Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

camarero-къде изчезна,помислих,че си баннат..

Хе,хе,хе това какво означава"баннат"

Тези факти за Assassins са измислени нали?

Не са измислени ,можеш да потърсиш по думичката -"тираноубийство"всъщност това са първо-образите на съвремените терористи!Англичаните ги поразчистват по-късно!

В България има хора,наричащи себе си мюсюлмани,

те имат странни ритуали и се носят какви ли не слухове..

Религията им е странна смесица от ....какво ли не.

До някъде ми напомнят за тази игра.

Много не ясно си се изразила , това твое мнение или импровизираш?

Намекваш,че Исляма подтиква към агресия ли,или

Аз не намеквам ,твоя приятел се изказва агресивно срещу всеки който има различно мнение от него и има нетърпимост към други изказвания(и в други теми срещу Християнството)!

А въпроса ти е риторичен!

Правоверните не са равни с останалите,те са над ... те са чисти !А останалите(нечисти)!

българите с турски произход са агресивни или нещо друго?

Няма българи от турски произход,това са българи които са приели исляма по един или друг начин,това е доктрината на Кемал Ататюрк ,за един народ ,един език ,една нация и има проводници в България които се опитват да я прокарат!

За това е прочистена Тракия и Беломорието от българите след Балканската война ,мисля и че тогава са се разпрвили и с арменците!

Българите мохамедани са кротки и работливи хора и са много вярващи и си спазват всички ритуали,без да знаят кои са от Пророка и кои от Христос НО има едно голямо НО идват много така наречени мисионери ,които са проводници на радикални идеи(както и ти каза СЕКТИ) в исляма и се опитват да променят ситуацита!

Можем да обсъдим евентуално...

Не ми е интересно вече ,много изпростяхме и има пропаганден характер повечето изказвания ,няма търпимост и няма също чуваемост, пък това е едно от условието за разговор!

За ашурето ме нави,не съм опитвала,обичам непознати

вкусове да дразнят любопитния ми език,винаги можеш

да изплюеш,ако не ти е по вкуса :)

Ми щом ,не познаваш "ашурето"значи ти не изповядваш тази религия (ислям)или се правиш на такава,което обезмисля всякаква дискусия с тебе хехехехеееее

Извинявай ,че писах в твоя текст ама ,ми беше по удовно!!!!

Месец Мухаррем сред мюсюлманите е известен като месеца на Ашурето. Денят Ашуре (тази година е на 19 януари) се пада на десетото число от месец Мухаррем според мюсюлманския календар Хиджра (лунен календар).

Името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет".

На празника на обща софра се събраха християни, мюсюлмани и евреи. “България е добър пример по отношение на толерантността, разбирателството, взаимодействието и солидарността, които съществуват между всички нас, независимо от религиозните, етническите или по някакъв друг признак различия, но имаме нужда от подобни срещи, контакти и инициативи. Тези традиции непрекъснато трябва да бъдат подхранвани, да бъдат осъвременявани.”

Как се приготвя Ашуре

Необходими продукти

n 500 г жито (грухана пшеница)

n 200 г захар

n 100 г орехови ядки

n 100 г стафиди

n 40 г нишесте

n 1 ч. л. канела

n 2-3 капки розова вода

n пудра захар за поръсване и дребни бонбонки

Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване и около 2/3 от него се претрива през цедка, след което се смесва с останалата 1/3 от свареното жито. Прибавят се захарта, стафидите и предварително разтвореното в 100 мл вода нишесте и сместа се вари 2-3 минути. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в купички или други подходящи съдове, като пластмасови еднократни чашки, и се охлажда. При сервиране Ашурето се поръсва със смлени или натрошени печени орехови ядки и пудра захар.

Да НИ е СЛАДКО!!!!!!!

Редактирано от camarero (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

slindan-дано има повече хора като теб..

не се притеснявай,не е нужно да си теолог,за да

пишеш във форум Религия..

нео-ще погледна,мерси,че си направи труда!

За българите-мюсюлмани мога да кажа,че макар

и поотдалечени от религията,заради комунизма,обичат

Турция и тачат всичко турско,вкл Исляма.

Питайте един такъв българин като какъв се определя.

Като помюсюлманчени на сила би следвало друго..

camarero-питай някой модератор какво означава БАНнат.

В Исляма няма расизъм,бели,черни,от близо и далеч,всички са еднакви

пред Аллах сут.Никой с нищо няма да бъде ощетен-на всекиго според

делата.За грешните мюсюлмни е определен също кръг от Ада,така,че няма

чист и не чисти,има служещи и заблудили се.

Прав си за мосионерите,пращат млади хора да учат в съмнителни

ислямски училища...после не знам какъв Ислям проповядват..

За сектата направих сравнение,не одобрявам никакви секти,

вкл.шиитите,за които Ашура е голям празник.

Аз,като сунна,отбелязвам този ден с пост и нищо повече.Ашура не е

ислямски празник,Пророка саус не го е празнувал,аз естествено следвам него,не

шиитите,които пък смятат Али ра за пророк..

Не съди за религията по яденето,ти като християнин не постиш вероятно,но това не

те прави друг.

Мерси за рецептата,на нисковъглехидратна диета съм,но ще си я запиша.

И последно:само с мюсюлмани ли искаш да дискутираш Исляма,защо?

Значи щом си обичат и тачат Турция те не са българи,те са си турци - български граждани , което е различно!

Българите мохамедани не са турци,те са приели исляма като религия!

Питайте един такъв българин като какъв се определя.

Хехеехехе как сега да питам българина дали е турчин!!!

Като помюсюлманчени на сила би следвало друго..

camarero-питай някой модератор какво означава БАНнат аз тебе питах,ама ...

В Исляма няма расизъм,бели,черни,от близо и далеч,всички са еднакви

пред Аллах сут.Никой с нищо няма да бъде ощетен-на всекиго според

делата.

Когато ти постнах за обрязването ти ми каза ,че тия африканците го практикували,и те не били баш мюсюлмани

За грешните мюсюлмни е определен също кръг от Ада,така,че няма

чист и не чисти,има служещи и заблудили се.

