Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Diin не забравяй че след като си Истински Мисюлманин на 1-во място е Уважението , дори и да бърка , какво от това ? Нали за това е влязал в темата - да разбере , и няма нищо лошо , трябва да се уважават и най-големите християни - защото мисюлманите и христяните са братя , има доста прилики в религиите...

Ама той ли ти каза ,че е Истински Мисулманин" или ти така си мислиш?beer.gif

той @длийнката по принцип напада сички дето не са чели Корана (правилно)сега му предстои и "хадиз" да напише хехехехе

mecholari написа :Ето ти цитат от линка на camarero, с който съм съгласен. И не е важно за мен, какво мислиш ти за Харун Яха и с кой се конкурира

Да така и предполагах ,че ще ти хареса турския национализъм и шовинизъм!

Тези "тези" които развива този мюслюмански учен са само за вътрешна употреба(нищо че цитира разни подкупени "западни" учени)

Ако ти гали ухото(пардон клавито) ето ти още mecholari!

Без съмнение 20ти век бе една повратна точка в турската история. Непосредствено след Първата светована война Османската империя се разпада и турските земи биват окупирани. Турския народ, жертвайки живота и цялата си собственост, се изправя срещу въоръжената с модерни и мощни оръжия вражеска войска. Предвождани от Мустафа Кемал жени – мъже, млади – стари във войната за Освобождението, която била битка на живот и смърт, рамо до рамо целият турски народ постига една велика победа и в историята на Турция е добавена една нова страница, изпълнена със слава и чест. Ето така възниква и новата турска държава – Република Турция. В тази книга е разкрит морала, справедливостта, толерантността, искреността, скромността, великодушието, учтивостта, щедростта, с една дума високите морални ценности на турския народ
.

турция отменя робството на нейната територия последна в европа ,дори и след испания!

отношението на османците към покорената рая се изразява с безмилостна експлоатация и налагане на почти 80 данъка като по този начин я принуждава да живее на прага на оцеляването!

И на това му казват "морал" всъщност в османската империя властва шерията(ортодоксалния ислям или умерения вече не е ясно кой то при толкоз много!!! )

някакъв ингилизки папагалски учен може и да не знае ,но българската историческа памет не е къса!

Безправната рая била обложена със спедните данъци:

1. Т е ж к и д а н ъ ц и:

а) харач, право на победителя, – личен данък на всеки роб, събиран годкшно от всеки немусулманин (победен) мъж от 15 години нагоре;

б) испенч – набор на момчета за еничери. Всаки пет години се правел набор от 10 – 13 годишни здрави и красиви момчета, които бивали изтръгвани от ръцете на родителите им, за попълване еничерската орда. Тази тегоба била толкова умразна и жестока, че когато тръгвала наборната комисия, придружена от 300 еничери да преглежда, одобрява и приема децата -християнчета по селата се дигал оглушителен и сърцераздирателен писък от викове и плачове. Децата бивали оплаква като мъртъвци преди да ги изтръгнат от родителския и дом за винаги. Тия деца бивали откарвани в Цариград.

2. Военни данъци: – Доставяне във време на война безплатно храна на пътуващите войски, превоз на войските с материалите, даване заем на държавата, внасяне парични помощи, подаръци на пашите и главнокомандващия и др. такива.

3. Извънредни данъци: - Всеки безправен рая бил длъжен да дава извънредно определените му материали през вреие на общи бедствия, каквито били: глад, епидемии, наводнения, пожари, земетръси, бури, опустошения от неприятали, от резбойници или от скакалци, гъсеници и други. Тоя данък се разхвърлял от валията, санджак- бея или кадията.

4. Обикновени данъци: - били правителствените налози (десетък), които се преотстъпвали за събиране от спахиите, заимодавците, бейлербеите. Данъците на безправната рая (общински, държавни и спахийски) достигат до 80 вида.

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

2. За произхода на Името на Аллах, мисля че е ясно... няма какво ново да ни кажеш.. Това че съвпада с името на езическото божество могат да кажат по добре запознати с арабския език, както и историците

И какво казват, запознатите и историците, викаш... :-)

( това изключва автоматично Луцка, тя не знае нито арабски , нито историята- нищо че парадира с такива познания )...

Ауу, ля, атини ента еки, оля ля - хада уахат кибира кжба. Есма, срира бамбина, муш койс ента ткалям еки. Афуан, мискина, сакр хада лота шейтан фоммук.

Моето скромно мнение е че има разлика в името на бога на луната в езическа Арабия, и името на Аллах..( възможно е взаимстване, но това не е проблем )

И как обясняваш полумесеца като символ на исляма?

И от къде иде, според теб името Аллах-ово?

Дай твоята версия, да я видим, щото най-лесното е тука да се плюем и надплюваме само, без да показваме никакво друго умение...

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

..........но българската историческа памет не е къса!

Всъщност, аз наблюдавам развитието в определени прослойки на обществото, български шовинизъм и национализъм. Времето ще покаже какво ще ни донесе. Казваш в Турция резултатите не те кефат? Тука може да са "гюзел"...

И аз те наблюдавам,Мечя.По едно време даже беше успял да ме заблудиш/в началото на задочното ни познанство/,ама беше за кратко.Разбирам те и съчувствам,но с друго не мога да ти помогна.Ама интересна еволюция показваш,от будизма през Дънов и Кастанеда,та Дрън в в исляма.Вървиш по стъпките на великия Майкъл. :cool::wors::);):clap:

20. Джуз Ам-ман халяка

(Ан-Намл 56 – Ал-Анкабут 45)

6. А отговорът на народа му бе само да кажат: “Прогонете рода на Лут от нашето селище. Те били хора, които се пазят чисти.”

Ама той ли ти каза ,че е Истински Мисулманин" или ти така си мислиш?beer.gif

той @длийнката по принцип напада сички дето не са чели Корана (правилно)сега му предстои и "хадиз" да напише хехехехе

Тези "тези" които развива този мюслюмански учен са само за вътрешна употреба(нищо че цитира разни подкупени "западни" учени)

Ако ти гали ухото(пардон клавито) ето ти още mecholari!

.

турция отменя робството на нейната територия последна в европа ,дори и след испания!

отношението на османците към покорената рая се изразява с безмилостна експлоатация и налагане на почти 80 данъка като по този начин я принуждава да живее на прага на оцеляването!

И на това му казват "морал" всъщност в османската империя властва шерията(ортодоксалния ислям или умерения вече не е ясно кой то при толкоз много!!! )

някакъв ингилизки папагалски учен може и да не знае ,но българската историческа памет не е къса!

Хаха.. камамберчето решило да пише отново за Турция и османската империя.. сучи, върти....... и пак комплексчето за   за 500-те години решава  да си избие.. казал съм ти, бит и ебан нали знаеш..... Ако искаш да ти се начеше крастата дето те сърби, заповядай в друга тема.и там ще я начеша......

