Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Има пасинг ауей. Отива в отвъднотоИли отива си. Сиреч не умира, а си отива от този свят.

И на български има "Отиде си човекът", но не е такова чудо както "Бере душа, човекът".Passaway ми звучи и като - измъквам се или "изнизвам" се, защото pass значи и "проход", а passage e "коридор" на български.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Обяснявам чисто логически, като за хора, които са наясно що е таблица на истинност. Това е технически форум, така че предполагам повечето от читателите ще разберат идеята.

Светът се управлява от някаква логика (някакво логическо отношение), но ние не знаем какво е то. Логическо отношение тип "свят без чудеса" е отношение, чиято таблица за истинност съдържа неравен брой нули и единици (независим произход). Логическо отношение тип "свят само от чудеса" е отношение, чиято таблица за истинност съдържа равен брой нули и единици (зависим произход). 

Да вземем функциите AND и XOR. AND - няма чудеса, XOR - само чудеса. Да ги приложим към една тетрада с еднакъв втори операнд.

1101 AND 1001 = 1001 AND 1001 = 1001 AND 1001 = 1001........................................................ истината е във фризера

1101 XOR 1101 = 0000 XOR 1101 = 1101 XOR 1101 = 0000........................................................свободата е промяна и неминуемо прераждане

Естествено, компатибилистката идея е несъстоятелна, защото не може да има такова логическо отношение, в чиято таблица за истинност да има едновременно еднакъв и различен брой нули и единици. Няма такава логика.

Хм... Какво значи да "изгуби съзнание"? Ако си в кома или дълбоко заспал във фазата без сънища, то изгубваш ли съзнание? То изчезва, а после се появява отново или как?

Нивата на съзнание са наистина много и неизследвани докрай. Понякога съзнанието изчезва и се появява, друг път изчезва и не се появява, в това се състои смисъла на репликата: "Никой не се е върнал оттам, за да разкаже". 

Нивата на съзнание са наистина много и неизследвани докрай.

Напротив, изследвани са докрай от всеки Буда, но не и от психолозите и учените, наистина.

Напротив, изследвани са докрай от всеки Буда, но не и от психолозите и учените, наистина.

Да де, ама ако не бяха учените сега нямаше да си чешеш крастата пред компа, нямаше да знаеш кой е Буда, щеше да садиш картофи на село и да стрижеш овци.

Да де, ама ако не бяха учените сега нямаше да си чешеш крастата пред компа, нямаше да знаеш кой е Буда, щеше да садиш картофи на село и да стрижеш овци.

Ние знаем, че не знаеш, какво е зависим произход.

Ако не бяха селяните, какво щяха да ядат учените, и какво да обличат ???

Ние знаем, че не знаеш, какво е зависим произход.

Ако не бяха селяните, какво щяха да ядат учените, и какво да обличат ???

Щяха да чукат камъни в Анадола :D Всеки произвежда някакъв продукт или услуга, след това тези стоки или услуги се разменят, такова е обществото, повечето хора зависят един от друг. Разбира се някои са ненужни, обществото не зависи от тях, даже пречат. 

Не ти схващам мисълта... Отношението ми към науката е много положително. И защо считаш, че щях да садя картофи? Не че има нещо лошо, в което, както и в овцете. 

Разбира се някои са ненужни, обществото не зависи от тях, даже пречат. 

И как точно подобна идея има общо с учението на Буда, което твърдиш, че искаш да следваш?

Не. Колко пъти стана ти обяснявам.

Поне в Уикито да беше потърсил. Айнщайн е прав. Вие ако искайте вярвайте в компатибилистката идея. Аз предпочитам да слушам Айнщайн. 

Компатибилистката логика не е сериозна. Компатибилисткият свят е свят в който могат да съществуват както чудеса, така и нечудеса. Точно това отрича Айнщайн. И не само той.  Няма сериозни учени, философи или теолози, които да изповядват компатибилистката идея. Единствено платените от държавата идеолози моралисти поддържат тази идея жива. 

Миницитатите и поговорките не минават нийде за обяснения!

Отваряме обаче тълковния речник на думата чудо и виждаме:

1. Необикновено, свръхестествено явление. Чудо на природата.

2. Нещо поразително, което удивлява със своята изключителност и необичайност. Това лекарство прави чудеса.

...

Тоест, разбираме, че става дума за необикновеност, необичайност, изключителност. Та... какво питам аз по-необичайно от това всичко да е възможно. Включително и прераждането да не съществува... Още повече във свят, в който всичко е чудеса?