Тука имах в предвид НЕ тия ,които са приели исляма а ТИЯ дето не са!

Тия дето са приели са чистите ,а другите са нечисти,разбираш ли разликата?

Прав си за мосионерите,пращат млади хора да учат в съмнителни

ислямски училища...после не знам какъв Ислям проповядват..

За сектата направих сравнение,не одобрявам никакви секти,

вкл.шиитите,за които Ашура е голям празник.

Аз,като сунна,отбелязвам този ден с пост и нищо повече.Ашура не е

ислямски празник,Пророка саус не го е празнувал,аз естествено следвам него,не

шиитите,които пък смятат Али ра за пророк..

Да наложи се прочета нещо и за шиитите,нямах време много и за това ще ти сложа ей това което обяснява непримиримостта между двата клона(не е вярно ,че шиитите не са мюсюлмани)

За произхода на алевиите има различни спорни хипотези, произтичащи от факта, че навсякъде алевиите споделят някои вярвания, обреди и обичаи с тези на местното, или древното местно население. Основната хипотеза в науката е, че най-голямата група алевии са с ирански произход и са ислямизирани зороастрийци. Аргумент на тази хипотеза е фактът, че голяма част от алевитите в Турция са кюрди. Според някои, алевиите са потомци на павликяните (тондракитите) в източната част на Османската империя, които са приели исляма и го изповядват по своебразен начин.

Алевиите в Германия и Турция понякога се възвръщат към християнството. Алевиите в Турция през 1915 г. спасяват арменци, а през 30-те и 50-те години на 20 век те самите преживяват малък геноцид. Фанатизирани турски ислямисти през 1993 г. изгарят живи най-видните им интелектуалци, събрани на един форум в гр. Сиваз. В началото на Юли 2007 алевиите в Истанбул и гр. Сиваз излязоха по улиците за да отбележат 14 г. от гибелта на интелектуалците си.

Тва е на бързо от "викито" само да т икажа ,че Зороастрицизма е съвсем друга тема и много дълга и много древна разбираш ли?

Не съди за религията по яденето,ти като християнин не постиш вероятно,но това не

те прави друг.

Мерси за рецептата,на нисковъглехидратна диета съм,но ще си я запиша.

И последно:само с мюсюлмани ли искаш да дискутираш Исляма,защо?

Дискусията на тази тема трябва да бъде според мене добронамерена а тя не е ,и за това аз приключвам !!!

Когато има факти и се премълчават или се заблуждава или пък се викат на помощ модератори се обезмисля !

Иначе всичко върви като на партиийно събрание!

Ти не знам ,може да си малка и да не си учавствала на такъв форум ,хехехехее

айде жива и здрава

и си изповядвай каквото си желаеш сега е свобода и демокрация!!!

Няма нищо съвършенно на тоя свят,за другия не знаем!!!

camarero-интересни въпроси засегна...

отказваш ли се от дискусиите тук,нещо притеснен ми звучиш sad.gif

Шиитите са определят като мюсюлмани,за мен обаче

хора,които не приемат 5-те сълба на Исляма не са мюсюлмани.

Има различни шиитски секти..

U.Ra-какво искаше да ми кажеш laugh.gif

camarero-интересни въпроси засегна...

отказваш ли се от дискусиите тук,нещо притеснен ми звучиш sad.gif

Да ,само маркираш,че съм задал интересни въпроси -ми отговори на някои де ?

Вече разбрах ,че си "сунитка"която отрича "шиитите"което си е нормално две догми(основни) + още една !

Значи доколкото разбрах и Вие четете различно,разбирате и тълкувате "Правата"вяра и за тия години доста са се нароили (клонове,секти,направления,учения,даже в последно време Ви се явава и жив носител или казано по просто жива връзка с Бога!(с това исляма няма нищо по различно от другите религии,че да се смята за по правилната религия)

Ти освен 5 -те стълба ,от хадитите нещо спазваш ли ?

Другото което разбрах е че не признаваш мого турските теолози,които щели да правят ревизия на някои неща,и спомена ,че саудите нямали да признаят тия своеволия!

Значи ти се определящ като носител на официалната религия на Саудитската фамилия така ли?

И последен въпрос ,щото ми стана интересно -Ти като каква се определяш българка -мюсюлманка или туркиня-мюсюлманка ?

И ако си българка-мюсюлманка чувстваш ли се туркиня?

Всъщност станаха много въпросите пък ти много не ти се отговаря май ...

Ми притеснявам се ми ,виж къф пищоф си извадила,дано не го използваш ,че ...хехе

Дискутира ми се ама ми се струва ,че на тебе не ти се говори мого!

Сега нямам мого време и затова ...

• Автор
И ако си българка-мюсюлманка чувстваш ли се туркиня?

Какво общо има исляма с този ти въпрос?

Мюсюлманите са турци ли? Само?

Здравейте в неделя,

Аз съм православна християнка и вярвам, че Иисус Христос е Син Божий!Чета Библията и Новия Завет - молитвеника също. Чета, не съм се изявила, че съм спец!

От недочитане,недоглеждане на Големите книги и от недослушване, може и да се изказвам неподготвена по форумите, за което моля да бъда извинена.

С прости думи искам да се оправдая, че аз обичам всички хора - независимо от етноса и имам много такива приятелки и приятели. Кръводарителка съм и съм давала над 50пъти кръв безвъзмездно - предимно на роми. Няма разлика в сърцето ми за етносите - има разлика в постъпките и чувствата на отделния индивид. И

Всички сме еднакви в смисъл, че сме с едни слабости, с едни положителни качества и с почти един начин на живот - независимо от географското положение.

Дано хората като теб да стават все повече.

Най-добри пожелания!

Благодаря Ви на всички за оценката - нека да се корегирам малко, че иначе ще сгреша. Аз съм човек със слабости и грехове, заядлива и т.н. Но като цяло обичам хората и съм съгласна, че каквото не искаш да сторят с теб, не го прави на другите и че по-добре е добро, отколкото напротив. Уважавам взаимопомощта!

