Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Дано си права.

Но аз сам си причиних тези страдания, заради собствените си страхове.

Дано някой ден се убедя, че е било урок и е било за добро.

Сега ми носи само страдание, както на мен, така и на най-близките ми.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Дано си права.

Но аз сам си причиних тези страдания, заради собствените си страхове.

Дано някой ден се убедя, че е било урок и е било за добро.

Сега ми носи само страдание, както на мен, така и на най-близките ми.

Вие сте от една и съща духовна група, и преди да дойдете тук заедно сте си направили плановете на живота.

Можеш да се подложиш на хипнотична регресия, и ще разбереш че говоря истината.

Също така с регресията ще получиш отговор на въпросите си, които не ти дават мира.

Нека не разсъждаваме логически, а да отговорим на тези въпроси:1.Ако душата витае около нас, не е ли, колкото и цинично да звучи - воайорско?Аз не бих искал да влизам в чужди спални.2.Как възприема света душата на човек със сериозна ментална болест?Връща се в най-доброто състояние преди смъртта ли?3.Кой ще обясни къде са душите на бебенца, още непознали света?4.Какво вижда душата на човек, сляп по рождение?5.Спи ли душата или си витае вечно, докато не се умори?Мога да задам още въпроси, но тези са достатъчни на този етап.

3. Детска смъртностЧовек има т.н. "семенен атом", информационен носител в който се съхранява придобитата опитност от всички животи.Когато човек умре, човешкият дух усвоява опитността от последния живот във висшите светове (първо в чистилището изтрива лошото). Но, ако смъртта е настъпила в стресова ситуация, например на бойното поле, духът не може да презапише (или да прехвърли, иначе казано) информацията от последния живот върху ефирно тяло-носител което взима със себе си - семенният атом е неизтриваем и вечен, но информацията от него трябва да се прехвърли върху телата-носители изградени от ефирна материя (различна от материята на физическия свят) с които носители духът съществува във висшите светове. Тогава човек не стои в отвъдното а се преражда (семенният атом си е снего) и след това умира още докато е дете - за да няма опитност която да се запише върху информацията от предишния живот. Тогава ,след смъртта като дете, отива във висшите светове и си усвоява опитността от живота когато е умрял на бойното поле.Може да се направи заключение, че една война би трябвало да бъде последвана от голяма детска смъртност.2. Човек със сериозна ментална болестВътреживеещият Човешки Дух управлява телата (които са носители изградени от материя, Духът не е материя, но материята е дух в проявление...) .Физическото тяло го управлява посредством сетива, мозък и т.н. Ако мозъкът е увреден, например, човек е луд. Но духът не е луд, след смъртта духът си съществува във висшите светове. Той си е изградил дефектно физическо тяло заради грехове в предишния живот, и в следващия живот страда окован в носител с който не може да си служи. Как лоши мисли (и дела, но мислите предхождат делата и мисловната енергия е вечна) през даден живот предизвикват увредени гени през следващия живот - обяснението е интересно, но дълго.4. Сляп човекВътреживеещият Човешки Дух може да вижда марерията на физическия свят посредством етерното тяло-носител, ако е достатъчно напреднал в еволюцията. След смъртта духът си отива да съществува в отвъдното.1. Не всички Човешки Духове които прекарват съществуването си във висшите светове ,между две въплътявания във физическия свят, виждат физ. материя - непосредствено след смъртта, да - тогава посредством "душата" която е съставена от двата по-висши етера (етерът е полева форма на физ. материя) - и която духът взима със себе си след смъртта вижда физ. предмети, но с издигането на духа нагоре той екстрактира квинтесенцията от "душата" и тялото на душата се разлага (защото е физ. материя). Има обаче т.н. "Духове привързани към земята" - те дълго време се задържат на етерно ниво и виждат - интересно е обяснението, но е дълго.5. Не разбирам какъв е петия въпрос.

Може и да съм ограничен, но все пак ще продължа.

