиди бъдещето, хората се опитват чрез спомени в съзнанието, да изследват миналото. Целта на регресивната терапия е чрез някакви спомени от миналото, да потвърдят съществуването на минали животи и  съответно да докажат, че има нещо отвъд този живот и че човешкото същество - неговата душа или съзнание, не умират и продължават да съществуват след смъртта на тялото.

Дали ще "видиш" нещо или не, може би зависи от предварителните ти нагласи и съзнателни или несъзнателни настройки на съзнанието ти.

преди 15 часа, _ramus_ написа:

Това е подмяна на диалога и обмена. Ако ми трябва нещо да прочета - ще го. С книги и текстове - не си говоря

Ето че  и ти си човек, и ти копи-пействаш и цитираш цели чаршафи с чужди размисли и текстове:

А можеше просто с твои думи да опишеш нещата които те вълнуват! Както и да зададеш конкретни въпроси по темата.

преди 2 часа, _Aumi_ написа:

може би зависи

а може би НЕ. :) Вероятно е чудесно е да се редят клишета. Но със ЗАВИСИ и МОЖЕ БИ - няма как да оправдаеш пристрастието си.

Няма как да изразиш пристрастие с "може би", защото това е предположение и е част от менталните похвати, а не е чувствено-емоционален комплекс от преживелици. Именно те определят тия... "търсения"... :) от тях се определят и пристрастията и... какво сме си избрали да ни харесва за да си търсим сред него спасенията, надеждите и утехите... И само защото слабостта - също е преживелица. Слабостта и безпомощността... вината, срама... са кръста, който си мъкнем и е нашата Голгота.  С кръстове като тия - се стига само до разпъването на кръст. На собствения кръст, собствено се разпъваме самички и си го правим по инерции и съчетания от бъгове.

Целта на регресивната терапия

Регресивна терапия е психотерапевтична техника и набор от прийоми. Тя няма нищо общо с регресивните псевдохипнотични измишльотини, с които някой търси да се успокои и да намери утеха. Ако някой толкова силно го напира да си намери утехата - той е вкопчен да си намери шелтер за каквото и да е.

Далаверата с "тълкуването на съновидения" е хилядолетна. Просто е част от социалните и лични начини хората да си намерят каквото си търсят. А какво търсят - :) едно и също. Въпросът е, че не го израстват.

Какво ли да търсят петимата размазани от катастрофата, на която с дъщеря ми изваждахме оцелелите в неделя, на пътя Пловдив-Пазарджик и за която писаха навсякъде? Но не писаха подробностите на които станах свидетел от първо лице. Даже ни снимали от някоя от преминаващите коли докато се опитваме да задържим живота на пътувалата на задната седалка във "форд-фокуса". А тя после си е починала макар и в болницата, но направихме каквото можахме. ПОне двама оцеляха... поне засега. Друг е въпроса какво ще остави в тях случилото се... и какъв "живот" ще живеят с товара му.

Дали много ги е интересувало "какво още правят след смъртта"? Само един миг... и вече е без всякакво значение какво са искали, какво са мечтали, дали са били грешни, тъжни, добри, мили, мили силни... Къде е шубето сред това? Но шубето дебне в главите ни още от раждането и играем цял живот заложената оцеляваща игра. Но вече тя е предимно психично и заблудно постановена, а не фактически, както е била заложена. Вече страданията са напълно заблудни, решенията им - също.

Докато си жив... обикаляш по измишльотините си, дето им казваш "живот". Всеки  - неговите си. Дали ще си въртиш игрите за да се почустваш по-добре - е без всякакво значение, освен за теб си.

Нуждата - да си направиш обяснение, каквото и да е, да го ползваш за утеха, за защита, за да намалее тревожността, страхуването... ще е от каквото и да е. Начините се задават от хилядолетната практика по въпроса - едни ги намират в историята, други - в дедите, трети - в прераждането, четвърти - в религиозната им приказка... или идеологията... или сънищата си... Нуждата определя заблудите и това няма да се промени, защото за мозъка все по-малко има значение адекватността.

