Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Други коментари и от други участници, ако е възможно...

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

По-възпитано, все пак, щото, както казах всеки може да е много смел в нета :P  На кого, според теб суфлирам, все пак?

Други коментари и от други участници, ако е възможно...

Я кажи тогава англоговорещия,за кои събития го разпитва водещия, и какви отговори дава интервюирания   :help:

Ще чакам за да коментираме "по-правилно " според теб ..и по- подходящо може би  :eek:

П.С А относно възпитанието и суфльорството.. .. досега не си казал нищо освен суфлиране главно.... И в живота мога да ти го кажа, не се притеснявай "мъжленце" 

но нека този, който е дал цитата обясни как го разбира.

Ще дам един вариант за "разбиране". Няма "велики" хора. Само Бог, сега ще го нарека "Аллах" е Велик. Но има самозвани великани, които се поучават само когато си няемат цял хотел, подхлъзнат се случайно, и влачейки се голи, потърсят помощ от другите хора. Защото и те са подвласни на приридните закони. И възможностите са им по човешки ограничени... Дали това е "наказание" или проумяване на ограничените възможности?

От друга стана давам на камарерко спасителна идея-част от "мюсулманите" въобще няма да се занимават да го "колят", т.е. ще оставят Бог да му въздаде това което заслужава. Защото вярват в това, разбира се. Други могат да му резнат балката...

Лично аз имам причина да вярвам , че всеки получава това, което заслужава. И лична причина да вярвам на Моххамад. И какво ако я споделя с теб? Ще те предпаза да не се мислиш за великан, защото можеш да посратадаш , примерно? Да те уговарям да не "се ебаваш" с висшата сила? Повече ми е чудно защо на теб не ти се е изявила...

Поразсъждавай ти върху цитатите, или се наслаждавай на "търтейския рай".

От друга стана давам на камарерко спасителна идея-част от "мюсулманите" въобще няма да се занимават да го "колят", т.е. ще оставят Бог да му въздаде това което заслужава. Защото вярват в това, разбира се. Други могат да му резнат балката...

Тези другите лично мен ме притесняват.

В Корана на много места се казва, че неверниците трябва да бъдат бити, че Аллах е най-силен по отмъщение, проклел е неверниците - всички немюсулмани, за тях има унизително мъчение, Аллах е враг на немюсулманите и много в този дух.

Тези другите лично мен ме притесняват.

В Корана на много места се казва, че неверниците трябва да бъдат бити, че Аллах е най-силен по отмъщение, проклел е неверниците - всички немюсулмани, за тях има унизително мъчение, Аллах е враг на немюсулманите и много в този дух.

Не се притеснявай, тука се вижда кои са повече от другите, тези от исляма, или тези от християните, и разните му  секти и сектички .. 

В Корана не се казва това без причина.. ако го прочетеш, ще разбереш защо, и по какъв повод е казано всяко нещо ( за целта трябва и да научиш историята на исляма естествено ) Аллах не  е лош и зъл, както се мъчат тука да го изкара разни особи..., просто е справедлив..... и не търпи лицемерие....

Ще дам един вариант за "разбиране". Няма "велики" хора. Само Бог, сега ще го нарека "Аллах" е Велик. Но има самозвани великани, които се поучават само когато си няемат цял хотел, подхлъзнат се случайно, и влачейки се голи, потърсят помощ от другите хора. Защото и те са подвласни на приридните закони. И възможностите са им по човешки ограничени... Дали това е "наказание" или проумяване на ограничените възможности?

Лично аз имам причина да вярвам , че всеки получава това, което заслужава. И лична причина да вярвам на Моххамад. И какво ако я споделя с теб? Ще те предпаза да не се мислиш за великан, защото можеш да посратадаш , примерно? Да те уговарям да не "се ебаваш" с висшата сила? Повече ми е чудно защо на теб не ти се е изявила...

Поразсъждавай ти върху цитатите, или се наслаждавай на "търтейския рай".

Не съм съгласна с някои от пунктовете ти на разсъждения:

Първо - да обричаш човека в ограничение, си е наистина ограничен начин на мислене, принадлежащ съответно на едно ограничено съзнание, което робува на ограничаващи богове...

