Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в прераждането? (част ІІ)

Featured Replies

Ето нещо и за гуните конкретно:

От къде е този цитат? Не се сърди, но сякаш някой пак се е разфантазирал за гуните.

Кой е авторът?

Цитата е доста по-обхващаш. Не засяга само гуните.

Конкретно и категорично се казва в него, че и его-то е Брахман ("искащо его"):

А его-то от своя страна може да има сатвичен, раджастичен, или тамастичен характер, както и вариант от комбинация между тези. Известни са няколко комбинации, около десет.

Като цяло това са татвите, без 25-тата татва.

Това, което си дал като цитат, не го ли е писал Брахман?

• Отговори 2,6k
  • Прегледи 178,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Работата е в какъв контекст се използват въпросните думи, а това вече аз преценявам. Леко започвате да ме изнервяте с тези препирни и детски сръдни. Още малко ще потърпя, после ще хвана голямата метла

• Да видим сега. Започваме с това.     Продължаваме с това     Хубаво, че си го признаваш. Възниква въпросът защо тогава пишеш по тема, от която нямаш понятие? Как би могъл да звучиш достоверно и сериоз

• Как егото само да възприеме че то самото е затвор за себе си. Не помни, че било е друго време без примеси, без клетки и без ереси. Не помни, но защото го е нямало. (преди затвора имало е друго което д

Така си мислим ние, хората, че сме висша сила. Може би сме програмирани да мислим така? Да, ние не сме създали човешко същество, но това не значи, че самите ние не сме симулирани(simulacres). Възможността да сме копия нямащи оригинал в реалността е стара колкото човешката цивилизация. Демиургът, като зъл дух е споменат още във Ведите. 

Трудно ми е да те разбера...Явно си мислещ човек и всеки твой пост ме впечатлява, но всъщност вярваш ли или не в съществуването ни след смъртта?Мен лично не ме плаши моята смърт, но след като загубих баща си, не спирам да се питам дали сега е около мен.Има толкова неща, които не му казах и направих, че се раздирам от яд и от вина затова.Това е единственото, което ме кара да търся доказателства, че ни има и след смъртта - вината.Човек, който е дал, заслужава благодарност.Това, което открих след толкова ровене, за жалост ме води по-скоро към извода, че просто свършваме в един момент и това ме убива.А така искам да се хвана за нещо, което да ми даде вярата, която загубих.

Трудно ми е да те разбера...Явно си мислещ човек и всеки твой пост ме впечатлява, но всъщност вярваш ли или не в съществуването ни след смъртта?Мен лично не ме плаши моята смърт, но след като загубих баща си, не спирам да се питам дали сега е около мен.Има толкова неща, които не му казах и направих, че се раздирам от яд и от вина затова.Това е единственото, което ме кара да търся доказателства, че ни има и след смъртта - вината.Човек, който е дал, заслужава благодарност.Това, което открих след толкова ровене, за жалост ме води по-скоро към извода, че просто свършваме в един момент и това ме убива.А така искам да се хвана за нещо, което да ми даде вярата, която загубих.

Мъртвите ги пазя в спомените си и ги усещам само там и по делата които са извършили приживе. Не вярвам в прераждането, защото не намирам никакви преки или косвени доказателства за него. Интуитивно припознавам будизма като учение, което описва най-точно "реалността" .

"Не трябва да забравяме, че будистите отхвърляли не само понятието Абсолют, но и понятието душа, anātman е един от основополагащите закони на будисткия мироглед, и най-главната форма на неведение била неведението за несъществуването  на индивидуално Аз, затова, когато става въпрос за прераждане, трябва да помним, че това е само словесен израз, че никакво реално прераждане няма, защото просто няма кой да се прероди." - Сарвепалли Радхакришнан

От къде е този цитат? Не се сърди, но сякаш някой пак се е разфантазирал за гуните.Кой е авторът? Това, което си дал като цитат, не го ли е писал Брахман?

Да, авторът е Железаров.

Мъртвите ги пазя в спомените си и ги усещам само там и по делата които са извършили приживе. Не вярвам в прераждането, защото не намирам никакви преки или косвени доказателства за него. Интуитивно припознавам будизма като учение, което описва най-точно "реалността" .

