Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има Бог ?

Featured Replies

преди 1 час, васил козарев написа:

пръщиш

пращиш

• Отговори 2,7k
  • Прегледи 200,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Това между другото- Защото ми писна от оная тема защо нямало - сега да пишат защо Го има. Знаете ли притчата за стъпките по пясъка?

• Защото, както всички знаем, човекът е произлязъл от маймуната, а маймуните са стадни животни, също като овцете. Всеки индивид с овчи манталитет изпитва дълбока вътрешна потребност от овчар, пред когот

• Ами нека добавим към малкото.Няма откритие в никоя сфера на науката, което да не е постигнато именно благодарение на вярата и никога в/у скептичността. Всички известни откриватели са вярвали в своите

Публикувани изображения

преди 20 часа, васил козарев написа:

За тъмната материя, ако говориш, е много теоретично това. Има ли я, няма ли я... 

А поста ти няма и нищо общо с това, кое възприемаме за валидно и кое не. 

Всичко опира до доказване, най-вече наличието на нещо, а не неговото отсъствие. 

Позволи ми да не съм съгласен.Как ще твърдим, че има материя, която се отблъсква от друга материя.Да поясним с примерно със  земята.Съществува ли материя, която не се влияе от земното притегляне, а напротив отлита на някъде?

И въпреки целия абсурд, това се приема като наука.Въпреки, че няма материално тяло, което да не се привлича от земята, тази идея се предлага като научно обяснение в стандартния модел.

Значи твърдението - има  Бог - трябва да се докаже, и ако не  да се отхвърли, а твърдението - има материя, тяло, която не се влияе от земното притегляне може да се приеме за вярно, въпреки че има милярди и милярди опити, които го отхвърлят.

Само аз ли намирам това за странно?

преди 2 часа, badr написа:

И въпреки целия абсурд, това се приема като наука

Не разбирам за какво пишеш. Кое е абсурд ?

Че вселената не се свива ли ?

А, разбрах. Ти за логическото положение. Прав си, спор няма.

• 2 месеца по-късно...

"MY SEARCH

I sought throughout the heavens for God, in light of suns and moons, in all the waters of the earth and fires beneath; 'till spent with toil of search, despairingly I lay me down to rest.
I gathered and devoured the knoledge other men in search of God had culled and booked, then turned away distraught.
Everywhere were WITNESSES of God, but nowhere could I find that God for whom my soul had sought so long in vain.
The years sped by, my youth was spent, and old and weak and worn I reached the brink of that great mystery which man hath termed "Death's stream."
Patiently at last, I lay with fast closed eyes awaiting what might come, when lo! my sight was quickened and I knew that I was seeing God; not the God whom I had vainly sought, and even feared: not a lonely figure seated on a throne to judge and sentence erring man; but as the Universe ITSELF with not a missing star, a blade of grass, a gnat of human form.
And strange and stranger still, I saw as in a glass within my failing human heart, that single Universe unfold, and from its depths another and another without end arose, and the I knew, and marveled that I knew, that I was God, in God, of God. All things, all creatures, were in me and I in them."

The Temple Artisan, February 1915

(МОЕТО ТЪРСЕНЕ

Търсих Бог в небесата - в светлината на слънца и на луни; по всичките води надземни и огньовете подземни; докато изтощен от търсене и в отчаяние аз се отказах.

Тогава започнах да събирам и да поглъщам знанията, които други преди мен в търсене на Бога бяха събирали и записвали, но и на това объркан аз обърнах гръб.

Навсякъде имаше СВИДЕТЕЛСТВА за Бог, но никъде не можех да намеря този Бог, когото душата ми търсеше толкова дълго и напразно. Годините, които минаха, младостта ми бяха похабени и стар, слаб и износен аз стигнах до ръба на онази велика мистерия, която човекът е нарекъл „Потокът на смъртта“.

Най-накрая търпеливо аз лежах с плътно затворени очи в очакване на това, което щеше да се случи, когато ето! зрението ми се ускори и знаех, че виждам Бог - не Бог, когото тъй напразно търсех и от когото даже се страхувах: нито пък самотна фигура, която е седнала на трон, да съди и наказва грешния човек; но Бог като Вселената без ни едничка липсваща звезда, стрък трева или човешка форма.