Мисля че бяхме говорили че робството в исляма няма нищо общо с робството в християнския свят ( Америка, Куба, стария континент, колониите в Азия и другаде ) ... В Османската империя  пък изобщо няма връзка с робството в испанските колонии.....А за отменянето и най-късно... май имаш грешка...Само за твое време до 1950-та година, негрите в САЩ са подложени на ужасна сегрегация, останала от толкова голямата им култура принесена от Европа   :)

А за данъците, ако е било или са били толкова тежки, и несправедливи, кажи му защо тогава християнските народи в империята живеят много по-спокойно, и защитено отколкото в стара Европа по онова време например.... че и вместо да разчитат на своите за защита се обръщат към правителството на султана за да им решава проблемите :) А Османската империя  не се управлява по Шериата , да знаеш... има си закони ( Кануна ) и след това е Шериата .... 

П.С Хората са го казали, но за теб това навярно са платени западни учени нали ;) Защитаващи 500 годишния владетел    :cool:

И аз те наблюдавам,Мечя.По едно време даже беше успял да ме заблудиш/в началото на задочното ни познанство/,ама беше за кратко.Разбирам те и съчувствам,но с друго не мога да ти помогна.Ама интересна еволюция показваш,от будизма през Дънов и Кастанеда,та Дрън в в исляма.Вървиш по стъпките на великия Майкъл. ;):clap: :clap: :clap: :clap:

А ти май няма какво друго да кажеш освен да се покажеш нали   :wors:

Всъщност, аз наблюдавам развитието в определени прослойки на обществото, български шовинизъм и национализъм. Времето ще покаже какво ще ни донесе. Казваш в Турция резултатите не те кефат? Тука може да са "гюзел"...

А как е там - в братска турция?

Турция се готви да публикува документ, който ще представи революционна реинтерпретация на Исляма, съобщава BBC. Департаментът по религиозните въпроси е възложил на екип теолози от университета в Анкара да извършат фундаментална ревизия на текстовете известни като Хадит - втората най-важна книга в Исляма след Корана.

Според администрацията в Турция, в сегашния си вариант Хадит изкривява основополагащите ценности на Исляма и често има негативно влияние върху обществото, което държавата се опитва да модернизира. Изследователите от университета в Анкара са открили, че огромна част от поученията никога не са били изричани от Мохамед и дори тези, които са автентични се нуждаят от преосмисляне. Проектът има за цел реинтерпретирането на ислямската теология и радикално обновяване на религията. Проучването се извършва в Колежа по теология към Университета в Анкара"Ислямът се използва като оправдание за насилие и злоупотреба срещу жени", казва Хуля Кос, теолог. "Съществува престъпната практика на "убийства на честта" - това са случаи на убийства на жени, когато те се омъжат не за избрания от семейството им жених или ако се опитат да избягат с някой когото обичат. Подобни практики не съществуват в Исляма и ние трябва да обясним това на хората", добавя тя.

.

от тук

дневник

И какво казват, запознатите и историците, викаш... :-)

Ауу, ля, атини ента еки, оля ля - хада уахат кибира кжба. Есма, срира бамбина, муш койс ента ткалям еки. Афуан, мискина, сакр хада лота шейтан фоммук.

И как обясняваш полумесеца като символ на исляма?

И от къде иде, според теб името Аллах-ово?

Дай твоята версия, да я видим, щото най-лесното е тука да се плюем и надплюваме само, без да показваме никакво друго умение...

Във всеки случай не идва от това , както казваш ти и оня новичкия , че Ал-Лах е бил стар бог на луната ...

Погледни тук... най-просто.... http://en.wikipedia.org/wiki/Allah

Това за Луната, го казват някои изследователи само... но мнозинството не мислят така.. какво ще кажеш ...

Според това, и не само това, Ал-Лах е нещо като Зевс за Гърците в предислямска Арабия....свързан с дъжда, небето , и създател на човека.. обединяващо наименование и използвано дори за назоваване на другите божества понякога ....

В самия Коран се казва ...

53 . 53.

СУРА ЗВЕЗДАТА

(АН-НАДЖМ)

18. Той видя някои от най-големите знамения на своя Господ.

19. А нима не виждате какво са ал-Лат и ал-Узза,

20. и също - третото [божество] Манат?

21. Нима за вас е мъжкото, а пък за Него женското?

22. Това тогава е несправедлив дележ.

23. Те са само имена, които назовахте вие и предците ви. Аллах не им низпосла довод. [Неверниците] следват само догадката и онова, което душите обичат, въпреки че при тях дойде напътствието от техния Господ.

А за символите... луна и звезда.. ето една гледна точка от исторически форум ... български при това ..

http://forum.boinasl...ead.php?t=11357

Дори втория пост показва твоята история за луната... макар че тя не е общоприета...

П.С камемберчо, айде да си избиваш комплексите от Турция и османската империя другаде, става ли ...... почваш ужасно да досаждаш с тъпотата си......

Редактирано от Diin (преглед на промените)

А ти май няма какво друго да кажеш освен да се покажеш нали   :cool:

Каквото съм казал си е добро ,ако можеш да го разбереш,МорфиЯА.Абсолютно е сигурно откъде иде името,колкото и да шикалкавиш истината е такава.Ти не знаеш арабски,защо искаш другите да знаят?Аз пробвах преди време,ама ми се видя доста сложно и по стар ориенталски обичай се отказах. ;)

...

П.С камемберчо, айде да си избиваш комплексите от Турция и османската империя другаде, става ли ...... почваш ужасно да досаждаш с тъпотата си......

П.С.длийнка ,винаги ми е интересно да споделя нещо с един истински мисулманин!

Що бързаш толкова(ако отиваш наряд ,ще изчекаме)той нета от служебния ,е по ефтин-бих казал тие като "бакшиш"хехехе!

Мой приятел, който е имам, ми разказа за един случай между него и изпълняващия длъжността директор в една католическа църква. Този директор веднъж му казал, че няма да има възможност да преподава своя урок и го помолил той да направи това вместо него. А имамът му отговорил, че не е подготвен и няма да успее да се справи. Директорът го успокоил и му казал, че няма нужда да се подготвя и че е достатъчно само да тълкува първата сура "Фатиха" (Откриване) от Корана. Понеже, казал директорът, в тази сура има много общи точки между двете религии. Имамът така и направил. Обяснил значението на знаменията от сура "Фатиха". Казва, че не е имало негативни реакции. Дали висока оценка на изнесения от него урок. След известно време имамът посетил този директор. Заварил го да чете Корана. Попитал го с какво се занимава, а той му отвърнал, че чете Корана и че не го чете само за да се информира, както мюсюлманите четат Стария завет, а го прави с цел да бъде възнаграден от Аллах, защото, казал той, Коранът е низпослан от Аллах. Имамът ми разказа тази вълнуваща случка със сълзи на очи.

