Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво става с нас след като умрем?

Featured Replies

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Не може да се каже че вече съм претръпнал, но смъртта е навсякъде около нас и не бих казал че това е някаква драма. Всички ще умрем - проблемът на толкова хора със смъртта не е защото има нещо отвъд или не, а защото тия фантазии носят утеха на живите.

Ти си специалист по невроните в мозъка. Кажи, ако на човек му свистят двете уши или само едното, как се генерира звука в мозъка. И как може да се спре???

• Отговори 477
  • Прегледи 57,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Голяма глупост-поробени друг път И не са умрели-по-живи са отвсякога

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Мъртъвци оживяват ефира Суеверията и табутата, свързани със смъртта, винаги са били част от човешката култура Испанската журналистка Ниевес Конкострина успя да възкреси кариерата си и да

• Все още не знам да има човек ,който да се е върнал да разкаже. Заради това предлагам да приемем ,че явно е много хубаво ,щом никой така и не се е върнал да разкаже

Публикувани изображения

преди 22 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Няма какво да ме убеждаваш ,че всичко свършва в гроба. Лично аз имам две чудодейни изцеления на раково болни ,чрез молитва ( единия даже беше потънал в дългове ,но една година  по - късно след проведения от мен ритуал ,вече се пресели в хубава къща ). Бил съм в отвъдното , и Бог ми е показал рая, и никой атеист не може да ме разубеди че всъщност след смъртта започва всичко...

Ами добре. Това е похвално- да спасиш раково болен. Практикувай и занапред!

преди 8 часа, witness написа:

Откога данните от сетивата или липсата на такива са знание и доказателство за каквото и да било?

Мисля, че от доста отдавна данните от сетивата са доказателство. Заради това съществува думата "очевидно е така". Какви други доказателства би приела? 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

Мисля, че от доста отдавна данните от сетивата са доказателство.

НО, сетивата са несъвършени. Ти може да не виждаш, ама друг да вижда. Ти може да не чуваш, ама друг да чува. И прочие .... 

Навремето съм изпадал в хипотермия. С ветеринарен термометър не е могло да се установи температурата ми. Трябвало ли е да ме обявят за мъртъв??? Отделно не са напипвали пулс.... 

Кратко: Неправилно мислиш!!! По-сгодно ти е да приемеш наготово извод.

ОК, изчакай смъртта си и после се върни да докажеш, че няма нищо след смъртта ти... :) 

Винаги се е казвало "Вяра в отвъдното", така че уважаеми колеги, не става дума за доказателства и наука, а за ВЯРА, която не всички споделяме. Вярвайте! Пък аз не вярвам. Нали не ви преча?

Рамус е изпразнил себе си от мислите за Бог, но затова пък се опитва да напълни това празно пространство с анализи на хората. 
Анализирайки хората, всъщност той си въобразява, че израства по някакъв начин. Не разбирам защо тези анализи му носят някаква утеха и с какво точно го изпълват. Може би с някаква удовлетвореност във въображението му, че познава достатъчно хората и техният вътрешен свят.
Той е приключил с етапа да анализира себе си, и е преминал на етап да анализира поведението и мисленето на хората.
Всъщност, както казват психолозите, една зависимост винаги бива изместена от друга зависимост.

Патеричката вяра в Бог, бива изместена с патеричката анализ на хората и техните вярвания и проблеми.

Което ми се струва напълно безсмислено.

преди 12 часа, Търсещ истини написа:

Мисля, че от доста отдавна данните от сетивата са доказателство. Заради това съществува думата "очевидно е така". Какви други доказателства би приела? 

На разума, защото само той стига до предположения и мнения относно явяващото се чрез сетивата. Това беше намек за теорията на формите на Платон и сенките в пещерата, като тъкмо сенките са "светът" на сетивния опит, и понеже спомена Сократ и Платон като заслужили да останат в паметта ни, но с какво и защо, като възгледите им не се приемат и дори осмиват. Очевидността е доста проблемна като става въпрос за илюзии и първата от тях е, че нещата притежават вътрешно присъщи качества независимо от ума на възприемащия. Или това, че материалният свят е течащ и непостоянен и не може да се познае какъв е в действителност, че в мига, в който имаш впечатление, то вече не е актуално. Очевидността зависи от устройството на сетивата и единственото, до което можем да стигнем със сигурност е, че нещо им се явява, но дали съществува и как е само въпрос на консенсус между същества с подобно устройство. 

