Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за браузъра Opera - част 2

Featured Replies

Дори и IE 9 има някакви опции с прозорци за най-често посещавани сайтове, което предполагам би свършило същата работа, понеже се предполага, че най-посещаваните сайтове са и тия, които желаем да са при бързото стартиране. Не ползвам IE, но ми се струва смислено най-посещаваните сайтове да се нареждат автоматично най-отпред. Ще трябва да го пробвам за известно време, защото Опера колкото и да е удобна в това отношение, има един недостатък - трудно се подреждат тия прозорци както човек желае. Това се дължи и на синхронизацията, която предизвиква доста често промяна в прозорците. Да не говорим, че от известно време насам промениха функционалността и сега прозорците не могат да се подреждат ръчно.

• Отговори 2k
  • Прегледи 225k
  • Създадено
  • Последен отговор

Дори и IE 9 има някакви опции с прозорци за най-често посещавани сайтове, което предполагам би свършило същата работа, понеже се предполага, че най-посещаваните сайтове са и тия, които желаем да са при бързото стартиране. Не ползвам IE, но ми се струва смислено най-посещаваните сайтове да се нареждат автоматично най-отпред. Ще трябва да го пробвам за известно време, защото Опера колкото и да е удобна в това отношение, има един недостатък - трудно се подреждат тия прозорци както човек желае. Това се дължи и на синхронизацията, която предизвиква доста често промяна в прозорците. Да не говорим, че от известно време насам промениха функционалността и сега прозорците не могат да се подреждат ръчно.

е, как да не могат ?! :eek:

хващаш си го с мишката и си го влачиш на което място си искаш .

а синхронизацията ти прави списъка със фаворитизираните сайтове да е един и същ на всеки компютър, на който седнеш - поне аз за това я използвам :)

Докторе, преди имаше следната възможност - съставяш си да кажем матрица 5 на 6 и на всеки ред поставяш определени сайтове, свързани по някакви показатели. Да кажем на първи ред слагах 4 сайта, дето правят тестове на компютри. На втори ред слагам 5 автомобилни сайта, на трети ред два интернет магазина и така нататък. Всеки ред, можеше да бъде оставен недовършен. Сега нямам тая възможност и сайтовете се подреждат един след друг. Аз трябва да ги търся по някакъв незнаен принцип. Преди просто виждам и знам, че еди кой си ред е за еди какви си сайтове. Сега просто се кьоря постоянно, за да намеря някой сайт и в поне 30 % от случаите натискам грешния. Това е. Осраха я тая Опера, а отначало си бе много добре с прозорците. Нямам нищо против да има сегашната подредба, но да бяха оставили и старата.

Използвай долу в десния ъгъл увеличаването и намаляването на страницата. Същото става и с ctrl + скролера на мишока.

Това го знам,работата е че машината е с интел 2,4 процесор ,512 рам ддр 2 и видео нвидиа mx 440 64 mb и на монитор lg с резолюция 1440/900 флаш видео в ютуб например лаги, а когато е на например 1154 / 864 или нещо такова беше не засича грам.

Редактирано от icobrc (преглед на промените)

Ако това те спира да минеш на друг браузър - ами значи изобщо не се възползваш от това, което може Opera и май ще ти е все едно кой браузър ползваш. Доколкото знам и Safari, и Chrome (Chromium), и Firefox могат нещо подобно, кой по принцип, кой с някаква добавка, но всичко е взето от Opera.

И какво може опера? ще може ли да ми поясниш малко?

Докторе, преди имаше следната възможност - съставяш си да кажем матрица 5 на 6 и на всеки ред поставяш определени сайтове, свързани по някакви показатели. Да кажем на първи ред слагах 4 сайта, дето правят тестове на компютри. На втори ред слагам 5 автомобилни сайта, на трети ред два интернет магазина и така нататък. Всеки ред, можеше да бъде оставен недовършен. Сега нямам тая възможност и сайтовете се подреждат един след друг. Аз трябва да ги търся по някакъв незнаен принцип. Преди просто виждам и знам, че еди кой си ред е за еди какви си сайтове. Сега просто се кьоря постоянно, за да намеря някой сайт и в поне 30 % от случаите натискам грешния. Това е. Осраха я тая Опера, а отначало си бе много добре с прозорците. Нямам нищо против да има сегашната подредба, но да бяха оставили и старата.

