Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

В душата, в алая-виджняна, къде другаде?  Публикувано изображение  Публикувано изображение

В петте съвкупности(скандхи), къде другаде?

Искаш да кажеш, че се прераждат петте агрегата (скандхи) ли? Интересен възглед, но няма общо с будизма.

По-горе, ти сам цитира една сутра от Пали-канона. Припомням:

Поради съществуването на ума и умствените обекти съществува ментално (умствено) съзнание.

Сега си задай въпроса – от какъв характер са тенденциите, за които говорите? От материален или от ментален?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Искаш да кажеш, че се прераждат петте агрегата (скандхи) ли? Интересен възглед, но няма общо с будизма.

По-горе, ти сам цитира една сутра от Пали-канона. Припомням:

Поради съществуването на ума и умствените обекти съществува ментално (умствено) съзнание.

Сега си задай въпроса – от какъв характер са тенденциите, за които говорите? От материален или от ментален?

Ако започнем да разсъждаваме кой възглед има общо с будизма и кой с гуруримпочизма(би трябвало сега да биеш чело в някой тибетски храм, днес е празник за вашата секта изместила след 12 века Буда Шакямуни и поставила в центъра огромна статуя на Гуру Римпоче) пак ще стигнем до където стигнахме в една друга тема.

Конкретно, ума е съставен от множество ментални феномени, и се явява постоянно редуване на сменяващи се моменти на осъзнаване. Този факт не ги прави неразрушима и вечна алая-виджняна или душа. Неразрушима е само Нирвана, но тя е някъде отвъд, може и да разберем къде е някой ден. За бодхисатвите от махаяна и ваджраяна това не се отнася, те си остават във въртележката на самсара, за да спасяват дори и тези които не искат да се спасят :DБи трябвало сам да можеш да си изведеш отговора, а не да търсиш и да се заяждаш пак кое има общо с будизма и кое не. Намери някой да ти обърне внимание в живота освен във този форум...

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Всички се прераждат. Няма спасение от прераждането. И тялото и душата се прераждат. И изборите ни се прераждат. Не само проявените, но и потенциалните. Живеем много животи с всички възможни избори в тях.

Името й е ерис, богиня на хауса я водят провери преди колко време е живяла и все още е в ада.

Нещо е сгрешено. Не може да има изключения. Не е логично.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Конкретно, ума е съставен от множество ментални феномени, и се явява постоянно редуване на сменяващи се моменти на осъзнаване. 

Сигурен ли си, че добре схващаш какво казваш? Тези моменти дали са точно на осъзнаване? Когато си в безсъзнание или в състояние на дълбок сън без сънища, потокът на ума прекратява ли се? 

Кое наричаш "ум"? Мано-виджняна ли – посочи термина на пали или санскрит, ако ти е възможно.

Хайде, нали искаш да обясняваш единствената вярна гледна точка. Аз няма обяснявам нищо, а само ще задавам въпроси. Публикувано изображение

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не съм съвсем сигурен. И все пак за да е изпълнен критерият на справедливостта няма как да е иначе.

И аз мисля, че има прераждане.

един живот и съд!

Колко категорично и страшно прозвуча. Сякаш в подкрепа на моето убеждение, че теорията за прераждането е родена от страха от смъртта...

Колко категорично и страшно прозвуча. Сякаш в подкрепа на моето убеждение, че теорията за прераждането е родена от страха от смъртта...

Страх от самото умиране не е логично. Навярно имаш предвид страх от небитието и вкопчване. Но пак не е издържано логически. Е вкопчването е издържано логически, но в темата от досегашните мнения, не съм чел мнение на вярващ, който да споделя това. На невярващи да. Казват, че не вярват, но искат да повярват, защото не могат да се примирят със загуба на близки.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Страх от самото умиране не е логично.

Не разбрах какво имаш предвид. Би ли пояснил. Какво нелогично има в страха човешки...

Навярно имаш предвид страх от небитието и вкопчване. Но пак не е издържано логически. Е вкопчването е издържано логически, но в темата от досегашните мнения, не съм чел мнение на вярващ, който да споделя това. На невярващи да. Казват, че не вярват, но искат да повярват, защото не могат да се примирят със загуба на близки.

