Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Протести в страната

Featured Replies

МВРейци не щат да охраняват "психично лабилни политици"
Синдикатите в МВР подкрепят справедливите искания на протестиращите
18 юни 2013 17:35
Публикувано изображение
Полицаи правят кордон между протестиращите и привържениците на "Атака". Снимка: Булфото

Синдикатът на служителите в МВР даде ясно да се разбере, че мотивацията на униформените става все по-ниска да застават "с лицето и гърдите си пред една или друга партийна централа и да защитават от народната "любов" представители на политическия елит.

Това става ясно от писмо на синдикалистите до медиите, в което нито веднъж не е споменато името на партия "Атака", нито това на Волен Сидеров, или пък снощните брожения пред централата на националистите.

"Изключително трудно и силно демотивиращо е да се работи за постигането на обществен ред, когато същите тези политици, който седят зад полицейските кордони и заграждения, вместо да се занимават с формирането на отговорна и държавническа позиция, вместо да способстват за обществения мир, спокойствие и благоденствие на нацията, открито провокират членовете на обществото и служителите, като отправят несъстоятелни и безпочвени нападки и към служителите от МВР, влизат във физическа саморазправа с полицейските служители и защитават това си поведение с депутатския си имунитет", пишат полицаите.

Синдакилистите в МВР считат, че е абсолютно недопустимо служители на реда да стават жертви и заложници на проявите на нисък морал, провокативно поведение и политическо говорене, особено когато това е демонстрирано от български народни избранници.

"През последните дни гражданското ни общество е изправено пред сериозно изпитание, предимно изпитание на духа, морала и етичните норми. От една страна справедливата и основателна гражданска и обществена чувствителност и социално напрежение, а от друга страна - индикациите за развиваща се политическа криза, доведоха отделни български граждани до крайни състояния и открито демонстриране на психическа лабилност. Това в немалка степен засегна и една част от българските политици", твърдят те.

Синдикатът на служители в МВР напомня настойчиво на политиците, че полицаите не са частни служители, обслужващи интересите на една или друга политическа партия или коалиция.

"Служителите в МВР са част от българското общество и са изцяло и единствено в служба на обществените интереси. Ние в пълнота подкрепяме справедливите социални и икономически искания на гражданите. В протестите участват и се включват наши близки приятели, роднини, членове на нашите семейства", завършват те.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/06/18/mvreici-ne-shtat-da-ohraniavat-psihichno-labilni-politici.191196

• Отговори 1,9k
  • Прегледи 115,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Нещо, което сега се появи във ФБ на страницата на "Съпротива". Не зная колко е достоверно, но е добре да се знае и вземе под внимание от протестиращите:

"Получихме 100% достоверна информация от очевидец, че днес активисти на Атака са посетили известен оръжеен магазин в София и са закупили голямо количество палки, спрейове и всякакви други средства за уличен бой. Освен това от друг канал научихме, че футболни агитки от Пловдив са тръгнали към София. Явно целта е да се предизвикат безредици и да се компрометира протеста. А непосредственият резултат от това ще бъдат пострадали невинни хора. НЕ правете услуга на един лумпен - НЕ ходете към централата на Атака, оставете го да си лудува сам."

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

ВИЖТЕ сайтовете, вестниците и телевизиите на Делян Пеевски!

ПЪЛЕН СПИСЪК НА МЕДИЙНАТА МУ ИМПЕРИЯ!

Интересно ми е как смогват тия хора бе.Ръководи 500 фирми,и има време за ДАНС :)

Публикувано изображение
  Докога ще се подиграват с нас?

Българите искаха достоен живот, но вместо това новото правителство им предложи наглост и безочливост без граници. Не става дума само за случая "Пеевски" – и без него провалите са твърде много, пише Мирела Иванова.

Лютви Местан: "Подземието търси реванш" - из новините на "Труд"

Сергей Станишев: "Не смятам да подавам оставка" - из новините на "Вести.бг"

Това правителство си подаде оставката - и то още с предложението Делян Пеевски да оглави мегаагенцията за национална сигурност. Нищо, че т.нар. министър-председател и лидерите на двете подкрепящи го партии, обзети от инатливия си цинизъм и самоубийствено властолюбие, още не са го разбрали. Сега като мантра се повтаря тезата, че националният протест е организиран от ГЕРБ и "подземието търси реванш". Е, значи нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.

