Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 11 минути, Śūnyatā написа:

В текста, който парафразирах, ясно пише, че не можеш да обичаш баща си (в случая Бог), който не познаваш, ако не обичаш брата си, който познаваш. 

Ти може да обичаш брата си, но да служиш на Баща си. ;) Прави разлика драги. Да обичаш брат си означава да приемаш и несъвършенството в него. Това обаче не означава да си му послушник на него. Ти си послушник само и единствено на Баща си, а когато физическия си отиде = остава Бог!!! ;) 

Реално, явно не си живял в семейство което е изтъкано от любов. Няма проблем. Напълно разбирам сирачетата и включително единствените деца на някои родители. ... 

п.п. По родово памет: Баба ми по майчина линия е била сираче. За единствените деца на някои родители ... е ... лични откровения на такива хора ... ;) Не бих си позволил да спекулирам с тях. Някои са мъртви даже!!! 

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 25 минути, dioib написа:

То, знаеш ли какво е вечен живот?!

Вечен живот на материята, по-точно на физическото тяло,  не може да съществува,

Това, че ви е обещано да живеете вечно, може да се разглежда от позицията на нематериалната същност на човека, а не на материалната.

преди 6 минути, dioib написа:

Ти може да обичаш брата си, но да служиш на Баща си. 

И как точно служиш на Баща си? Ами ако твой Баща е Дявола? Щото е писано, че който мрази брата си, негов Баща... 

За богомили и гностици чувал ли си? 

току-що, Aumi написа:

Вечен живот на материята, не може да съществува.

Водородният атом е почти вечен, в сравнение с човек, който е като еднодневка. 

преди 11 минути, Aumi написа:

Това, че ви е обещано да живеете вечно, може да се разглежда от позицията на нематериалната същност, а не на материалната.

:) Благодаря, че ме развесели! :) 

Било ми е обещано от някой или някои ... :) 

МИ ... Няма такова нещо ... :) Сам избрах да вярвам в Бог и неговата истина! :) 

:) Сега сте тръгнали да ме убеждавате, че не е така ... :) Че Вие повече ме познавате, отколкото аз себе си, и че Вашето е истина ... :) 

Това, че за Вас това е истина, не означава, че е истината!!! 

:)  

Не ми пречи, че не ми вярвате! Просто не притежавате качества, за да повярвам във Вас. Виждам само и единствено греховността Ви и определено не Ви съдя за въпросната. Тя ще Ви биде направена, но не в този свят! До тогава или ще осъзнаете какво е праведен живот или не! 

Да твърдите, че не живея праведно е Ваша фантазия ... :) Не е моя ... :) 

п.п. Казвал съм го. За мен материята не означава някаква ценност! По-ценен е живота, любовта и мира!!! Това изповядвам и се моля в бъдеще да го разберат и други! Амин = Вече физически не мога, но ми е останала молитвата!

преди 51 минути, Śūnyatā написа:

Не си чел Библията. Там пише, че трябва да се смириш пред брата си, който познаваш (това означава да живееш праведно), а не да се дуеш с Бог, който не познаваш. Послание на Иоан към кой беше... 

Не пише да се смириш, недей извъртай. Пише, да възлюбиш. 

преди 23 минути, Śūnyatā написа:

И как точно служиш на Баща си? Ами ако твой Баща е Дявола?

Лека му пръст! И Бог да му прости волните и неволни грехове! Амин

Твърдиш. че е бил Дявола ... хм ... :) 

Осъзнаваш ли глупостта която си изрецитирал?! 

Как мога да се съмнявам в миналото?! :) При положение, че вярвам в бъдещето?! :) 

Поне е весело с Вас ... :) 

преди 5 минути, Shiniasu написа:

Разбрах скрития въпрос. ;) За него по-важно е да докаже, че не съм е чел. ;) 

преди 55 минути, Aumi написа:

При това положение, евреите виновни ли са?

...............

1. Христос сам ли се е жертвал?

2. Бог ли го е жертвал?

3. Евреите ли са го пратили на кръста?

Моля, ако можеш отговори на трите въпроса?

Коя е истината, като и трите твърдения, са верни според вас?

Бог е Христос. Сам се е пожертвал, защото е знаел и приел предварително участта си. Осъдилите и подкрепящите ги също са виновни. Избрали са погрешната страна и погрешното решение. 