Човекът притежава неограничени възможности и аз мога да те уверя в това - нагледала съм се на отписани от човешката медицина случаи, които я опровергават. Всичко опира до съзнанието и не битието го определя, а то него. В това поне съм се убедила.

Второ - като казваш, че някои могат да си позволят да наемат цял хотел и малко след това, че всеки получава онова, що заслужава... не казваш ли, че и това е заслужено и защо точно то отбягна от погледа ти, а се взря в едно подхлъзване и падане. Човекът, който не върви, само той не се спъва понякога и не пада. И е красив, както казва Райнов, нито паднал, нито изправен, а когато се изправя. Няма човек безгрешен, но да вярваш в един садистичен бог, който ще те наказва за грешките ти, си е чиста проба мазохизъм.

Обаче в едно съм абсолютно съгласна с теб. Провидението не спи!

Благодаря ти за тази интерпретация, но там пише едно към едно: "За онези, които не вярват в знаменията на Аллах, наистина има сурово мъчение. Аллах е всемогъщ, въздаващ отмъщение" Съгласен съм, че гневът и омразата са "в основата на хиляди дребни, едри и глобални злини", но нека този, който е дал цитата обясни как го разбира.

За да си отговориш на този въпрос, най-напред трябва да разбереш кой е Ал Имран, чието име носи сурата, от където е изваден цитатът.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

За да си отговориш на този въпрос, най-напред трябва да разбереш кой е Ал Имран, чието име носи сурата, от където е изваден цитатът.

Това е.....

http://bg.wikipedia.org/wiki/Ал-Имран

Лично аз имам причина да вярвам , че всеки получава това, което заслужава.

мечоларко,аркадаш

задръж идеите за себе си!Това с рязането на балки е мюсюлмански обичай от времето на осман!Или още по рано!Това което ти подчертах с черничкото не го е измислил единствения и най великия,а си е копипейст!

забелязвам, че имаш проблем и трябва да се съсредоточиш върху това какво Ви е казал и да внимаваш с "харам"-ите

всъщност за всяко действие трябва да се допиташ до някой ,който знае харам или халал

ето ти един пример:

Дата: 24.6.2009 г.

ВЪПРОС: Въпросът ми е посволено ли ако имаш някакъв проблем да идеш на ходжа и ако ти напише муска да я носиш или ти опее вода да я пиеш?

ОТГОВОР: Уеалейкум селям уе рахметуллах (това е арабски с кирилски букви предполагам)!Какъвто и сериозен проблем да има човек, той е длъжен да търси помощ най-напред и единствено при Аллах (с.т.). Той е Единственият, който може да му помогне. Без Неговото позволение никой друг не е в състояние да го стори. Обръщайки се с дуа и молейки Го за помощ и подкрепа, това е най-добрия начин да се намери изход от всяка трудна ситуация. Единствен Аллах дава лек за всяка болест и улеснение за всяка трудност. Никой ходжа не е в състояние да помогне било то с муска или вода или каквото и да е друго ако Аллах не пожелае това. А по този начин търсейки помощ от хората чрез муски, човек навлиза в грях, понеже така сякаш разчита муската да му помогне, а не Аллах, който е Всемогъщ и Всеможещ. Затова е по-добре да не се търси помощ от рода на муските, а директно да се обращаме към Аллах (с.т.) за помощ. Всяко нещо става единствено по Неговата воля.

този въпрос не е от началото на века а е преди 2-3 месеца,и странното е ,че ходжата е в грешка и не е запознат с Мухамад какво точно е казал или е чел неправилни "хадиси"

Ти как мислиш ?

Не съм съгласна с някои от пунктовете ти на разсъждения:

Първо - да обричаш човека в ограничение, си е наистина ограничен начин на мислене, принадлежащ съответно на едно ограничено съзнание, което робува на ограничаващи богове...

Човекът притежава неограничени възможности и аз мога да те уверя в това - нагледала съм се на отписани от човешката медицина случаи, които я опровергават. Всичко опира до съзнанието и не битието го определя, а то него. В това поне съм се убедила.

