Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против смъртнoто наказание ?

Смъртната присъда 351 гласували потребители

1. 1. За или против смъртното наказание за престъпници

• Категорично ЗА
      40%
      136
    • По-скоро ЗА
      15%
      53
    • По-скоро ПРОТИВ
      15%
      51
    • Категорично ПРОТИВ
      26%
      89
    • Без мнение по въпроса
      1%
      5

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Твърдо ЗА! Не виждам смисъл държавата да храни с парите на данъкоплатците извергите на обществото. Съгласен съм, че сред осъдените има и невинни, системата не е безпогрешна, но процентуално те са малко. Особено при случаи на гавра с деца не бива да има никакъв компромис!

• Отговори 598
  • Прегледи 63,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не е грях-преди два месеца такъв изверг се опита да ме убие.

И сега какво? Да вземем да го хванем и да го обезглавим ритуално? Такива хора са болни,и се нуждаят от лечение. Никой не се е родил зъл,а е станал такъв под въздействието на десетки фактори,и може да се промени към по-добро...А то какво? Прас - на стола или бесилката,по сталински - няма човек - няма проблеми...

И сега какво? Да вземем да го хванем и да го обезглавим ритуално? Такива хора са болни,и се нуждаят от лечение. Никой не се е родил зъл,а е станал такъв под въздействието на десетки фактори,и може да се промени към по-добро...А то какво? Прас - на стола или бесилката,по сталински - няма човек - няма проблеми...

И аз съм на това мнение. Убиването на виновния, не убива самия проблем.

Както аз вече казах, доживотната присъда за мен е много по-тежко накзание от смъртната. Живота така и така е гаден, а в затвора е два пъти по-гаден, защо да улесняваме виновника, като му помагаме да се отърве от агонията на живота, чрез смъртта?

haidukpikaso, не е казано, че трябва да му се ходи на свиждане. Доживотната присъда може да бъде замислена много по-мъчителна. Без право на посетители, без право на каквито и да било помилвания и към това ако сложиш всекидневен тежки физически труд в полза на обществото ще е повече от идеално. Този човек ще е мъртъв за света, но не и за самия себе си. Това е много по-жестоко и мъчително от смъртната присъда.

AcidBurn,и с теб не съм много съгласен,поради една причина : ти си против смъртното наказание,защото според теб то не е достатъчно жестоко - по-жестоко било да лежиш доживот...Не бива да изхождаме от тази гледна точка - твоето е пак вендета,само че усъвършенствана...

И аз съм на това мнение. Убиването на виновния, не убива самия проблем.

Както аз вече казах, доживотната присъда за мен е много по-тежко накзание от смъртната. Живота така и така е гаден, а в затвора е два пъти по-гаден, защо да улесняваме виновника, като му помагаме да се отърве от агонията на живота, чрез смъртта?

haidukpikaso, не е казано, че трябва да му се ходи на свиждане. Доживотната присъда може да бъде замислена много по-мъчителна. Без право на посетители, без право на каквито и да било помилвания и към това ако сложиш всекидневен тежки физически труд в полза на обществото ще е повече от идеално. Този човек ще е мъртъв за света, но не и за самия себе си. Това е много по-жестоко и мъчително от смъртната присъда.

Моли се на Бог тогава да не ти се случва.

Защото няма да мислиш по този начин вече.

Сигурна съм.

Ами свиждания,да-нали на злото трябва да отвърнем с добро.

И колети му пращай-да не е гладен.

AcidBurn,и с теб не съм много съгласен,поради една причина : ти си против смъртното наказание,защото според теб то не е достатъчно жестоко - по-жестоко било да лежиш доживот...Не бива да изхождаме от тази гледна точка - твоето е пак вендета,само че усъвършенствана...

Кукуригууууу...

Подобни хора не заслужават милосърдието, което ти им подаряваш. Мое мнение - подари го на някой друг, който го заслужава има достатъчно нуждаещи се.

Има злини, които са непоправими, има хора, които са непоправими мен ако питате да ги нарежат бавно парче по парче...Аз харесвам Крумовите закони...Искате да ни цивилизовате насила, но човек вътре в себе си остава животно. И когато се подаде на животинската си половина по - добре с него да се отнасяме като с такова...