Все по-малко има значение адекватността спрямо физическия контекст, защото всеки тук си пише на спокойно пред екрана си - не го заплашва нито тигъра, има какво да яде, има подслон, има защита... Но това е само фактическото положение, докато някъде в главата си той преживява стсраховете от гореописаното, преживява измислените си драми, непреживени травми, компенсира с други измишльотини, прави си нови травми и твори нови глупости...

преди 16 часа, _Aumi_ написа:

осмислил

О смисъл, о с мисъл, но дали ти може да мислиш???!!! :) 

Кратко: Дори да се яви самия Бог, то едва ли ще го разпознаеш, защото си се вманиачила в своето Его. :) = По-е-важно да получиш, а не да дадеш!!!

Принципно това го владеят ... хм ... консуматорите, а не генераторите на истини!!! = Нормално е към сегашния момент, т.е. колкото и да се напъваш да втълпиш, че нормално е да се яде само и единствено неживотинско, то това е лъжа за човек, защото той както свинката е всеядно!!! :)  

Тъй-като е много по-трудно да се предвиди бъдещето

Няма никакво значение "бъдещето". Регресите с тия "сънища" целят страдащия да си намери обяснение защо страда, защо загубил човек, защо няма търпение, защо се страхува, защото в мозъка му е важно да си намери "връзка", някакво свързване и той си ги наглася за да го получи. Просто нови сънища, чрез които да си нагласиш. И тайната е механизмите и несъзнаваното - от което се пораждат съновиденията.

Бъдещето въобще няма общо с регресиите. Основното, което ги интересува хората е в "миналото им". Можеше поне да прочетеш някоя от книжките на Нанев. Ако вече си - защо въобще говорим за "бъдещето"? То така и така тъне в неизвестност и ни изненадва непрекъснато... За мен - това е  най-красивото и очарователното на нещото, което наричам ЖИВОТ.

преди 7 часа, _ramus_ написа:

Няма никакво значение

... че ти си плпсък!!:) = Очакваем си спрямо бъдъуеЯ ... :) 

= Ни на йота не те видим  в това да бъдеш интелиигентен, т.е.  оставаш си "чяалка" от която, ти се срамурваш, но не може да си повече ...

Жално е това ...

преди 22 часа, _ramus_ написа:

Няма никакво значение "бъдещето". Регресите с тия "сънища" целят страдащия да си намери обяснение защо страда, защо загубил човек, защо няма търпение, защо се страхува, защото в мозъка му е важно да си намери "връзка", някакво свързване и той си ги наглася за да го получи. Просто нови сънища, чрез които да си нагласиш. И тайната е механизмите и несъзнаваното - от което се пораждат съновиденията.

Бъдещето въобще няма общо с регресиите. Основното, което ги интересува хората е в "миналото им". Можеше поне да прочетеш някоя от книжките на Нанев. Ако вече си - защо въобще говорим за "бъдещето"? То така и така тъне в неизвестност и ни изненадва непрекъснато... За мен - това е  най-красивото и очарователното на нещото, което наричам ЖИВОТ.

А може би самият живот е едно сънуване.
Кой знае кое е реалност - тук, или Отвъд живота, който може да е един сън, една илюзия ...

на 13.03.2023 г. в 17:10, _Aumi_ написа:

Ти си го казал, но не си го осмислил.

Има много казани неща по въпроса от различни хора и те в голяма степен си съвпадат. Докато това което казваш ти, е нелогично, за да се приеме за истина.

