Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

те не стигат до него.

Изчакай малко. Има минимален шанс да стигнат и искам да пробвам.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Това казвам - не можеш да спориш. Нито познаваш темата, нито имаш аргументи, нито умееш да спориш. Просто спамиш и си убиваш времето. Но най-вече се излагаш публично. Вярно е, че тук всичко е анонимно, но все пак... Надявам се, че в невиртуално общуване по те бива. Отговори ми на един въпрос, ако може искренно - защо го правиш? Не ми казвай, че е за да помогнеш на заблудените. Виждаш, че не ти се получава. За да се получи трябва да си в час с научната парадигма, а ти я познаваш повърхностно. Затова и я приемаш безкритично. За разлика от това опонентите ти са я изучавали. Тъй че опитите ти са предварително обречени. Позволено ти беше да определиш територията/сферата, в която да се води дискусията и ти избра науката, но не съобрази, че опонентите ти не са някакви слабо образовани примитиви, а хора с научно образование и подготовка. Ти посочи и друга причина да участваш - че ти е скучно и искаш да си убиеш времето. ОК, но има много други по-приятни и полезни начини да го правиш. Тъй че защо - пробвай да погледнеш в себе си и да откриеш. После ако искаш кажи, ако искаш - недей. Изборът е твой. Но опитай да видиш истинските мотиви, да надзърнеш в себе си.

Излагам се публично? Пред кого? С какво? Някакви хора тук които ми обясняват, че това което пише в библията отговаря не действителността, подкрепено от науката? Че Бог е създал Адам и Ева и от там човечеството? Че висш разум е създал живота на планетата земя? Прераждането е факт? И казваш, че аз се излагам така ли? :) Аз не споря, ще ти кажа какво правя - например отивам при една ДОКАЗАНА ясновидка с уговорката да проверим мистичните и качества. И какво става, точно и тя като вас започна да ми дуе главата с празни приказки, а аз и викам остави сега думите дай делата да видим. Нека сега едно леко тестче да ти спретнем, а философията остави за пред други хора. И какво стана знаеш ли? Усети, че на теста няма как да се справи понеже дарба да вижда бъдещето няма, а и никой на тази планета няма и отказа теста. И стана точно това, което най-често се получава - опитва да замести липсата на доказателства с философски каламбурии., като ми подкара едни глупости за някакви енергии, че то не ставало така, че аз не ги разбирам нещата, че при мен не действало. Имаш доказателства, слагаш ги на масата. Нямаш, тогава мълчиш и ги търсиш, а не да разпространяваш недоказани врели некипели. Ще ти кажа и, че на мен ни ми трябва да познавам похватите на древногръцките философи за да знам, как да достигна до извода, и докажа че 2+2=2. Относно сегашна беседа и въпросите, които засегнахме ми липсват сведения и факти, но след кратка проверка и анализ установих, че източниците на чиято информация се опират вашите мнения са меко казани ненадеждни. Пери Маршъл е по образование инженер, който в последствие се реализира като маркетинг експерт. Изведнъж обаче решава да обори Дарвин и то използвайки в статиите си манипулативни похвати!? Хм! Този човек, играе друга игра и въобще не се интересува от еволюционните процеси. Както си мислиш, че знанията ми относно манипулационни похвати, социална психология, влияние върху съзнанието, хипноза са повърхностни мога да те изненадам с много широки познания в областта, че и не малко опит - но това за мен е затворена страница. Та така, вие философствате и подкрепяте тезите си с мнения и възгледи на хора, които както установих научните среди не взимат въобще на сериозно. Отвори някой международен форум и виж какви са мненията на мнозинството относно Маршъл - негативни, подигравателни! Същото се отнася и за доктора по психология, чиито трудове според теб заслужават сериозно внимание. На въпроса защо го правя? Защото личното ми мнение е, че разпространяването на лъженауки и фалшиви вярвания е вредно за обществото. Аз знам, че не мога да попреча на тази тенденция - вярващите като, че ли са родени да вярват в глупости и въпреки образованието и възрастта си те винаги ще си останат податливи на внушения и масови истерии. Това, което целя е до колкото мога да дам кураж на някого, който да речем чете тази тема. да бъде спокоен, че не е луд ако не вярва в измислици, чудеса, богове призраци и др. подобни ( имаше момент в живота ми в който точно така се чувствах и аз самият) Другата причина е - въпреки, че използвате философски похвати, сравнително богата терминология, лингвистични трикове аз лично усещам сериозна слабости в начинът ви на мислене. Слабост, която засичам при почти всички вярващи в окултното, религията, паранормалното. Тази слабост има нещо общо, но не само със селективното мислене у човека, което при вас вярващите не функционира качествено. Тази слабост, която забелязвам при Вас при твърдите скептици липсва и никога не е съществувала. Защо това е така е въпрос който също много ме вълнува. Та целта ми е да науча повече за тази слабост, на какво се дължи тя и как би могла да ми послужи в някои мои бъдещи проекти. Следните книжки ми бяха направили впечатление "Защо умните хора вярват в глупости? " както и " Как да не бъдем засмукани от голямата дупка на фалшивите вярвания" където авторите разглеждат що-годе същия проблем. Така или иначе прекият контакт и наблюдения тук ми дават значително по-добра възможността да се запозная с тази слабост, която книжките които цитирах не засягат в пълен мащаб.