Не знам защо,но все си мисля,че сме нещо по-вече от животни...

Кукуригууууу...

Подобни хора не заслужават милосърдието, което ти им подаряваш. Мое мнение - подари го на някой друг, който го заслужава има достатъчно нуждаещи се.

Има злини, които са непоправими, има хора, които са непоправими мен ако питате да ги нарежат бавно парче по парче...Аз харесвам Крумовите закони...Искате да ни цивилизовате насила, но човек вътре в себе си остава животно. И когато се подаде на животинската си половина по - добре с него да се отнасяме като с такова...

Напълно съм съгласен :) Лично аз уважам правосъдието в тези от щатите в USA , където не ги е страх и не лицемерят с демокрацията , а си изпълняват присъдите , без да се съобразяват с мненията на различни правозащитни организации . И пак остават най-великата демокрация - някой да е казал нещо напротив ?

И пак остават най-великата демокрация - някой да е казал нещо напротив ?

Наистина ли го вярваш??? Най-полицейската и несвободна държава в света... Публикувано изображение

........ и всеки гледа със зъби и нокти да се докопа до там . Защо ли ?

Мои познати които са били там нямат никакво желание да се връщат в щатите. Тези които са все още там търстя начин да си наредят живота в България. Обикновен пример. Бащата на мои приятели бил на гости при тях. Човека си излязъл на разходка по улицата има няма 10-15 минути веднага дошли полицаии и започнали да го разпитват. В последствие го прибрали в полицията с готов докумен за пред съда - осъмнили че е скитник. Сами си правете извода.

А сега по темата. Винаги съм мислил че има толкова тежки престъпления за които смъртното наказание е напълно заслужено. Гледал съм документали и игрални фили в които се третира самото изпълнение на присъдата и винаги съм си мислил че отнемането начовешки живот заради престъпление е нещо което човек не би трябвало да прави. Човешкият живот е дар и само Всевишния има право да го отнема. Аз така мисля може би не съм прав.

Зависи за какво престъпление става дума и самата жестокост, която е приложил самия престъпник.

Но мисля, че преди да бъде възложено подобно накзание, всичко трябва да бъде проучено много добре и виновния да бъде наистина виновен, за да не стане гаф.

А против смъртното наказание съм не толкова защото не е достатъчно жестоко, а защото не е хуманно и не е редно според моите виждания.

... а защото не е хуманно и не е редно според моите виждания.

Да бе, а те престъпниците са едни хуманисти. Ходят всяка неделя на църква и дават милостиня на бедните. Защо така не хуманно да се отнасяме с тях?

Аз вярвам в доброто, вярвам, че има добри хори самата аз познавам такива.Но няма толкова добър човек, който да може да прости на някого това, че му е отнел любим човек. Питайте американците от 11 септември дали са простили на терористите? Питайте майката на Кристиян ли беше дали е простила на убиеца му? Питайте.., питайте... и докато питате благодарете на съдбата, че никога не ви е сблъсквала с такива хора, защото се съмнявам че бихте простили или бихте разбрали. Лесно е да се изкарваш състрадателен когато не си лично засегнат...И аз съчувствам на гладуващите в Сомалия, но тях това едва ли ги греее...

Преди 1 месец беше освободен тук в Германия пристъпник, лежал 20 години за изнасилване и убийство. 2 седмици след освобождаването му, изнасилва и убива по особено жесток начин отново. В полицията дава обяснение, че след 20 години затвор не вижда шанс да се преобщи към обществото, не може да си изкарва прехраната и иска да бъде отново в затвора...Правете си извода, сега ще бъде доживотно в затвора, а ние плащаме данъци за да храним него и подобните на него. Ако имаше смъртна присъда, нямаше да се стигне със сигурност до второто убийство, а вероятно и до първото. Друг случай - пак тук. Освобождават затворник, лежал за изнасилване на 11 годишно дете. Един месец след освобождаването му отвлича, изнасилва и убива по особено жесток начин малолетния СИН на съкилийника си от затвора! Присъдата? Доживотна издръжка от данъкоплатците!!! Мога да продължавам с примерите още. От 6 години живея тук и за това време има поне 20 случая (може би и повече) на отвлечени, изнасилени и убити деца "по особено жесток начин". Такива хора ако са болни, не заслужават лечение, ако не са, не заслужават милост и право на живот!