Осмислил съм го много отдавна. Още преди няколко години изследвах регресиите , и точно до този извод стигнах. По скоро това с преражданията не е логично , защото ако някой е бил цвете в предишен живот , то с какво е заслужил кармата да се прероди. Всичко е в един единствен живот. Особено ако вече си получил познанието. Не говоря за кроманьонците , които не са имали съзнание , но и те пак ще са разпределени в рая , по логиката на това че , ,, децата винаги отиват в рая ". По принцип нашият свят е в такова развитие , че вече сме в ,, земният рай " . Имаме всичко необходимо за един райски живот ( особено ако имаш по - добри доходи ),щом ни се появява излишък , значи сме в рая . Следващото ниво - след смъртта , е вече като имаме много проекции и по - силен и бърз ум , тогава ще сме примерно ,десетократно по - добре , или защо пък не и хилядократно ,според това ,, колко си помагал на другите , ако си бил по - развит индивид   ".

Това с прераждането съм го изследвал отдавна , още преди 2000 година. Тогава се запознах с  някакви будисти , и ги питах да ми покажат поне трима ,които са заровили нещо някъде си в предишен живот , и да отидат да го намерят по - спомен от предишен живот, за доказателство ,че има прераждания. Пък и все един преродил се ще си спомня все нещо , но толкова години развитие на будизъма - няма нито един да си спомня предишен живот. 

Докато за християнството има доказателства за съществуването на ,, отвъдно " и то е , че много от тези които са се върнали от отвъдното придобиват дарби . Примерно аз придобих дарба , лекувам от време на време , и то с молитва , като моля ,, Бог Отец и Христос син " , да не говоря , че развалям проклятия и черни магии и уроки. И напътствията които давам ако ме послушат всичко се нарежда като по магичен начин ....

преди 6 часа, _Aumi_ написа:

Кой знае кое е реалност - тук, или Отвъд живота, който може да е един сън, една илюзия ...

Няма ,може би и ,не - не е илюзия. Всичко си е реално. Отвъд просто е консумацията на това ,което сме си заработили. 

Просто земният живот е изпълнен с трудно изпълними задължения , и изпитания ( примерно дали ще помагаш на някого , който е с нисък социален статут . Което си е трудна задача за повечето .)  

преди 3 часа, Anzhel Dimitrov написа:

защото ако някой е бил цвете в предишен живот , то с какво е заслужил кармата да се прероди

Не съм чувала цветя и растения да се прераждат. 
Според мен, се прераждат само съществата със свободна воля, които могат съзнателно да избират действията си.

Но може би някой будист ще поясни дали растенията се прераждат.

които са заровили нещо някъде си в предишен живот , и да отидат да го намерят по - спомен от предишен живот, за доказателство ,че има прераждания. Пък и все един преродил се ще си спомня все нещо , но толкова години развитие на будизъма - няма нито един да си спомня предишен живот. 

Доколкото съм запозната, според Будизма не е задължително да се преродиш на тази планета.

Това с прераждането съм го изследвал отдавна , още преди 2000 година.

Ако беше го изследвал, щеше да стигнеш до извода, че единствено прераждането обяснява много необясними неща в живота. 
Например, защо някои хора се раждат с недъзи, защо някои бебета и деца се разболяват от нелечими болести , защо някои хора се раждат и живеят в страдания и мизерия, а други живеят щастливо и са презадоволени с всичко. 

преди 42 минути, _Aumi_ написа:

ти може и да не си чувала, но пък нахаканият трубадур вече е "изследвал" тоя въпрос... :lol6:

Това с прераждането съм го изследвал отдавна

Той и размислянията и всички изследвания - всичките са му отдавна... така, че ти общуваш с един вселенски и божествен мъдрец и пророк...

Как всички търпеливо му търпят глупостите се чудя - така му давате шанс да се вживява още и още. Всъщност не ви пука и цялата работа е чисто егоистична - защото на никого не му се занимава с идиотизмите... Пък и що да не става раздумката...

Според вас - докъде би стигнало едно дете, ако му се угажда и и му се заиграва и поддъждат т.н. "малки мании", известни и като "малки истерии". Децата често потъват в такива, особено във възрастта между 3-4 до към 10 годишни. Всички които са били родители знаят за това от опит. Педадгозите също знаят - още от детската градина най-честите такива кризи са именно оставянето сутрин на детето, особено когато за него отделянето от родителя е непознато и за него е огромна и драматична опасност да не го изоставят... 

