Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Протести в страната

Featured Replies

Бе, ти не ни ли пожела "Лека нощ" и не си ли легна да спиш? Или те мъчи безсъние? Сис е временно идеологически неорентиран, но ще влезе в час. Ако знае, че тъкмо ти, който си фен на АТАКА, подкрепяш мнението му би го изтрил на мига. ;)

Той сега пише на сън бе :)

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

• Отговори 1,9k
  • Прегледи 115,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Снощи си говорехме с един колега, който постоянно ходи по мачове на националния по футбол, та той сравняваше и коментираше че на протеста вчера трябва да сме около 30 - 40 000 ... Началото на колоната беше стигнала Моста на влюбените, краят беше на Орлов...

Снощи си говорехме с един колега, който постоянно ходи по мачове на националния по футбол, та той сравняваше и коментираше че на протеста вчера трябва да сме около 30 - 40 000 ... Началото на колоната беше стигнала Моста на влюбените, краят беше на Орлов...

Толкова някъде. Скоро може да са и повече. Зависи какви стъпки ще предприемат слугите на народа. Ако продължават всеки ден с неадекватните решения и назначения, ще изкарат на улицата още толкова души. Те сякаш не схващат, че хората протестират в отговор на техните гафове, а не защото някой ги манипулира и насъсква.

Толкова някъде. Скоро може да са и повече. Зависи какви стъпки ще предприемат слугите на народа. Ако продължават всеки ден с неадекватните решения и назначения, ще изкарат на улицата още толкова души. Те сякаш не схващат, че хората протестират в отговор на техните гафове, а не защото някой ги манипулира и насъсква.

не знам на #occupyPES днес колко ще се съберем :D

А ракетата днес да ходи до централата и да поиска повишение, че това с 30лв и пица не се е работа :D

Редактирано от Cherniyat_oven (преглед на промените)

А ракетата днес да ходи до централата и да поиска повишение, че това с 30лв и пица не се е работа :D

30 лв са за онези с по-дебелите вратове, а СС-20 май не е от тях. Тъй че ако му плащат е значително по-малко, според мен. Но поне за по пица на ден му стига. Но не му е лесно - всеки ден изживяват по един катарзис. ;)

30 лв са за онези с по-дебелите вратове, а СС-20 май не е от тях. Тъй че ако му плащат е значително по-малко, според мен. Но поне за по пица на ден му стига. Но не му е лесно - всеки ден изживяват по един катарзис. ;)

... и вода, колега, и вода :D

Добре би било да се опитваме да осмислим случващото се у нас в един по-широк контекст. За това може да помогне следния нелош журналистически анализ на Пол Мейсън от BBC. Ще цитирам само заключението:

Макар и по-малки в сравнение с Турция и Бразилия, протестите в България, които доведоха до отстраняването на спорен шеф на орган за държавна сигурност, са показателни за проблемите, които обединяват хората, излизащи на улицата в много страни: не е заради бедността, а заради корупцията, фалшивия характер на демокрацията, политиката на клики и елита, готов да заграби лъвския пай от богатството, генерирано от икономическото развитие.

Накратко, също както през 1989 г., когато открихме, че хората в Източна Европа предпочитат индивидуалната свобода пред комунизма, днес капитализмът започва да се идентифицира с управление на елити, неподлежащи на контрол, липса на ефективна демократична прозрачност и репресивна полицейска практика. И както показаха събитията през последните три години, съвършено обикновени хора, без никакви идеологически мотиви са намерили начин да му окажат съпротива.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Е нали снощи по новините онова момче каза,че "феновете" на Воленската партия са 15-ки,а охраните 30-ки (до колкото тая сбирщина селяндури може да се нарече охрана).

• Автор

Агитка от привърженици на премиера Пламен Орешарски предизвика бурни освирквания от страна на протестиращите пред НДК. "Не хвърляме позиви и не палим мандри. Не поддържаме БСП, не поддържаме Станишев. Поддържаме премиера на България с ангажиментите, които е поел", обяви предводителят Антон Димитров.

В същото време се проведе и демонстрация против гей парада. Участниците в нея дюдюкаха предимно по адрес на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. "Идеята е да покажем нашето несъгласие срещу този цирк, който ни предават. Както знаете, гей-парадът не е българско шествие. То е наложено с много пари от чужбина", заяви пред БЛИЦ TV един от протестиращите.

