Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против смъртнoто наказание ?

Смъртната присъда 351 гласували потребители

1. 1. За или против смъртното наказание за престъпници

• Категорично ЗА
      40%
      136
    • По-скоро ЗА
      15%
      53
    • По-скоро ПРОТИВ
      15%
      51
    • Категорично ПРОТИВ
      26%
      89
    • Без мнение по въпроса
      1%
      5

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Точно до това си е...

Спирам вече да пиша в тази тема,защото не виждам смисъл да се повтарям и да изтъквам едни и същи неща.За мен смъртното наказание е нехуманно,неправилно, и остаряло, и би трябвало да се забрани във всяка една страна,имаща претенциите да е цивилизована.

Повярвай ми приятелю,нужно е смъртното наказание.Най-малкото защото ние българите разбираме само от твърда и сурова ръка(справка-1944г-1989г).Ще се учудиш ако разбереш на какви хора какви присъди и за какви престъпления се дават.Нашата държава може и да е цивилизована,но даже и в някои по-цивилизовани страни законите са по-строги.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДНЕШНИЯ СЛУЧАЙ НА ПОЛИЦАИ БИТИ ОТ РОМИ!!!Дай ми пример в коя цивилизована страна това се случва...

• Отговори 598
  • Прегледи 63,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Значи наистина има различни типове убиици и можем да ги разделим на групички. Съгласен съм, че се срещат и доста безнадеждни случаи на жестоки убиици, за които може да се твърди че са останали без душа от толкова сторено зло и това им се е превърнало в начин на живот. Но към тях спокойно можем да причислим политици, които крадат за сметка на умиращи от глад и тежки болести деца и пенсионери. Можем спокойно да добавим разни богати чичковци, които въртят всички на пръста си и отстраняват съпротивата или конкуренцията чрез поръчкови убииства. Спокойно в тази група могат да попаднат военни лидери, пращащи хиляди млади момчета на сигурна смърт, в името на неясна кауза. Могат да се дадат хиляди примери за подобни убиици.

И така значи искаме справедливост. Според вас справедливо ли е например един психопат, убил хладнокръвно 5 човека, да получи смъртна присъда по бързата процедура, а един "велик" държавен лидер погубил хиляди, милиони да се разхожда на свобода ?

Така е - за това спор няма. Но това не е аргумент против смъртната присъда, а против устройството на света ;)

Така е - за това спор няма. Но това не е аргумент против смъртната присъда, а против устройството на света :shake_puter:

Смъртната присъда лежи на основата на така наречената справедливост. Щом в днешния свят тази основа е разрушена, е вредно да се създава двойнствен стандарт. Въпреки че правосъдието и медиите правят всичко възможно, за да надъхат обществото срещу кандидата за екзекуция. Така може по-лесно да оправдае нехуманните си деиствия спрямо слабите, защото хората ще си кажат: "брей мръсен убиец заслужаваше си го". А когато случайно, да не кажа по грешка, фанат голяма риба, се вдига малко шум в началото колкото да излъжат хората, че ще има реално наказание, после внезапно се спускат завеси над случая и всички си мислят: "браво, има справедливост, вкараха го зад решетките за дълго". А всъщност, когато утихне общественото напрежение, провинилият се бива пуснат под гаранция и незабелязан се измъква в чужбина и си гледа кефа, изкаран за сметка на много човешки съдби. Такава е правосъдната система из цял свят, няма какво да се заблуждаваме, че само родната ни е дефектна.

Така че в крайна сметка се засилва многократно несправедливостта на смърното наказание. Първо, защото е акт, който вместо да изкоренява, прави злото по-силно и второ защото навсякъде цари двойнствен стандарт по това отношение.

Редактирано от myd (преглед на промените)

Добре, ама "двоинствения стандарт" е недостатък на съдебната система или по-скоро на недостатъчен контрол над власта, а не е аргумент против смъртнат присъда. Пак ще кажа не съм застъпник за смъртното наказание - търся аргумент, на основата на който да си изградя позиция. До сега не видях нито един сериозен такъв.

каква е разликата между изверга и нас ако действаме с неговите приоми ,макар облечени и в закон??? поставям се на мястото на потърпевш... нищо не би върнало хора и събития ,така че...

Смъртна присъда в нашата държава, с нашите закони? Вие да не се бъзикате. Колко невинни хора ще измрат така ако се приеме... по принцип съм ЗА наказание на престъпленията, но смъртната присъда ни приравнява към престъпниците. Като чета колко хора по погрешка били с доживотни присъди и т.н. и чак да кажем след 10г следователите разбират, че са хванали грешния човек... после какво ще има.. миииии ъъъъ изпържихме го по погрешка.