Въпросът е - че е достатъчно децата да се разсеят с нещо друго и излизат от тях. Докато тук няколко човека са изтрещели дотолкова, че веднъж като потънат и няма излизане и това остава доживот.

преди 42 минути, _Aumi_ написа:

Ако беше го изследвал, щеше да стигнеш до извода, че единствено прераждането обяснява много необясними неща в живота. 

ама вие и двамата думичката "изследване" си я имате сякаш с нея изразявате любопитство и разни емоционални вълнения, а за сериозните хора е от любознание и чрез която се довежда до ПОЗНАНИЕ. Не ви ли се струва, поне малко, че тия напомпени думички са твърде натруфени, театрално-помпозни и не ви подхождат на несериозността, наивността и лековатостта, които струят от всичко друго?

:)

Глупости неглупости, трябва да се даде право на всеки да говори. Отричайки глупостите, може да се стигне до истината.

Ето, този който твърдеше, че е умирал и възкръснал, не пожела да сподели повече за неговото умиране. А щеше да бъде интересно да разкаже.

преди 12 минути, _Aumi_ написа:

може да се стигне до истината.

:) истината?

Да стигнеш ти до истината, друг да стигне до нея... :) като че някаква си "истина" е някъде там... и всеки миг дебне отнякъде и с приказките на един или друг - и воалааааа.

И другия нахакан да ти беше разказал за "личните си преживелици с които два пъти умирал и се връщал"?... това ли е "истината"? И чия точно истина... 

И така ще си обикаляш да слушаш личните преживелици на един или друг вживян комплексар с очакването че... какво - да "стигнеш до истината" ли? Това е несериозно, не се ли сещаш?

Личните убежденки и повярванки докарват всякаква приказка като "истина" - и какво от това?

Истината ... точно какво е? Всъщност ти имаш проблем да повярваш и си е търсене на потвърждения за да можеш да преодолееш съмнението си. И всичко - само заради пиесата  "истината е някъде там и искам да я знам, щото надеждите че не умираме ми е важна, нужна и ... не може да не е така...

Между другото - ако толкова са ти нужни алтернативници със "свои истини" - можеш да отидеш сред всеки хоримаг, на всяка пиянска маса има "обмен" на такива... истини. Сред психиатрично отделение - също е така.

Имаш и проблем с "необяснимите явления" и че единствено прераждането ги обяснявало... - там е работата че измислиците не се наричат "обяснения". Обясненията са описания на обективни процеси и явления, а не е мотото във филма "досиетата Х".

И въобще - филмите и народните митологии, дето се обменят по народните седенки - нито са обяснения, нито са "истини". Всъщност - това си зависи от човека...

преди 23 часа, _Aumi_ написа:

Приемайки, че е сън, то именно тогава попадаме в илюзията. 

Отвън този живот има друг живот. Той обаче не е в този свят отново. Лично аз съм се "спускал" в миналото до степен пра-пра родители. По-надолу не съм успявал и то е поради факта, че много от моите прародители са били погубени, т.е. положени са в безименни гробове. = Част от родословието ми е на сираци отгледани от роднини или други. 

Единственото което ми е известно, че една част на родословието ми е свързана с богомилите. Все пак, въпреки че съм израснал сред атеисти и прочие съм приел православното християнство. 

В действителност илюзията за този или онзи свят идва от другите, които се съмняват, че няма друг живот. Едно е съществено: Чрез регресия не може да се докаже, че си се преродил, защото чрез същата се проследява причинно-следствената връзка за появата ти (на материалното тяло), но не и на душата ти и/или духът. В тоя смисъл, то може само и единствено да наследиш духът от своите прародители, но не и душата си. Тя е уникална и не се концентрира в някаква си материя, било то отново и отново в този свят. Тя пребива тук и после отново се присъединява към вечността. 