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Вярвайте! Пък аз не вярвам. Нали не ви преча?

Не, но е едно и също. Пак е вяра, обаче с обратен знак, понеже също нямаш доказателства. Защо постоянно трябва да си обясняваме банални неща. 

преди 24 минути, witness написа:

Очевидността е доста проблемна като става въпрос за илюзии и първата от тях е, че нещата притежават вътрешно присъщи качества независимо от ума на възприемащия. Или това, че материалният свят е течащ и непостоянен и не може да се познае какъв е в действителност,

И така, сетивата, на които определено се доверяваме имат своето продължение- инструментите. Чрез тях двете установяваме тези вътрешно присъщи качества на нещата. Документираме и предаваме на другите. Промените в нещата също могат да се установят сетивно и инструментално и това ни дава познание за нещата.

дали (нещо) съществува и как е само въпрос на консенсус между същества с подобно устройство. 

Не, съществуването не е въпрос на консенсус. На игуаната на безлюден остров й е все едно дали има наблюдател и консенсус. Много повече се вълнува от наличието на насекоми и лешояди, примерно.

Отношението ми към Сократ/Платон е като велики философски умове от миналото. Те са направили скок, но в 21 в. да се смята, че има "същности" на нещата ми се вижда остаряло. Има проявления, взаимодействия. Да не забравяме, че метафората за пещерата е тропа, а не факт, пък ние свикнахме да разглеждаме факти, поне в науката, а тропите са оставени на изкуството. (Харесвам ги, но до толкова)

Не, но е едно и също. Пак е вяра, обаче с обратен знак, понеже също нямаш доказателства. Защо постоянно трябва да си обясняваме банални неща. 

Е и? Някакви възражения? Или да не чакам, както не чакам други предложения за други доказателства за съществуване освен сетивните и от продължението, заместителя на сетивата- инструментите.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

И така, сетивата, на които определено се доверяваме имат своето продължение- инструментите. Чрез тях двете установяваме тези вътрешно присъщи качества на нещата.

Уредите сам казваш, че са продължение на човешките сетива и са наблюдавани от хора, така че познанието не излиза от рамките на опита им. Което не разрешава въпроса. 

Не, съществуването не е въпрос на консенсус. На игуаната на безлюден остров й е все едно дали има наблюдател и консенсус.

в 21 в. да се смята, че има "същности" на нещата ми се вижда остаряло.

Игуаната не се интересува от философски въпроси, както и повечето хора, в това число голям брой от образованите така наречени за днешното време. Но игуаната също е наблюдател, макар да не го знае, също както и човекът може да не го знае. И защо да го интересува, след нещата му се явяват съществуващи сами по себе си. С вътрешноприсъщи качества, ама без същност - нищо, че двете са едно и също.

преди 14 часа, Sleda написа:

Кажи, ако на човек му свистят двете уши или само едното, как се генерира звука в мозъка. И как може да се спре???

И на мен ми звънят ушите може би от година и повече, не знам. Какво ли не гледах по въпроса и само разбрах, че нищо не помага. Един познат се консултирал с лекар (по телефона, представи си) и той му казал, че има тумор. Което въобще не било вярно, както се оказало и му минало от гинко билоба по съвет на друг лекар. Причините може да са различни. Аз обаче нямам никакво желание да ходя по доктори, трябва много да ме заболи нещо, за да стигна дотам, особено след оназигодишните безумия с ковида. Личната ме изпрати тогава за последно с думите "ти сигурно не искаш да ме виждаш повече". Нищо не казах, щото си беше вярно. 

преди 59 минути, witness написа:

Което не разрешава въпроса. 

Кой въпрос? За нещата в себе си? За същността на нещата? Отказал съм се да коментирам. Няма същност всъщност. :) Има взаимодействащи неща. 

