Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Ако се каже "Държавата Франция съществува", това е окей. Защото е факт. Да твърдиш, че е уредена, вече е самсаричен възглед. За някой може да не е уредена. Моя позната живя месец в Париж, и беше отвратена. Всичко освен центъра, било мизерия, мръсотия и гета. Но единственият и неоспорим факт е, че Париж съществува, тя е била там и знае. При прераждането нямаме дори този неоспорим факт, че съществува, камо ли да търсим аспектите и подробностите...

И все пак темата е за прераждането. Интересна ни е. Имаме какво да кажем. Не е задължително невярващи да ни опонират. И ние самите имаме достатъчно различия за да е интересна дискусията и без тях.

Разбира се, че много хора ще нападнат човек с негативно отношение към ползата от чисто умозрително разбиране. Не може никой да ме убеди, че няма възможност да си подобрим шансовете чисто умозрително при липса на опит. Откривателското мислене е присъщо на човека и не може да му се забрани. Дали ще го наречем "аналитично" или "спекулативно" или "помощ от Там", или "търсене на справедливост" или по друг начин, или ще ходим на астролог или врачка или ще хвърляме боб, все тая. Когато ни се наложи да мислим, ще мислим и никой не може да ни убеди, че това е безполезно занятие.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Е кои са тия, дето знаят, че има прераждане и как го доказват? Как доказват, че са били някъде? Никак. 

И ако се върна малко по-назад в темата за мнението на Хайдукпикасо. 

Какво значи наш общ дом? Кой го казва това? Някой си. Добре, но как се доказва това? 

От където сме дошли и където ще се върнем. Тук следва същия въпрос. Някой да не би да е бил и да се е върнал, за да разкаже? Има ли такъв? Не, няма. 

Някои по-висши. Кои са тия някои? Да е доказал някой това по някакъв неоспорим начин. Не, не е. 

Блажени са тези, които без да видят са повярвали.

Публикувано изображение

Дайте едно нормално доказателство за прераждане. 

http://www.youtube.com/watch?v=crZIMRRA5ew

http://www.silvacourses.bg/index.php/naj-dokumentiraniya-sluchaj-na-prerazhdane

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Ако с този клип (или подобни) ще борите твърденията, че прераждането (не)съществува - успех. ;)

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

Дайте едно нормално доказателство за прераждане. 

Че какво по-нормално и очевидно доказателство от кръговрата в природата?!

Аз първо бих искал да получа определение за "прераждане". Той кръговратът е ясен. Всички е съставено от едни частици и те само променят формата си. Сега съм човек, после ще стана почва, от нея ще порасне дръвче, от него плод, някой ще го изяде и т.н. Но какво точно се преражда?

Ако с този клип (или подобни) ще борите твърденията, че прераждането (не)съществува - успех. ;)

А вие какво доказателство търсите... :) Кажете кое ще ви удовлетвори, че да ви го предоставим. ;)

А вие какво доказателство търсите... Публикувано изображение 

Кажете кое ще ви удовлетвори, че да ви го предоставим. Публикувано изображение

Ти помниш ли предишния си живот? Ако честно ми кажеш, че го помниш, ще повярвам. Публикувано изображение

Ти помниш ли предишния си живот? Ако честно ми кажеш, че го помниш, ще повярвам. Публикувано изображение

Не. Но когато ви даваме доказателства, в които други си спомнят, вие пак не вярвате.

Дори и някой тук да каже, че си го спомня, едва ли ще му повярвате, а по скоро ще се подиграете с него.

Просто такива ви са нагласите. Закоравели. :) И няма как някой да ви ги промени...освен ако не се случи някое чудо.

За повечето от нещата в които вярваме всички ние, не търсим доказателства.

Просто си вярваме в тях и толкова...

Аз също не съм на 100% сигурна, но пък вярвам, знам, и като че ли някаква моя част вътре в мен, казва, че хората не умират със смъртта на тялото. Знам, че животът не се състои само от тялото. Има неща, които нашите сетива не виждат, но те съществуват.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Но какво точно се преражда?

твоето Аз заедно с целия натрупан опит

не ни е дадено да знаем

ще го научим, когато се приберем

всичките си животи и прераждания ще си ги видим, анализираме

и ще си съставим план за следващото ни идване - какво още трябва да научим

Много ми се иска да попитам вярващите в прераждането - страхувате ли се от смъртта?! Но ако имате намерение да ми разтягате абстрактни локуми - моля да ми ги спестите. Питам за онзи простичък човешки страх при мисълта, че ще си отидете и ще се отделите от всичко, което обичате...