По-важното обаче е, че човек е подобие на Бог, т.е. чрез Светия дух да излъчва Любов и сътворява. Някои обаче избират живота им да е пасивен и да е отражение на други хора, а те имат определено в повече от илюзии и е въпрос на свободна воля дали ще повярваш, че живота ти е илюзия. 

Реалното което е, го възприемаш с тялото си (материалните си сетива), а всичко друго е формирано от духът в твоята душа. Той изначално е светъл, но в даден момент потъмнява и изчезва и именно тогава душата ти се освобождава и се присъединява или към Бог или потъва в забвение. 

Душевността и духовността са различни неща!!! Живота ти тук, в тоя свят определя какъв живот ще имаш след свършека на този свят. Едно е известно до момента: Никой не е успял да докаже, че се е преродил. Да, има случаи на възкръснали, но това е друг въпрос. 

Има правдина да твърдиш, че никой не знае какво е реалността, но да считаш, че тези които твърдят, че има прераждане казват истината е популизъм, т.е. да не споделиш своите вярвания, а да прокараш лъжа сред невежите.  = Явяваш се един вид като лукав. Друг е въпроса защо съблазняваш. :) 

преди 35 минути, dioib написа:

Едно е известно до момента: Никой не е успял да докаже, че се е преродил.

Има безброй документирани и доказани случаи на хора, които имат спомени от предишните си въплъщения. Но няма нито едно доказателство, че ще възкръснеш за нов живот след хиляди години и че  ще живееш вечно като същата личност. Вечно може да живее само душата въплъщавайки се от тяло в тяло. Но не едно и също тяло да възкръсне от гроба след хиляда години.

https://novotopoznanie.bg/5-neveroyatni-istorii-na-detsa-koito-pomnyat-minalia-si-zhivot/

преди 1 минута, _Aumi_ написа:

Има безброй документирани и доказани случаи на хора, които имат спомени от предишните си въплъщения.

Има документи, но дали са отразили истината???!!! :) Не!!! Друг е въпроса, че ти си повярвала на тях. Те, документите са писани от хора нали??? :) Аз на хората не вярвам!!! Вярвам само и единствено в Бог. 

ОК, ти си вярвай в хората или в това каквото ти е казал някой човек, но това не ще е истина, както и не ще е доказателство. 

преди 45 минути, dioib написа:

По-важното обаче е, че човек е подобие на Бог

Кое по-точно е подобието на Бог?

Някой знае ли как изглежда Бог, за да твърди, че хората са създадени по негово подобие2

Единственото подобие може да бъде това, че човекът има потенциал да твори. Има наистина гениални хора, които създават гениални неща. И с това приключва подобието.

преди 1 минута, dioib написа:

Има документи, но дали са отразили истината???!!! :) Не!!! Друг е въпроса, че ти си повярвала на тях. Те, документите са писани от хора нали??? :) Аз на хората не вярвам!!! Вярвам само и единствено в Бог. 

ОК, ти си вярвай в хората или в това каквото ти е казал някой човек, но това не ще е истина, както и не ще е доказателство. 

Тя и Библията е писана от хора, но й вярваш!

Да не говорим, че глупостта, че умрял човек може да възкръсне след хиляди години, е най-голямата глупост на която може да се повярва!

преди 30 минути, _Aumi_ написа:

Кое по-точно е подобието на Бог?

Определено никое животно и/или нещо материално не е ... :) -> Кратко: Нищо което е материално не може да е подобие на Бог и това което остава е подобно на Бог. :) 

преди 34 минути, _Aumi_ написа:

Някой знае ли как изглежда Бог, за да твърди, че хората са създадени по негово подобие2

И защо мислиш, че Бог има външност, която да бъде регистрирана със сетиво??? :) Сетивността на всеки не е съвършена. Друг е въпроса, че някои успяват да го усетят и започват да вярват в него. Трети и четвърти и прочие са въпросите, кой, как, чрез, какъв начин, изповядва и/или показва вярата си в него, а що се отнася за изобразяването му, то контактувай с някой иконописец. По канон Бог в една икона е представен като ореол, т.е. този който си концентрира погледа в Бог, за да го види .... ослепява ... , а как един виждаш може да повярва на слепец???!!!