Всичко най-добро Ви желая! Ади

Какво общо има исляма с този ти въпрос?

Мюсюлманите са турци ли? Само?

Този въпрос го бях го задал на Aliah но тя по някаква причина не ми отговори,само каза ,че задавам интересни въпроси!!!

Питайте един такъв българин като какъв се определя

Това беше мнението ,тъй че и аз питам същото ?

а не да питате мене ,важно е как го обяснява една мюсюлманка - суна(интересно е ,но ...)

на въпроса с въпрос е мого лесно!

Брей camarero,не ти игнорирам въпросите,спокойно!

Аз се определям като българка-мюсюлманка.

С Турция и Исляма семейството ми няма нищо общо,щом те

интересува каква съм:100% българка съм(за добро или лошо)

Родителите ми са християни и не са от южна България. :ph34r:

Дали спазвам хадити?Сунна и хадити се припокриват,така,че да

спазвам.Колкото повече-толкова по-добре за един мюсюлманин.

Сунната засяга всички точки от живота:от това колко пъти на ден да си миеш

зъбите-до броя на молитвите.

Отдавна се знае кои хадити са достоверни и кои не,ислямските учени

са изписали дебели книги относно произхода,достоверноста и тълкуването им.

Като се има в предвид кой командва парада в Турция,няма да ме учуди,че който е платил

на момичетата да се забраждат по митингите,може да плати и на теолозите да

потвърдят,че алкохола и цигарите са разрешени например или каквото им изнася.

Това е само предположение,в предвид съмнителната информация,която поднесе.

Какъв носител на официалната религия на Саудитската фамилия??

Аз не следвам каквото ми казват хората,а каквото е низпослано от Създателя.

Няма официален Ислям,има автентичен и променен от хората,сектите според

един хадит,ще са 80 на брой.Казах си мнението за тях.

И последно,малко смешно е да твърдиш,че искаш добронамерена дискусия...

ако не Исляма,поне пишещите тук не нападай заради аватара,произхода и медицинските

интервенции,май избиваш някакви комплекси,дано не съм права.

Аз съм помак и Турция не ми харесва особено много. В моето село ислямът е донесен от араби в периода 8-10 век, от когато е и джамията. В религиозно отношение съм силно вярващ суннит. В етническо отношение, ами нека да оставим археологическите и историческите находки да говорят: в моя край има открити следи единствено от траки и от римляни. Следователно съм романизиран тракиец-мюсюлманин. И освен това не харесвам нито Турция, нито ДПС.

хехе,спокоен съм!!!

Това е много добре ,да знаеш,и да можеш да се определиш!

Защото много не могат и се оставят да ги определят разни айде да не казвам какви ,че пак ще ми се скараш!!!

Сега нямам никакви намерения да влизам в спорове с Вашите дебели книги,само исках да Ви опонирам в разсъжденията ,които правихте за християнството ,сравнявайки го исляма!

Това също е хубаво и похвално да следваш ,какво е казал Създателя , но ми се струва че ,всички го правят или искат да го правят!И аз доколкото разбрах сунитите са по късни от други(не съм сигурен ,трябва да проверя)

Пък от сектите ,трудно ще се отървем и християни и мюсюлмани и юдеи и т.н.

Смешно ти е ,но е така !Аз не съм обидил никой първи или да му давам нареждания какво да прави с живота си или как да го разбира според дадена религия!!

ако не Исляма,това не е вярно,когато някой напада Християнството и дава пример Исляма ,като правилната религия тогава се изказвам и то не с обиди За разлика от ваши подръжници които много лесно почват да обиждат-(това говори за комплекс)поне пишещите тук не нападай заради аватара За аватара ако проследиш ще видиш че първо моя аватар не го харесаха и ме нападнаха и тогава аз хехехе,произхода за произхода също заблуждаваш ,че съм нападнал кого и за какъв произход става въпрос уточни ако обичаш ?и медицинските

интервенции,Ако имаш в предвид обрязването като медицински интервенции или нещо друго имаш в предвид? май избиваш някакви комплекси, ми нямам никакви комплекси ,нито някакви изменения съвсем нормален съм си (Българин)дано не съм права.Не си права ,разбира се

Аз съм помак и Турция не ми харесва особено много. В моето село ислямът е донесен от араби в периода 8-10 век, от когато е и джамията. В религиозно отношение съм силно вярващ суннит. В етническо отношение, ами нека да оставим археологическите и историческите находки да говорят: в моя край има открити следи единствено от траки и от римляни. Следователно съм романизиран тракиец-мюсюлманин. И освен това не харесвам нито Турция, нито ДПС.

Точно тъй,Traxархеологията нека да говори(само ,че има една подробност-тя не може да говори а говорят така наречените археолози,които разказват едни приказки много интересни,в зависимост от това кой ги е поръчал)

Можеш да разгледаш ей това за да съм ти малко по сериозен!

http://www.kamennataepoha.com/kabatas_devri_01_b.php

http://travel.pop.bg/article39091_748.html

От тази находка,археолозите са "валат"нямат обяснения,и ако се опитат да обясняват влизат в противоречия с досегашните си тълкувания ,така ,че трябва да се съмняваме в тяхните тълкувания!!!Мдаа

Сега за траките е много дълго и как да ти кажа ,много клишета има и ще излезем от темата ,можеш да проучиш само какво означава думата "траки" и от кога се ползва за улеснение на историци-те(забележи за улеснение -те се улесняват мого да не им е трудно пък ние ша си извадим очите))!Може би не далеч времето когато ,ще излезне доста инфо за така наречените "траки"

Добър вечер!

Нима има разумен човек, който да не е признал поне в себе си,ь че всички сме еднакви - природа, слабости, радости - само дрехите и бита ни леко се различават. После - отново едно и също! Ади

camarero-благодаря ти за отговорите,мисля,че те разбирам..