Да бе, а те престъпниците са едни хуманисти. Ходят всяка неделя на църква и дават милостиня на бедните. Защо така не хуманно да се отнасяме с тях?

Аз вярвам в доброто, вярвам, че има добри хори самата аз познавам такива.Но няма толкова добър човек, който да може да прости на някого това, че му е отнел любим човек. Питайте американците от 11 септември дали са простили на терористите? Питайте майката на Кристиян ли беше дали е простила на убиеца му? Питайте.., питайте... и докато питате благодарете на съдбата, че никога не ви е сблъсквала с такива хора, защото се съмнявам че бихте простили или бихте разбрали. Лесно е да се изкарваш състрадателен когато не си лично засегнат...И аз съчувствам на гладуващите в Сомалия, но тях това едва ли ги греее...

Който не е преживял това,нека замълчи.

Да замълчи в памет на жертвите.

И да се помоли да не се случва на него.

Да не се случва на майка му,на баща му,на приятеля му,на любимото му същество...

При добро поведение доживотната присъда може да бъде заменена с 30-годишна,ако не ме лъже паметта.Доживотна се дава за особенно тежки престъпления,а не за убийство по невнимание.Не мисля че този който е лежал за много тежко престъпление след излизането си ще започне да разсажда лалета,затова съм категорично "ЗА".Освен това един доживотен ни струва много повече отколкото друг с 1-2 годишна присъда.Тези пари могат да бъдат дадени по някакъв начин на нуждаещи се деца.

При добро поведение доживотната присъда може да бъде заменена с 30-годишна,ако не ме лъже паметта.Доживотна се дава за особенно тежки престъпления,а не за убийство по невнимание.Не мисля че този който е лежал за много тежко престъпление след излизането си ще започне да разсажда лалета,затова съм категорично "ЗА".Освен това един доживотен ни струва много повече отколкото друг с 1-2 годишна присъда.Тези пари могат да бъдат дадени по някакъв начин на нуждаещи се деца.

Ще разсажда лалета,и нарциси сигурно.

А те се разсаждат с нож.

Защото аз като дете съм разсаждала лалета и нарциси.

Ще хрантутим изверги,как ли пък не Публикувано изображение

И най-злият престъпник има майка.

И най-злият престъпник е бил дете.

И най-злият престъпник е Човек.

Който обича, страда, който е бил в неподходящото време на неподходящото място.

Мислите ли, че се е родил с идеята да убива?

Вие които сте ЗА, бихте ли изпълнили лично смъртна присъда?

През 1996 г. в щата Арканзас в САЩ осъден на смърт беше екзекутиран дванадесет години след обявяването на присъдата му. Междувременно той осъзнал ужаса на извършеното от него престъпление и пожелал да посвети остатъка от живота си в служба на другите, поправяйки злото, което е причинил. Освен това, докато лежал в затвора в очакване на изпълнението на присъдата, той положил и монашески обет. Успял да се обади в местното радио и да заяви следното: "Станах друг човек. Приемете моето изкупление. Не ме убивайте. Ние искаме да вярваме, че живеем в хуманно общество, но това не е вярно. По-добре би било правителството да обяви смъртното наказание като акт на отмъщение. Ясно е, че тази крайна мярка не изпълнява функцията на показно наказание, което може ефикасно да намали броя на престъпленията". Той попитал освен това: „Защо осъдените винаги са екзекутирани без знанието на всички, посред нощ? Ако актът, който извършвате, по такъв начин, не беше нехуманен, ако не се чувствахте виновни, защо не ни екзекутирате тогава посред бял ден, пред телевизионните камери?” Губернаторът на Арканзас, един бивш пастор, отказал да го помилва и дори изтеглил датата на екзекуцията с един месец напред, за да предотврати друга възможност на осъдения да говори по радиото и думите му да бъдат чути.