Второ - като казваш, че някои могат да си позволят да наемат цял хотел и малко след това, че всеки получава онова, що заслужава... не казваш ли, че и това е заслужено и защо точно то отбягна от погледа ти, а се взря в едно подхлъзване и падане. Човекът, който не върви, само той не се спъва понякога и не пада. И е красив, както казва Райнов, нито паднал, нито изправен, а когато се изправя. Няма човек безгрешен, но да вярваш в един садистичен бог, който ще те наказва за грешките ти, си е чиста проба мазохизъм.

Обаче в едно съм абсолютно съгласна с теб. Провидението не спи!

Смятам да се извиня за подхода ми в писането. Той винаги си е бил леко провокативен. И неясен. Примено: "Смятам да дам един вариант за "разбиране"", първо мога да дам и втори и трети и т.н. "вариант за разбиране", и второ "разбирането" е в кавички. Идеята им е , че това е възможно да не е "правилното разбиране", което за мен е вярване носещо лично удовлетворение. И не можеш да го загубиш на фона на предлаганите други алтернативи. Това е като някой да се опитва да ти дава неговата идейна философия, а тя да ти е излишна и да нямаш нужда от нея...

Значи Маат, щом казваш, че човекът е красив, когато се възправя, идеята е, че понякога не може да се изправи сам. Примерно мен са ме ръгали с нож, и не можех да ходя самостоятелно, подпирах се на едни приятел за да отида в болницата да ме зашият, т.е. получавах помощ от него, след това от докторите в болницата, не можех да справя сам, бях ОГРАНИЧЕН в ходенето... Така, че красотата е на хората, които ме възправяха. Преди това се правех на "велик" на едно момче, както и той на мен разбира се, след което загубих всякакво "величие" и изпаднах в безпомощно състояние... Дали Аллах има пръст в това нещо и съм си получил заслуженото?... Както и да е, имам жизнен опит с краха на "величието".

Мазохизмът го разбирам като пристрастяване към усещането за болка и умишленото му предизвикване. Може вярата в садистичен Бог да си е особеност на човешката психика, и нечия необходимост, но самото "разбиране" на понятието "садизъм", "мазохизъм" без присъствието в човешката психика на определен информационен обмен, емоционално изживяване, е невъзможно. Понятията биха били кухи, т.е. говориш за нещо, което не си изживял, значи нямаш реална представа за това. Все едно да знаеш значението на думите "кандранбухаколимантоащтина" и "мохафатегелосартанащина"... Така, че според мен твоето съзнание си играе на садист и мазохист, или си е играло в миналото, след като смяташ, че си надарена с разбиране... Дали си го "надживяла", съзнанието ти се лута в други дълбини, а образът на моето е "зациклило там", ограничено в изживяването? Искаш ли да ме научиш да влизам в други състояния на съзнанието? Изпитваш ли радост, че съм там?. "Без емоционално" отразяваш просто разликите в изживяването? Защо споделяш споделяш нещата с които не си съгласна в разсъжденията ми? Какво целиш?

............

5. Нищо не е скрито от Аллах нито на земята, нито на небето.

6. Той е, Който ви оформя в утробите, както пожелае. Няма друг Бог освен Него, Всемогъщия, Премъдрия.

7. Той е, Който низпосла на теб Книгата. В нея има понятни знамения, те са основата на Книгата, и други - неясни. А онези, в чиито сърца има изкривяване, следват неясното в нея, стремейки се към смут и стремейки се към тълкуването му. Ала никой освен Аллах не знае тълкуването му. И утвърдените в знанието казват: “Повярвахме в нея. Всичко е от нашия Господ.” Но само разумните се поучават

...........

Ако нещо го знае само Аллах, а всичко друго, което става на земята и небето му Е известно, значи Той поглежда в сърцата на хората, наднича в съзнанията им, не може да бъде ограничен... Той е нещо повече от хората, може евентуално да разшири възприятията им, да ги научи и поучи, да ги дари с нови знания. НО "само разумните се поучават"... В частност под разумен разбирам човек, който слуша да кажеме един професор. Иска да се "обогати", да вземе част от неговите знания и умения. Слуша внимателно, запаметява, разсъждава, задава въпроси. В частност в темата Ислям, чете Корана, задава въпроси, интерпретира... Разговаря с хора, които са се запознали с част от материята. Те му споделят собствените идеи и интерпретации. Така ги опознава...