ВИДЕО

И пловдивската „Шекер махала“ се вдигна на бунт срещу правителството

„Третират ни като престъпници, тормозят ни“, оплакват се ромите

Пловдив, България

Публикувано изображение
Пловдивската „Шекер махала“ се вдигна на бунт срещу правителството на Пламен Орешарски и новата тройна коалиция. Стотина жители на кв. „Тодор Каблешков“ блокираха за около 2 часа тази сутрин централната улица в махалата „Делянка“. Демонстрацията беше мирна, без ексцесии, но имаше засилено полицейско присъствие.

„Не ги искаме, да си ходят! За толкова години нито един депутат от ДПС и от БСП не са дошли да ни видят как живеем“, викаха хората. „Третират ни като престъпници, тормозят ни“, нарежда млада ромка. Преди дни детето й се връщало от училище, полицаи го спрели на улицата и му пребъркали чантата за контрабандни цигари.

„Откакто е на власт това правителство, живеем като в затвор, всички изходи са завардени от полиция и ни тарашат, когато влизаме и излизаме от квартала“, обясни 30-годишен протестиращ мъж. Друг допълни, че полицаите влизали директно в къщите и ги претърсвали за контрабандни цигари. Претърсвали дори чантите им на излизане от кварталната хлебарница. Едър мъж с мустаци разяснява: „Тука по списък живеем 2500 души, ама само 1000 са гласували. Натискат ни, за да ги подкрепяме и да гласуваме за тях“.

Преди два полицейски патрул спрял за проверка кола с родилка. Цигари без бандерол не намерили, но жената получила усложнения и се наложило да ражда с операция, обясни съпругът й. „Не искаме новата тройна коалиция!“, скандираха протестиращите. Те се заканиха, че ще повторят протеста си и във вторник ще блокират Голямо Конарско шосе.

Димана ТОДОРОВА, БЛИЦ

blitz.bg

Такива ми ти работи...

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Ъъъъъ, чета аз лозунгите от снимките и все повече мисля, че думите ми ще се потвърдят. Временно статукво, ако евентуално нещо се случи след тези "протести". Тези хора, от снимките в горния пост, не знаят ли, че от гледна точка на правото ЛЕВСКИ Е УБИЕЦ??? Ей такива нагли налагания на минало, което НЕ се познава не мога да понасям, мразя и болния национализъм. Левски и Раковски не биха позволили и това, че всички тези на протестите години наред приемат на макс внасяната по различни начини (телевизия, дрехи, играчки, литература) турска култура, а така негласно я легитимират. И тези същите имат срам да са там с подобни искания и лозунги??? Отвратително! Отвратен съм от българския народ :(

Време е някой да напише Погнусата, една критика към собствения ни народ, в духа на Бернхард!

Редактирано от sisone22 (преглед на промените)

Време е някой да напише Погнусата, една критика към собствения ни народ, в духа на Бернхард!

Очакваме с нетърпение да се заемеш с това. ;) Много високи и неареалистични очаквания имаш Сис. Такава критика можеш да напишеш към доста народи, във всяка историческа епоха. Е, както писа преди малко Петър Волгин във ФБ:

"Съвсем наскоро се навършиха 45 години от едно много важно събитие - Френският Май'68. Защо си струва да си спомняме за него? Защото тогава ЗАЕДНО протестираха студентите и интелектуалците, както и работниците и изобщо хората на наемния труд. Не се деляха на "умни и красиви" и "тъпи и грозни", а заедно се бореха за отстояване на правата си. Дори и лозунгите им бяха готини - "Бъдете реалисти, искайте невъзможното!", "Под паважа е плажът!", "Барикадите блокират улиците, но отварят пътя..." А какви лозунги има днес в България - "Орешарски-оставка!" Много вдъхновяващо, няма що... През Май'68 протестиращите издигаха барикади, биеха се с полицията, окупираха фабриките, взимаха фабрикантите за заложници, докато днес в София тропкат хорца и си разхождат кучета. Тоест, тотална липса на въображение и тотално нежелание да се правят радикални ходове. О, щях да забравяме - "борим се с мафията". Това е прекрасно, само че с тегели от МС до Орлов мост мафията едва ли ще бъде преборена. Така че, колеги, по-решително, ако обичате. И задължително включете в списъка за лятното четене нещо от Троцки, Режи Дебре, Франц Фанон, Алтюсер...Само с четене на Мизес не става :)"

