Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Танцувай го тоз живот, ма Марче, стига си драматизирала излишно във всеки пост.

Почна ли да си носиш хубавите обувки на висок ток, че кат влезеш в критическата не, че няма да можеш да ги носиш, но я ишиасът ще се обади, я ревматизмът. Сега е моментът за обувките на висок ток. В следващия си живот може да си мъж, знае ли човек. Или пък плачеща върба - любимото ми дърво.

Критическата възраст е състояние, което не подминава никого. Подобни твои постове /и не само твои/ звучат точно като подигравка със здравето на хората, което е повече от просташко и в това няма никакъв драматизъм, защото със сигурност няма да подмине и теб.

То е като да се надсмиваш на хром или незрящ, с тази разлика, че и теб със сигурност няма да те подмине.

Не става въпрос за драматизиране, а за най-обикновена етика и възпитание, които не са излишни дори на най-освободените духом! Не правиш впечатление на игрива пчеличка Мая. Правиш впечатление на човек, който жестоко се нуждае от внимание и е готов да го постигне дори и на тази цена, само и само да се отърка о някоя Куин, па макар и на Драма...

Хубава вечер и на теб!

п.п. Финесът на една шега е точно в това - да се уцели мярката... След това идва просташкото нагарчане...

Една шега, макар и остроумна, повторена двадесеттина пъти става досадна.

Абсолютно! Като твоята с керосина! Публикувано изображение Хубаво е, когато времето ви води до пътища, през които някои вече са минали, но ги гледате с вироглавието на младостта...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 185,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Хайди, извиних се, че съм написал визираният от теб пост, тъй като не съобразих, че темата е за прераждането изобщо, а не за прераждането само според будизма. Тъй че дръж се възпитано, моля.

Една шега, макар и остроумна, повторена двадесеттина пъти става досадна. Поясних ти няколко пъти, че според будизма растенията не притежават съзнание. Те не могат да бъдат материален носител на съзнанието, тъй че прераждане като джанка или морков е невъзможно. Явно това те разочарова по някаква причина, но не мога да те лъжа – така стоят нещата. Джанка няма да успееш да станеш колкото и да се напъваш и стараеш. Публикувано изображение

тъй махаме тиквите и джанките ок

и какво - съсел, а съсела има ли съзнание

какво съзнание има съсела

чувате ли се кви глупости говорите будистите а

Абсолютно! Като твоята с керосина! Публикувано изображение Хубаво е, когато времето ви води до пътища, през които някои вече са минали, но ги гледате с вироглавието на младостта...

Това не беше моя шега. Просто ми стана неприятно, защото споделих нещо, което не биваше да споделям. Грешката беше моя.

Пък щом искаш да поставяш в позиция на зрял човек, който наблюдава детските игри на другите, то – моля. Нямам претенции да съм зрял по моите си стандарти.

Това не беше моя шега. Просто ми стана неприятно, защото споделих нещо, което не биваше да споделям. Грешката беше моя.

Пък щом искаш да поставяш в позиция на зрял човек, който наблюдава детските игри на другите, то – моля. Нямам претенции да съм зрял по моите си стандарти.

Разбира се, че шегата не беше твоя. Бивало и да е... Публикувано изображение Ти беше в позицията, в която сега е /или ти си поставил/ Хайдукпикасо. За това ти го напомних. Майната му. Минало. Но да знаеш просто, че не си застрахован. Нищо повече.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

тъй махаме тиквите и джанките ок

и какво - съсел, а съсела има ли съзнание

какво съзнание има съсела

чувате ли се кви глупости говорите будистите а

Съселът, както и всяко животно има съзнание без никакво съмнение. Съзнанието се дефинира като способност за възприятие и познаване на обектите. Това разбра ли го или не? Съвсем друг въпрос е, че повечето животни не притежават развит интелект. Зачатъци има само у някои висши примати и у делфините. Съзнание и интелект, обаче, не са синоними, както би следвало да знаеш преди да пишеш, че някой говори глупости. Понеже, в случая, проявяваш удивително невежество по елементарен въпрос.

Разбира се, че шегата не беше твоя. Бивало и да е... Публикувано изображение Ти беше в позицията, в която сега е Хайдукпикасо. За това ти го напомних. Майната му. Минало. Но да знаеш просто, че не си застрахован. Нищо повече.

Тъй ли. Нещо бъркаш. Какво общо има? Аз казах нещо неподходящо и някой се пошегува за керосина. В случая, обаче, Хайди се шегува с будистката представа за прераждането пишейки за джанката.

Бе, нещо не ти схващам мисълта, ма карай.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Критическата възраст е състояние, което не подминава никого. Подобни твои постове /и не само твои/ звучат точно като подигравка със здравето на хората, което е повече от просташко и в това няма никакъв драматизъм, защото със сигурност няма да подмине и теб.

То е като да се надсмиваш на хром или незрящ, с тази разлика, че и теб със сигурност няма да те подмине.