Ние виждаме с очите, чуваме с ушите, имаме рецептори за всичко материално.Душата няма тези рецептори.Как вижда, чува, усеща.Когато сънуваме, винаги е нещо познато, нещо което сме видели, усетили, чули.Всички гадаем какво е след смъртта и си обясняваме случващото се по възможно най-удобния начин.Вероятно много неща не зная.Нищо не зависи изцяло от нас и определено има сила, която не разбираме, но начина ни на живот и изборите, които правим на съзнателно и подсъзнателно ниво, определят живота ни.Това е което се случва тук.За да знаем какво е там, е редно да сме били, а не сме.Регресивната хипноза е начина, доколкото разбрах, но опитите ми да се подложа удариха на камък.Нито един хипнотерапевт не се съгласи да направим това, защото било опасно.

Някой може ли да каже дали е успявал да се докосне до другия свят, да се свърже с починал близък или да сподели на база какво е сигурен, че има душа?

.Регресивната хипноза е начина, доколкото разбрах, но опитите ми да се подложа удариха на камък.Нито един хипнотерапевт не се съгласи да направим това, защото било опасно.

с Павлина Николова свърза ли се

http://dolorescannonbg.blogspot.com/

"Здравейте, г-жо Николова!

1. Има ли опасност за психическото здраве на човека след сеанса, тъй като познавам случай, в който след среща с екстрасенс, нормална и здрава жена искаше да скача от балкона?!!!

Прилича на сектантска пропаганда. Но хората за пари са готови на всичко, и за да не работят. Не беше ли забранена такава реклама в сайта?

"Здравейте, г-жо Николова!

1. Има ли опасност за психическото здраве на човека след сеанса, тъй като познавам случай, в който след среща с екстрасенс, нормална и здрава жена искаше да скача от балкона?!!!

Прилича на сектантска пропаганда. Но хората за пари са готови на всичко, и за да не работят. Не беше ли забранена такава реклама в сайта?

толкоз ти разбира на тебе главата

То да имаше нещо да се прочете освен логически противоречия, на които някои се опитват да им лепнат положителен знак като го наричат "тайна, непознаваемо,", но да се отречеш от логиката, която ти е дадена от създателя се явява порочен кръг(circulus vitiosus). Ако отхвърлим логиката, започваме да вярваме в неща които са абсурдни, и защото са абсурдни(credo quia absurdum est).

Ти си умен човек, обаче просветлението не ходи нито по умните нито по глупавите. То отива при желаещите да разберат. Желаещите да разберат си задават постоянно въпроса "какъв е смисъла на това, което казвам", "какъв е смисълът на това, което ми казват". 

В този пост, който цитирам, ти казваш нещо, което няма смисъл, след което се присмиваш на фраза, която е смислена. И това, не защото нямаш капацитет да разбереш, а защото не си задаваш постоянно правилният въпрос "какъв е смисъла на това, което казвам", "какъв е смисъла на това, което ми казват".

Анализирам поста ти. Казваш, че няма какво друго да се прочете, освен логически противоречия. Сиреч логическите противоречия според теб са нещо, което следва да се избягва при описването на нещата и при мисленето въобще, за да е то адекватно. Да зададем правилният въпрос "какъв е смисъла на това, което казваш". Кога разсъжденията изградени непротиворечиво на принципа на правилното логическо проследяване на следствията, описват правилно света. Кога ??? Опитай да отговориш на този въпрос първо. Първо на този въпрос, за да има смисъл да продължаваме нататък.

Ако правилно разбирам смисъла на латинската фраза, той е "вярвам, защото е абсурдно". Тази фраза е смислена. За да разбереш обаче смисъла и, трябва да отговориш сам, без чужда помощ на горния въпрос "Кога"

Освен това, когато правилно си отговориш на въпроса "кога" ще ти просветне, че порочният кръг не е порочен, а е кръг. Кръговрат. Задължителен кръговрат от който не може да се избяга. Кръговрат на преражданията. 

И още един жокер. Понеже се интересуваш от будизъм. Задавал ли си си въпросът, защо Бодхидхарма е връщал многократно първият китайски патриарх, когато той е пожелавал да се учи на мъдрост от него. До момента, в който китаецът не потвърждава категоричността на желанието си, като си отсича ръката. Това вероятно е легенда, разказвана за да подчертае важността на желанието. Няма ли искане, няма нищо. Просветлението не идва нито при умните, нито при глупавите. То идва при желаещите. 