За мене всички тука са професори. Но някои от тях ми изглеждат, ще се самоцитирам (самокопи-пействам):"Това е като някой да се опитва да ти дава неговата идейна философия, а тя да ти е излишна и да нямаш нужда от нея...". Просто не успяват да ме докоснат с подхода си в общуването си. Многократно последователни са в опитите да контактуват, но в съзнанието им битуват филми на ужасите, вулгаризми, обидни думи, и не могат да излезат от това състояние. И няма положителен обмен, някакво чувство на приятност, контактът със тях ми носи "чувство за изгубено време". Това за мен е порочен кръг от който смятам да изляза.

Смятам да се извиня за подхода ми в писането. Той винаги си е бил леко провокативен. И неясен.

Провокативен е само за теб. Както и неясен. Ти самият дори не знаеш какво казваш. Искаш да кажеш нещо, ала не знаеш какво. Как очакваш, тогава, да те разберат останалите. В съзнанието ти е мътно - на мен това ми е ясно. Като се изясниш със себе си, може да продължим. Сега не ми се плува в подобни мътни води, защото.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Имам няколко въпроса към авторите на темата!

Първите думи низпослани на последният пратеник на Аллах са били:

"Чети, (о, Мухаммед) в името на твоят господ,Който

сътвори- сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ

е най-Щедрият, Онзи, Който научи чрез калема, научи

човека на онова, което не е знаел."(96:1-5)

Мохамед според Корана е неук и неграмотен /Сура7, аят 157/:

157. онези, които следват Пратеника, неграмотния Пророк, когото откриват записан у тях в Тората и Евангелието. Той им повелява одобряваното и ги въздържа от порицаваното, и им разрешава благините, и им възбранява скверностите. И снема бремето и оковите, които са на тях. Които повярват в него и го почитат, и го подкрепят, и следват Светлината, низпослана с него, тези са сполучилите.”

Мохамед не е в състояние да изпълни още първата заръка на Аллах "Чети", поради неграмотност!

Да не говорим, че Адам не е сътворен от съсирек /... в името на твоят господ,Който

сътвори- сътвори човека от съсирек! .../, а от кал !

Сура 38, аят 76

76. Рече: “Аз съм по-добър от него. Мен Ти сътвори от огън, а него сътвори от глина.

На какво се дължат тези противоречия в Корана, уважаеми мюсюлмани?

Мохамед не е в състояние да изпълни още първата заръка на Аллах "Чети", поради неграмотност!

:wors: Извинявам се, че реакцията ми не е според правилата на форума - модераторите могат да изтрият емотикона ми. За съсирека го бях забравил, но е :P Дали ще има отговор ? Ако трябва да съм сериозен - ако в този форум има някой, който може да даде полезна информация за Исляма, нека го направи. Не мога да схвана, щото не съм много умен, как когато стане дума за неща като джихад, публични екзекуции или това, че "за онези, които не вярват в знаменията на Аллах, наистина има сурово мъчение. Аллах е всемогъщ, въздаващ отмъщение", отговорът е или, че това е волята на Алах или че е израз на висш хуманизъм ;)

Бог е един! Нека си позволим да го наричаме с различни имена. А ти, dagpo, явно не си запознат с термина "джихад" и гледаш много CNN.

След,като прочетох статията за "исляма"силно ми се прииска да съм пилот на тежък бомбандировач пълен с напалм.

След,като прочетох статията за "исляма"силно ми се прииска да съм пилот на тежък бомбандировач пълен с напалм.

на всеки му се искат много неща, но явно ще си останеш само посредствен форумен хейтър и нищо повече.

поздрави,

иван

А ти, dagpo, явно не си запознат с термина "джихад" и гледаш много CNN.

Споко,

Аз ще му го обясня, чрез цитат от Корана!

Сура9, аят 111

111. Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят ­ Негово истинно обещание, дадено в Тората, Евангелието и Корана. А кой е по-верен в своето обещание от Аллах? Радвайте се на размяната, която направихте с Него! Това е великото спасение.