След проминаването на мозъци през последните 25 години, ти какво друго очакваш да видиш? Масите трябва да се образоват, според мен, а не просто да ти се повдига от тях. Впрочем и аз наскоро в друга тема си позволих да напиша нещо подобно на написаното от теб. Което завършваше с подобни думи ("Леко ми се гади от това"). Обаче, ако е чак толкова непоносимо, то избери Терминал 2. Няма да те упрекна. Относително погледното има къде -къде по-свестни народи от нашия. Все пак, оценявам случващото се като положително, както и като част от един глобален процес. Тъй че това е положението - може би се разочароваш поради възрастта, т.е. в казаното от теб за мен няма нищо ново.

От профила на един журналист във Фейсбук:
Най-многобройният протест. Бул. Евлоги Гроргиев от НДК до Народното събрание е пълен с протестиращи!

И поздрав за ракетата:

Публикувано изображение

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Какви са ... нещо не разбирам ...

чалгарки - не си ли личи

определено митингите показаха какво искат хората. изборът на Пеевски беше идиотски и аз се радвам на резултата от протестите... работата е там, че половината от хората дето сега врякат, а преди това не си мръднаха г*за да си дадат вота... и ако не станат изборите задължителни пак ще е така - дпс пак ще си гласуват твърдо, а "интелигентните" дето сега врякат пак няма да идат да гласуват... недостатъкът на митингите е, че по едно време изпростяват (става тълпа) - всеки почва да си иска каквото му е кеф и го иска веднага, без да мисли дали е възможно и какви последици може да има (какво в случая - нови избори и нови протести щото пак ще има недоволни)... а хората дето протестират са нищожен процент (макс 0,5%-1% или около 30 000 човека) от тия дето отидоха да гласуват (около 2,5 -3 милиона) Густав Льобон Психология на тълпите (книгата е излязла 1895г) анотация:

Щом определен брой живи същества се съберат на едно място, независимо дали става дума за стадо животни или за човешка тълпа, те инстинктивно се поставят под властта на някакъв ръководител, т.е. водач. Водачът на човешки тълпи играе значителна роля. Неговата воля е ядрото, около което възгледите се оформят и уеднаквяват. Тълпата е стадо, което не би могло да мине без господар.

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Много подходящо четиво! Благодаря, че го постна. Ми, както писах по-горе, хората трябва да се образоват - да гледат филми, да четат и да се научат да мислят сами, колкото и да е затормозяващо това усилие. Още нещо полезно, според мен, за тези които не са по четенето:

ФЕРМАТА - Оруел

Също и вижте това и ако ви се вижда смислено проявете солидарност:

Турските протестиращи подкрепиха протестите в България. Комшиите пуснаха хаштагове в социалните мрежи. #DirenBulgaristan и #direnkomsi свързват всички статуси, туитове и публикации, изразяващи подкрепата на площад "Таксим" за софийския "Независимост".

Мрежите преливат от публикации за протестите в Турция, България, Бразилия, Гърция и други страни, а гражданите се обединяват независимо от разстоянията, държавните граници, различните езици и религии. Призивите са за солидарност в борбата за достойнство и по-добър живот.

определено митингите показаха какво искат хората. изборът на Пеевски беше идиотски и аз се радвам на резултата от протестите... работата е там, че половината от хората дето сега врякат, а преди това не си мръднаха г*за да си дадат вота... и ако не станат изборите задължителни пак ще е така - дпс пак ще си гласуват твърдо, а "интелигентните" дето сега врякат пак няма да идат да гласуват... недостатъкът на митингите е, че по едно време изпростяват (става тълпа) - всеки почва да си иска каквото му е кеф и го иска веднага, без да мисли дали е възможно и какви последици може да има (какво в случая - нови избори и нови протести щото пак ще има недоволни)... а хората дето протестират са нищожен процент (макс 0,5%-1% или около 30 000 човека) от тия дето отидоха да гласуват (около 2,5 -3 милиона) Густав Льобон Психология на тълпите (книгата е излязла 1895г) анотация:

Професоре, то по тая логика колко човека протестираха февруари? Останалите 6.х милиона не протестираха!