Първите хора наречени сунни са тези,които не са приели,че Али р.а.

е наместник с божествена природа и,че наследниците му имат право да бъдат

калифи.

Суннитите следват примера(сунна) на Мухаммад саус и мюсюлманските закони Шария,т.е.

следват Исляма без промени дори векове след смъртта на Пророка саус.

Ади-добра да е!

За съжаление има такива хора,за разумни не знам,но носят титли

пред имената си..

До ден днешен чернокожите например са дискриминирани,не заради религията,

а само заради начина по който изглеждат,в 21-ви век много хора смятат,че мозъка

им има капацитета на маймуни,да не споменавам други определения..

В началото на 20-ти век дори мъж от едно африканско племе бил поставен в клетка

и показван в музея като маймуна от която сме произлезли :sobbing:

Човека бил женен,с деца...не издържал,самоубил се в клетката..

Исляма изяснява впроса с расите,езиците,полужението в обществото..

Някога за арабите са работили роби,предимно от африканските страни,

в Шарията и Корана се обяснява как да се третират,в никакъв случай като по-низши

заради религия или раса.Подаряването на свобода на роб се счита за нещо изключително

добро,а женитбата с робиня се насрчава..

Всеки мюсюлманин е задължен да плаща всяка година данък,като процент

от доходите му,който се ползва за благотворителни цели..

Така,че си права,но не всички имат големи сърца,а и обществото,медиите и

политиката здраво работят да ни разделят на лагери :

camarero-благодаря ти за отговорите,мисля,че те разбирам..

Първите хора наречени сунни са тези,които не са приели,че Али р.а.

е наместник с божествена природа и,че наследниците му имат право да бъдат

калифи.

Суннитите следват примера(сунна) на Мухаммад саус и мюсюлманските закони Шария,т.е.

следват Исляма без промени дори векове след смъртта на Пророка саус.

Ади-добра да е!

За съжаление има такива хора,за разумни не знам,но носят титли

пред имената си..

До ден днешен чернокожите например са дискриминирани,не заради религията,

а само заради начина по който изглеждат,в 21-ви век много хора смятат,че мозъка

им има капацитета на маймуни,да не споменавам други определения..

В началото на 20-ти век дори мъж от едно африканско племе бил поставен в клетка

и показван в музея като маймуна от която сме произлезли :ph34r:

Човека бил женен,с деца...не издържал,самоубил се в клетката..

Исляма изяснява впроса с расите,езиците,полужението в обществото..

Някога за арабите са работили роби,предимно от африканските страни,

в Шарията и Корана се обяснява как да се третират,в никакъв случай като по-низши

заради религия или раса.Подаряването на свобода на роб се счита за нещо изключително

добро,а женитбата с робиня се насрчава..

Всеки мюсюлманин е задължен да плаща всяка година данък,като процент

от доходите му,който се ползва за благотворителни цели..

Така,че си права,но не всички имат големи сърца,а и обществото,медиите и

политиката здраво работят да ни разделят на лагери :

кога, казваш, арабите са имали за роби чернокожи?

да не би да визираш СЗ на Муса?...

рая на мусулманите нали е материален?... С фонтанчета, зелинина,всичко в изобилие, девици, т.нат.?

Дп рая се стига, като стриктно се придържа вярващия към буквата от закона, нали?...

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Невероятен си! Като те чета, все повече те харесвам. )) Това за Авраам/Абрам/Брам е ясно и известно и то защото има своята логика и по този начин още много идентичности с други имена могат да се открият в различните религии. И Мойсей, и този и онзи... Те всички са серийно производство, ако питаш мен и всичките са... копия... на матрицата...

Бройките изобщо не са важни, сигурна съм, че ще се съгласиш, по-важно е качеството. )))

И понеже емотиконите на този сайт нещо не ми импонират, симпатията си към теб смятам да изразявам с вълнички ))).

А ти отбеляза ли, че тази година Богородица съвпадна малко и с пълнолунието и с частичното лунно затъмнение от Земята? Аз гледах не само вчера и гледам не отвчера... И вместо да паля свещи и да се кланям пред творения на човешки ръце - разни икони в душни църкви, предпочетох да се потопя в една лунна пътека в морето.

Луна-Земя-Море ... и сянката на Богинята-Майка... толкова истинска!

п.п. и аз като теб несъзнателно забравям в коя тема съм. Всичко тръгна от това изречение на Trax:

Ислямът не е произлязъл от юдеизма.

А аз ще запитам него сега - от къде е произлязъл, според масовото вярване, Исляма?

Редактирано от Maat (преглед на промените)

Не смятам някой за отговорен, Нео. Всеки за себе си.

Помниш ли темата за прошката и Хитлер?

Рози и тръни има във всяко едно учение, във всяка религия. Нима не е така?

Погрешен подход е според мен теорията "Моя бог е добър, твоя не е." като изказванията на У.РА...

Има хора, разбрали погрешно джихада. Има хора, които злоупотребяват с вярата на други хора. В исляма това се наблюдава по - често, но причината не е в исляма като учение а в организираната религия ислям.

Същото можем да кажем и за другите религии, нали?

Роден в западния свят същия ислямски терорист би убивал в името на християнския бог.

Напълно съм съгласен,затова казах религиите ,а след това конкретизирах.Тръните са малко повече обаче в трите аврамистки религии ми се струва.Идеята да се отнема живот в името на бог си е доста примитивна не смяташ ли?Говоря ти за мълчанието на агнетата по гергьов ден и курбаните за здраве и т.н.От там нататък много лесно се прекрачва границата след която почваш да правиш курбан с хора.Имам преки наблюдения над хора които изпитват удоволствие от убиването на животните.

У.Ра даде доста интересни тълкувания на нещата,може и да не са верни ,но звучат доста убедително.

Подобни обичаи нямат общо със същността на религиите. Добре го знаеш и не четеш внимателно постовете, на които опонираш.