преди 18 минути, dioib написа:

Сам избрах да вярвам в Бог и неговата истина!

колкото богове, колкото хора по Земята - толкова истини!

Но по въпроса кото сам зададе за Вечния живот, се изхлузваш без да кажеш нищо съществено - само празни приказки за забава ...

преди 1 минута, Shiniasu написа:

Бог е Христос. Сам се е пожертвал, защото е знаел и приел предварително участта си. Осъдилите и подкрепящите ги също са виновни. Избрали са погрешната страна и погрешното решение. 

Значи жертването, е погрешно решение!

преди 2 часа, dioib написа:

Преди да си откровен към друг, то трябва да си откровен към себе си. ;) Това се нарича съвест, а не съзнание. ;)

Това се нарича "откровеност". Съвест е нещо съвсем различно. 

По Ваше му е: Да опознаеш себе си. Да приемеш добрите и лошите черти в твоя характер и заживееш във вътрешен мир. Не е необходимо да се дистанцираш от този свят (да правиш медитация), а да се абстрахираш от лошото около теб, и в теб, и обърнеш внимание на каквото е останало

Представата ти как е "по нашему" не е точна. Не знаеш какво е и медитация. 

Прозрения и просветления няма!!! Трябва да се смириш, че има несъвършенство и намериш начин да направиш въпросното да намалее в следващия момент. 

И защо да няма прозрения и просветления? Трябва да приемеш несъвършенството. Но смирението означава да повярваш, че това несъвършенство е заслужено и справедливо, и заради по-доброто бъдеще. Бъдеще обаче, което хората сами трябва да изградят. Бог само може да им покаже как. 

Преди "много" години споменах на един човек, че технологиите ще достигнат 10, дори 7 нм., а той каза, че не може, защото ... .  Сега имаме 5, та дори 3 нм. технологии. ;)  Трябва ли сега да му обърна внимание, че на времето е сгрешил?! Простил съм му, но не съм забравил. :) 

И за какво изобщо има да му прощаваш? 

преди 16 часа, Śūnyatā написа:

По-различен съм, защото в главата ми има много малко илюзии, за илюзията Бог да не говорим, изтрих я отдавна. Реалността е твърда като камък, в нея можеш да си строшиш главата, да умреш по хиляди начини и Бог няма да ти помогне, ако летиш в облаците и не внимаваш тук и сега ;)

Как го наричаш ти - си е твой проблем. 

Една от илюзиите ти е, че си по-различен. Другата, че в главата ти има по-малко илюзии. 

преди 29 минути, Aumi написа:

Значи жертването, е погрешно решение!

Защо да е погрешно? 

преди 3 часа, dioib написа:

Дерзай и ... Успех! Ще се видим на "оня свят". :) Там пак ще си говорим ... :) 

И не само ,но и ще се позабавляваме.

преди 3 часа, dioib написа:

Да имаш познания извън този свят е лъжа. След като го напуснеш = чак тогава ще получиш необходимите знания. ;) 

Не е точно така ,защото аз като бях в отвъдното видях част от моя рай . На базата на видяното аз имам познания за извън този свят. Не е като да сме се останали напълно без знания за извън този свят .

преди 1 час, Shiniasu написа:

Ако не смириш егото, как ще се осъзнаеш зависимия произход и ще възлюбиш когото и да било, като "себе си"? 

преди 1 час, dioib написа:

Как мога да се съмнявам в миналото?! :) При положение, че вярвам в бъдещето?! :) 

Като не знаеш миналото, как ще вярваш в бъдещето? Та ти не знаеш от Дявола ли произхождаш или от Бога. По делата им ще ги познаете е писано. А ти не си смирен, нито обичаш някого повече от измислената си "душичка" и измисления си "Бог". 

Една от илюзиите ти е, че си по-различен. Другата, че в главата ти има по-малко илюзии. 

Е със сигурност не си приличаме по илюзиите в които вярваме и не вярваме ;)

преди 2 часа, Śūnyatā написа:

Тази мисъл е добра. Но какво означава "да живееш праведно"? Не е ли различно за всеки? 

Аз бих казал ,че е добре да живееш като добър човек ,защото ,,праведен " е твърде религиозно и обвързано с каноните на религии. Докато ,,добър човек " си е чист приятел на Бога .