М/у другото в петък вечер бяхме към 40 000 в София... Имам един колега, който постоянно ходи по мачове. Та вървим си с него, бяхме на Моста на дружбата (Евлоги Георгиев с Граф Игнатиев) - началото на колоната беше вече на НДК, края беше на Орлов мост. Та тоя колега каза "Аз съм сигурен, че ще се напълни Националния стадион, като гледам колко са хората"! Та полицията спря да казва колко хора протестират, не знам по каква причина, а медиите (тия които не зависят от Кръстева/Пеевски) спряха да се ангажират с бройка!

Професоре, то по тая логика колко човека протестираха февруари? Останалите 6.х милиона не протестираха!

М/у другото в петък вечер бяхме към 40 000 в София... Имам един колега, който постоянно ходи по мачове. Та вървим си с него, бяхме на Моста на дружбата (Евлоги Георгиев с Граф Игнатиев) - началото на колоната беше вече на НДК, края беше на Орлов мост. Та тоя колега каза "Аз съм сигурен, че ще се напълни Националния стадион, като гледам колко са хората"! Та полицията спря да казва колко хора протестират, не знам по каква причина, а медиите (тия които не зависят от Кръстева/Пеевски) спряха да се ангажират с бройка!

малко бяха, но явно Бойко беше достатъчно глупав за да се подаде на натиска... и 40 хиляди да са - колко процента са на база на гласувалите за парламента? а колко % от тия 40 хиляди за гласували преди това?

малко бяха, но явно Бойко беше достатъчно глупав за да се подаде на натиска... и 40 хиляди да са - колко процента са на база на гласувалите за парламента? а колко % от тия 40 хиляди за гласували преди това?

Изобщо не беше глупав Бойко и изборите го доказаха. Ако беше изчакал и се беше запънал, щеше да изгуби с много повече. В подобни протести не могат да участват всички хора, които са недоволни. Участват само част от тях, а другите ги подкрепят. Виж Бразилия в момента - колко са на улицата и колко е цялото население.

Да, но нали се сещаш че не всички ходят да протестират? Има хора, които го подкрепят, но не ходят на протеста,,,,

Интересно ми е ако БСП+ДПС спретнат протест колко ще отидат...

Редактирано от Cherniyat_oven (преглед на промените)

Това е много подходящ въпрос. Нека направят контрапротест - по друго време и на друго място, за да няма ексцесии. Няма как да стане. Не съм фен на Президента, но той е прав, когато казва, че никой не е изкарал хората на улиците.

Това е много подходящ въпрос. Нека направят контрапротест - по друго време и на друго място. Няма как да стане. Не съм фен на Президента, но той е прав, когато казва, че никой не е изкарал хората на улиците.

Ще качат пенсии на рейсовете с обещание за разходка до София и ще съберат 1000 - 2000 .... По ФБ да се организират макс 200-300 социалиста.. А на Юруш не знам за колко "протестиращи" ще им стигнат парите :D

Да, но нали се сещаш че не всички ходят да протестират? Има хора, които го подкрепят, но не ходят на протеста,,,,

да не ходят всички. аз съм доволен от някои резултати от протеста, но за мен протестът е безсмислен в частта си за нови избори, иначе в частта за промяна на изборния кодекс съм с 2 ръце за задължителното гласуване... право да протестират имат само излъганите на изборите, тия дето не са си мръднали г*за да си дадат гласа/мнението нямат никакво осование - те са знаели, че гласът им автоматично се разпределя между влезлите в парламента...