П.П. Когато става дума за чудеса, няма място за логика. Защото логиката се позовава на детерминираността и казуалността, а пък те уви, в един свят на чудеса не съществуват.

П.П.П. При форма ИЛИ - ИЛИ, ти с коя по-точно част от мини цитата се съгласяваш с Айнщайн?

Въпрос на мнение. За един някого тези светове са реалност, а за друг са измислици. Между другото, това не е само будистко схващане, а присъства и във ведическата традиция.

Не бих казал че е въпрос само на мнение.Например аз се позовавам на втория принцип на ТД и следствие от самия този принцип на нуждата от външен за вселената източник на енергия.Докато в този случай простата аритметика е в колизия с теорията за прераждането и за да се оправдае тази теория се измислят същности.

А точн тази теория за прераждането е в основата на всички беди.

От тази теория произлиза и доктрината за кастовите различия.Будизма наистина отрича и активно противодейства на кастовото деление, но тази критичност е половинчата, тъй като изразява съгласие  и повтаря фундамента в/у който лежи кастовото деление.

С приемането на тази теория се открива пътя и за всякакъв вид фашизоидни идеи.

Принципът е прост.Единиците, които са натрупали чрез множество прераждания достатъчно положителна карма са брамините, а онези долнокачествените, сиреч извън кастовите, нямат толкова натрупана положителна карма и съответно нямат дори право да стъпват в/у сянка хвърлена от Брамина, защото така го оскверняват. 

От тази теория произлиза и доктрината за кастовите различия.Будизма наистина отрича и активно противодейства на кастовото деление, но тази критичност е половинчата, тъй като изразява съгласие  и повтаря фундамента в/у който лежи кастовото деление.

Не мисля. Фундамента на кастовото деление е схващането за духовна еволюция през различните сфери. От будистка гледна точка, тези сфери са самсарични, обусловени и изпълнени със страдание, т.е. дори най-висшата от тях (на божествените състояния без форма, към която се стремят брамините) е нежелана. Пътят, който предлага будизмът е извън цялата тази въртележка. Затова и Буда е преподавал на всички, без значение дали са били от висшите или низшите касти.

–––––––––––––––––

Между другото, "каста" е неточен термин, който за първи път е употребен от португалците за описване на социалната структура на индийското общество през 16 в, ако не бъркам. Коректните термини са "варна" (цвят), "джати" (род), "кула" (семейство), "готра" (раса) и "правира" (произход). Фактически първоначално е имало две групи – арийските завоеватели, които са се делели на брахмани (духовни лица), кшатрии (светски управници) и вайши (стопани, земеделци, търговци) и местните (шудри или даси=роби). С времето, социалната диференциация е станала изключително сложна и комплицирана.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Всички имат еднакви права и равен шанс за развитие от нивото, което са достигнали в миналия си живот. Има степени на развитие, има ерархия, има касти и това означава, че по-долните от нас са нисши, а по-горните висши. Проблемът в отношенията и появата на фашистки и расистки идеи идва от това, че хора, които са на ниско ниво в своето развитие, с което не могат да се примирят се опитват да застанат на по-високо, без да го заслужават.

Не сме обречени да стоим в определена каста. Нищо във Вселената не е в застой и Човекът също. Преминаването от едно ниво (каста) в друго не зависи от обстоятелства, от други хора, от нашите желания, а единствено от нашето съзнателно, активно, целенасочено развитие на собствените ни възможности, способности, интелект и морални качества. Само така можем да преминем на по-горно ниво и в този, и в следващия си живот.

Да, аз вярвам в прераждането. 

Един път се ражда човек и един път мре. Е, така простичко. Кво толкова сте ми изписали 1500 коментара. Като се върне някой да каже пишете.

Един път се ражда човек и един път мре. Е, така простичко. Кво толкова сте ми изписали 1500 коментара. Като се върне някой да каже пишете.

снимки искаш ли а

П.П.П. При форма ИЛИ - ИЛИ, ти с коя по-точно част от мини цитата се съгласяваш с Айнщайн?

Първо следва да отговориш (ако искаш разбира се) на въпроса, дали разбираш какво означава да съм съгласен с целия цитат, така както е даден (едновременно и от двете страни на думата "или"), както и дали си разбрал какво означава това. 

Иначе разговорът губи смисъл. 