И повече от странно беше, че видях, като през стъкло в моето отказващо сърце, тази единствена Вселена да се разгръща и от нейните дълбини изникна друга, и после друга - до без край, и знаех и се удивлявах, че аз съм Бог, в Бога и от Бога. Че всичките неща, че всичките създания бяха в мен и аз в тях.)

на 5.06.2021 г. в 21:16, Реджеп Иведик написа:

Много интересно, като е празен басейна, що всички са сигурни в отсъствието на вода и не скачат от кулата ?

Да, бе. А като не виждат бог, казват, че е невидим и скачат да му се молят.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

ИИ-чо, казах ти, И пак ще ти го повторя: Контактувай със слепи, И, може би, те, С по-добри думи, ще ти обяснят, че "виждат" Бог, за разлика от теб който имаш очи. 

преди 5 часа, Търсещ истини написа:

От 5 ти юни досега ли мисли как да се извъртиш ?

Верно здраво си се привързал към измислената си метафизика...

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

Блаженството за нищите духом се отнася тъкмо за теб. 

Да, защото повече от това което имам не ми е нужно. И?!

п.п. Има златно правело: Висшите духом се оттеглят от обществото. ;) 

преди 30 минути, dioib написа:

Има златно правело: Висшите духом се оттеглят от обществото. ;) 

Ако беше висш, да си се оттеглил от форума, но пък от друга страна в небесното царство ще си четворно блажен- според нищетата ти духом.

преди 10 часа, Реджеп Иведик написа:

От 5 ти юни досега

Изненадан съм. Внимателно ме очакваш. 

Скачаш ли още в празното?

преди 17 часа, Търсещ истини написа:

Някои го виждат. И не само виждат, но и чуват, и усещат. Дори и сега. Други обаче, които не го виждат, настояват, че го няма. За тях е важно да го няма. Дали не е защото непознатото ги плаши (дори и да не си го признават). Дали защото допускането, че има нещо, което не разбират им нарушава усещането за пълнота и завършеност. А неразбираемото се асимилира трудно, особено в началото. Но пък духовното в човека се нуждае от неговата си храна, и ако човекът не си я набавя, то и "виждането" няма как да се случи, защото духовните му сетива имат нужда от именно тази храна за да се развият.

преди 1 час, Shiniasu написа:

Някои го виждат. И не само виждат, но и чуват, и усещат. Дори и сега. 

Дали наистина някои го виждат? Известно е, че има проблем при това което разказват хората. Херодот, който е бил с критичен ум разказва за реални персони и събития, при които фактите неволно се изменят и за чудеса, които отминаваме с недоверие. Дори свидетелски показания за престъпления са разкази, които не винаги заслужават доверие. А ако този, който твърди, че е видял божество добива особено място в групата, то ще разправя какви ли не неща, които другите очакват да чуят.

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Други обаче, които не го виждат, настояват, че го няма. За тях е важно да го няма. Дали не е защото непознатото ги плаши (дори и да не си го признават).

По- скоро обратното. Караконджоли, самодиви и ангели виждат хора, които неизвестното ги плаши и те го персонифицират. Обясняват уплахата си с нещо извънмерно, защото не могат да кажат "Уплаших се от нищо".

преди 2 часа, Shiniasu написа:

Но пък духовното в човека се нуждае от неговата си храна, и ако човекът не си я набавя, то и "виждането" няма как да се случи, защото духовните му сетива имат нужда от именно тази храна за да се развият.

Бих помолил за разяснение. Това са неясни метафори, нуждаещи се от разяснение. Кое е "духовното в човека"? В друга тема изложих, че духовно= психично, където психичното се подхранва от сетивни сигнали. Как и с какво се храни? Защо ако не се храни, няма да "вижда"? Кои са "духовните сетива", щом са различни от обичайните човешки? 

Дали наистина някои го виждат?

Има ли значение, ако човек не иска да го види? Освен за да се самоубеждава колко е прав в нежеланието си. Човек преди всичко трябва да знае какво търси. Бог е една дума и от съдържанието, което се влага в нея зависи, дали такова нещо съществува или не съществува. Затова и боговете и представите за Бог са толкова много - защото всеки изпълва понятието с някакво разбираемо за него съдържание, с някаква своя си представа... В крайна сметка обаче не всичко, което човек си представя по отношение на Бог може да е вярно; както и не всичко, което си представя е невярно. Правилната представа се изгражда и изглажда с времето, но хората искат да знаят с точност и сега. Невъзможно е. Това е нещо, което се постига и то не без да стурва сериозни усилия и дори жертви (особено на всичко, което наричаме "лично").