Арогантност на ента степен

Новото в случая е, че въпреки всички упражнения в геноцид на некадърните политически върхушки, изредили се да руинират страната ни и хората ѝ в последните години, в България все още са останали мислещи, образовани, решителни и почтени граждани, несъгласни с отредените им овчедушни роли, разбунтувани срещу моралната мизерия, която им се предлага от политическата класа, и срещу държавно-олигархичното крепостничество. Тъкмо те, платили данъците и здравните си осигуровки, понесли националните знамена, децата си и достойнството си, днес са на площадите пред Министерския съвет и Народното събрание. Пеят и протестират – и всеки от тях е с лична кауза, и личните им каузи съвпадат в обща: да бъде спасена България.

Надявам се, че във все още останалите свободни медийни острови няма да спрат да повтарят какво очаквахме от легитимираното само с едничкия глас на Волен Сидеров отиващо си правителство: ясна и общоприемлива, публично известна и възприета от обществото прагматична програма в няколко точки, която да се следва. Разумно законодателство за разбиване на монополите, подкрепа на малкия и среден бизнес, неотложни реформи в здравеопазването, образованието и съдебната система.

Публикувано изображение В пеещите и скандиращи редици на протестите най-сетне се възправя българското достойнство

Справедливостта търси реванш

Какво ни бе предложено: наглост и незачитане, граничещи със самоубийствена за държавата безочливост. Не става дума само за случая "Пеевски". Дори, макар и трудно, да го отместим настрана, пак можем да изброим куп провали -  безпрецедентните и отчайващи пазарлъци за постове, политическите назначения на некомпетентни и неприемливи фигури, арогантното отношение към очакванията на българите да бъдат сменени "правилата на играта" след управлението на ГЕРБ. Държавната машина не може да работи единствено и само в полза на едно овластено малцинство, на неговите арогантни и неприкривани вече интереси – по същата логика, по която е недопустимо парите на държавните фирми да са съсредоточени в една-единствена банка.

Не подземието, а високите ни представи за свобода и демокрация търсят реванш. Справедливостта и интелектът търсят реванш. Ограбеният ни откъм хоризонти и несъстоял се живот търси реванш. Дългогодишните усилия и жертви на българите - предадени, поругани и потъпкани за пореден път - търсят реванш. Затова и протестите не стихват, а се разрастват – в техните пеещи и скандиращи редици най-сетне се възправя българското достойнство.

Автор: М. Иванова/Редактор: М. Илчева

Източник http://www.dw.de/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D1%81/a-16888308

Редактирано от kolev_74 (преглед на промените)

Станишев и Орешарски излъгаха всички.Пеевски е получил разрешение за квалифицирана информация преди да е избран.http://www.segabg.com/article.php?id=653610

Колега :) Това задрасканото е извънредно интересен тип информация с високо IQ, която се е квалифицирала до професорско ниво...Поне!

Колега :) Това задрасканото е извънредно интересен тип информация с високо IQ, която се е квалифицирала до професорско ниво...Поне!

Не мога да те разбера ,сигурно ,щото съм по прост.

Станишев и Орешарски излъгаха всички.

Че те да не са "по" от останалите, че да нямат право да лъжат?

Станишев и Орешарски излъгаха всички.Пеевски е получил разрешение за квалифицирана информация преди да е избран.http://www.segabg.com/article.php?id=653610

Еми до колкото е известно ,те смениха цял закон за да могат да го назначат на този пост,че разрешително за 2 седмици няма да издадат.

Нали трябва да снесе инфото на чалмите в Турция.

Не че новия ,който тепърва ще бъде избран ще е по-различен от Пеевски..

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Не мога да те разбера ,сигурно ,щото съм по прост.

Класифицирана, не квалифицирана . Разликата, наистина е никаква ;)

Класифицирана, не квалифицирана . Разликата, наистина е никаква ;)

Благодаря,трябва наистина да си взема очила.Като гледам от близко и ми се замъгляват буквите.Пък и съм на лаптопа.Благодаря още веднъж.

Когато се разбере, че не трябва да се протестира за назначението/уволнението на някой си. А трябва да се протестира, защо тези хора не са в затвора, тогава ще имаме някакъв шанс да изплуваме от лайната, в които сме затънали.