Редактирано от ivanxii (преглед на промените)

Историята на философията и "идолите в нея" за мен не струва нищо. Освен поучителна стойност, друга няма. Т.н. "класици" са просто поредица от плахи опити да се излезе от постановеното...

Да, де. Не се разбрахме - просто посочих, че търсенето на рационални аргументи, които потвърждават метафизичния избор, не е нещо ново, а го е имало още от античността и средновековието. Просто малка историческа корекция, но не засяга същността на писаното от теб.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

имаше момент в живота ми в който точно така се чувствах и аз самият

Разкажи, ако искаш. Ще е интересно, а може би и полезно за някого.

Да, де. Не се разбрахме - просто посочих, че търсенето на рационални аргументи, които потвърждават метафизичния избор, не е нещо ново, а го е имало още от античността и средновековието. Просто малка историческа корекция, но не засяга същността на писаното от теб.

В този смисъл - има го далеч преди средновековието. Има го откакто има ХОРА. Има го и сега. Има го и тук, в момента. Има го сред всички участници. Има го и в мен. Аз също не съм паднал от марс или от "андромеда". Не може да го няма - в психичните и вътрешни етапи и "възрасти" нищо не може да се "прескочи". Няма как, няма и защо.

Естествения порив - да се разгледа дистанцирано от личното поле е налице. Защото е най-"безопасно" за АЗ-образа, който е вътре в него.

Ако пък се приложи в личното поле - се задейства мощен защитен механизъм, който ще направи всичко за да "изхвърли" навън опитващия се да вкара там "положения", които не са резонантни на сугестивно-предпоставените.

Заради това е толкова сложен въпроса за ПРЕДПОСТАВЕНОТО - защото за един етап то е много нужно. Без "граница" (периметър) е невъзможно реализацията на първите "етапи на съзнанието". И е нужно за да "узрее" в тия граници. Нещо като яйцата при птиците - черупката и условието за "топлина" са задължителни за да протекат адекватно процесите по развитие на "живота" в конкретното му проявление.

Но идва момент... когато на "новото проявление" вече му става "тясно" в границите сред които то всъщност е "започнало" И ги счупва. При хората - е възможно "само отвътре". Ако в даден момент нещо "повреди вътрешната черупка-периметър" това, което е вътре моментално ще изгуби "живота". Докато не е "готово", съзряло... 

Няма по-близка дума, по аналогия, от понятието "трансформация". От едно проявление "на живота" - към друго. Просто в случая става въпрос за "психична трансформация на идентичността"

Всичко това се реализира и на мащаб "груповия социален организъм". И е валидно и за всички други мащаби и форми. В груповия организъм обаче процеса тече изключително "бавно" заради огромната инертност от множеството елементи в групата. За разлика от всичко това на ниво - отвътре - в ИНДИВИДа.

Редактирано от ramus_ (преглед на промените)

,ако ли не върви да се правиш на лавка за тестостерон на друго място.тука просто не важиш.

:lol6: Опасна си. Глей сега, човекът е минал през някаква травма и затова се държи така.

Нямам какво да добавя. Би било само реплика и повторение. Само мога да кажа, че черупката наистина може да бъде счупена само отвътре, но това не означава, че не може да бъде получена помощ отвън. Support, но нищо друго. Аз така го разбирам и такъв е моят опит. Този support е много важен, макар че теоретично може и без него. Но се случва много, много рядко по мои наблюдения.

