Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Е то без да си прочел нито една сутра няма как да разбираш нещо от будизъм или да съдиш другите дали разбират. В сутрите се описва подход коренно различен от бълнуванията ти за промити мозъци. Всеки феномен се изследва от много ъгли и след това се вадят изводи. Ти явно описваш твоя начин на мислене, защото не познаваш друг. Не става въпрос за харесване или нехаресване, а за това какви са нещата в действителност, будисткия подход на мислене е емпиричен и изключва сляпа вяра и каквато и да е "твърда" субстанция на която да се опре. Истините се извеждат от общовалидните факти и решения, като Четирите Благородни Истини. Бъркат те с жена, защото мисленето ти е типично "женско", обобщаваш без да мислиш и вадиш изводи, без да разполагаш с факти. Явно нещо е тотално сбъркано, някъде.

И как точно си извади изводи ,че обобщавам

без да мисля и без факти?!

От два написани коментара ?!

И защо си мислите , че вие ,точно в тази тема

знаете какви са нещата в действителност?!

Интересно ми е , какви семейства имате

и как възпитавате децата си?

Да престанем с личните нападки...имах такива към госпожите

в темата и казах защо! Нямам намерение да си го меря

с теб или с някой друг в темата.

Редактирано от RealLive (преглед на промените)

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

аз съм госпожица да уточня за протокола само

Публикувано изображение

Праилно! Моя грешка.А инак си разбрал правилно! И никой не може да каже защо си се разревал! Както и разреваването ти, не причина за шамара, който те е накарал да ревеш!

Нищо, де. "Малка грешка...убил баща си", както казваше моят уважаван колега Росен, Бог да го прости, когато диодите на платката гръмваха. "Както и разреваването ти, не причина за шамара, който те е накарал да ревеш!" Е, не мога да се стърпя, ще го кажа: разреваването ми ще е причина за шамара, който аз ще му ударя през следващия живот!Колкото до "лелките, госпожите и госпожиците", хората се прераждат алтернативно: през един живот жени, през следващия мъже, после пак жени и т.н.

Редактирано от Sleda (преглед на промените)

Нищо, де. "Малка грешка...убил баща си", както казваше моят уважаван колега Росен, Бог да го прости, когато диодите на платката гръмваха."Както и разреваването ти, не причина за шамара, който те е накарал да ревеш!" Е, не мога да се стърпя, ще го кажа: разреваването ми ще е причина за шамара, който аз ще му ударя през следващия живот!Колкото до "лелките, госпожите и госпожиците", хората се прераждат алтернативно: през един живот жени, през следващия мъже, после пак жени и т.н.

Моята трактовка е, че живеем много животи, като се прераждаме физически същите, само че правим избори различни от изборите в този живот. Живеем всички възможни животи със всички възможни избори и там се крие справедливостта. Например, в единия живот умирам като бебе, в другия живея 100 години. В единия инвестирам в акции, които поскъпват и живея охолно, а в другия в акции, които падат и се разорявам.  

Нямаш и пост без обиди, лъжи и извъртания.  Не само към мен. Не знам защо за теб правилата на форума не важат. Не харесвам правила. Не съм ги и чел. Нито ще те докладвам. Между другото ти също наричаш опонентите си лелки, когато разбереш, че са жени на средна възраст. Да видим дали реакцията на властта ще е справедлива, и ако накаже някой друг за тази обида, дали на теб ще ти се размине. Справедливост. Това е правилната линия на разсъждение. Не си я схванал и си личи.

Стой зад думите си Реджепе!

Тогава е и безкраен. В такъв случай има кръговрат и равностойна взаимозависимост, с други думи зависим произход. Не може при неограниченост, каквито са безначалието и безкрайността да има независимост и възможност за различаване на причината от следствието, защото следствието на свой ред е причина за причината.

Това, че следствието се явява причина за причината, си го писал ти! Какви лъжи те гонят? Какви извъртания? Какви обиди? Дай обидната дума да я видим!П.П. В българският език Лельо, се пада уважително обръщение, към сестрата на майката или бащата, или към по-възрастна жена!

Стой зад думите си Реджепе!Това, че следствието се явява причина за причината, си го писал ти! Какви лъжи те гонят? Какви извъртания? Какви обиди? Дай обидната дума да я видим!П.П. В българският език Лельо, се пада уважително обръщение, към сестрата на майката или бащата, или към по-възрастна жена!

Абе, ти и кажи още един път лельо, пък да видим дали няма да скоча с двата крака върху бутона. Опитай просто.