Много ми се иска да попитам вярващите в прераждането - страхувате ли се от смъртта?! Но ако имате намерение да ми разтягате абстрактни локуми - моля да ми ги спестите. Питам за онзи простичък човешки страх при мисълта, че ще си отидете и ще се отделите от всичко, което обичате...

Не, никога не съм се страхувала от моята собствена смърт. Но бих казала, че като всеки един човек, се страхувам от смъртта на близките си.

Че какво по-нормално и очевидно доказателство от кръговрата в природата?!

Кръговрат на кое? На това, че като вали дъжд после пак се изпарява и пак вали ли? 

Кой точно кръговрат? 

Или това, че като отсечем едно дърво после засаждаме друго? 

Това ли е прераждането на едно дърво примерно? 

Не. Но когато ви даваме доказателства, в които други си спомнят, вие пак не вярвате.Дори и някой тук да каже, че си го спомня, едва ли ще му повярвате, а по скоро ще се подиграете с него.

Просто такива ви са нагласите. Закоравели. :) И няма как някой да ви ги промени...освен ако не се случи някое чудо.

За повечето от нещата в които вярваме всички ние, не търсим доказателства.Просто си вярваме в тях и толкова...Аз също не съм на 100% сигурна, но пък вярвам, знам, и като че ли някаква моя част вътре в мен, казва, че хората не умират със смъртта на тялото. Знам, че животът не се състои само от тялото. Има неща, които нашите сетива не виждат, но те съществуват.

За повечето от нещата, в които вярваме има нормални доказателства. Там е разликата. 

п.п. Това с възкръсването може да е прозвучало неуместно, защото за да има възкръсване, трябва да има и смърт, но мисля, че става ясно какво имам предвид...

Това че вярващите чрез вярата си осигурявали психично равновесие, защо го премахна от този пост, докато се наканя да пиша нещо...  :D

Членове на руската секта, които през последните пет месеца се бяха окопали под земята и неотдавна излязоха на повърхността, нанесоха жесток побой на своя водач и му причиниха черепна травма, съобщиха от агенция Интерфакс.

Според вицегубернатора на областта Пенза (700 км югоизточно от Москва) Олег Мелниченко, между членовете на сектата и водача на сектата Пьотр Кузнецов е станало сбиване. Интерфакс съобщи, че Кузнецов е получил „открита черепна травма”.

Трима от последните 14-те привърженици на сектата, сред които и едно дете на 20 месеца, излязоха днес от подземното укритие, където очакваха Второто пришествие. Майка и двете й деца бяха убедени да излязат на повърхността от Кузнецов, пуснат специално за целта от психиатричната клиника, в която е настанен.

Не, никога не съм се страхувала от моята собствена смърт. Но бих казала, че като всеки един човек, се страхувам от смъртта на близките си.

А защо?! Ако наистина силно вярваш, че ще се преродят - защо се страхуваш?! Защото реалността е по-различна от абстрактните писания, нали?! 

Отговарям ти - не ме е страх.

Аз я преживях веднъж, живея втори живот.

Преди това да - страхувах се.

Вече не, защото я познавам.

Това че вярващите чрез вярата си осигурявали психично равновесие, защо го премахна от този пост, докато се наканя да пиша нещо...  Публикувано изображение

Не само, че не съм го премахнала, но съм и го допълнила... Прочети пак и си запази сарказма за някой друг път.

Не. Но когато ви даваме доказателства, в които други си спомнят, вие пак не вярвате.

Дори и някой тук да каже, че си го спомня, едва ли ще му повярвате, а по скоро ще се подиграете с него.

Просто такива ви са нагласите. Закоравели. Публикувано изображение И няма как някой да ви ги промени...освен ако не се случи някое чудо.

За повечето от нещата в които вярваме всички ние, не търсим доказателства.

Просто си вярваме в тях и толкова...

Аз също не съм на 100% сигурна, но пък вярвам, знам, и като че ли някаква моя част вътре в мен, казва, че хората не умират със смъртта на тялото. Знам, че животът не се състои само от тялото. Има неща, които нашите сетива не виждат, но те съществуват.

Не се подигравам на никого, преследвам друга цел с въпроса си. Искам да кажа, че дори и да има такова нещо като прераждане, след като не помним предишния си живот, явно с някаква умисъл е направено така, че да не помним. Явно не е нужно да помним и знаем. И съответно не е  нужно да говорим за това, да се убеждаваме един друг и да ходим на хипнотерапевти, че да разберем какви сме били. Просто това се иска от нас - да изживеем живота си пълноценно - така, все едно друг живот няма. Защото може и да няма... А може и да има. Нямаш гаранции.