а, а,а ....

а според мен предния вид, когато можеше да се оставят празни редове, без да се обиждаш, си беше тъпичък.

Така е по-добре :)

а, а,а ....

а според мен предния вид, когато можеше да се оставят празни редове, без да се обиждаш, си беше тъпичък.

Така е по-добре :)

По-добре, но не и функционално за мен. Нямам нищо против да има и тоя вид, но можеха да оставят и стария. Все пак се казва "бързо избиране", а не "Aero" На мен ми трябва като погледна, да знам мястото на всеки сайт. А ако не го знам, да се ориентирам по мястото му на даден ред. Това го имаше при по-старите версии, но сега не. Ама какво се учудвам на американците. Те и колите са им такива объркани - цопнали голям монитор в средата с икони и си мислят, че това е функционално. Само дето в движение човек е опасно да си отделя погледа от пътя и търси икони.

На мен също не ми допада новия метод с автоматичното преоразмеряване.

Наистина откакто въведоха новия Speed Dial (в 10.10, ако не се лъжа), нещата са малко объркани в това отношение. Можеш да ползваш слотове с about:blank вместо наистина празни. Можеха да помислят малко повече и наистина много хора се оплакваха, но често става така - наумяват си, че еди-коя си функция ще бъде както си решат и е така. Виж обаче, че сега могат да се преименуват - нещо, което ми е много полезно, въпреки че точно в момента ползвам скин, който пък изобщо не показва заглавията и все пак си изглежда супер, а така или иначе съм свикнал да знам кое къде е.

И какво може опера? ще може ли да ми поясниш малко?

По принцип който с каквото свикне, та аз свикнах с Opera. Накратко да изброя:

Страхотни възможности за фина настройка, понеже почти всичко е в текстови файлове - скинове, ленти с инструменти, менюта, клавиатура и мишка - с малко четене можеш да си нагодиш абсолютно всичко както ти кефне. Жестове с мишката, нещо, което работи както си му е редът и си го има по подразбиране, а по-нататък се появи в други браузъри като допълнителни разширения, познай защо. Бързи клавиши по клавиатурата - ами да кажем, че половината ми клавиатура се ползва за нещо - достъп с един клавиш до дадена функция, вместо да я търся по менютата.

Функционалност. Никой друг браузър няма вграден IMAP/POP3 клиент, пък остави настрана и толкова добре работещ - с един клавиш проверявам три пощенски кутии. RSS - също много добре направен. Unite (уеб и медиен сървър) - излъчвам си цялата музика на диска, достъпна е от кой да е компютър, свързан с Интернет, и това без да се налага да конфигурирам стени, да отварям портове и да човъркам мрежово оборудване - сървърът директно си тръгва. Торент клиент - не е блестящ, но върши работа, ако се наложи, а нямаш друг. IRC - също вграден, ползвам го от време на време. И впрочем всичко това е вкарано в инсталатор, който е има-няма 10MB, и всяко нещо се ползва само когато ти го ползваш, иначе може да не разбереш, че е там.

Нещо, което едва от скоро започвам наистина да оценявам - прекрасен JavaScript енджин - UserJS файлове, които просто веднага си заработват - слагаш файла в папка, показваш на даден сайт папката и ето ти скрипт, който все едно се зарежда от хостинга на сайта. Инструменти за разработка, много добре направена конзола. Страхотно добре работещ localStorage. Във Firefox например веднъж рових около 20 минути и не можах да намеря подобна на UserJS функционалност (GreaseMonkey скриптове се пишат доста по-специфично, докато в Opera имаш просто .js файл с три-четири реда хедър и нищо повече, останалото е гол JavaScript). Като заговорихме по-нагоре за отделни сайтове - всеки сайт в Opera може да ползва отделни настройки за бисквитки, плъгини, геолокация, изскачащи прозорци, идентификация на браузъра, прокси.

