Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Ок, но мен ми е интересно, от какво искаш да се освободиш тогава, след като не вярваш в Прераждането.

Ако няма Прераждане, то ти си свободен - умираш и край с теб и с твоето съзнание и нагласи !

Виж последователността от 12-те звена на зависимото възникване – първото е невежество (авидя), второто са нагласите (санскара), а третото е дуалното съзнание (виджняна). Наличието на първото автоматично обуславя пораждането на следващите звена (нидани) като е без значение дали вярваш или не вярваш в прераждането. Проблемът е, че характеристиката на самсаричното възприятие е страдание, както е обяснено в Първата Благородна Истина.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Разбира се, че целта на всички ви е, не да СЕ прераждате пак, а да НЕ се прераждате пак. ;)

Иначе защо щяхте да се хабите да учите толкова сложни терминологии и учения. :D

Няма нищо общо с прераждането, но няма как да разбереш с едно щракване, ако някой ти каже "Събуди се!" Трябва малко да се напънеш, за да родиш нещо, ако изобщо имаш някакво понятие за какво иде реч... Отивам на планина, глупостите тук нямат край :D

Разбира се, че целта на всички ви е, не да СЕ прераждате пак, а да НЕ се прераждате пак. ;)

Никакво значение, както писах, няма какво е отношението ни към прераждането. Дали вярваме или не. Механизмът се задейства независимо от нашите вярвания дотогава, докогато имаме погрешната представа за идентичност или независимо съществуваща личност. Елементарно е, всъщност.

Примерно, деянието зависи (е породено) от деятеля, но не и обратно.

Възможно е и това, но винаги съществува по цялостна картина в която кръгът се затваря.  Това според мен де. Иначе не мога да си го представя. Свободният избор прави нещата много сложни за осъзнаване и разбиране. 

Нагледно.. за хора с доста скромни умствени възможности, нека сме толерантни и състрадателни.

Публикувано изображение

Нямам нищо против произхода на Реджеп, ако той не натяква транскрипциите на турски език за поговорките които цитира. Не ми харесва звученето на майчиния му език, предпочитам българското. Тук има и други представители на този етнос, но са доста по-напред от аватара му.

Представи си че нарочно цитира такива турцизми, защото го взехте за турчин. А той не е такъв, дори знам как е истинското му име.

А пък и не знам теб какво те бърка и защо се дразниш, след като самият ти, си приел да следваш учението на индийците, а не на българите, след като си националист и ти харесва българското.

Тези които се идентифицират с името, с етносите и нациите, са все още далече от това за което говори Буда и всъщност няма никаква полза от това което са учили, защото всъщност нищо не са схванали от цялата му философия.

Никакво значение, както писах, няма какво е отношението ни към прераждането. Дали вярваме или не. Механизмът се задейства независимо от нашите вярвания дотогава, докогато имаме погрешната представа за идентичност или независимо съществуваща личност. Елементарно е, всъщност.

Точно това исках да кажа и аз на Шунята. ;)

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Че освен от жените, има комплекси и от турците.

Тези които се идентифицират с името, с етносите и нациите, са все още далече от това за което говори Буда и всъщност няма никаква полза от това което са учили, защото всъщност нищо не са схванали от цялата му философия.

Мога ли ви да обяснявам с картинки, че думите ги тълкувате както ви скимне някои, а май и не схващате?

Публикувано изображение

А пък и не знам теб какво те бърка и защо се дразниш, след като самият ти, си приел да следваш учението на индийците

Не се подвеждай, Ауми. Той не следва Дхарма, понеже няма как да я следва с писане по форуми. Сексизмът и национализмът са чужди на учението на Буда. Нямат нищо общо с него.

––––––––––––

Да ти се похваля, че тази година в нашия институт ще се учи освен тибетски и санскрит, както и разговорен хинди. Това със санскрит е много важно, защото дава връзка между тибетските версии на учението и индийските. Примерно, тибетската дума за Буда е сангдже, което се превежда буквално като напълно чист (санг) и открит/разцъфнал (дже), т.е. някой при когото всички просветлени качества са напълно проявени.