http://big.bg/modules/news/article.php?storyid=46923  

Позиция : България има остра нужда от задължително гласуване То няма да се хареса на мнозина, но е единстваният шанс за избор на нещо различно от кражби и корупция в съотношение 8:5:3. Циганите обикновено предпочитат за поизчакат преди да пуснат гласа си. Рядко обаче някой признава че е взел 20 лв., маратонки или кебапчета и бира за вота. Едно от достиженията на съвременната демокрация е всеобщото, равно и пряко избирателно право. Всеобщо, защото право да гласуват имат много хора, например всички над определена възраст, които не изтърпяват наказанието лишаване от свобода и не са поставени под запрещение. Разбира се, всеобщото избирателно право е подчинено и на други ограничения: ценз за уседналост (задължителен при местни избори), притежаване на валиден документ за самоличност и нещо съвсем просто - там, където се намира избирателят, трябва да има избирателна секция. Или, по-общо, достъп до някакво средство за комуникация. Например цифров телефон, Интернет, или най-обикновена поща. Така всеобщото избирателно право далеч не е всеобщо, но нейсе. Избирателното право е равно, защото гласът на всеки избирател е равен на гласа на всеки друг избирател и защото условията за гласуване трябва да са еднакви за всички. Или поне така би трябвало да бъде, но за съжаление не е. На какво впрочем е равен гласът на един представител на малцинството, на когото са му взели личната карта за сплашване (няма друг смисъл прибирането на картата), дали са му 20 лева на ръка, за да гласува правилно, и са му обещали да го набият, ако гласува неправилно? Не че някой може да разбере кой как е гласувал, важното е избирателят с “равния глас” да е убеден, че това е възможно. Избирателното право е пряко, защото всеки гласува сам, без посредници. Но какво му е пряко на гласуването, когато в една секция някъде в гетото десетки здрави, прави и окати избиратели гласуват с придружител? Той какво, чете им бюлетините, или за по-сигурно гласува вместо тях? Щото знае, че 20 лева са си 20 лева, но пък може ли да се вярва на тия от малцинството, че много нахитряха? Голямо достижение на демокрацията е всеобщото, равно и пряко избирателно право. Дори и при горните, меко казано, нередности. Но избирателното право далеч не винаги е било всеобщо, равно и пряко. То е такова само през последните максимум 100 от общо 2500 години демокрация. Четири на сто от демократичната история, тоест. А за някои демократични народи, като швейцарския, избирателното право е всеобщо от трийсетина години. Щото съвсем доскоро швейцарките просто ... нямаха право да гласуват! Ама хич. За сведение, дамите в Швейцария получиха това право близо половин век след изостаналите, неграмотни уж българки! В родината на демокрацията, в гръцките градове-държави, са имали право на глас само три на сто от хората, а именно свободните мъже над 15 години. И даже през 19-ти век в демократична Англия са гласували около 5 на сто от хората - съвсем малко повече, отколкото в Древна Гърция. Причините? Смятало се е, правилно или не, че право да гласуват имат само грамотните мъже, годни за военна служба, и притежаващи някакъв имот. Това са били хората, които са имали какво да защитят с оръжие в ръка и са знаели как да го направят. Така е било през почти цялата история на демокрацията. Такива са фактите, и ако на някого те му звучат някак политически некоректно, то, ако перефразирам един бивш външен министър, майната й на политическата коректност! Днес демокрацията е победила (интересно кого?) и всички гласуваме всеобщо, равно и пряко. И в частност гласът на всеки Нобелов лауреат е равен на гласа на всеки друг избирател, независимо от имотно състояние, раса, сексуална ориентация и грамотност. Няма лошо, щом така трябва според правилата на победилата завинаги демокрация. Само дето победата “завинаги” май вече сме я виждали. И социализмът беше победил завинаги някъде през 1960-та, и СДС през 1991-ва... Но май грешка направих току-що. Защото не гласуваме всеобщо ние, българите, а само право за това ни е дадено. Всеобщо гласуват българските турци, а напоследък все по-всеобщо почнаха да гласуват и българските цигани. За кого гласуват, е известно - за този, който според тях дава правата и свободите. И това нямаше да е лошо, ако не се нарушаваха законите. И ако, въпреки наглото си държане, поне един нарушител беше хванат и наказан. Ей тъй, показно. Не е наказан впрочем и онзи чутовен юнак от Бургас (името, ЕГН-то и адреса му от две години отлежават в прокуратурата), който през 2005 г. гласува 20 (двадесет) пъти, от които поне 19 пъти с фалшифицирани документи. За сведение на