А защо?! Ако наистина силно вярваш, че ще се преродят - защо се страхуваш?! Защото реалността е по-различна от абстрактните писания, нали?! 

Тук не става въпрос дали ще се преродят. Болката от смъртта на близък, е най-силната, без значение дали си атеист или вярващ.

Тук не става въпрос дали ще се преродят. Болката от смъртта на близък, е най-силната, без значение дали си атеист или вярващ.

Разбира се. Никога не съм спорила за това. Болката е неистова и дори не мисля, че е уместно да се коментира. Точно за това не вярвам в прераждането.

Има племе на този свят, което плаче при раждането на дете и вдига празненства при смърт... Наистина не помня от къде и в каква връзка го знам, за да бъда по-конкретна, но ето това е вече истинска вяра... На тези хора и аз вярвам, че вярват, че живота е изпитание, така и че смъртта е път към ново прераждане и начало.

Разбира се, че ще се намерят такива, които отново да бъдат саркастични в смисъл такъв, че това са неща, които се усещат и не се възприемат с обикновените човешки сетива... но аз за това и казах няколко пъти, че вярата за това е вяра, за да няма нужда да се доказва със знание. А вие самите /повече от нас невярващите/ изпитвате нужда да се самоубедите във вярата си. Няма лошо от което... И не виждам защо толкова се пените, че има хора, които не вярват...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Според мен тези теории винаги са били мисловната хранителна добавка, която нищо не върши на практика, но държи доста хора в психическо равновесие с плацебо ефекта си.

Намерих го, извинявам се не го догледах.

Кои хора привличат сектите? Отговорът на този въпрос дава яснота върху рисковите контингенти, сред които трябва да се води социална профилактика. Защото сектите се насочват към хора от всички възрастови, социални, религиозни и национални групи, но това е само на пръв поглед. Те си имат определени предпочитания.

Започват от социалните аутсайдери. Те са особено лесна плячка за ловците на души. Насочват се и към инвалиди, болни, хора с психични проблеми, малцинства, изобщо към хора в някаква степен ощетени от живота и съдбата и забравени от обществото, държавата или близките си.

(Срещу сектите - Александър Долев)

Както казва един от водещите експерти в този форум: "Тук пишем все хора с материални проблеми", на което опонирах, че това не е съвсем така, но не него не може да му се противоречи ей така :D

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Както казва един от водещите експерти в този форум: "Тук пишем все хора с материални проблеми", на което опонирах, че това не е съвсем така, но не него не може да му се противоречи ей така Публикувано изображение

Знаеш ли... не е моя работа да го споменавам, но пък защо да ти го спестявам. Ето това е едно от нещата, които ми дават основателното съмнение, че вървиш по пътя на будизма...

Все си мисля, че ненапразно идиома в английския език за "да преодолееш/превъзмогнеш някого или нещо" е to get over someone or something. Не да го заобиколиш... Не да го превземеш... Не да го надхитриш... А да го превъзходиш... Сещаш ли се?! А какво по-трудно от това човек да превъзходи себе си... Направи ли го - дори не е наложително да става будист, за да си го доказва...

Едит - и връзката на този ми пост с темата е, че когато човек живее всеки свой ден като последен, може би става малко по-добър...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Кръговрат на кое? На това, че като вали дъжд после пак се изпарява и пак вали ли? 

Кой точно кръговрат? 

Или това, че като отсечем едно дърво после засаждаме друго? 

Това ли е прераждането на едно дърво примерно? 

За повечето от нещата, в които вярваме има нормални доказателства. Там е разликата. 

Кръговрат не означава ли непрекъснато движение на нещо и цикличност. Разбира се, нищо не се повтаря буквално.

Моето разбиране за прераждането се базира именно на тази динамика. Щом като листата на дървото падат и после отново се"раждат"(не същите, но със същите признаци), защо и при нас хората да го няма? Друг е въпросът, че съм приела, че освен тленното си тяло, ние(хората) и не само, имаме и нещо друго. Дали ще го наречем душа или по друг начин, факт е, че не всичко може да се обясни с химични или физични процеси. Или поне все още не успяваме. Това, в съчетание с някои мои лични наблюдения(съвпадения и необяснимости), мен лично ме карат да вярвам в прераждането.

И няма нищо общо със страха от смъртта, тъй като съм наясно, че освен, че не помня предишни свои животи, знам и, че няма как да бъда същия човек(заради небуквалността на повторенията). Така, че има огромни различия във вярванията и на тези, които вярваме в прераждането.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.