Хинди е полезно за ежедневното общуване, понеже повечето индийци не говорят английски.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Не се подвеждай, Ауми. Той не следва Дхарма, понеже няма как да я следва с писане по форуми. Сексизмът и национализмът са чужди на учението на Буда. Нямат нищо общо с него.

Ами и аз това казах, че с писане по форуми няма как да стане, изпада се в крайности като сексизъм и антисексизъм...

Публикувано изображение

Един път се ражда човек и един път мре. Е, така простичко. Кво толкова сте ми изписали 1500 коментара. Като се върне някой да каже пишете.

Така е! Никой не се е родил два пъти, нито е умрял два пъти или повече:) Душата, същността или дхарма във всяко ново раждане, съответно смърт има различно проявление. Различна личност всеки път се ражда и умира. Същността й е една и съща, която с преражданията се променя.

Същността й е една и съща, която с преражданията се променя.

Здравей Мария,

Ако има "същност", то тя трябва да е неизменна. Ако се променя, то няма "същност".

Здравей Мария,

Ако има "същност", то тя трябва да е неизменна. Ако се променя, то няма "същност".

И е така и не е така. Отнася се и за това, което току що казах. Отнася се и за това, което Мария казва. В този смисъл един от най неадекватните аргументи на врагът е следният:

"Няма прераждане, защото всички, които вярвате в прераждането, всъщност вярвате в различни неща. Ми а разберете се точно как се прераждаме еднозначно, че тогава ни убеждавайте. До тогава няма прераждане."

Малко го попреиначих за да изглежда още по несъстоятелно, нека им на враговете. Коя е основната грешка в разсъжденията им. Няма справедливост. Принципът за справедливост не е морален принцип и в момента не морализаторствам. Ако човек се опита да прозре малко по дълбоко същността на принципът за справедливост ще открие, че в крайния си вариант това е принцип на безпринципността. Безпринципността не като морална категория, а като потенциал позволяващ да се разсъждава адекватно при сравняване на относителните принципи (чужди и свои).  

Как по критериите за справедливост може лесно да се покаже несъстоятелността на горните аргументи на враговете. Давам примери, без да претендирам за изчерпателност:

"Ами вие бре, дето не вярвате в прераждането, да не би да вярвате в едно и също. Едни от вас вярват в големия взрив, други в "Аллах Акбар", трети в непорочното зачатие от което се е родил спасителя, четвърти в богоизбраността на евреите. Ами а разберете се по какъв точно начин не се прераждаме. До тогава има прераждане."

Ето колко е мощен принципът за справедливост. По същество това е принцип за безпринципност. Безпринципност в смисъл на интелектуална потентност, а не на безотговорност.

Който приравнява безпринципността с безотговорност, прилага морални критерии в спора за истината, защото безотговорността е морален критерий. Това е интелектуална кастрация в смисъл на осакатяване на интелекта.

Малко го попреиначих за да изглежда още по несъстоятелно, нека им на враговете.

Ако човек се опита да прозре малко по дълбоко същността на принципът за справедливост ще открие, че в крайния си вариант това е принцип на безпринципността.

Ами а разберете се по какъв точно начин не се прераждаме. До тогава има прераждане.

Ето колко е мощен принципът за справедливост. По същество това е принцип за безпринципност. Безпринципност в смисъл на интелектуална потентност, а не на безотговорност.

Който приравнява безпринципността с безотговорност, прилага морални критерии в спора за истината, защото безотговорността е морален критерий. Това е интелектуална кастрация в смисъл на осакатяване на интелекта.

Това все са доказателства, доста сериозни, браво Реджепе, успя, вече вярвам в прераждането. Каква логика, каква неподражаема мисъл. Алилуя!

Публикувано изображение

Точно така. Всеки човек има неподражаема мисъл. Именно за това, да критикуваш вражеската теза от позициите на това, че враговете не мислят еднакво, не е смислено.

По скоро точно обратното. Ако успееш да докажеш, че враговете мислят еднакво, доказваш всъщност че враговете са ЗОМБИРАНИ !!!

Точно така. Всеки човек има неподражаема мисъл. Именно за това, да критикуваш вражеската теза от позициите на това, че враговете не мислят еднакво, не е смислено.

