Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо няма бог

Featured Replies

преди 7 минути, Śūnyatā написа:

...........

Което е с факти доказана Истина - Истина е !:nono:

А отсъстие на понятия не означава никакви понятия ......Заболяване , не значи че не е лечимо.... ! :nono:

Така или иначе , ако се даде шанс на Знанието , то се разширява и се задълбочава разбирането....:nono:

• Отговори 5,7k
  • Прегледи 309k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз не знам. Но предпочитам да не знам и да гледам на нещата непредубедено, без да им слагам определения. Нещата, които не познавам, са неща, които не познавам. Мога да говоря само за това, което съм п

• Бог, както и да го наричат, при всички случаи "рекетира" хората, като проявява известна "милост" спрямо тези, които му се молят, а когато нещо не му отърва грабва бухалката, кибрита, лейката или някак

• Проява на лош вкус е да наречеш един от най-великите умове в историята "пълен кретеноид". Проява на още по-лош вкус е да твърдиш неща, в които няма как да си сигурен. Виждаш резултата? Горял в "пъкала

Публикувани изображения

преди 1 час, Търсещ истини написа:

По отношение Спасението, моля уточни, от какво или от кого. Дали това е бедствие или заплаха от някого. Спасение от суетния живот не е като да е от грях или порок. 

По отношение на душите, не забравяй, че е написано, че и тварите са с души

От греха. Това са основни положения в християнството. Заплаха е от самия човек за самия човек. 

Но най- добре не се задълбочавай в юдейската митологическа терминология, все пак сме 21 в. и се чувстваме свободни от робство на богове и хора. :) 

Ами не се задълочавай. Но ти правиш точно това. Или поне жалък опит за това. И естествено уж кротичко си атакуваш опонента. Жалка картинка.

преди 57 минути, Търсещ истини написа:

Не ми се влиза в конфликт, просто отбелязвам, че приемането на Бог е една от концепциите. При това не "само", както пишеш. Има и други. Примерно размишленията за пенитенциарните заведения- там престъпници плащат за грешките си чрез ограничаване на правото си на придвижване. Други хора компенсират греховете си чрез филантропия, други чрез обезщетяване на жертвата.

Е, някои очаквате да бъдете осиновени= да си имате баща, но това са тези, които не са станали самостоятелни, зрели. Всички осиротяваме. Само че някои не можете да го приемете. Част от освободените негри в САЩ и крепостни в Русия са мечтали да си имат покровители и са ненавиждали свободата си.

Поредният цирк. Ти търсиш именно конфликта. Ти не си зрял, а си по детски тъп. Недей проектирай собствените си слабости върху другите. Продължаваш провокативно да си повтаряш убежденията по отношение на вярващите под маската на учтивост и толерантност, но лъжеш и себе си и другите.

преди 2 минути, Shiniasu написа:

От греха. Това са основни положения в християнството. Заплаха е от самия човек за самия човек. 

От по- сетнешната история разбирам, че приелите християнството продължават да грешат, както и всички хора, разлика няма. Тези, които ходят при свещеник, той ги опрощава, в името на Бога, естествено, а тези, които ходят на психолог- им казва, че е нормално. 

.... заради това не харесвам и недоразвитите психолози- приличат ми на попове.

преди 9 минути, Shiniasu написа:

Ти не си зрял, а си по детски тъп.

Уви, налага ми се да го кажа в прав текст. Така упорито защитаваш Бога, защото смъртта ти е близко и се надяваш, че душата ти ще се срещне с него. Спокойно, приеми смъртта по сократически. Бог няма, приготви се като опишеш живота си за спомен.

преди 19 минути, Shiniasu написа:

От греха. Това са основни положения в християнството. 

Що за безумен догмат, че човек се ражда грешен или порочен и трябва да бъде съден за нещо, което не е извършил лично? 

На цялата църква и е нужна психотерапия :D

преди 1 час, Śūnyatā написа:

Що за безумен догмат, че човек се ражда грешен или порочен и трябва да бъде съден за нещо, което не е извършил лично? 

