Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво става с нас след като умрем?

Featured Replies

преди 17 часа, _ramus_ написа:

В случая не става въпрос въпрос за... душа.

А за какво става въпрос??? :) 

И от коя гледна точка го изказваш това?! От профисионална, като специалист или като експерт???!!! :) 

В действителност адекватност ли желаеш да получиш?! Т.е. осъзнаваш своята неадекватност ли???!!! И търсиш решение как да се справиш с нея ли???!!!

Пусни тема в раздел психология тогава: Имам проблем с адекватността при общуване с другите. Помагайте!!! :) 

За къф чеп си в тема из раздел религия и каква според теб би следвало да е адекватността на някакви вярвания?! 

Във вярванията на човек няма адекватност и рационализъм. Там е имагинерност, която обаче неадекватно заменяш с психични състояния. 

Все пак да ти припомня, че из психологията тези със "силен" дух ги таксуват, че са с някаква мания. -> Друг е въпроса, че ти не осъзнаваш своята си мания, но за сметка на това считаш, че си с непробиваема психика ... :) 

• Отговори 477
  • Прегледи 57,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Голяма глупост-поробени друг път И не са умрели-по-живи са отвсякога

• haidukpikaso
    haidukpikaso

Мъртъвци оживяват ефира Суеверията и табутата, свързани със смъртта, винаги са били част от човешката култура Испанската журналистка Ниевес Конкострина успя да възкреси кариерата си и да

• Все още не знам да има човек ,който да се е върнал да разкаже. Заради това предлагам да приемем ,че явно е много хубаво ,щом никой така и не се е върнал да разкаже

Публикувани изображения

на 19.03.2023 г. в 11:37, Търсещ истини написа:

И така, сетивата, на които определено се доверяваме имат своето продължение- инструментите. Чрез тях двете установяваме тези вътрешно присъщи качества на нещата. Документираме и предаваме на другите. Промените в нещата също могат да се установят сетивно и инструментално и това ни дава познание за нещата.

Ще се върна на това, ако никой не възразява. Понеже вчера попаднах на интервю в ютюб с един интересен учен, Доналд Хофман, който има друго отношение към "физическата реалност", доставяна ни чрез сетивата, шантав проблем откъдето и да го погледнеш, като правоъгълната кафява маса на Ръсел. Не помагат и продълженията на сетивата, защото с просто око ще е изкривена от перспективата, гладка и с различни нюанси в зависимост от осветлението, под микроскоп неравна като земната повърхност, под още по-силен микроскоп нещо друго и т.н. Същото е с останалите сетива, те ни служат само като доставчици на символи, сред които съзнанието се ориентира и "изгражда" света си. Та този професор по когнитивна наука и с още няколко специалности, използва полезна метафора за ситуацията - че всичко, до което имаме достъп, е като 3Д интерфейс, нещо като икони или символи върху десктопа на компютъра. Ако файл е представен като синя папка в долния десен ъгъл на екрана и можеш да го плъзнеш в кошчето, това не означава, че самият файл буквално е малка синя папка и че всичко видимо по екрана дори близко отразява реалността на работата на компютърната машина. 

Другите разговори са по два-три часа или дълги статии, затова пускам този малък клип, може би дава представа. 

Наподобява възгледа на Бъркли донякъде, както отбелязва водещият. На мен повече ми прилича на Читтаматра с тези безброй съзнателни агенти, оформящи света, но това е друга тема. 

преди 1 час, witness написа:

Ще се върна на това, ако никой не възразява.

а, ЗАЩО НЕ МОЖЕШ ДА ВЪЗКРАСИШ НЯКОЙ???  

преди 7 часа, witness написа:

Наподобява възгледа на

На мен повече ми прилича на

Не сетивата си играят със всеки субект. Играта не е в сетивата, а е в усещанията, възприятията и интерпретирането. Играе подмяната на сетивната информация с някои комбинирани паметови записи на същото...

Вместо с ТЕД да се хващаш за едно или друго, да беше прочела повечко за основни положения в психологията... И чак тогава - клипчета с тоя или оня.