Tърсачки. Всяка търсачка ти става достъпна (добавяш си я към лентата/менюто) с два клика. От там нататък мога примерно да си маркирам текст и с два клавиша да търся за него с коя да е от запомнените търсачки. Мога и през адресното поле с ключова буква (букви) да търся с избрана търсачка. Някой каза "пробвай във Firefox да промениш търсачката по подразбиране" - успех ти пожелавам.

Сигурно пропускам нещо, но това е в общи линии защо аз ползвам Opera. Има си кусурите, разбира се, но никой друг браузър не може да ми е толкова удобен. Пък ти ако искаш, ползвай друг.

На мен също не ми допада новия метод с автоматичното преоразмеряване.

Може да е автоматично, но може и да е ръчно - щракни на ключето в горния десен ъгъл и избери Zoom: Manual. Според мен така е по-гъвкаво, стои добре както с много, така и с малко клетки - можеш примерно да имаш само четири и да ти запълват целия екран.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

Да допълня и нещо друго, което краднаха от Опера - "постави и зареди" от контекстното меню(Paste and Go). Подробност, но супер удобна.

Редактирано от metodidamianov (преглед на промените)

Да допълня и нещо друго, което краднаха от Опера - "постави и зареди" от контекстното меню(Paste and Go). Подробност, но супер удобна.

Аз и това си го имам директно изведено на клавиш от клавиатурата - маркирам нещо и натискам клавиша. Ако е адрес, ще се отвори, ако е дума или повече думи, ще търси с търсачката по подразбиране.

Все пак стариат speed dial бе по-добър. Трябваше само да добавят по-голяма функционалност. От години ползвам вградения имейл клиент, но едва от няколко седмици IMAP вместо SMTP Кофти. Една част от менюто е на български, друга на английски. Дразни ме това. При позлзването на POP3 и SMTP всичко бе на български. Сега вместо "входящи" пише "INBOX" и то с големи букви всичко. Гадно, ама иначе не мога да пращам директно писма. После и тоя RSS не знам какво му става. Повтарящи се писма, някои от тях без изгледи или по-точно без представяне, какво има в писмото. Просто един линк "цялата публикация". Това е още по-дразнещо, но си нямам представа как да го оправя.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Това го знам,работата е че машината е с интел 2,4 процесор ,512 рам ддр 2 и видео нвидиа mx 440 64 mb и на монитор lg с резолюция 1440/900 флаш видео в ютуб например лаги, а когато е на например 1154 / 864 или нещо такова беше не засича грам.

Инсталираш Display Changer и създаваш нов пряк път с параметри:

"C:\Program Files\12noon Display Changer\dc.exe" -width=1154 -height=864 "C:\Program Files\Opera\opera.exe"

Ако си инсталирал Операта или Дисплей Чейнджъра в други папки промени написаното по-горе.

Редактирано от mahamadurche (преглед на промените)

Да не говорим, че от известно време насам промениха функционалността и сега прозорците не могат да се подреждат ръчно.

Могат, как да не могат?

По-добре, но не и функционално за мен. Нямам нищо против да има и тоя вид, но можеха да оставят и стария. Все пак се казва "бързо избиране", а не "Aero" На мен ми трябва като погледна, да знам мястото на всеки сайт. А ако не го знам, да се ориентирам по мястото му на даден ред. Това го имаше при по-старите версии, но сега не. Ама какво се учудвам на американците. Те и колите са им такива объркани - цопнали голям монитор в средата с икони и си мислят, че това е функционално. Само дето в движение човек е опасно да си отделя погледа от пътя и търси икони.

Ъъм...Opera е Норвежки браузър...

Сигурно пропускам нещо, но това е в общи линии защо аз ползвам Opera. Има си кусурите, разбира се, но никой друг браузър не може да ми е толкова удобен. Пък ти ако искаш, ползвай друг.