Аз да ти призная четох по същия начин от Корана!

п.с. ако искаш да ме чешиш отвори тема ,че ме засърбя "клавито" мого хахахахахаа

Във всеки случай не идва от това , както казваш ти и оня новичкия , че Ал-Лах е бил стар бог на луната ...

Погледни тук... най-просто.... http://en.wikipedia.org/wiki/Allah

Я да видим какво пише в уикито, дето ми го размяташ, за името на Аллах:

The term Allāh is derived from a contraction of the Arabic definite article al- "the" and ʼilāh "deity, god" to al-lāh meaning "the [sole] deity, God" (ho theos monos).[4] Cognates of the name "Allāh" exist in other Semitic languages, including Hebrew and Aramaic.[3] The corresponding Aramaic form is אֱלָהָא ʼĔlāhā in Biblical Aramaic and ܐܰܠܳܗܳܐ ʼAlâhâ or ʼĀlōho in Syriac.

The contraction of al- and ʼilāh in forming the term Allāh ("the god", masculine form)...

Май пише същото - точно което казахме и аз, и Logoc - вероятно него наричаш "новичкия":

В арабския език ал е определителен член. Думата иллях - точно така се произнася, защото л-то е меко, означава бог. Като се спрегне с определителния член ал, се получава ал иллях - богът. Илля - понеже х-то в арабския се гълта навътре и почти не се чува, на мен поне много ми прилича на Елои...

Отговорът е прост - Аллах е арабския езически Бог - Ал Илах - Logoc

Това за Луната, го казват някои изследователи само... но мнозинството не мислят така.. какво ще кажеш ...

Според това, и не само това, Ал-Лах е нещо като Зевс за Гърците в предислямска Арабия....свързан с дъжда, небето , и създател на човека.. обединяващо наименование и използвано дори за назоваване на другите божества понякога ....

Точно така. Ал иллях - богът, се е считал за върховен бог на всичките доислямски арабски богове, щото арабите са били политеисти в древността. До момента, в който Муамад не решава и той като юдеите да въведе монотеизма, че Мойсей да не е сам.

В самия Коран се казва ...

53 . 53.

СУРА ЗВЕЗДАТА

(АН-НАДЖМ)

18. Той видя някои от най-големите знамения на своя Господ.

19. А нима не виждате какво са ал-Лат и ал-Узза,

20. и също - третото [божество] Манат?

21. Нима за вас е мъжкото, а пък за Него женското?

22. Това тогава е несправедлив дележ.

23. Те са само имена, които назовахте вие и предците ви. Аллах не им низпосла довод. [Неверниците] следват само догадката и онова, което душите обичат, въпреки че при тях дойде напътствието от техния Господ.

Ми аз нали това казвам - май го пропусна леко - а това е една голяма тайна в езотериката - Луната е с двуполов аспект. Йехова също... Ама в Курана така е замъглена и усукана тази истина, като в християнската библия за Светата троица, че нищо не се разбира. Например ти как тълкуваш тая сура - Звездата и как ще ми разясниш какво точно пише там. Много ми е интересно да те чуя, наистина.

А за символите... луна и звезда.. ето една гледна точка от исторически форум ... български при това ..

http://forum.boinasl...ead.php?t=11357

Дори втория пост показва твоята история за луната... макар че тя не е общоприета...

И за Луната нищо не казваш откъде се е взела в исляма - в тоя форум на бойната слава не само вторият пост, ами и първия, май, показва моята версия.

А коя е общоприетата от мюсюлманите хипотеза - тази, че някой си турчин сънувал полумесец обхващащ цялата Земя ли? - що ме разсмиваш. Дай нещо по-правдоподобно от един сън на някой си, че да хване декиш пред мен.

И така - въпросите си остават висящи - според теб, мюсюлманино, от къде иде името на Аллах и от къде идат Луната и Звездата като символи в исляма? Ха да те видя сега, като си толкоз ербап!

Монети с полумесец и звезда още през IV век пр.н.е. са сечени във Византион.

Всъщност за пръв път в света се използва комбинацията от полумесец и звезда заедно като символ.

Явно за ден два се е оформило истинско нашествие на клонингоподония тука.....

Уважаеми, на това ли се научи в Исляма – да обиждаш хората?!

Все пак ще ти припомня един хадис:

•"Който вярва в Аллах и в Сетния ден, нека не огорчава съседа си! Който вярва в Аллах и в Сетния ден, нека почита госта си! Който вярва в Аллах и в Сетния ден, нека изрича добро или да мълчи!"

Ще се моля за теб ! Дано Аллах се смили над душата ти и не те постигне наказанието на Аллах – огъня!

Много въпроси, много уж смислени отговори..... За съжаление повечето подвеждащи и изкарани извън контекста на цялата последователност от аяти.... нещо като четенето на Библията от дявола.....

Но все пак да ги видим...

Да, пророка Мухаммад ( АС) е неграмотен... Аллах му заповядва да чете .. или рецитира ... А рецитирането, това е напълно достатъчно и възможно...

Тук съм копнал едно към едно Сурата, която дискутирам.

"Чети, (о, Мухаммед) в името на твоят господ,Който

сътвори- сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ

е най-Щедрият, Онзи, Който научи чрез калема, научи

човека на онова, което не е знаел."(96:1-5)

Къде е думичката „рецитира”, която споменаваш?

Нали по-горе пишеш –„Но все пак да ги видим...”

Ако ти виждаш думичката „рецитирам”, то защо аз не я виждам?

Виждам само думичката „чети”.

Ако мислиш да правиш корекции в Корана, това е друг въпрос…

Забравяш че Корана е низпослан устно, стих по стих ...

Това е едно то противоречията в Корана. В Корана е записани, че е низпослан в една нощ /т.е. нощта Кадр, Сура 97) през месец Рамадан 9-ия месец на ислямски календар /.

Сура44, аяти 1 до 7:

1. Ха. Мим.

2. Кълна се в ясната Книга.

3. Низпослахме я Ние в благословена нощ. Ние предупреждаваме.

4. През нея се решава всяко мъдро дело

5. по заповед от Нас. Ние пращаме [пратениците] ¬

6. милост от твоя Господ. Той е Всечуващия, Всезнаещия ¬

7. Господът на небесата и на земята, и на всичко между тях, ако сте убедени.

И още – Сура 2, аят 185:

185. Рамадан е месецът, през който беше низпослан Коранът за напътствие на хората и с ясни знаци от напътствието и разграничението. Който от вас се окаже в този месец, да говее през него, а който е болен или на път ¬ да се издължи в други дни. Аллах иска да ви улесни и не иска да ви затрудни, а да завършите докрай определените дни, да възвеличите Аллах за онова, с което ви е напътил и да сте признателни.