ТЕД е канал за популяризиране. Там дадени хора се упражняват да презентират идеи. Там не идеите са важното, там не се занимават да извеждат - там целият фокус е в презентацията. Това също е набор от умения, но ти се ловиш на презентирането, докато идеите... :) Ти си пишеш сама - какво остава... Мен ми прилича на това, а другото - наподобява друго.

И така не си даваш сметка че ти си тази която "оприличава", че в теб се извършва "наподобяването". Не говориш за разлики, а само за приликите, за сходствата, подобията, приличането...

Това е предвариттелна форма на отношение - защото търсиш потвърждение и само това те интересува. :) Ако поровиш ще намериш и клипчета с отрицания и критични разглеждания на тия същите идеи... Но не - не те интересува друго, освен да си "наподобиш" и да оприличиш на онова, което ти е важно, което вече си приела че е "истината".

==========

Сети ли се въобще че само в един коментар играеш една съвсем елементарна банална игра - тая на пристрастния? И това ти е поредния, коментар със същата игра ? Ти затова си и тук, сред този раздел - за да я играеш, както я играят другите като теб.

Иначе много за "науки" и "учения", но всъщност всеки е тук за да си изрази личното пристрастие по едно или друго. Да си изрази впечатленията, вълненията, патеричките, отношението... И около това се върти всичко - игри на емоционари.

Всичко, вероятно е чудесно, но познанието не е за емоционари. Живота не е само вълнения или пристрастия. Не казвам че тия неща ги няма в живота, но те не могат да бъдат "цялата вселена". За такива като вас - може и да им изглежда така, но за други хора - това не е така.

Всичко това е елементарно, но в играта си задължително участва имитация колко е истиинска истината на вълнуващите се деца. Колко сигурни са патеричките на едни или други, на един или друг. Кое му е "учението" на това, след като рояци емоционални незрели деца си играят на "учения" , ученици и на учители... :) Нито сте учители, нито сте били, нито някога ще бъдете, нито ще научите. Цялата работа е социален пясъчник за дечица търсещи помежду си сходни в игрите си.

А иначе - големи приказки, велики имитации, позовавания, надути фрази, заети от разни сериозни работи, дето сериозни хора оставят следи за сериозни неща. Не - вас не ви интересува да вървите и да сте от сериозните, а да си играете на сериозни игри...

интервю в ютюб с един интересен учен, Доналд Хофман, който има друго отношение към "физическата реалност", доставяна ни чрез сетивата, шантав проблем откъдето и да го погледнеш, като правоъгълната кафява маса на Ръсел. Не помагат и продълженията на сетивата, защото с просто око ще е изкривена от перспективата, гладка и с различни нюанси в зависимост от осветлението, под микроскоп неравна като земната повърхност, под още по-силен микроскоп нещо друго и т.н. Същото е с останалите сетива, те ни служат само като доставчици на символи, сред които съзнанието се ориентира и "изгражда" света си. Та този професор по когнитивна наука и с още няколко специалности, използва полезна метафора за ситуацията - че всичко, до което имаме достъп, е като 3Д интерфейс, нещо като икони или символи върху десктопа на компютъра. Ако файл е представен като синя папка в долния десен ъгъл на екрана и можеш да го плъзнеш в кошчето, това не означава, че самият файл буквално е малка синя папка и че всичко видимо по екрана дори близко отразява реалността на работата на компютърната машина. 

тъй като не сме по темата, ще бъда мн.мн.кратък.

Не съм съгласен, че сетивата доставят символи. Те доставят данни, а евентуално съзнанието ги преработва в символи. 

Метафорите не се отнасят до науката, а до нещо по- артистично. Те могат да илюстрират, но не са доказателство за правота.

Дойдоха времена, в които доказателството за съществуване на учения са медиите. "Бокс! И нека победи по- артистичния!"

преди 10 минути, Търсещ истини написа:

Не съм съгласен, че сетивата доставят символи. Те доставят данни, а евентуално съзнанието ги преработва в символи. 

Да, така е по-правилно. 

преди 20 минути, _ramus_ написа:

Не сетивата си играят със всеки субект. Играта не е в сетивата, а е в усещанията, възприятията и интерпретирането. Играе подмяната на сетивната информация с някои комбинирани паметови записи на същото...

Вместо с ТЕД да се хващаш за едно или друго, да беше прочела повечко за основни положения в психологията... И чак тогава - клипчета с тоя или оня.