И това не го разбрах съвсем. Искаш да кажеш, че човек, който вярва в Бог, непременно вярва в прераждането. Наистина не разбрах.

Не разбрах какво имаш предвид. Би ли пояснил. Какво нелогично има в страха човешки...

И това не го разбрах съвсем. Искаш да кажеш, че човек, който вярва в Бог, непременно вярва в прераждането. Наистина не разбрах.

Как мога да вярвам в прераждането поради страх от умиране, след като вярата в прераждането предполага безброй много смърти. Това имам предвид под нелогично.

Страх от небитието също е нелогичен. За невярващите е много по лесно, ми няма ги и толкоз какво има страшно в това, защо да си създават страхове с вярване.

Тук в тази тема под вярващ имам предвид вярващ в прераждането, в този смисъл Глен е невярващ.

Как мога да вярвам в прераждането поради страх от умиране, след като вярата в прераждането предполага безброй много смърти. Това имам предвид под нелогично.

Навремето, когато баба почина, ме беше страх да я погледна и тогава мама ми каза, че не трябва да се страхувам от умрелите, а от живите. Е, ясно е за едно дете кое е по-страшното, както и е ясно майка ми какво е имала предвид, но от сегашната ми гледна точка...

Сега и твоят пост започна да ми звучи по подобен начин. Леко изместващ ъгъла...

Като казвам, че теорията за прераждането е създадена от хора, които са се страхували от смъртта, имам предвид, че самите те са наясно, че няма прераждане, но им е по-лесно да се вкопчат в тази идея.

А относно това кой от какво се страхува точно, си е индивидуален проблем. Защо мислиш, че страхът от раздялата с любимите хора е по-малко основание от страхът от физическо несъществуване или от небитието...

Аз например, когато легнах на операция, преди да ми сложат пълната упойка, в някакво Бог знае какво състояние казах в операционната, че оставям душата си в ръцете на доктора и трябва непременно да ме върне, за да не остана в него... Е, как мислиш, дали е имало грам мозък в изказването ми или си е бил най-обикновен човешки страх от предстоящата неизвестност... в която може да има и несъбуждане.

Аз не теоретизирам. Няма как, защото и не съм религиозен човек и не разбирам. Имам страх от Бог като коректив, точно какъвто е и собствената ми съвест... не съм я докосвала, но знам, че я има и ми е достатъчно, за да съм почтена, доколкото ми е възможно...

Що се отнася до будистката гледна точка, то тя е твърде изтънчена и не може да бъде обяснена с две думи, тъй че да стане съвсем понятна. Будизмът отхвърля съществуването на постоянна, присъщо съществуваща личност или Атман, която да преминава от живот в живот. Всъщност, отхвърля се съществуването на подобна личност дори в рамките на един живот. За да се схване будистката гледна точка трябва да се разберат 12-те звена (нидани) на зависимия произход (пратитя-самутпада). Първото звено е основното невежество на най-финния аспект на потока на съзнанието. То поражда нагласите (санскара) или карма. Те на свой ред пораждат дуалното съзнание (виджняна).

Обяснено така, обаче, не съм сигурен, че става особено ясно...

Навремето, когато баба почина, ме беше страх да я погледна и тогава мама ми каза, че не трябва да се страхувам от умрелите, а от живите. Е, ясно е за едно дете кое е по-страшното, както и е ясно майка ми какво е имала предвид, но от сегашната ми гледна точка...

Сега и твоят пост започна да ми звучи по подобен начин. Леко изместващ ъгъла...

Като казвам, че теорията за прераждането е създадена от хора, които са се страхували от смъртта, имам предвид, че самите те са наясно, че няма прераждане, но им е по-лесно да се вкопчат в тази идея.

А относно това кой от какво се страхува точно, си е индивидуален проблем. Защо мислиш, че страхът от раздялата с любимите хора е по-малко основание от страхът от физическо несъществуване или от небитието...