Искрено съжалявам хората, които са гласували за Атака .....

ГОНЯТ ВОЛЕН СИДЕРОВ С ФЕС, ТОЙ БЯГА И СЕ КРИЕ!

Редактирано от Jokerface (преглед на промените)

Oт сайта на БТВ - ПЕТ ПРИЧИНИ ДА ИГНОРИРАМЕ ВОЛЕН КАТО НЕ ХОДИМ ПРЕД ЦЕНТРАЛАТА МУ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ:

1. Не участвайте в подмяната, а участвайте в промяната

Волен Сидеров има нова роля. „Народният трибун” се опитва по всякакъв начин да влезе в новините, за да привлича вниманието към себе си, а не към справедливия, мирен и концентриран протест на гражданското общество. Белокосият "народолюбец", скрит под бяла пластмасова масичка, прилежно се опитва да заличи общата културна емоция на протеста. Тази роля обаче е като масата - лека е и е ниско качество. Затова да не ставаме режисьори в театъра му на открито. Ако мирният протест е непоклатим, то скоро Волен ще попадне в зоната на забравата.

2. Развалете седянката около бялата маса

Не бива тези, които се опитват да разделят, да успеят и да владеят. Нека персоналните провокатори останат само лакмус за това колко далеч е стигнал събуденият ум на всички вас. Не участвайте в подмяната, а участвайте в промяната!

3. Спазвайте кодекса на самурая

От позицията на високомерие и театралност, която явно си мислят, че все още се котира, някои от политиците приличат на мазохисти, които се наслаждават на собственото си харакири. Вие сте достатъчно интелигентни, за да не присъствате на подобни сцени. Според кодекса на самурая, когато си правиш харакири, болка не трябва да се изписва на лицето ти и в този момент трябва да останеш сам със своята съвест и чест. Бъдете джентълмени, не му пречете.

4. Не си разваляйте настроението

Вчера в ефира на bTV доктор Николай Михайлов определи протестите като „раждането на един граждански бунт, който трябва да се разлее по улиците на България”, но мирно и спокойно. Истински силни са тези, които не се оставят да бъдат провокирани от хората, срещу които протестират. Изразяването на гражданска позиция с единомисленици, независимо от техните политически убеждения, трябва да ни радва, а не поляризира.

5. Make Love

Не стойте до късно навън, за да имате сили отново да сте на площада и на следващия ден. Дори и колегите от Канал 3 снощи прекратиха излъчването на събитията пред централата на „Атака”, за да пуснат своя „Еротичен бутик”. Не се съмнявам, че повечето от вас имат половинка, на която да се насладят. По-приятно, по-полезно и в полза на положителния прираст

Цялата статия: http://btvnews.bg/bulgaria/obshtestvo/pet-prichini-da-ne-hodite-pred-zataka-tazi-vecher.html

Протестът на една мръсна туркиня

http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/06/19/2085587_protestut_na_edna_mrusna_turkinia/?ref=rssdnevnik.bg

Публикувано изображение

Ти познаваш ли онова чувство, когато искаш да се изкрещиш, но имаш заседнала буца на гърлото? Когато искаш да ревеш с глас, за да те чуе някой? Сигурно! А попадал ли си в обстановка, в която искаш да кажеш какво мислиш и да накараш хората да се вслушат в теб, но мълчиш, защото знаеш, че твоят глас е глас в пустиня? Сигурно!

Седнах да пиша с въпросната буца в гърлото. Да изрева всичко, което искам да кажа. Борбата в мен трая няколко дни, не исках емоциите да замъглят съзнанието, но не мога да обещая, че съм била напълно обективна! Въпреки всичко нея ще я има.

Ще разкажа историята си с две пояснения. Първо - пиша, за да благодаря на моите приятели, които никога и по никакъв повод не са имали различно отношение към мен поради факта, че гордо нося турско име. Пиша също, за да благодаря на всички мои учители, които винаги са ме поощрявали и са ми казвали: "Лозето не ще молитва, иска мотика!" Това ме изгради като човек. Второ - аз съм член на Младежкото Движение за права и свободи, уточнявам, за да спестя ровенето в google.