ТЕД е канал за популяризиране. Там дадени хора се упражняват да презентират идеи. Там не идеите са важното, там не се занимават да извеждат - там целият фокус е в презентацията. Това също е набор от умения, но ти се ловиш на презентирането, докато идеите... :) Ти си пишеш сама - какво остава... Мен ми прилича на това, а другото - наподобява друго.

И така не си даваш сметка че ти си тази която "оприличава", че в теб се извършва "наподобяването". Не говориш за разлики, а само за приликите, за сходствата, подобията, приличането...

Това е предвариттелна форма на отношение - защото търсиш потвърждение и само това те интересува. :) Ако поровиш ще намериш и клипчета с отрицания и критични разглеждания на тия същите идеи... Но не - не те интересува друго, освен да си "наподобиш" и да оприличиш на онова, което ти е важно, което вече си приела че е "истината".

==========

Сети ли се въобще че само в един коментар играеш една съвсем елементарна банална игра - тая на пристрастния? И това ти е поредния, коментар със същата игра ? Ти затова си и тук, сред този раздел - за да я играеш, както я играят другите като теб.

Иначе много за "науки" и "учения", но всъщност всеки е тук за да си изрази личното пристрастие по едно или друго. Да си изрази впечатленията, вълненията, патеричките, отношението... И около това се върти всичко - игри на емоционари.

Всичко, вероятно е чудесно, но познанието не е за емоционари. Живота не е само вълнения или пристрастия. Не казвам че тия неща ги няма в живота, но те не могат да бъдат "цялата вселена". За такива като вас - може и да им изглежда така, но за други хора - това не е така.

Всичко това е елементарно, но в играта си задължително участва имитация колко е истиинска истината на вълнуващите се деца. Колко сигурни са патеричките на едни или други, на един или друг. Кое му е "учението" на това, след като рояци емоционални незрели деца си играят на "учения" , ученици и на учители... :) Нито сте учители, нито сте били, нито някога ще бъдете, нито ще научите. Цялата работа е социален пясъчник за дечица търсещи помежду си сходни в игрите си.

А иначе - големи приказки, велики имитации, позовавания, надути фрази, заети от разни сериозни работи, дето сериозни хора оставят следи за сериозни неща. Не - вас не ви интересува да вървите и да сте от сериозните, а да си играете на сериозни игри...

Добре бе Рамус, ще се махна и аз да не ти преча. Ще си гледам живота на кръгъл червей. Бъди здрав, както казва Диоида.

преди 56 минути, witness написа:

Добре бе Рамус, ще се махна и аз да не ти преча.

Някъде написал ли съм че ми пречиш? И на какво толкова да ми пречиш?

точно това е - емоционални игри. :) Съвсем както в детската градина - фръц, пръц, тръц... и тва е. 

на 25.03.2023 г. в 21:57, shishmanovp861 написа:

е Рамс ко ще прави

Със сигурност няма да ми липсва детската градина.

Малко ми е странно - разни анонимни никове, подобно на призраци, да си шушукат по форумни седенки за разни духовни работи, докато си чакат да дойде госпожата да им смени памперса или да върне на някой падналите от устата им залъгалки.

Като се зачете човек, иначе - едни натруфени думички, напомпени фрази, бомбастични клишенца, величави заемки и припадане пред  велики авторитети...

Иначе - просто игри на духчета, които имитират "духовни игри".

Странно ми е как си кореспондират на едно място "Бъркли", Читтаматра, клипчета от ТЕД от тоя или оня "велик учен"... с емоционарските реактивности на няколко ника...

Какво може да носи на емоционално незрели субекти това, да се фантазират по разни духовни приказки, да си играят на заемки "какво ставало след като умрем"... А даже и някои тук " били вече умирали"... :) Че и "два пъти".

Тук даже и един велик пророк е налице - специален пратеник на бог, който да предадял новото послание и разни 'чудеса' с изцеления, за него са просто за загрявка на двигателя на таксито сутрин...

Кое точно сред всичкото това е "мнение"?

---------

КОга ще пораснете бре? Докога с тия биберони и проходилки ще я карате?

Не ви ли е странно докато се разхождате по фантазиите си и дъвчите духовни думички, като свършат и - да налапате обратно залъгалките и да се дърляте за нов памперс?