П.П. В българският език Лельо, се пада уважително обръщение, към сестрата на майката или бащата, или към по-възрастна жена!

аз пък не ща да ме "уважават"

еле па "нови" потребители

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Щом като един няма право да вика "лельо", би следвало и другите да нямат право да викат "лельо". И точка !!!

Няма значение, какво означава думата "лельо". 

Откъде накъде, някой който не разбира от елементарна логика ще си мисли, че това което е забранено за другите е разрешено за него.

Става ми много неприятно, когато някой лельосва, какосва, бабосва и т.н. жени, които не са му роднини или близки. Публикувано изображение

Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла. Който иска да спами, долу има цял раздел за целта...

Абе, ти и кажи още един път лельо, пък да видим дали няма да скоча с двата крака върху бутона. Опитай просто.

Кому е необходимо да кажа Лельо, че да те видя как скачаш.П.П. За обидната дума пак не каза коя е!

Контекста, е ясен на всички.

Някои хора още с първият си пост целят да нагрубяват, обиждат и нападат другите потребители.

Нормално е във форумите да пишат и каки и лелки и баби и чичовци и дядовци. Никъде няма ограничение за това.

Но когато някой превърне това обръщение в подигравка с цел обида, това говори че този потребител е крайно груб и невъзпитан, и модераторите трябва да се заемат с неговото превъзпитание..

Моята трактовка е, че живеем много животи, като се прераждаме физически същите, само че правим избори различни от изборите в този живот. Живеем всички възможни животи със всички възможни избори и там се крие справедливостта. Например, в единия живот умирам като бебе, в другия живея 100 години. В единия инвестирам в акции, които поскъпват и живея охолно, а в другия в акции, които падат и се разорявам.  

Прощавай брате Реджеп, но това нали го обсъдихме.

Как така човек ще живее много животи, а населението постоянно се увеличава.Значи има хора които нямат минали животи.

Как така човек ще живее много животи, а населението постоянно се увеличава.Значи има хора които нямат минали животи.

ми да - аз казах вече -

новите души

Публикувано изображение

Не съм чел днешните ви постове, но оставам с впечатление, че е наченала някаква кавга с включването на нов събеседник. Не взимам страна, понеже не мога да преценя какво се е случило, но моля ви да се върнем към темата и да обсъждаме някакви конкретни въпроси от сферата на будистката философия, епистемология, логика, етика, медитация или история. Ако тези неща ви интересуват, то темата е тази, ако ли не, то има и други теми.

Колко наивно!Желаещите да станат будисти едва ли ще четат мен. Те биха търсили сериозни източници, както го правиш ти.След като не мога да повлияя на теб, едва ли бих повлияла на някой начинаещ будист.

Не се намесвам в ничия защита и моля да бъда разбрана правилно. Мнението ми е принципно... А то е, че е голяма заблуда убеждението, че някой малко запознат, искащ да стане будист, може да се откаже от това, четейки една тема. Ако човек не може да удържи на една такава "проверка", може би е по-добре да не се самозалъгва въобще.

С горните две мнения съм съгласен.

Единственото, за което призовавам е да не се твърди, че в будизма има неща, които ги няма, както идеята за безсмъртна душа или Творец. Инак, всеки е напълно свободен не само да изразява мнението си, а и да критикува ученията на Буда така, както намери за добре стига да се аргументира. Самият Буда е искал ученията му да се проверяват, а не да се приемат на вяра. Но нека да се критикуват ученията такива, каквито са, а не някакви изопачени техни версии.

Нали отговорихме на този въпрос... Отговорът е, че хората не се прераждат единствено в хора. Всъщност калсификацията на сферите (на желанието, формата и без форма) и шестте категории същества (от състоянията на параноя, гладни духове, животни, хора, полубогове и богове) е схематична и опростена. На практика има безбройни обусловени реалности.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Отговор на този въпрос дава Майкъл Нютън:

По-старите души се прераждат по-рядко, независи­мо от проблемите с населеността на планетите, за които са предназначени. Когато един свят умира, съществата, които имат недовършена работа, се преместват в друг свят, където има подходящи форми на живот за вида работа, която те трябва да вършат. Циклите на прераж­дането за безсмъртната душа изглежда се регулират по-скоро от вътрешното желание на конкретната душа, отколкото от неотложните нужди на телата-гостоприемници, развиващи се в една Вселена от планети.