На цялата църква и е нужна психотерапия :D

Само на теб и то психиатър. Терапевт няма да е достатъчно. Най-малкото не съм казал нищо за грях по рождение. А и темата за първородния грях точно във форум не бих я коментирал. 

преди 2 часа, Търсещ истини написа:

По отношение Спасението, моля уточни, от какво или от кого. :) 

Спасение от нас самите . когато грешим (което е неизбежно) , да грешим по-малко ! :nono:

Пак ще дам пример с "10 божии заповеди" . Поведение според тях , гарантира висока успеваемост в Живота ! :nono:

Не се ли спазват тези заповеди , възможността за голяма грешка нараства ....... ! :nono:

................

Сега ! Тук следва да се даде дефиниция що е това грешка от гледна точка на Живота ......но това вече сме го правили и в други теми . :)

Уви, налага ми се да го кажа в прав текст. Така упорито защитаваш Бога, защото смъртта ти е близко и се надяваш, че душата ти ще се срещне с него. Спокойно, приеми смъртта по сократически. Бог няма, приготви се като опишеш живота си за спомен.

Не защитавам Бога, а просто недоумявам как са възможни простотиите дето ги ръсиш. Те тука във форума вярващите не споменават толкова Бог, колкото атеистите. Поставили сте си някаква цел да доказвате нещо ли, комплекси ли избивате? - не знам, но сте доста активни в глупостта си. А този рефрен за страха от смъртта, дето и Шунята все му е в устата, е върхът на простотията. Да оставим настрана, че инстинктът за самосъхранение е дълбоко вкоренен във всяко живо същество, а не е присъщ само на вярващите, но и да се обяснява нечия вяра с него е в най-добрия случай повърхностно. Аз от своя страна мога да кажа, че теб също те е страх от смъртта, но фокусирайки се върху чуждия страх, изместваш фокуса далеч от твоя. 

От по- сетнешната история разбирам, че приелите християнството продължават да грешат, както и всички хора, разлика няма. Тези, които ходят при свещеник, той ги опрощава, в името на Бога, естествено, а тези, които ходят на психолог- им казва, че е нормално. 

Разлика има, но ти не можеш да я схванеш. Снощи я споменах и няма да се повтарям. 

преди 3 минути, Shiniasu написа:

инстинктът за самосъхранение е дълбоко вкоренен във всяко живо същество

Точно така ! Ама не го разбираш !

Тъкмо този инстинкт поражда страх от неизвестното , от това което не се знае !....:nono:

Казано е : " Обичай ближния си , страхувай се от Бога ! " :nono:....поумувай за тълкование....нищо , че е цитат от Библията . 

Не е случайна книга надживяла хилядолетията . Стига да се чете с разбиране !.. :nono:

преди 3 часа, dioib написа:

.. :) 

п.п. Научно е доказано съществуването на Христос = 

Дай ми поне едно доказателство.

преди 8 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Има и такова понятие - съответстваща достоверност ! На това понятие може във висока степен да се разчита . :nono:

Познато ли ти е ?! :)

И на твоите преживявания може да се разчита във висока степен . Но до някъде ! :)

преди 5 минути, by_chechi написа:

Точно така ! Ама не го разбираш !

Тъкмо този инстинкт поражда страх от неизвестното !....:nono:

Ти сигурен ли си, че го разираш?

Страхът от неизвестното мога да свържа със страха от промяна. Основната причина е несигурността съпоставена със сигурността, която вече установения модел предоставя по силата на това, че сме привикнали с него. Така че основно не е самосъхранението, а навикът. Той ни привързва към познатото и отблъсква от непознатото.

преди 4 минути, by_chechi написа:

Има и такова понятие - съответстваща достоверност ! На това понятие може във висока степен да се разчита . :nono:

Познато ли ти е ?! :)

Не ,не ми е познато . 

Може би ти ще ми дадеш доказателства за съществуването на Христос.

?

преди 20 минути, Shiniasu написа:

Те тука във форума вярващите не споменават толкова Бог, колкото атеистите.

Това е тема "Защо няма бог". Шибиацу, за цената на зарзавата ли да говорим? 

преди 26 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Не ,не ми е познато . 

Може би ти ще ми дадеш доказателства за съществуването на Христос.

?