даде ти се достатъчно възможност да ни опровергаеш.нищо друго освен едни перки дето си раздул с претенции за някаква значимост .не го играй като капацитет..нямаш потенциал..каза ти се от много хора.най вероятно седиш още в темата/въпреки ,че си взе довиждане няколко пъти/за да си чешеш мандурите .един е бог .провайдърите са различни това е.свиквай.нито си от класата на нютон,нито на айнщайн, за маршал ,чувам само да се изхвърляш.няма значение кой какъв е..не ми давай чуждо мнение за него опитай се да го обориш в това:

"1) ДНК не е просто молекула със сложна структура. Тя е код, език, механизъм за съхранение на информация;

2) Всички кодове са създадени от разумни същности. Няма известен на науката природен процес, който да създава кодирана информация.

3) Следователно ДНК е създадена от интелигентно същество."

чакам отговор и на въпросите дето ти зададох????

можеш или не...? ако можеш отговаряй!! ,ако ли не, върви да се правиш на лавка за тестостерон на друго място.тука просто не важиш.

хаха тук си права, че стоя в темата. :) Поглеждам какво ми пишете от време на време.

Виж сега аз, капацитет не го играя, като посочих около 30-40 пъти, че не съм капацитет. Това, че ти ме чувстваш, като такъв не мога да се чувствам виновен.

А на въпросите ти цитирах няколко мнения, които ми се струват доста логични и опровергаващи глупостите на Маршал.

Особено това за кодирането мнението е много подходящо да му обърнеш внимание.

Вземи посети някой по-сериозен форум, а не форум на религиозни фанатици и виж какви нещата пишат хората за Маршал и неговите идеи. ;)

:lol6: Опасна си. Глей сега, човекът е минал през някаква травма и затова се държи така.

М не :) Щастлив човек съм, имал съм щастливо детство и за щасти никакви травми :)

По-скоро вие тук създавате впечатление на травмирани личности :):

той не се държи,той си го държи ..пери го  и иска да му се радваме и да ахкаме..ми на пилешка чурка какво да се радваш..да върви на лъвов мост..там се радват на всякакви ..особено щом си плащат.

ти какво си прайш..преглътна ли чепика...стягай се ,че ще трябват и сандалки за морето...ооох какво да те правя ..мисля те ..в тия жеги,да не взеш умреш пред някой магазин

Виж аз съм доста скромен човек. Нямам особени претенции Та ми е чудно в момента за мен ли говориш? Някакво чувство за малоценност ли усещам в теб? :)

Нямам какво да добавя. Би било само реплика и повторение. Само мога да кажа, че черупката наистина може да бъде счупена само отвътре, но това не означава, че не може да бъде получена помощ отвън. Support, но нищо друго. Аз така го разбирам и такъв е моят опит. Този support е много важен, макар че теоретично може и без него. Но се случва много, много рядко по мои наблюдения.

За какви черупки говориш хаха? За теб какво значи човек да счупи черупката? Да повярва в извънземните и задгробния живот? Ако е така черупката ми е направо черупище :)

ти какво си прайш..преглътна ли чепика...стягай се ,че ще трябват и сандалки за морето...ооох какво да те правя ..мисля те ..в тия жеги,да не взеш умреш пред някой магазин

Ха-ха! Ми, кво да ти кажа. Тя си перка с некви джапанки, но пък си знае, че има луксозни сандалки. Шантава работа. ;)

ето ти едно мнениице относно въпросите ти

"хаха, добър силогизъм! 
за съжаление включва невярно допускане - "2) Всички кодове са създадени от разумни същности. Няма известен на науката природен процес, който да създава кодирана информация." 

Река си пробива път през планината. Разхождаме се между стръмните стени на каньона и гледаме различните слоеве скали. Създателят е създал сложен код, с който ни е записал информация от различните геологически епохи и ние ги четем като стратиграфска таблица. 

Отрязано дърво, виждат се годишните пръстени. Явно Създателят е закодирал информация за условията през всяка година от живота на дървото. 

Ледник, във фирна са затворени мехурчета въздух от преди хиляди години. Създателят ни е оставил код, с който да добием информация за промените в атмосферата. 