"Не трябва да забравяме, че будистите отхвърляли не само понятието Абсолют, но и понятието душа, anātman е един от основополагащите закони на будисткия мироглед, и най-главната форма на неведение била неведението за несъществуването  на индивидуално Аз, затова, когато става въпрос за прераждане, трябва да помним, че това е само словесен израз, че никакво реално прераждане няма, защото просто няма кой да се прероди." - Сарвепалли Радхакришнан

Правилно, няма Кой да се прероди - Азът е илюзорен.

Нагласите се "прераждат". Само една нагласа е достатъчна, за да се появи нова форма/тяло. В този смисъл всеки, който някога е живял, мислил, чувствал дишал, продължава да живее, но с друго тяло в зависимост от нагласите, от които то е изградено. Трупането на добра карма не е заради някаква лична облага, а заради напредъка на онези, които ще бъдат родени след нас, тъй като те са обусловени от предците си. Колкото по-добри дела вършим ние тук и сега, толкова по-добра почва култивираме за следващите поколения.

А нагласите са енергийни импулси, които дават първоначален тласък или "съживяват" грубата материя и се съдържат в съзнателното поле. В този смисъл може да се каже, че никой никога не е умирал и никога не се е раждал, тъй като полето - чистата съзнателност - винаги е.

Правилно, няма Кой да се прероди - Азът е илюзорен.

Нагласите се "прераждат". Само една нагласа е достатъчна, за да се появи нова форма/тяло. В този смисъл всеки, който някога е живял, мислил, чувствал дишал, продължава да живее, но с друго тяло в зависимост от нагласите, от които то е изградено. Трупането на добра карма не е заради някаква лична облага, а заради напредъка на онези, които ще бъдат родени след нас, тъй като те са обусловени от предците си. Колкото по-добри дела вършим ние тук и сега, толкова по-добра почва култивираме за следващите поколения.

Да, така е, дано повече хора го осъзнаят!

А нагласите са енергийни импулси, които дават първоначален тласък или "съживяват" грубата материя и се съдържат в съзнателното поле. В този смисъл може да се каже, че никой никога не е умирал и никога не се е раждал, тъй като полето - чистата съзнателност - винаги е.

Дотук е имало пет масови измирания на планетата Земя, шестото е неизбежно също, когато то се случи и заличи човечеството завинаги и животните също, как може да се каже че чистата съзнателност винаги е? Ако чистата съзнателност се намира и в най-малките микроорганизми, тогава може, стига да имат време да еволюират отново до нещо "разумно" и да не стане като на Марс.

Дотук е имало пет масови измирания на планетата Земя, шестото е неизбежно също, когато то се случи и заличи човечеството завинаги и животните също, как може да се каже че чистата съзнателност винаги е? Ако чистата съзнателност се намира и в най-малките микроорганизми, тогава може, стига да имат време да еволюират отново до нещо "разумно" и да не стане като на Марс.

Метни едно оче на този линк http://www.scaruffi.com/science/qc.html

• 2 седмици по-късно...

Метни едно оче на този линк http://www.scaruffi.com/science/qc.html

Теории, предположения, научна онтология без ясни резултати. Дори нов материализъм, ама материализъм който признава че съзнанието няма нищо общо с материята, според будизма това е глупост, защото нищо не може да съществува отделно от формата и материята. Еволюция на съзнанието, може, само дето не ни грее, тъй като не осъзнаваме цялата верига, а много малки и неясни фрагменти. Съзнанието не може все още да се измери, знае се само че до голяма степен функционира благодарение на мозъка. Но накрая пак изскача въпроса: "Какво се преражда след смъртта?" Съзнанието не е, защото се разпада и то, спира да функционира и повече никога не се възстановява. Ако някой вярва, че лама еди-кой си се е преродил, няма пречка да вярва и във Висша сила, която регулира целия този процес(карма), заедно със субстанцията, която не умира след смъртта, и която е нещо своего рода душа.