Това е моят протест! Протестирам срещу статията на съвременния интелектуалец, чиито книги чета с голямо удоволствие, Георги Господинов. В статията си г-н Господинов, публикувана в "Дневник" с дата 18.06.2013, пише следното, цитирам: "Да не залитне протестът, провокативно побутнат към националистически лозунги от типа "Турци сте". Това е под нивото на този протест. Освен това след "Таксим", а и отпреди това, подобна реплика не може да е обида." Аз разбирам добрата умисъл в тези думи, но разбирам и друго - че преди "Таксим" е можело да се вика така, защото е обидно, а също така ми става ясно, че аз не съм български гражданин, защото турците са в Турция, но не и сред нас.

Протестирам, защото в петък бях готова да изляза на улицата, водена от убеждението, че кандидатурата на г-н Пеевски е неприемлива и безочлива. Бях готова, да, защото се почувствах излъгана. Знаех, че недоволството е оправдано. Усещах как искам да се слея с тълпата и да викам, да викам за нова България. За България, където искам да има справедливост. За България, където законът е на страната на невинните и чистите, а не на страната на силните от деня. Но преди да тръгна, отворих фейсбук и видях какво пишат хората. Отворих новинитe и чух скандирания "турци сте", "не искам да ни управляват турците" и т.н. И си зададох въпроса защо да отивам там. ТЕ не ме искат! И в мен буцата и огорчението започнаа да се трупат. И се увеличават с всеки изминал ден от тези протести. Тяхната борба беше и моята борба, но средствата и текстът - не!

Протестът е от интелигентни, млади, образовани хора. И аз съм млад, образован, интелигентен човек. И моят хляб е плод на години упорита и усърдна работа, не само моята, а и тази на родителите и учителите ми. И аз се върнах от чужбина, за да градя тази държава. Защото макар етнически турчин, аз съм български гражданин! Сред протестиращите има и много мои приятели. Говоря си с тях, те не скандират тези лозунги. Те казват на хората около тях да не го правят по този начин, но моите приятели са малцинство, тъй както и аз съм. После видях какво стана и в Благоевград. Не искат хората Муса Палев, защото "тука няма турци". Никой не заклейми подобно поведение, за което "Браво!" Ви казвам, или аз не прочетох и чух. Вчера имаше протести и в Пазарджик, попитаха човека защо, а той каза "не е турско тук, нашо е, като е турско, тогава да имат валия". И мога да продължавам много.

Уважаеми сънародници, протестирайте срещу партията ДПС! Издигайте лозунги срещу нея, аз с това нямам проблем. Но не намесвайте баба ми Емине, нито дядо ми Бекир, нито 9 процента от това население, което работи кротко, плаща данъци на тази държава и изучава децата си тук. Обикновеният човек от тези 9% отива да работи като строител в Германия, Белгия, Израел, за да си ремонтира къщата и за да може да осигури "нормален" живот на семейството си. Проблемите, които той има, са проблемите, които имаме всички! Проблемите не можеш да ги разделиш на етнически турски и етнически български. Всеки един от нас иска и милее да живее в "нормална" държава. Но, скандирайки гореспоменатите лозунги, Вие блокирате моята борба. Вие изключвате Мен - гражданинът на тази страна, който също като вас стои прав на сирените за Ботев.

Не е трудно да бъдеш открит, не е трудно да хванеш "Емине" за ръката пред Народното събрание. И има причина – "Съединението прави силата!" Не е трудно, знаете ли защо? Защото Левски е казал: "Мечтая за чиста и свята република, в която и българи, и турци, арменци и гърци ще живеят равни пред законите." Ако в онези смутни времена един българин осъзнава коя е общата борба, защо да не вярвам, че 7 милиона могат сега?

Мили съграждани, протестирате срещу медийния монопол, тогава не купувайте тези вестници, не гледайте техните телевизии, отидете пред тази банка и скандирайте. Нека всеки един съвестен гражданин си изтегли парите оттам, нека всеки един съвестен журналист напусне онези медии.

Протестирате срещу Сидеров, чак сега? А защо, когато той крещеше от най-високата трибуна "турски изроди", никой не излезе. Мълчанието съгласие ли е? А, да, искаме промени в изборния кодекс, и днес чух пак от интилигентни политолози, че с промяната ДПС едва ще влезе. Това ли е каузата? ДПС е българска партия като всички останали, а не турска! Тя трябва да носи кръста от политическите си грешки, по същия начин както другите български партии.