И към смъртта: Понеже човек няма "същност", а взаимодейства, то мъртвият не губи същност, а престава да взаимодейства. Престават да взаимодействат жизнено членовете му, клетките и молекулите. Започва гниене. На психично равнище, нервните клетки престават да си взаимодействат... докато все още си взаимодействат и има съноподобни или халюцинаторни състояния просто не е мъртъв.

преди 6 часа, witness написа:

И на мен ми звънят ушите може би от година и повече, не знам. Какво ли не гледах по въпроса и само разбрах, че нищо не помага. Един познат се консултирал с лекар (по телефона, представи си) и той му казал, че има тумор. Което въобще не било вярно, както се оказало и му минало от гинко билоба по съвет на друг лекар. Причините може да са различни. Аз обаче нямам никакво желание да ходя по доктори, трябва много да ме заболи нещо, за да стигна дотам, особено след оназигодишните безумия с ковида. Личната ме изпрати тогава за последно с думите "ти сигурно не искаш да ме виждаш повече". Нищо не казах, щото си беше вярно. 

Изкарах някакъв ужасен грип тип А, направих комбиниран тест за Ковид, инфлуенца А и инфлуенца В. Излезе грип А. Първият признак беше силно свистене в дясното ухо, колкото и да е странно. Иначе също ми звънтят понякога ушите, но слабо. А това беше много силно. Грипът мина, звукът в ухото остана, е …по-слаб.

Рамус много знае за невронните мрежи в мозъка. Може да даде някаква идея къде и как се генерира звук в мозъка. После аз ще помисля, може да има някакъв начин… Разбрах, че лекарство няма.

на 19.03.2023 г. в 14:22, Търсещ истини написа:

Няма същност всъщност. :) Има взаимодействащи неща. 

Очевидно има. И това вероятно се случва, понеже имат разнообразни свойства и характерни качества, всяко своите си, което пък се определя като същност - качества, атрибути, правещи нещото "каквото е". Въпросът е как взаимодействат, щом качествата нямат материален носител? Комбинациите от "неща" могат да се редуцират до безкрайност и в тях не остава основа нито на нещата, нито съответно на качествата. 

на 19.03.2023 г. в 14:22, Търсещ истини написа:

И към смъртта: Понеже човек няма "същност", а взаимодейства, то мъртвият не губи същност, а престава да взаимодейства. Престават да взаимодействат жизнено членовете му, клетките и молекулите.

Другият въпрос е защо престават да взаимодействат като цяло. Отделни тъкани могат да се запазват известно време, даже някои са живи до 40-ия ден като косата и ноктите, защото продължават да растат. 

на 19.03.2023 г. в 8:19, Търсещ истини написа:

Винаги се е казвало "Вяра в отвъдното", така че уважаеми колеги, не става дума за доказателства и наука, а за ВЯРА, която не всички споделяме. Вярвайте! Пък аз не вярвам. Нали не ви преча?

Не ни пречиш. Ще ми обясниш ли чудодейните изцеления с молитва ? Какво казва науката за това ? 

преди 6 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Ще ми обясниш ли чудодейните изцеления с молитва ? Какво казва науката за това ? 

Темата не е за това, но ще бъда много кратък.

Вариант "релаксативна техника"- молитва и баене в присъствие на лицето. В напрегнатия живот мозъкът и вътрешната регулация получават по- силни външни стимули и не могат да реагират на болестните. Когато се отпуснем от баене, молитва, тялото има възможност да се саморегулира, т.е .да оздравее по естествен начин.

Вариант "внушение"- на лицето се внушават оптимистични жизнени нагласи, а известно е, че ведрите оптимисти по- бързо се възстановяват от песимистите.

Вариант "социална подкрепа". Когато лицето се чувства объркано и самотно, знаците на загриженост му дават надежда и смелост да се бори с болестта.

Молитва без присъствие на лицето. Лицето обаче трябва да знае или поне да вярва, че някой се моли за него, иначе не може да активира своите сили.

За съжаление понякога ремисията- временното забавяне на заболяването се смята за излекуване.

Вариантите ...