Едва ли има нужда от коментар - Убиваш и влизаш в Рая!

В противен случай мюсюлманите ги очаква Ада!

Сура19, аят 71

71. И всеки от вас ще мине през Ада. Това е окончателна присъда от твоя Господ.

Съвсем ясно се разбира, че Бог прокле мюсюлманите!

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

А ти, dagpo, явно не си запознат с термина "джихад" и гледаш много CNN.

Не гледам чак толкова, но клипът е красноречив или не е? И по-рано помолих да ми обяснят термина джихад. Моля, ако не сте следили темата отначало, върнете се няколко страници назад и прочетете какво ми отговориха участници, които твърдят, че изповядват Исляма...

Dagpo, приятелю! Да ти е идвало наум, че думата "четене" има и друг смисъл, освен буквалния.

Например: чета те като отворена книга.

прочетох в очите ти

прочети в(или със) сърцето си...

Толкова ли е трудно да се разбере защо тези книги са писани така?

Толкова ли е трудно? Та нали именно този начин на писане дава възможност за много и различни интерпретации?

Дава свобода!

За "джихад" какво толкова искаш да ти е обяснено?

нима няма войни, те все от мюсюлманите ли се водят?

Или просто защото в исляма е регламентирано?

това се опитаха да обяснят на предните страници, поне аз това разбрах

Редактирано от Нел (преглед на промените)

:) Обаче това не е решението, нали? Не критикувам Исляма, а фундаментализма, който произтича от определена негова интерпретация, така както, инквизицията е била оправдавана чрез думите на Исус, т.е. ако и да съм съгласен с Logos, никога няма да го призная публично :) Ще ми се в тази дискусия да се появи някой, който следва тази религия и да направи разграничение между нея и фанатичните изказвания на някои участници...

Толкова ли е трудно да се разбере защо тези книги са писани така?

Мога ти обясня, но не ми се занимава - най-общо припомни си историята на цивилизациите от Близкия Изток - в контекстта на съперничество за ресурси, пространство и т.н. ...

Не критикувам Исляма, а фундаментализма, който произтича от определена негова интерпретация, така както, инквизицията е била оправдавана чрез думите на Исус

аре да не говорим за престъпленията на католицизма, че тогава броят жертви ще е в полза на нас, християните. и нищо такова не е било оправдано с никакви думи на Иисус.

Дава свобода!

Ще бъдеш свободна да носиш фередже, скъпа Нел :) Естествено, че войните не се водят само от мюсулмани. Добре известно е кой създаде муджхадините напр., но пак не се ориентираш съвсевм. Ти си идеалистка, но аз съм реалист (поне в тази тема).

аре да не говорим за престъпленията на католицизма, че тогава броят жертви ще е в полза на нас, християните. и нищо такова не е било оправдано с никакви думи на Иисус.

Не знаех, че си христянин. ОК. Мисля, че все пак ме разбра - казах оправдано, а не основано.

Не знаех, че си христянин. ОК. Мисля, че все пак ме разбра - казах оправдано, а не основано.

не само съм християнин, но съм и ортодоксален такъв. и участвам в темата точно заради това - Бог ни учи да приемаме другите. боклуци има и християни, и мюсюлмани, и будисти. важното е да живеем в любов със свестните, независимо как изглеждат и с какво име наричат Господ. и точно Иисус учи на това. не съм болен на тема религия, дори на църква ходя само по празници, но знам едно нещо - любовта ще спаси света. имам приятели юдаисти, имам приятели кюрди с тяхната си пречупена представа, имам източноправославни приятели от бившите съветски републики и т.н., и т.н - живея в огромен европейски град, където всичко е "мешана скара" - но се събираме всички заедно и всичко е ок. и знаеш ли защо? защото всички религии се основават на едно единствено нещо, а именно ред, любов и уважение. друго няма да пиша.

Ти си идеалистка, но аз съм реалист (поне в тази тема).

Това ли учи Буда? :)

да си меним позициите в зависимост от темите?

Значи първата и втората световни войни нямат значение, но муджахидините имат?