Аз например, когато легнах на операция, преди да ми сложат пълната упойка, в някакво Бог знае какво състояние казах в операционната, че оставям душата си в ръцете на доктора и трябва непременно да ме върне, за да не остана в него... Е, как мислиш, дали е имало грам мозък в изказването ми или си е бил най-обикновен човешки страх от предстоящата неизвестност... в която може да има и несъбуждане.

Аз не теоретизирам. Няма как, защото и не съм религиозен човек и не разбирам. Имам страх от Бог като коректив, точно какъвто е и собствената ми съвест... не съм я докосвала, но знам, че я има и ми е достатъчно, за да съм почтена, доколкото ми е възможно...

Нормално е да ти изглежда изместващ ъгъла, тъй като вярваме в различни неща. За вкопчването написах, че не е нелогично, но го наблюдавам само у невярващи (в прераждането). Не казвам, че при всички хора страхът от загуба на близки е по малко основание, но пак го наблюдавам само у невярващи.

Тук разбира се може да се каже, че вярата компенсира страха. Може и така да е при някои. При мен не е така. Писал съм на много места че вярата ми е в липсата на върховна истина и несъвместимостта (зависим произход), а прераждането е част от тази картина.

Що се отнася до будистката гледна точка, то тя е твърде изтънчена и не може да бъде обяснена с две думи, тъй че да стане съвсем понятна. Будизмът отхвърля съществуването на постоянна, присъщо съществуваща личност или Атман, която да преминава от живот в живот. Всъщност, отхвърля се съществуването на подобна личност дори в рамките на един живот. За да се схване будистката гледна точка трябва да се разберат 12-те звена (нидани) на зависимия произход (пратитя-самутпада). Първото звено е основното невежество на най-финния аспект на потока на съзнанието. То поражда нагласите (санскара) или карма. Те на свой ред пораждат дуалното съзнание (виджняна).

Обяснено така, обаче, не съм сигурен, че става особено ясно...

Ами аз се опитах да обясня що е възгледа за липса на върховна истина съчетан с възгледа за несъвместимостта в темата за съзнанието. Не знам доколко е успешно. Там пък някои разводняват с изключително дълги постове, в които не мога да схвана смисъл.

един живот и съд!

бам гилотината нема те

....премахнато обидно за личността съдържание от цитата

А ти защо първо не направиш психопортрет на самия себе си...? Публикувано изображение  Публикувано изображение

Ох, ще умра от смях...знаех си че е копи пействано от някъде...и знам, че този който се занимава с комплексите на другите, таи най-големите комплекси и е най-големият комплексар.... Публикувано изображение

Едно към едно!

Четете и се наслаждавайте!

........

Цялостното поведение на Делян Пеевски / scepsis/ е разгърната защита на Аз-а, продиктувана от непреработените комплекси за външния му вид и силната зависимост от майката. Той е егоцентричен егоист, с ниско самочувствие и непреработени нарцистични травми. Перченето, демонстрациите на непукизъм, арогантността прикриват размитата личностна идентичност, рамкирана в поведението му на парвеню.

Властна майка и липсващ баща, такава семейна комбинация се среща при почти всички хора, които използват агресията и насилието, за да осъществят себе си. За него симбиозата с майката е източник на сигурност, влияние и просперитет. Същевременно, амбивалентните отношения с майката поддържат инфантилни прояви в поведението му, като бягство от отговорност, нерешителност, нужда от непрекъснато одобрение, капризи и търсене причините за неуспех извън себе си.

...........................................

http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/25925-peevski-chrez-agresiyata-i-nasilieto-osastestvyava-sebe-si.html