Истината е, че не знаеш. Заменил си незнанието си с някакви варианти. По твоя логика всички болести са на психична основа, което е лъжа. Да, нервната система е катализатор, но не тя лекува или довежда човек до ремисия. 

И все пак да напомня, че Ангел има в предвид изцеление на болест, където медицината не е намерила способ, иначе се знае и това: С лекарства една седмица, а без лекарства седем дена ... :) 

Ще "пре-цитирам" един свещеник: И ние не знаем, но по този начин става. 

Всяко едно нещо може да бъде обяснено по някакъв начин, но не ще е истина. 

Но нека да видим как ще обясниш комата? Или вярваш, че човек в кома чува и прочие усеща молитвата??? И по-интересно е да чуем вариантите на безсъзнанието, т.е. не знаеш какво е и то е защото не си бил в такова състояние ... = Може и да знаеш волните деяния, но не и неволните ... ;)   

на 18.03.2023 г. в 22:59, Sleda написа:

ако на човек му свистят двете уши или само едното, как се генерира звука в мозъка. И как може да се спре???

Ти, изглежда дори не знаеш какво означава "специалист"... :) дори и иронично е нелепо...

За да ти дам пример - когато има проблем с ушите, се ходи на УНГ лекар - особено ако той е добър "специалист".

Не се генерира звук в мозъка - някои кръвоносни съдове които минават съвсем близо до рецепторите за слуха, възбуждат сигнал в тях. От това идва явлението "пищене (шум) в ушите". Такива кръвоносни съдове са подложени на изменения с възрастта, кръвното налягане или пък от друг вид... (например съдови изменения в главата, които предизвикват "мигренни болки" - някои от тях също предизвикват шум/пищене в ушите, при криза. Също така при прекаран грип, възпаления, нелекувани предишни проблеми, ендокринни (хормонални) или кардиологични изменения...)

УНГ изследване ( има специално такова) потвърждава или отхвърля диагнозата. Ако пищенето се засилва, ако стане нетърпимо... проблемите са съдови, до възможен сценарий за нещо, което притиска дяла за слуха, в мозъка. Това показва и:

на 19.03.2023 г. в 13:23, witness написа:

и му минало от гинко билоба по съвет на друг лекар

Гинко Билоба съдържа вещества, които имат ефект спрямо някои съдови изменения и въпроси с периферните съдове... Но при неизяснена етиология (произход на проблема и диагноза) си карат доста хора така - проби/грешки... един казал, друг казал друго, една чула, друг прочел някъде си...

Възможно е да са налице невронни изменения в други дялове, а да резултира до слухово явление. При звукови халюцинации - с тях вече се занимават други специалисти - и да възможен е сценарий вкл и до тумори и в това няма нищо скандално.

Ако УНГ изледването НЕ потвърди тази диагноза... вече е по-сериозно и се търсят други проблеми, на други места, чрез други средства.

Нищо от тия не "генерира звук в мозъка"... :)

С което искам да напомня нещо, което споменах по-горе - това че някой си имал някакви си усещания, които си обяснявал с някакви негови си фантазии - не означава че отвъд фантазиите му такова е налице.

преди 23 часа, witness написа:

Въпросът е как взаимодействат, щом качествата нямат материален носител? Комбинациите от "неща" могат да се редуцират до безкрайност и в тях не остава основа нито на нещата, нито съответно на качествата. 

РАзделянето на "неща", понятието "взаимодействие", както и "качества" са всъщност човешки производни, а не обективно съществуващи явления. Ние хората с цел решения на адаптационни или екзистенциални проблеми, ползваме възможностите на мозъка за да моделираме действителността около нас. Но НИЩО ОТ ТОВА МОДЕЛИРАНЕ НЕ Е ОБЕКТИВНО СЪЩЕСТВУВАЩО, въпреки че за целите на улеснението повечето хора слагат еквивалент между моделът и явления и процеси от възприятието.