Мили съграждани, ние сме обречени да живеем заедно. Правителства падат и други идват, но бай Хасан и бай Иван продължават да живеят заедно. Ако наистина тези протести са за по-добра България, в която ще живеем всички, тогава не издигайте националистически лозунги срещу вашите съграждани. Отказвам да бъда нечия пета колона, отказвам да ми казват, че съм нискообразована тютюнджийка, а и дори да е така, аз съм гражданин на тази страна. Тук съм се родила и тук искам да ме погребат.

Но не приемам да бера цял живот срама на другите. Не приемам да съм сочена за виновник за всичките несгоди на тази страна. Аз не разбирам нито от сценарии, нито от задкулисни игри. Аз разбирам само едно, с поведението си някои протестиращи ме карат да мисля, че Аз не съм желаната част от това общество. Но мили съграждани, Аз не се срамувам и мен не могат "да ме страхуват" нито едните, нито другите. Прави бяхте преди, прави сте и сега, аз съм една "мръсна туркиня"!

Кой за какво протестира в България, така и до днес не се разбраа. Т.е. разбира се - искат си ГЕРБ на власт, но ето какво ще ви кажа че , в малките градове вече тече подготовка за предсрочните избори и уверявам ви, че се прави така, че ГЕРБ да са малцинство в парламента. Който иска да си протестира щом си няма работа. И за избори сме готови! В малките градове никой не потестира и не подкрепяме тези протести!

П.П. не мога да схвана, що тъпите америкаонци не излязат на протест, че видите ли някой избрал цветнокож за президент. Ние българите сме уникално "умни" и за това сме и уникално бедни

П.П.С. Моето семейство е пострадало от комунистите, но на задаващите се  избори ще гласуваме за тях, че да няма никога повече ГЕРБ и Б.Б.

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Отворих новинитe и чух скандирания "турци сте", "не искам да ни управляват турците" и т.н.

Хубаво и емоционално послание, но горното не е вярно. Дамата не е била на протестите, както сама си казва. Не твърдя, че не е имало хора, които са викали такива неща, но това са провокатори. Присъствах на един случай, когато една подобна групичка от 10-на човека скандираха подобни лозунги, но никой не им обърна внимание.  

Кой за какво протестира в България, така и до днес не се разбраа.

От теб.  

Т.е. разбира се - искат си ГЕРБ на власт

Пълна глупост! Никой разумен човек не иска ГЕРБ да се завръща на власт.

Явно има и неразумни хора(?), които гласуват за който им плати, или за който им плати най-много :doh:

Явно има и неразумни хора(?), които гласуват за който им плати, или за който им плати най-много :doh:

Даже не разбират, че им дават 1 а им взимат 10.

Може и да се гордеят, че си докарват с 20-30 лева повече от циганските гласове.

Ето това ми се вижда интересно и полезно да се прочете: http://saprotiva.org/bosnia-bulgaria-brazil/

И ето, че отново се случва едно и също навсякъде: от Турция до Босна, България и Бразилия, безкрайната борба за истинска демокрация резонира по целия свят.

Какво е общото между парк в Истанбул, бебе в Сараево, началник на сигурността в София, телевизионна станция в Атина и автобусни билети в Сао Пауло? Колкото и случайна да изглежда тази последователност от първопричини на пръв поглед, една и съща тема обединява всички тях. Всяка една тема или причина за протест спомага по свой собствен начин да се разкрие задълбочаващата се криза на представителната демокрация в сърцето на модерната държавност. На пръв поглед дребни въпроси дадоха искрата, която запали всички масови протести и демонстрации по всички краища на всяка една от тези страни. Те доведоха до скорошните сблъсъци на хората с държавата им.

В Турция протестиращите са на улиците в ежедневни сблъсъци с полицията от повече от две седмици, в отговор на опит на държавата да изкорени дърветата и да разруши любимия на хората парк Гези, за да възроди на същото място казарми от времето на Османската империя. Но, при продължителен анализ на протестите се оказва, че бруталните репресии на полицията срещу движението #OccupyGezi  е искрата, която запали народното недоволство и даде светлина на широк спектър от проблеми и искания, които също бяха включени в протестите и посланията им. Те разкриха кризата в управлението на авторитарното неолиберално правителство на Ердоган.