Тук трябва да задам въпроса – Защо твоите думи противоречат на Корана?

и после записван от първите последователи на пророка...

Първите последователи на Пророка са живяли с Пророка. По времето на Пророка, Коранът не е бил събран и не е съществувал целия в писмен вид!

Това го пише в хадиси и ми е странно, че не си ги чел!

Това не са скрижалите които Муса получава написани на каменни плочи нали .... Така че какво има да чете буквално.... ....

И аз туй се чудя и недоумявам!

Щом няма нищо за четене, защо Аллах кара един неграмотен да чете?!

38 СУРА САД

73. И се поклониха ангелите всички вкупом,

74. освен Иблис. Той се възгордя и стана от неверниците.

75. Рече [Аллах]: "О, Иблис, какво ти попречи да се поклониш на онова, което сътворих със Своите Ръце? Възгордя ли се, или си високопоставен?"

76. Рече: "Аз съм по-добър от него. Мен Ти сътвори от огън, а него сътвори от глина."

77. Рече: "Тогава излез от Рая! Ти си прокуден.

Почваш да ми напомняш един бивш когото наричах курешкоядец..

Тези думи са недостоини за правоверен!

Ясно е, че Исляма не те е научил и няма да те научи на нищо добро!

той имаше навика да изкарва аятите от общия им смисъл и да си играе с тях и тълкува както му е изгодно... Явно ти си същия... Иблис който казва това предполагам ти е ясен....

Така е ! Действително Сатаната го е изрекъл !

Следователно, Сатаната е съавтор на Корана! Каза го и друг мюсюлманин - Салман Ружди в „Сатанински строфи”, сега го казваш и ти.

Но Ружди получи фетва / религиозен декрет за убийство / от Аетолах Хомейни! В момента цената на главата на Салман Ружди е 2 800 000$.

Чудя се, защо една миролюбива религия дава толкова пари за убийство!

Сега да видим какви са думите на Аллах – Сура 15, аят 25 и 26:

25. Наистина твоят Господ е Онзи, Който ще ги събере. Той е премъдър, всезнаещ.

26. И сътворихме човека от изсъхнала глина, от менлива кал.

Чии думи са това Уважаеми?

Кой изрича думите „ сътворихме човека” – Сатаната или Аллах!

А за човека, има доста аяти.. като тези от сура 96

96 СУРА СЪСИРЕКЪТ (АЛ-АЛАК)

1. Чети [о, Мухаммад] в името на твоя Господ, Който сътвори

2. сътвори човека от съсирек!

3. Чети! Твоят Господ е Най-щедрия,

Когато човек няма какво да каже, цитира същата сура, от която най-горе започнахме разсъжденията! Сега обаче следва да запитам :

-Защо в сура 15 се твърди, че човек е сътворен от „от изсъхнала глина, от менлива кал.”, а в сура 96 „сътвори човека от съсирек!”

Къде е истината?

Мисля че с теб се разбрахме, освен да дрънкаш алабализми и да се правиш на разбирач, чакам още да ми кажеш " англоговорящия " за какво си говореха в клипа, че да видим ние уж незнаещите за какво да разсъждаваме ...

Четенето на надписа и заглавието на един клип, направен от такива като теб е добрро начало, но самия диалог ми е интересен... Та чакам превод в ефир ;)

Тук действително не разбирам за какъв клип ми говориш! Ако обичаш, направи ми линк към него, за да разбера за какво става дума, моля!

И пак казвам – този език, на които те е научил Исляма, няма да те доведе до нищо добро. Какво значи „дрънкам”, какво значи „алабализми”. Такъв език ли ти е завещал Мохаммад?

Сура9, 111. Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят ¬ Негово истинно обещание, дадено в Тората, Евангелието и Корана. А кой е по-верен в своето обещание от Аллах? Радвайте се на размяната, която направихте с Него! Това е великото спасение.

.............................................................................................................................................

Да да, ама не както казват.. СМисъла явно е ясен в тоя му вид единствено на такива като теб.... Но защо ли не и за мен ...

...........................................................................................................................................

Това е отново противиречие с Корана!

В Корана в прав текст се твърди, че е пределно лесен за поучение! Нима се съмняваш в Божието слово, че Корана е лесен за поучение?

44, аят 58 Сторихме го [Корана] лесен - на твоя език, за да се поучат.

Сура 54, аяти 22; 32 и 40

22. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

32. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

40. И сторихме Корана лесен за поучение, но има ли кой да се поучи?

Не е добре да се противоречи на Аллах!

Дано не те постигне проклятието на Аллах!

Ще се моля за теб!

...................................................................................................................................

Отново чел недочел, и явно неразбрал.... Или вече понеже е тенденциозно, май е по-скоро нарочно..прав ли съм...

9.СУРА ПОКАЯНИЕТО

(АТ-ТАУБА)

109. Дали онзи, който основава постройката си върху боязън и благоволение пред Аллах, е по-добър, или онзи, който основава постройката си накрай ронлива стръмнина и рухва с нея в огъня на Ада? Аллах не напътва хората-угнетители.

110. Постройката, която са изградили, оставя съмнение в сърцата им, докато те се пръснат. Аллах е всезнаещ, премъдър.

111. Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят ­Негово истинно обещание, дадено в Тората, Евангелието и Корана. А кой е по-верен в своето обещание от Аллах? Радвайте се на размяната, която направихте с Него! Това е великото спасение.

112. И благовествай вярващите, които се разкайват, служат Нему, възхваляват Го, говеят, покланят се, свеждат чела до земята в суджуд, повеляват одобряваното и възбраняват порицаваното, и спазват границите на Аллах!

113. Не подобава на Пророка и на вярващите да молят прошка за съдружаващите, дори да са роднини, след като им стана ясно, че те са обитателите на Ада.

И така нататък и така нататък.... В сурата се говори за дните на война, когато нападан от всички страни Мухаммад най -накрая е принуден да поведе правоверните в битка за оцеляване... Въпреки че не му се иска...И не напразно се споменава хората -угнетители .. защо ли според теб ...

......................................................................................................................................

Нека върнем с три аята сурата назад.

106.А други [от неизлезлите за битка] са получили отсрочка за решението на Аллах -; или ще ги накаже, или ще приеме покаянието им. Аллах е всезнаещ, премъдър.

107.А онези, които построиха джамия с цел вреда и неверие, и разединение сред вярващите, и изчакване на онзи, който преди воюваше срещу Аллах и Неговия Пратеник, непременно ще се кълнат: “Искахме само доброто.” Аллах е свидетел, че са лъжци.

108.Не влизай в нея никога! Джамията [Кубаа], основана върху богобоязливостта от първия ден, е по-достойна да влизаш в нея. Там има хора, които обичат да се пречистват. Аллах обича пречистващите се.