правоохранителните органи, само на евроизборите поне два, а по-вероятно три милиона лева се дадоха за търговията с цигански гласове. И също за сведение, тези пари се дадоха на циганите на черно, под масата, защото именно така, под масата и в черни куфарчета, бяха получени в партийните централи от добре облечени, незастреляни още бизнесмени. Според знаменитото правило, че пари на ръка се дават само, ако са получени на ръка. Това д-р Х. Кол, канцлерът обединител и спасител на Германия, го знае прекрасно. Най-малкото, защото именно то му схруска главата. Нещо, от което българските му следовници изглеждат трайно застраховани. Колкото и да се прави на велик и да си размахва вектора (либералния, естествено), г-н А. Доган прекрасно си знае електоралния таван. И ние го знаем - това са максимум 400 000 хиляди гласа у нас и около 50-60 хиляди в чужбина, разбирай Турция. Само че принципът за уседналост посече гласовете от Турция като ятаган. Е, посече той и 5000 гласа на български граждани в Америките, Азия и Австралия, които гласове винаги са имали чисто символично значение. Защото, без да подценяваме символиката, политика все пак се прави с реалика. Когато гласуват два милиона български избиратели, гласовете на ДПС ще бъдат 20%, и това ще носи 40-50 мандата на движението. Така с 6-7% от избирателите (в България те са общо 6000000), ДПС ще контролира 20% от политиката. А може и повече предвид на патологично раздробеното и раздрано от лични дрязги българско политическо пространство. Така ДПС ще бъде тройно и четворно свръхпредставено! Да се допуска това е национално предателство. Когато гласуват четири милиона, гласовете на ДПС ще бъдат 10% и това ще му донесе 20-25 мандата, колкото впрочем ДПС обикновено има от 1990 г. насам. Тук ДПС ще бъде само с 50% свръхпредставено. Неприятно, но може да се преглътне. Макар че защо, по дяволите, трябва да им преглъщаме всичко? На мен лично ми писна. Когато гласуват шест милиона, ДПС ще си вземе 7-те процента, които му съответстват на населението и които движението безспорно заслужава. И толкова. Дали и тогава ДПС ще остане във властта, е друг въпрос. В местната - сигурно, защото така е справедливо. В държавната - също може, но в рамките на своите си 7 процента, защото и това е справедливо. Ще повторя - ако ДПС продължи да е свръхпредставено във властта, това ще наруши сериозно националните ни интереси както във вътрешен, така и в геополитически план. Такова свръхпредставителство не е в интерес и на българските турци, които в голямото си мнозинство са лоялни български граждани. Тогава как да стане така, че ДПС да заеме онова място на политическата сцена, което неговите избиратели и неговите лидери заслужават? Естествено, с гласуване. Но със залъгалки като лотарии, певачки, травестити и даже с европейско празноглаголене, българите няма да излязат да гласуват. А ще емигрират, по света или в себе си, и накрая ще избухнат. Дотам ли трябва да стигнем? Измислянето на топлата вода е занимание приятно, но безсмислено. В две европейски държави, Белгия и особено Гърция, си имат съвсем конкретни причини, за да задължат своите граждани да гласуват. За да не трябва после да коригират изборните резултати с водомети и палки, а не дай Боже и с по-твърди средства. След които на нацията й трябват десетки години за да забрави жертвите и да се консолидира. Задължителното гласуване няма да се хареса на мнозина, макар че то е точно толкова демократично, колкото е и сегашната българска избирателна система, която позволява с един-единствен глас да бъде избран целият 240-членен парламент (ако някой не вярва, да прочете закона). Но задължителното гласуване в момента изглежда средството да се спре разпада на политическата система. Защото на евроизборите се случи точно това, разпад. За любителите на историята ще напомним, че през далечната 1919 г., в изправената пред гражданска война България, е било въведено задължително гласуване. Много псувни отнесли тогава управляващите, но постигнали целта си - всички масово гласували и всички приели избора. Е, и сегашните управници ще чуят за себе си доста приказки ала “Стоичков”, ако и когато изпълнят дълга си и въведат задължително гласуване. Но затова пък ще получат шанс да влязат в историята и с нещо, различно от кражби и корупция в съотношение 8:5:3.

статията е от 2007...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Ето на каква новина попаднах току що:

В София пък спонтанен протест на "Атака" срещу омразата събра около 300 души. Лидерът на партията призова медиите да "отразяват гласа на българската съвест".

Няма нужда от коментар.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.