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Просветлението не отива нито при желаещите, нито при силно искащите, нито при търсещите смисъла. То не ни чака там някъде, не е в друг живот, е тук и сега. То се открива на тези, които могат да виждат, които могат да медитират, и да съзерцават безмълвно. И не става пред компютъра, нашите корени са сред природата, и когато се направи тази връзка няма нужда от прераждане, то става безсмислено, защото когато осъзнаеш центъра си, кръга е навсякъде около теб.

какви глупости само

можеш ли за един човешки живот да научиш всичко, нужно ти за душата и нейното израстване -

не можеш

Не живей в миналото, не мечтай за бъдещето, концентрирай се върху настоящия момент! 

Дори и през целия си живот да общува с някой мъдрец, глупецът пак ще долови от
истината толкова малко, колкото лъжицата долавя от вкуса на супата.

Буда

Буда предполага валидността на зависимият произход. Логиката на зависимият произход е такава, щото промяната е постоянна и постоянно се преминава през рестартиране на системата. Оттам идват и търсенията на Буда, как евентуално би могло отделен човек така да повлияе на кръговрата, че да се освободи от преражданията определени от зависимият произход. 

всеки да си яде неговата супа, мда

Буда предполага валидността на зависимият произход. Логиката на зависимият произход е такава, щото промяната е постоянна и постоянно се преминава през рестартиране на системата. Оттам идват и търсенията на Буда, как евентуално би могло отделен човек така да повлияе на кръговрата, че да се освободи от преражданията определени от зависимият произход. 

Да, системата се рестартира, но с нови индивиди, това е видно навсякъде около нас в природата, това значи постоянна промяна. Всичко е реплика на нещо опреди(зависимият произход), ако създадеш поколение ще създадеш нова реплика, но след смъртта след теб няма да остане нищо, освен градивните елементи съставящи системата човешко тяло с всичките му характерни функции. Един будист осъзнава този факт и не се вкопчва в следващи съществувания, те не са нужни за постигане на просветлението, то може да се осъществи в това уникално човешко съществуване. Човек не може да повлияе на кръговрата, кой си ти, можеш да повлияеш само на собствените си илюзии относно него. 

блажени са вярващите, в случая будистите

Публикувано изображение

Аз пък се чудя какви са тези будисти, които не вярват в прераждането?!

Под прераждане може да се разбират хиляда неща. В идуизма има един смисъл, в будизма друг, в питагорейството трети и тн. Будиста не твърди че има Бог, душа, аз, прераждане на душата или на аз-а, както е в индуизма, и разликите са огромни между различните интерпретации на прераждането. Етерналистите вярват в абсолютната природа на реалността, будиста използва разума си и вижда че няма нищо абсолютно и че всичко е относително, и взаимозависимо(без собствено битие). За будиста раждането и смъртта нямат реално битие, то е илюзия. Прераждат се определени нагласи и действия на личността, но самата личност, което е очевидно от зората на човешката цивилизация, не може да се намери никъде, след приключване на излюзорното си съществуване. Като най-висше и изчистено състояние от заблудите личността може да достигне състоянието на Буда.

Под прераждане може да се разбират хиляда неща. В идуизма има един смисъл, в будизма друг, в питагорейството трети и тн. Будиста не твърди че има Бог, душа, аз, прераждане на душата или на аз-а, както е в индуизма, и разликите са огромни между различните интерпретации на прераждането. Етерналистите вярват в абсолютната природа на реалността, будиста използва разума си и вижда че няма нищо абсолютно и че всичко е относително, и взаимозависимо(без собствено битие). За будиста раждането и смъртта нямат реално битие, то е илюзия. Прераждат се определени нагласи и действия на личността, но самата личност, което е очевидно от зората на човешката цивилизация, не може да се намери никъде, след приключване на излюзорното си съществуване. Като най-висше и изчистено състояние от заблудите личността може да достигне състоянието на Буда.

