Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

взЕми измисли и ти нещо да изкяриш некой круиз

:P

Синът ми е на 11 години също, но не бих му причинил никога това на съзнанието за екскурзия до Япония(не че не ми се ходи). С тази телевизия, таблети, плейстейшъни и какви ли не щуротии психиката им и без това е затормозена достатъчно, пък и прераждане, няма нужда, според мен родителите му мислят предимно за себе си, не толкова за детето си, иначе нямаше да го вкарват в такива филми.

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 185,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Въпроса не е в заяждането, а в това да намерим истината.Много неща не знаем, а искаме да научим.И аз търся отговорите, но нека бъдем обективни все пак.

Няколко пъти в живота ми досега съм бил поставян пред важни за мен избори и всеки път като че ли случайно възможностите са се появявали в един и същи момент.Сякаш има съдба, но такава, която ние сами избираме и си носим последствията от избора.

много има да се прераждате вие

мноооого

много има да се прераждате вие

мноооого

Що, ти нема ли? :rolleyes:

Дзен будистите обикновено казват, че не приемат буквално идеята за реинкарнация - че след като те погребат, ти изведнъж ще се напъхаш в кожата на някой друг и ще заживееш някъде другаде. Те тълкуват реинкарнацията така - ако ти, който сега седиш тук, си убеден, че си абсолютно същия човек, който преди половин час е влязъл в тази стая, значи, си се превъплътил. Но ако вече си отхвърлил оковите, ще разбереш, че нещата не стоят така. Миналото просто не съществува, а същото важи и за бъдещето. Има само „сега", настоящето.

Алън Уотс

Дзен будистите обикновено казват, че не приемат буквално идеята за реинкарнация - че след като те погребат, ти изведнъж ще се напъхаш в кожата на някой друг и ще заживееш някъде другаде. Те тълкуват реинкарнацията така - ако ти, който сега седиш тук, си убеден, че си абсолютно същия човек, който преди половин час е влязъл в тази стая, значи, си се превъплътил. Но ако вече си отхвърлил оковите, ще разбереш, че нещата не стоят така. Миналото просто не съществува, а същото важи и за бъдещето. Има само „сега", настоящето.

Алън Уотс

Алън Уотс има брилянтен изказ - семпъл, невероятно точен, и с добро чувство за хумор. Книгите му са прекрасни и лично за мен представляваха може би първи досег с този начин на мислене и светоусещане. Препоръчвам ги на всички, интересуващи се от тази материя...

Що, ти нема ли? :rolleyes:

а и аз пак разбира се, къде без мене

:D

Според последните научни изследвания, плачът на новороденото всъщност е плач на душата.

Плаче, защото е разбрала, че се е преродила на Земята.

Според последните научни изследвания, плачът на новороденото всъщност е плач на душата.

А за родените в България казвали се нещо – те би трябвало да плачат особено настоятелно. :wink12:

А за родените в България казвали се нещо – те би трябвало да плачат особено настоятелно. :wink12:

Защо ? Докога ще се имаме за най-най във всичко ?

Научни изследвания???На каква база?Хайде да мислим, а не да хвърляме догадки без обосновка.

Научни изследвания???На каква база?Хайде да мислим, а не да хвърляме догадки без обосновка.

Хайде, малко по-несериозно !

много смешно няма що

ко каза по темата че не разбрах

а

Че на Земята е кофти? Че индивида не съществува реално, а е само фокус, чрез който Вселената осъзнава сама себе Си. Че думите "вода" или "душа" не могат да утолят жаждата ни. Че представа ни за "Аз" е жалка карикатура на тялото ни, тъй като не включва безсъзнателните процеси. Че един фантом не може да приложи усилия на волята, за да се спаси сам от себе си. Че не ние наблюдаваме реалността, а реалността използва организма ни за да се наблюдава сама себе Си. Че няма нужда да променяме съзнанието си, и само когато спрем да полагаме усилия, изчезва и илюзорната личност. Че разни гурута и религиите ни заблуждават, защото няма как да измениш ума с помощта на ума. И че ние сме свободни, доколкото осъзнаваме, че няма Его или каквото и да било, което да попада на Земята, България, в затруднено положение(негативизма), и да се преражда. 

Че индивида не съществува реално, а е само фокус, чрез който Вселената осъзнава сама себе Си. 