колкото до фереджетата... това, че една култура не ми приляга или ми е просто непозната, не означава, че не мога да я приема. Да приемеш нещо е да проявиш разбиране, независимо от евентуалното ти неодобрение.

Да. Идеалист съм. Във всяка секунда от живота си.

И също съм християнка.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Да се представи тази религия с няколко изречения е почти невъзможно.

Благодаря на Badr и Morfey_A за безценната помощ, която ми оказаха при събиране на материали.

Ислям

tum1fu5.jpg

"....И одобрих Исляма за Ваша религия."(5:3)

Едно от трите (заедно с християнството и будизма) световни религии. В исторически аспект, една от най-младите религии, тъй като нейното появяване се датира към ранното средновековие.

В момента на своето възникване ислямът е бил синкретическа религия, поела в себе си елементи от редица религии на Арабския полуостров. Основно влияние на първоначалния ислям са оказали древните вярвания и култове: ханифизъм, юдаизъм, християнство и маздеизъм.

Основател на исляма се смята пророк Мухаммед - исторически достоверна личност.

Кой е Мухаммед

Мухаммед е роден през 570г. в Мека. В най-знатния клон на Курайш- рода на Хишам,а Курайш е най-знатното арабско племе. Той израснал като сирак. Баща му Абдуллах починал, когато майка му Амина била бременна с него едва във втория месец, а когато той навършил шестгодишна възраст, починала и тя. Грижата за него поел дядо му Абдулмутталиб, ала той също починал, когато пратеника на Аллах бил на осем години. След това за него се грижел чичо му Абу Талиб, докато той пораснал и възмъжал. За сираческата му участ се споменава и в Свещения Коран :

"Не те ли намери Той сирак и не те ли приюти?"(96:3)

веднага щом пораснал, станали известни неговият здрав разум и трезвите му мисли. Още като младеж той бил известен сред своите съплеменници като честен, искрен и благочестив човек, който държи на думата си, води праведен живот и се ползва с добро име. По внушение на Аллах няколко години преди да поеме своята мисия Мухаммед чувствал силно желание да посещава пещерата Хира -разположена в планина , която се намира близо до Мека, където се усамотявал за да разсъждава върху благата на Бог и неговата величествена мощ. Това продължило докато го осенило откровението на Аллах и му бил низпослан Свещения Коран. Когато пророкът навършил четиридесет години, ангелът Джибраил(Гавраил) му низпослал Божественото откровение. Първите думи низпослани на последният пратеник на Аллах са били:

"Чети, (о, Мухаммед) в името на твоят господ,Който

сътвори- сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ

е най-Щедрият, Онзи, Който научи чрез калема, научи

човека на онова, което не е знаел."(96:1-5)

Започнал трудният път на разпространението на последното Божие слово въплътено в Корана. Ненавистта на Курайщите растяла. Това накарало Мухаммед да извърши заедно с вярващите мюсюлмани преселение от Мека в Медина. Това преселение се нарича Хиджра и е начало на мюсюлманското летоброене. В Медина се създава първата държава в Исляма и първата конституция в историята! От нея лъха хуманизъм, обществена справедливост, религиозна толерантност и сътрудничество между мюсюлмани и немюсюлмани за благото на обществото.

Преди да умре Мухаммед направил прощално поклонение в светите места. Там той произнесъл знаменитата прощална проповед, на която присъствали сто и четиринадесет хиляди души! Въведението на проповедта(хутба) е:

"О, хора, чуйте добре думите ми! Не знам , може би след тази година от живота ми не ще Ви срещна никога повече на това място!..."

След това Мухаммед умира на шейсет и три години. Историческата сцена на пророчеството завършва с него, за да докаже, че човек по собствена инициатива може да съзрее , за да даде на знанието възможност да изпълни правилно своята задача и да изследва обширната вселена, сътворена от Аллах и да даде на ума възможност да размисли и наблюдава. Същността на посланието на Мухаммед/Аллах да го благослови и с мир да го дари!!/ е такова, че то е адресирано до всички хора и насочено към всички поколения. Мухаммед не е просто лидер на раса или освободител на нация. Той е сред великите личности в историята, най-добрият образец за човек, който търси Бог-Аллах! У него всеки може да открие нещо, от което да се поучи и прекрасни примери за доброта и благочестие. Всяко поколение и всеки човек може да открие своята изгубена надежда, смисъл на крехкия човешки живот или просто да намери себе си.