Естествено, че не се преражда личността. Личността е нещо, което се изгражда отново и отново във всяко едно тяло. Дори и в същото тяло, ние можем да променяме самоличността си, но не можем да променим същността си. Без значение дали ще го наречем душа, дух, аз, същност, винаги става въпрос за едно и също. В различните религии и учения, са използвани различни термини, с които са искали да обяснят едно и също нещо и е безсмислено да се спори за понятията.

Нагласите, емоциите, чувствата, действията, принадлежат на същността, която носи отговорността за всички посяти действия.

П.П. Няма как под Прераждане, да се разбират хиляди неща.И мисля, че в Будизма, много от нещата са интепретации и проекции на самите учители, без всъщност да има нито едно доказателство, че нещата стоят точно така и че това е самата истина.Но ... въпрос на свободен изобр и вяра! :)  ;)

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Без значение дали ще го наречем душа, дух, аз, същност, винаги става въпрос за едно и също. В различните религии и учения, са използвани различни термини, с които са искали да обяснят едно и също нещо и е безсмислено да се спори за понятията.

Къде се намира това "нещо"? От един елемент ли е същността му или се съставно? Защо да е безсмислено да се спори, толкова ли е ясно за какво иде реч, това което си написала са общи приказки без никакво съдържание? Къде в будизма се говори за душа и дух та слагаш всички религии под общ знаменател? Това показва само неяснотата и неведението ти по въпроса.

В различните религии и учения, са използвани различни термини, с които са искали да обяснят едно и също нещо и е безсмислено да се спори за понятията.

Нагласите, емоциите, чувствата, действията, принадлежат на същността, която носи отговорността за всички посяти действия.

Само, че Ауми, в будизма се говори за анатман и нисвабхава, т.е. не-Аз и липса на същност или природа. Тъй че става дума за тъкмо обратното на това, за което се говори в другите религии и учения.

Само, че Ауми, в будизма се говори за анатман и нисвабхава, т.е. не-Аз и липса на същност или природа. Тъй че става дума за тъкмо обратното на това, за което се говори в другите религии и учения.

Това нещо е твоята същност, а дали ще я наречеш анатман, не-Аз, Аз, съзнание или Душа, става въпрос за същността която трупа Кармата и която носи последствията за посятите семена или причини.

Ако става въпрос за нещо обратно, то докажи, съществуването на не-Аза.

Къде се намира това "нещо"? От един елемент ли е същността му или се съставно? Защо да е безсмислено да се спори, толкова ли е ясно за какво иде реч, това което си написала са общи приказки без никакво съдържание? Къде в будизма се говори за душа и дух та слагаш всички религии под общ знаменател? Това показва само неяснотата и неведението ти по въпроса.

Аха, ясно. Ти не вярваш в Прераждането, не вярваш в съществуването на Душа, Дух , но пък вярваш в съществуването на не-Аз, анатман, шунята, духовете, и т.н.

Нямам нищо против да ми обясниш съществува ли Пустотата /Шунята/, или не, съществува ли реалността или не, съществува ли Битието или не, след като всичко е илюзия?

За будиста раждането и смъртта нямат реално битие, то е илюзия.

Аха, ясно. Ти не вярваш в Прераждането, не вярваш в съществуването на Душа, Дух , но пък вярваш в съществуването на не-Аз, анатман, шунята, духовете, и т.н.

Нямам нищо против да ми обясниш съществува ли Пустотата /Шунята/, или не, съществува ли реалността или не, съществува ли Битието или не, след като всичко е илюзия?

Съществува реалност и битие, но реалността им не е абсолютна(в тази реалност няма Бог, душа и тн.), както си мислите и ви се ще да вярвате вие етерналистите, а това е една псевдо, относителна реалност, която непрекъснато се изменя и затова е илюзорна. Нашите сетива са несъвършени или така настроени и ние виждаме по малко от 1% от това което можем да видим във Вселената, това е доказано и научно. Как да ти обясня за "съществуването"(от кавичките трябва да се светнеш, че няма нужда да обяснявам нещо, за което не твърдя че има реално битие - съществува) на "не-Аз, анатман, шунята, духовете(хаха)", и т.н, защото аз не твърдя че съществуват такива субстанции, това са концепции, докато ти твърдиш и не отговори на въпроса ми "къде се намира това нещо душа ", и защо си сигурна в съществуването му, а се хлъзгаш като задаваш въпроси. В света няма обекти, които не са подложени на изменение, затова този свят е Шуня(пустота), това се вижда навсякъде, защото всички неща са относителни. Прочети Сърдечната сутра, там е обяснена пустотата.