Хе,хе U.Ra,отива ти чалмта и брадата,точно на

персийски шиит мязаш laugh.gif

И така:

В Корана са описани редица природни явления,като фазите на Луната,

посоката на въртене на Земята и Слънцето,как се образува дъждът,

защо има вулкани,планини,озоновия слой,това,че има микроскопичен свят,

фазите на развитие на зародиша и други

неща,за които хората са нямали и идея до неотдавна..

Има също исторически факти,които са се случили в последствие,а предсказанията

са се сбъднали или се сбъдват сега,пред очите ми,доста стряскащо...

За Рая според Исляма може би вече е дискутирано в темата..

Материален е,да.Въпреки,че има много описания

изрично се казва,че ние хората,не можем да си го представим реално,защото е нещо

различно от земния живот и от представите ни за красота,спокойствие,хармония...

Разрушаването на статуите е сууна,т.е не задължително,но е желателно.

Според Исляма идолите могат да се разрушават,но не и да се насилват хората да

стават мюсюлмани.

Целта е да се предпазят хората..винаги е по-лесно да се молиш на нещо,което

можеш да пипнеш и видиш...около нас има много доказателства,че Господ съществува,

U.Ra-знаеш,че тока съществува,но не можеш нито да го пипнеш,нито да го видиш

и въпреки това се възползваш от него,нали?

В Исляма няма символи.Много хора обаче си създават такива,което е в разрез с религията.

Например да поставиш Коран в колата,за да те пази от катастрофа-това е забранено.

Да носиш бижу с надпис Аллах-също:изрично забранено,което не пречи на цели страни и

хиляди хора да не го спазват,поради не знание и заради товаче просто са родени мюсюлмани

по име,но не и по религия.

Права е infinity1305,че някои хора злоупотребяват с вярата на други,за собствена изгода.

Само да вметна,че ,,В името на Алла,, един мюсюлманин прави всичко,напр.преди да хапне залък казва:

Бисмилла!т.е.В името на Господа!,преди сън,обличане на дреха и др.също.

За да кажеш,че се бориш и убиваш в името на Аллах,трябва да има изпълнени редица условия.

Най-важното е да има единна мюсюлманска държава и Калифата да обяви,че има военно полужение.

такава отдавна няма...не знам т.н. терористи на какво се уповават,явно преиначават религията или

направо не я познават.Дълга тема...

В Исляма и дума не може да става за курбан с хора laugh.gif ,дори животните

се заколват по специален начин,за да им се спестят мъките.

Има хадити(предания),в които се подчертава толерантността към животните

и фаталния край на тези,които са оставили животно да умре от глад,жажда или жестокост.

Курбана се прави,за да се приближиш към Алла,т.е.да извршиш добро дело.

Месото се дели и се раздава на бедни и роднини.

Според ислямската религия е много хубаво да нахраниш гладен и да напоиш жаден.

А какво казва Курана за Астрологията?Лейла има ли Инфо по въпроса? cool.gif

“И съградихме над вас седем непоклатими небеса, и сторихме [слънцето] горящ светилник, и изсипваме от дъждовните облаци обилна вода.” (Сура Наба, 12-13)

“И стори Той там от луната сияние, и стори от слънцето светилник.” (Сура Нух, 16)

“Той е, Който сътвори нощта и деня, и слънцето, и луната. Всички по орбита плават.” (Сура Анбиа, 33)

“И слънцето е устремено към своето местопребивание. Така е отредил Всемогъщият, Всезнаещият.” (Сура Йа Син, 38)

Нито слънцето може да настигне луната, нито нощта да изпревари деня. Всички по своя орбита плават. (Сура Йа Син, 40)

Кълна се в небето, осеяно с пътища! (АЗ-ЗАРИЙАТ, 7)

Това са някой от айетите в Корана свързани с астрологията, разбира се някой хора който не търсят

знание, а само искат да наложат мнението си като по правилно от това на останалите, ще ги подминат

без да потърсят смисъла и голямата мъдрост в тях. След прочитането им вероятно ще започнат да търсят

някакви причини и ще исказват твърдения чрез който искат да докажат че тяхното мнение е по правилно.

Обърнете по голямо внимание на този айет: И стори Той там от луната сияние.

и стори от слънцето светилник.”

Ето и малко научно обяснение:

Както е известно на всеки, Слънцето е единственият източник на светлина в Слънчевата система. С развитието на технологичните средства астрономите откриват, че Луната не е източник на светлина, а само отразява светлинните лъчи, идващи от Слънцето. Използваната в горния айят дума “светилник” пък е превод на арабската дума "сирадж", която описва най-добре източника на топлина и светлина – Слънцето.

В Корана Аллах използва различни думи, когато говори за Луната, Слънцето и небесните тела като звездите. Разликата между структурата на Слънцето и Луната е изразена по следния начин в Корана:

“И стори Той там от луната сияние, и стори от слънцето светилник.” (Сура Нух, 16)

В горния айят за Луната е използвана думата сияние (на арабски "нур"), а за Слънцето – светилник (на арабски "сирадж"). Думата, която определя Луната, се използва за маса, която отразява светлината, която е ярка и неподвижна. А думата, която е използвана за Слънцето, означава небесно образувание, което постоянно свети и е източник на топлина и светлина. От друга страна, думата “звезда” на арабски език произлиза от корена на думата "неджеме", която от своя страна означава “появяващ се, изникващ, видим”. Освен това в долуцитираният айят виждаме, че звездата е изобразена и чрез думата "сакиб", която има значението на нещо, което пронизва тъмнината със светлината си, която блещука, изчерпва се и започва да свети от само себе си:

“Звездата с пронизваща светлина.” (Сура Тарик, 3)

Днес е известно, че Луната не разпръсква собствената си светлина, а отразява идващата от Слънцето светлина. За Слънцето и звездите пък знаем, че разпръскват собствената си светлина. Коранът съобщава за тези факти тогава, когато познанията на хората за тези небесни тела са били най-ограничени, т.е. преди 14 века.

http://harunyahya.com/bulgarian/Articles/a...le_universe.php

Коранът е словото на всемогъщия Аллах, който е сътворил всичко от небитието и който обгръща с мъдрост всички същества. В един айят Аллах повелява следното относно Корана: "... И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия" (Сура Ниса, 82). Не само че в Корана няма никакво противоречие, но с всеки изминат ден всяка една информация, дадена ни в Корана, разкрива все нови и нови чудеса на тази Божия книга. Това, което остава на човек, е да се придържа към него и да го приема като пътеводител. В Корана Аллах ни повелява следното:

Този Коран не може да е откровение от друг освен от Аллах ¬ в потвърждение на онова преди него и за разяснение на Писанието ¬ няма съмнение в него! ¬ от Господа на световете. Или казват [за Мухаммад]: “Той го е измислил.” Кажи: “Донесете една сура подобна на неговите и призовете когото можете освен Аллах, ако говорите истината!”