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Вярата в безсмъртието на душата е успокоение на гузната ни съвест.При мен е така.Съвестта ми е гузна заради допусната грешка.Търсих опрощение, като се рових в купища информация и опити за контакт.Не се получи.Вместо да повярвам, все повече се убеждавах, че сме смъртни и грешките, които допускаме си ги носим с нас до смъртта.Ако успеем да издържим на тежестта им и да живеем с тях.Другия вариант е да се заблудим с някаква вяра в безсмъртието на душата, да търсим прошка и сами да си вярваме, че я получаваме. Блажени са вярващите.Абсолютно вярно.Живеят спокойно, грешат си спокойно, дават си прошка и умират спокойно, защото знаят, че ги чака рая.Досега нито открих доказателство, нито някой е открил и едва ли ще се открие такова.Много четох и много мислих.Много хора ме убеждаваха и много исках да повярвам.Вероятно има нещо, което не разбираме.Всъщност ние нищо не разбираме.Защо всички ни е страх от смъртта, когато е неизбежна?Всяка вечер заспиваме и нищо не помним.Съзнанието го няма.Сънуваме познати неща т.е. мислим, че сме в друг свят, ама той си е нашия и организма ни работи.Когато спре да работи, ще спре и съзнанието.Ще спим вечно.И мен ме е страх от това, но ще се случи.Случва се на всички.Трябва да го приемем, колкото и да е трудно.Тук обсъждаме прераждането.Който успее да ми отговори, защо съвършената душа се учи и на какво точно се учи, може и да успее да ме убеди в прераждането.Аз не си спомням миналия си живот, а регресивната хипноза е много обсъждана, но толкова търсих, за да се подложа, а все удрях на камък.Само думи, а когато кажа, че съм готов да се подложа - разубеждаване.Много е опасно.

Който успее да ми отговори, защо съвършената душа се учи и на какво точно се учи, може и да успее да ме убеди в прераждането.

В голяма ама в голяма грешка си -

съвършената душа не се преражда вече.

Добре, приемам, че е така.Има логика.Но това е съвкупност от душите на много хора в които се е преродила.И тук идва въпроса - една душа се преражда в много хора, а хората увеличават числеността си.Предполагам успяваш да обърнеш внимание, че това е противоречие.

Добре, приемам, че е така.Има логика.Но това е съвкупност от душите на много хора в които се е преродила.И тук идва въпроса - една душа се преражда в много хора, а хората увеличават числеността си.Предполагам успяваш да обърнеш внимание, че това е противоречие.

тя е една единствена, съвкупност са телата, различните тела, в които е била - не и душата

казват че у Дома се чакало на опашка за нови тела, за нови завръщания тук

та какво странно да има че се е увеличило населението, нищо странно

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Вярата в прераждането много трудно може да се отдели от "интелекта" или "програмата" която контролира този процес, наричан от някои Бог. Интересно как един наричащ себе си мислещ човек, може да приеме, че взаимопроникващите процеси в нашата психика, наречени обобщено "душа", могат да се развиват и усъвършенстват в последователната редица от прераждания, като в същото време, тази "душа" е оперирала доброволно от себе си от логическото мислене, за сметка на абсолютното доверие към Бог?

Редактирано от Śūnyatā (преглед на промените)

Вярата в прераждането много трудно може да се отдели от "интелекта" или "програмата" която контролира този процес, наричан от някои Бог. Интересно как един наричащ себе си мислещ човек, може да приеме, че взаимопроникващите процеси в нашата психика, наречени обобщено "душа", могат да се развиват и усъвършенстват в последователната редица от прераждания, като в същото време, тази "душа" е оперирала доброволно от себе си от логическото мислене, за сметка на абсолютното доверие към Бог?

Ами, не ни чети, като си мислиш, че сме "оперирани от логическо мислене", каквото и да означава това. 

То да имаше нещо да се прочете освен логически противоречия, на които някои се опитват да им лепнат положителен знак като го наричат "тайна, непознаваемо,", но да се отречеш от логиката, която ти е дадена от създателя се явява порочен кръг(circulus vitiosus). Ако отхвърлим логиката, започваме да вярваме в неща които са абсурдни, и защото са абсурдни(credo quia absurdum est).

То да имаше нещо да се прочете освен логически противоречия, на които някои се опитват да им лепнат положителен знак като го наричат "тайна, непознаваемо,", но да се отречеш от логиката, която ти е дадена от създателя се явява порочен кръг(circulus vitiosus). Ако отхвърлим логиката, започваме да вярваме в неща които са абсурдни, и защото са абсурдни(credo quia absurdum est).

Същото може да се твърди и за нещата в които вярват будистите.

Същото може да се твърди и за нещата в които вярват будистите.

