Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Въпросът с прераждането съм го разяснявал много пъти. Айнщайн е казал следното.

.....................

Въпросът е строго логически и всякакви позовавания на научни открития и закони са разводняване.

Брате Реджеп ти имаш интересна методология.Ти се позоваваш на авторитета, а не логика или наука, но упрекваш мен за позоваването ми на проста аритметична прогресия.

Оставам с впечатлението, че за теб математиката не е логическа дисциплина, а текезарски припев.  

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 185,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Защо се казва за умиращ човек, че "БЕРЕ душа"? Как така я бере, сякаш е плодове. Кой е измислил този израз и кога, през християнското време или преди това.Е, велик е българският език. Дали и на други славянски езици се казва така. Мисля, че в английския няма подобен израз.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

текезарски припев.  

Не съм чувал за подобен математически термин. Ако може да дадеш определение.

Защо се казва за умиращ човек, че "БЕРЕ душа"? Как така я бере, сякаш е плодове. Кой е измислил този израз и кога, през християнското време или преди това.Е, велик е българският език. Дали и на други славянски езици се казва така. Мисля, че в английския няма подобен израз.

Има пасинг ауей. Отива в отвъдното

Или отива си. Сиреч не умира, а си отива от този свят.

На български, един бере душа, друг събира смелост, трети носи от девет кладенеца вода... Хубав си ни е езика и идиомите са му хубави, но ако им се дава нещо повече от метафоричен смисъл, то това означава половината държава да се разхожда с тръби, маркучи и решетки под мишница всяка сутрин след като са си взели душ... Хората да целите в синки и рани, когато ги загризе съвестта. А когато мъглата падне да се чува "Туп"...

Въпросът с прераждането съм го разяснявал много пъти. Айнщайн е казал следното.

"Или в света не съществуват чудеса, или съществуват само чудеса."

Алберт Айнщайн

Сега, който иска да спори с Айнщайн. Аз мисля да се съглася с гениалния учен. Това е логиката. Ако някой ви е казал, че съществува някаква друга логика, ами излъгал ви е. Отидете да си искате обратно парите за обучение. 

Какъв е смисълът на това, което казва Айнщайн. Смисълът е, че всяка логика различна от логиката на инкомпатибилизма е безсмислена.

При инкомпатибилизма имаме два варианта

1. В света не съществуват изобщо чудеса - в такъв свят не може да има прераждане

2. В света съществуват само чудеса - в такъв свят прераждането е неминуемо.

Въпросът е строго логически и всякакви позовавания на научни открития и закони са разводняване.

Вариантите всъщност, са повече от два. Ето ти още един:

3. В света съществуват само чудеса - и най-голямото е, че няма прераждане

...

...

Вариантите всъщност, са повече от два. Ето ти още един:

...

Това не е логично.

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

демек събира си я, събира си я да си тръгне

и да - бере като беритба също е правилно -

каквото си си отгледал тук, взимай си го

твое е

Даже и без чудеса света си работи перфектно, те не са условие за функционирането му, макар че на повечето колежки и някой и друг колега много да им се иска... Или както казваш, не могат да съберат смелост да погледнат истината в очите.

каквото си си отгледал тук, взимай си го

твое е

Каквото си отгледал тук, не го взимаш в гробищата :D

Каквото си отгледал тук, не го взимаш в гробищата Публикувано изображение

говоря за духовното

не за материалното

говоря за духовното

не за материалното

На кое викаш духовно? 

На кое викаш духовно? 

Всичко онова за което говори Будата.

Всичко онова за което говори Будата.

Питах конкретно, отговор "всичко" и "онова" определено е доста "изчерпателен".

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Питах конкретно, отговор "всичко" и "онова" определено е доста "изчерпателен".

Дхарма.

В крайна сметка се измислят същности - полубогове, гладни духове, наги и "безброй обусловени реалности" за да се оправдае  колизията с нарастването на броя на населението и нуждата всеки нов човек да е преродено същество.

Въпрос на мнение. За един някого тези светове са реалност, а за друг са измислици. Между другото, това не е само будистко схващане, а присъства и във ведическата традиция.

Щом имаме чудеса, значи няма нелогични варианти!