Изразът „ от неизлезлите за битка” не е Кораничен текст и в Арабския Коран не присъства! Не присъства и в английския Коран на Мухаммад Пиктал:

Доказателство: http://www.searchtruth.com/chapter_display.php?chapter=9&translator=4

106 и (има) други лица, които очакват указа на Аллах, дали той ще ги накаже, или ще ги прости. Аллах е познаващият, мъдрият. /преводът е мой!/

Понеже съществуват 20 компилации на Корана, мюсюлманите се затрудняват в коя да вярват!

Да не говорим, че миролювието е най-големият мит в Исляма! Реалността показава жестока агресия. Мохамед организирани 65 военни кампании в последните десет години от живота си / от 28 юни 622 г. първата година на Хиджра - годината на раждането на исляма < "Нощта на могъществото">, до 8 юни 632 г. , когато Мохамед умира / и лично ръководи 27 от тях. / средно повече една кампания на два месеца!!!/. Накрая той започва да напада племена, просто, защото те не са част от империята му. Дъщеря му Фатима, а неговия зет - Али не оцеляват след смъртта на Мохамед. Фатима почива от стрес от преследване в рамките на шест месеца, а Али по-късно е убит. Синът му (внука на Мохамед) е убит в битка с фракция, превърнал се днес в Сунити. Неговите хора стават Шийти. Това е личния пример на така наречените миротворци – целият им живот е низ от военни кампании.

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

19 СУРА МАРИАМ

(МАРИАМ)

71. И всеки от вас ще мине през Ада. Това е окончателна присъда от твоя Господ.

Всички ще минат през Ада, т.е. ще минат по моста Сират, който се намира над Ада и грешниците, натежали от бремето на своите товари, ще изпаднат в Огъня.

Почети още доста , преди да даваш такива категорични тълкования..

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Едва ли на мен ще ми се налиги да чета!

Би ли посочил поне на едно място в Корана думата „мост”!

За думата „Сират” няма да те питам къде си я прочел, защото в Корана не присъства дори думата „мост”!

Кой те е учил Уважаеми да да променяш Словата на Аллах?

И още! В знамението на сура 19, Аллах твърди: И всеки от вас ще мине през Ада.

А ти твърдиш нещо коренно различно: „…т.е. ще минат по моста Сират, който се намира над Ада

Някой те е излъгал, че ще минеш „над Ада”! Аллах твърди – „през Ада”!

Тази лъжа е измислена от арабските улеми, защото много мюсюлмани са преминали в християнство от страх от Ада!

На твое място не бих бил толкова голям оптимист!

Проблемът е твой – аз те предупредих!

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Исляма си е монотеистична религия.... хубаво цитираш, но явно забравяш да споменеш че това се разказва за Ибрахим, Ибрахим който не е получил напътствия от никой, а сам е избрал монотеизма.. за неговите терзания , но накрая той казва ..

6 СУРА ДОБИТЪКЪТ

(АЛ-АНАМ

78. И когато видя слънцето да изгрява, рече: "Това е моят Господ. То е най-голямото." А когато залезе, рече: "О, народе мой, невинен съм за това, което съдружавате!

79. Аз обърнах правоверен своето лице към Онзи, Който е сътворил небесата и земята. Аз не съм от съдружаващите."

80. И го оспорваше неговият народ. Рече: "Нима ме оспорвате за Аллах, след като Той ме напъти? Не ме е страх от онова, което съдружавате с Него, освен ако моят Господ не пожелае друго. Моят Господ обгръща със знание всяко нещо. Не ще ли си припомните?

81. И как да се страхувам от онова, с което Го съдружавате, щом вие не се страхувате, че съдружавате Аллах с онова, за което не ви е низпослал довод? Коя от двете групи заслужава повече сигурност, ако знаете?"

Но най-лесно е да прочетеш първо това за Ибрахим..... http://www.pogubenit.../hzibrahim.html .. После ако още имаш въпроси, или решиш да си правиш словесна и логическа еквилибристика, заповядай пак....

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Да, намери противоречия в Корана! Поздравления!

На едно място пише едно, а на друго – точно обратното. И сега ми го даваш като доказателство!

И освен това - Разгледай арабският текст на Сура6, аят 78 / тази, на която аз се позовавам /. Там е слънцето е наречено „акбару” – едно от 99-те имена на Аллах! Слънцето се отъждествава с Аллах от Ибрахим…

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

П.С А относно полумесеца (или луната) ... Луната е просто един вид сунна ... По онези времена арабия е живеела по лунния календар ... това е и останало.... А не защото се отъждествява луната с Аллах..

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Лунният календар е въвъден в исляма по времето на халиф Омар!

...

Говорех, че Моханед е заставил мюсюлманите да варват в Бог, чието име се съдържа в неговата фамилия - Абд Аллах!

И...не каза нищо за поклонението пред камъните! Нали и това определя мюсюлманите като езичници!

Редактирано от Logoc (преглед на промените)

Първо, нека все пак знаеш.. темата се казва Ислям за любопитни.... не Ислям за теолози .. защото беше направен с опознавателна цел, и в хода на дискусията се доизясняват неясните или грешни моменти от началото...

Ако трябваше да се направи с богословска цел, едва ли щеше да е толкова кратко въведението...и едва ли щеше и да е достъпна за мнозинството....

1. За Името.. Мухаммад, Мохамед, Мухамед.... стигнахме до становището че след като е възприето, нека всеки пише както знае.. нищо че в оригинал е Мухаммад ...Относно изказването на почитание към личността на пророка ( като "Аллах да го благослови и с мир да го дари").... .... Достатъчно е първия път... аз лично понякога забравям, но мнозинството пишещи тука може да не го знаят дори.. но те и не са мюсюлмани.. 

Приемам този отговор! Мисля, че правилно сте решили!

2. За произхода на Името на Аллах, мисля че е ясно... няма какво ново да ни кажеш.. Това че  съвпада с името на езическото божество могат да кажат по добре запознати с арабския език, както и историците ( това изключва автоматично Луцка, тя не знае нито арабски , нито историята- нищо че парадира с такива познания )... Моето скромно мнение е че има разлика в името на бога на луната в езическа Арабия, и името на Аллах..( възможно е взаимстване, но това не е проблем ) 

И това го приемам! За мен е достатъчно, че написа - ( възможно е взаимстване, но това не е проблем )

3, Относно ангела Джибраил... Ако гледаш че се споменава в Корана че той е донесъл вестта за раждането на сина  Иса , и християнската гледна точка по въпроса, може би ще откриеш прилика .. Но в исляма  Джибраил е просто ангел, а светия дух е според християните... така че нерде Ямбол нерде Стамбул....

Че и крилата и перата взе да им бориш  :angry:

Разбирам, че нещо от християнството не ти е ясно!