Съвсем допълнително се явяват проблемите със т.н. "сънуване" - при което в мозъка се конструират сигнали, които се "прожектират" на входа на същите центрове, през които минават и входните сигнали от рецепторите и възприятията. Това резултира до невъзможност същите тези дялове да "различат" кои сигнали откъде идват и поради това те реагират на "прожекцията" по същия начин, както и на "външни сигнали". Това може да се онагледи лесно и съпътства цялото човешко битие - при гледането на филм в кинозала... Вкл и т.н. "разсейване" и "отнасяне" и е съпровожда "будното" състояние на всяка човешка екзистенция, без никакво изключение.

Всички ВИСШИ животни също сънуват :) Така, че това не е нищо изключително, а е само част от оцеляващи невронни механизми, еволюирани през времето. Разбира се - при човека са най-силно изразени, защото невронната му система го обезпечава по-пълно. Това поставя през нас, хората допълнителни проблеми и предизвиктелства...

---------

така, че...

Не само "качествата" нямат материален носител, никое човешко производно, както и сред отражението, няма такова. Ако няма човек, няма ги и производните му/им. Така, че измислянето на конфликт в дадени човешки производни не означава че такъв е налице и извън човешкото отражение.

Вживяването и преживяването на дадени идеи, не ги прави да са друго, освен човешки производни. Така, че - може да са налице въпроси, но конфликтите не са другаде освен при интерпретирането на рецептори и невронни сигнали.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

РАзделянето на "неща", понятието "взаимодействие", както и "качества" са всъщност човешки производни, а не обективно съществуващи явления. Ние хората с цел решения на адаптационни или екзистенциални проблеми, ползваме възможностите на мозъка за да моделираме действителността около нас. Но НИЩО ОТ ТОВА МОДЕЛИРАНЕ НЕ Е ОБЕКТИВНО СЪЩЕСТВУВАЩО,

Доста объкващо. Какво тогава е обективно съществуващо явление, дай някакъв пример. Щом няма "неща" с "качества", които да се "явяват" на мозъка (явление), светът трябва да е някаква без-качествена каша? "Обективното" и"субективното" са човешки измислици определено... Но даже да не си чувал за подобни концепции, ако имаш психика, все ти се явяват разни отделни неща и те имат характеристики. И на животните също им се явяват явления, на които реагират и ги различават. 

Какво съществува обективно (щом го изписваш с главни букви), извън всякакви концепции, които ти и повечето хора смятат за единствено тяхно "производно"?

на 21.03.2023 г. в 1:30, Търсещ истини написа:

Темата не е за това, но ще бъда много кратък.

Вариант "релаксативна техника"- молитва и баене в присъствие на лицето. В напрегнатия живот мозъкът и вътрешната регулация получават по- силни външни стимули и не могат да реагират на болестните. Когато се отпуснем от баене, молитва, тялото има възможност да се саморегулира, т.е .да оздравее по естествен начин.

Вариант "внушение"- на лицето се внушават оптимистични жизнени нагласи, а известно е, че ведрите оптимисти по- бързо се възстановяват от песимистите.

Вариант "социална подкрепа". Когато лицето се чувства объркано и самотно, знаците на загриженост му дават надежда и смелост да се бори с болестта.

Молитва без присъствие на лицето. Лицето обаче трябва да знае или поне да вярва, че някой се моли за него, иначе не може да активира своите сили.

За съжаление понякога ремисията- временното забавяне на заболяването се смята за излекуване.

Добре , тогава ще ми обясниш ли как така , след като проведох два ритуала - двамата болни от рак се изцелиха ,при все ,че докторите им даваха по 2 -3 месеца ?

преди 36 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Добре , тогава ще ми обясниш ли как така , след като проведох два ритуала - двамата болни от рак се изцелиха ,при все ,че докторите им даваха по 2 -3 месеца ?

Първо, темата не е за това. Второ, единствените данни са от заинтересовано лице- Анжел. Как да ти обясня нещо, което само ти разказваш? Не мога.

Обръщам се към опита, който всеки има. Какво стана с баба ви и дядо ви след като умряха?

Евентуално 1-2 пъти сте ги сънували, което с течение на времето е спряло. Имате някакъв материален спомен от тях, вероятно снимка, по която децата ви дори не ги познават. Ако имате по- пресен спомен, при който сте положили друг в гроба, съжалявам, че го пиша, сте видели какво е останало от тях. След смъртта от човек остава само това, което е направил през живота си. Така че правете повече неща, дано нещо остане.