Повелителю на моето его. Ти си чиста илюзия. Ти не съществуваш. Земята ми е свидетел.  Просветлението на Буда от филма Малкият Буда

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Съществува реалност и битие, но реалността му не абсолютна(в тази реалност няма Бог, душа и тн.), както си мислите и ви се ще да вярвате вие етерналистите, а това е една псевдо, относителна реалност, която непрекъснато се изменя и затова е илюзорна. Нашите сетива са несъвършени и ние виждаме по малко от 1% от това което можем да видим във Вселената, и това е доказано и научно. Как да ти обясня за "съществуването"(от кавичките трябва да се светнеш, че няма нужда да обяснявам нещо, за което не твърдя че има реално битие - съществува) на "не-Аз, анатман, шунята, духовете(хаха)", и т.н, защото аз не твърдя че съществуват такива субстанции, това са концепции, докато ти твърдиш и не отговори на въпроса ми "къде се намира това нещо душа ", и защо си сигурна в съществуването му, а се хлъзгаш като задаваш въпроси. В света няма обекти, които не са подложени на изменение, затова този свят е Шуня(пустота), това се вижда навсякъде, защото всички неща са относителни. Прочети Сърдечната сутра, там е обяснена пустотата.

Повелителю на моето его. Ти си чиста илюзия. Ти не съществуваш. Земята ми е свидетел. - Просветлението на Буда от филма Малкият Буда

Да, възможно е всичко да е илюзия, но илюзията също е някаква реалност, макар и възприета изопачено.

Ти вярваш, че човекът се състои само от материално тяло и след смъртта на това тяло, всички илюзии ще изчезнат.

Според Будизма, в зависимост от своята Карма или съдържанието на складиращото си съзнание, съществата преживяват следните шест сфери или състояния на самсара:

1.Божествена сфера, състояща се съответно от реалност на желанията (камадхату), сфера на формите и сфера на безформеното. Боговете живеят изпълнени от радост и заобиколени от изобилие, но те забравят да практикуват дхарма и така изчерпват своята добра карма.2.Сфера на полубоговете - полубоговете имат радост и изобилие почти колкото боговете, но често прекарват времето в свади помежду си.3.Сфера на хората - хората страдат от глад, жажда, топло / студено, от разделяне с приятели и близки, но все пак тази реалност е смятана за най-удачна за практикуване на дхарма4.Животинска сфера5.Сфера на гладните духове6.Адска сфера - създанията в ада са подложени на крайни мъчения за цели еони от време. Всъщност има 18 вида ад, с различни видове мъчения от жега до студ, и други мъчения

Значи всичко се складира в Съзнанието. Значи, това което трупа Карма е Съзнането и то не умира със смъртта на тялото.

Да разбирам ли, че и стараднието за което говори Буда, и Татхагатагарбха и Манас, и всички тези сфери, също са илюзия?

А къде, според теб, се складират тези сфери?

ние виждаме по малко от 1% от това което можем да видим във Вселената

Ако нашите сетива ни позволяват да видим по-малко от 1 % от съществуващата Вселена, значи все пак не всичко е илюзия и има реалност, която 99% от нашите сетива не могат да видят.

Значи всичко се складира в Съзнанието. Значи, това което трупа Карма е Съзнането и то не умира със смъртта на тялото.

Да разбирам ли, че и стараднието за което говори Буда, и Татхагатагарбха и Манас, и всички тези сфери, също са илюзия?

А къде, според теб, се складират тези сфери?