Редактирано от DarkWalker (преглед на промените)

Аз съм категорично против, и основният ми мотив за това е че ответният удар срещу престъпността не се крие в съчинени крути мерки, а в силата тя да бъдат предотвратена, обезвредена, елиминирана с добро взаимодействие между органите на реда и правосъдието. В нашият напрегнат делник ефективната и методична работа на тези организации е от изключителна важност, а какво гледаме 16-17 години, постоянни опити тези две ключови звена да не работят в синхрон да са асинхронизирани за да могат БАТЕНЦАТА и КАКИЧКИТЕ да се напапкат... Мда и от време на време хвърлят по некоя бомба да отвличат вниманието от тежките теми с разни Смъртни присъди и прочие, лала-ници.... Е па не седнаха да се разберат техната ....а, ама как ще седнат бре като сите ....т в едно общо гърне!!!

каква е разликата между изверга и нас ако действаме с неговите приоми ,макар облечени и в закон???

поставям се на мястото на потърпевш... нищо не би върнало хора и събития ,така че...

Ако оставиш човек да се блъска в невъзможноста си да поправи грешката, не го ли осъждаш на по-големи мъки и не си изверг точно тогаз.

Твърдо против. Смятам, че човешкия живот е нещо феноменално и никой няма право да отнема нечий живот, пък било то и на престъпник. Един въпрос към вярващите - как съчетават "не убивай" и "за смъртното наказание"(няма да обяснявам към кого е насочен този въпрос. Който трябва си знае.). За разните му серийни убийци и психопати, не е ли по добре да се изучават тези индивиди, за да може в бъдеще да се предотвратяват такива сериозни престъпления навреме. Смъртното наказание за мен не е наказание а измъкване. Слагаш край на живота на някой престъпник и той се измъква, вместо да страда през целия остатък на живота си. Я го опъни цял ден да чука камъни на слънцето, а вечер го затваряй в някоя мизерна килия, където мишките си правят як купон вечер, пък да видим дали няма той сам да предпочита и да иска смъртна присъда. Всеки един от нас е потенциален престъпник, защото не знаем какво ни очаква утре. Поздрави! P.S. Горното е лично мнение.

• 2 месеца по-късно...

Аз съм категорично за смъртната присъда. Смятам, че ако един човек убие някой друг трябва да бъде смъртно наказан, защото ако го вкарат в затвора и убиецът избяга ще продължи да убива.

Аз съм против смъртното наказание, без значение от човека и престъпленията, които е извършил... съгласна съм с доживотната присъда, но не и да се отнема човешки живот, дори и този на най-закоравелия престъпник! :ph34r:

Категорично ЗА Макар че е грях пред Бога. Изверги не заслужават да дишат въздух изобщо :)

Категорично ЗА

Макар че е грях пред Бога.

Изверги не заслужават да дишат въздух изобщо :)

Хм.

Аз съм против.

Държавата не би трябвало да убива гражданите си.

Освен това са възможни грешки.

В Китай в момента се извършват по 100 екзекуции на ден. Дали всички са оправдани?!

Макар и рядко хората се променят, имаше един много известен случай на осъден на смърт в Щатите.

Но не го помилвалваха. Убиха го.

Аз съм против смъртното наказание, без значение от човека и престъпленията, които е извършил... съгласна съм с доживотната присъда, но не и да се отнема човешки живот, дори и този на най-закоравелия престъпник! :)

Напълно подкрепям това мнение. Против съм и заради възможността от грешка.

Говоря за тези,при които е доказано 200%

Принципно съм против. За- за доживотна присъда без право на помилване. Вярно, ние с нашите пари ще го издържаме, но... Нека умира по няколко пъти на ден… да гледа слънцето през прозорец 10х10 см и всяка нощ да сънува престъплението си, и жертвата си, и да търси милост в съня си…

Но не знам дали така ще мисля, ако не дай си Боже, някой посегне на мой близък човек. Тогава ... едва ли разума и алтруистичното ми поведение ще успеят да надвият повика на кръвта. И не знам дали човек, който посяга на беззащитни създания... заслужава да живее дори и между четири сиви стени….

По-скоро въпроса трябва да е - кога да се прилага смъртната присъда.

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

ЗА

Ако някой умишлено отнеме живота на някой мой близък човек, лично аз ще изпълня смъртната му присъда, пък ако ще после и мен да ме последва същото!

:clap:

И аз така ще постъпя.