Този възглед е интересен, но останах с впечатление, че се опитваш да следваш Тхеравада, а там, както и в другите будистки школи, подобни неща не съм срещал. Освен ако се изразяваш метафорично. Инак излиза, че приписваш на Вселената някаква способност за самоосъзнаване, саморефлексия, аперцепция. В будизма става дума за индивидуални потоци на съзнание, а не за някакво универсално съзнание. Затова и постигането на Просветление от едно същество не освобождава автоматично всички останали, както би било ако съществуваше само едно единствено съзнание. Това е един от доводите ползвани в будистката епистемология и логика (прамана) срещу ведическото схващане за всемирния безкачествен Абсолют (Ниргуна Брахман).

Този възглед е интересен, но останах с впечатление, че се опитваш да следваш Тхеравада, а там, както и в другите будистки школи, подобни неща не съм срещал. Освен ако се изразяваш метафорично. Инак излиза, че приписваш на Вселената някаква способност за самоосъзнаване, саморефлексия, аперцепция. В будизма става дума за индивидуални потоци на съзнание, а не за някакво универсално съзнание. Затова и постигането на Просветление от едно същество не освобождава автоматично всички останали, както би било ако съществуваше само едно единствено съзнание. Това е един от доводите ползвани в будистката епистемология и логика (прамана) срещу ведическото схващане за всемирния безкачествен Абсолют (Ниргуна Брахман).

Ако имаше ясно записано послание от самия Буда, доста хора щяха да го следват и нямаше да има Тхеравада, Махаяна, най-вече Ваджраяна, нека не навлизаме в по-сериозна полемика по този въпрос. Разбира се че се изразявам метафорично, не заявявам че познавам абсолютната истина, просто си разсъждавам, а това за фокуса, даже не е и моя мисъл, но я приемам за възможна, тъй като не мога да я отрека,  защото от човешка гледна точка не може да се знае със сигурност дали света е реален, иреален, или ирационален изобщо, нито може да твърдим със сигурност, че нашето тяло го обитаваме само ние, има какви ли не бактерии и животинки, а те прераждат ли се и имат ли съзнание, индивидуално, колективно? Индивидуалните потоци на съзнание индивидуални ли са? Ако обясниш по-подробно последните две изречения от твоя отговор в темата за будизма ще има полза за всички. 

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Болднатото е добро като котрааргумент, но са пропуснати влиянията на трите гуни на Мая, която също е Брахман.

Затова е невъзможно освобождение на всички същества, след като дадено същество постигне освобождение от Мая, тъй като останалите съзнания все още са в плен на трите гуни или на илюзията. 

БГ ХІV.19: Когато съзерцаващият не вижда друг извършител освен гуните и Ме познава като висш по отношение на гуните, той достига Моето битие.

БГ ХІV.20: Преодолявайки тези три гуни, от които възниква тялото, въплътеният Аз бива освободен от раждане, смърт, старост и страдания, и постига безсмъртие.

Само знанието освобождава:

10

Освободени от страх, гняв и страсти,

мнозина бяха към мен устремени.

Те, пречистени в огъня — Знание,

са придобили моята същност.

33

По-висше от материалните жертви

е жертвопринасянето на Знание.

Защото всички земни деяния

в свещеното Знание свършват, о, Партха!

http://chitanka.info/text/2057/5#textstart

Редактирано от дакини (преглед на промените)

Болднатото е добро като котрааргумент, но са пропуснати влиянията на трите гуни на Мая, която също е Брахман.

Затова е невъзможно освобождение на всички същества, след като дадено същество постигне освобождение от Мая, тъй като останалите съзнания все още са в плен на трите гуни или на илюзията. 

Адвайта Веданта и особено произведенията на Шанкара Ачаря са едни от философските и логическите перли на индийската философия, тъй че няма как да се компрометират лесно. Признавам, че съм чел посочения аргумент в преразказ, но не и в оригиналната му форма, тъй че не мога да проследя цялата логическа верига и да преценя дали и доколко е валиден.

Здравей, впрочем. Добре, че се появи, за да отговаряш за Веданта и Санкхя, когато има въпроси, че там не се чувствам съвсем в свои води.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Преписвате, а мислите ли?Разума ни е ограничен!ОК!Логиката не важи!ОК!Защо са религиите, теориите за прераждане, паралелни светове, други измерения?За да може да се успокоят хората и да приемат смъртта като преход, да се молят за опрощение на греховете си, да се манипулират.Има нещо, което действително не разбирам и това е заложения във всяко живо същество страх от всичко.