Поглед нагоре - слънце, планети, звезди, галактики... черни дупки, реликтово лъчение и тн. Сложен код, който интелигентният дизайнер ни е оставил, за да можем да разчетем основните принципи и параметри на Творението му. 

Изобщо Вселената ни е пълна с разни закодирани информации - както на микро-, така и на макрониво, но интелигентността не се състои в създаването на сложен код; защото дори прости процеси могат да създават сложни резултати, стига да са поне малко нелинейни, рекурсивни и фрактални. Живите системи отговарят много добре и на трите, така че няма нищо чудно, че наблюдаваме сложно кодирана информация."

още едно, което май бях приложил по-рано

"Номер 4 и 5 много добре са обяснили защо аргументите на Perry S Marshall са абсолютно несъстоятелни. Има един много подходящ за случая цитат от Ричард Файнман: “Philosophy of science is about as useful to scientists as ornithology is to birds” (Научната философия е приблизително толкова полезна за науката, колкото орнитологията е за птиците). 

От гледна точка на биологията Маршал е поставил каруцата пред коня. Наличието на код в ДНК не е предпоставка за живот а последсвие от него. Фактите сочат че първите 'живи' молекули са били РНК и не са кодирали нищо и са се реплицирали с помощта на 'външни' катализатори (минерали например). Структури способни да се самореплицират са еволюирали в последсвие. Генетичният код за който говори Маршал е възникнал значително по-късно. Накратко, живота е пряко следсвие от природни (физически и химически) закони и явления. От гледна точка на религията тези закони са създадени от Бог. И тук Маршал се е омотал като пате в кълчища. Той не твърди че тези закони са създадени от Бог, той твърди че тяното последсвие а създадено от Бог защото има 'код'. Ако няма 'код' значи може да не е създадено от Бог."

;)

За какви черупки говориш хаха? За теб какво значи човек да счупи черупката? Да повярва в извънземните и задгробния живот? Ако е така черупката ми е направо черупище :)

Не бе пич. Питах нещо друго по-горе. Ти каза "имаше момент в живота ми в който точно така се чувствах и аз самият" и аз те помолих да споделиш, ако искаш и ти стиска. Това за черупките е друго и засега го зарежи.

Съвсем смешен ставаш. Произведи някакъв собствен аргумент, а не просто да цитираш коментари. Нали точно ти си привърженик на официалните, общопризнати източници на инфо.

Не бе пич. Питах нещо друго по-горе. Ти каза "имаше момент в живота ми в който точно така се чувствах и аз самият" и аз те помолих да споделиш, ако искаш и ти стиска. Това за черупките е друго и засега го зарежи.

Ами да ще ти кажа. Покрай мен имаше много вярващи в паранормалното, религията аз обаче нещо не ми се вярваха тия неща -  не знам защо и по каква причина. И си мислих, че май съм сбъркан щом не вярвам в нещо в което всички приемаха за тотална неопровержима истина.  И така с годините тези въпроси ми станаха странично занимание, запознах се работата на Джеймс Ранди и някой други награждавани за труда си рационалисти и установих, че съм се притеснявал абсолютно неоснователно. :) Това е. 

Аз луди хора, не мога да оборя, всъщност може ли някои да ги обори освен санитаря?

Интересно е, че теб никой досега не те е обвинявал в нещо такова. Каза ти се, че си некомпетентно плямпало. На какво основание определяш хора, които функционират съвсем според правилата на социума за луди? Да, в някакъв смисъл всички сме такива, но ти не си изключение. Не се поставяй в първа група - не си там. ;)

Ами да ще ти кажа. Покрай мен имаше много вярващи в паранормалното, религията аз обаче нещо не ми се вярваха тия неща

Благодаря за откровенността, но в тази история нещо липсва. В каква среда си израснал, че да си бил заобиколен от такива хора? Нещо не ми се връзва.

Интересно е, че теб никой досега не те е обвинявал в нещо такова. Каза ти се, че си некомпетентно плямпало. На какво основание определяш хора, които функционират съвсем според правилата на социума за луди? Да, в някакъв смисъл всички сме такива, но ти не си изключение. Не се поставяй в първа група - не си там. ;)

Ми сигурно не съм изключение. Все ми е тая да ти кажа.  