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Щяха да чукат камъни в Анадола :DВсеки произвежда някакъв продукт или услуга, след това тези стоки или услуги се разменят, такова е обществото, повечето хора зависят един от друг. Разбира се някои са ненужни, обществото не зависи от тях, даже пречат. 

И какво искаш да кажеш на Реджеп, с това непрекъснато атякване за Анадола? :whist:

Интересно, ако беше си сложил ник не с турско, а с някакво френско или германско име, дали щеше да го мислиш за французин или германец, както сега го мислиш за турчин, и дали тогава пак щеше да му го натякваш. Впрочем, това се забелязва не само при теб.

За хора като теб, имащи претенциите, че сте много напреднали в знанията и практиките, това говори че всъщност и с милиметър не сте напреднали и сте все още на много примитивно ниво, след като отъждествявате хората с етноса им, и то само възоснова на това,, че някой си е сложил някакъв ник с турско име. Но дори и да е такъв, трябва ли да се подигравате непрекъснато натяквайки произхода му! :no-no:

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Нямам претенции да съм многознайка като теб...

Много хубаво, само че не знам кой изписа(копира) цял ферман? Но има разлика в това да копираш и в това да разбираш какво си копирала. Ти поне четеш, не си "убедена и знаеш защото си била там" :D Сайта на Алесиян Пацев е добър има много информация за тези които могат да я осмислят. Той често обобщава различните будистки учения, също дава информация  за секти които имат етерналистки уклон. Много е трудно да се отсява това което има общо с учението на Буда Шакямуни и това което е привнесено в последващи епохи, а често и му противоречи. Моя съвет е да четеш сутрите от ранният будизъм. В този форум няма будисти и ако искаш нещо да разбереш, първо трябва много да четеш и много да размишляваш върху прочетеното, с две думи да разчиташ на себе си. Ще ти посоча само един момент от изложението ти: "Субстанцията-носител на някакви качества се нарича дхарма-носител." Ето тук може да се объркаш и да помислиш че става въпрос за вечна(неунищожима) субстанция или душа. Буда не е утвърждавал такова нещо, поради простата причина че е нямало как да се докаже съществуването му. Човекът е странно същество, има потенциала често да задава глупави и безсмислени въпроси, но заслужава ли си да си губим времето и да разсъждаваме по въпроси, по които е разсъждавано с хилядолетия и пак няма ясен отговор? Скъпоценното човешко съществуване не е безкрайно, то е изключително кратко.

Но дори и да е такъв, трябва ли да се подигравате непрекъснато натяквайки произхода му!  :no-no:

Нямам нищо против произхода на Реджеп, ако той не натяква транскрипциите на турски език за поговорките които цитира. Не ми харесва звученето на майчиния му език, предпочитам българското. Тук има и други представители на този етнос, но са доста по-напред от аватара му.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Аха, значи ти си по-голям спецЯлист от него и знаеш повече.

Ами нямам нищо против да е така, но пък всичко което съм цитирала говори , че учението на Буда, е духовно, а не материалистическо.

Както виждаме, Алексиян не си ги измисля тези неща.

Спри да копираш и започни да мислиш. Интервалите през които зариваш темата с цитати са много кратки, за да осмислиш това което си копирала или да прочетеш това което пишат другите. Не съм по-голям специалист от Пацев, той просто дава много информация(не взима страна) и засяга в темите си почти всички будистки(сектански също) теории, също и небудистки такива. Започни от тази сутра примерно Брахмаджала - сутта(Сутра за божествената мрежа), Дикха - Никая I-1-3

Тибетският тълковен речник дава следните значения за термина:

4.Сфера на душата

Това не е будизъм, а етернализъм, това противоречи на най-най-най първото учение което е дал Буда, учението за Средният Път, това е пътят който минава на еднакво разстояние покрай етернализма(Бог, вечна душа, духовното) и нихилизма(грубия материализъм). Нагарджуна е обяснил учението за Средният Път, чрез пустотата(шунята) или безсъщноста на всички дхарми(дхарма-найратмя).

найратмя (безсубектни, без „аз“)

Спри да копираш и започни да мислиш. Интервалите през които зариваш темата с цитати са много кратки, за да осмислиш това което си копирала или да прочетеш това което пишат другите. Не съм по-голям специалист от Пацев, той просто дава много информация(не взима страна) и засяга в темите си почти всички будистки(сектански също) теории, също и небудистки такива. Започни от тази сутра примерно Брахмаджала - сутта(Сутра за божествената мрежа), Дикха - Никая I-1-3

Цитатите които давам отговарят на същността на въпроса.