Докога някъде посред великите, заучени и словески заемки, ще се цупите и фръцкате като във втора група?

Нещо повече - защо за никой сред тия раздели не му прави впечатление че вътре сред много от коментарите са налице шизофренични елементи? Че надничат недомислици, че текат несъвместимости... но нищо от това няма значение за фантазьорите?

Ама нали форумът бил свободен - че свободен е. Заради това и аз свободно мога да си коментирам какво поражда прочита ми на разни думички. Обаче - не било достатъчно свободно, защото на някои не им харесвало и били обидени и наранени от някакво си подставено лице на собственика на сайта, което било със специална свобода докато печелило хонорарите си.  Ама не - имало и други сценарии за някакъв си дебил, сатана, злобар, завоевател, гонещ честните вярващи от сайта, тия, дето са носители на "алтернативни истини" и били за злобара "кръгли червеи".

Червеите, Д. , са преди всичко някъде в главата ти, докато дружелюбно съжителстват там със духовните приказки от Гурджиев, Читтаматра или филанкишиев. Никога не съм писал че ми пречиш ти, или някой друг. Няма кой, на какво да ми попречи и когато нещо смятам за важно и сериозно, просто няма кой да ме спре... освен смъртта.

-------------

Дали имало нещо като свърши земния живот - ще видим всички сами, ако го има. Ако го няма - няма какво да видим и вече нищо няма да има значение, защото няма да го има Заинтересования.

Но е интересното - защо тия, дето още не са свършили нищичко от земния си път, не са си стъпили на краката, докато куцукат с патеричките и са налапали залъгалките... защо точно Тия най-са се вкопчили за "отвъдното" и дали кое и какво било там... и дали науката грешала, сетивата не били критерии...

Какво духовно има сред душевните им рани... след като духовността е врата, която може да премине само психично здрав и зрял субект. За какво им е на ранените душици да се задяват с "духовно" нещо си... ? И защо толкова упорито, с толкова хъс, сипят всеки своето си подбрано и заимствано клише?

Какво ли значение би имало, и за кого, някакви си слухове относно това какво ставало след като умрем, след като за същите не са решени основни проблеми с "това преди да умрат"? И как след като не са в състояние да решат основни екзистенциални въпроси за отсам смъртта, толкова напират за "оттатък" същата?

• 3 седмици по-късно...

Не умираме ние сме вечни защото сме деца на господ

Христос воскреси!!!

преди 1 час, дioiд написа:

Христос воскреси!!!

Воистина воскресе

на 15.04.2023 г. в 14:58, дioiд написа:

Христос воскреси!!!

Видя ли го да възкръсва? И какво ако е възкръснал, т.е. не е умрял, а се е съживил?

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Видя ли го да възкръсва? И какво ако е възкръснал, т.е. не е умрял, а се е съживил?

Да!!! Принципно съживяването няма нищо общо с възкръсването. Все пак преди него самия Христос е възкресявал, но след като са убили Лазар не го е съживил. Що ли??? 

п.п. Прави разлика от естествена смърт и принудително умъртвяване. 

преди 7 минути, дioiд написа:

Да!!! Принципно съживяването няма нищо общо с възкръсването. Все пак преди него самия Христос е възкресявал, но след като са убили Лазар не го е съживил. Що ли??? 

Защото просто така е измислена историята, за да бъде по-интересно на наивниците. Колкото по-тайнствено е нещо, толкова повече хора вярват в него.

В митологиите и легендите, все някой възкръсва или се събужда от дълбок сън. А може и краставата жаба или чудовището да се превърне в принц, след като възкръсне.

Ако Христос не беше възкръснал, нямаше да го има Християнството. То се крепи на кръста - смъртта, и възкресението  за нов живот.

Едва ли ако ги нямаше тези сцени, щяхте да сте толкова много последователи на Християнството като религия.

В Будизма нищо не възкръсва, но там хората са отговорни и с цялата си съвест отговарят за действията си. Докато християните в повечето случаи са повярвали, само заради лесните обещания - че само като повярват, всичките им грехове ще бъдат изтрити като с гумичка и ще им се поднесе Вечен живот в Рая. 