Джибрил е еквивалент на Арахангел Гавраил според християнството!

Светият дух е друг в християнството!

Но за Корана, пак не си наясно.

Сура 2, аят 97 твърди, че Джибрил носи откровението от Аллах за Мохамед / тук мисля, че няма спор /:

97. Кажи: “Кой е враг на Джибрил?” Той го низпосла в твоето сърце с позволението на Аллах в потвърждение на съществуващото вече и като напътствие, и благовестие за вярващите.

Но сура 16, аят 102 твърди, че Светия Дух носи откровението от Аллах за Мохамед!

102. Кажи [о, Мухаммад]: “Светият Дух [Джибрил] го низпослава от твоя Господ с истината, за да укрепи вярващите, и за напътствие, и радостна вест за мюсюлманите.”

Тези два стиха карат мюсюлманите да отъждествяват Светия Дух с Джибрил!

Това трябва да го знаеш!

Това обаче е свързано с толкова много противоречия, че ти едва ли ще можеш да отговориш!

Да започнем с по-лесното:

1.Светият Дух - Ангел ли е?

2. Колко крила имат Ангелите и колко крила има Светия Дух?

4. Относно раждането на пророка.. ползваш християнския календар според който той е роден тогава ( според някои източници дори на 22 .. или година 70-та ) . Но календара в Арабия е бил лунния , и арабите тогава са отчели раждането му на 12 число на месец Rabi' al-awwal ... За това говори и факта че той не е променен, и по-късно лунния календар влиза в исляма , като отчита за начало преселването на Пророка и последователите му в Медина .... 

Така че драги, май повечето грешки са при теб.... 

1. От кога започва мюсюлманското летоброене! - отговор - От хиждрата?

2. Пророка е роден преди Хиждрата. Защо за него летоброенето започва по-рано? - чакам отговор

3. Кои е въвел Лунния календар при мюсюлманите? -отговор халиф Омар

4. Ако по Лунният календар се изчисли продължителността на живота на Пророка, на колко години ще е починал той? - чакам отговор

Чакам отговор на още въпроси!!! Не ги игнорирай!

В друга сура ролята на жената е обобщена в следното знамение:

"И жените имат същите права, каквито и задължения съгласно обичая, но мъжетеимат известно предимство над тях. Аллах е всемогъщ, премъдър." (92:228)

Aлейкум салям!

Правоверни, казах ви да нанесете корекции в поста си, но никой не ме слуша!

Сега ви обвинявам в грях - Лъжа!

Тук ще ви направя линк към Сура 92!!!

Цък

Колко аята има в Сурата и какво пише в аят 228, че аз нещо не мога да го открия!

Да се каже " Харун Яха" тълкува най--правилно Корана е все едно да се каже "Папата тълкува най-правилно Библията" .

И все едно в темата за тълкуванията на Библията да поствам цитати от речи на някой Папа, като авторитетен източник.

Всеки си има глава на раменете - та дори и стихчета да пише обвинявайки другите в собствените си мисли.

В психиатрията за това си има термин - " проекция" .

Приятелю,

Ще ти направя една съвсем малка корекция във фамилията, която си написал като "Харун Яха"!

Фамилията му е ЯХЯ !

За сметка на това ще ти кажа нещо, което много малко християни знаят / и дори малко мюсюлмани /.

Арабското име Яхя е еквивалент на Йоан Кръстител в християнството! Името на Йоан Кръстител /Яхя / е записано в Корана и предполагам, че мюсюлманите ще ти кажат къде точно!

Ако не знаят - аз ще го покажа и ще ти разкажа много интересни неща за него - такива, каквито и мюсюлманите не знаят!

А що се отнася до Г-н Харун Яхя - доста надценяваш възможностите му!

Ще публикувам една две теми, в които ясно се разбира, че Г-н Яхя не е никакъв тълкувател на Корана, а лъжец от класа!

Монети с полумесец и звезда още през IV век пр.н.е. са сечени във Византион.

Всъщност за пръв път в света се използва комбинацията от полумесец и звезда заедно като символ.

Здравей,

след този ти пост доста се изпотих да търся тези монети с полумесец и звезда или звезди отпреди 4 ти век предиХристос ,но ... ударих на камън хех

ако можеш да помогнеш с някаква картинка ще съм ти много благодарен!

Но това е вярно ,че османците прикопирват полумесеца и звездата след като завладяват константинопол и го считат за трофей!

Но важното е да видим как е изглеждал по това време!

аз намерих това

orfeosbakikos1.jpg

Ако може някой правоверен да покаже преди падането на византион къде са употербявали този символ луна и звезда?

ще е много полезно!

Здравей,

след този ти пост доста се изпотих да търся тези монети с полумесец и звезда или звезди отпреди 4 ти век предиХристос ,но ... ударих на камън хех

ако можеш да помогнеш с някаква картинка ще съм ти много благодарен!

Но това е вярно ,че османците прикопирват полумесеца и звездата след като завладяват константинопол и го считат за трофей!

Но важното е да видим как е изглеждал по това време!

аз намерих това

orfeosbakikos1.jpg

Ако може някой правоверен да покаже преди падането на византион къде са употербявали този символ луна и звезда?

ще е много полезно!

Ами аз не съм правоверна, кривоверна ще да съм май, ала зная, че персите са имали за главни богове Слънцето, Луната и звездите и са изобразявани от тях на плочки -

sunmoonstar.jpg.

От там тези култове се пренасят в Иран при зороастризма. Името на Заратустра или Зороастър е ГуруАстър - звезден гуру, или още онзи, който се покланя на Слънцето/Огъня. Нататък - от Азия отиваме към Египет, с техните богове-планети и Слънцето като главен бог. Хатор е изобразявана с луна на главата. От Египет тези символики продължават в херметизма. Ето тук една херметическа рисунка, където от двете страни на кадуцея - жезъла на Хермес - добре се виждат и Луната и Слънцето, представено като звезда, каквото си е -

hermetic.jpg

Ето още херметически символизъм с уробороса и звездата-Слънце и Луната от двете страни - hblseal.jpg

Откриваме ги и тук - хоп - рисунка на двуликия Янус, както е изобразяван още Меркурий - гръцкият Хермес - рисунката е символизъм от Кибалион - освен Слънце и полумесец се виждат и анаграми на Венера, Марс, Юпитер, Сатурн и разбира се - Меркурий най-отгоре.

princih.gif

Ето още една твърде интересна херметическа рисунка, където отново виждаме полумесеца - hermetic1.jpg

Тук също - p032_0_00_1.jpg

Херметизмът е взаимстван от Орфей и това, което ти показваш, camarero, е май отливка на Орфей с Луната и звездите, нали. Орфей е, нали... супер интересна находка.