Сега, протести заради подобни привидно „тривиални“ местни оплаквания предизвикват масови демонстрации и другаде. В Бразилия, малки протести срещу повишаването на транспортните такси в Сао Пауло разкриха изключителната бруталност на полицейските сили, които агресивно нападнаха протестиращите  – оператор, напръскан с лютив спрей, застрелването на фотограф в окото с гумен куршум и арестуването на тези, които носеха оцет, за да се защитят от сълзотворния газ. След четири нощи на жестоки репресии тази седмица, сега изглежда, че протестите набират скорост.

Изглежда също, че на хората им е писнало от увеличаващата се инфлация, разпадането на инфраструктурата и упорито високите нива на неравенство и престъпност. Много от хората в Бразилия са възмутени, че правителството е готово да инвестира милиарди в огромни проекти (които бразилците наричат „фараонски“ – бел. ред.), с които не само пренебрегва тежкото положение на народа, но и активно го застрашава още повече.  Милитаризацията и сплашването на бедните в селата в навечерието на World Cup 2014 и Олимпийските игри през 2016 са пример в това отношение. Както обикновено, управляващата работническа партия изглежда по-загрижена да задоволи очакванията на столицата, отколкото на работниците.

Същевременно в Сараево, за едно семейство се оказва невъзможно да получи документ за самоличност за своето болно бебе, с който то да може да пътува извън страната. Детето се нуждае от спешна медицинска помощ, която не може да получи в Босна и Херцеговина,  а проблемът с документите разкрива фундаменталните недостатъци в сърцето на уж демократичната пост-югославска държава. На 5 юни, докато правителството беше заето да преговаря с чуждестранни банкери, за да привлече нови инвестиции, хиляди хора се събраха и окупираха площада на парламента. Това временно блокира държавните политици в сградата и принуди министър-председателят да избяга през прозорец.

Докато етнически фракции се борят за политическата власт, босненци продължават да страдат. Политиците в Босна играят расовата и религиозната карти, като по този начин се надяват да задържат хората разделени, докато разпределят помежду си финансовите облаги от чуждестранни инвеститори, Световната банка и Европейските заеми за развитие. Но в знак на това, че повечето етнически разделения са изградени по по-скоро политически път, отколкото по социален, протестиращите от Окупирай Сараево сега имат едно просто съобщение до своите политици: „Вие всичките сте отвратителни, без значение към кой етнос принадлежите.“

В петък, България се присъедини към тази вълна на недоволство, започната в Тунис и Египет през 2011 г., и наскоро възродена в Турция. След назначаването на медийния (и мафиотски) магнат Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), десетки хиляди излязоха по улиците на София и други градове на страната, за да протестират срещу неговото назначаване. То само по себе си беше одобрено от парламента без дебат и с едва 15 минути между номинацията му и (предварително гарантираното) му избиране.

Скандирайки „Мафия!“ и призовавайки Пеевски да подаде оставка, българите предупреждават своите политици, че са достигнали границата на търпимост. Преходът на държавата от комунизъм към демократичен капитализъм, довежда до възможност за малка група от олигарси да забогатеят от обществени и държавни притежания. За това време България е била ефективно управлявана от клептократите на мафията.  („клептокрация“ – форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг хора, които са на власт – бел. ред.) Както във всяка капиталистическа държава, политическият и бизнес елитът в България са се слели в един, ограбвайки хората от обещанията за демокрация, които българите направиха по времето на тъй наречения „Край на историята“ (отнася се до достигането на определена политическа и икономическа система, която се смята за край на човешката социокултурна еволюция и крайна форма на типа човешко правителство/управление; идея развита в „Утопия“ на сър Томас Мор, както и трудовете на Георг Вилхелм Фридрих Хегел, Карл Маркс и Франсис Фукуяма – бел.ред.)