Не оправдавам убийствата.

Убивайки ставаме същите като убиеца.

Като подкрепяме смъртната присъда ние ставаме убийци.

По-скоро съм против. Доживотна присъда ми се вижда много по-жестоко наказание, така поне престъпника ще се гърчи цял живот, а не за 1 минута и край... Да живееш със спомена за това, което си извършил, да виждаш, че за обществото си мъртъв, да осъзнаеш, че няма смисъл от съществуването ти е много по-жестоко. Все пак има такива същества, то не мога да ги нарека и хора, защото просто не са такива, които не биха се трогнали от доживотна присъда - за тях електрическия стол... И все пак не може да наказваме някой с това, за което всъщност го наказваме... Ако този, който е извършил жестоко престъпление е изверг, трябва ли и ние да се принизяваме до неговото ниво? Казвате как ще се чувстват близките на жертвата...ами аз не вярвам, че болката им ще намалее, ако убият виновника за загубата на обичания човек. Болката от загубата си остава за цял живот, нищо не може да я изкупи, дори отмъщението.

И най-злият престъпник има майка.

И най-злият престъпник е бил дете.

И най-злият престъпник е Човек.

Който обича, страда, който е бил в неподходящото време на неподходящото място.

Мислите ли, че се е родил с идеята да убива?

Върви ги разправяй тия на родителите и близките на жертвите!

Вие които сте ЗА, бихте ли изпълнили лично смъртна присъда?

А вие които сте против, бихте ли поели отговорност при повторно убийство след освобождаването?

Доживотна присъда ми се вижда много по-жестоко наказание, така поне престъпника ще се гърчи цял живот, а не за 1 минута и край...

Приемам смъртната присъда не като наказание, а като начин да се предпази обществото! Предпочитам това пред "гърченето до края на живота" на гърба на данъкоплатците!

Не казвам, че мнението ми е най-правилно. Нито начина ми на мислене. Не искам и да го налагам. Говоря от личния си опит. Всеки има отговорността и свободата да реши за себе си.

Не казвам, че мнението ми е най-правилно. Нито начина ми на мислене.

Не искам и да го налагам.

Говоря от личния си опит.

Всеки има отговорността и свободата да реши за себе си.

Не искам да бъда разбран погрешно, аз също казвам само мнението си и в никакъв случай не искам да го налагам. Затова е и дискусията, да кажем какво мислим. За съжаление трудно можем да променим каквото и да било Публикувано изображение

Не искам да бъда разбран погрешно, аз също казвам само мнението си и в никакъв случай не искам да го налагам. Затова е и дискусията, да кажем какво мислим. За съжаление трудно можем да променим каквото и да било Публикувано изображение

Всъщност дискусията, като такава има съвсем друга цел. Идеалният вариянт е да се убедим всички в най-вярнот за нас решение и да действаме вкупом за проявлението му. Иначе другото са си само дрънканици. Не че не е забвно де :eek:

Всъщност дискусията, като такава има съвсем друга цел. Идеалният вариянт е да се убедим всички в най-вярнот за нас решение и да действаме вкупом за проявлението му. Иначе другото са си само дрънканици. Не че не е забвно де :eek:

В този случай не е възможен консенсус.Едните са милосърдни, другите - отмъстителни.И мир между тях е изключен.Бих оправдала бащата на убито дете за желанието му да си отмъсти.Но не и масите, които поддържат смъртното наказание.

Аз съм на мнение, че никой няма право да отнема човешки живот - нито убиеца, нито палача. :)

За това казах идеалния. В неидеалния случай можем да се убеждаваме и еволюционно да се стигне до консенсус. Но елемент на убеждаване трябва да има. За да има конструктивност. Ако има само изказване на мнение тогава ще е просто едно излагане на показ на вътрешният ни мир без това да влияе по някакъв на чин на реалноста. В такъв случай от форум това място се превръща в сайт за запознанства. Нищо повече...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.