За тези, които приемат на вяра "свидетелства от отвъдното", от лица, които са били в "гранично състояние", да ви кажа, че това не е граниично състояние, а е живот. Те са били живи и това, което е изживял мозъкът им е собствена психична продукция. Знаете, че лекарите въвеждат в изкуствена кома някои пациенти, за да може тялото да се погрижи за равновесието си. Знаете, че смъртта има своето удостоверяване- липса на мозъчна дейност, която за кратък период е възвратима. Умирането е след този период. Това, че краче от жаба реагира на ток, означава, че някои рефлекси се запазват за някое време, но смъртта е невъзвратима. Крачето ще спре да реагира след изчерпването на биологичните ресурси, защото те вече не се възстановяват от живот.

на 21.03.2023 г. в 16:53, witness написа:

Щом няма "неща" с "качества", които да се "явяват" на мозъка (явление), светът трябва да е някаква без-качествена каша?

Не , не трябва. Нито "светът" е нещо повече от "твоя свят". Нито думичките с които имитираш философстване са нещо повече от лични напъни в битката за спасение.

Всичко от последното ти "излияние"  издава един дилетант. Просто дилетант. Съжалявам че се стига до тук, но не аз съм написал горния буламач. Тази емоционална каша поне не я обличай с псевдофилософски дрешки.

Ти не си запозната с основни и елементарни положения, които се усвояват още в средното училище. Защо тогава толкова се стараеш да се изразяваш като "философ", като само си заучила философски нечии думички, но не ги разбираш, а само си ги нагаждаш за да ги ползваш да подпираш вярванията си. 

Философите не преживяват размислите си. Не си правят театри - от размислите си. Защото не търсят спасение... Това е основния лакмус сред всички религиозни сбирки - кой търси спасение и доколко и как проповядва че го е намерил, със заблудата че "спасението е едно", насред заблудата че 'светът е един за всички", докато това е просто "неговият свят", и неговото спасение от неговите кошмари и демони...

Тук няколкото театрални форумни герои и героини просто търсят спасение от делюзиите и кошмарите си. Бягат от едни преживявяния, като ги изместват с други, на примитивния принцип "клин, клин избива". Но винаги единия остава и виждаме в толкова много теми резултата от "останалия клин", който дори не е избил "предишния", защото само го подпира да не се "върне" всеки момент.

Работата е там, че е без значение кой е клина, дървото вече е разцепено. И милиарди думички, милиарди играчи да търсят спасение, това няма нищо общо с духовността. Може би - някаква измислена "спасителна духовност", за света на Търсещите спасение. Но това нито е единствения свят, нито вселената е направена като калъп за 'търсачи на спасения", нито че това е единствения начин, средство, принцип или способ...

=========

Не е проблемът че в поредния раздел се събират едни и същи псевдорелигиозни душици. Проблемът е, че се скъсват да се заблуждават помежду си и себе си колко философски думички са научили.

Заблуждават се взаимно и лично с подражание на думи на други хора, от които си правят собствени нагаждания само и само да угодят на ужасът, който ги дебне някъде в главите им. И са толкова ангажирани да се уверяват взаимно че този ужас, тази нищета е навсякъде, че вселената не може да е такава, че не може този ужасен и неприемлив свят да е единственото, за да се родят "обречени" в него. Но ангажирани в личната и груповата си битка и инстинктивни импулси да избягат от вътрешните си демони, заливат виртуала с груповите и личните си фиксации и делюзии.

на 21.03.2023 г. в 16:53, witness написа:

ако имаш психика, все ти се явяват разни отделни неща и те имат характеристики. И на животните също им се явяват явления, на които реагират и ги различават. 

не, животните не им явяват "ЯВЛЕНИЯ", защото няма животно, което да ги етикетира и назовава така. Реагират - на сигнали, които са заложени или усвояват да различават по първосигналните вериги - се различават и отново се стига до отражателна система. Много често НЕ МОГАТ ДА ГИ РАЗЛИЧАВАТ - не само животните, а и хората...   :)  

Отделните "неща" не ти се "ЯВЯВАТ" - това е сложна система за отражение, която просто при човешките същества е доста усложнена.