Може да е автоматично, но може и да е ръчно - щракни на ключето в горния десен ъгъл и избери Zoom: Manual. Според мен така е по-гъвкаво, стои добре както с много, така и с малко клетки - можеш примерно да имаш само четири и да ти запълват целия екран.

Бих добавил, че и аз преди използвах дълго време Firefox, но откакто реших да пробвам Опера и като че ли има нещо по-специално в нея, което не ме кара да я сменя, въпреки че на моменти ми се струва леко бъгава.

Като минус мога да отбележа това, че в някои предишни версии, имаше проблем с пощата Hotmail, и им трябваше време да го оправят. Дори сега някои сайтове може да не работят както трябва под Opera.

Редактирано от Viiipeer (преглед на промените)

Все пак стариат speed dial бе по-добър

Ако не ви харесва нова версия на Опера, използвайте filehippo(там има версиите до осмица), откъдето може да изтеглите, която си искате версия. Аз, например съм винаги една крачка/един билд назад поне. Новите версии, които се инсталират са като бети някакви.

В момента съм с 11.52. и мисля да изчакам до 11.62 :)

имаше проблем с пощата Hotmail

Ами мисля, че просто фейса на Хотмейл нещо го претрупаха (пощата ми там е официалната ми, и е от 8-9 години. Така не се е зареждало досега.), щото и с ИЕ не се отваря много бързо, особено като цъкнеш на някоя папка се зарежда няколко пъти...

Редактирано от metodidamianov (преглед на промените)

Могат, как да не могат?

Ъъм...Opera е Норвежки браузър...

Бих добавил, че и аз преди използвах дълго време Firefox, но откакто реших да пробвам Опера и като че ли има нещо по-специално в нея, което не ме кара да я сменя, въпреки че на моменти ми се струва леко бъгава.

Като минус мога да отбележа това, че в някои предишни версии, имаше проблем с пощата Hotmail, и им трябваше време да го оправят. Дори сега някои сайтове може да не работят както трябва под Opera.

Вярно, че беше норвежки. Бях забравил. Но за прозорците не си прав. За трети път го пиша тук - прозорците не могат да се подреждат ръчно по матрицата, където човек иска. Обясних го на два пъти подробно какво имам предвид. Що се отнася до стари версии...новите ми харесват повече, а и има някои бъгове с JS, които са изправени едва в последната версия ако не греша в номерацията. Чисто и просто прозорците загубиха част от своята функционалност. Не, че не работя и така, но просто съм се примирил, че това положение е по-лошо от старото. Явно съм един от малкото, на които липсва правилната подредба, та затова и нищо не предприемат по въпроса. Тогава няма какво да роптая, а да ползвам това, което ми предлагат без пари.

Ако не ви харесва нова версия на Опера, използвайте filehippo(там има версиите до осмица), откъдето може да изтеглите, която си искате версия. Аз, например съм винаги една крачка/един билд назад поне. Новите версии, които се инсталират са като бети някакви.

В момента съм с 11.52. и мисля да изчакам до 11.62 :)

Ами мисля, че просто фейса на Хотмейл нещо го претрупаха (пощата ми там е официалната ми, и е от 8-9 години. Така не се е зареждало досега.), щото и с ИЕ не се отваря много бързо, особено като цъкнеш на някоя папка се зарежда няколко пъти...

Имах предвид, че имаше проблем с правилното функциониране на пощата - някои функции не работеха, като например - натискане на бутона за директен отговор, или препращане... В последствие го оправиха.

Вярно, че беше норвежки. Бях забравил. Но за прозорците не си прав. За трети път го пиша тук - прозорците не могат да се подреждат ръчно по матрицата, където човек иска. Обясних го на два пъти подробно какво имам предвид. Що се отнася до стари версии...новите ми харесват повече, а и има някои бъгове с JS, които са изправени едва в последната версия ако не греша в номерацията. Чисто и просто прозорците загубиха част от своята функционалност. Не, че не работя и така, но просто съм се примирил, че това положение е по-лошо от старото. Явно съм един от малкото, на които липсва правилната подредба, та затова и нищо не предприемат по въпроса. Тогава няма какво да роптая, а да ползвам това, което ми предлагат без пари.