По това време Гърция най-накрая се събуди от насилствената дрямка, която й бе наложена. Това се случи в следствие от решението на Антонис Самарас да прекрати работата на националната телевизия на страната (ERT), което влезе в сила на момента. Това доведе до уволнението на 2,700 работници, без никакво предварително предупреждение. Работещите в ERT окупираха телевизията и радиото, като продължиха да излъчват програмите си на живо. Това превърна ERT в първата независимо управлявана от самите работници публична телевизия в Европа. От тогава към тях са се присъединили десетки хиляди протестиращи, които в четвъртък проведоха национален протест срещу затварянето на телевизията.

На пръв поглед, сигурно изглежда, че тези протести са в отговор единствено на локални проблеми и би трябвало да бъдат разглеждани единствено като такива. Но докато всеки контекст има своите си особености, които трябва да бъдат взети предвид, би било наивно да не обърнем внимание и на тези теми, които ги обединяват. Както моят приятел и колега в ROAR – Леонидас Ойкономакис току що отбеляза в последната си публикация, турските бунтове може и да са започнали заради няколко дървета, но това не бива да ни пречи да виждаме „гората“ зад тях – очевидното структурно измерение, в което се намира тази нова вълна на недоволство.

Ако погледнем от по-близо всеки един от протестите, можем да видим, че те не са толкова социални в крайна сметка. В действителност, всеки един от тях, по един или друг начин, е свързан с влиянието на финансови и бизнес интереси над традиционните демократични процеси, и на дълбоката криза до която всичко това е довело. Освен това, протестите демонстрират, че „разделяй и владей“ е практика на управляващата каста навсякъде – провокират религиозното срещу светското, босненци срещу сърби, черни срещу бели, бедни срещу не толкова бедни, местното население срещу емигрантите – всичко това са просто стратегии, които да ни пречат да осъзнаем собствената си сила.

С една дума, ставаме свидетели на това, което Леонидас Ойкономакис и аз наричаме „резонанс на съпротивата“: социални борби в единия край на света, могат да преминат отвъд своите граници и да вдъхновят протестиращите другаде да вземат нещата в свои ръце и да не се оставят на правителствата си. По този начин да се постигне истинска свобода, социална справедливост и истинска демокрация. Резонансът на тези борби отвъд националните, етническите и религиозните граници ни казва, че три десетилетия на неолиберален мир след „Края на историята“ не са били въобще „мир“; те са били просто временната победа на другата страна в скрита глобална война на класите.

Сега това достига до своя край. Ново ляво движение набира сила, вдъхновено от новата си автономна същност, която отдавна се е очистила от старите идеологически завещания и колективни самозаблуди, които бяха повод за събитията от Студената война и назад. Едно от скандиранията на протестиращите в Сао Пауло разкрива всичко, то гласи: „Мирът свърши, Турция е тук!“ Така са и България, Босна и Гърция – както и в Тунис, Египет, Испания, Чили, Мексико, Квебек и на всяко друго място по света, където хората се надигнаха в глобален протест за истинска демокрация.

Краткото обобщение за тези на власт е просто: ние сме навсякъде. А цялата работа с глобалното окупиране? Това е само началото

Ето това ми се вижда интересно и полезно да се прочете: http://saprotiva.org/bosnia-bulgaria-brazil/

Интересено е,. разбира се :) 

Страхотно попадение и паралел между протетите в дадените страни прави авторът, но ..... прекалено оптимистично звучи ми се струва.

Според мен всички тия простести ще затихнат от самосебе си......Просто  рано или късно енергията, която ги поражда ще бъде канализирана и впрегната в служба на властта.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Страхотно попадение и паралел между протестите в дадените страни прави авторът, но ..... прекалено оптимистично звучи ми се струва..

Да, аз също не съм голям оптимист. Даже хич, но ще подкрепям тези неща, защото са смислени и справедливи, дори и да са обречени.

......

Също и е добре да се види това видео. То е анализ, който доста се покрива със ситуацията и у нас и практически за всички капиталистически страни и показва как на хората им се предоставя предопределен и ограничен избор, удобен на класата на богаташите, да не казвам направо  - на мафията. Не се дава възможност да се избира извън "нашите" т.е. между техните хора...Такива, които вече са пионки на мулти милионерите и милиардерите, или е лесно да станат такива поради определени зависимости от своето минало, или набор от пороци. Те вече са корумпирани, или това е лесно да се постигне във всеки момент, когато това е нужно на притежателите на истинската власт...иначе казано на парите.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.