По скоро точно обратното. Ако успееш да докажеш, че враговете мислят еднакво, доказваш всъщност че враговете са ЗОМБИРАНИ !!!

"Той ме оскърби, той ме удари, той ме победи, той ме ограби." омразата никога няма да
угасне у тези, които таят такива мисли. - Буда

Не те възприемам като враг, а като човек който има нужда от помощ, в този или в последващи животи. Не критикувам теб като личност, а мисленето ти, което е лишено от всякаква логика. Има един термин "спонтанна проза", но той е подходящ за роман или поезия, в такъв стил е писал Джак Керуак. Но в твоя случай при изследването на такава сложна материя(за човешкия мозък), като има ли прераждане или няма, изсипвайки спонтанно и без връзка всяка мисъл която ти дойде в главата и използвайки я за доказателство е меко казано комично. 

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Ама и съвсем без омраза не може. Съществуват толкова много жени и турци.

Ами белгийците. За тях няма да споменавам. 

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Ама и съвсем без омраза не може. Съществуват толкова много жени и турци.

Щом казваш... Никъде не съм казвал че мразя жените и турците, защото ако ги мразя може да се преродя в един от тези два вида. Забавлявам с някои факти и гледам на тях често от комичната им страна. Казах че благозвучността на турския език ще се възприеме по-добре в Анадола, а не в България, това не е ли така? Убеди ме, вече вярвам в прераждането, би трябвало вече да съм ти приятел вече, няма нужда да се стига до военни действия от рода клавиатура срещу "Макаров", примерно. В този ред на мисли, кой регулира целия процес в прераждането и как спрямо делата си човек получава съответното тяло? Кой е "гаранта", за тази справедливост? Защото ако е на случаен принцип или го регулира принципа на безпринципността, няма смисъл.

Никъде не съм казвал че мразя жените и турците, защото ако ги мразя може да се преродя в един от тези два вида.

Никъде не си казал така е. Аз питам защо мразиш Белгийците ?

Сега като се замислих. От друга страна пък, след като жените и турците не са зло заслужаващо омраза, какво толкова ако се преродиш в нещо такова ? 

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Никъде не си казал така е. Аз питам защо мразиш Белгийците ?

Сега като се замислих. От друга страна пък, след като жените и турците не са зло заслужаващо омраза, какво толкова ако се преродиш в нещо такова ? 

Вие питате - ние отговаряме :D След като ми отговориш на въпросите в моя пост, ще ти отговоря на твоя, иначе това не е диалог. 

аз едно не мога да разбера. как може да се вярва в нещо недоказано. да, има безброй теории и вярвания, писания, рисунки и всякакви документи за това, че може би човек се преражда, но въпреки това, няма преки доказателства и всичко си остава просто така висящо с безброй въпроси и още толкова отговори, които са измислени от различни хора. общо взето си "дърпа чергата" към неговата теза и се опитва да убеди другите в неща, които пак казвам - не са доказани категорично. 

докато не се появи някой и не докаже, а не само да каже: аз се прерпдих, бях куче, слон, човек (еди кой си) и т.н. или пък да каже, човек се преражда в това и това, защото така и така, просто няма как да вярвам в прераждането. 

да, може би го има, не го отричам, но просто не го вярвам за момента. нещата са различни. 

Прав си. Аз излагам своята теза, а ти ми помагаш.

Много бих искал да ти помогна, но тук няма такъв който може да го стори, трябва специалист. Добре я "излагаш" тезата си :D

Я по-добре да питам някой, който може би нещо знае...

Можеш ли да обясниш този механизъм по-подробно, щом е елементарно всъщност? Кой следи да не му се счупи нещо, поддръжка, гаранция? Да не почва да дава грешки, аха да станеш Буда и опс "бъг" да започнем пак от Бавноходка (Tardigrada). Този зад колелото на Самсара гледа лошо, не ми изглежда добронамерен към Бодхисатвите, дето се прераждат с цел да му развалят играта, като доведат всички чувстващи същества до освобождение от Самсара или Просветление.

Публикувано изображение

http://www.onmarkproductions.com/assets/images/wheel-of-life-Tanka-TN-6.jpg - обяснение на елементите според тибетският будизъм

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.