Я да кажат тези,които са загубили близък от изверг,какво мислят Публикувано изображение

Категорично - ЗА. Щом могат да убиват невинни хора, жени и деца. стари хора, обикновено за пари, щом се гаврят - до стената и от упор.

Категорично против! По-назад в темата многократно съм изтъквал мотивите си...Никой няма право да отнема живот,а пък узаконеното отнемане на живот си е узаконено убийство.Убивайки престъпниците,автоматично падаме на тяхното ниво.Това се нарича вендета и ако сме съгласни с прилагането и,значи с нищо не сме по-добри от въпросните изверги. Гневът е лош съветник,максимата "око за око,зъб за зъб" е пълна глупост,а злото се прекратява с добро. Това е в най-сбит вариант мнението ми. :clap:

Разбира се, смъртното наказание е най-лесния изход. Аз съм против. Първо, защото понякога се прибързва и има случай, когато невинен човек бива екзекутиран, хайде това няма да го взимаме под внимание. Ако въпросния субект е виновен, трябва да има наказание, но според мен, моите виждания и морлани ценностти в никакъв случай не трябва да е смъртно. И какво? Много е лесно така. И аз ще препочета смъртното наказание пред това цял живот да гния в някой затвор и да се моля, дано следващия ден да не съм жива. Боцкат те там с някаква отрова или се пържиш там малко на електрическия стол (примерно). Болката не може да се сравни с агонията на доживотната присъда. Тогава човек наистина се покайва, виждайки че ще изкара остатъка от живота си в затвора. А ако някой мой близък (не дай си Боже) бъде убит, ще искам НЕ смъртна А доживотна присъда, без право на помилване. Колкото до България, мисля че проблема при нас не е толкова в липсата на смъртно наказание, а в липсата на наказание като цяло.

Категорично против!

По-назад в темата многократно съм изтъквал мотивите си...Никой няма право да отнема живот,а пък узаконеното отнемане на живот си е узаконено убийство.Убивайки престъпниците,автоматично падаме на тяхното ниво.Това се нарича вендета и ако сме съгласни с прилагането и,значи с нищо не сме по-добри от въпросните изверги. Гневът е лош съветник,максимата "око за око,зъб за зъб" е пълна глупост,а злото се прекратява с добро. Това е в най-сбит вариант мнението ми. :rolleyes:

Вендета е.

Но ако-,не дай си Боже-се случи с твой близък-дали ще мислиш така?

Ако заровиш най-милото си в черната земя,а на оня изверг ще му дадеш доживотна присъда ли?

Ами ходи му тогава на свиждане и му носи цигари и го направи човек.

Нека диша и вижда Слънцето,макар и през решетките.

Нали твоето най-мило не диша вече.

Вендета е.

Ако заровиш най-милото си в черната земя,а на оня изверг ще му дадеш доживотна присъда ли?

Да,така ще мисля.

Живота и без това е пълен с толкова несправедливости и мъка, че няма нужда ние да допринасяме за увеличаване на жестокостите...

Аз гласувах със "ЗА".

..Никой няма право да отнема живот,а пък узаконеното отнемане на живот си е узаконено убийство.

И с това съм съгласен ,но има хора които излизат от затвора и продължават да убиват.

По-добре един убиец да бъде убит по "законен начин",от колкото този същия да убие някое дете,след като бъде оправдян,или след като си излежи наказанието.

Вярно че НИКОЙ няма право да отнема човешки живот,още по-малко някакъв психопат,затова такива хора трябва да бъдат наказвани със смърт,зада се даде пример на останалите,и да се предпази обществото от бъдещи прояви на този психопат.Всеки сам си избира пътя по който да върви.

Аз не мисля,че ако някой прихопат бъде наказан със смъртна присъда,това е грях.

Живота и без това е пълен с толкова несправедливости и мъка

За една от тези несправедливости ти е даден чудесен пример.

Аз гласувах със "ЗА".

И с това съм съгласен ,но има хора които излизат от затвора и продължават да убиват.

По-добре един убиец да бъде убит по "законен начин",от колкото този същия да убие някое дете,след като бъде оправдян,или след като си излежи наказанието.

Вярно че НИКОЙ няма право да отнема човешки живот,още по-малко някакъв психопат,затова такива хора трябва да бъдат наказвани със смърт,зада се даде пример на останалите,и да се предпази обществото от бъдещи прояви на този психопат.Всеки сам си избира пътя по който да върви.

Аз не мисля,че ако някой прихопат бъде наказан със смъртна присъда,това е грях.

За една от тези несправедливости ти е даден чудесен пример.

Не е грях-преди два месеца такъв изверг се опита да ме убие.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.