току-що, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Аз бих казал ,че е добре да живееш като добър човек ,защото ,,праведен " е твърде религиозно и обвързано с каноните на религии. Докато ,,добър човек " си е чист приятел на Бога .

Ти "добър човек" ли си? 

преди 2 часа, Aumi написа:

според сигънту ут нашта маалъ, жертвеното агне никой не го пита има ли желание да се жертва

И понеже темата е "Защо няма бог", да ви кажа, че по- напред става ясно, че бог няма, а с него и безсмъртие. Не си правете труда да обсъждате тук Бог, Отвъдно и прочие залъгалки за спокоен сън и лека смърт. Живейте съобразно нормите в добро.

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

И понеже темата е "Защо няма бог", да ви кажа, че по- напред става ясно, че бог няма, а с него и безсмъртие. Не си правете труда да обсъждате тук Бог, Отвъдно и прочие залъгалки за спокоен сън и лека смърт. Живейте съобразно нормите в добро.

до като има смърт, глад, война, безработица, експлоатация и тънъ, винаги ще има богове
те се хранят от нещастието на хората
и нормите в добро са относителни
ку не верваш, питай бат Бойко квой добро

преди 19 минути, Śūnyatā написа:

Ти "добър човек" ли си? 

До ,колкото мога . Но ,да , смятам се за добър човек.

Бог е Христос. Сам се е пожертвал, защото е знаел и приел предварително участта си. 

Не се е жертвал сам ,защото самият Христос се е молил на Бога Господа да го отмине тази участ ,следователно не е искал да приеме жертването си в последствие.   

Друго ,там пише че Бог дава жертва единородния си син за да не погине нито един ,който вярва в Бога Господа ,който сключи вечен завет с Авраам. - Господ Бог приняся жертва спрямо себе си .

Христос донася следната божа заповед ,,да възлюбиш Господа своя Бог с цялата си душа и целият си ум " следователно , като правиш мерзости спрямо някого то ти го мразиш ,а като правиш добро ти го обичаш. Значи за да докажеш любовта си към Господа Бога трябва да правиш добро за да докажеш любов към Него ( Господа Бога ).   

И друго е написано в Библията ,, вяра без дела е мъртва " ,така че това че повярвалите в кръстната смърт да са опростени само защото повярвали ,отпада" . Трябва и доказателства че сте повярвали ,а най - големите доказателства са добрите дела . 

Ако не смириш егото, как ще се осъзнаеш зависимия произход и ще възлюбиш когото и да било, като "себе си"? 

Смирението е резултат от разбирането и приемането на действителността. Егото се разтваря в цялото, а не в нищото. 

преди 1 час, дръндю написа:

и нормите в добро са относителни

личното участие на човек ги формира. Човек може да променя етичната среда и обществената система. Ако не сам, то сдружен.

преди 2 минути, Търсещ истини написа:

личното участие на човек ги формира. Човек може да променя етичната среда и обществената система. Ако не сам, то сдружен.

"пчеличките винаги ще обслужват интересите на царицата"
от хилядолетия е тъй
било е, сега е и ще бъде
смятам че изразът в кавичките е същността на природата
винаги се обслужват нечии интереси
тъй де, така си го мисля, защото аз не виждам никаква съществена промяна
и добре че няма такава инак човечеството ще загине/изчезне като животински вид

преди 4 часа, Aumi написа:

При това положение, евреите виновни ли са?

Не, не са виновни, но са сгрешили. Християните им са им простили, но помнят Юда. ;) = Този който се е продал за 30 сребърника. 

И един такъв въпрос: Кой е покръстил Христос?! Неговата участ каква е?! Не е ли бил от знатно семейство този който е покръстил Исус?! От какъв страх му е разделена главата от тялото?! 

Тънкостта да възкръснеш ... хм ... какво ли пък е това, а?! :) 

Принципно акта на разпъване в миналото е унижение. Начин да подчиниш мнозина е да им покажеш мъчителна смърт. По този начин се всява страх. 

Самата Църква е създадена в "тайнство", но какво се случва на петдесетия ден от смъртта на Христос?!  И защо в последствие християните са подлагани на гонения?! 

А стига с гоненията на евреите по време на ВСВ ... моля ... Защо мнозина римляни приемат вярата в Христос?! 

Според кои нас?! 

Нещо се опитваш да втълпиш. Кои твърдят въпросните твърдения?! 