(Сура Юнус, 37-38)

И това е Писание, низпослахме го Ние благословено. Следвайте го и се бойте, за да бъдете помилвани! (Сура Анам, 155)

Първо трябва да отбележим, че съдържанието на Корана е адресирано към всякакъв вид човешки групи от всеки един век. Коранът, независимо от нивото на познание и култура на четящия, притежава разбираем за всеки един човек език. В един айят Аллах повелява следното за Корана:

И сторихме Корана лесен за поучение... (Сура Камар, 22)

Въпреки че стилът на Корана е толкова лесно разбираем, то не е възможно да бъде имитиран от нито една гледна точка. Някои от айятите, в които Аллах подчертава уникалността на Корана, са следните:

А ако се съмнявате в това, което сме низпослали (Корана) на Нашия раб, донесете една сура, подобна на неговите, и призовете вашите свидетели ¬ освен Аллах ¬ ако говорите истината! (Сура Бакара, 23)

Или казват [за Мухаммад]: “Той го е измислил.” Кажи: “Донесете една сура подобна на неговите и призовете когото можете освен Аллах, ако говорите истината!” (Сура Юнус, 38)

Една от причините Коранът да бъде дефиниран с думата чудо, произлиза от това, че както се подчертава и в горните айяти, чрез човешко усилие не може да бъде написан подобен на него. Ето така, колкото е по-голяма тази невъзможност, толкова по-голямо е и чудото. Поради тази причина невъзможността в продължение на векове Коранът да бъде имитиран дори от един човек от милиардите хора е и едно от доказателствата за чудотворната му страна.

Ф.Ф.Арбътнот в своята книга, озаглавена “Структурата на Библията и Корана” (“The Construction of the Bible and the Koran”), прави следния коментар относно Корана:

Когато бъде оценен от литературна гледна точка, Коранът, който е написан наполовина поетично, наполовина като прав текст, е пример за най-чист арабски език. Въпреки че езиковедите в определени случаи използват закономерности, които да съответстват на дадени шаблони и изрази, използвани в Корана, и правят многобройни опити да създадат подобна на Корана творба, известно е, че до днес никой още не е успял да постигне това. 232

Коранът както от гледна точка на значението на използваните в него думи, така и от гледна точка на мъдростта и въздействието на стила, е изключително необикновен. Но тъй като Коранът е свещена книга, която съобщава Божиите заповеди и забрани, то тези, които не искат да повярват, излагайки разнообразни оправдания, се обръщат към неверието. В отговор на определенията, които неверниците правят по отношение на Корана, в долния айят Аллах повелява следното:

[Мухаммад] нито го научихме на поезия, нито му подобава. Това [на което го научихме] е само напомняне и ясен Коран, за да предупреди онзи, който е жив, и да се сбъдне Словото спрямо неверниците. (Сура Йа Син, 69-70)

Превъзходството на Корана в римуването

Книгата “Научни чудеса” на проф. Адел М.А.Аббас

Един от другите елементи, който поражда невъзможността от имитиране на Корана, произлиза от литературната му структура. Въпреки че Коранът е низпослан на арабски език, той няма никаква прилика с нито един от шаблоните, използвани в арабската литература.

Римуването в Корана се нарича “сежди” и езиковедите приемат употребата на това римуване като чудо. За да докаже, че от лингвистична гледна точка Коранът е едно чудо, известният английски учен проф. Адел М.А.Аббас подготвя книга озаглавена “Научни чудеса” (“Science Miracles”) и в нея разглежда подробно използваните в Корана думи чрез подреждане на римуването в чертежи и схеми. В тази книга той установява доста забележителни неща по отношение на римуването в Корана.

Както е известно, 29 сури от Корана започват с една или повече от една символни букви. Тези букви, които са известни като ”муката букви”, също така се наричат и начални букви. В арабския език от 29 букви 14 образуват началните букви: Айн, Син, Каф, Нун, Ра, Йа, Та, Ха, Алиф, Лам, Мим, Хе, Йе, Сад.

Когато погледнем към употребата на буквата “Нун” в сура Калам, ще видим, че в 88.8% от айятите има рима с буквата “Нун”. 84.6% от айятите в сура Шуара, 90.32% от сура Намл и 92.05% от сура Касас са римувани с буквата “Нун”.

Ако вземем под внимание целия Коран, то ще видим, че 50.08% от него е римуван с буквата “Нун”. С други думи, повече от половината от айятите в Корана завършват на буквата “Нун”. Не е възможно повече от половината от текста на литературна творба от същата дължина да бъде римуван с един и същи звук. Това е валидно не само за арабския, но и за всички останали езици.

http://www.chudesatanakorana.com/perfection_01.html

А какво казва Курана за Астрологията?Лейла има ли Инфо по въпроса? cool.gif

“И съградихме над вас седем непоклатими небеса, и сторихме [слънцето] горящ светилник, и изсипваме от дъждовните облаци обилна вода.” (Сура Наба, 12-13)

“Той е, Който сътвори нощта и деня, и слънцето, и луната. Всички по орбита плават.” (Сура Анбиа, 33)

“И слънцето е устремено към своето местопребивание. Така е отредил Всемогъщият, Всезнаещият.” (Сура Йа Син, 38)

Нито слънцето може да настигне луната, нито нощта да изпревари деня. Всички по своя орбита плават. (Сура Йа Син, 40)

Кълна се в небето, осеяно с пътища! (АЗ-ЗАРИЙАТ, 7)

Това са някой от айетите в Корана свързани с астрологията, разбира се някой хора който не търсят

знание, а само искат да наложат мнението си като по правилно от това на останалите, ще ги подминат

без да потърсят смисъла и голямата мъдрост в тях. След прочитането им вероятно ще започнат да търсят

някакви причини и ще исказват твърдения чрез който искат да докажат че тяхното мнение е по правилно.