Въпреки всичко Земята определено изпитва все по-голяма нужда от души. Днес населението на Земята е над пет билиона души. Демографските изчисления за това колко души са живели на Земята през последните 200 000 години се различават. Средната стойност е около 50 билиона души. Това число, което според мен е ниско, показва броя на посещенията на различни души. Трябва да се има предвид, че едни и същи души продължават да се прераждат, а има и такива, които заемат повече от едно тяло по едно и също време. Има привърженици на прераждането, които смятат, че броят на хората, които живеят по настоящем на Земята, е близък до общия брой т душите, които изобщо са живели тук. Честотата на прераждане на душата на Земята е променлива. Несъм­нено днес Земята изпитва по-голяма нужда от души, отколкото в миналото.

Приблизителният брой на насе­лението през I в. сл. Хр. е около 200 милиона. Към 1800 г. броят на хората е нараснал четири пъти, а само след още 170 години отново се е увеличил четворно. Очаква се между 1970 и 2010 г. световното население още вед­нъж да се удвои.

Когато изследвам хронологията на преражданията на даден пациент, откривам, че между животите му през епохите на Палеолита и номадския начин на живот обик­новено има дълги промеждутъци от по стотици и дори хиляди години. Свидетелствата на пациентите ми показ­ват, че с появата на земеделието и домашните животни през епохата на Неолита преди 7000-5000 години те започват да се прераждат по-често. И все пак техните животи са отделени един от друг с по около 500 години. С възхода на градовете, търговията и по-голямото раз­нообразие на храна, списъкът на прераждания на душите нараства успоредно с увеличаване на населението. Между 1000 и 1500 г. сл. Хр. пациентите ми са живели средно по веднъж на два века. След 1700 г. това се променя във веднъж на един век. Към началото на XX век няколкото живота в един век се превръщат в често срещано явление сред моите случаи.

Спори се дали увеличаването на броя на преражда­нията на душите не е само привидно, тъй като спомените от минали животи стават по-точни, когато хората под хипноза се Приближават до по-скорошните си животи. Това Може би е така до известна степен, но ако животът е важен, той ще остави ярък спомен, независимо от отдалечеността на епохата. Без съмнение огромният прираст на населението на Земята е основната причина за по-честото идване на душите тук. Съществува ли възможност предварителният списък на душите, опре­делени за Земята, да бъде променен поради този бум в човешкото възпроизводство?

Когато питам пациентите за списъка на наличните души, те ми казват, че трябва да се безпокоя по-скоро, че планетата ни ще загине поради пренаселеност, откол­кото за изчерпването на резервите от души. Те са убеде­ни, че винаги могат да се намерят нови души, които да задоволят потребностите от увеличаване на население­то. Ако нашата планета е само един пример сред всички други разумни населения, които съществуват в тази Все­лена, то списъкът на душите наистина трябва да е аст­рономически.

http://duhovno-razvitie.com/niuton12.htm

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Отговор на този въпрос дава Майкъл Нютън:

Toзи отговор, обаче, не е съвсем в съгласие с учението на Буда, но всъщност това е тема за прераждането, а не за будизма, тъй че цитатът ти е ОК. Предният ми пост трябваше да е в темата за будизма, но вече се обърках къде пиша, за което се извинявам.

Щом като един няма право да вика "лельо", би следвало и другите да нямат право да викат "лельо". И точка !!!

Няма значение, какво означава думата "лельо". 

Откъде накъде, някой който не разбира от елементарна логика ще си мисли, че това което е забранено за другите е разрешено за него.

"Лельо" не е чак толкова обидно. "Лелче", "лелке", еле па "тетке" са някак по-обидни. Или пък "мифла".

За тези, които са решили да се обиждат де. ;)

Контекста, е ясен на всички.Някои хора още с първият си пост целят да нагрубяват, обиждат и нападат другите потребители.Нормално е във форумите да пишат и каки и лелки и баби и чичовци и дядовци. Никъде няма ограничение за това.Но когато някой превърне това обръщение в подигравка с цел обида, това говори че този потребител е крайно груб и невъзпитан, и модераторите трябва да се заемат с неговото превъзпитание..

Ся остава да ни обясниш как уважително обръщение се превръща в подигравка с цел обида!

Ся остава да ни обясниш как уважително обръщение се превръща в подигравка с цел обида!

Нямам намерение да спамя темата, която вече е достатъчно оспамена.

Този който е искал да се подиграе с някого, знае кога, как и защо е използвал, тези обръщения, използвайки ги като квалификации.