Не става въпрос за драматизиране, а за най-обикновена етика и възпитание, които не са излишни дори на най-освободените духом! Не правиш впечатление на игрива пчеличка Мая. Правиш впечатление на човек, който жестоко се нуждае от внимание и е готов да го постигне дори и на тази цена, само и само да се отърка о някоя Куин, па макар и на Драма...

Хубава вечер и на теб!

Интересно как иронията, която беше изцяло насочена към мен самата и собствената ми възраст, се превърна в твой проблем, че и цяла сага съчини около това? Потрес.

Очевидно имаш проблем и с възрастта си. Аз нямам такъв. И още 10 напоителни поста да напишеш, това няма да промени качеството ти на живот, ако не се вгледаш в себе си и не видиш как тези непрестанни драматизации ти пречат. Изтощително е човек да си говори с теб - то е дуднене, то са забележки, то са пози, то са емоционални излияния…пфффф…не, мерси, не са за мен подобни упражнения. Няма повече да ти смущавам драматичните изяви.

Съселът, както и всяко животно има съзнание без никакво съмнение. Съзнанието се дефинира като способност за възприятие и познаване на обектите. Това разбра ли го или не? Съвсем друг въпрос е, че повечето животни не притежават развит интелект. Зачатъци има само у някои висши примати и у делфините. Съзнание и интелект, обаче, не са синоними, както би следвало да знаеш прди да пишеш, че някой говори глупости. Понеже, в случая, проявяваш удивително невежество по елементарен въпрос.

вие сте удивително смешни

къде ви е логиката за еволюцията в този случай - издиша нали

защото е толкова нелогично да се прераждаш в животно или каквото и да е от по-низшо ниво

ще си космонавт да речем в този живот в следващия ще си съсел

и къде му отиват на космонавта запазените знания, умения - в съсела ли после

няма такъв хумор, честно

Интересно как иронията, която беше изцяло насочена към мен самата и собствената ми възраст, се превърна в твой проблем, че и цяла сага съчини около това? Потрес.

Очевидно имаш проблем и с възрастта си. Аз нямам такъв. И още 10 напоителни поста да напишеш, това няма да промени качеството ти на живот, ако не се вгледаш в себе си и не видиш как тези непрестанни драматизации ти пречат. Изтощително е човек да си говори с теб - то е дуднене, то са забележки, то са пози, то са емоционални излияния…пфффф…не, мерси, не са за мен подобни упражнения. Няма повече да ти смущавам драматичните изяви.

Благодаря! Амин! Публикувано изображение До следващото ти форумно прераждане!

Не знам как не се умори да позираш?! Пчеличката Мая!

Колко си над нещата, а все си в блатото около нас... На една ръка разстояние... Баси! Публикувано изображение

Интересно как иронията, която беше изцяло насочена към мен самата и собствената ми възраст

Толкова се изтърка, че чак съм предвидила още първото ти изречение! Милата тя! Възвишената и дишащата свободно! Дишай!

Благодаря! Амин! Публикувано изображение До следващото ти форумно прераждане!

Не знам как не се умори да позираш?! Пчеличката Мая!

Нье, индийска кючекчиня повече ми тича.  :dancing18:

Бива ме по танците и тва си е. А теб те бива по драмите - всеки с талантите си.  :P

къде ви е логиката за еволюцията в този случай - издиша нали

Еволюционната теория няма общо с будизма. Самсара е циклично съществуване, т.е. въртене в кръговрат, а не някаква духовна еволюция. Единственото решение е да се излезе от обусловеното съществуване, а не да се търси еволюция в неговите рамки. Това е съвършено безмислена и безнадежна работа.

Колко си над нещата, а все си в блатото около нас... На една ръка разстояние... Баси! Публикувано изображение

Толкова се изтърка, че чак съм предвидила още първото ти изречение! Милата тя! Възвишената и дишащата свободно! Дишай!

Не съм над нещата, а просто отстрани. 

Редактирано от дакини (преглед на промените)

Ай, спрете се, де...

Няма пък. Сега ми е паднала, щот имам време. :D

После кой знае кога шсъ включа и от къде, за да проверя дали Марчето е почнала да узрява за живота. Ако напише, че утре ще си сложи готините чепици на висок ток, ще я оставя да си драматизира наволя. ;)

Еволюционната теория няма общо с будизма. Самсара е циклично съществуване, т.е. въртене в кръговрат, а не някаква духовна еволюция. Единственото решение е да се излезе от обусловеното съществуване, а не да се търси еволюция в неговите рамки. Това е съвършено безмислена и безнадежна работа.

безсмислието е вашия кръговрат

оставете еволюцията за другите

и къде му отиват на космонавта запазените знания, умения

Ами, ти кажи. Не знам да се раждат бебета-космонавти. :D

Разбира се, нагласите на съзнанието имат приемственост, но те са прекалено многообразни, за да се проявят всички едновремено. По начало причината за прераждане като животно е глупостта, ленивостта и страха. В текстове като "Бардо Тодьол" процесът е описан в детайли. Най-общото, което трябва да знаеш е, че ако човек не е постигнал определено ниво на осъзнаване, то смъртта му прилича на заспиването, при което възникват различни сънища. Дори кошмари. Зависи какво се актуализира от сферата на несъзнаваното. Колкото имаш съзнателен контрол над сънищата си, толкова можеш да има и над периода след смъртта. Не му е мястото да пиша по-подробно.