Не. Колко пъти стана ти обяснявам.

Поне в Уикито да беше потърсил. Айнщайн е прав. Вие ако искайте вярвайте в компатибилистката идея. Аз предпочитам да слушам Айнщайн. 

Компатибилистката логика не е сериозна. Компатибилисткият свят е свят в който могат да съществуват както чудеса, така и нечудеса. Точно това отрича Айнщайн. И не само той.  Няма сериозни учени, философи или теолози, които да изповядват компатибилистката идея. Единствено платените от държавата идеолози моралисти поддържат тази идея жива. 

Дхарма.

Дхарма е съвкупност от ученията на Буда относно материалният свят и законите които го управляват, както и Четирите Благородни Истини. Къде е тук духовното? В индуизма думата дхарма има друго значение. Като отговаряш кратко и с една дума е доста показателно за знанията с които "разполагаш" по въпроса.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Дхарма е съвкупност от ученията на Буда относно материалният свят и законите които го управляват. Къде е тук духовното? В индуизма думата дхарма има друго значение. Като отговаряш кратко и с една дума е доста показателно за знанията с които "разполагаш" по въпроса.

то и ти толкоз си сведущ що е тва духовно ама нейсе

то и ти толкоз си сведущ що е тва духовно ама нейсе

Що е това духовно? Обясни ми. Тайна ли е? Или измислица?

Дхарма е съвкупност от ученията на Буда относно материалният свят и законите които го управляват, както и Четирите Благородни Истини. Къде е тук духовното? В индуизма думата дхарма има друго значение. Като отговаряш кратко и с една дума е доста показателно за знанията с които "разполагаш" по въпроса.

Дхарма има поне 10-на значения според речника към Абидхармакоша на Васубандху.

Не ми се четат едни и същи глупости, на едни и същи хора, чел съм ги тези теми. Ако ми даваш да чета от някъде, значи ти не знаеш какво е това духовно и душа, и съществуват ли изобщо, ако съществуват къде съществуват, ако знаеше можеше да го обясниш със свои думи, така че и другите да го разберат.

Не ми се четат едни и същи глупости, на едни и същи хора, чел съм ги тези теми. Ако ми даваш да чета от някъде, значи ти не знаеш какво е това духовно и душа, и съществуват ли изобщо, ако съществуват къде съществуват, ако знаеше можеше да го обясниш със свои думи, така че и другите да го разберат.

толкоз си ги чел значи

аз съм писала в тия теми - няма да ти пиша за теб специално пак я

На кое викаш духовно?

Каквото си отгледал тук, не го взимаш в гробищата :D

Ами някои хора не се идентифицират САМО с това което отива в гроба; и то е част от човека, но не е само то. Духовното - това е съзнанието, някои му казват себе-съзнание. Не се знае какво е то, науката не е установила къде се намира, търсят го в мозъка, но било трудна работа защото самото съзнание търси и изследва СЕБЕ СИ.

Ами някои хора не се идентифицират САМО с това което отива в гроба; и то е част от човека, но не е само то.Духовното - това е съзнанието, някои му казват себе-съзнание. Не се знае какво е то, науката не е установила къде се намира, търсят го в мозъка, но било трудна работа защото самото съзнание търси и изследва СЕБЕ СИ.

Ами ето един смислен отговор, на човек да му писне от надувки без покритие. Значи още не се знае какво е духовното и има ли го. Съзнанието има много общо с мозъка(науката не стои на едно място), също и с материалният свят, защото иначе няма да може да функционира. Оттук идва и въпроса, какво става след смъртта, след като човек загуби съзнание? 

Духовното - това е съзнанието, някои му казват себе-съзнание.

Турдността е, че не съумявате да дадете ясна дефиниция на това понятие. Ако дух/душа и съзнание са синоними, то дай определение за това какво е съзнание. Опитай да посочиш неговите характеристики.

Оттук идва и въпроса, какво става след смъртта, след като човек загуби съзнание? 

Хм... Какво значи да "изгуби съзнание"? Ако си в кома или дълбоко заспал във фазата без сънища, то изгубваш ли съзнание? То изчезва, а после се появява отново или как?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.