Друг е въпросът ти какво търсиш да видиш в тези цитати и кое приемаш и не приемаш.

Може ли накратко, с едно излечение да ми кажеш, какво е Дхарма и коя е същността на учението на Буда.

Може ли накратко, с едно излечение да ми кажеш, какво е Дхарма и коя е същността на учението на Буда.

Аз може ли? Всички учения на Буда се свеждат до едно нещо и то е преодоляването на погрешния възглед, че явленията (дхармите) имат присъщо (независимо, необусловено) съществуване.

Това е най-кратката възможна дефиниция, за която се сещам. Снощи слушах лекциите на един от нашите учители (кхенпо Церинг) за зависимото възникване и там той даде това определение. Между другото, правилния термин е "зависимо възникване", а не "взаимозависимо", понеже не е задължително да има двупосочна връзка между две дхарми. Примерно, деянието зависи (е породено) от деятеля, но не и обратно.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Scepsis ме изпревари, не беше много честно, но е прав в този случай. Дхармите са пусти, и съществуват само защото са взаимно обусловени, също не се наблюдава дхарма в природата и Вселената, която да не е причинно обусловена. Това означава, че дхармите нямат самобитие,  което да е самодостатъчно, да съществува само по себе си, по силата на собствената си природа (свабхава,душа).

А същността на учението на Буда(според моето виждане) не се постига с теоретични обяснения, или внезапно просветление, както им се иска на някои будистки секти, а е дълъг процес(практика), на осъзнаване информацията в сутрите, вяра в учението на Буда Шакямуни и в това че е постигнал Просветление, и прилагането му във всекидневния живот, не от днес за утре, а до края на човешкия живот и във всеки един момент от съществуването.

Scepsis ме изпревари, не беше много честно, но е прав в този случай. Дхармите са пусти, и съществуват само защото са взаимно обусловени, също не се наблюдава дхарма в природата и Вселената, която да не е причинно обусловена. Това означава, че дхармите нямат самобитие,  което да е самодостатъчно, да съществува само по себе си, по силата на собствената си природа (свабхава,душа).

Ок, но мен ми е интересно, от какво искаш да се освободиш тогава, след като не вярваш в Прераждането.

Ако няма Прераждане, то ти си свободен - умираш и край с теб и с твоето съзнание и нагласи !

Тогава какъв е смисълът да искаш да се освободиш от нещо, което същестувва само тук, в този свят, и умира със смъртта на тялото ти?!

Ок, но мен ми е интересно, от какво искаш да се освободиш тогава, след като не вярваш в Прераждането.

Ако няма Прераждане, то ти си свободен - умираш и край с теб и с твоето съзнание и нагласи !

Тогава какъв е смисълът да искаш да се освободиш от нещо, което същестувва само тук, в този свят, и умира със смъртта на тялото ти?!

Да се освободя от заблудите, невежеството, куп погрешни нагласи които са ми поставени в съзнанието от зависимият произход и др., да достигна до истинско знание(което да ми помага тук и сега, а не отвъд), което дори и да не Просветлението на Буда поне да се доближава до него, това е стремеж за цял живот. Буда не е драпал да се преражда пак - това е погрешен възглед. За любителите на прераждането цитата който даде по-горе scepsis е интересен и може да помедитират върху него ;)

Между другото, правилния термин е "зависимо възникване", а не "взаимозависимо", понеже не е задължително да има двупосочна връзка между две дхарми. Примерно, деянието зависи (е породено) от деятеля, но не и обратно.

Разбива теориите на Реджеп на пух и прах, то пък едни "теории", може да се напише медицински труд върху тях  :D

Да се освободя от заблудите, невежеството, куп погрешни нагласи които са ми поставени в съзнанието от зависимият произход и др., да достигна до истинско знание(което да ми помага тук и сега, а не отвъд), което дори и да не Просветлението на Буда поне да се доближава до него, това е стремеж за цял живот. Буда не е драпал да се преражда пак - това е погрешен възглед. За любителите на прераждането цитата който даде по-горе scepsis е интересен и може да помедитират върху него ;)

Разбира се, че целта на всички ви е, не да СЕ прераждате пак, а да НЕ се прераждате пак. ;)

Иначе защо щяхте да се хабите да учите толкова сложни терминологии и учения. :D

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.