Напротив, съзнанието се разпада след смъртта на съставните си части. Да страданието е илюзия, от която трябва да се освободим, защото няма какво да страда, страда купчината от елементи наречена тяло или петте скандхи(В будистките учения петте скандхи се разглеждат като изчерпващи се дялове на нашето психо-физично съществуване: във всичките си видове, на всички нива няма нищо - нито мисли, нито чувства, нито някакви други проявления от нашето физическо съществуване, което да ни влиза в една от петте скандхи.), които са пусти. Учението за Татхагатагарбха и Манас са учения на будистки секти, които се отхвърлят от голяма част от будистите, заради неканоничния си и късен произход, и не на последно място, заради признаването на субстанции които са чисто етерналистки и противоречат откровено на учението на Буда. Не знам къде се складират и не знам за какви сфери говориш, предполагам са някъде където е се намира "душата", в която така силно вярваш и не знаеш къде се намира. Но това не е мой проблем разбира се.

Когато бодхисатва Авалокитешвара
навлязъл дълбоко в праджня парамита,
той ясно съзрял пустата природа на петте скандхи
и така се издигнал над всяко страдание.

Сърдечната сутра

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Напротив, съзнанието се разпада след смъртта на съставните си части. Да страданието е илюзия, от която трябва да се освободим, защото няма какво да страда, страда купчината от елементи наречена тяло или петте скандхи(В будистките учения петте скандхи се разглеждат като изчерпващи се дялове на нашето психо-физично съществуване: във всичките си видове, на всички нива няма нищо - нито мисли, нито чувства, нито някакви други проявления от нашето физическо съществуване, което да ни влиза в една от петте скандхи.), които са пусти. Учението за Татхагатагарбха и Манас са учения на будистки секти, които се отхвърлят от голяма част от будистите, заради неканоничния си и късен произход, и не на последно място, заради признаването на субстанции които са чисто етерналистки и противоречат откровено на учението на Буда. Не знам къде се складират и не знам за какви сфери говориш, предполагам са някъде където е се намира "душата", в която така силно вярваш и не знаеш къде се намира. Но това не е мой проблем разбира се.

Когато бодхисатва Авалокитешвара
навлязъл дълбоко в праджня парамита,
той ясно съзрял пустата природа на петте скандхи
и така се издигнал над всяко страдание.

Сърдечната сутра

Я да видим какво казва Буда в Сърдечната сутра:

Формата е пуста; Пустотата също е форма. Пустотата не е различна от формата; Формата не е нищо друго, освен пустота. По същия начин, усещания, възприятие, формации и съзнание са пустота.

Следователно Шарипутра, всички дхарми са пустота. Няма характеристики. Няма раждане и няма прекратяване. Няма нечистота и няма чистота. Няма намаляване и няма увеличаване.

Следователно, Шарипутра, в пустотата няма форма, няма усещания, няма възприятие, няма формации, няма съзнание;

Няма око, няма ухо, няма нос, няма език, няма тяло, няма ум;

Няма проявление, няма звук, няма мирис, няма вкус, няма докосване, няма дхарми;

Няма дхату на очите… [до липса на]…дхату на ума, няма дхату на дхармите, няма дхату на ума-съзнание;

Няма невежество, няма край на невежеството… [до липса на] …старост и смърт, няма край на старостта и смъртта;

Няма страдание, няма произход на страданието, няма прекратяване на страданието, няма път, няма мъдрост, няма постижение и няма не-постижение.

А защо, след като няма страдание, първата от Четирите благородни Истини, които стоят в основата на будисткото учение, гласи, че всичко е страдание?

1."Благородната истина за страданието (дуккха)": раждането е страдание, старостта е страдание, болестта е страдание, смъртта е страдание, скръбта, риданието, болката, мъката, отчаянието са страдание, обединението с неприятното е страдание, раздялата от приятното е страдание, неполучаването на желаното е страдание, на кратко петте агрегати на привързването (материя, чувство, възприятие, умствени образувания, съзнание) са страдание. Изобщо обусловеното състояние на ума е страдание. Това е съпоставимо с болест, която следва да бъде разбрана.

И ако всичко е илюзия, и ние също сме илюзия /..няма око, няма ухо, няма нос, няма език, няма тяло, няма ум/ , и защо трябва да се освобождаваме от илюзии и кой е този който трябва да се освободи от илюзиите? :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.