Кога си ме видяла да тълкувам Библията?! Дай текста, но оригинала ... Такъв има ли?! Ти виждала ли си го?! Или нещо не владееш добре български ... (по точно старобългарски ... 

п.п. Доволно омазахме безверниците ... :) 

Като не знаеш миналото, как ще вярваш в бъдещето? Та ти не знаеш от Дявола ли произхождаш или от Бога. По делата им ще ги познаете е писано. А ти не си смирен, нито обичаш някого повече от измислената си "душичка" и измисления си "Бог". 

Това в което аз поне вярвам е извън времето. Не е въпросът да познаваш миналото, а да извлечеш от него това, което не зависи от времето. 

Дяволът произхожда от Бог. Човек има две природи - земна и духовна. Това е необходимо за да се научи да различава и да може да избира. 

Е със сигурност не си приличаме по илюзиите в които вярваме и не вярваме ;)

В случая правиш сравнение на представите. Доколко човек е представите си обаче? 

преди 36 минути, Shiniasu написа:

Смирението е резултат от разбирането и приемането на действителността. Егото се разтваря в цялото, а не в нищото. 

Не казвам нищо такова. Който разбира и приема зависимия произход, разбира и приема Дхарма, учението на Буда, без да има нужда да се моли или вижда с Буда. Учението е записано в пали-канона. Егото никога не е било "нещо" само по себе си, нито е нищо. Прочети внимателно определението по-долу, възгледа ми не се различава от него. Тези неща съм ги писал стотици пъти. 

СКАНДХА (санскр.), кхандха (пали). В абхидхарма и литературата на теравада скандхите се обясняват с помощта на закона за зависимия произход. Доказва се че изводите на разума, които се формират в условията на сансара – са незнание, неведение и невежество. На такъв разум е присъща склонността за морални и аморални действия (санскари), в резултат на които се формира егоистичното или егоцентричното съзнание (виджняна). Това съзнание реагира само на обусловените наименования (нама) и форми (рупа), оценявайки околния свят чрез призмата на егоцентризма: “мое е”, “не е мое”, “изгодно”, “неизгодно” и т. н. В резултат на което възникват съответните чувства (ведана) и възприятието (сання). Тази породени от психологията на неведението компоненти: санскара, виджняна, нама-рупа, ведана, самджня – в будизма се наричат скандхи, те конструират “аз-а” на невежия човек. Човек от страх пред времето и смъртта се опитва с помощта на вярата в съществуването на някаква вечна субстанция като душата да увековечи своето “аз”, проецирайки пребиваването му в духовни светове. Само истинското знание, сводимо в будизма с разбиране съдържанието на триадата: анитя-дукха-анатман (виж Трилакшана) – съдейства за прекратяването на дукха. Прекратяването на дукха е възможно само в случай, че разума се освободи от пътя на привързаностите. Отделянето на разума от скандхите е важна стъпка към просветлението. Будизма учи че трябва да се разбере, че конструкцията на скандхите, която разумът на човека приема за свое “аз”, се явява непостоянна (анитя), явява се обект на неудовлетвореността (дукха), и няма душа (анатман). Съгласно Анатталакхана-сутра, освободеният от скандхите разум става независим от желанията и привързаностите, в резултат на което той придобива пълна свобода, изразяваща се в това, че съзнанието не се вкопчва повече в илюзията за задгробен живот или идеята за възраждане и се съсредоточава върху проблемите, решението на които е жизнено необходимо. Следователно под термина “просветление” може да се разбира осъзнаване илюзорността на “аз-а” като конструкция от скандхи.

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Това в което аз поне вярвам е извън времето. Не е въпросът да познаваш миналото, а да извлечеш от него това, което не зависи от времето. 

Дяволът произхожда от Бог. Човек има две природи - земна и духовна. Това е необходимо за да се научи да различава и да може да избира. 

В случая правиш сравнение на представите. Доколко човек е представите си обаче? 

Дрън, Дрън... Дзън... 

колкото богове, колкото хора по Земята - толкова истини!

Бъркаш истините с гледните точки. Не умееш да правиш разлика, но правиш обединение. :) 

Това липсва на един човек ... да погледне през другите очи. ;) Да почувства другия какво изпитва, без да променя пола си. :) 

По човешки = да го разбере и му прости. ;) Това е характерно за християните = умеят да прощават ... ;) в името на бъдещето!!!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.