т.н. "характеристики" не са нищо повече от човешки патерички, с които се опитваме да създаваме все по-широка и пълна картина в отражението си относно света. Но когато "света" е заменен със заблуден филм, който носи спасение ( преди всичко емоционално и чувствено) това отражение вече е компрометирано.

Всеки човешки субект разполага само и единствено с отражението си относно "света". Не със света - само с ОТРАЖЕНИЕТО СИ относно него, което създаваме бавно и постепенно, лично и с групова социална помощ.

Всяко човешко понятие, няма никакво значение, роля или покритие извън човешкия договорен свят. Думата "МАТЕМАТИКА" - без хората е едно голо нищо. За никое куче или молекула това би било от значение. Отнася се до ВСИЧКИ ПОНЯТИЯ. Но понятията не са просто символни обобщения за мнозина - те са просто територия в която да преживяват личните си сънища и "филми". Заради свободата да назовават абстракции, вие, вярващите обобщавате личните си преживявания, а не познания.

Срамота е, че не разполагате поне с емоционална интелигентност, каквато и да е психологична основна култура, без дори елементарно ниво на разбиране на основни положения. И я нямате защото не можете да си позволите да сте интелигентни сред блатото от страхове и подгонени от  "решения" за бягство от тях.

преди 10 часа, Anzhel Dimitrov написа:

тогава ще ми обясниш ли как така , след като проведох два ритуала - двамата болни от рак се изцелиха ,при все ,че докторите им даваха по 2 -3 месеца

Това е обикновена имитация,  на един обикновен народен тарикат, привидял начина да се прави на интересен. Личните делюзии не са нито мнение, нито с нещо е нужно да бъдат "обяснявани"

Разбираемо е, че за определен човешки психопрофил "т.н. обяснения" са просто форми за приказни описания, на които основната цел е да им доставят емоционални чувствени резултати и преживявания.

преди 15 часа, _ramus_ написа:

Всичко от последното ти "излияние"  издава един дилетант. Просто дилетант. Съжалявам че се стига до тук, но не аз съм написал горния буламач.

Дилетант значи  любител. Всеки път някой като ти посочи, че пръстите ти пишат по-бързи от мисълта, минаваш на ад хоминем. Може би е време да се обърнеш към администраторите с предложение за ново правило в темите "Други", да са само за професионалисти, достойни за присъствието ти и правилото да важи за всички, освен за теб. Може би някой ден ще успееш да въведеш ред и да се забавляваш, ако има с кого. 

преди 17 часа, witness написа:

Всеки път някой като ти посочи,

когато "някой" ми "посочвал" работи, които са плод на неговото невежество и фантазии, е добре същия да ги посочи първо на себе си... Друг е въпросът че няма как да ги "посочи на себе си", защото той няма как да различи каквото и да е, потънал и вкопчен сред личната си приказка.

Основни положения сред познавателната картина на живота не са налице и само защото си прегърнала изкейпърски готова социална приказка, сред която да се вживееш. А можеше да станеш чудесна лекарка... примерно... само дето за да станат се скъсват от учене, а не от фантазии. Щото още на изпитите, Фантазните гърмят...

Заблудните игрички са нещо чудесно и носят лични и психични ползи, но когато интелигентните хора общуват никой не е длъжен да се съобразява или занимава  с нечии игри. И това е умението да се научи човек да различава личните си игрички, за да може да ги напуска - за сериозните работи в живота си.

Сериозните работи, са за сериозни хора. Тия форумни изцепки и игрички на утвърждения, отношения и "посочвания", псевдофилософски или религиозни имитации са именно игри и дори не са на "любители"... защото любителите не са вкопчени в игрите си потъвайки в тях, търсейки спасения.

преди 17 часа, witness написа:

да са само за професионалисти

не е нужно да са професионалисти. И да ти кажа че "професионалистите" също залитат по фантазиите си, защото всички сме били деца и някой не го израстват - вкл и т.н. "професионалисти".