Херодот, който е бил с критичен ум разказва за реални персони и събития, при които фактите неволно се изменят и за чудеса, които отминаваме с недоверие.

Фактите винаги се изменят и всъщност е невъзможно човек да предаде едно събитие без да го измени. Саго с наличието на съответните технологии това като че ли изглежда, че не е така, но и самата интерпретация на един и същ човек на едно и също събитие е различна в две различни ситуации при различни условия. 

По- скоро обратното. Караконджоли, самодиви и ангели виждат хора, които неизвестното ги плаши и те го персонифицират. Обясняват уплахата си с нещо извънмерно, защото не могат да кажат "Уплаших се от нищо".

Това са доста наивни обяснения. Различни неща могат да се видят и в състояние на кома, или под въздействието на някои вещества, или в състояния на екстаз... Подобни преживявания не са следствие на страх от неизвестното - може да ги получи всеки при определени условия.

Бих помолил за разяснение. Това са неясни метафори, нуждаещи се от разяснение. Кое е "духовното в човека"?

Духовното в човека е духовното и навсякъде другаде. Остава само да се изясни, какво се разбира под "духовно". За мен специално, това е всичко, което е свързано с нарастване на познанието и разбирането, с развитието на определени морални и волеви качества, с изчистването на човешките стремежи и чувства, с проявата на все повача красота и хармония в живота. На пръв поглед нищо, което хората да не желаят масово, но всъщност са все неща, които изискват сериозна промяна и то в множество направления, във всеки.

всичко, което е свързано с нарастване на познанието и разбирането, с развитието на определени морални и волеви качества, с изчистването на човешките стремежи и чувства, с проявата на все повача красота и хармония в живота.

Благодаря, разбирам определението

Духовното в човека е духовното и навсякъде другаде.

т.е. смятате, че и извън човека има духовно и сталактитите в Съевата дупка притежават духовно, за да се красиви. И телето го има, но не и хиената, защото е грозна. Така ли? Или духовното е освен в човека, но и в бога, който обаче, според вас е навсякъде- в Съевата, в телето и хиената?

и сталактитите в Съевата дупка притежават духовно

Защо точно в Съевата дупка ?

Обиколил си Съевата дупка и не си видял Бог вътре ли ?

От това какво трябва да следва ?

т.е. смятате, че и извън човека има духовно и сталактитите в Съевата дупка притежават духовно, за да се красиви.

Ще формулирам горното малко по-различно: Сталактитите са форма на проява на духовното в някакяа степен. Духовността не е на някого. Вътрешното се проявява чрез външното, т.е. външното, отражението (или сянката) на духовното няма как да го притежава. Да, човек е съзнателен за разлика от сталактита и не само съзнателен. Това му дава известна свобода в изявите си и възможност да ги направлява разумно. Духът обаче и зад двете форми е един и същ. Знам как звучи и го споменавам само защото попита. 

на 14.08.2021 г. в 7:52, Реджеп Иведик написа:

Защо точно в Съевата дупка ?

Смятам образуванията там за най- красиви. Пък не познавам пещерите в родината на Реджеп Иведик.

на 14.08.2021 г. в 7:57, Shiniasu написа:

са форма на проява на духовното в някакяа степен.

Т.е. духовното има степени? Значи ли, че духовното в палеца на св. Петър е по- малко от духовното в цяло тяло? Или духовното в Исус е повече от това в просяка пред катедралата?

Възможно е и да ползвате стилова щампа, но това не е добре.

на 14.08.2021 г. в 7:57, Shiniasu написа:

Да, човек е съзнателен за разлика от сталактита и не само съзнателен. Това му дава известна свобода в изявите си и възможност да ги направлява разумно. Духът обаче и зад двете форми е един и същ.

Имате предвид "духът на твореца", който присъства във всичко? А- ха.

Е, не съм съгласен. 