Я помисли малко кой нормален човек би си лишил от някакво си сетиво, за да види, и/или, за да знае как "изглежда" Бог??? :) 

Няма как ползвайки рационалното да се разбере ирационалното!!! Всеки който се опитва да обясни този свят посредством рационални способи = лъже!!!

И да се смята, че живот има само и единствено в този материален свят е лъжа!!! Материята е до време. Не трябва душата, духът и прочие що се касае до същността на човек да се обвързва само и единствено с наличното познание съществувало или съществуващо. То, познанието не е съвършено!!! Базира се на елементарното: Самата материя не е устойчива!!! Под въздействието на неизвестно, тя търпи трансформации и определено не може да се съгради отново и отново в едно ново тяло някаква душа от минал момент. Иначе, то по тази логика може пък сред нас да има и някои от бъдещето, т.е. бъдеща душа да се е върнала към сегашното ... а не някаква си от миналото отново и отново да е тук ... :) 

Отново ме разсмя. :) Благодаря ти!!! :) 

преди 27 минути, dioib написа:

контактувай с някой иконописец.

В християнството иконописците си представят Бог и светците по един начин, в източните религии по друг. В съответствие с региона в който живеят, те използват образите на хората от този регион. Индуистите представят божествата с образ на индус, африканците с образ на африканец и т.н. Така че, всичко се свежда до изобразяване на познати образи. А Бог не е човек и няма как подобието да е по физическа форма и белези.

преди 30 минути, dioib написа:

И да се смята, че живот има само и единствено в този материален свят е лъжа!!! Материята е до време.

Да, но вие вярвате, че телата които са се превърнали в прах и пепел ще възкръснат отново за Съд. А всъщност в Отвъдното не отива тялото, а Душата. И дали ще се прероди в ново физическо тяло, или ще остане там в отвъдното, няма толкова голяма разлика. Все ще съществува од някаква форма. И по този начин ще живее вечно, ако нещо създадено може да съществува вечно.

преди 25 минути, _Aumi_ написа:

А Бог не е човек и няма как подобието да е по физическа форма и белези.

Но човек е по подобие на Бог. :) Не по смисъла как изглежда обаче. :) Да, в християнството има икони на които обаче са изобразени светци, Христос, Дева Мария и прочие, но не и Бог. Основния символ на Бог е Светлината!!! Тя именно обгръща светците и т.н. в една икона и смело мога да твърдя, че именно ореола е символа какво е Бог, т.е. този който ни закриля и прочие и прочие ... => Това е единственият начин чрез който може да се представи облика (как се вижда) на Бог към ту един виждащ човек. Естествено, че има и други способи, за тези които не виждат и прочие, т.е. които са лишени от дадено сетиво. За някои пък е предвидено и слово, то именно е записано в светите писания, т.е. на които определено сетивата им са ограничени и не могат да го усетят в този свят. 

преди 20 часа, _Aumi_ написа:

Според мен, се прераждат само съществата със свободна воля, които могат съзнателно да избират действията си.

Но може би някой будист ще поясни дали растенията се прераждат.