А като символи в знамето на Константинопол полумесецът и звездата са взаимствани от персите и достигнали до там чрез походите на Александър Велики. След завземането на Константинопол от османците, те взаимстват тези символи в своите знамена и ги вграждат в религията си. Ето какъв е произходът на полумесеца и звездата в исляма. Освен там, обаче, ще срещнем полумесецът и звездите като символика и при едни братчета строителчета - масоните -

star_moon_sun_book.gif.

Полумесецът присъства неизменно и при един друг приятел от хиндуизма - лорд Шива:

Lord%20Shiva.JPG

Ето една монета, сечена още по времето на Траян Адриан, много преди светът да чуе за ислям, където прекрасно се вижда на гърба на лика на императора... полумесец със звезда. Турците завземат Константинопол през 1453г, а Адриан е император на Рим от 117 до 138г след Христа. Това е достатъчно много дори и преди създаването на исляма като религия - по данни на ислямистите низпостилането на напътствията от Аллах на пророка Муамад става през 610г. от Христа.

hadstar.jpg

Приятелю,

Ще ти направя една съвсем малка корекция във фамилията, която си написал като "Харун Яха"!

Фамилията му е ЯХЯ !

За сметка на това ще ти кажа нещо, което много малко християни знаят / и дори малко мюсюлмани /.

Арабското име Яхя е еквивалент на Йоан Кръстител в християнството! Името на Йоан Кръстител /Яхя / е записано в Корана и предполагам, че мюсюлманите ще ти кажат къде точно!

Ако не знаят - аз ще го покажа и ще ти разкажа много интересни неща за него - такива, каквито и мюсюлманите не знаят!

А що се отнася до Г-н Харун Яхя - доста надценяваш възможностите му!

Ще публикувам една две теми, в които ясно се разбира, че Г-н Яхя не е никакъв тълкувател на Корана, а лъжец от класа!

Точно заради това съм поставил името в кавички - не знам дали това е име на някой реален човек, дали е псевдоним, или е име на секта .

...Херметизмът е взаимстван от Орфей и това, което ти показваш, camarero, е май отливка на Орфей с Луната и звездите, нали. Орфей е, нали... супер интересна находка.

Да находката е интересна и не е от скоро ,но се тълкува погрешно си мисля "като амулет на дионисии -бакхус "грцки глупости .

но това са неща само за кривоверни и не са за тая тема .според мое скромно мнение това е митра-изъм ,тайната религия на римските воини и генерали(тоже).

п.п.ако ти е интересно отвори една тема и там ще си "чешим"клавитата ,че виж тука @длийнката и некои други ша на бият вече!!!хаха

Trichocephalus написа :Точно заради това съм поставил името в кавички - не знам дали това е име на някой реален човек, дали е псевдоним, или е име на секта .

...секта на турския национализъм и шовинизъм cool.gif

Редактирано от camarero (преглед на промените)

А предвид тона и категоричните изводи които този нов ( явно не съвсем нов ) потребител прави, за мен е ясно че той не греши от незнание.. той греши нарочно ... Когато някой сгреши, бива поправен, ако повтори пак.. ако има въпроси, му се отговаря.... но целенасоченото изкривяване и вменяване на неистини, и то методично ,не се нарича грешка.. нарича се другояче... А към такива аз лично не показвам уважение.. защото те не са показали такова към  моята религия, моите братя и сестри, и към мен лично.....към хората изобщо....

Джибрил е еквивалент на Арахангел Гавраил според християнството!

Светият Дух е друг в християнството!

Сура 2, аят 97 твърди, че Джибрил носи откровението от Аллах за Мохамед / тук мисля, че няма спор /:

97. Кажи: “Кой е враг на Джибрил?” Той го низпосла в твоето сърце с позволението на Аллах в потвърждение на съществуващото вече и като напътствие, и благовестие за вярващите.

Но сура 16, аят 102 твърди, че Светия Дух носи откровението от Аллах за Мохамед!

102. Кажи [о, Мухаммад]: “Светият Дух [Джибрил] го низпослава от твоя Господ с истината, за да укрепи вярващите, и за напътствие, и радостна вест за мюсюлманите.”

Тези два стиха карат мюсюлманите да отъждествяват Светия Дух с Джибрил!

Кажи моля, къде греша?

Светия Дух и Джибрил, едно и също лице ли са?

Дори в Корана е записано така и то в прав текст! Това, че не ти е известен този факт, не означава нито, че го пиша нарочно, нито че е лъжа!

Къде греша? Просто посочи и ме поправи!

Със сигурност мога да ти кажа, че това е прието в Исляма и няма смисъл да отричаш!

Ако не вярваш - попитай твой познат завършил Висшия ислямски институт в София! Тъкмо на 5 октомври бе открита новата учебна година.

И още - Всяко твърдение обикновено подкрепям с цитати от Корана или със суннитски хадиси.Старая се да ползвам предимно най-уважавания - Бухари!

Задавам въпроси, защото тук темата е дадена за разясняване на религията Ислям на християни!

За това питам, защото се интересувам от Ислям!

Питам и защото в Корана и в хадисите чета едно, а тук се пише друго!

Искам да знам къде е истината!

След като си приел ролята на учител, защо не искаш да те питам?

Нещо лошо ли има?

Понеже темата е дадена като за запознаване на християни с Исляма, бих искал да я попълня с нещо интересно за християните!

За разлика от Християнството, където има Десет Божи заповеди,на мюсюлманите са дадени от Аллах дванадесет заповеди (додекалог).

Описани са в Сура 17, Нощното пътешествие, аяти от 22 до 38 / за по-голямо удобство, съм ги номерирал с удебелени цифри /:

1. 22. И не взимай друг Бог заедно с Аллах, та да не се окажеш порицаван, унизен!

2. 23. И повели твоят Господ да не служите другиму освен Нему, и към родителите - добрина! Ако единият от тях или и двамата достигат старостта при теб, не им казвай: "Уф!" и не ги навиквай, а им казвай ласкави слова!

24. И от милосърдие спусни за тях крилото на смирението и кажи: "Господи мой, помилвай ги, както и те ме отгледаха от малък!"

25. Вашият Господ най-добре знае какво е в душите ви. Ако сте праведни, на разкайващите се Той опрощава.

3. 26. И отдай на роднината правото му, и на нуждаещия се, и на пътника [в неволя], но не пилей с прахосничество! -

27. Прахосниците са братя на сатаната. Сатаната към своя Господ е голям неблагодарник.

28. И ако се отдалечиш от тях, търсейки от своя Господ милост, на която се надяваш, кажи им поне блага дума!

4. 29. И не сторвай ръката ти да е прикована към шията [в скъперничество], и не я разтваряй всецяло, та да не станеш упрекван, безпомощен!

30. Твоят Господ увеличава препитанието за когото пожелае и Той го намалява. За Своите раби Той е сведущ, всезрящ.