И двамата не разбирате тясната връзка в единството Знание/Незнание .:nono:

При отсъствие на фундаментални понятия , с шикалки ли да ви го обяснявам....или с ръмжене , крякане ?...Или  :lol6:

http://picbg.net/u/47526/63006/889578.jpg      - казано научно : " С Битието по Съзнанието ! Тогава ти идва Акъла в главата ! "  :lol6:

Това е най-фундаменталната връзка , връзката между Теория и Практика , връзката между Нещата от Живота ! :nono:

преди 3 часа, Śūnyatā написа:

Човек може да върши добро и да постъпва правилно и без вяра в Бог. 

Човек може да върши зло и да постъпва неправилно и с вяра в Бог. 

преди 2 часа, by_chechi написа:

Това са неоспорими факти ! :nono:

От което следва прост извод :

В този случай Бог няма значение ! :nono:

Първото дори и да е вярно, не е аргумент по отношение на това дали е необходимо да се вярва в Бог. Аргумент е само по отношение на това, че е възможно да се постъпва правилно и без тази вяра.

Но дори и така "в този случай" Бог има значение. Да, и в двата случая постъпваш добре, но в единия имаш една по-дълбока и правилна обосновка на мотивите и действията си. Така че не е все едно.

преди 18 минути, Търсещ истини написа:

Това е тема "Защо няма бог". Шибиацу, за цената на зарзавата ли да говорим? 

Говори си за каквото искаш. И без това темите никой не ги спазва. Но въпросът е, че вменяваш на вярващите (и на мен в частност) пристрастност по отношение на идеята за Бог, а в същото време точно атеистите са, които най-упорито разискват темата за Бог. Това показва, кой е зависим от идеите си.

преди 3 часа, Shiniasu написа:

Матей 1:21
Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус; защото Той е Който ще спаси людете Си от греховете им.

Матей 10:22
Ще бъдете мразени от всички, поради Моето име; а който устои до край, той ще бъде спасен.

Марк 16:16
Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден.

Лука 7:50
И рече на жената: Твоята вяра те спаси; иди си с мир.

Лука 9:24
Защото който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене, той ще го спаси.

Лука 19:10
Понеже Човешкият Син дойде да потърси и да спаси погиналото.

Йоан 3:17
Понеже Бог не е пратил Сина на света да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него.

Йоан 10:9
Аз съм вратата; през Мене ако влезе някой, ще бъде спасен, и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира.

Йоан 12:47
И ако чуе някой думите Ми и не ги пази, Аз не го съдя; защото не дойдох да съдя света, но да спася света.

Вижда се, че по отношение на хората или душите им (защото човек е душата) се говори за спасение. Отговорността е за постъпките и човек заплаща за постъпките си. И цената разбира се не е парична. Просто е потресаващо колко далеч може да стигне човек в желанието си да убеди себе си и околните в някаква своя представа. 

1 Петрово 1:18
като знаете, че не с тленни неща - сребро или злато - сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви,

Достатъчно ясно е написано: "суетния живот" е това за което се заплаща, от което се спасява човек и цената не е пари.

Римляни 3:24
а с Неговата благост се оправдават даром чрез изкуплението, което е в Христа Исуса,

Римляни 8:23
И не то само, но и ние, които имаме Духа в начатък, и сами ние въздишаме в себе си и ожидаме осиновението си, сиреч, изкупването на нашето тяло.

Само приемането и поставянето на водещо място на Бог и на духовното в себе си човек може да плати за грешките си - най-вече духовният човек се стреми да не ги повтаря.

А от това, колко по-ясно може да бъде казано:

Колосяни 1:14
В Него имаме изкуплението си, прощението на греховете;

Значи ни изкупват от суетния живот ,и след смъртта си всички християни ще застанат отдясно на Христос . И друго какво ще правят ,освен да стоят прави до Христос? 

преди 35 минути, Shiniasu написа:

....имаш една по-дълбока и правилна обосновка...