Дарко, принципно си прав. Но на всички е ясно, че и най-почтителното обръщение  от такова може да се превърне в подигравка, в зависимост от вложения смисъл, контекста и ако щеш – дори тона и присмеха, който е вложен в изказа.

И в думата селянин няма нищо обидно, но когато не се ползва като дума за определяне на географската принадлежност на човек, се превръща в нарицателно за просташко поведение.

Има ли смисъл да продължавам с примерите.

Ето и в критическата няма нищо обидно и смешно. Напротив. То е състояние, през което /дай Боже да доживеят до там/, минават всички нормални жени. Но пък тук във форума има не един представител на женския пол, които си правят каламбури точно с критическата възраст, сякаш след едно премигане с очи, самите те няма да стигнат до там и са абонирани за вечна младост. Ми толкова е жалко, че дори и за себеирония не може да мине, ако се опитат да го таксуват като такава…

Уж всички вървим по един и същ логически път, а стигаме до различни заключения. Както и да е. Шарен свят! 

Не съм чел днешните ви постове, но оставам с впечатление, че е наченала някаква кавга с включването на нов събеседник. Не взимам страна, понеже не мога да преценя какво се е случило, но моля ви да се върнем към темата и да обсъждаме някакви конкретни въпроси от сферата на будистката философия, епистемология, логика, етика, медитация или история. Ако тези неща ви интересуват, то темата е тази, ако ли не, то има и други теми.

какво какво я пак я пак кво да обсъждаме

нали си имате тема за будизма

ти нещо тука шеф диригент ли пак ще го даваш а

прераждането не обхваща само будизма или не го проумявате

Публикувано изображение 

Toзи отговор, обаче, не е съвсем в съгласие с учението на Буда, но всъщност това е тема за прераждането, а не за будизма, тъй че цитатът ти е ОК. Предният ми пост трябваше да е в темата за будизма, но вече се обърках къде пиша, за което се извинявам.

Майкъл Нютън ни го остави тука

Силвия Браун също

благодаря

Отговорът е, че хората не се прераждат единствено в хора.

разбрахме и в джанки също

хахаха

Дарко, принципно си прав. Но на всички е ясно, че и най-почтителното обръщение  от такова може да се превърне в подигравка, в зависимост от вложения смисъл, контекста и ако щеш – дори тона и присмеха, който е вложен в изказа.

И в думата селянин няма нищо обидно, но когато не се ползва като дума за определяне на географската принадлежност на човек, се превръща в нарицателно за просташко поведение.

Има ли смисъл да продължавам с примерите.

Ето и в критическата няма нищо обидно и смешно. Напротив. То е състояние, през което /дай Боже да доживеят до там/, минават всички нормални жени. Но пък тук във форума има не един представител на женския пол, които си правят каламбури точно с критическата възраст, сякаш след едно премигане с очи, самите те няма да стигнат до там и са абонирани за вечна младост. Ми толкова е жалко, че дори и за себеирония не може да мине, ако се опитат да го таксуват като такава…

Уж всички вървим по един и същ логически път, а стигаме до различни заключения. Както и да е. Шарен свят! 

Нищо логично няма в това да интерпретираш уважително обръщение, като обида. С такъв начин на мислене някой потребител може да си помисли и обръщението на име за обида. Малко е смешничко това! Нали!

Танцувай го тоз живот, ма Марче, стига си драматизирала излишно във всеки пост.

Почна ли да си носиш хубавите обувки на висок ток, че кат влезеш в критическата не, че няма да можеш да ги носиш, но я ишиасът ще се обади, я ревматизмът. Сега е моментът за обувките на висок ток. В следващия си живот може да си мъж, знае ли човек. Или пък плачеща върба - любимото ми дърво.

Айде лека от мен.  ;)

какво какво я пак я пак кво да обсъждаме

нали си имате тема за будизма

ти нещо тука шеф диригент ли пак ще го даваш а

Хайди, извиних се, че съм написал визираният от теб пост, тъй като не съобразих, че темата е за прераждането изобщо, а не за прераждането само според будизма. Тъй че дръж се възпитано, моля.

разбрахме и в джанки също

хахаха

Една шега, макар и остроумна, повторена двадесеттина пъти става досадна. Поясних ти няколко пъти, че според будизма растенията не притежават съзнание. Те не могат да бъдат материален носител на съзнанието, тъй че прераждане като джанка или морков е невъзможно. Явно това те разочарова по някаква причина, но не мога да те лъжа – така стоят нещата. Джанка няма да успееш да станеш колкото и да се напъваш и стараеш. :D

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.