Прераждането - ако ние се прераждаме, това трябва да важи с пълна сила и за мравката, кучето, дърветата и всяко живо същество за което се сетите.Погледнете собствения си живот.Аз съм на 40 и не зная кога ще умра, но зная, че това ще се случи един ден.Смъртта идва при всеки в различни състояния на съзнанието.Може да съм в пълна кондиция, но може и да съм тотално неадекватен/дано не съм/, когато настъпи.Кой човек ще бъда в отвъдния свят?Има хора на по 90, които вече не познават близките си.Ще се върне ли паметта им след смъртта?Защо се залъгваме?Има хора, загубили разсъдъка си след инцидент.Ще го върнат ли след смъртта?Има хора, приковани на легло.Ще проходят ли след смъртта или ще летят около нас?Има ослепели.Ще прогледнат ли?Има хора, родени с недъг.Ще се излекуват ли?Има хора, които мечтаят за смъртта, защото живота е мъка за тях...Огледайте се...Всички живи твари се опитват да спасят живота си...Той е ценен за тях, но не и за нас, защото трябва да се храним...И какво се получава - раждаме се и растем, храним тялото си с това, което тялото ни ще нахрани след смъртта.Къде е душата?Защо и е на душата тяло, след като знае, че то ще умре?За да страда, за да е щастлива?След като чувства всичко това, какъв е смисъла на упражнението да влиза в тяло?

Мога да задавам много въпроси, но едва ли ще намеря отговорите...

Преписвате, а мислите ли?Разума ни е ограничен!ОК!Логиката не важи!ОК!Защо са религиите, теориите за прераждане, паралелни светове, други измерения?За да може да се успокоят хората и да приемат смъртта като преход, да се молят за опрощение на греховете си, да се манипулират.Има нещо, което действително не разбирам и това е заложения във всяко живо същество страх от всичко.

Прераждането - ако ние се прераждаме, това трябва да важи с пълна сила и за мравката, кучето, дърветата и всяко живо същество за което се сетите.Погледнете собствения си живот.Аз съм на 40 и не зная кога ще умра, но зная, че това ще се случи един ден.Смъртта идва при всеки в различни състояния на съзнанието.Може да съм в пълна кондиция, но може и да съм тотално неадекватен/дано не съм/, когато настъпи.Кой човек ще бъда в отвъдния свят?Има хора на по 90, които вече не познават близките си.Ще се върне ли паметта им след смъртта?Защо се залъгваме?Има хора, загубили разсъдъка си след инцидент.Ще го върнат ли след смъртта?Има хора, приковани на легло.Ще проходят ли след смъртта или ще летят около нас?Има ослепели.Ще прогледнат ли?Има хора, родени с недъг.Ще се излекуват ли?Има хора, които мечтаят за смъртта, защото живота е мъка за тях...Огледайте се...Всички живи твари се опитват да спасят живота си...Той е ценен за тях, но не и за нас, защото трябва да се храним...И какво се получава - раждаме се и растем, храним тялото си с това, което тялото ни ще нахрани след смъртта.Къде е душата?Защо и е на душата тяло, след като знае, че то ще умре?За да страда, за да е щастлива?След като чувства всичко това, какъв е смисъла на упражнението да влиза в тяло?

Мога да задавам много въпроси, но едва ли ще намеря отговорите...

Извън нашите възможности е да променим съществуващият ред във Вселената, както и да разберем има ли прераждане или няма. Ако си тормозим психиката с неразрешими въпроси, тормозим и тялото си. Буда е учил да избягваме крайностите и да следваме Средния път, също и че: няма независимо Аз, няма независими предмети, няма обособен живот - всичко е само част от неразривни корелати. Много шум за нищо  :wink12:

В Гитата пише още, че и егото е Брахман.

Според Брахма сутра, няма нещо, което да не е Брахман.

Цитатът, който си дал, по-скоро е свързан с трите гуни и нагласите според всяка от тях. Всъщност, сборът от тези нагласи е онова, което наричаме с думата его или ахамкара.

Според Брахма сутра, няма нещо, което да не е Брахман.

Цитатът, който си дал, по-скоро е свързан с трите гуни и нагласите според всяка от тях. Всъщност, сборът от тези нагласи е онова, което наричаме с думата его или ахамкара.

Ако позволиш да допълня, а ти ще ме поправиш, ако сбъркам. Ахамкара е азовото съзнание или Егото, както казваш, което е компонент на вътрешното сетиво, орган или инструмент (антариндрия или антахкарана). То е мотиваторът на менталните процеси, който създава представата за отделност и уникалност. Тази субектно-обектана дуалност поражда заблудата по отношение на Брахман или множествеността на феноменалния свят (мая). Всички възприятия, усещания, желания, нагласи и волеви актове произтичат от ахамкара. Освен ахамкара вътрешното сетиво включва и манас, чита и будхи.

Брахман много хубаво ги обясняваше тези неща...

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.