на 14.08.2021 г. в 3:47, Shiniasu написа:

Фактите винаги се изменят и всъщност е невъзможно човек да предаде едно събитие без да го измени.

Не, фактите са си. Различни са възприятията за тях, както и тяхното пресъздаване от човека. В това е таланта на големите търсачи на истини- Нютон, Галилей, Айнщайн, които пресъздават фактите сравнително близо до това, което е.

на 14.08.2021 г. в 3:47, Shiniasu написа:
на 14.08.2021 г. в 2:20, Търсещ истини написа:

Подобни преживявания не са следствие на страх от неизвестното - може да ги получи всеки при определени условия.

Тук е мястото да споделите тези определени условия ако ги знаете. За мен това са обективни процеси на променени сетива, които не усещат точно, на изкривено съзнание, което не възприема адекватно. Допускам, че вие смятате, че това са свръхсетива и свръхсъзнание, докато за мен са дефекти, бъгове в работата им.

Редактирано от darkterminal
Излишна грубост... (преглед на промените)

преди 55 минути, Търсещ истини написа:

В това е таланта на големите търсачи на истини- Нютон, Галилей, Айнщайн, които пресъздават фактите сравнително близо до това, което е.

Ясно, познаваш това, което е, и това ти дава увереност, че те са близо до него.

преди 16 минути, Реджеп Иведик написа:

Ясно, познаваш това, което е, и това ти дава увереност, че те са близо до него.

Това случайно попадение ме впечатли. То е като маймунско тракане на машина в което прочиташ "Истината е в бога".

Естествено, аз не съм бил в точката, която някои наричат истина и бог. Обаче търсенията на човек стигат до идеи, които като се приложат на практика, нещата стават по един и същ начин. Колкото и пъти да пуснете топче с относително тегло по- тежко от въздуха, от височина от земята до под облаците, то ще пада с едно и също ускорение. Преди тях са мислели, че по- тежкото пада по- бързо, но това не е вярно. Значи тези са по- близо до факта.

Реджеп Иведик, това не е за теб, не се затруднявай. Тракай си!

преди 11 часа, Търсещ истини написа:

Ако беше висш

ИИ=чо ... ти въобще прочете ли какво съм написал?! 

Не съм! 

Това, че ти се смяташ за висш е егоцентризъм. 

Принципно я съм обикновен грешник, но в твоите представи съм идол, а това аз съм ти го втълпил. 

Я, не се срама да се нарекувам трол, но други не осъзнават, че са такива, защото са се втзгордяли.

За теб едно ми е известно: Пази Боже сляпо да прогледне. Търсиш, ама намираш истини които ти харесват. Това е самозаблуда. 

Бъди щастлив в твоето незнание. 

преди 46 минути, Търсещ истини написа:

Естествено, аз не съм бил в точката, която някои наричат истина и бог.

Тогава как разбираш къде е, и кое ти дава основание да съдиш, че някой, който и да е той е близо или далеч ?

преди 3 часа, Реджеп Иведик написа:

Тогава как разбираш къде е, и кое ти дава основание да съдиш, че някой, който и да е той е близо или далеч ?

Който се отдалечава от невежеството, той отива към знание. Ти стигни нивото на баба си. 

преди 14 часа, Търсещ истини написа:

Т.е. духовното има степени?

Не съм казал подобно нещо. Ако двама души нарисуват един и същ обект, примерно даден пейзаж, но единият рисува добре, а другият-лошо, то и рисунките ще изразяват пейзажа по различен начин. Той обаче си е все същия. 

Значи ли, че духовното в палеца на св. Петър е по- малко от духовното в цяло тяло?

Човекът е единен организъм. Единна проява. Може да се търси аналогия между частите и цялото (а такива има безброй), но това е друга тема - съществуващото е изградено на принципа на фракталите. Това позволява всяка част да съдържа цялото в себе си поне като потенциал. 

Имате предвид "духът на твореца", който присъства във всичко? А- ха.

Е, не съм съгласен. 

Не, нямам това предвид. За мен е без значение дали си съгласен. Нищо лично, но имам чувството, че цялото това задаване на въпроси, е за да стигнеш до този момент на несъгласие. Задаваш уж доизясняващи въпроси, но се получава един вид осакатяване, при което можеш да стигнеш до извода че ръката на човека е целия човек. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.