А тук, сред раздела за религия, да напомня, че единствения "професионалист" е @badr, макар че... "професионалист" произлиза от "професия". Докато "специалист" е нещо друго, а "експерт" - съвсем...

И понеже сред народния ежедневен марш по митовете и идеологиите в които всеки си е намерил шелтер и черупчица за скриване и живуркане, между трите изредени понятия въобще не правят разлика - вживени да "посочват" колко всеки друг греши, докато се намества всеки сред черупчицата си.

на 18.03.2023 г. в 15:05, witness написа:

Всеки усеща, че нещо много съществено липсва. 

Според даосите (道士 дао ши - адепт на даоизма) има различни степени на развитие на душата:

陰靈 ин лин - душа, която се отделя от тялото, но е нетрайна
鬼仙 гуй сиен - безсмъртна душа - безтелесен призрак (счита се, че не може да се преражда и духовното му развитие е проблематично).
人仙 жън сиен - безсмъртен човек (човек, който е придобил способност да продължава живота си)
地仙 ди сиен - безсмъртен, свързан със земята
神仙 шън сиен - безсмъртен дух
天仙 тиен сиен - небесен безсмъртен

Целта на развитието е да се извърши трансформация от по-ниските към по-високите от тези форми.

преди 42 минути, NVJ написа:

има различни степени на развитие на душата:

не сте формулирали адекватно изразяването си. В случая не става въпрос въпрос за... душа. Такова понятие в ДАО липсва. В будизмът - също. Посочените две концепции изглеждат подобни, но само на повърхностен поглед. Но и в двете липсва пълнежа на това, което юдаизма е внесъл сред западната култура и й е насадил от две хилядолетия.

Корените на понятието ДУША произхождат още от шаманизма и е резултат от друго, по-опростено концептуално разглеждане и резултира до съответни по-опростени описания. Дори и така опростени твърде малко потребители на тази народна думичка, разбират значението й. А мешавиците поради хилядолетни, географски, исторически и културни наслагвания - са основната причина.

Преводачите създават изкуствено връзки чрез думички, които са известни на запад. Не ги интересува че така се създават масови заблуди. Тя цялата работа е изначално сбъркана ... заради бъркотията с "таргета" и таргетирането на преводите им.

Проблемите с преводите не са решими по никой начин. Това, което имат предвид толкова високи абстракции сред ДАО - е непреводимо и няма никакво покритие в западното разбиране за живота, вселената и света.

Така, че... какво бил написал някакъв ДАО-адепт, няма никакво значение - защото няма кой да го разбере от тия, дето гледат в този форум.

преди 42 минути, NVJ написа:

Целта на развитието е

Освен това - понятието РАЗВИТИЕ не може да се съотнесе с понятието ЦЕЛ.

Може би - посока, вектор,..,. но РАЗВИТИЕТО не може да има "ЦЕЛ". Не че е трудно да се схване какво имате предвид, но именно заради това изразяването ви със заучени заемни клишета прави всичките тия думички обикновена клиширана плява.

Цялото ви последно изречение е потънало в клиширани думички, които разгледани критично са безсмислени и са като носенс... Това е лакмус - кой използва клишета и с каква нахакана доза на увереност ги изтрелва като "свое изразяване".

Клишетата не са мнение. Те не са и отношение, а липсата на индивидуалност, индивидуален независим опит и критично мислене.

Изразяването с клишета означава съвсем простичко няколко неща... и всичките имат една обща основа, с която се обхаща психопрофила на Изразяващия се.

И накрая - писането и папагаленето на думички е без всякакво значение, когато се касае до човешка опитност. Да се пейстнат думички относно нещо си наречено "ВОДА" е без всякаква стойност (освен за фантазирани домогвания и емоционални преживянки) докато въпросния обект ВОДА не бъде директно възприет и... не се "ПОТОПИ" някой в него. А за ПЛУВАНЕ - пък, съвсем друго.

Бълтаенето с думички е поради безсилието на тия, които само дотам им стига куража и възможностите. А и - с думички, така зад анонимността и монитора - е най-безопасно, с ясно усещане за неуязвимост. Но изразява само безпомощност и нищета. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.