безсмислието е вашия кръговрат

оставете еволюцията за другите

Разбирам, че за теб звучи обнадеждаващо да е така, т.е. да приписваш на страданието в живота, ролята на някакъв духовен път, да му придаваш смисъл, за да не изглежда всичко съвсем безнадежно. Съжалявам, ако мненията ми звучат разочароващо. Можеш просто да не им обръщаш внимание – нямам намерение да променям схващанията ти. Вярвай в каквото намериш за добре.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Разбирам, че за теб звучи обнадеждаващо да е така, т.е. да приписваш на страданието в живота, ролята на някакъв духовен път, да му придаваш смисъл, за да не изглежда всичко съвсем безнадежно. Съжалявам, ако мненията ми звучат разочароващо. Можеш просто да не им обръщаш внимание – нямам намерение да променям схващанията ти. Вярвай в каквото намериш за добре.

Няма да ги промениш, никой не може да ги промени.

Аз знам че съм вечна и че пак ще ме има.

И не в животно.

Знам че никой не умира и нищо не се губи.

не вярвам в прераждането

преди твърдо знаех, че 1+1=2, но сега знам, че и  1+1=1 , та зависи :D

СТОП ! Публикувано изображение

Argumetum ad hominem не са допустими !

Ако обсъждате нещо -то това нека е прераждането, а не качествата на събеседниците си !

Нали отговорихме на този въпрос... Отговорът е, че хората не се прераждат единствено в хора. Всъщност калсификацията на сферите (на желанието, формата и без форма) и шестте категории същества (от състоянията на параноя, гладни духове, животни, хора, полубогове и богове) е схематична и опростена. На практика има безбройни обусловени реалности.

Не знам кои имаш под отговорихме, но отговора който сочиш, противоречи на условието зададено от Реджеп, та затова когато отговарям на нещо аз го цитирам.В случая опонирах на Реджеп.Както и да е.

Но сега забелязах по интересен проблем с този отговор - бръснача на Окам.За  на концепцията се въвеждат други планети със същества, но понеже и с планетите положението е същото(Имат начало и следователно има момент, в който там няма същества) .

В крайна сметка се измислят същности - полубогове, гладни духове, наги и "безброй обусловени реалности" за да се оправдае  колизията с нарастването на броя на населението и нуждата всеки нов човек да е преродено същество.

Не знам кои имаш под отговорихме, но отговора който сочиш, противоречи на условието зададено от Реджеп, та затова когато отговарям на нещо аз го цитирам.В случая опонирах на Реджеп.Както и да е.

Те всички мнения относно прераждането си противоречат, защото са строго индивидуални илюзии(въздушни кули, нямащи доказателство в реалността) на конкретен "Аз", който би направил всичко(буквално всичко), за да не умре, така е програмиран. Ама нейсе, няма кой да се прероди, мисълта за прераждането е от типа на поговорката: "Гладна кокошка, просо сънува", чието значение е (беден, сиромах човек, който се надява да му се случи нещо хубаво) и не прави нищо по въпроса, само се надява и вярва. В случая ролята на кокошката играе горе упоменатата личност.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

мда - същото като перпендикуляр с трапец да спори

Публикувано изображение

Те всички мнения относно прераждането си противоречат, защото са строго индивидуални илюзии(въздушни кули, нямащи доказателство в реалността) на конкретен "Аз", който би направил всичко(буквално всичко), за да не умре, така е програмиран. Ама нейсе, няма кой да се прероди, мисълта за прераждането е от типа на поговорката: "Гладна кокошка, просо сънува", чието значение е (беден, сиромах човек, който се надява да му се случи нещо хубаво) и не прави нищо по въпроса, само се надява и вярва. В случая ролята на кокошката играе горе упоменатата личност.

Ти не вярваш в прераждането...а вярваш ли в Кармата?

Въпросът с прераждането съм го разяснявал много пъти. Айнщайн е казал следното.

"Или в света не съществуват чудеса, или съществуват само чудеса."

Алберт Айнщайн

Сега, който иска да спори с Айнщайн. Аз мисля да се съглася с гениалния учен. Това е логиката. Ако някой ви е казал, че съществува някаква друга логика, ами излъгал ви е. Отидете да си искате обратно парите за обучение. 

Какъв е смисълът на това, което казва Айнщайн. Смисълът е, че всяка логика различна от логиката на инкомпатибилизма е безсмислена.

При инкомпатибилизма имаме два варианта

1. В света не съществуват изобщо чудеса - в такъв свят не може да има прераждане

2. В света съществуват само чудеса - в такъв свят прераждането е неминуемо.

Въпросът е строго логически и всякакви позовавания на научни открития и закони са разводняване.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.