В каква среда ли? Ами среда от многознайковци :)  Тогава нямаше и интернет.

Даже се сещам 2000-та година, когато половината град (Русе) се изсипа в село Щръклево ( съвсем близо до Русе) за да чакат да кацнат извънземните, понеже някаква доказана врачка беше казала, че ща дойдат и трябва да ги посрещнем. Преброяване на глупаците наричам този случай

Ми сигурно не съм изключение. Все ми е тая да ти кажа. 

ОК. Другият въпрос, ако може. Той беше: В каква среда си израснал, че да си бил заобиколен от такива хора? Каза че си имал щастливо детство, но в следващия пост намекна, че си бил заобиколен от заблудени, религиозни фанатици. Моля, поясни ако искаш, за да не оставам с погрешни впечатления.  

В каква среда ли? Ами среда от многознайковци

Не е това. Знаеш го...  И аз съм расал в България и около мен е имало всякакви хора, но не всички са ми оказвали влияние в една или друга посока.

Просто бях в компания от начетени хора, по-големи от мен с различни виждания, като всеки от тях си вярваше в нещо си несъществуващо, Един в извънземни, друго в призраци, трети с криптозоология се занимаваше, четвърти се пробва култ да си прави. Такива работи.

Пак послъгваш или пропускаш нещо съществено. За каква компания говориш? Родители, приятели или какви. По-големи от теб, а не твой връстници, така ли? Би ли ми обяснил, че нещо не схващам. Какъв култ - това е интересно - разкажи, ако искаш. Аз съм се сблъсквал с култови организации и имам впечатления за какво става дума.

Пак послъгваш или пропускаш нещо съществено. За каква компания говориш? Родители, приятели или какви. По-големи от теб, а не твой връстници, така ли? Би ли ми обяснил, че нещо не схващам.

Виж сега няма да ти давам подробности, нещата са изключително близки до това както ти ги представих. За да не засегна някои хора ще изтрия писаното по-горе. Не съм тук за да си разказвам детството и живота си. Не, че няма интересни неща за разказване, но за мен бивши приятели няма и ще трябва да се съобразявам какво пиша

Виж сега няма да ти давам подробности, нещата са изключително близки до това както ти ги представих. За да не засегна някои хора ще изтрия писаното по-горе. Не съм тук за да си разказвам детството и живота си. Не, че няма интересни неща за разказване, но за мен бивши приятели няма и ще трябва да се съобразявам какво пиша

Трий тогава. Още ли си оплетен в описаната от теб паяжина? Но няма как да я разплетеш тук. Поздрав по темата и специално за теб:

Трий тогава. Още ли си оплетен в описаната от теб паяжина? Но няма как да я разплетеш тук. Поздрав по темата и специално за теб:

Няма паяжини пич. ;) Просто се съобразявам. Поздрава ще го пропусна - руски шлагери не слушам. 

чакам отговор и на въпросите дето ти зададох????

то и аз чаках ли чаках твоя отговор ти Мариус Куркински ми постваш

Няма паяжини пич. ;) Просто се съобразявам. Поздрава ще го пропусна - руски шлагери не слушам. 

Руски шлагери ли? Това наистина го изтрий, че е супер неграмотно. Ако наричаш творчеството на Володя Висоцский "шлагери", то значи в сферата на изкуството си толкова образован, колкото и в науката. И стига се прай - "Просто се съобразявам". С кого? Тук си анонимен и можеш да си позволиш малко повече свобода. Възползвай се.

3) Следователно ДНК е създадена от интелигентно същество."

Ти обаче не вярваш в прераждането, гилгул нешамот май му казваха кабалистите. Това интелигентно СЪЩЕСТВО според теб трябва да е бог, а бог е съвършен - защо тогава създава понякога идиоти? Щом няма миграция на душите, бог създава нова-новеничка душа и ДНК за всеки и всичко, включително за Хитлер и т.н. Или не е така?

Support, но нищо друго. Аз така го разбирам и такъв е моят опит. Този support е много важен, макар че теоретично може и без него. Но се случва много, много рядко по мои наблюдения.

По твои наблюдения... Колко години ги провежда, няколко стотин, хиляди?))

Аз изобщо не мога да си представя, че е разчупването е възможно без водачество, поне за човека. Макар че в абсолютен план никой не е воден, разбира се... май така беше.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.