Може да се "твърди", но въз основа на какво. Ей така, за спорта? Виж какво казва най-известният будист и посочи аналог в друго учение. За това казвам, че вярващите в какви ли не фантасмагории са комични и забавни, нищо повече.

Буда бил възвишен прагматик.Той не очаквал неговите последователи да се съгласят с всичко което казвал. Той ги насърчавал да обсъждат и спорят, предизвиквал ги. Буда казвал, "Моите последователи не бива да приемат  учението ми от преданост, а по-скоро да го изследват лично. Дори самият Буда, за да постигне просветлението е трябвало да работи здраво. Изследваш въз основа на разума, изследване по логичен път." - Далай Лама

Може да се "твърди", но въз основа на какво. Ей така, за спорта? Виж какво казва най-известният будист и посочи аналог в друго учение. За това казвам, че вярващите в какви ли не фантасмагории са комични и забавни, нищо повече.

Буда бил възвишен прагматик.Той не очаквал неговите последователи да се съгласят с всичко което казвал. Той ги насърчавал да обсъждат и спорят, предизвиквал ги. Буда казвал, "Моите последователи не бива да приемат  учението ми от преданост, а по-скоро да го изследват лично. Дори самият Буда, за да постигне просветлението е трябвало да работи здраво. Изследваш въз основа на разума, изследване по логичен път." - Далай Лама

Според мен, това дали ще приемеш това което се казва в Будизма или в което и да е учение, за истина, е въпрос на лични нагласи.

Да, аз също приемем голяма част от казаното от Буда , за истина, и причината за това е не защото имам доказателства, че наистина е така, а защото моите вътрешни нагласи, съвпадат с нещата казани от него.

На други, вътрешните нагласи и потребности съвпадат с нещата казани в Тора, на трети с нещата казани в Новия завет, на четвърти с нещата казани в Бхагават Гита, на пети с нещата казани от Маркс и т.н.Така че това че ти приемаш дадено нещо като нелогично, а друго като логично, е въпрос на вътрешните потребности и нагласи на твоя ум.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Според мен, това дали ще приемеш че това което се казва в Будизма или в което и да е учение, за истина, е въпрос на лични нагласи.

Да, аз също приемем голяма част от казаното от Буда , за истина, и причината за това е не защото имам доказателства, че наистина е така, а защото моите вътрешни нагласи, съвпадат с нещата казани от него.

На други, вътрешните нагласи и потребности съвпадат с нещата казани в Тора, на трети с нещата казани в Новия завет, на четвърти с нещата казани в Бхагават Гита, на пети с нещата казани от Маркс и т.н.Така че това че ти приемаш дадено нещо като нелогично, а друго като логично, е въпрос на вътрешните потребности и нагласи на твоя ум.

Никой не осъзнава на 100% вътрешните си нагласи и какво означават те. Да вярваш в нещо, без да разсъждаваш върху него се нарича вяра на сляпо, нещо като руска рулетка от съзнавани и несъзнавани емоции. По тази логика може да убиеш човек, само защото нагласите са ти съвпаднали в този момент да го гръмнеш. За съжаление, нещата в света стават до голяма степен по начина който описваш... Това никога няма да се промени, заради ирационалния елемент, който е заложен някъде в нас. Ако всички разсъждаваха логически нямаше да е интересно, нямаше да се извършват всички глупости, които се извършват, и не на последно място нямаше да е интересно на "този горе".

Никой не осъзнава на 100% вътрешните си нагласи и какво означават те. Да вярваш в нещо, без да разсъждаваш върху него се нарича вяра на сляпо, нещо като руска рулетка от съзнавани и несъзнавани емоции. По тази логика може да убиеш човек, само защото нагласите са ти съвпаднали в този момент да го гръмнеш. За съжаление, нещата в света стават до голяма степен по начина който описваш... Това никога няма да се промени, заради ирационалния елемент, който е заложен някъде в нас. Ако всички разсъждаваха логически нямаше да е интересно, нямаше да се извършват всички глупости, които се извършват, и не на последно място нямаше да е интересно на "този горе".

Истина е че повечето хора в света вярват на сляпо, без да разсъждават логически върху вярата си.

Но пък ако разсъждаваш логически и познаваш наизуст дадени учения, и това не те направи по-добър и по-осъзнат човек, и ако не можеш да прилагаш на практика наученото, всичките ти знания и разсъждения са безполезни, и ти не си с нищо повече от онези които вярват на сляпо.