5. 31. И не убивайте децата си поради страх от бедност! Ние храним и тях, и вас. Убиването им е голям грях.

6. 32. И не пристъпвайте към прелюбодеянието! То е непристойност и е злочест път.

7. 33. И не убивайте човек - Аллах е възбранил това, освен по право! А който бъде убит с гнет, Ние даваме власт на неговия наследник, но да не прекалява в убиването! На него се дава подкрепа.

8. 34. И не пристъпвайте към имота на сирака, освен с добронамереност, докато не достигне зрелост!

И изпълнявайте обета! За обета се носи отговорност.

9. 35. И изпълнявайте мярката, когато мерите, и претегляйте с точни везни! Това е най-доброто и най-хубавото за изход.

10. 36. И не следвай онова, което не знаеш! И слухът, и зрението, и сърцето - за всички тях ще бъде питано.

11. 37. И не върви по земята с надменност! Ти нито ще пробиеш земята, нито ще се въздигнеш колкото планините.

12. 38. Лошото във всичко това е омразно при твоя Господ.

Тук бих искал да попитам как християните тълкуват израза - / "... но да не прекалява в убиването!" /. " ?

Дали това е въпрос на лична преценка?

Изразите "Ние даваме власт на неговия наследник" и "На него се дава подкрепа" , какво означават?

И последен въпрос - Според Вас, защо Аллах се обръща към вярващите / не само тук, но и в целия Коран / в първо лице множествено число - ""Ние даваме власт..."

Кого Аллах визира с местоимението в множествено число "Ние"?

Понеже темата е дадена като за запознаване на християни с Исляма, бих искал да я попълня с нещо интересно за християните!

Не съм сигурен дали тази тема ще свърши тази работа да запознае Християните с исляма!

Щом си запознат толкова кажи нещо за "такиййе" :

"Ако не излъжете онези, които не са от вас, не може да станете шиити и мюсюлмани." Джафер-и Садък

И не убивайте човек - Аллах е възбранил това, освен по право!А който бъде убит с гнет, Ние даваме власт на неговия наследник, но да не прекалява в убиването!

Може ли някой, който изповядва исляма да обясни това. Предварително благодаря...

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

Точно заради това съм поставил името в кавички - не знам дали това е име на някой реален човек, дали е псевдоним, или е име на секта .

Тук съм за да дам отговор на въпросите ти!

Сура 2 аят173. Той ви забрани мършата, кръвта, свинското месо и закланото за друг, а не за Аллах. А който е принуден, без да е потисник, нито престъпващ, за него не е грях. Аллах е опрощаващ, милосърден.

С този аят в Корана е забранено яденето на свинско месо. До тук няма нищо лошо, но богослови като Г-н Аднан Октар / по известен със псевдонима си Харун Яхя /, използват този факт като за едно от чудесата в Корана!

Забележете какво твърди Г-н Октар:

Допреди 20-ти век бе невъзможно узнаването на опасността, която свинското месо представлява, за човешкото здраве..” Фактът, че Коранът, който е низпослан преди четиринадесет века, предупреждава за вредата, която неоспоримо е разкрита чрез съвременните медицински съоръжения и биологични изследвания, е едно от чудесата, което показва, че Коранът е откровение на Аллах, Всезнаещият.

Източник: http://www.chudesatanakorana.com/food_07.html

Каква всъщност е истината? Кога е забранена мършата, кръвта и свинското месо? Забраната е получена около две хиляди години след Потопа. Това е записано в Стария Завет.

Тогава е забранено употребата на кръв, свинско месо, мърша и пр. и се разделят живитните на две групи: на чисти и нечисти, на разрешени и забранени за храна.

Левит 3 глава, стих 17

17 Вечен закон ще бъде във всичките ви поколения, във всичките ви жилища, да не ядете нито тлъстина, нито кръв.

Животни, които са чисти и разрешени за храна – с раздвоени копита и преживят, като овце, кози говеда.

Левит 11 глава, стих 3

3 Измежду животните всяко що има раздвоени копита и е с разцепени копита, и преживя, него да ядете.

Живитни, които са с раздвоени копита но не преживят и обратно: като свиня и др.

Левит 11 глава, стихове 7 и 8

7 и свинята, защото има раздвоени копита, и е с разцепени копита, но не преживя; тя е нечиста за вас.

8 От тяхното месо да не ядете, и до мършата им да не се допирате; те са нечисти за вас.

Източник: http://biblia.duh-i-istina.net/index.php?k=3&g=3&tr[]=1

Въпросите ми са изключително елементарни:

Къде най-напред е забранено консумацията на свинско месо, кръв и мърша – в Корана или в Стария Завет?

Къде виждате ”Чудото” - в Сура 2 аят173 на Корана или на друго място?

Името "Харун" е едно от най-любопитните в Корана!

Попитай мюсюлманите - Кой е брата на Харун ? Пише го в Корана, или по-точно, само в някои Корани!

И не убивайте човек - Аллах е възбранил това, освен по право!А който бъде убит с гнет, Ние даваме власт на неговия наследник, но да не прекалява в убиването!

Може ли някой, който изповядва исляма да обясни това. Предварително благодаря...

Аз не изповядвам исляма, но ще опитам. Все пак заповедите е предвидено да се следват не само от мюсюлманите и всеки би трябвало да може сам да вземе отношение към тях, воден от сърцето си и своята съвест, без помощта на коментари и догми, които винаги се появяват в последствие.

Ако някой бъде убит несправедливо, се дава власт на наследника му да потърси справедливо възмездие за убийството. Никъде не пише, че възмездието трябва задължително да се изрази в убиване на убиеца. Въпреки че е допусната такава възможност, тя не е задължителна. Така мисля. „Да не прекалява в убиването“ може да се тълкува по два начина: Повърхностно, т.е. примерно, в желанието си да отмъстим да не убиваме заедно с убития и цялото му семейство, до девето коляно, а само този, който наистина е виновен. Не, че одобрявам подобна мярка, но за условията съществували, когато тези заповеди са били дадени, тя може би е била необходима. Все пак тогава особено в отдалечените пустинни райони е нямало полиция и др. под. Цитатът може да се тълкува и по друг начин: „Прекалено убиване“ може да означава да не го извършваме с гняв, с омраза, с желание за лично отмъщение, а в състояние на чисто съзнание, единствено водени от чувството за справедливост. Това честно казано е доста трудно постижимо. Думите „И не убивайте човек - Аллах е възбранил това, освен по право!“, могат да означават да убиваме единствено, когато не ни е оставен друг избор, при самозащита или защита на друг човек. Ако в думата „право“ се включва нещо друго, то вероятно е било добавено по-късно и едва ли се е имало предвид при даването на заповедите. Примерно убиването на неверниците.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.