Не, такова нещо има в индуизма и джайнизма. В будизма се говори за прераждане на чувстващи същества, а растенията не са включени в тази група, по-скоро са в една група с минералите. Не съм сигурна какво точно определя чувстващото същество, но може би е дали може да изпитва страдание, освен да е ограничено - тоест да не е Буда. И наистина, както казваш, дали проявява воля, или намерение, желание за извършване на нещо спрямо друго нещо, това е "четана"- волева подбуда. Четана е в основата на генерирането на карма. Растенията като организми са живи, в смисъл че растат и се размножават, но нямат нервна система, значи не могат да изпитват болка или удоволствие. Съществата от сферите на ада, на гладните духове и на боговете нямат груби физически тела, но са чувстващи, защото могат да изпитват неудовлетвореност и, вероятно, кармата на съзнанието им не може да ги запрати във форми, неспособни на това. 

Иначе е доста спорен въпрос доколко волята на ограничените същества е свободна. 

на 14.03.2023 г. в 7:25, dioib написа:

Значи ... хм ... склонен съм да приема, че във всяка материя има душа, но не и дух.

Говориш , сякаш знаеш какво е дух и душа, поне според библията, а уверявам те, че малцина знаят точно до какво се отнасят термините руах, нефеш, нешама, нефеш хая... Или пневма и психе. Как, в каква връзка са употребени на конкретно място в библейския текст. 

Относно духа, чувал си, че "Бог е Дух". Ако е както смяташ, излиза, че в едни неща има Бог, а в други неща  го няма. 

Всъщност това, което прави човека човек не е само руах, а нешама. И Еклесиаст може би поставя под въпрос наличието на безсмъртна душа в хората, както е при животните. Защото "всичко е суета" е широк превод, еврейският текст казва просто, че и хората и животните са "сведени до нищо", до нула след смъртта на тялото.

преди 7 часа, _Aumi_ написа:

Има безброй документирани и доказани случаи на хора, които имат спомени от предишните си въплъщения.

не, няма такива случаи, които да са "обективно доказуеми, и доказани".

Именно заради това тече свободната интерпретация според повярвани описания. Просто да се приемат за "доказани" е твърде привлекателно и нужно за мнозина, вместо да се занимават с внимателен анализ и съпоставка на факти...

Беше писала за "прераждането обяснявало много иначе необясними явления"... :) Всъщност - "плоската земя" обяснява простичко и лесно много от ежедневните наблюдения, които съпътстват битието. Обаче Земята не е плоска и нищо сред вселената не е плоско... Правиш ли аналогията? 

Т.н. "обяснения" е нужното на някого да си "обясни" - демек да "свърже" някак си иначе изглеждащи му несвързани възприятия. Големият проблем е... т,.н. "за мен е важно как ми изглежда на мен" :) , което отново се опира на личния фийлинг.

Обаче... личният фийлинг има значение само за "вътрешна употреба". Например - като застанеш в съда, съдията не се интересува от личния ти фийлинг, вярванията, какво ти се струва, а за него е важно да установи чрез различни способи какво се е случило отвъд твоята глава.

Когато си на мястото на летеца, за никой от пасажерите няма никакво значение дали летеца имал личен фийлинг, дали се сънува на супермен, дали е на зор, дали му се е насъбрало - той е там да пренебрегне всичкото вътрешно плаване... и да свърши работа, чрез деятелност, която касае и много други хора. Именно - когато са заедно сред нещо, разни вътрешни вълнения сред хората придобиват по-малък приоритет, в сравнение с отговорностите, които са поели.

Ситуирането на даден субект е спрямо пространството и времето, които са извън него - спрямо останалите "като него". Вътре в главата си той може да е всичко, да спи, да жадува, да мрънка, да е коза, урунгел или звезден навигатор. Но когато се касае за отговорни действия, които касаят процеси, прояви и деятелности засягащи други хора, по-значими последствия - той трябва да се научи още от малък как да пренебрегва личния си фийлинг, какъвто и да е той.

Със всичко това се опитвам да изразя защо когато се говори относно някакъв казус, когато той е сериозен и касае много широк житейски обхват и значение, престава да е приоритетно кой какво имал като усещане, възприемане, "така ми се струва" и "имам чувството"... Тия неща не са сериозни, те са важни само сред вътрешната вселена на даден субект, а голяма част от битието се развиват и извън тясната й кутийка. 