Обърнете по голямо внимание на този айет: И стори Той там от луната сияние.

и стори от слънцето светилник.”

Ето и малко научно обяснение:

Както е известно на всеки, Слънцето е единственият източник на светлина в Слънчевата система. С развитието на технологичните средства астрономите откриват, че Луната не е източник на светлина, а само отразява светлинните лъчи, идващи от Слънцето. Използваната в горния айят дума “светилник” пък е превод на арабската дума "сирадж", която описва най-добре източника на топлина и светлина – Слънцето.

В Корана Аллах използва различни думи, когато говори за Луната, Слънцето и небесните тела като звездите. Разликата между структурата на Слънцето и Луната е изразена по следния начин в Корана:

В горния айят за Луната е използвана думата сияние (на арабски "нур"), а за Слънцето – светилник (на арабски "сирадж"). Думата, която определя Луната, се използва за маса, която отразява светлината, която е ярка и неподвижна. А думата, която е използвана за Слънцето, означава небесно образувание, което постоянно свети и е източник на топлина и светлина. От друга страна, думата “звезда” на арабски език произлиза от корена на думата "неджеме", която от своя страна означава “появяващ се, изникващ, видим”. Освен това в долуцитираният айят виждаме, че звездата е изобразена и чрез думата "сакиб", която има значението на нещо, което пронизва тъмнината със светлината си, която блещука, изчерпва се и започва да свети от само себе си:

“Звездата с пронизваща светлина.” (Сура Тарик, 3)

Днес е известно, че Луната не разпръсква собствената си светлина, а отразява идващата от Слънцето светлина. За Слънцето и звездите пък знаем, че разпръскват собствената си светлина. Коранът съобщава за тези факти тогава, когато познанията на хората за тези небесни тела са били най-ограничени, т.е. преди 14 века.

http://harunyahya.com/bulgarian/Articles/a...le_universe.php

Коранът е словото на всемогъщия Аллах, който е сътворил всичко от небитието и който обгръща с мъдрост всички същества. В един айят Аллах повелява следното относно Корана: "... И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да открият в него много противоречия" (Сура Ниса, 82). Не само че в Корана няма никакво противоречие, но с всеки изминат ден всяка една информация, дадена ни в Корана, разкрива все нови и нови чудеса на тази Божия книга. Това, което остава на човек, е да се придържа към него и да го приема като пътеводител. В Корана Аллах ни повелява следното:

Този Коран не може да е откровение от друг освен от Аллах ¬ в потвърждение на онова преди него и за разяснение на Писанието ¬ няма съмнение в него! ¬ от Господа на световете. Или казват [за Мухаммад]: “Той го е измислил.” Кажи: “Донесете една сура подобна на неговите и призовете когото можете освен Аллах, ако говорите истината!”

(Сура Юнус, 37-38)

И това е Писание, низпослахме го Ние благословено. Следвайте го и се бойте, за да бъдете помилвани! (Сура Анам, 155)

Първо трябва да отбележим, че съдържанието на Корана е адресирано към всякакъв вид човешки групи от всеки един век. Коранът, независимо от нивото на познание и култура на четящия, притежава разбираем за всеки един човек език. В един айят Аллах повелява следното за Корана:

И сторихме Корана лесен за поучение... (Сура Камар, 22)

Въпреки че стилът на Корана е толкова лесно разбираем, то не е възможно да бъде имитиран от нито една гледна точка. Някои от айятите, в които Аллах подчертава уникалността на Корана, са следните:

А ако се съмнявате в това, което сме низпослали (Корана) на Нашия раб, донесете една сура, подобна на неговите, и призовете вашите свидетели ¬ освен Аллах ¬ ако говорите истината! (Сура Бакара, 23)

Или казват [за Мухаммад]: “Той го е измислил.” Кажи: “Донесете една сура подобна на неговите и призовете когото можете освен Аллах, ако говорите истината!” (Сура Юнус, 38)

Една от причините Коранът да бъде дефиниран с думата чудо, произлиза от това, че както се подчертава и в горните айяти, чрез човешко усилие не може да бъде написан подобен на него. Ето така, колкото е по-голяма тази невъзможност, толкова по-голямо е и чудото. Поради тази причина невъзможността в продължение на векове Коранът да бъде имитиран дори от един човек от милиардите хора е и едно от доказателствата за чудотворната му страна.

Ф.Ф.Арбътнот в своята книга, озаглавена “Структурата на Библията и Корана” (“The Construction of the Bible and the Koran”), прави следния коментар относно Корана:

Когато бъде оценен от литературна гледна точка, Коранът, който е написан наполовина поетично, наполовина като прав текст, е пример за най-чист арабски език. Въпреки че езиковедите в определени случаи използват закономерности, които да съответстват на дадени шаблони и изрази, използвани в Корана, и правят многобройни опити да създадат подобна на Корана творба, известно е, че до днес никой още не е успял да постигне това. 232

Коранът както от гледна точка на значението на използваните в него думи, така и от гледна точка на мъдростта и въздействието на стила, е изключително необикновен. Но тъй като Коранът е свещена книга, която съобщава Божиите заповеди и забрани, то тези, които не искат да повярват, излагайки разнообразни оправдания, се обръщат към неверието. В отговор на определенията, които неверниците правят по отношение на Корана, в долния айят Аллах повелява следното:

[Мухаммад] нито го научихме на поезия, нито му подобава. Това [на което го научихме] е само напомняне и ясен Коран, за да предупреди онзи, който е жив, и да се сбъдне Словото спрямо неверниците. (Сура Йа Син, 69-70)

Превъзходството на Корана в римуването

Книгата “Научни чудеса” на проф. Адел М.А.Аббас

Един от другите елементи, който поражда невъзможността от имитиране на Корана, произлиза от литературната му структура. Въпреки че Коранът е низпослан на арабски език, той няма никаква прилика с нито един от шаблоните, използвани в арабската литература.