преди 10 минути, _Aumi_ написа:

... там хората са отговорни и с цялата си съвест отговарят за действията си ...

Дефинирай отговорностите!!!??? Щото иначе за какво е да си отговорен??? Отговорен пред кой или за какво??? 

преди 1 минута, дioiд написа:

Дефинирай отговорностите!!!??? Щото иначе за какво е да си отговорен??? Отговорен пред кой или за какво??? 

Ако става въпрос конкретно за будистите, те са отговорни пред своята съвест и пред Вселенският закон на Карма. Т.е. искат да трупат добра Карма, за да имат добър живот без страдания в бъдеще.

преди 4 минути, _Aumi_ написа:

Вселенският закон на Карма.

Който е??? :) Принципно Кармата не дава отговор или извежда закономерност как се получават харизматични личности, т.е. такива които не се водят по кармата, а откриват нови закони из вселената ... :) 

п.п. Сама разбираш, че християнството се движи по едни канони, а Будизма по други. Но, ай дефинирай в тоя случай собствена съвест какво е??? Т.е. май за друга (чужда) съвест на будистите не им пука ... = Изобщо не е хуманно това ... 

преди 2 минути, дioiд написа:

Който е??? :) Принципно Кармата не дава отговор или извежда закономерност как се получават харизматични личности, т.е. такива които не се водят по кармата, а откриват нови закони из вселената ... :) 

Трети закон на Нютон

Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.

преди 5 минути, _Aumi_ написа:

Трети закон на Нютон

Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.

Забравяш първия ... :) И от де ще дойде въпросното действие??? :) Кой е активния??? Този който пита или който отговаря? :) 

п.п. Ауми ... :) пак да те питам и теб: Какво става когато едно абсолютно твърдо тяло (К) се сблъска с абсолютно еластично тяло (В)??? :) 

преди 4 минути, дioiд написа:

Забравяш първия ... :) И от де ще дойде въпросното действие??? :) Кой е активния??? Този който пита или който отговаря? :) 

п.п. Ауми ... :) пак да те питам и теб: Какво става когато едно абсолютно твърдо тяло (К) се сблъска с абсолютно еластично тяло (В)??? :) 

Каквото и да вършиш, остава в сила законът на бумеранга. 🤣

преди 6 минути, _Aumi_ написа:

Каквото и да вършиш, остава в сила законът на бумеранга. 🤣

Да де, ама моя бумеранг не се връща, щото е уцелил ... :) 

Се ... теб, че не са те уцелили е друга терца ... :) 

п.п. За да прецениш до колко умен е един мъж, то виж каква жена е до него!!! = Примерно - За @Белгиеца си е уцелил белгийката и му дреме на Дачията ... :) 

• 1 месец по-късно...
на 11.03.2023 г. в 14:36, Just a Stranger написа:

Що, не се движи еднопосочно в права линия ли (лъчите)? Твърдите тела могат да бъдат организирани или не примерно в различни структури, но това не зависи от твърдостта. Влияние оказва примерно валентността на елементите. Самото понятие "твърдост" не се отнася толкова до веществата, а до състоянието им.

Припускаш интеферентност на светлината , от там памет на материалите ,и радиация по време на разпада им... От там електрично магнитна динамика и те така те.

на 18.06.2023 г. в 13:42, Anzhel Dimitrov написа:

Припускаш интеферентност на светлината

Ама направо ПРИПУСКА простотията, невежеството и тия имитации на... те така те.

Един обикновен бот е вече по-информиран и интелигентен от неколцината вехтошарски митомани, събрали се някак си около религиозните си теми, като около сладка софра.

Едва ли е съвпадение че точно най-глупавичките ги бил избрал бог или пък версията че "владиката е казал", докато разни невежи малоумници и тариката ползват жадничките за спасения...

Елементарни средношколски знания липсват, докато ловуват за "памет на материалите и радиация по време на разпада им"... :) А "електрично магнитната динамика" - е направо вселенски закон... :lol6:

Къде е сега чичко Алберт да прочете глупендерите век след неговата смърт... Просто е жалко за човешкият вид... Деволюцията упорито върви отново към маймунките и пещерите ( само в случай, че въобще някои ментално-куцички дечица са преминали този стадий в развитието).

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.