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

бам гилотината нема те

за прераждането най-точната дума и лъжеучение!като говориме за душа,живот смърт е най-добре да знаеме какво казва Онзи,който създаде душата и в Неговата власт е и живота и смъртта!земният живот ни е даден, за да се подготвим в него за вечния. пропуснем ли благодатното време на тукашния единствен живот, ние сме загубени навеки!смъртта слага край на всичко земно,повече нищо не може да се направи-ни добро,ни лошо!човек трябва да се покае ,примири с Бога преди смъртта!на душата на 40тия след смъртта се дава временна присъда и чака деня на Съда!прераждането казва -не бойте се! не бързайте да се каете! ако сега грешите, нищо още не е загубено. след смъртта си ще се превъплътите в ново тяло и тогава ще имате възможност да се поправяте. сега си поживейте както ви е угодно! пред вас лежи необозрима вечност, през която вие можете да се превъплъщавате безброй пъти! все накрая ще стигнете до съвършенство!такова учение води до вечна и сигурна смърт!ако е нужно мога и да напускам цитати от Словото!и след като Бог ни е предупредил ,кой ще се изправи пред него да го оспори,да Му каже не си прав,Твоето не е вече модерно еди кой си философ от езическа Индия каза друго! "На човеците е отредено да умрат един път, а след това – съд" (Евр. 9:27).

за прераждането най-точната дума и лъжеучение!като говориме за душа,живот смърт е най-добре да знаеме какво казва Онзи,който създаде душата и в Неговата власт е и живота и смъртта!земният живот ни е даден, за да се подготвим в него за вечния. пропуснем ли благодатното време на тукашния единствен живот, ние сме загубени навеки!смъртта слага край на всичко земно,повече нищо не може да се направи-ни добро,ни лошо!човек трябва да се покае ,примири с Бога преди смъртта!на душата на 40тия след смъртта се дава временна присъда и чака деня на Съда!

прераждането казва -не бойте се! не бързайте да се каете! ако сега грешите, нищо още не е загубено. след смъртта си ще се превъплътите в ново тяло и тогава ще имате възможност да се поправяте. сега си поживейте както ви е угодно! пред вас лежи необозрима вечност, през която вие можете да се превъплъщавате безброй пъти! все накрая ще стигнете до съвършенство!такова учение води до вечна и сигурна смърт!

ако е нужно мога и да напускам цитати от Словото!и след като Бог ни е предупредил ,кой ще се изправи пред него да го оспори,да Му каже не си прав,Твоето не е вече модерно еди кой си философ от езическа Индия каза друго!

"На човеците е отредено да умрат един път, а след това – съд" (Евр. 9:27).

А защо учението на група камилари трябва да истинското, а всички други да са лъжеучения? Не виждам с какво приказките за душата се различават от приказките за лека нощ, дядо Коледа(Бог) и караконджула(дяволът). Стандартно разтягане на локуми...

Сигурен ли си, че добре схващаш какво казваш? Тези моменти дали са точно на осъзнаване? Когато си в безсъзнание или в състояние на дълбок сън без сънища, потокът на ума прекратява ли се? 

Кое наричаш "ум"? Мано-виджняна ли – посочи термина на пали или санскрит, ако ти е възможно.

Хайде, нали искаш да обясняваш единствената вярна гледна точка. Аз няма обяснявам нищо, а само ще задавам въпроси. Публикувано изображение

Всичко е безформено и отвъд всяко възможно обяснение.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

"На човеците е отредено да умрат един път, а след това – съд" (Евр. 9:27).

поредната глупост

А защо учението на група камилари трябва да истинското, а всички други да са лъжеучения? Не виждам с какво приказките за душата се различават от приказките за лека нощ, дядо Коледа(Бог) и караконджула(дяволът). Стандартно разтягане на локуми...

защото Господ казва това,и това са думи за живот,а не на камилри,философи и др.,които също имат нужда от спасение!дяволът също е реална личност!всеки човек през живота си минава през заблуди,ереси,но винаги стига до Бог,защото Духа,който носиме е от Него,но трябва да внимаваме какво говориме защото-

и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят." 

защото Господ казва това,и това са думи за живот,а не на камилри,философи и др.,които също имат нужда от спасение!дяволът също е реална личност!всеки човек през живота си минава през заблуди,ереси,но винаги стига до Бог,защото Духа,който носиме е от Него,но трябва да внимаваме какво говориме защото-

и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят."

Да и дявола е истински аз съм го виждал, искаше да ми купи душата.

Но не е черен, той е бял ангел.

И наистина както се пише за него че е човекоубиец, такъв е. Аз не му се вързах.

И също сам казал и лоши неща против Духа Светаго и не знам как ще ми се прости.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.