Римуването в Корана се нарича “сежди” и езиковедите приемат употребата на това римуване като чудо. За да докаже, че от лингвистична гледна точка Коранът е едно чудо, известният английски учен проф. Адел М.А.Аббас подготвя книга озаглавена “Научни чудеса” (“Science Miracles”) и в нея разглежда подробно използваните в Корана думи чрез подреждане на римуването в чертежи и схеми. В тази книга той установява доста забележителни неща по отношение на римуването в Корана.

Както е известно, 29 сури от Корана започват с една или повече от една символни букви. Тези букви, които са известни като ”муката букви”, също така се наричат и начални букви. В арабския език от 29 букви 14 образуват началните букви: Айн, Син, Каф, Нун, Ра, Йа, Та, Ха, Алиф, Лам, Мим, Хе, Йе, Сад.

Когато погледнем към употребата на буквата “Нун” в сура Калам, ще видим, че в 88.8% от айятите има рима с буквата “Нун”. 84.6% от айятите в сура Шуара, 90.32% от сура Намл и 92.05% от сура Касас са римувани с буквата “Нун”.

Ако вземем под внимание целия Коран, то ще видим, че 50.08% от него е римуван с буквата “Нун”. С други думи, повече от половината от айятите в Корана завършват на буквата “Нун”. Не е възможно повече от половината от текста на литературна творба от същата дължина да бъде римуван с един и същи звук. Това е валидно не само за арабския, но и за всички останали езици.

http://www.chudesatanakorana.com/perfection_01.html

Много неочакван отговор.Изчерпателен ,но и силно смущаващ!!!Защо навсякъде се говори първо за Луната и след това за Слънцето?Да не говорим че в космическата йерархия Луната е след 3-то място???Защо този голям объл Камък се поставя на пиедестал? cool.gifКак може всезнаещият и всевиждащият да направи такава тъпа грешка?

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Астрологията е забранена в Исляма,буквално се казва,че

който гледа към звездите,си губи времето.

Предсказване на бъдещето чрез звездите и надежда,

че Сатурн ще ти помогне да разрешиш финансовите си

проблеми и подобни е т.н. голям ширк или съдружаване(създаване

партньори на Алла сут)

Астрономията,небесните тела,създаването им,посоката на

въртене,орбита и др. са описани в няколко аята,но в

никакъв случай не целят поставяне на пиадестал нито на

Луната,нито на Слънцето,култ или нещо подобно.Чисто научно

информативно.

Къде е грешката?!

Ислямските астрономи са направили много открития и са

построили много обсерватории,едни от най-големите са

в Иран и днешен Ирак.

Астрономическите изчисления са се ползвали предимно за навигация

и никога за предсказания,подобни на астрологията.

Някои мюсюлмани приемат,че зодиите определят характера,

но отричат хороскопите.

Аз отричам и двете.

пп аватара ми е на актриса

не бих публикувала моя снимка тук

може някой да скочи от влака...

Много неочакван отговор.Изчерпателен ,но и силно смущаващ!!!Защо навсякъде се говори първо за Луната и след това за Слънцето?Да не говорим че в космическата йерархия Луната е след 3-то място???Защо този голям объл Камък се поставя на пиедестал? cool.gifКак може всезнаещият и всевиждащият да направи такава тъпа грешка?

НЕ ! Къде го видя това ? Къде навсякаде се поставя първо луната ?

Прочети пак:

Това са различни айети от различни сури в Корана и също както ви каза и Alia:

Астрономията,небесните тела,създаването им,посоката на

въртене,орбита и др. са описани в няколко аята,но в

никакъв случай не целят поставяне на пиадестал нито на

Луната,нито на Слънцето,култ или нещо подобно.Чисто научно

информативно.

Къде е грешката?!

--------------------------------------------------------------

Астрологията е забранена в Исляма,буквално се казва,че

който гледа към звездите,си губи времето.

Предсказване на бъдещето чрез звездите и надежда,

че Сатурн ще ти помогне да разрешиш финансовите си

проблеми и подобни е т.н. голям ширк или съдружаване(създаване

партньори на Алла сут)

Да астрологията е забранена. Не Астрономията - а астрологията.

Ето още нещо за астрономията в Свещенния Куран.

Той е Онзи, Който създаде за вас звездите, за да се напътвате с тях в тъмнините на сушата и на морето.

Разясняваме знаменията на хора знаещи. Сура (АЛ-АНАМ, 97)

И в никакъв случей науката нито пък навигацията е забранена от исляма.

Точно обратното !

Редактирано от AccessDenied (преглед на промените)

1.!!!“И съградихме над вас седем непоклатими небеса, и сторихме [слънцето] горящ светилник, и изсипваме от дъждовните облаци обилна вода.” (Сура Наба, 12-13)първо странно смесване на супер различни неща.Кои са тия седем небеса??????Светилника със седем свещи?

“И стори Той там от луната сияние, и стори от слънцето светилник.” (Сура Нух, 16)Ето втората издънка!Откъде иде туй сияние,няма и намек за връзка с светилника!!!!

“Той е, Който сътвори нощта и деня, и слънцето, и луната. Всички по орбита плават.” (Сура Анбиа, 33)Тука ще се въздържа от коментар,но съм сигурен че орбитата е съвременна интерпретация.

“И слънцето е устремено към своето местопребивание. Така е отредил Всемогъщият, Всезнаещият.” (Сура Йа Син, 38)Къде е местопребиванието ? накъде върви слънцето?

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.