При развитието на темата са допуснати множество фраширащи грешки и бих искал да помоля авторите на темата да ги коригират!

Ще посоча сямо някои от тях / в самото начало /!

1.

„Кой е Мухаммед”

Името на Пророка не е Мухаммед, а Мухаммад / на турски език е Мохамед/.

Най-правилно е да се използва името, което се среща в Корана!

Има цяла сура с името на Пророка, но няма кой да я прочете - Сура 47. Мухаммад (Мухаммад). Освен това – не виждам навсякъде да се изразява почит към пророците в исляма – например Мухаммад / Аллах да го благослови и с мир да го дари / и пр.

На това ли ви учат арабските улеми / учени, богослови /?

2. Фамилията на Мухаммад?

Баща му Абдуллах починал!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%B4

Много важен момент / освен, че Мухаммад е роден в един и същи месец и дата с Хитлер / е фамилията – „Мохамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден в понеделник 20 април 570 г. в град Мека в Хиджаз, …”

Абд Аллах в превод от арабски означава Раб Божи или Божии служител и показва, че думата Аллах се е употребявала в езическа Арабия преди да се приеме исляма. Мухаммад всъщност е накарал арабите да вярват в Бог, изписан в неговата фамилия!

Всъщност Аллах е един от 360 езически арабски бога. Това е Богът на Луната, чиято титла е била Ал Илах! Но още в езически времена, /както показва фамилията ма Мухаммад/ е била съкратена до Аллах!

3.

„поеме своята мисия Мухаммед чувствал силно желание да посещава пещерата Хира -разположена в планина , която се намира близо до Мека, където се усамотявал за да разсъждава върху благата на Бог и неговата величествена мощ.”

Планината се нарича Нур!

4.

Когато пророкът навършил четиридесет години, ангелът Джибраил(Гавраил) му низпослал Божественото откровение.

В Корана пише, че Джибрил е дух!

Един пример:

Сура16, 102. Кажи [о, Мухаммад]: “Светият Дух [Джибрил] го низпослава от твоя Господ с истината, за да укрепи вярващите, и за напътствие, и радостна вест за мюсюлманите.”

Бих искал да ми поясните:

4.1. - Светия Дух и ангелът Джибрил, едно и също лице ли са?

4,2.- Броя на крилата на Светия Дух, равен ли е на броя на крилата на Джибрил и на Ангелите?

5. За изразът „чети” писах малко по-горе!

6.

В Медина се създава първата държава в Исляма и първата конституция в историята!

Няма нито един писмен документ, в които да се споменава, че Корана е съществувал в писмен вид по времето на Мохаммад! Точно обратното – в някои хадиси / предания / се споменава, че Коранът не е съществувал по времето на Мохаммад събран в писмен вид!

А да се говори за Конституция в Арабска ислямиска държава …. сериозно???

И все пак – бихте ли ми направили линк, за да се запозная с тази Конституция. Бих искал да зная и на какъв арабски шрифт е написана въпросната Конституция първоначално?

Бих искал да знам кой е бил с най-голяма тежест в началото на 7 век – Конституцията, Пророка, Корана или по-късно – халифа?

7.

Преди да умре Мухаммед направил прощално поклонение в светите места.

Мохаммад е умрял внезапно. Мюсюлманите веднага приемат автоматично, че Корана е низпослан целия.

Тук бих искал да знам / в смисъл да представите хадис/ – Защо единствено от целия Коран, само сура 9 не започва с израза – „В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!”?

8.

След това Мухаммед умира на шейсет и три години.

Мохамед е роден на 20 април, понеделник 670 год. / след Христа / и е починал на 8 юни 632 г. ! / Лунният какендар е въведен в исляма по-късно! / .

На колко години е починал Пророка, че аз съм зле с математиката?

По-нататък премахвайте грешките сами!

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.