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Ако всички разсъждаваха логически нямаше да е интересно, нямаше да се извършват всички глупости, които се извършват, и не на последно място нямаше да е интересно на "този горе".

Както е обичал да казва Нилс Бор. За да разсъждаваме върху горното твърдение, първо трябва да си изясним въпроса, какво следва да разбираме под "да се разсъждава логически".

Редактирано от Реджеп Иведик (преглед на промените)

Нека не разсъждаваме логически, а да отговорим на тези въпроси:

1.Ако душата витае около нас, не е ли, колкото и цинично да звучи - воайорско?Аз не бих искал да влизам в чужди спални.

2.Как възприема света душата на човек със сериозна ментална болест?Връща се в най-доброто състояние преди смъртта ли?

3.Кой ще обясни къде са душите на бебенца, още непознали света?

4.Какво вижда душата на човек, сляп по рождение?

5.Спи ли душата или си витае вечно, докато не се умори?

Мога да задам още въпроси, но тези са достатъчни на този етап.Не се заяждам, просто ми става все по-тъжно, че вероятно ще ми липсва този живот преди да умра, а искам да продължи и след смъртта.Уви, нищо логично или не, може да даде отговор къде са душите на хората и има ли ги изобщо.Това, което всички виждаме, е как човека, с който доскоро си говорил, докосвал, усмихвал го няма.Предполагам някои от Вас знаят колко е страшно.

Започваш да търсиш къде е и се убеждаваш ден след ден, че си готов да повярваш на всички и всичко, само за да продължиш да живееш.

При мен проблема е, че пресявам информацията и си задавам простички въпросчета.

Знам, че отговора на всички въпроси е прераждане, за да се учи душата, ама тук идва противоречието на прераждането.Моята майка дали няма да си търси загубеното преди години бебе, което 40 години не може да прежали и си мисли, че е живо.Или ще кажете, че връзката не е била силна и няма шанс да го открие.Или просто никоя душа не го е избрала това тяло и то затова е умряло.

Има ли някой на този свят, който да се е свързал с отвъдното?В миналото - да.Ама и аз преди вярвах в Дядо Коледа и му пишех писма.

1.Ако душата витае около нас, не е ли, колкото и цинично да звучи - воайорско?Аз не бих искал да влизам в чужди спални.

2.Как възприема света душата на човек със сериозна ментална болест?Връща се в най-доброто състояние преди смъртта ли?

3.Кой ще обясни къде са душите на бебенца, още непознали света?

4.Какво вижда душата на човек, сляп по рождение?

5.Спи ли душата или си витае вечно, докато не се умори?

1. никой не се интересува от тялото ти и какво правиш с него, споко

2. не съм запозната с това заболяване, то е изпитание, което душата сама си е избрала

3. у дома са си, те идват за кратко за да помогнат на останалите от тяхната духовна група за уроците им, и пак си се връщат

и всъщност може да са доста по-напреднали души

4. същото, което и зрящите, на душата сетива не й трябват

има много случаи на слепи, които разказват и описват места, хора - от къде ще ги знаят как изглеждат, освен от информацията от дома

5. душата не спи, никога не спи, тя си има енергия, дадена й при създаването

сън трябва само на тялото тук

1.Мислил съм, че съня е канал за връзка и душите на починалите не са около нас.Те идват при хора, които ги чуват, но повечето са шарлатани.Сам се сблъсках с това и ме е страх, че прераждането е мит, а медиумите се гаврят с мъката ни.

2.Това е мъчение за душата и тялото.Нито душата, нито тялото биха научили нещо.

3.Сложно за разбиране.Може и да си права, но това отново е страдание.Какво учиш, когато страдаш.При мене страданието в момента води до саморазрушение и разрушаване на всичко, което постигнах с много любов и усилия и много труд.Все едно да градиш прекрасен замък и когато си готов да му се радваш, да започнеш бавно да го рушиш.

4.Отново страдание.Аз не зная за такива случаи.

5.Отново страдание.Ако душата е вечно будна, няма ли да се умори от толкова много информация.

ами научаването на уроците минава през страданието

не мрънкай, ами се радвай - че Старейшините и духовния ти водач са ти гласували доверие - че ще се справиш с изпитанията

а те на слаби и неопитни души не се дават

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.