....да изтрепеш с едра шарка и оръжие населението на Америка (примерно).....:nono:

Обосновка имаш , но нито е дълбока , още по-малко пък е правилна ! :nono:

Ще кажеш , ама то само там е било . Прочети "Махабхарата" и може би ще си промениш вижданията по въпроса....:nono:

Хайде , поспрете се с внушените ви тъпотии ! :nono:

преди 9 минути, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Значи ни изкупват от суетния живот ,и след смъртта си всички християни ще застанат отдясно на Христос . И друго какво ще правят ,освен да стоят прави до Христос? 

преди 4 часа, Shiniasu написа:

... Освен това пропускаш, че се изкупуват греховете на повярвялите. Отделно, че представата ти за вяра е тотално сбъркана. Когато добиеш увереността, че с вярата си можеш да повдигнеш планини, тогава може да твърдиш, че вярваш.  Преди това вярата ти е в някаква недоразвита начална форма. Да повярваш в Бог, да повярваш в Христос и да повярваш в божественото в себе си - в духа си, е едно и също. Когато на първо място в живота ти е духовното, то греховете от миналото вече са без значение - ти вече си над тях, нямаш връзката с тях, която има един човек, в който склонността да ги повтори е още жива.  Когато повярваш в Христос и ти на свой ред ще убиеш земното в себе си и ще възкръснеш. Реално Христос показва пътя, който следващите го да извървят за спасението си. А не, че Той може да ги спаси без тяхното участие. ...

преди 9 минути, by_chechi написа:

....да изтрепеш с едра шарка и оръжие населението на Америка (примерно).....

Ами те атеистите Хитлер и Сталин са много по-напред в това отношение.

преди 10 минути, Shiniasu написа:

.... Когато добиеш увереността, че с вярата си можеш да повдигнеш планини...

Ами повдигни я планината , вместо да дрънкаш врели-некипели !:nono:

Само преди минута писах : "Хайде , поспрете се с внушените ви тъпотии !" :nono:

преди 1 минута, by_chechi написа:

Ами придобий увереността , че с глава ще пробиеш стена и се пробвай .....без каска ! :lol6:

Въпросът е да можеш и да използваш правилното средство за правилната цел. Главата не е правилното средство за пробиване на стени. В случая правиш изключително неудачна съпоставка, но иначе си с големи претенции.

преди 3 минути, by_chechi написа:

Само преди минута писах : "Хайде , поспрете се с внушените ви тъпотии !" :nono:

И очакваш всички само след минута да са го прочели. Ама те хората не стоят на компа да чакат ти да напишеш нещо, за да могат веднага да го прочетат.

преди 4 минути, Shiniasu написа:

Въпросът е да можеш и да използваш правилното средство за правилната цел.

Този въпрос не е поставен в поста !:nono:

Що ? Ти и планина ли ще повдигнеш ? :lol6:

Пък и да е поставен въпроса , с тази Вяра ли ще го сториш ? :angry:

преди 1 час, Anzhel Dimitrov Dimitrov написа:

Видео ли искаш или документ?! :) Но ... трябва да владееш един древен език ... о ... не е латински ... :) По-древен е ... :) НО и той е мъртъв език ... :) 

п.п. Все пак отчети факта, че навремето технологиите не са били съвършени и се е ползвало писменост. ;) Официално обаче е отразено в някакви книжа ...но там ще трябва да ползваш услугите на Валки ... :) Тя има проблем с това, че Иисус не е от царския род ... та не знам ... :) Може и да отрече съществуването му ... и те това е ... думата на Валки vs Моята = Ти избираш на кой да вярваш ... :) 

преди 1 минута, by_chechi написа:

Този въпрос не е поставен в поста !:nono:

Що ? Ти и планина ли ще повдигнеш ? :lol6:

Ами по-лесно ще е с планината. Те простаците са проблема.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Ами по-лесно ще е с планината. Те простаците са проблема.

Ако се слагаш в числото - ъъ...псюлютно си прав ! :lol6:

преди 3 часа, Shiniasu написа:

От греха. Това са основни положения в християнството. 

преди 1 час, Shiniasu написа:

Най-малкото не съм казал нищо за грях по рождение. 

Напротив, каза. Но ако си неграмотен и не знаеш, че доктрината за първородният грях е основно положение в християнството, то това не е мой проблем. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.