Ето защо - думички като ":всеки трябва да има правото да се изкаже" са чудесни, идеални... но лично "мнение" основано на личен фийлинг - няма никаква стойност сред групово място за обмен. Заради същото въпросният, дето си бил "връщал вече на два пъти" е без всякакво значение, защото може да е пушил трева, може да е ял гъби, мозъкът му може да си изсънува според каквото му се мърдат невроните... Дори и да не го е сънувал, впоследствие може да си повярва като си внуши че.. "именно бог го е върнал на земята отново", вкл и да си измисли че е с "мисия", че е специален, важен... и целият набор от компенсаторни фантазми, характерни за непорасналите деца.

Да напишеш - ми "на мен ми се струва че земята е плоска" пак е ок, щото е под условие, Но да се пързулнеш по наклона на заблудата със "Истината е, че земята е плоска".... :) не е нещо значимо за никого. И няколко човека да си го кажат и да образуват сходства според възприятието си - пак няма да направи ЗЕМЯТА плоска, нито ще направи плоска вселената.

Именно заради това - това че някаква бройка хора ще повярва с един бог, друга бройка хора - в друг, трети - в комунизма, четвърти - във величието на нацията ИМ - са събития само сред договорени форми на взаимни спогодби между хора... Но няма да направи вселената плоска, както  и крокодилите - да летят до мъглявината Орион, или форумния бакшиш от Дупнишко да е наместник на исус и да основател на нова религия, пак библейска, но вече "нова"... :)

преди 21 часа, _Aumi_ написа:

Например, защо някои хора се раждат с недъзи, защо някои бебета и деца се разболяват от нелечими болести , защо някои хора се раждат и живеят в страдания и мизерия, а други живеят щастливо и са презадоволени с всичко. 

Не само и единствено прераждането обяснява дадените примери. 

Някои се раждат с недъзи ,защото родителите им или прароднини  са направили дълг за изкупване или са прегрешили в нещо ,и наследниците им го отнасят. 

Ето един прост пример : Примерно някой е презадоволен от всичко ( има работници , живее охолно и луксозно , произвежда голям излишък , или по скоро Бог му дава много ) , но сребролюбието го поглъща и дори започва да надвзема дори от сиромаси ,и така стават най - честите случаи ,когато удря в наследниците ако самият презадоволен не се осъзнае и  изкупи навреме ... 

Примерите са много. Но примера ,който съм дал е най - честия. Дори и на ниските нива има сребролюбие. Наблюдавам че болшинството ако могат да прецакат някой дори с левче , го правят. Много не издържат на изпитанията и ги стига проклятие. Ако е само върху тях добре , но много често наследниците го отнасят ( не са толкова чести случаите в , които наследниците го отнасят , но ги има ) и тогава се нарича ,, родово проклятие ". 

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Някои се раждат с недъзи ,защото родителите им или прароднини  са направили дълг за изкупване или са прегрешили в нещо ,и наследниците им го отнасят. 

Няма нито логика, нито е справедливо, да изплащаш чужди грехове. Какво е виновно детето, че някой негов прадядо бил съгрешил с нещо, за да се разболее то от нелечима болест? 

преди 1 минута, _Aumi_ написа:

Няма нито логика,

нито е справедливо,

да изплащаш чужди грехове.

Какво е виновно детето, че

Логиката, Справедливостта, Плащането, Греховете, Вината... - всички тия са човешки производни. Въпреки това - тия имат едно значение за хората с приоритета на личния фийлинг, а друго значение - за тия дето могат да го пренебрегнат.

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

и ги стига проклятие.

Защо му се вързваш на глупостите - той две изречения смислени не може да напише, но пък с фукнята колко и кога бил "изследвал".

КЪде и кой кого ще го "настига" - това да не е състезание. :) Толкова да са елементарни тия народни клишета... но то като си няма пълнеж, с тях - те са точно за тая роля.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.