Да се подреждат може, но не виждам смисъл да има празни редове, както в случая Вие искате.

Инсталираш Display Changer и създаваш нов пряк път с параметри: "C:\Program Files\12noon Display Changer\dc.exe" -width=1154 -height=864 "C:\Program Files\Opera\opera.exe" Ако си инсталирал Операта или Дисплей Чейнджъра в други папки промени написаното по-горе.

Благодаря!!! Точно това търсих.

Здравейте. Наложи ми се да направя един сайт под Джумла и трябваше да му направя вход през Фейсбук. Всичко стана ОК, но забелязах, че при опит за вход с Опера през Фейса, XD Proxy-то ми създава ядове, зарежда се страницата с полетата за вход, но след като се вкарат, следва празна страница и никакво логване. С други браузъри, включително ИЕ 6, няма проблем. Първоначално си помислих, че Операта блокира въпросния скрипт, но след тест с други компютри под всякаква ОС, се оказа, че проблема е само в моя "телевизор". Някой дали е наясно с проблема? Може би съм активирал някаква опция, без да знам за какво е и върху какво ще се отрази. Благодаря предварително.

...

Да се подреждат може, но не виждам смисъл да има празни редове, както в случая Вие искате.

Е, ти не виждаш, ама аз пък не виждам смисъл прозорците да ми се подреждат като влакче. Поне да го бяха направили като IE, където най-посещаваните се зареждат най-отпред. Ами куца им тая опция и това е. В предните версии се правеха примерно матрици 5х6. Сега може да направиш 6 колони. Какъв е смисълът от това? Защо не оставиха възможността да избираме и броя редове? Пък който си иска, нека си подрежда автоматично прозорците или по някакъв друг принцип, както е при сегашната версия на Опера. Аз това не можах да разбера - защо премахнаха възможността за избор на броя редове. Иначе, аз си ползвам много готин, прозрачен скин. Кефи ме в комбинация с аерото.

А защо не такова подреждане? :

Публикувано изображение

Аз бих допълнил и възможност за надписване на колоните и редовете. Примерно ... тестове, автомобили, компютри... Даже бих го направил с дебели, големи и червени букви. Толкова ли нямат идеи разработчиците, че ни ограничават с някакво тъпо влакче?

При мен след като поработя 5-10 минути ми излиза съобщение от антивирусната AVG, че Опера заема много място 270-320 МБ и ми предлага да я затвори. Няма забавяне, но ми се струва че е голяма ламя, ако съобщението е вярно.

При OPERA винаги има решение (е малко нанагорно, в някои случаи), но върши работа:

Публикувано изображение

1. При създаването на нов "Speed dial" в адрес полето се пише "about:blank" и в последствие редакция

2. Директно в "speeddial.ini"

[Speed Dial 2]
Title=about:blank
Custom Title=0
Url=about:blank
Reload Policy=0
ID=6EFBEEF32F0F0740B704F8DF90A5EF26
Reload Interval=2147483646
Reload Only If Expired=0

Въпреки че за всеки се дублира "ID=6EFBEEF32F0F0740B704F8DF90A5EF26" не виждам проблем при работата на Операта

При OPERA винаги има решение (е малко нанагорно, в някои случаи), но върши работа:

Публикувано изображение

1. При създаването на нов "Speed dial" в адрес полето се пише "about:blank" и в последствие редакция

2. Директно в "speeddial.ini"

[Speed Dial 2]
Title=about:blank
Custom Title=0
Url=about:blank
Reload Policy=0
ID=6EFBEEF32F0F0740B704F8DF90A5EF26
Reload Interval=2147483646
Reload Only If Expired=0

Въпреки че за всеки се дублира "ID=6EFBEEF32F0F0740B704F8DF90A5EF26" не виждам проблем при работата на Операта

Бях предложил точно същото на предната страница, но както и да е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.